Sunt sigur că v-aţi gândit de multe ori că afară e mult mai cald decât cei 35 de grade pe care îi anunţă zilnic institutul naţional de meteorologie şi hidrologie, nu? De fiecare dată când păşiţi prin faţa mecului de la Unirea şi vă lăsaţi tocurile în asfalt, vă gânndiţi, cu capul fierbând de căldură Oare unde or vedea ăştia 35 de grade, că eu mă topesc lejer?

Explicaţia e simplă. La peste 37 de grade temperatură exterioară, toate instituţiile publice, toate firmele, absolut toată lumea, trebuie să ofere apă gratis angajaţilor, firmele de construcţii trebuie să îşi întrerupă activitatea, transportatorii trebuie să tragă pe dreapta, pentru că se distruge carosabilul, cam totul trebuie să se oprească. ASTA E LEGEA (adica OUG 99/2000 şi încă una).

Din fericire pentru economia rromânească, s-a găsit soluţia pentru a eluda legea. În rromânia nu avem niciodată peste 37 de grade. Asta deşi termometrele maşinilor arată 45, deşi dacă pui termometrul pe asfalt, sunt 70 de grade (punctul de topire al bitumului, că de aia se ia pe pantofi, că se topeşte), deşi oamenii cad trăzniţi de căldură.

La noi temperatura se supune nevoii statului, nu invers!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

39 comentarii Adaugă comentariu

  1. temperatura se ia din statii meteo. in Timisoara de aici: goo.gl/9NSlv
    daca te uiti pe harta vei vedea de ce la ei sunt 35 grade si in centru sunt 40.

    • #2

      Claudiu » dude, nu ma intereseaza temperatura la umbra, in padure, la 1.5 metri deasupra solului. exact asta incerc sa iti explic, ca esti mintit legal

    • stiu. dar sa stau la umbra acasa inseamna sa nu produc..ori, organismul cere.
      asta ar insemna ca din 90 zile de vara 30 sa frecam menta sau sa fim in concediu fortat.

    • #4

      Claudiu » asta nu ar fi treaba ta, ci angajatorul ar trebui sa gaseasca solutii sa iti faci si treaba si sa nu te imbolnavesti de creieri fierti

    • ma rog, nu eu, ca eu stau la AC intre 8-17, dar intelegi unde bat.
      daca nici vara nu construim..cand?

    • #6

      Claudiu » si cei din constructii sunt oameni, sa stii. si ei au nevoie de sanatate, ca si tine. doar ca statului i se rupe pula. aici e greseala.

  2. #7

    CORECT

  3. #8

    In Soviet Russia, people kill temperature!!!

  4. #9

    In Constanta, constant temperatura de afara, luata de mine la umbra cu termometre digitale si analogice, in trei locuri diferite, e cam cu minim trei grade mai mare decat spune statia locala inmh.

  5. #10

    legea considera ca apa de la robinet nu hidrateaza corespunzator, trebuie sa fie cumparata de la supermarket. asta cum ti se pare? citeste si capitalismpepaine.wordpress.com/2011/06/07/drepturile-angajatilor-trebuie-desfiintate/

    • #11

      patrick » giurgea e un retardat care sper sa moara calcat de tren, cat mai rapid

    • Eu am anumite pretentii de la tren, doar nu se apuca de calcat toti frustratii ce se cred zei.

    • #13

      da, sunt de acord, insa povestea chinezului e adevarata. am dat linkul ca sa nu scriu povesti pe aici.

  6. #14

    Nu, Giurgea nu trebuie sa moara instant. Minim 10 zile de chin in care sa i se explice ca asa e in capitalism.

  7. Arhi, amesteci lucrurile. Una e temperatura la umbră (cea considerată etalon) şi alta e cea resimţită de obiectele/incintele care în general o amplifică. Dacă tu stai în soare în maşină, cu geamurile închise şi cu motorul oprit, vei simţi cel puţin 50 de grade, dar nu e de datoria INMH-ului să-ţi indice asta.

    Pe de altă parte, cel mai probabil e corect ce zici cu minţitul populaţiei, dar mai mult de 44,5 grade (la umbră) nu a simţit România de când se fac măsurători. Cel puţin conform datelor oficiale.

  8. la fel se intampla si la -30 si ceva. de multe ori ar fi trebuit sa se inchida scoli, doar ca oficial n-a fost chiar atat frig pe cat aratau termometrele.

  9. Ieri au anuntat la meteo pentru azi la Calarasi o temperatura de 37 grade (chiar am fost mirat ca am vazut valoarea asta de temperatura). Crezi ca o sa inceteze lucrul vreo institutie? Eventual o sa iasa ITM la control pe (anumite) santiere sa vada daca primesc angajatii 2l de apa.

  10. #19

    Da, dar si limita aia de 37 de grade care le impune angajatorilor sa dea apa angajatilor a fost gandita pentru temperatura inregistrata la umbra. Altfel, pot fi 60 de grade primavara daca stai intr-un cub de sticla cu podea neagra. E vorba de temperatura aerului, nu a obiectelor care ne inconjoara.

  11. INMH iti da temperatura la statiile meteo, aflate in zone aerisite si in afara oraselor. In orase, temperaturile cresc inevitabila cu ceva grade din cauza cladirilor inalte, incalzirea astfaltului, poluarea de la masini si lipsa suprafetelor verzi. Asa ca 35 grade date la umbra de INMH, ajung sa fie 37-38 si chiar 40 in orase din cauza factorilor de mai sus…Iar Bucurestiul este un oras care nu se ventileaza…

    • #21

      Corect.
      Conform tuturor standardelor, temperatura se măsoară la staţiile meteo, la umbră şi la 1.5m deasupra solului.
      În oraş sunt cu 10 grade mai mult din cauza: maşinilor care folosesc aerul condiţionat şi sunt non-stop în trafic încălzind aerul, unităţilor exterioare de aer condiţionat ce se află montate pe clădiri, clădiri vechi din cărămidă care absorb căldură şi o cedează chiar şi când se lasă seara şamd şamd şamd.

      Dacă ieşi din oraş ai să vezi că e mult mai bine.

      După ce că e criză şi suntem vai mama noastră că n-avem ce mânca.. ne mai oprim şi din muncă din cauză că e prea cald.

      Mutaţi-vă în afara oraşului.

  12. pe astia oricum ii doare-n cur

    crezi ca ii verifica cineva daca au luat apa?

    am un prieten care acum 2 ani s-a plans ca nu au apa. mesajul a fost clar: vrei apa, du-te la Apanova. vrei salariu, muncesti cum ti se da

  13. Apa era obligatorie parca peste 30-31 de grade.
    Si cred ca se respecta chestia asta…

  14. #24

    pai baga niste masuratori facute de tine, de reteaua voastra de blogeri… 🙂

  15. #25

    bai inteligentilor, astia cu termometrul la umbra in padure:
    da, este adevarat ca temperatura se masoara exact cum ati spus voi – dar aia e temperatura inregistrata pentru motive stiintifice, ca sa stie oamenii cum variaza clima in ani. ea nu are absolut nicio relevanta pentru aia care stau in orase intre betoane, dar absolut niciuna. ca urmare, temperatura data de inmh nu foloseste la nimic.

  16. v-ati gasit voi repede sa comentati la actiunile statului :))

  17. #27

    Acum la ora 1:05 PM e 31.7 grade Celsius la mine in camera masurat cu termometru digital!(asta e daca n-am AC) Inseamna ca afara cate sunt?!

  18. #28

    Potrivit Wikipedia cea mai mare temperatura inregistrata in Romania a fost de 44.5 grade C inregistrata in Braila, iar cea mai mica o fost de -38.5 grade C inregistrata in Brasov!
    en.wikipedia.org/wiki/List_of_weather_records

  19. #29

    Meteorologia este o stiinta exacta si masurarea temperaturii si conditiile in care se face fac parte din ea.
    Nu se tine cont ca la cel de la etajul 10 e mai cald decat cel de la 1. E treaba ta unde ti-ai cumparat apartament sau ca ai orientare spre sud si bate soarele tot timpul sau ai folie de aluminiu in geam sau unde are sediu firma pentru care lucrezi. Cat resimte organismul e altceva, sambata am prins ploaie si grindina in creasta Rodnei, si nu erau mai mult de 10 grade la pranz. Am vrut sa scap de caldura din oras si asta am facut.
    Si uite ca se anunta si 38 de grade: www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/canicula-marti-si-miercuri-ploi-si-vijelii-miercuri-si-joi~ni7i75

  20. #30

    Arhi, ce vrei tu, se numeste temperatura resimtita (asa-numitul feels like): vremea.meteoromania.ro/taxonomy/term/212

    Sunt niste norme internationale despre modul cum se masoara temperatura oficiala, nu publica INMH ce vrea el.

  21. #31

    pe astia mereu i-am auzit zicand ca defapt sunt doar 35, dar organismul resimte mai multe..aiurea..sunt convinsa ca e asa cum zici tu

  22. Pentru că şi fiindcă, în România sunt unii mai presus de lege. Şi în grandomania lor se cred mai presus de legile fizicii.

  23. E bine ca anunta pentru ca stau babutele prin casa si nu imi ocupa locul in autobus.

  24. Pe 9 iulie 2011 ma indreptam cu autovehiculul din dotare intre doua sate aflate la 10-15km de poalele muntilor Fagaras. Temperatura masurata de senzorul din bara autovechiculului: 40*C

    Probabil o sa las muntele sa vin la voi in Bucuresti, la 35*C. Cinstit !

  25. #35

    Cel mai cacacios articol pe care l-am citit azi.
    Pai ma nene, voi vreti la ANMH sa va masoare temperatura fix in curul vostru de “capitalisti”?
    Astia masoara temperaturi de zeci de ani, si vin unii acum sa explice ca temperatura corecta e aia masurata in tocul curvei de pe Matasari.
    MARS!
    ANMH iti spune ce temperatura au masurat ei IN ACELEASI STATII METEO DE ZECI DE ANI, tu nu trebuie decat sa compari cu ieri-azi-alaltaieri.
    Locul “la 2m de pamant, intr-o zona cu umbra” e mult mai putin variabil decat la tocul bagaboantei de la Unirii.
    Vreti cumva ca locul din conventia de masurat temperatura la voi in balcon? ha ha ha

  26. Ca tot ziceam anterior de comentatori,vai ce comentarii!

  27. #37

    Problema cu INMH-ul nu e ca limiteaza temperaturile la 35; povestea ca in oras sunt nu stiu cate grade in plus din cauze gen asfalt, masini, cladiri sau pur si simplu aglomeratie e in mare parte o poveste. Bucurestiul e un oras de campie prin care trece vantu’ fara sa se opreasca, practic sansa noastra de a tine sub control poluarea urbana. Dar ce voiam sa zic – INMHu’ pare ca are si o frica de a declara coduri; cand ungurii au la frontiera rosii iar bulgarii portocale noi avem doar lamai. Sau cand vine cate o furtuna nasoala precum cea de duminica din Bucuresti avertizarea vine simultan cu vantul care ridica tot praful de pe strazi. Aici e marea durere si nu vad pe nimeni sa intrebe in gura mare “de ce?”.

    • #38

      Dan » pai oamenilor li se pare normal ca temperatura din oras sa fie declarata de masuratoarea facuta in padure la baneasa, deci…

  28. in constructii si agricultura se munceste dimineata devreme si eventual seara tarziu.
    Grecii stiu ei de ce stau ascunsi pe timpul zilei.