Revin, poate obsesiv, cu acest subiect, diacriticile.
De ce diacritice? Pentru că, în primul rând sunteți români, iar limba română este exprimată, în scris, cu ajutorul diacriticelor.

În al doilea rând, este vorba de ușurința în citire. De exemplu, pe arhiblog, găsești destul de des cuvântul țâță. Cum ai putea să faci deosebirea dintre țâță și tata? Sau v-ar place mai mult să scrie tzatza, ca la băiețeii și fetele de pe hi5.

Și hi5 mă aduce la numărul 3 din argumentația mea. Seriozitatea. Într-un fel privești un site care are diacritice și în alt fel citești un site plin de sh, tz, pentru că automat îl bagi în categoria `poopz allz` `kis alzz` `kthxbay`. Eu personal dacă găsesc un site nou, care are cele enumerate mai sus, probabil că a 2 a oară nu voi ai intra pe el.

Așa că nu mai stați pe gânduri, mergeți pe secărică.ro, luați-vă driverul de limba română, pentru că cel nativ din windows suxează intens (Ubuntu îl are, desigur, preinstalat și merge perfect), instalați-l și dați-i drumul la blogat.
Așa se fac banii din blog, scriind țâță la modul serios, cu diacritice.

Give it a try.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. Danke Arhi.. nu credeam sa existe in windows ceva asemanator layoutului din Ubuntu 🙂

    P.S Cum e cu UTF-8 si ISO ?!

  2. Acuma ca să fiu maliţios, diacriticile arată destul de ciudat în post-ul ăsta al tău. Ş-urile şi ţ-urile par pipernicite. 😀

    Eu, după cum bine observi, scriu cu diacritice în general. Unii-mi spun că sunt nebun că scriu aşa şi pe mess. Ce să-i faci dacă aşa m-am învăţat?

    Încă pe net, lumea evită diacriticele. Din raţiuni de SEO mai mult. Dar şi din cauză că ai toate şansele ca în codul HTML să apară aberaţii de tipul &aumlaut sau ţ – ceea ce e foarte nasol dacă vrei să fii găsit în Google pe “seminţe” de exemplu sau “apă minerală”.

  3. #3

    adica ce e cu ele?

  4. #4

    google indexeaza ambele variante, nu doar cea cu diacritice

  5. La mine arata bine..cred ca e vorba de browser

  6. #6

    Arhi recomanda FIrefox:)))

  7. Crazycrolik il sustine pe arhi in recomandarea firefox, dar nu este de acord cu diacriticele. 😀

  8. Intrabam daca e important encoding-ul cand vrei sa scrii cu diacritice.. eu folosesc UTF-8 si mai am surpriza ca unele readere sa nu stie sa citeasca dicriticele

  9. #9

    deblog, eu scriu numai cu diacritice si vad ca ies peste tot

  10. Dacă în codul sursă nu apar coduri speciale pentru diacritice (ci direct ţ ş ă î â), it’s all safe for SEO, însă dacă apar chestii de genul ăsta, e naşpa.

  11. Adevarat, mai frumos cu diacritice. Si eu m-am dat pe ele. :p

  12. io scriu mai toata ziua in engleza, daca mai scriu un post il scriu in fuga calului si mai are mos craciu timp si de diacritice, probabil nu-ti mai ia mult dupoa ce te obisnuiesti, dar pana atunci…

    eu nu inţeleg ce aveţi cu lazout-ul tastaturii în româneşte din windows, aşa arată el în mod normal. ce mă inerviazî e ca nu e punctuaţia la locul cu care sunt obişnuit…

    greu tare sa scrii cu rahaturi de astea 😀

  13. Iar pentru cei mai lenesi dintre noi exista mereu diacritice.com 😉

  14. #14

    OK 🙂

  15. Eu lucrez pt USA si folosesc doar tastatura in engleza.

    Intr-adevar imi face placere sa vad un site scris calumea cu diacritice, unde eu una nu tre’ sa schimb nimic prin browser pentru ca sa vad pagina aia corect. La tine se vad insa deranjant 🙁 (diacriticile au alt font mai mic.. in browser iar in feed sunt chiar aiurea rau)

  16. Arhi, e ceva cu diacriticele tale. Uita-te si in feed!

  17. nu cred ca are vreo relevanta despre seriozitatea sau neseriozitatea unui blog daca e scris cu diacritice sau nu, un blog inseamna libertate, atat in exprimare cat si in modul in care scrii. Eu pana acum cateva saptamani doar cu diacritice scriam pe blog. Am observat insa ca e foarte k si fara diacritice, nu mi-e greu sa scriu cu diacritice direct din layout-ul de windows, dar e mai k parca fara diacritice. De ce un blog ti se pare mai serios cu diacritice decat unul fara diacritice?

    Cat despre ţâţă şi tată cred ca se observa din context cand vorbesti despre ţâţă si cand despre tată (tata)

  18. #18

    fuljereeka dude, eu le vad bine. nu inteleg ce dracu are. cred ca e din linux ceva, dar nu ma prind ce

  19. prefer sa scriu fara diacritice pentru ca asa m`am obisnuit, asa cum pun si ‘ in loc de cratima. scriu mai repede asa si fac mai putine greseli ca apar alte litere decat cele care ar trebui.

  20. Mă simt uşurat. Credeam că numai eu le văd aiurea 😀

  21. Win şi lin folosesc ‘seturi’ diferite de diacritice. Sunt pe mobil, detaliez puţin mai târziu.

  22. Ok, am ajuns acasă. Problema este că windows nu afişează corect diacriticele limbii Române, pe cand Linux-ul da. Exemplu: “ţ” “ş” nu ar trebui să fie, cum e în windows, un “t” sau un “s” cu sedilă, ci un “t” sau “s” cu virgulă dedesubt. Pentru că cei de la M$ sunt bătuţi în cap, caracterele corecte, aşa cum sunt scrise în *nix sunt afişate ciudat. (da, am scris post-ul ăsta de pe windows :P)

    Găsiţi problema discutată mai în detaliu aici:
    www.secarica.ro/html/s-uri_si_t-uri.html
    www.i18n.ro/Tastaturi
    www.secarica.ro/html/info_winvista.html
    www.secarica.ro/html/ro_keyboard.html

    Lectură plăcută. 🙂

  23. #23

    pai si pot sa fac ceva??

  24. Discuţia completă de pe RLUG

    lists.lug.ro/lurker/thread/20070825.100506.2f46cab2.en.html#20070825.100506.2f46cab2

    Da, poţi face ceva. Cum, nu mai ţin minte… Mă interesez şi, cum aflu ceva, îţi dau de veste.

    La mine poate scrie “ca windows-ul” dacă în KDE keyboard tool am selectată limba română cu layout variant “winkeys” (kde control center/regional and accesibility/keyboard layout). Poate ai noroc şi e atât de simplu. 🙂

  25. #25

    am pus winkie ala.îă îăîăîăîăîăăţţşţş şusta ţîţe

  26. Merje. :d

    Acum ai de “corectat” ultimele articole, începând cu ăsta. 🙂

    Ironic este că, deşi scriem cu diacritice, nici astea folosite de către win nu-s corecte, conform Academiei Române. Măcar sunt pe-aproape…

  27. Arhi, am mai încercat să comentez, nu mi-a apărut comentariul. Deci pt left-userii care zic că Windows :
    – Windows Vista are default caracterele ș,Ș,ț,Ț, etc
    – Windows XP are nevoie de un update pt caracterele de mai sus corecte.

  28. P.S.: am pus și link-ul de unde se obțin mai multe date despre diacritice în Windows. Iacă-l, puneți voi ce tb în față: microsoft.com/romania/diacritice.mspx

  29. cine face bani din blog ? cu sau fara tzatze ?

  30. #30

    Si pe mine ma enerveaza folosirea sh si tz aiurea tot timpul, e penibil. Il folosesc doar la cateva cuvinte gen fatza ca sa nu se confunde cu fata.
    Insa mi se pare relativ inutil scrisul cu diacritice pe net… Eu cred ca ceea ce scriu aici e destul d inteligibil si fara, si mi s-a intamplat de N ori sa scriu cate ceva (spre exemplu numele oamenilor, sau, en l’occurence, prenumele meu :P) cu diacritice si sa nu il poata citi (asa cum ziceau si altii, sa iasa nushce coduletz). Si e aiurea. Sigur ca de mana, nu se pune problema. Pe net poate as scrie daca as avea tst romaneasca, pe care sa vad literele. Le stiu pe dinafara cand schimb limba, dar tot ma mai incurc, mai ales ca nu stiu pe unde sunt liniuta, apostroful, semnul exclamarii etc. In fine, daca te obisnuiesti asa si esti sigur ca se vede fara erori, sigur ca e bine de folosit cu 🙂

  31. “Shi daca-tzi scriu fara diactitice nu ma intzelegi? Nu e mijto ? Si cooleanu ? Nu e romaneshte? E doar o chestie de fonetica. Scriu cum se aude ! Ce, nu e corect ? Care este… ”
    Am incheiat citatul din mandrii reprezentanti de seama ai generatiei hi5 si ai curentului emo :))))

  32. o discutie interesanta si recenta despre diacritice, aici www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/12595/

  33. Eu nu sunt de acord, si cred ca nimeni nu ar trebui sa foloseasca diacritice. Glumesc, sunt de acord cu tine. Ba nu, e aiurea, nu le mai foloseste nimeni in lume in afara de noi. Asta e bine, ca ne face unici.
    Frate Arhi, io de care personalitate ascult? 🙁

  34. la commentul meu anterior, am dat un link gresit. cel corect (sper) e asta www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/12622/P0/ … “Limba română, încotro?”

  35. Din păcate mai am şi eu unele articole fără diacritice. 😀 Desigur, sunt mai vechi şi nu ştiam cum să pun diacritice pe Joomla. 😀

  36. Always with diacritice!
    @DARIUS – Dacă pagina oferă suport pentru RO, adică e setată pe UTF-8, atunci nu mai apar codurile escape pentru diacritice în sursa paginii. Oricum mulţi sunt de părere că ar fi probleme cu motoarele de căutare şi din cauza asta, bagă tag-urile fără diacritice.