Mai ţineţi minte când învăţământul românesc era respectat? Sigur nu, pentru că mulţi dintre voi nu aveţi vârsta pentru a vă putea aminti ceva.

Era respectat pe vremea când diploma de Bac reprezenta doar dovada faptului că ai absolvit un liceu. Pe vremea aceea, diploma de Bac nu reprezenta dreptul tău de a intra într-o facultate. Era doar o bucată de hârtie nenorocită, care te ajuta să te angajezi la APACA, dacă nu voiai să faci o şcoală. Chestia asta a dat naştere la o mulţime de nedreptăţi, nedreptăţi peste care s-a trecut lejer, în stilul iliescian al ultimilor 20 de ani.

Cum poate concura un copil care a termina Lazăr sau Mihai Viteazu şi a luat un 8 meritat la Bac, adică o notă bună, cu copiii din Liceul din Adâncata de Jos, de exemplu, care iau toţi 10 pe linie, pentru că toţi se cunosc între ei, toată lumea e prietenă cu toată lumea, plus că la praşilă toţi au nevoie unul de celălalt.

Şi aşa se irosesc copii buni în facultăţi precum Spiru Haret, pentru că la ASE sau Politehnică nu au şanse, acolo se duc copiii de la ţară, care au 10 pe linie la toate materiile, deşi pentru ei şcoala reprezintă momentul în care nu mulg vaca.

Deci, după 20 de ani de eşecuri, băgăm şi noi examene de admitere în licee şi facultăţi?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

133 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    O sa ajungem o tara de ingineri, profesori si academicieni. De vreo 10-15, toata lumea face facultati peste facultati.

  2. #2

    Pai s-ar duce toate salariile alea de la facultati, s-ar imputina profesorii, ca doar nu o sa mai fie atatia studenti care sa treaca examenul.
    Sau ma insel eu, si ca sistemul sa functioneze, se va umbla si la acelea?

  3. E prost pusa problema, in general copiii de la “tara” sunt mai muncitori si mai seriosi decat cei de la “oras”. Si, daca se tin sa ajunga si la o facultate, le cam dau clasa altora de la “oras”. Bineinteles, asta se intampla si pentru ca nu sunt inconjurati de tentatiile pe care le ai cand traiesti la oras!

    Mie articolul asta imi suna cam in aceeasi spirit cu eternul mit “vai de mine, vin astia din provincie si ne fura locurile de la facultatile noastre” :)) In special cuvantul “fura” il ador…

  4. #4

    Nu se renunta pentru ca interesul facultatilor este sa faca rost de cat mai multi bani, indiferent ca sunt de la Gheorghe de la Gheboaia sau de la un elev cu dese caderi de calciu de la atata invatat.
    Ca sa nu mai vorbim ca bursa de studiu pe care o luam ni se da din mila si nu pentru ca am avea un drept (nota semestriala de bursa), cel putin aceasta este atitudinea adoptata de mai marii facultatii, iar atunci cand un student intreaba cand intra bursa pe card, parca le pufneste si rasul pe secretarele ghiftuite cu cafele si gogosi cumparate de agentii de paza ai facultatii 🙂 Ce ma, si voi mai vreti burse?

  5. #5

    Eu am dat examen sa intru la facultate. Ce-i drept, 80% dintre colegii mei sunt din provincie.

  6. da, examenele de admitere ar rezolva multe probleme, dar ia întreabă universităţile, ei de ce nu fac lobby în acest sens, de ce le convine această stare călduţă în care produc licenţiaţi semi-analfabeţi pe bandă (şi aici mă refer şi la cele de stat)

  7. #7

    Eu, in anul in care am terminat clasa a 8-a am prins 2 examene: capacitate+admitere la liceu si m-am descurcat onorabil cu 4 examene date in 2 saptamani. Bine, asta se intampla in 1998 si inca se mai facea carte pe vremea aia…

  8. Am senzatia, in ultimii ani, ca numarul de studenti tinde sa-l egaleze pe cel al elevilor dintr-a’ntaia. Sunt mai putini cunoscatori ai tablei inmultirii & limbii romane decat posesorii de diploma de facultate. Parol!!! 🙂

  9. @Moldoveanca Poate n-ai gandi asa daca te-ai lovi zilnic de retardati cu diploma.

  10. in timpul anilor de liceu, de lene ce mi-a fost, nu prea m-am omorat cu invatatul. prin urmare, am medii destul de mici. un examen de admitere la facultate m-ar salva. ar fi posibil reintroducerea lui?

  11. #11

    @moldoveanca : care parte din ” care iau toţi 10 pe linie, pentru că toţi se cunosc între ei, toată lumea e prietenă cu toată lumea, plus că la praşilă toţi au nevoie unul de celălalt.” nu ai inteles-o ?

    o fata de clasa a 8-a prima in clasa de la tara, numai 10 la matematica se duce si ea la oras la olimpiada incurajata de profesorul de la tara . a luat 2 .

  12. #12

    Eu am dat admitere, n-a contat nici macar 10% nota de la BAC. M-am pregatit 2 ani pentru admiterea aia. Vorbim totusi de medicina, ce-i drept… dar nu m-ar mira foarte tare daca s-ar renunta si aici la examenul de admitere la un moment dat…

  13. #13

    vezi ca si zoso a trecut pe la spirtu haret

  14. exagerezi, facultatile ce se respecta, precum poli sau ase, se pisa pe bac si isi organizeaza admiteri, de care ala de la coada vacii nu are cum sa treaca

    • #15

      littlebro, te anunt cu respect ca eu am intrat la ASE pe baza diplomei de bac

  15. #16

    la ase se intra cu admitere. media de liceu conteaza doar in proportie de 25% parca. sunt anul 3 la rei si am dat examen de admitere la matematica, economie si engleza 😉

  16. Eu am dat examen de admitere, atât la liceu cât și la facultate.

  17. Prea multe facultati dupa parerea mea. Iar selectia ar trebui sa se faca pe baza de examen nu de diploma de bac. Spaga e mica pentru note mari la bac :))

  18. La facultati serioase se dau examene de admitere (bine mult spus …. serioase)

    E las ca oricum diplomele is degeaba uitate la tonele de absolventi care sperau la zeci de milioane …. salariu si o ard somer da cu diploma da stiu stim ca toti is incompetentin si diploma aia le da “valoare”

    NU TOATA LUMEA tre sa faca fac asta nu inteleg rromanii …

  19. #21

    In multe universitati trecerea studentilor de la taxa la fara taxa se face semestrial functie de notele obtinute in sesiune. S-a abandonat in multe locuri procedura din anii trecuti cand intrai la buget si asa terminai facultatea chiar daca aveai numai note de 5. In concluzie daca ai medie buna la BAC poate sa-ti garanteze cel mult ca un semestru din facultate il vei face fara taxa.

  20. Amen, preach it!

  21. #23

    In 2005 am dat admitere la Calculatoare …
    Nu peste tot e asa , inca se mai dau examene

  22. #24

    inca ceva … si la ASE toti colegii mei (vreo 26 asa ) au dat examene in 2005

  23. #25

    Arhi,

    Cine te-a pacalit ca n-au loc in Politehnica? a scazut cererea dureros de mult in ultimii ani, in special la facultatile unde se organizeaza concurs de admitere, si nu de dosare. Sa dea admitere astia de la Lazar&co, daca tot sunt asa de destepti, ca la orice facultate buna din poli sau ASE media de admitere e 80%, iar bacul abia restul. Iar la admitere chiar nu mai conteaza cate oi si cate gaini are ala de la tara.

  24. Imi vine sa rad… cred ca ignoranta doare.
    Nu e obligatoriu sa te nasti din pizda de regina si automat sa fii considerat mai bun ca mine, trebuie sa o si dovedesti. Ai terminat in capitala la un liceu bun, felicitari! asta inseamna ca ai excelat si ti-ai spuprasolicitat aptitudinile asa incat ai facut fata unor profesori buni si exigenti, atat si nimic mai mult. Daca ulterior vine cel din Adâncata de Jos si da examen la aceeasi facultate la care si tu sustii acelasi examen si tu elevul de la liceul lu’ peste prajit nu esti in stare sa iei nota mai mare decat el atunci e vina exclusiv a ta.

  25. #27

    Ce ai punctat tu este cea mai mare problema, cealalta problema este cea cu taxele foarte mici la facultati si locurile foarte multe bugetate la facultati care nu au nici un sens, de ce sa investeasca statul in tine o gramada de bani daca oricum nu va castiga nici un leu pe urma ta dupa ce termini facultatea… eu sunt pentru maxim 10 locuri bugetate la 50 de locuri la taxa… ceva de genul acesta

  26. #28

    @arhi nu ai dreptate, din 2005 a inceput dosariada, eu in 2004 am intrat la facultate si am dat 4 admiteri la 4 facultati… deci nu era pe dosare…

  27. Nu mi se pare corect sa nu dai examen de admitere in facultate. De fapt, mi se pare absolut incorect sa se ia in considerare diploma de BAC la calculul notei finale. De ce? Pentru ca exista licee si licee. Una e sa iei 10 la un liceu bun in Bucuresti (bagati exemple ca eu nu mai stiu, a trecut ceva timp 🙂 ) si alta e sa iei 10 intr-un liceu din Dolhasca (da, da, stiu, am dat doar un exemplu, relax). Nota nu reflecta neaparat nivelul de cunostinte al individului, mai este “nuantata” un pic si de calitatea examinarii.
    Facultatile care admit indivizi numai dupa diploma de BAC nu fac decat sa umple tara de “licentiati” care nu meritau facultate in veci, licentiatii astia ajung cu diploma de facultate in locuri de munca bune si uite asa, traiasca incompetenta…

  28. #30

    Invatamantul romanesc nu a fost niciodata foarte bun. Ti s-a spus tie asta, in comunism, si ai crezut-o.

    BAC-ul este un examen unic, pentru intreaga tara, apoi, lucrarile celor din comuna X nu sunt corectate de profesorii din aceeasi comuna. Asa ca exista mici sanse sa ia note mari pe baza micii intelegeri. Ce pot ei sa faca este sa copieze, iar problema asta vad ca se rezolva incet-incet. Vezi (notele de la) ultimul BAC.

    Multe facultati au examene de admitere. Un student inteligent si studios va reusi sa intre la o facultate buna daca doreste asta.

    Si atunci, ce anume doreai sa spui draga Arhi?

  29. Deja s-a ales praful. Facultati cu pretentii gen “Automatica, Calculatoare si Electronica” se prostitueaza si renunta la examenele de admitere.

  30. #32

    Nici examenul ala de 3 ore si nici aiureala de acum nu sunt revelante – sunt suficient de batran sa stiu cum era cu examenul de admintere. Alea 3 ore nu reprezinta mereu imaginea corecta.

    Solutia consta in aplicarea de teze / subiecte unice si grile unice la nivel national. Adica acelasi standard de punctare fie ca esti la liceul Rarefiat #1, fie ca iei o pauza de muls vaca.

    parerea mea.

  31. #33

    la ASE nu conteaza media de la bac decat in proportie de 20%. 10% reprezinta media 9-12.
    Nici acum 15 ani nu conta mai mult, tot cu admitere se intra.La poli la fel..conteaza 20-30%.
    Va cam place voua la bloggeri sa scrieti paragrafe bombastice dar nu prea stiti despre ce vorbiti.
    Alege-ti un domeniu si fii bun in ala, nu-ti mai da cu parerile despre tot ce apuci ca te cam faci de ras.

  32. #34

    ciudat.din cate stiu eu,examenul de bacalaureat este standardizat.deci daca esti prost pici bacul sau il iei cu 6,daca esti destept il iei cu o nota mai mare.nu conteaza de unde esti.poate problema este in mediile din liceu.si iti zic eu sigur,ca un absolvent al liceului “adancata din vale”nu are pretentii sa intre la ase ,medicina,sau politehnica.sau chiar daca are,si intra renunta dupa primul semestru.

    nu mai fi rasist.si eu sunt de la tara

  33. #35

    la ASE se intra doar pe baza de dosar la IDD
    o laba de sistem de “invatamant deschis la distanta”

    muisme si nesimtiri mult mai mari decat la invatamantul de zi (cu sau fara plata).
    cu toate astea dimploma are aceeasi valoare ca si cea de la zi sau de la orice facultate particulara acreditata cu profil economic (vezi spiru)

  34. #36

    bre, daca te-ai vedea tu conducator peste popor: pai ai vrea un popor de destepti cu pareri proprii, sau idioti cu pareri luate de la tv?

  35. #37

    Din surse sigure in 2004 la ASE se dadea examen de admitere 😉
    De asemenea la admiterea la ASE media din liceu e 10%, bacu 20% restu un examen. Si e bataie la examenu ala. Din 30 intrebari 10 sunt matematica si la finante de exemplu daca gresesti mai mult de 3 intrebari nu intri la buget.
    Ne informam si noi inainte sa scriem o prostie pe blog? K 10x Bye

  36. Da, BACul e standardizat, dar corectarea nu. Intrucat nu e test-grila e clar ca orice corectura la materii gen Limba Romana sau Engleza, ca sa nu mai zic de probele orale, depinde de examinator.
    Nu sunt rasist, chiar cunosc oameni “de la tara” care au facut facultati decente, au intrat pe fortele proprii in randul muncii si acum au ajuns departe si ii admir pentru asta. Zic doar ca printre atatia brazi inalti si frumosi sunt si destule uscaturi.

    @dragoshsd – acu 15 ani nu conta deloc niciun fel de medie. Erai tu si examenu :).

  37. imi aduc aminte ca prin 92, in liceul de anvergura TEHNOMETAL, actual teoretic Doamna Stanca, o parnaie de liceu din Crangasi, era plin la seral de tiganet care azi da gauri in vest sau umple puscariile. E departe rau vremea cand liceul era liceu, cam pe vremea lu mama. vorbim de anii 64-68 eheee

  38. #40

    Eu zic ca alta este, de fapt, problema. N-am mai prins clasa a 12-a in Romania dar am dat examen de capacitate intr-a 8-a. Admitere n-am dat. Am intrat la un liceu foarte bun, Colegiul National Decebal din Deva (daca-l stie cineva), eu fiind eleva undeva in Cucuietii din Deal. N-am copiat la nici un examen, n-am putut si nici n-am avut nevoie pentru ca am invatat tot anul pentru ele. S-ar putea ca problema sa fi fost faptul ca directorul liceului Decebal a venit ca ‘sef de supraveghetori’ (ca nu mai stiu ce titlu avea) ca sa se asigure ca noi, elevii de la Cucuietii din Deal, nu putem copia ca sa nu cumva sa intram la liceul lui prestigios. Si-am intrat, multi. Din 2 clase de mate-info, una era aproape in intregime de la noi din orasel. Drept ii ca la profilul meu n-am fost in clasa decat 3. Si totusi, cu scoala mea generala din Cucuietii din Deal, m-am mentinut foarte bine la un profil de mate-info-engleza, unde am intrat a 19-a cu 9.67. Just an example.

    Examenele standardizate mi se par o idee excelenta. Problema e sunt totusi prea usoare si problema e ca pur si simplu e voie sa copiezi in unele locuri. Eu as propune urmatoarea solutie: examene standardizate, DAR mai multe seturi de dificultate si materii obligatorii la examen. De exemplu, daca vreau sa dau la Poli Timisoara la Arhitectura si vreau sa dau si la Bucuresti la Arhitectura, sa nu trebuiasca sa dau 2 seturi examene. Sa trebuiasca sa dau un set, pe care ambele facultati sa-l foloseasca drept rezultat de admitere. Sa fie si un set pentru cei care nu vor sa mearga mai departe, sa fie un set pentru cei ce vor Informatica, unul pentru Litere, etc. si sa poti sa le dai pe toate, daca vrei. SI SA NU SE COPIEZE. Deloc si niciodata. Imposibil, stiu, dar mie mi se pare ca asta ar fi solutia. Dupa ce stii ce vrei sa te faci (ceea ce ar trebui sa stii prin clasa a 11-a cel putin) sa-ti alegi ce set dai la bac.

  39. Se iau diplome si pe bani stati linistiti si aia nici macar nu stiu cu ce se opereaza(in cazu doctorilor) 😉

  40. La unele facultăţi se dă admitere.
    E futută treaba cu mediile, când eram în gimnaziu si aveam medii de la 9.50 în sus (nu la ţara, la un liceu teoretic) aş fi spus că e aiurea să nu se ţină cont de medii, acum, când sunt la liceu, sunt de acord ca mediile să conteze, însă să conteze cât mai puţin. Cel mai bine ar fi ca BAC’ul si mediile să fie doar pe undeva pe la 50-75% din media de admitere la o facultate, restul reprezentând examenul de admitere.
    Ca să ai medii mari (cel puţin la liceu) în mare parte trebuie să pupi în cur toţi profesorii, sau să fii tocilar.

  41. Ok, hai sa-i dam cu argumentele:

    1. daca un copilul ala de la cucuietii din deal de care va temeti voi intra la facultate pentru ca a luat nota mare pe nedrept, asta nu inseamna ca poate si sa reziste in facultate. Daca e asa cum spuneti voi, pica din prima sesiune si se duce inapoi la coada vacii

    2. Nu mai stiu cum e acum dar “pe vremea mea” (acum vreo cativa ani doar) nu exista facultate serioasa care sa nu organizeze examen de admitere. La facultatile “cu dosar” se stia ca intra numai cei mai putini capabili. Ori cu facultate cu dosar, ori fara, tot aia era si tot secretar/a ajungeai…

    3. “toţi se cunosc între ei, toată lumea e prietenă cu toată lumea” – hm, asta ar cam fi echivalentul spagii date la bac din articolul precedent, nu? Doar ca spaga dau doar “barbatii adevarati: (cum spunea un comentator) iar pe cunostinte merg numai cei de la adancata, nu? :))

  42. #44

    Test national standardizat. Competente de limba, gramatica si cunostinte generale. Fara prostioare care pica in subiectivismul profesorilor (comentariu de text la limba romana). Teste grila. La facultatile de stat sa nu conteze deloc nota de la bac.

  43. @Moldoveanca
    ala care se intoarce la coada vacii din prima sesiune, îmi ocupă mie locul, si un an tre’ să muncesc să mă întreţin că mă dă mama afară din casa.

  44. Mie mi se pare o mare tampenie sa se intre la facultate pe baza dosarului. La majoritatea e 50% media din liceu, 50% media de la bac. Pai vine unu de la sat cu 10 si la bac face ce face, copiaza de la colegul si mai ia un 8-9. Si intra bine-mersi la facultate in fata altora care chiar au invatat. Si aici se schimba situatia, ca deja e pe bani. Admitere peste tot ar fi cea mai buna solutie. Sa vezi atunci cati mai fac facultatea in Romania.

  45. Eu sunt contra locuri bugetate 😀 De ce sa platim noi pentru studentii de la Medicina care dupa ce au terminat cu facultatea/rezidentiat imediat pleaca din tara. Un contract merita semnat in cazuri de genul asta. Faci facultatea de medicina fara taxa, atunci profesezi X ani in tara pana ne scoatem banii bagati in tine. Si la restul facultatilor de stat sa nu existe locuri fara taxa, sa fie burse ( primii 10-15-50-100 din studenti sa faca anul urmator fara taxa )

    Pe vremea mea am intrat la Univ Stefan Cel Mare pe locurile cu taxa la “Administratie publica” Erau 15 locuri fara taxa si am declarat admisi toti participantii ( cred ca 200-250 ) Ce kkt de Universitate de stat este asta?
    Am mers un semestru si am abandonat. Am incercat anul urmator si tot la “cu taxa” am intrat.
    La cursuri profesorul “voi astia de la fara taxa sa stati in prima banca si restul in urmatoarele” Urat de tot. Mergeam mai devreme la cursuri sa prind un loc si sa nu stau in picioare.
    Cand am intrat al II-lea an tot la “cu taxa” nici nu am mai mers. Am plecat la Univ. Romano-Americana si nu regret.
    Examenul este cel mai potrivit. La Universitatea Romano Americana este un examen de admitere pentru retardati ( intrebari simple dintro materie la alegere si cand spun simple chiar SIMPLE spun 😛 ) si daca va vine sa credeti si asa sunt persoane care nu sunt admise. Nu multe dar sunt………… Dar sunt alte facultati care te primesc doar cu diploma de bac ( sa nu pomenesc de cazuri mai grave cand unele persoane termina o facultate fara diploma aia de bac pentru ca verificarile de catre stat sunt …….. cum sunt ) ROMANIA 🙂
    Eu raman la parerea ca orice facultate termini depinde doar de tine ce faci dupa licenta, daca reusesti sa ai o cariera sau nu dar macar un examen simplu la orice facultate…………….

  46. andrei, mai zi-mi, pe la spiru haret si pe mai unde?

  47. #49

    @Zoso: Mai conteaza? Deci ai facut la privat si esti un ratat , el a facut la stat si automat este destept si pe pozitie de conducere pe salariu in euro cu multeeee zerouri in coada. Simplu 🙂
    PS: Si toti care sunt la stat sunt mega ultra destepti 😀 Din acest motiv facultatile de stat au “la taxa” locuri triple sau mai multa fata de cele “fata taxa”

  48. #50

    La fel cum au spus și alții, la unele facultăți se mai dă examen de admitere și se ia în calcul într-o proporție mai mare sau mai mică. În plus există autonomie universitară, deci fiecare universitate e liberă să organizeze examene de admitere dacă așa consideră de cuviință.

  49. #51

    Cu toate ca initial era “sa sar in sus” spunand ca un examen national asigura cat de cat o ierarhizare corecta a elevilor, am stat putin sa ma gandesc si am gasit un contraexemplu: in 2002, cand am dat capacitatea, am luat o nota bunicica, fiind a 10-a pe judet; note asemanatoare au luat si trei elevi ce invatasera la tara, asa ca am ajuns in aceeasi clasa. Timp de 4 ani s-au chinuit constant sa evite corigenta, rugandu-se de profesori sa-i treaca anul.

    In 2006, m-am gasit oarecum in pozitia inversa: am luat 9,90 la bac (pe merit, sper) si am venit la facultate in Bucuresti, sa fur locurile “autohtonilor”, numai ca am reusit acest lucru dupa ce am dat un examen de admitere la desen (materie pe care bineinteles ca liceul nu mi-a dat posibilitatea sa o studiez), de 5 ore, fiind 7,5 oameni pe un loc la buget.

    Asa ca da, numai printr-un examen de admitere organizat de liceu/facultate se pot elimina aproape in totalitate cazuri similare cu cele povestite de tine, cu mentiunea ca un “copil bun” care se “iroseste” azi in universitati obscure, fie ele private sau de stat, o face pentru ca e prost sau lenes (examene la Politehinca sau la ASE se dau de cel putin 5 ani).

  50. cînd am dat la facultate fiind ca cel mai tare din parcare (liceu), am constatat că hîrtia de la BAC este şi prea dură pentru aţi şterge fundul cu ea. m-au rupt ceilalţi din provincii sau sate vai de luna lor că aveau 10 pe linie iar eu cu “optul meu puternic şi cu mulţi de +++++++” (aş-mi spuneau profesorii) am dat-o în bară, nici tu buget nici mai să nu acced la studii.

  51. Bai, terminati mai cu prostiile 😛 , idioti sunt la orice nivel si de la orice tip de asezare omeneasca. Daca e sa generalizam, macar s-o facem pana la capat, nu ?
    @TVdece , m-am intalnit cu retardati de toate “originile” :)) adevarul ca mai multi retardati de oras decat de la tara, ca-s mai multi la numar, ce sa-i faci … Si unii cu mai mult de o diploma.
    Si din pacate, nivelul asta de incultura, incoerenta, etc va creste 🙁
    Parerea mea personala e ca un examen de admitere e sfant. Poate ma-nsel…

    • #54

      cubicus, populatia rurala a romaniei e de vreo 70%… mint, sunt doar 48%

  52. corectura: adevarul e ca exista mai multi

    Uite, si eu o dau in pereti cate-odata :)) Graba strica treaba 😉

  53. o fi, dar cred ca se feresc de mine :)) fiecare cu statistica idiotilor intalniti in viata proprie…. Cei pe care-i intalnesc eu sunt mai importanti decat cei scrisi pe cine stie ce statistici 😀

  54. #57

    domnul “invatat” cu sac de grasime in partea abdominala , ce loc de munca aveti acum?….ase-ul pregateste bloggeri?…banuiesc ca nu si astfel ma intreb cu cata nesimtire poti sa scri acest post?…cu multa indoiala in calitatea ta de om ” inteligent” , un umil student la UTCB , specializarea CCIA.

    • #58

      umil student, tu esti analfabet si vii sa ma critici pe mine? “sa scri”? asa te-a invatat la UCTB CCIRCUR>??

  55. #59

    @moldoveanca si toti care cred ca o scoala/liceu de la sat se compara cu una de la oras: daca sunt egale atunci de ce nu auzim de olimpicii de la cucuieti ?! de ce olimpicii pe la diferite chestii sunt tot de la scolile c urenume ?!
    2. indiferent cat de putin conteaza nota la o admitere tot conteaza. adica intre 2 elevi de acelasi nivel la admitere va intra cel care a fost la prasila la Domnu Invatator (parca asa ii zice la sat, nu ?!?!)

    @pentru cei care sunt impotriva idd-ului sau a facultatilor particulare:

    idd-ul iti ofera acea posibilitate pe care o facultate clasica la zi nu ti-o ofera…..aceea de a acumula experienta. Mi se pare cea mai mare prostie ca prezenta la curs sa conteze 3-4 puncte din nota finala si apoi studentul sa termine cu 8,9,10 si sa nu stie o iota practic ca “n-a avut timp sa munceasca”.

    facultatea particulara iti da posibilitatea sa te lovesti de niste scule noi…pe care la stat nu le gasesti peste tot. (in poli nu ai proiector, laboratoare noi sau alte cacaturi). si iti mai da ceva…..iti ofera niste profesori mai interesati sa predea…desi sunt aceiasi ca la stat..sa stiti ca la particulara predau mai cu interes.

  56. #60

    Arhi, eu vad problema putin altfel prin prisma experientei proprii cu bacu’, acum 8 ani ce-i drept. Examenul este unul simplu. Elevii care au urmat un liceu bun au sanse ridicate sa il ia cu note mari. La noi in liceu au fost note mari si am fost la un liceu care avea in fiecare an elevi cu medalii la internationale. Crede-ma ca nici profesorii care stiu ca au pregatit elevi care au colectat an de an cate un premiu pe la olimpiade macar nationale nu stau cu mainile incrucisate si o sa-si vare coada, chiar daca (sau poate chiar mai ales daca) este vorba de o alta materie decat materia lor (la care a fost elevul respectiv olimpic), o alta materie la care elevul nu se descurca, dar pe care trebuie sa o dea, n-are de ales. Asta a fost cazul meu cu literatura.

    Am avut media 8.87 in conditiile in care am luat nu cu mult peste 5 la geografie pentru ca m-am enervat si am plecat din examen (poveste lunga, dadeam cu viitorii popi de la liceul teologic si aia erau cele mai retardate creaturi pe care le-am intalnit, nu auzisera de Olt sau de Muntii Fagaras si aveau pretentia sa copieze de la mine inclusiv semnele de punctuatie – tipu’ din fata mea era practic calare pe banca mea). Si a fost penultima medie din liceu. Cand m-am inscris la Politehnica (media de la bac valora 20% din media finala pentru toate facultatile, am dat si 2 probe de admitere) ma plangeam acolo ca n-am medie mare, ca nu stiu ce-o sa iasa si m-au intrebat ce inteleg prin medie mare, peste 8? Am ramas interzisa. De, eram mica si proasta. Medie mare nu insemna pentru mine peste 8, ci peste 9.8. Nu mi-ar fi trecut prin tartacuta ideea ca nivelul celor cu care urma sa concurez la admitere e pe fundul Pacificului comparativ cu cel din liceul la care fusesem… Admiterea a fost grila si se corectau grilele pe loc, acolo in sala cand te duceai cu foaia. Cand am iesit de acolo stiam cat am luat, stiam cat au luat ceilalti din sala si un calcul simplu arata ca, daca as fi presupus ca in fiecare din celelalte sali existau cate doua medii mai mari decat a mea, intram a 15-a. Desigur ca na, daca dadeam la Automatica, la sectia de Calculatoare picam foarte frumos cu media mea – acolo prima medie cu care s-a picat a fost 9.56 in anul ala.

    Mi se pare ca ceea ce spui se aplica mai degraba la admiterea pe baza notelor din liceu. Pentru ca la noi n-au fost note mari pe parcursul celor patru ani. Mediile anuale peste 9 erau rare. E drept ca nu prea exista nici extrema cealalta. Au fost materii la care aveam note de patinaj artistic, la care dadeam teste de nu stiu cate ori pe semestru si ma refer la teste grila, cu 80-120 de intrebari, fiecare cu 6-8 variante foarte discutabile din care puteau fi corecte 0, 1, 2,… n, unde n=numarul de variante (si bineinteles ca nu se puncta nimic decat daca le incercuiai pe toate cele corecte si doar pe alea :)) ). Asta intr-o ora de 50 de minute. Sigur, nu ne impiedica nimeni sa ne miscam, sa comunicam, dar avand in vedere numarul de intrebari, intervalul de timp disponibil si faptul ca nu ajungeam decat sa ne certam pe cum trebuie interpretate intrebarile (ceea ce trebuie sa recunosc ca era al dracului de distractiv 😀 si certurile continuau si in pauza, dupa lucrare cand ne tranteam indignati unii altuia in fata manuale, caiete cu scheme si o groaza de “uite, vezi ce scrie aici – ti-am zis eu!”)… rar scapau note care sa nu fie de patinaj artistic. Bine, ar fi putut fi mai rau, puteau sa fie sadici si sa bage grile negative… si atunci ne-am fi distrat si cu note sub zero. 🙂 Si s-ar fi putut ca la sfarsit sa nu ni se ofere sansa unui ascultat sau a unei teme individuale pentru “redresat” media… unde nu cred ca a luat cineva vreodata mai putin de 8. Era practic imposibil sa te puna de exemplu la final la biologie sa faci o schema si sa o explici in conditiile in care te frecase tot semestrul cu testele alea.

    Liceul a fost alegerea mea si n-o regret. M-am bagat in cusca leilor. :)) Insa nu mi-e rusine cu ce am ramas dupa patru ani de liceu la materiile care chiar m-au intersat, in ciuda notelor pe care le-am avut pe parcurs.

    Referitor la admiterea la universitatile “de prestigiu.” Nu stiu la ASE cum e, dar la Politehnica s-a tot experimentat cu diverse modalitati de admitere. S-a intrat si pe baza de examen de admitere cu examenul de bacalaureat contand x%, s-a intrat si pe baza de dosar (parca Automatica, Electronica si inca o facultate au fost singurele care n-au renuntat la admitere). Si nivelul difera enorm de la o facultate la alta. Per total e foarte scazut. A scazut an de an, la absolut toate facultatile. La facultati cum e de exemplu cea de Automatica si calculatoare nivelul e inca decent, dar sunt altele la care 95% din absolventi nu merita diploma aia.

  57. #61

    * am papat cuvinte 😳
    Era practic imposibil sa te puna de exemplu la final la biologie sa faci o schema si sa o explici si sa nu te descurci in conditiile in care te frecase tot semestrul cu testele alea

  58. #62

    @iulian: te inteleg ca pentru tine CCIA este cea mai renumita facultate din UTCB…dar e doar renumita; la fel ca Automatica si Electronica din Poli; asta nu inseamna ca mai sunt facultati bune sau ca mai dau un produs finisat bun. Si daca nu ma crezi….intreaba-te in camaruta din camin sau in camaruta din apartamentul alor tai, cate blocuri de cel putin 10 etaje vei proiecta tu cu manuta ta la sfarsitul facultatii. Ca teoretic d-aia iesi in plm inginer..ca sa proiectezi…de calculat un numar de caramizi o poate face si un maistru.

  59. #63

    am terminat sava, un liceu decent, dupa cum se zice:), deci sa imi dau si eu cu parerea legat de notele meschine care se iau in liceele de elita. am dat bacul acum cativa ani => mith busted. dupa cum stiti cu totii, nu evalueaza/corecteaza profii din liceu. si cum de obicei nu se fac schimburi viteazu-vianu-lazar-sava, vin comisii din scoli mai putin cotate. o sa spun doar ca elevii iau cel putin notele meritate. oricum ati lua-o, facand media notelor din vianu si comparand-o cu cea din… colegiul tehnic traian, de exemplu, o sa vedeti ca e net superioara. acum, ca exista si in vianu note mai mici.. asta e, ii zice curba lui gauss:)

    stiu, tu ziceai ca la tara notele se dau in mod necinstit. ok, putem vedea si noi un astfel de exemplu? presupun ca aveai unul in minte cand ai afirmat asta. notele sunt pe net. care e liceul unde s-au luat numai note mari?

    “aia de la tara ne fura locurile”. da, pentru ca daca te-ai nascut la tara (de la tara = nu din bucuresti, ca vad ca asta e tendinta), acolo trebuie sa putrezesti, nici nu stiu de ce-i mai invata sa scrie dom’le, ca si-asa nu le trebuie cand dau cu sapa.
    doar pentru ca facultatea e in capitala, nu inseamna ca locurile sunt destinate bucurestenilor. doar nu crede cineva ca in buc bacul se ia pe bune peste tot. asa ca de ce e mai smecher un bucurestean care a copiat decat un “taran” care a copiat?
    la ase si la poli nu intra aia care au copiat la bac. vorbesc de sectiile bune, alea care se umplu mereu. nici la medicina si nici la arhitectura.

    eu, ca bucuresteanca, nu pot intelege discriminarea asta. am colegi plecati in anglia, sua, franta germania sau italia. daca acolo ar fi intampinati cu formula: ” voi sunteti tigani, veniti sa ne ocupati locurile din facultati”, ne-am da de ceasul mortii si mai multe nu. dar aici, printre noi, merge. de ce e mai usor sa pornesti de la premisa ca a copiat decat ca a muncit pentru zecele ala?

    am intervenit pentru ca mi s-a parut nedrept. incorect fata de colegii mei din provincie. nu aia care chiulesc si stau prin baruri (exista si din aia, cum au existat din toate timpurile) care oricum sunt mult mai putini decat bucurestenii. ci la cei care muncesc din greu, cei care stiu ca au de pastrat un loc la buget si unul la camin, cei care se duc la olimpiade si concursuri, care si-au depasit conditia de mulgatori de vaci. iar eu pot oferi oricand exemple concrete:)

  60. #64

    Arhi, referitor la in poli, s-au mai schimbat lucrurile in ultimii ani. Exista destule sali cu proiector, exista laboratoare ok. E drept ca atunci cand am intrat eu situatia era jalnica si vantul schimbarii n-a batul chiar peste tot, dar dotarile de acum sunt mult peste ce erau acum cinci ani.

    Iar prezenta la curs mie mi-a folosit. Nu e vorba de punctaj, care uneori era chiar zero, e vorba de a intelege ce explica omul ala, de a pune intrebari cand nu intelegi, de a veni cu noi idei, de a le discuta. Iar cand se intampla sa mai fie si altcineva in sala care pune intrebari care iti pun tie rotitele in miscare si iti dau noi idei. De acord ca trebuie sa faci ceva, dar dupa un curs de genul asta te apuci imediat sa-ti incerci practic ideea. In cazul in care aveam laptop la mine puteam face asta chiar in acolo pe loc, la curs. Sau, daca nu-l aveam, puteam sa incerc la pauza pe laptopul profului.

  61. #65

    @attilla…tu ce o sa faci peste 1 an la ora 14:35?…de unde vrei sa stiu ce voi proiecta dupa terminarea facultatii?…nici macar un inginer cu 30 de ani de experienta nu stie ce va face peste 1-2-3 ani . Nu am vrut sa insinuez ca FCCIA e cea mai cea, ci doar ca sunt indreptatit sa comentez avand in vedere ca fac parte din sistem.App…nicio facultate din Romania nu ofera un produs finisat bun , nu degeaba ne tot plangem de sistemul educational de la noi.
    @arhi….daca omisiunea unui “i” ma face analfabet , inseamna ca toata populatia planetei poate fi considerata analfabeta datorita unei greseli strecurate intr-un text scris la un moment dat ( in concluzie si tu te consideri analfabet deoarece sigur ai greselli in posturille de pe blog)

    • #66

      iulian, ti-am dat putin peste degetele, pentru ca esti prea arogant, fara sa ai nici cea mai mica baza.

  62. #67

    1. la ase se da admitere si pentru ciclul de licenta si pentru master
    2. peste tot se copiaza la bac inclusiv la vianu
    3. eu nu sunt din bucuresti si am dat admitere la ase si am luat 9 si ceva, media din facultate este peste 9 si am si cateva premii pe la olimpiadele facultatii. Asta inseamna ca am copiat la toate, nu? Pentru ca un copil de la tara nu ar putea sa fie mai pregatit ca unul de la un liceu cu renume;)

  63. #68

    Mi-a povestit cineva care e anul II la facultatea de agricultura Iasi, cum ca la ultimele examene, le-au spus profesorii sa nu mai invete, pentru ca nu sunt bani pentru burse si le vor pune tuturor, in functie de ordinea alfabetica, note de 5, 6, 7.
    Daca chestiile astea se intampla inca in Romania, se asteapta cineva sa mai fie ceva corect, gen examene de admitere, BAC la care sa nu se dea spaga etc ?

  64. #69

    LA POLI SE DA ADMITERE!

  65. #70

    Diploma de Bac e si ea folositoare, dar nu ca baza intreaga pentru un loc intr-o facultate si puteti sa spuneti ce vreti dar(am parinti profesori, dintre care mama e si directoare adjuncta, deci stiu cate ceva despre sistem) majoritatea notelor luate de elevii de la sate la Bac sunt ireale sau umflate peste masura. Zic asta nu fiindca sunt “rasist” (rasism e discrimare de rasa sau culoare pielii nu conditie sociala)sau fiindca mi-e ciuda ca imi ia Badea John locul, ci, fiindca e adevarat. Sunt si elevi buni, care vor sa faca mai mult decat sa dea cu sapa, dar sunt nici o treime din nr. total.
    In ceea ce privesc facultatile principala problema e lacomia decanatelor. Accepta pe oricine doar sa plateasca taxa, de aia intra habarnisti sau semi-analfabeti. Trist e ca din cauza asta se strica tot sistemul, pentru ca si programa trebuie modificata pentru prostanacii care vor sa stie contabilitate dar nu stiu nici macar sa zica un cont din cap(sa nu aud chestii de genul “da de unde vrei sa stie”, daca vrea sa faca o cariera din asta se va pregati macar din bazele economiei inainte sa ajunga la facultate).
    Voi da si exemplul meu:
    Am facut generala la un colegiu de muzica, dar am vrut dintotdeauna sa fac turism asa ca la liceu am mers la un liceu economic. Am muncit, am avut medii de 9 in fiecare an si media de la Bac a fost 9. Am ajuns sa ma inscriu, surpriza, nu se da admitere, nu mi s-a parut atunci cine stie ce, dar am inceput facultatea si mi-am dat seama ca e cea mai mare prostie(lipsa admiterii). Jumatate din ciclul de licenta nu l-am facut pe specializarea mea(turism) ci materii generale ca matematica, contabilitate etc. Nu e rau ca am facut asa, dar un semestru maxim nu 3, principala cauza fiind persoanele care in loc sa se pregateasca catusi de un pic pe profilul economic, majoritatea nestiind nici macar un tip de firma, au venit ca la plaja. Asa ca eu m-am plictisit si irosit jumatate din ciclul de licenta pentru ca le-o fost lene sa se intereseze macar ce o sa faca inainte sa vina, sau macar sa nu vina.
    In incheiere, trebuie sa se termine cu ideea de “facultate pentru toti”, Romania are nevoie si de lucratori pe banda, de gradinari, sau agricultori(nu e absolut nici o rusine in asta) nu doar de licentiati si masteranzi. Facultatile trebuie sa inceapa sa se orienteze pe calitate nu cantitate.

  66. #71

    @iulian: daca tu insuti consideri ca e inutila…atunci de ce-o faci ?!…ai nevoie de inca o hartie in casa ?!

  67. #72

    @olga: nu știu dacă în provincie se copiază sau nu la bac, dar știu persoane care veneau de acolo cu medii de peste 9 la bac și care la admitere au cam dat-o în bară. Nu e obligatoriu ca toți să fie varză, dar impresia mea este că de obicei cei de la Cucuieții Deal De Vale sunt cam slab pregătiți.

  68. #73

    Sunt de la tara si la intrebarea ta nu pot da decat un raspuns: DAAAAAAAAAAAAA

  69. #74

    @attilla…tu intelegi ce am scris eu?….da-mi un fragment din ce am scris mai devreme in care spun ca e inutila sau macar isinuez asta, pentru ca eu habar n-am daca ai comentat la ce am scris eu sau la ce au scris altii. salut

    • #75

      iulian, ia cu apa rece, esti incrancenat rau. nu stii nimic despre noi, dar faci afirmatii mirobolante. esti exemplul perfect de pusti gaozar care descopera lumea acum. deci, cum am zis, ia cu apa rece

  70. #76

    Iuliane, tata, nu mai scrie ca te faci de ras si dupa imi e rusine ca sunt coleg de facultate cu tine

  71. cel mai fain ar fi cu examen la facultate…asa mutli gogomani aar pleca la mama lor la prasila si nustu ce ar mai putea face…
    dar nu , mai nou ne mandrim ca am terminat liceul, si ne ducem la ase si ne facem ministri…

  72. #78

    @FX…argumente fiule…altfel, afirmatia ta valoreaza cat tine ( vrei sa-ti spun cat? )
    @arhi…care “noi”?…n-am spus decat despre tine ( iar faptul ca esti grosier la propriu si la figurat reiese din burta ta respectiv postarile tale ). Astept sa ma lamuresti cu ce e mirobolant in afirmatiile mele.
    P.S. arhi, ia cu apa calda, poate te ma dezmortesti 😉

  73. eu cred ca alaturi de copii care invata bine se duc baietii lu’ tata care “ei este smecheri” si nu tre’ sa-nvete ca are tata bani.

  74. #81

    iti inteleg scuza…ce sa spun?… imi pare rau pentru tine. Mult succes si multe pupaturi acolo unde iti place ( vad ca ai parte din plin )
    P.S. FX….am poza la avatar , poti sa-ti argumentezi afirmatia la facultate cand ma vezi ? bafta la examene
    P.P.S. arhi…imi face placere blogul tau…ma face sa ma simt mult superior tie si pupincuristilor tai ( ca o consolare pentru tine , uneori mai scrii si interesant )

    • #82

      Iulian, vii, incerci sa ma “jignesti”, te autoproclami inteligent, dupa care pleci superior. As I said earlier, un pusti gaozar. Din pacate pentru tine, marea majoritate a celor din zona au fumat prostiile astea cand se jucau cu lopatica in nisip. Dar tu continua, esti un tip inteligent, student la UCTI-CCMUCINCUR. Inginer :))))))

  75. #83

    Nu meriti nici macar 1 minut ca sa-ti mai scriu altceva referitor la umila ta persoana pentru ca nu-s genul care sa comenteze pe bloguri sau sa porneasca niste polemici, insa acum am simtit nevoia s-o fac.
    Daca ai fi mai inteligent decat pretinzi ca esti, din ce scrii pe aici, nu ai face referire la fizicul unui om, pentru ca nu asta conteaza, indiferent de ce anume ai sa-i reprosezi.
    Te poate face de cacat, numai din vorbe si unul de 150kg, numai slanina si unul de 50 kg numai piele si os, nu asta e important, “mansarda” conteaza, asa ca taci si inghite, “inginere” si fa-o pe inteligentul wanabe in alta parte.

  76. #84

    @FX…tot nu mi-ai dat argumente. Faci spume la gura aiurea . Ma bucur ca 99% din cei de la constructii nu sunt ca tine . Poti sa dai la spiru , sectia comunicare( poate inveti ceva folositor pentru tine, la constructii ne descurcam de minune si fara kilogramele tale)-sper sa nu te apuce plansul. Cum am mai spus , bafta la examene.
    @arhi…a-i spune unui om ca e gras nu este o jignire , ci o constatare . Nu m-am autoproclamat inteligent , desi nu ma pot plange ca duc lipsa( insa vad ca tu ma proclami aducand in discutie ceva ce nu am spus…sa iau aceste spuse ca pe un compliment?:D)
    P.S.majoritatea nu poate fi mica , alfel nu s-ar mai numi majoritate 😀
    P.P.S. ma cunosti incat sa afirmi ca sunt gaozar?…te contrazici singur de la comment la comment . ia cu bere rece…stim ca monstrului ii place. bafta

    • #85

      iulian, in continuare esti prostanac. citeste-ti comentariile inainte de a te caca in chiloti, uitandu-ti pampersii acasa. problema pentru tine este ca te faci de ras in “mediul academic” unde te vei duce maine. ai sanse mari sa devii printre colegii tai drept gaozarul 1/2 inginer, pe care s-a pisat cu jet un amarat de blogger, care a facut ASE-ul si nu a profesat :))))) succes!
      ________________________________________________________________
      Cosmin, daca nu ai dat spaga unde trebuia…

  77. #86

    Am dat peste chestia asta si dintr-o parte si din cealalta.

    -> facut gimnaziul la una din scolile bune ale sucevei, terminat cu medie foarte mare

    -> inscris la un liceu in care se facea “hardcore” :P, din care am iesit cu una din cele mai mari medii, dar semnificativ mai mica decat era norma prin alte parti

    -> dat admitere la ASE cu examen unde am intrat la buget lejer, dat admitere la Cuza (Iasi) la economie, cu dosar, intrat printre ultimii la buget. Am ramas la Cuza, de unde am terminat (Marketing) cu a doua nota din facultate la licenta (care au luat-o cam o treime din cati am fost initial)

    -> inscris la master la Suceava (Stefan cel Mare), cu dosar, unde am intrat sub mijlocul listei, la taxa, desi eram mai bun decat toti de acolo (nu e o exagerare)

    ce cacat sa faci ?

  78. Sunt şi eu de acord că cei de la Adâncata de Vale sunt mai slab pregătiţi, dar nu e o regulă universală. Sub acelaşi raţionament, ori face facultate într-un centru universitar mare (am fost foarte tentată să scriu Bucureşti), ori n-o faci deloc. Am rămas tâmpită când am auzit că-n Vatra Dornei există facultate.
    În altă ordinde de idei, e normal ca tot prostu` să facă o facultate, avem cea mai mare universitate din Europa (a doua din lume, dacă nu mă însel) – Fabrica de Diplome Spiru Haret. Unde mai pui taxele mult mai mici decât la facultăţile de stat, e clar că ajungem un popor de academicieni.

  79. Testul final e viata. Ce conteaza ca ai 10 facultati cand esti incapabil sa faci fata intr`un loc de munca si esti dat afara?

  80. A, si sa stiti ca nu toti elevii de la licee gen Colegiul National de Tinichigerie si Dat cu Pila Podu` Ciorii sunt mai slab pregatiti. Eu spre exemplu am terminat Colegiul Economic Buzau. Cu greu chiar, dar de bine de rau vorbesc 3 limbi straine fluent si stiu pe ce continent e Australia. Cred ca nu are relevanta foarte mare locul unde inveti. Poti sa termini liceul ca analfabet si in Bucuresti si in celelalte localitati.

    • #90

      puiu, pe ce continent e australia? :))))))))))

  81. Foarte mult conteaza dorinta ta ca si elev/student de a invatza. Asta vine din educatie. Cea de acasa.

  82. #92

    :))
    no ziiiiii puiue, no ziiiiii…continentuuuuu’ pe care sta australia ceia
    :))

  83. #93

    @iulian: cand incepi o facultate tehnica te astepti s-o si termini. Asta inseamna ca te astepti sa ajungi inginer. Asta inseamna ca te astepti sa lucrezi intr-un domeniu in care ti se vor si solicita cunostiintele acumulate (teoretic).
    Sa calculezi un numar de saci de ciment pentru o fundatie…e nevoie doar de liceu, deci teoretic daca ajungi inginer ar trebui sa proiectezi ceva astfel incat cel care face liceul sa poata calcula un numar de saci de ciment.
    Daca tu nu te gandesti la ce vei proiecta peste x ani cand vei termina aceasta facultate si mai esti si convins de calitatea invatamantului romanesc…atunci tu insuti consideri ca aceasta facultate pe care o faci este inutila. Dar totusi o faci. Deci…ori iti place sa pierzi timpul……ori iti place viata de student….ori mai ai nevoie de o hartie in casa ….. oricum…accepta ca nu esti chiar INTELEPTUL doar pentru ca esti student.

  84. #94

    Pentru ca ar trebui sa se faca o prima triere majora a elevilor idioti, dar si a profesorilor de romana care au citit 100 de carti toata viata.

  85. #95

    Problema este ca foarte multi vin in Bucuresti din provincie. Desi sunt universitati si in alte orase, resedinte de judet, ei prefera sa vina aici la la Bucuresti . De ce ? Pentru ca inca este impamantenit mitul ca la Bucuresti umbla cainii cu covrigi in coada. Inclusiv eu am dat examen la facultate in Bucuresti ca sa scap de parinti si sa vin la distractia de aici din caminele studentesti, si sa urmez o facultate in capitala, pentru ca ar fi urmat sa am o cariera fulminanta. Bull shit frate! Ori muncesti ori sugi pula ! Facultati bune sunt si la Ploiesti si la Craiova si la Pitesti etc. Inca suntem in umbra mentalitatii comuniste. Si munca e la fel peste tot. Din pacate eu am realizat asta tarziu

  86. #96

    daca lumea si-ar da mai putin cu parerea si ar muncii mai mult, s-ar schimba lucrurile si la noi 😉

  87. #97

    @tiptil: ai norma de saibe pe zi ?! sau de piulite ?!

  88. #98

    Iulian, si eu am facut o facultate in cadrul UTCB si nu profesez in domeniu din simplul motiv ca in mintea mea de copil m-am incapatanat sa ma indrept spre un domeniu ce nu ma atrage decat din punct de vedere financiar. Astfel, am inceput sa lucrez in paralel cu facultatea la sf anului 1 si au trecut de atunci vreo 7 ani, am terminat si facultatea, dar profesez in cu totul alt domeniu. Intre timp m-am apucat si de o facultate cu profil economic, pentru a putea aprofunda studiile conform cu ceea ce lucrez si in continuare. Asadar, cred ca judeci total gresit ca atunci cand termini o facultate de un anumit profil trebuie sa si profesezi in acelasi domeniu. E adevarat ca ar fi ideal sa se intample asta, insa societatea este intr-o continua schimbare si trebuie sa ne adaptam. A trecut perioada in care numai cei cu adevarat merituosi urmau o facultate; nu stiu daca e bine sau e rau cert este ca nu se mai intampla asta si suntem nevoiti sa ne adaptam schimbarilor pentru ca altfel riscam sa facem o facultate ca de ex UTCB, si sa ne trezim ca de fapt nu suntem pregatiti pentru asta. Argumentele ar fi: lipsa de pregatire practica, ajungi pe un santier unde un maistru cu state vechi te face varza, lipsa de fonduri personale pentru aprofundarea studiilor. Mai precis e o jungla ori muncesti si inveti in paralel ori ura si la gara. Repet, nu stiu cat de bine e sau nu si nu ma consider in masura sa judec asta, pot spune insa ca am vazut sute de absolventi face-to-face care habar nu au cu ce se mananca domeniul pentru care au fost pregatiti dar vor salarii mari si plang pe la usi ca Romania nu face nimic pentru ei. Ori, din punctul meu de vedere fie iti asumi faptul ca esti un cretin care a facut ASE-ul si nu stie pe ce lume traieste sau UTCB si idem, si te apuci de alta facultate si de munca fie ramai idiot si critici in ideea ca ai facultate si esti cel mai bun. Sper sa fii suficient de destept sa intelegi natura comentariului meu si sa nu-l iei pe latura personala.

  89. #99

    @Arhi, Australia e cumva pe continentul Belgia ? Spune-mi ca sunt bun te rog si ca am castigat un premiuuuu :)))))

  90. #100

    @Moldoveanca: nu cumva adori ‘cuvantul fura’ pt. ca esti o moldoveanca hoata?

  91. #101

    dude facultatile calumea au admitere , uite-te la poli , ase . copii din adancata de jos nu intra acolo , chit ca au 10 la bac iar mai nou nu se mai ia in considerare nota de la bac doar intr-o mica masura.Sper ex. unde dau eu conteaza doar 20% media de la bacalaureat

  92. #102

    @attilla…nu ai inteles si iti mai explic pentru ultima oara ( sper )…nu am spus ca nu voi proiecta, ci doar ca nu stiu ce voi proiecta ( poate blocuri cu 10-15-100 de etaje , poate hale industriale sau mai stiu eu ce tipuri de cladiri )
    @Filip…am explicat intr-un alt comment de ce am specificat facultatea ( ai omis sa-l citesti)…ar fi multe de spus asupra aspectelor evidentiate de tine ( aceste lucruri ar fi de preferat sa se discute intr-o sesiune de dezbatere verbala )…app…95% din studentii de la UTCB au dat la aceasta facultate in speranta unui castig financiar mai bun ( chiar si profesorii mai tineri afirma asta si au ales facultatea pe acest criteriu)
    @arhi…domnule blogger amarat ( dupa cum afirmi si tu)…singurul om pe care te pisi in mod constant esti tu…pe restul ai doar impresia 😉
    P.S. filip…referitor la primul meu comment din acest topic…am vrut sa-i arat domnului urs ca nu e moral sa postezi un astfel de text din moment ce dansul face parte din categoria pe care o blameaza .
    In ideea ca am fost inteles , va salut respectuos.

    • #103

      sterge-ti ochisorii, ai fost umilit destul, poti pleca

  93. #104

    @iulian: ai dreptate..vei proiecta….si-ti doresc succes……si ma gandesc ca poate si eu am gandit asa…si sunt convins ca si multi altii. dupa ce vei termina si te vei angaja…. mai comentam atunci.

  94. #105

    @Iulian sa stii ca uneori e bine sa stii cand gresesti, te ajuta sa nu mai repeti greseala. @Arhi nu cred ca s-a legat de nimeni, si-a dat cu parerea vis-a-vis de o categorie din care nu cred ca face parte. Nu-l pup in cur pe Arhi ca nu-mi da sa mananc si as vrea sa intelegi asta. A terminat o facultate, cum am facut si eu si multi altii, a studiat optiunile, a vazut ca e mai bun in blogging si s-a apucat de asta. Practic el spune acelasi lucru care l-am spus si eu mai sus cu alte cuvinte, in mare parte. Ce nu intelegi tu este faptul ca tu privesti problema din punctul tau de vedere, la varsta ta. Si te grabesti sa critici, fara sa fii in locul meu sau al altora. S-ar putea mai tarziu odata cu trecerea varstei sa iti revizuiesti atitudinea si sa vezi ca lucrurile nu sunt asa cum crezi. Nu spune nimeni sa nu ai parere, dar pentru a critica cred ca este necesar sa fi trecut prin anumite stadii si studii. Eu m-am lovit de asta si a trebuit sa-mi revizuiesc atitudinea si sa muncesc 12 ore pe zi ca sa-mi bag mintile in cap. Una peste alta rezultatul e unul bun, dar sa stii ca plin de sacrificii care sincer sa fiu, nu ti le doresc.

  95. Am dat şi eu examen de admitere, am intrat pe la sfârşitul listei. Mare dezamăgire, ghemul de puf a luat o notă vizibil discordantă faţă de mediile din liceu ori de la bac. Boţul părinţilor s-a ambiţionat şi s-a descurcat mult mai bine pe parcursul celor trei ani de facultate.

    Voi puneţi problema aşa: să se intre la facultate pe bază de examen. Perfect de acord. Dar aţi uitat ceva: să se iasă din facultate tot pe bază de examen. Am dat un examen de licenţă la care-au fost doar trei note peste 9 şi la care a promovat jumătate. Răspund timid cu “ehh, bine că am luat licenţa”, când alţii se laudă cu notele de 10, obţinute la prezentare de proiect.

  96. #107

    @Dyna: mie proiectul mi se pare baza, ăla ar trebui să arate ce vei face mai departe și cât de bine te vei descurca.

    • #108

      Cristian, atata timp cat proiectul se copiaza de pe net, nu e nici o baza

  97. Cristian, şi examenul nu?

  98. #110

    Internetul asta misuna de prosti. Mi-e sila de voi, da-va-n pula mea de jegosi. Uitati-va pe listele cu medii si spuneti daca vedeti licee periferice. Sunt numai colegii prestigioase si licee cu renume. Ce va tot pisati pe voi atat? Sunteti niste jegosi mediocri si va dati cu parerea aiurea. Majoritatea labarilor de pe aici sunt niste liceeni frustrati, unii care au dat cu bata in balta la bacul asta, au lenevit in patru ani de liceu si acum vor admitere la facultate. Sincer, nu m-ar deranja, pentru ca tot la muie v-as da, dar sa vina un mediocru notoriu si sa ceara admitere (vezi cazul Roby04) pentru simplul fapt ca astfel i-ar fi avantajat curul lenes? Nu coaie, pune-te pe invatat, obtine medii mari in liceu, nu o freca prin cluburi saptamanal, invata ca lumea pentru bac, abia apoi emite judecati referitoare la sistemul actual.

  99. Cum spunea cineva mai sus, copiii de tara sunt mult mai muncitori. Cand am intrat la liceu, aveam aceeasi mentalitate ca voi, ca astia de la tara nu stiu nimic, doar au medii mari ca-i ajuta profesorii. Foarte curand aveam sa aflu cat de tare ma insel. Nu toti sunt dotati cu un IQ mare, insa majoritatea sunt foarte, foarte muncitori. Degeaba ai IQ daca nu muncesti, corect ?

  100. #112

    @stefan: si da si nu. Munca asta este total metaforica. Teoretic, dupa ce ai terminat o institutie de invatamant superior nu trebuie “sa muncesti”, trebuie sa gandesti;si daca nu ai IQ pula gandire. Ca economist, inginer, arhitect….. nu ai norma de facut. Un lucru bine gandit (care poate ca ia juma de ora de “munca”) si poate face cat un an de “polizat”.

    @dyna: nu. un examen de licenta iti testeaza doar memoria nu si creativitatea. intr-o facultate tehnica ar trebui sa conteze mai mult proiectul (chiar daca Arhi zice ca se copiaza de pe net) si doar intrebari asupra fundamentelor tehnice care styau la baza proiectului. Nu ai stiut ce sa raspunzi atunci e clar ca nu l-ai facut tu si deci …”mai bagi o fisa”

    @Nea Goe: ai dreptate; misuni peste tot, chiar si pe net

  101. Aia cu Australia e din ciclul intrebarilor “In ce an a avut loc rascoala din 1907?”. Vedeti in cartea “Ironie fina for dummies”.

    • #114

      PUIU, DACA A FOST O IRONIE, SCUZE. Oricum, i #haded fun 🙂

  102. Asta era si scopul vecine 🙂

  103. Bun, am înţeles, poate ai dreptate. Atunci cel mai bun sistem este examen plus susţinere de proiect. Dacă tot se intra foarte uşor la facultate, măcar să se iasă greu.

  104. În parte, ai dreptate. Nu sunt în asentimentul tău cu privire la “copii buni de la Lazăr care se irosesc în facultăţi precum Spiru Haret”, pentru că eu nu am auzit ca vreun elev inteligent să treacă pe la Spiru Haret. BAC-ul, da, e o prostie. Dar la admiterea în facultate trebuie să se dea examen! Aşa îi separi pe cei care au muls vaca de cei care au învăţat.

  105. #118

    Ce-mi place cand lumea se baga-n seama vorbind despre lucruri despre care habar n-are nimic. Arhi, pe bune tata, tu crezi ca daca ai vandut tv-uri pensionarilor si taranilor ai habar de scoala? Daca scrii un blog (de succes, e drept) ai habar de scoala?

    Pe scurt, admiterea se da la facultatile bune… Si nu doar de anul asta 😉 Nu-ti fa probleme.. Pruncii buni, care vor, intra unde-si doresc…

    Si doar asa pentru curiozitatea ta generala, problema azi e faptul ca tuturor idiotilor li se cere diploma nenorocita de BAC.. Fapt care-i obliga pe ei (idiotii) sa caute diferite licee (in mod complet ironic fata de textul tau, sunt cautate alea de prin orasele mari) care accepta sa te ajute in schimbul unor atentii (nu mari — fiindca in mod ironic nu pentru spaga o fac)… Bine.. Povestea asta e de vreo 10 ani.. Acum e moda facultatilor facute astfel… Iar peste 10 ani vom trai probabil intr-o tara plina de doctori.. De ce? Fiindca, toti profesorii stiu ca, un elev care acum nu ia BAC-ul va avea mari probleme in a ajunge chiar si vanzator de LCD-uri.. 😉 Practic, noi suntem intr-un cerc vicios (in care apropo, ne adancim)

    Problema e mult mai complicata, avand la baza si parintii idiotilor cu pricina.. De asemenea avandu-i la baza pe diferitii ministrii care au considerat fiecare ca poate veni, dupa ce au discutat in prealabil cu cate un vanzator de la magazinul cu plasme probabil, si “reforma” sistemul de invatamant.

    Bleah.. nu mai zic nimic fiindca, sincer, ma apuca greata…

  106. In urma cu 12 ani, cand am dat eu BAC-ul lucrurile stateau altfel… chiar m-am mirat si eu cum oameni pe care eu ii cunosc si nu le acord girul meu poate sa ia nota 8-9 la matematica cand ei nu-s nici de 5 ? Dar nu exclud ca treptat dificultatea subiectelor de la bac sa fi scazut direct proportional cu interesul noii generatii.

  107. Arhi, să-i fie cu iertare că mă bag ca musca în lapte. Totuşi, just me again: tu vii şi vorbeşti despre studenţii ori elevii buni. Eu n-am învăţat la facultate, nici în liceu, ci cândva prin clasa a cincea că forma corectă este negaţie plus infinitiv, deci “nu face”. Tot atunci am învăţat că pluralul de la ministru e “miniştri”, i-ul final e dublat doar de articolul hotărât. Despre acordul dintre subiect şi predicat am învăţat şi mai devreme. Şi când te gândeşti că susţinem un bac şi la limba română…

  108. #121

    @Dyna: Imi cer scuze. Din pacate in general fac asemenea greseli in scriere dar incerc sa ma corectez de cate ori am ocazia. Daca m-ai iau in considerare si ora destul de frageda (as scrie tarzie, insa cred ca deja soarele se straduia sa ne lumineze) chiar ma mir ca nu am facut mult mai multe.. 🙂

    Totusi, nu cred ca aceste mici greseli fac textul meu de neinteles si sunt sigur ca aceste mici greseli nu schimba fondul problemei 😉

    • #122

      “m-ai” schimba putin, pentru ca tu imi explici niste lucruri pe care nu le sustii nici macar in prima instanta. in fine, esti prea agresiv, calmeaza-te

  109. #123

    Daca s-ar renunta la diplomele de BAC, ar putea intra la facultate si cei 50% de bucuresteni care nu au fost in stare sa treaca examenele de bac anul asta.. In ceea ce priveste facultatile private, nu stiu daca e chiar bine sa generalizezi. Dar fiecare are dreptul al o parere, asa ca tac.

  110. #124

    “exemplul perfect de pusti gaozar care descopera lumea acum” – tu esti exemplul perfect de pseudo jurnalist, cu frustrari care ating cote remarcabile… sa te intreb ceva in soapta (n-a vrut nimeni sa te ia sa lucrezi la un ziar bun, asa e? de fapt “bun” nu are legatura cu pregatirea ta). Copiii buni care se irosesc la Spiru Haret? Care sunt aceia? Care au invatat de nota 10 la BAC? Sa te mai intreb ceva in soapta… (ai terminat ceva pseudo specializare la Spiru Haret, asa e? Erai unul dintre copiii buni, caruia le-au distrus sansele de a urma cursurile unei universitati de prestigiu un anume Gheorghita si o anume Mariuca, care stateau si mulgeau vaca… Tz tz tz)

  111. #125

    ASE-ul a renuntat la admiterea cu examen de la anu… GeGe ASE, o, tu, universitate minunata :))
    Invatamantul din romanica = KK

  112. #126

    Dea… pliz ireiz mai coment bicoz abia acu am vazut ca ai scris despre asta :”>
    Ma bed.

  113. #127

    Sunt student in Tokyo, in departamentul IT. Am intrat pe acest site dupa ce am vazut textul in lista de cautare de pe google. Pentru toti cei care cred ca diploma de bac ar trebui anulata si ca este o prostie, am sa le aduc la cunostinta urmatoarele: sunteti niste Prosti! Educatia este singurul lucru ce poate ridica o natie din prostie, iar acest lucru creeaza valuri intre snobi si pacalici. EVIDENT ca trebuie sa existe aceasta diploma, ceea la ce trebuie lucrat este modul in care se obtine, adica sa fie serioasa si fara aranjamente si spagi. Astea trebuie sa dispara, odata cu cei care gandesc ca educatia si diplomele adevarate nu conteaza in viata. Va salut din Japonia, o tara care s-a dezvoltat brusc dupa ce a investit in educatie, aducand sistemul vestic (englezesc) in joc si incorporandu-l in propria-i cultura. Barfiti cat vreti si care vreti. Prostii zumzaie si raman mase, desteptii isi vad de treaba si misca lumea. Succes!

  114. #128

    am avut colegi de grupa din lazar care intrasera la ase dumnezeu stie cum. pentru ca habar nu aveau de matematica. asa ca taci. admiterea la ase era un rahat. admiterile nu se dau grila! bine, asta daca vrei sa existe ierarhie

  115. #129

    Era mai bine cu admitere. Asa nu facea orice prost o facultate.

  116. Este o mare porcarie treaba asta cu bac-ul.exemplu:am facut gimnaziul in Colegiul National Bilingv George Cosbuc,unde intr-unul din ani am avut media 9,81 si am luat mentiunea a 3-a.Am terminat Cosbucul cu media generala 7,80 , evident ,ajungand la un liceu pe masura.Aici , cu media 9 am fost prima din clasa.Clar, la liceele bune mediile mari se dau greu,cu foarte multa munca, si majoritatea intra pe unde apuca deoarece vin elevii de la tara si din licee “de cartier” cum e cel in care am intrat si intra pe locurile celor care chiar merita.E bine ca la facultatea la care imi doresc sa ajung e cu admitere.