Absorbția de fonduri europene la jumătatea perioadei bugetare 2021-2027 e zero, arată Consiliul Fiscal în opinia despre rectificarea bugetară. Potrivit datelor instituției, România nu a atras aproape nici un euro din fondurile de coeziune și structurale în valoare de peste 30 de miliarde de euro care i-au fost alocale.

O situație dificilă se înregistrează și în cazul PNRR, unde România a atras doar 2,1 mld euro componenta granturi și 1,9 mld. euro împrumuturi din totalul de aproape 27 miliarde euro alocate.

Majoritatea oamenilor se întreabă Dom’le, dar de ce? Că sunt bani gratis, doar întinzi mâna și îi culegi și, cu ajutorul lor, dezvolți țara, faci autostrăzi, construiești canalizări, creșe, grădinițe, să fie românia un șantier plin de zumzete fericite. Nu?

Nu, simpaticilor. Din păcate, nu. România a ajuns să se împrumute, mai degrabă, 5 miliarde de euro pe zi, cum s-a întâmplat zilele trecute, decât să acceseze fonduri europene. De ce? Pentru că fondurile europene nu pot fi furate, simplu. Autoritățile trebuie să trimită justificarea fiecărui bănuț cheltuit și acolo nu merge cu am cumpărat 20 de șuruburi cu 1000 de euro, capace de wc cu 1500 de euro bucata and shit, că vine Codruța peste ei direct și teleghidat.

Așa că fondurile astea sunt de zero interes pentru toată lumea. Mai de preferat să se împrumute la băncile românești, care sunt mână în mână cu ei, după care să își justifice singuri achizițiile și cheltuielile. Este demonstrația cea mai clară că întreaga clasă politică este doar o mafie care coexistă exclusiv pentru a fura. Dar să nu uitați să votați PSD și PNL, ok? (asta cu nu uitați să votați e doar o glumă între mine și voi, știu că aveți creierul la voi și oricum mesajul ăsta nu iese din bula noastră, e așa, un râs ca să nu plângem)

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

30 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Fii atent aici: www.g4media.ro/controversa-planseului-unirii-comitetul-pentru-situatii-de-urgenta-convocat-de-prefectul-capitalei-ar-putea-decide-astazi-daca-obliga-primaria-bucuresti-sa-emita-autorizatie-in-regim-de-urgenta-as.html

    “Independent de controversa legată de urgența cu care încep lucrările la Planșeul Unirii, șantierul pe care îl gestionează Primăria Sectorului 4 este pregătit să înceapă, are finanțare din programul național gestionat de Guvern Anghel Saligny, iar contractele de execuție sunt semnate și atribuite.”

    😉 😉 😉 😉

    10
    • #2

      “Foame de bani!/Foame de bani, băieți” :))

      3
    • Bucureștenii au fost foarte mulțumiți de primul mandat ca primar general al dlui Nicușor Dan, asa ca s-au decis in înțelepciunea lor sa-i mai acorde (cel puțin) unul!

      5
    • si eu sunt foarte multumit. iar pasajul unirii este smenul lui Baluta, care vrea sa scoata niste miliarde

    • @MVP ușor boss ca arunci bățul aiurea. Șantierul il gestionează primăria sector 4 prin programul Anghel Saligny(bani din bugetul statului fără număr) deci poate vrei sa spui ca s-a furat atât de bine cu PSD încât a mai iesit Băluță odată primar!! Pana una alta Nicușor își vede cum poate de treaba și a schimbat km de conducte de termoficare cât nu a făcut firea, oprescu și restul golanilor in 30 de ani!

      28
    • pai nu e bine, men, ca nu ai avut targ de craciun, smenuri culturale, chestii de astea simple, de oameni simple. apa calda are oricine

    • #7

      @MVP: iar delirezi, ca de obicei

      11
    • @punKreas: si io care credeam ca descriu o realitate (dovada ca au fost care m-au confirmat). Nici o problema, sa pice naibii sau ce-o fi sa fie acolo shea, si-o sa fie vina lu Balutza.

      2
    • @punkreas: Citez din articolul postat de tine:

      “Planșeul de la Unirii a fost construit în perioada interbelică, în 1936, și este o placă de beton în lungime de aproape 400 m care susține carosabilul și Parcul Unirii în zona în care râul Dâmbovița subtraversează Piața Unirii.

      […]

      Singurul act oficial, respectiv expertiza tehnică, la care se raportează primarul general Nicușor Dan, datează din 2022 când starea tehnică a Planșeului Unirii a fost încadrată în clasa IV, nesatisfăcătoare, iar acesta „nu fundamentează autorizarea în regim de urgență”, potrivit lui Nicușor Dan. Conform legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, autorizarea în regim de urgență se emite doar pentru structurile încadrate în clasa V – stare critică, cumulativ cu încadrarea explicită „prezintă pericol public”, se mai arată în răspunsul PMB către administrația locală Sector 4.”

      In 2022 trecuseră 86 de ani de la construcție, si expertiza de atunci încadrase starea tehnica la nesatisfăcătoare. Au mai trecut 2 ani (88 de ani de la construirea planșeului), mi se pare extrem de bine cum procedează ND sa mai așteptam 90 100 de ani pana ajunge in stare critica, ca doar atunci va de veni urgența.

      Cine stie, poate pan-atunci re-vine ze big one (marle cutremur pe care-l așteptam din 4 martie 1977 si stim ca va veni din nou, doar ca nu stim când, si poate se rezolva astfel si aceasta controversa intre primăria de sector si PMB.

      4
    • #10

      @mvp: Nicușor abia a început mandatul, e orașul plin de șantiere, crezi că nu ar aproba acestă reparație capitală? Mai ales dacă toți experții au zis asta.
      Ce interes ar avea să nu aprobe? E înceout de mandat, lumea il înjura de ttafic, o sa-l injure si mai mult când o să se închidă Unirii, dar in 2 ani o să se uite.

      Pe de altă parte, ce interes are Baluță să înceapă cât mai repede? Hehe, păi vezi ce am scris mai sus. Pnrr, contracte deja date. Vin alegerile, e fomică mare, tre să mănânce bine cât mai mulți, că altfel vin voturile cu stomacul gol.

      Nicușor face ca la carte. Ai nevoie de grad de risc 5, fă frate o expertiză și demonstrează că e 5 pe porțiunea respectivă. Pentru că dacă ar trece peste acest pas, peste 4 ani o să scoată rtv știre că ia uite ce ilegalitate a facut Nicușor acum 4 ani. Și propagă știrea să ajungă la toți căpcăunii.

      7
    • @punKreas: Când zici ca ND procedează ca la carte te referi la cartea de matematica culegerea de probleme Gheba? 😀

      1
  2. #12

    Știu un țiga… Băeat deștept care a făcut niște prostii cu fonduri europene prin 2009-2013. Când au văzut aia cum zboară banii lor prin conturile unor societăți fantoma și retrase cash sau ajunse înapoi la destinatar dar în alte conturi, sub o altă formă, au luat procurorii la întrebări, le-au dat câteva bete peste palme și s-au apucat prostii nostri de dosare. S-au întâmplat doua lucruri:
    1. Baetasul nostru și-a dat in gat partenerul de afaceri (a se citi fratele de hoție) și l-a băgat pe ăla la pârnaie
    2. Pentru că și-a dat seama unde a greșit și avea conexiuni politice mișto, și-a angajat directoarea financiară la oficiul pentru spălarea banilor, că sa vadă ce se raportează pe acolo

    15
    • #13

      Oh. Cunoștințe comune, a? 🙂

      2
    • #14

      Posibil, lumea e mica. Inițialele baetasului care a dat in gat sunt SMM. Daca este așa, scrie inițialele celui de la pârnaie, și da, se pare că avem cunoștințe comune

      1
  3. #15

    Dacă îl votez pe Ciucă o sa dezvolte armata și apărarea, o sa cumpere F35, Abrams, militarii vor avea de studiat Un ostaș in slujba țării – noul mein kampf ..o sa fie bine..
    Dacă îl votez pe Ciolacu, vom avea simigerii peste tot, covrigi și merdenele la preturi accesibile, PSD care mărește pensii și plafonează RCA…etc..
    Dacă îl votez pe Simion, vom avea case la 30.000 de euro, dă afara capitaliștii care ne golesc buzunarele, redeschide marile uzine ale țării, va interzice heterosexualitatea..
    Dacă votez pe Lasconi, vom avea familie tradițională și….n-am auzit altceva.
    Dacă votez pe Șoșo vom avea deficit alimentar și toata Europa ne va considera retardați, dar hei…ne distram 5 ani daca iese președinte și vom avea producție record la meme și miștouri.
    Totuși, observ că toți se adresează ” tuturor românilor” dar tot toți se axează pe anumite categorii de oameni..nu am văzut pe unul să vina cu o platformă electorala viabilă, reală, realizabilă, benefica pentru economie…practic atât candidații/aleșii cât și alegătorii au devenit mai retarzi atât în promisiuni cât și în a le inghiti pe nemestecate..scade constant nivelul intelectual în ambele tabere..

    24
    • #16

      pai nu au de ce sa vina. functia de presedinte a fost golita de orice continut de catre peeehhheeeeeseeeedeee. e ca presedintele germaniei, doar ca mai prost

    • #17

      Geoană îți este rudă? Sau ești de la el din partid, că lipsește din listă…

      4
    • #18

      …că n-am apucat să editez www.youtube.com/watch?v=sYxHV3YiPOY

    • #19

      Marinel, 2 întrebări:
      1. Dacă eram ruda cu Geoană, îmi pierdeam eu timpul pe bloguri din astea neafiliate politic, cu discuții libere sau plăteam articole in presa de partid și de stat?
      2. Crezi că Geoană e un personaj care merită pomenit, indiferent de context, sau crezi că Geoană e un nimeni tractat de interesele altora de când a apărut el în trista scenă a politicii românești?
      ……Aia zic și eu, așa că mai ușor cu flame-ul pe scări !

      6
  4. Pai nu vor pt ca pt banii astia sunt verificati si in c*r

    4
  5. Raspunsul e mai complex. De frica furatului/justificatului, statul romanesc a dezvoltat o retea birocratica de control atat de complexa, incat in loc sa te apuci de un proiect prin PNRR sau ceva, mai bine iti bati cuie in coaie. Pentru orice cacat, completezi la hartii de-ti vine acru, hartii despre cum ai completat hartiile anterioare, cine ti le-a cerut, de ce ai considerat necesar, ce font ai folosit, ce ai mancat in ziua anterioara completarii, gen. Si dupa aia incep sa apara la controlat (a se citi futut) tot felul de anafi, curti de conturi, ministere dracu sa-i ia, care in mod firesc vor gasi CEVA.
    Stiu ce zic, lucrez la un proiect din asta si mai bine reuseam sa nu.

    21
    • #22

      Nu coane, e atît de simplu, nu e vorba de hîrtii că pe alea nu le fac hoții, ci amploaiații de rang trei. Dacă-i fură se lasă direct cu zăngănit de cătușe, Koveși nu stă la povești și nici n-o dai la întors.

      8
    • #23

      Anno Domini 2024 si inca mai exista unii care vad in madam k o icoana….gizăsfuckingchrist,cum ar zice un alt bloagher.

      1
  6. #24

    Cei care ar trebui sa citeasca mesajul ala nu stau pe aici sau nu stiu sa citeasca.

    2
  7. #25

    lui nea gramada nu e nevoie sa-i amintesti sa voteze pnl, daca tot ne intrebam ce avertebrati fac asta.

  8. #26

    Problema concreta a absorbtiei banilor din PNRR – www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/amanari-si-reamanari-la-evaluarea-ofertelor-de-pe-expresul-arad-oradea-1918042/

    Cine n-are chef sa dea click pe link, pe scurt consiliile judetene AR si BH (mai mult BH) s-au organizat sa faca un drum express Arad – Oradea ca sa lege A1 de A3. Licitatia efectiva in schimb n-o pot face ei, trebuie s-o faca specialistii din CNAIR, care inventeaza tot felul de tampenii sa nu dea drumul la lucrari. Sigur, termenul de finalizare e vara 2026, dar who the fuck cares, hurrr durrrr da-i in plm de ardeleni ca mai bine pierdem banii aia.

    10
  9. #27

    fondurile europene se fura pa peste tot prin tarile UE, doar ca odata cu civilizatia vine si cu un oarecare rafinament in arta asta a furatului, chestie care la noi lipseste. la noi se fura ca ghiolbanul, se fura cu sacul, se fura la vedere, se fura urat. un exemplu misto e cu super agentia aia care monitorizeaza activitatea companiilor publice unde sunt tinuti niste baieti ca interimari si nu poate fi continuat un proces de reforma care aducea si niste fonduri europene si niste controale si raportari neplacute.

    7
  10. #28

    Fara sa vreau sa stric narativul, dar va rog incercati sa intelegeti ma intai cum functioneaza fondurile astea europene ca sa va dati seama apoi cat de cretine sunt “stirile” astea propagate prin media doar pentru a hrani ideile preconcepute ale multora ca nu se absorb fondurile.
    Fondurile europene se absorb in fiecare exercitiu financiar in totalitate si doar in mod exceptional mai raman sume neabsorbite. Dar etapele pentru atragerea acestor fonduri sunt in asa fel facute incat banii sunt atrasi efectiv la finalul exercitiului si chiar dupa final – pentru ca de fiecare data se prelungeste perioada. E si logic sa se intample asa, pentru ca vorbim de proiecte imense ce presupun licitatii, documentatii, poate contestatii, implementarea efectiva si abia apoi absorbtia banilor. Cum s-ar putea face toate astea in 2 – 3 ani, cand doar proiectarea in unele cazuri dureaza 2 ani? Nu mai zic de implementarea in teren. Proiectele astea inseamna constructii de drumuri, constructii de cladiri gen stadioane, spitale, retele de utilitati si asa mai departe.
    Deci va rog eu ignorati mizeriile debitate de presa asta imputita pentru care ultima preocupare este cea de informare corecta. Absolut niciodata nu o sa cititi in presa ceva relatat corect, puteti face testul cu orice subiect sau eveniment pe care il cunoasteti la prima mana si comparati cum e prezentat in presa.

    18
    • #29

      Shhh, nu lăsa adevărul să strice narativa!
      Căci da, acesta este adevărul. Absorbția fondurilor europene pe exercițiul financiar 2014-2020 a fost de 99%, rezultat actualizat la ora actuală. Anul trecut era 74%. În 2020 era probabil cu câteva zeci de procente mai mic. Mecanismul expus mai sus.

      10
  11. E un pic mai complicată asta cu PNRR. Există două tipuri de fonduri PNRR, unele care “se dau” de la UE (granturi nerambursabile) și altele care fac parte dintr-un împrumut de la UE (așa se și numește, componenta de împrumut, cu anumite beneficii față de un împrumut bancar); împărțirea e cam 50-50. Și proiecte au început, pe ambele tipuri de fonduri.

    Problema cu proiectele pe componenta de împrumut e că statul trebuie practic să se împrumute de la UE pentru banii proiectelor. Împrumuturile cresc deficitul bugetar și pe urmă e mai greu să obții și alte împrumuturi. Iar asta nu dă bine, mai ales în an electoral, când trebuie să te împrumuți de la bănci ca să dai pensii și plafonări, să te voteze lumea. Așa că guvernul a ales (inclusiv pentru proiectele în derulare) să nu ceară banii de la UE pentru componenta de împrumut și să meargă pe burtă. Și proiectele în curs mor, pentru că nu au finanțare.

    Unele proiecte n-au primit un leu, chiar dacă sunt începute pe hârtie de 1-2 ani și o parte din bani trebuiau să vină ca avans pentru diverse componente din proiect. Și atunci nu-și pot îndeplini jaloanele, că dacă tu în proiect cereai bani să-ți cumperi tractor (la începutul proiectului), ca să ari câmpul, dar nu ți-au dat banii, după 2 ani vine controlul UE și zice “bă, tu n-ai arat, nu-ți mai dau bani” chiar dacă tu n-ai putut să-ți cumperi tractorul pentru că guvernul nu ți-a dat banii nici până acum (și nici măcar nu i-a cerut de la UE).

    5

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.