Expresia asta mă urcă pe pereţi şi, din păcate, o întâneşti peste tot în conversaţia de zi cu zi, plus emisiunile informative de la tembelizor.
`Era violată de 3 luni de zile încontinuu`
`A fost găsit mort în cort de 1 lună de zile`
`Sunt căsătoriţi de 12 ani de zile`
ALOOOOOOOOO! Există ani de nopţi? 2 luni de nopţi? Ne gândim şi noi puţin înainte de a deschide guriţele?
NOU
Ce tare e poza !
NOU
da, numai baieti de baieti in ea
NOU
ai vrut sa zici baeti
NOU
Păi cum să zică și ei ? A fost violată când noaptea, când ziua, dar la sfârșit de săptămână luau o pauză.
NOU
Hahaha, Rboy, azi nu e ziua ta cea mai bun, asa-i ? la articolul cu paraul rece ai comentat abia al doilea, aici al treilea… trebuie sa te misti mai cu talent
NOU
piticu » lol da, am observat si eu ca a fost lent…
NOU
Posibil sa fi raspuns pe alt blog(zoso/visurat) inainte si abia apoi aici. Arhi, ar fi frumos sa il anunti printr-un email: In 5 minute voi mai scrie ceva! 🙂
P.S.: Ce s-a intamplat cu Gerhald?:D
NOU
hai ca poti !!!
NOU
Cred că e folosit ca mod de a întări cele spuse.
Un fel de „am văzut cu ochii mei”.
NOU
Ionut Staicu » sau `sa moara mama de nu`
NOU
Jur pe roșu! 😀
NOU
Ionut Staicu » sa-mi bag pla
NOU
Sau ”ore-n șir, de la 10.00 la 18.00”…
NOU
suta-n mie :))
NOU
mie-n suta vrei sa spui…
NOU
Sunt expresii impamantenite la noi, la romani, care nu vor fi schimbate prea curand. “dom’le, an fost la enșpe mii de ghișee, am dat 74.000 de telefoane….si de-aia…..intelegi?……” sunt o alternativă la îîîîîîîîî, ăăăăăă, de a unple golurile in vorbire sau de a parea mai interesant.
NOU
@troncan.eu – de ce torturezi intr-un asa hal limba romana?
NOU
@piticu: de ce esti mah rau? poate era si omu’ pe buda si nu a apucat sa ajunga la timp
NOU
Moment. Zi înseamnă, într-adevăr perioada de timp dintre răsăritul şi apusul soarelui, dar mai înseamnă şi perioada necesară unei rotaţii complete a pământului în jurul soarelui.
Când zici o lună de zile te referi la cea de-a doua definiţie. E într-adevăr un pic pleonastic, dar este expresie valabilă.
Părerea mea!
NOU
@Claudiu B :
Da, inteligentule, am facut niste greseli de dactilografiere, mersi ca te-ai bagat in seama. Probabil asta ma face pe mine un analfabet iar pe tine vreun conferentiar sau asa ceva.
NOU
Astea sunt expresii de accentuare. La fel cum zici “o luna intreaga”, de parca daca ai zice doar “o luna” cineva ar putea intelege 15 zile.
NOU
Stai sa vada Mester ca ai inceput dezbatere morfologica pe aici, ca apoi nu mai scapi de el
NOU
uite pentru comentariile la articole de genul asta intru eu pe arhiblog 🙂
on-topic: o luna de zile subliniaza faptul ca te referi la o perioada de timp; altfel ai putea sa te gandesti la a doua luna descoperita pe cerul patriei de cercetatorii de la NASA 🙂
limba romana e o limba bogata de-aia avem dooj’de milioane de poeti necunoscuti; mai bine incepem o lista cu expresii d-astea folosite pentru intarirea celor spuse 🙂
putem incepe de exemplu cu “o juma’ de pula-ntreaga” sau “mai lipsea un lat de pula si intrai cu masina-n sant” …
NOU
Sa nu confunde lumea cu 3 luni lumina 🙂
NOU
Am citit luni de zile blogul lui gigel.
Am citit luni blogul lui gigel?
NOU
Dupa operatia la ochi am vazut doua luni de zile.
Dupa operatia la ochi am vazut doua luni.
NOU
ZI, zile, s. f. 1. Interval de timp cuprins între răsăritul și apusul Soarelui; timpul cât Soarele rămâne deasupra orizontului; p. ext. lumină solară; interval de timp de 24 de ore,……..
A se remarca partea cu interval de timp de 24 ore! Asadar nu este absolut nimic gresit in formularile din articol. Cand zic despre o anumita chestie ca dureaza 3 zile…nu ma refer strict la partea zilei care contine lumina. Intr-adevar este definitia extinsa a termenului, dar asta nu il face sa fie incorect folosit in sintagmele la care se face referire.
NOU
Sa moara Franţa de nu! 😀
NOU
Anii de zile, ii poti confunda cu anii lumina, lunile de zile, le poti confunda cu luna de pe cer. Eu nu prea am auzit expresia asta, decat pe la tv. Poate-i specifica Bucurestiului, ca la voi sunt niste expresii tare enervante, dar am un lapsus acum. Pe mine ma enerveaza oamenii care-i intreaba “ce faci?”, pe astia care-s cu ghiozdanul in spate, la ora 7:30.
NOU
Exclusiv!!! Depozitul de ridicari masini din sectorul 1 (Aleea Matelotilor) se afla pe ruinele unei cetati. Informatia poate fi verificata la Muzeul de Istorie.
NOU
pai la zi nu te poti referi si ca avand 24 de ore? zic si eu…
NOU
Acelasi lucru cu “a vazut moartea cu ochii”…nu zau?!:)
NOU
corect
NOU
Intrebare urgenta: Bancile din ro iau comision la incasarea cecurilor de calatorie? Multumesc
NOU
@mihai: incearca asta: www.lmgtfy.com/
NOU
mihai » da
NOU
multumesc
NOU
O noapte de 6 luni de zile intregi, culmea ca si exista
NOU
Toma, sa speram ca nu vede
NOU
E folosit ca determinant pentru luna, an, pentru a sublinia durata de timp, lungimea la care se face referinta!
NOU
Eu sunt de acord cu toată lumea. Nu c-ar conta. La fel cum Eminescu a zis “cobori în jos” iar lumea a stat în limbă când a citit, aşa putem vorbi de o expresie care nu e incorectă din punct de vedere logic, ci întăreşte un fapt. E adevărat că e redundant inutil şi că puriştii pot ridica probleme pe bună dreptate.
Glumind, Cetin, nu zice nimeni “o lună de nopţi” pentru că expresia “o lună de zile” se referă la ziua ca element de 24 de ore, nu la starea luminii. E la fel cum zic eu “bună ziua” oricând, indiferent de momentul zilei, pentru că ziua are 24 de ore.
O zi de ore bună!
NOU
Gata, topic closed.
Cetin, poti inchide comentariile. :))
NOU
ARHI…fail…
Ziua, considerată ca durată medie între două culminaţii superioare ale Soarelui, a servit ca unitate de măsură pentru timp, împreună cu subdiviziunile ei, ora (1/24 zi), minutul (1/1440 zi) şi secunda (1/86400 zi).
ro.wikipedia.org/wiki/Zi
en.wikipedia.org/wiki/Day
NOU
andrei » prietene, fail pentru ca ai zis tu sau cum?:))))) aici ai demonstrat ce? ca anul e format din zile?
NOU
ca și expresia “a aterizat pe lună” 🙂
NOU
Sunt doar niste expresii existente de mult timp in limba romana si folosite pentru a accentua anumite idei. Este adevarat ca unele ar putea fi logic gresite/redundante/pleonastice/whatever. Exista probabil si in alte limbi, pentru ca, nu-i asa, in asta consta frumusetea limbajului natural – cuvinte si constructii cu alt sens decat cel imediat.
Dar bineinteles, pe unii ii mai loveste cateodata revelatia descoperirii gaurii din covrig, dupa care o sa vina sa ne explice lipsa profunda de logica din limba romana.
NOU
@ARHI>>>am demonstrat ca nu exista luni de nopti ci doar de zile.
Eu nu am treaba cu exprimarea” luni, ani de zile”, dar ea exista si e corecta: “Cu lunile sau luni de-a rândul, luni întregi, luni de zile = timp de mai multe luni (până într-un an). – Lat. luna. ” (sursa dex)
NOU
andrei » pai eu asta spuneam, ca nu ai cum sa spui luni de nopti…
NOU
Mie nu mi se pare o exprimare gresita, a zis cineva inaintea mea ca sunt expresii de accentuare.
NOU
doar de curiozitate… cate ore are o zi? 24? dar o noapte?