Preţurile caselor sunt exprimate în euro inclusiv în actele oficiale ale guvernului, nu doar la vânzători. Preţul chiriilor este tot euro. Oriunde te duci în rromânia, dai peste preţuri cel mult traduse din euro în lei.

Şi atunci întreb, de ce nu pot să plătesc cu euro când mă duc la magazin? De ce la bulgari pot plăti cu euro, lei sau leva, iar în rromânia nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

35 comentarii Adaugă comentariu

  1. te inseli, spagile de obicei se platesc in euro, am dreptate?

  2. Romania e Romania.. nu are nicio treaba cu restul Europei chiar daca suntem si noi, azvarliti pe undeva pe harta p-acolo sa nu zicem ca nu suntem in UE intelegi.
    Parca e un blestem, noi nu avem voie sa fim “normali”, trebuie sa ne face remarcati intr-un fel, si din pacate e prostia!

  3. Pentru ca Romania este rromania…
    Pentru ca leul inca mai rezista si pentru multi este destul de greu sa umble si cu lei si cu euroi…

  4. #5

    Pentru că leul românesc nu este așa vraiște ca leva bulgărească. 😀

    • #6

      Blackie » no shit. leva bulgareasca, spre deosebire de leu, are curs fix, nu licitat. de ce e vraiste?

    • #7

      Ştim, e mai vraişte! 🙂

  5. #8

    Ia du-te tu la Tanti Mitza din colt sau Tanti Vasila care vinde cartofi in piata si da-le un euro. O sa zica ca le dai bani falsi:)))

  6. #9

    am fost la un restaurant în Bucureşti şi nu le mergea plata cu cardul (deşi aveau mastercard+visa pe uşă). concluzia: am plătit cu o bancnotă de 100 de euro şi am primit restul în lei. deci se poate. 🙂

  7. pai daca toata lumea ar folosi euro in loc de cursul umflat al leului, cum crezi ca ar mai rezista leul pe piata?
    n-ai observat ca si de sarbatori se umfla bine de tot cursul, iar dupa scade? vin romanii plecati in strainatati si aduc euroi… ar castiga si statul ceva la treaba asta, nu?

  8. Pt ca rromanii e rromani … mai cu 3 coaie si cu creieru gol …

    • #12

      Da, ai dreptate. Romanul este cu 3 coaie.
      Sunt 3 coaie la roman, dar sunt ale aluia de la FMI. Ele nu atarna intre picioarele romanului, ci ele atarna la spatele romanului …. De la pula pe care o au infipta adanc in cur. 😉

  9. #13

    Pentru că în România toți comentatorii de blog vin cu explicația “pentru că e de căcat în România”.

    Am impresia că, în mare parte, e pentru a lăsa o primă impresie că produsul e mai ieftin, mai convenabil; într-un fel sună 30.000 euro, altfel sună 120.000 lei. Ai trecut deja pragul ăla psihologic, de la zeci la sute de mii.

  10. ca sa mai mananca si bancile/casele de schimb cate o paine, ca sa traga bani mai multi la taxe/curent/telefon/alte utilitati atunci cand cursul folosit e cel dintr-o anumita zi etc. etc.

  11. Ar fi o explicaţie. În momentul în care se plăteşte şi în euro şi în lei producătorii nu pot creşte preţul automat. În Italia, Spania sau Germania când s-a trecut de la moneda naţională la EURO aproape niciun producător nu a trecut preţul corect şi în EURO, ci preferând să rotunjească preţul. Să iasă şi ei cu ceva câştig, ce dracu’!

  12. Eu astept cu mare drag sa trecem de tot la Euro. Macar asa stim o treaba. Acum cateva luni salariul era x lei, acum e y lei. La fel toate daravelele astea ca, desi nu folosim “oficial” euro, nici la buda nu mergem fara sa calculam pretul in moneda in cauza.

  13. #17

    Explicatia ar fi ca leul ar sari putin in aer daca tranzactiile s-ar putea face si in euro. Totusi, cand am fost in Israel aia n-aveau nici un stres sa vanda si in dolari si in euro si in shekeli, numai sa-ti ia banii :). Si moneda lor nationala e bine mersi.

  14. Eu am reusit sa platesc cu euro de multe ori…ciudat insa, nu am primit chitanta…hmmm….

  15. #19

    Incearca sa te duci cu o bancnota(sau mai multe 🙂 ) de 500 Euro in zona euro si incearca sa cumperi ceva cu ea-vezi daca ti-o schimba!

  16. #20

    se plateste in lei pentru ca leul este moneda nationala. asa zice constitutia. d-aia. eu chiar ma indoiesc ca in orice tara cu adevarat civilizata tranzactiile legale se fac intr-o alta moneda decat moneda nationala. ca exista tranzactii care se fac in valuta, da, dar implica un element de extraneitate. si la noi se poate asa ceva. (vezi regulamentul bnr 4/2005). si platile alea pe care le faceti voi la bulgari tot acolo intra, probabil zona aia e zona de granita sau zona asimilata unei zone libera.
    io nu zic ca romania nu merita balacarita de multe ori, da’ n-o balacariti chiar asa, aiurea in tramvai.

    • #21

      ady » dar cand bancile evalueaza in euro, nu mai e moneda nationala? cand dau credite in euro, nu e? sau stai, acolo e altceva

  17. #22

    ok. m-ai incuiat. dar daca as cauta bine, as gasi eu ceva. 🙂
    da’ acu’ pe bune, in ce tara civilizata ai vazut tu plati in alta moneda decat aia nationala?!

    • #23

      ady » ungaria si bulgaria. nu zi ca bulgarii nu sunt civilizati, ca aia ne dau lectii la orice.

  18. alta tara: cehia in 2005. Am platit cu euro desi ei inca nu aveau euro ca moneda nationala. O convertea la casa la cursul oficial, ceea ce era practic mai bine pentru mine. Restul se primea tot in coroane.

    Arhi preturile se tin in Euro datorita stabilitatii mai mari a monedei. Nu numa euro ci si usd si Chf. BIne ca nu te plangi ca nu poti plati cu CHF la magazinul din colt

  19. “nu zi ca bulgarii nu sunt civilizati, ca aia ne dau lectii la orice.”
    ne dau lectii o pl

    • #26

      animaloo » dude, eu a trebuit sa merg la bulgari ca sa aflu ca la hotel poti fi si respectat. e parerea mea si mi-o sustin

    • eu a trebuit sa merg la bulgari sa aflu ca “mic dejun inclus” inseamna doua felii de parizer si un ou fiert, dar nu despre asta e vorba.
      Nu-s mai civilizati. in plus sunt mai saraci decat noi, ceea ce mie imi convine. Imi ofera un loc in care sa ma duc sa dau mai putini bani pe aceleasi conditii (culmea chiar mai bune).
      Dar drumurile alea cu restrictii la fiecare curba, fara semnalizari, sparte, brrr

    • #28

      animaloo » deh, nu poate fi perfect. in schimb, dupa ce m-am invatat cu 4 stele la bulgari, nu am mai putut merge pe litoral in rromania

    • turismul bulgar este identic cu moneda lor. E la ei, dar al altora 🙂
      Eu nu ma duc la tzashpe stele asa ca imi e destul de egal daca nu ma duc in bulgaria, romania, maroc, suceava

    • #30

      animaloo » mai bine la noi, nu? e al nostru 😀

    • bai, n-am ce sa fac. Asa sunt eu nationalist. Daca e sa nu fac ceva, prefer sa nu fac acel ceva in Romania 😀

  20. Majoritatea produselor despre care vorbești sunt cumpărate din afară, cu euro. Cum tendința euro/leu e de apreciere a euro, normal că tuturor le convine să vândă în euro, într-o țară cu o monedă slabă.

    Dacă le cumpără cu 2 euro (4,2 lei * 2), la noi le vând peste 2 săptămâni tot cu 2 euro (dar la un preț de 4,22 lei * 2).

    E doar profit. Să nu mai spun că pot și modifica pe alocuri prețul euro/leu când tu plătești cu lei.

    Concluzie: Bulgarii sunt mai deștepți, respectuoși, și mai ales recunoscători pentru integrarea în UE. Rromânia se comportă ca și cum ar vrea să iasă.

    • #33

      Maus » bulgarii nu au `tendinte` de apreciere sau depreciere euro. la ei e un curs stabil de ~2leva la euro

  21. Platesti pt ca e Bulgaria, nu cred ca respectivii tin o dubla contabilitate, doua registre de casa, s.a.m.d… De fapt au dubla contabilitate, una pentru fisc, si una intr-un caiet, sub perna. :-))) Ca in est.

    • #35

      Dorian » cat timp pretul euro e fix, nu cred ca au de ce. pe langa asta, eu am primit bon si cand mi-am luat inghetata la cornet