Postarea originală o găsiți aici.

Încerc să evit să comentez acolo, pentru că, dacă mă declanșez, se termină cu zucc de 90 de zile. Cum mă dedicam eu în fiecare vacanță, agriculturii, cu tot elanul meu tineresc, lua-r-ar foc el și cu cine l-a făcut astășimâni de panglicar. Ce fericit eram eu că mă duc să hămălesc ca animalul la băgat cartofi în saci, pe banii mei, cu mâncarea mea, cu apa mea, nici apă nu ne dădeau. Și asta după ce mă pregăteam o lună pe stadion, în soare, ca să îl cinstim pe mândrul cârmaci, mărețul tovarăș, savantul de renume mondial, cârmuitorul etern, de 23 August. Tot pe banii, mâncarea și apa mea.

Nu înțeleg, de ce mm gunoaiele astea nu se duc în raiul nord coreean. Să se ducă, să strânga varza, studioși și mândri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

73 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Freedom, freeedom!!!!
    Freedom?! Kakaia freedom??? Niet freedom, Karnaval!

    16
    • #2

      un clasic

      6
    • #3

      Numai fiți rai. Odioasă democrație și mizeria de capitalism ne-au adus în starea asta de astăzi, de zombi ambulanți; alergăm după tot felul de inutilități, consumerism maxim, copii nu mai știe ce e ăla respect, învățământul e la pământ, ogoarele de altădată ale patriei s-au transformat în pârloagă sau in cartiere rezidențiale, murim de stres, de extenuare psihica, de fuga nebună după bani, tablete, ifoane, murim de viruși aduși datorita călătoriilor cu avionul în toată lumea, murim datorita chimicalelor din mâncare, murim din cauza la chimicalele aruncate din avion..
      Altceva era pe vremea comunismului și a tovarășului, când muream de foame, de frig, de avorturi făcute pe genunchi,de secu’ …muream mult mai frumos, cu frigul comunismului în suflet…

      80
  2. #4

    Munca obligatorie si neremunerata…practic o placere.

    34
    • #5

      Mai nou si in Franta (reforma RSA, pentru cunoscatori).

      3
    • Se mai plătea pe la canal, dar nici 20% din cat făcea munca aia
      In schimb te pricopseai cu un carnet de asta politic, de brigadier, mare onoare 😀 te aștepta si orchestra când te aduceau acasă, trebuia sa si defilezi când veneai

      9
    • #7

      si sa fii fericit cu cei 2 fii ai tai născuți in perioada aia in care nu ai fost acasa.

    • Dar bineînțeles, si ei erau chemați de acasă la defilare sa ne aplaude, așa niște debilisme … parca cine știe ce fapte eroice erau când de fapt munceam cot la cot cu pușcăriașii de drept comun, mai erau si de aia politici da erau izolați de toți.

      2
    • #9

      î@Vladimir in Franța RSA e un ajutor pe care ți-l da statul pt ca exiști, după ce ai epuizat contul de șomaj. Deci da, Macron ii pune pe RSI-isti la muncă, daca mai vor indemnizația vieții. Nu e muncă forțată, o refuzi, pierzi RSA-ul. Ca să fii întru libertate absolută, Che Guevara nu făcea revoluție pe banii statului..

      14
    • #10

      inainte de a va lansa in discutii interminabile, o sa punctez eu ca Vlad locuieste in Franta de 20 de ani. Nu de alta, dar m-am saturat de contraziceri care nu aduc nimic util discutiei:)

    • #11

      @Vladimir chiar as vrea sa vad că fac asta cu arabii și africanii. In special aia care trăiesc aici de n ani și nu vorbesc încă franceză, in schimb sunt bine înfipți in sistemele de ajutoare.
      Dar nu prea cred că o sa se întâmple.

      3
  3. Pe de alta parte, te uiti in jur acum si poti sa zici, moama ce tara frumoasa am construit, sa moara toti dujmanii de ciuda!

    18
  4. #13

    Frumos filmulet.
    M-am tot intrebat ce o fi in capul oamenilor astia, l-or iubi sincer pe grasutu atomic sau reactioneaza isteric pentru ca daca nu la munca silnica.
    Sa zicem ca il iubesc sincer si plansul lor e o reactie determinata de emotia intalnirii cu liderul suprem, dar oare nu se gaseste niciun corean cu colonu iritabil care sa aiba o alta reactie la emotia puternica, adica sa se c_ _ e pe dansul in fata piticului?

    6
    • #14

      @Ion Marius: Ai trăit în comunism?
      Coreea de Nord este una dintre cele mai “originale ” dictaturi ale lumii. Au rost întrebările tale?

      8
    • #15

      daca nu plâng suficient de convingător, ei și familiile lor ajung în lagăre de reeducare

    • #16

      Cred ca ar fi cam complicat sa se intample asta, dupa cum vezi fata de grasutz ei mananca maxim o data pe zi..

      3
    • #17

      Sotia a avut 2 colegi din Coreea de Nord in facultate la Galați. Cind fu lovilutia la noi au primit chemare la vatră, sa nu se incurce cu capitaliștii. Au plîns cînd au plecat. Si nu de fericire…

      16
  5. #18

    iată c-am aflat și cum îl cheamă pe domnul W

    2
  6. #20

    Și ai mei mergeau cu japca. Și furau de pe propriile lor pământuri pentru ca ai mei erau chiaburi, dușmani ai poporului. Străbunicul și cu bunicul au făcut amândoi 15 ani de canal pentru ca au refuzat cu încăpățânare sa își predea averea la Gostat. Când s-a dat decretul de amnistie au veni acasă 2 schelete ambulante, bunicul cu genunchii sparți. De luat le-a fost luat tot. Au ajuns sa fie angajați chiar la Gostat. A fost confiscat tot în afara de grajduri unde bunica cu chiu cu vai a amenajat o camera unde si-a crescut cum a putut copiii care da, mergeau la “munca patriotica”. Noaptea satenii mergeau și “furau” roadele îngropate strategic de copii pt a fi luate noaptea de parinti. Noaptea mintii… Cand tata și mătușa au fost mai măricei abia au găsit un liceu unde sa fie acceptați ca aveau origini nesănătoase.la facultate iarăși au avut foarte puține opțiuni datorita faptului ca părinții lor erau dușmani ai poporului care au refuzat re-educarea. Probabil domnul Ionica era unul dintre acei săteni care puteau a lene și a prostie și la venirea comuniștilor s-au bucurat deorece fiind lichele au fost agreați. Doar asemenea oameni se pot jelui ca ce bine era atunci și ce rău e acum.

    64
    • #21

      bunicul patern, de voie de nevoie, “s-a trecut” la ceapeu’: 16 ha, 2 de pădure, 4 boi, 2 cai, plus toate utilajele; și l-or pus brigadier la sectorul zootehnic, sectorul vaci; deși n-avea o problemă să-și altoiască copiii, nu l-am văzut în cei 40 de ani de viață simultană lovind sau înjurînd un animal; în a treia- a patra zi de ceapist, i-a pus pe oameni să curețe vacile de bălegar; răspunsul a fost “ci, uăi chiaburule, undi ti crezî?”; n-a zis nimic, a țesălat singur alea 40-50 de vaci, iar dimineața și-a prezentat demisia; a treia zi era în portul constanța, unde a lucrat hamal timp de 2 ani; că lăsase acasă femeie cu trei copii între 4 și 1 an…

      16
    • #22

      Ai mei aveau vreo 30 de ha din care nu au recuperat nici jumate după 90, dar aia e. Pe lângă pământ aveam ditamai ferma cu tot felul de utilaje inclusiv presa de ulei, batoza, moara de cereale, cai, vite, porci, oi. Multe. Nu ai vrut nicicum sa semneze deși a venit pe uliță un activist cu ceva milieni după el au mers din caș ain casa au confiscat un cal, o vita, oamenii tot nu au semnat. Seara toboșarul (ca asa se făceau anunțurile cu toba) a zis ca obligatoriu dimineața toată lumea sa se prezinte la sfatul popular (primarie). Au adunat oamenii, au adus animalele confiscate și le-au împușcat în văzul tuturor și le-a zis: astăzi caii, mâine pruncii la cine nu semnează. Ai mei tot nu au semnat. Au fost ridicați noaptea toți bărbații din casa (străbunicul (puțin peste 50 de ani)și bunicul (abia 20 de ani) plus un unchi (65+) au fost închiși prin câteva închisori, cei mai mulți ani i-au făcut la canal. Unchiul a murit. Străbunicul și bunicul s-au întors după amnistie. Slabi, plini de păduchi, bunicul fără rotule la ambele picioare. Au lucrat amândoi pana la pensie la Gostat lucrandu-si pământurile furate.

      8
  7. #23

    In ultima vreme FB imi recomanda pagini gen Ioana sau Maria cu poze cu sobe vechi cu crătiți vechi cu mamaliga etc sa trezească o așa-zisă nostalgie.

    Si mii de comentarii de la oameni care suspină dupa vremurile bunicii.

    Mereu dau don’t recommend si block.

    Dar mă întreb ce campanie plătită este. Aur? Rusia? Cine plătește aceste campanii?

    Nu e ca si cum am engagement cu acele pagini ca FB sa imi recomande iar si iar același tip de aberații.

    Iar nostalgicii dupa viața simplă a bunicii ar putea usor sa își vândă smartphone ul, laptotul, apartamentul de la oraș, sa doneze 90% din bani. Apoi sa își ia un birdei undeva in varf se munte. Ar avea in sfârșit ce tânjesc după.

    27
    • #24

      stai să-i vezi pe americanii care emigrează cu avânt în ro, pentru că ce frumoasă țară e românia

      5
    • #25

      La fel pățesc și eu. Dau chiar block și tot îmi recomanda rahaturi comuniste.

      4
  8. #26

    Auziți bă, io am doua facultati – Stanfordu si Oxfordu. Facute pe bune , la zi, nu la FF sau la distanta . cum se face azi. Voi ce scoala aveti? :))))

    7
    • #27

      universitatea SPDK! la zi, magna cum laude
      vrei sa stii ce inseamna SPDK?
      Sugi Pula din Kotor! mai da-te-n gatu’ ma-tii de lake flausat!

      11
    • #28

      De ce vorbești, bă, urât? Ți-a făcut el ceva? Ți-a zis ceva? Vezi-ți, bă, de dislexiile și de sforăielile tale!

      11
    • Hai ca din personalitate dubla am evoluat la aia tripla, nu e rau dar in curand nu o sa mai avem loc de voi sa comentam si noi ceva!

      12
  9. #30

    iar armata a scos barbatul din tine si uite ce mare, destept, frumos si sanatos te-ai facut, maica

    10
  10. #31

    a lauda comunismul este aceeasi mizerie cu a lauda nazismul. comunismul a fost chiar mai rau pentru ca a durat mai mult.

    19
  11. #32

    Multi pleaca de la premiza ca de toata lumea a fost naspa sub Ceasca. E complet fals. Chiar si in anii naspa dupa 84 unii o duceau decent spre bine. Estimez din burta ca undeva intre 5 si 10%. Vorbim despre camarila mare si medie de partid, vorbim de primari, consilii locale, doctori, judecatori, procurori, armata, politie, securitate, directori de fabrici si uzine, etc. Apoi era si pulime ce o ducea decent in ideea ca sa lucrezi undeva unde era penurie de alimente sau altele. Sa lucrezi in industria carnii, erau ce lucrau la Comtim, toti furau carne si se vinde pe sub mana sau faceai troc. Daca lucrai la fabrica de zahar sau Kandia … furai. La uzinele Dacia erai un fel de zeu. Nu aveai voie sa afisezi nimic ostentativ(gen mercedes, vile, etc) din ce furai dar aveau usi deschise peste tot, concedii in tara cat cuprinde sau in tari comuniste, haine de import, isi permiteau restaurante, curve(balerine, cantarete, actrite), copiii le intrau la ce facultate doreau(vorbesc de stabi). Am prieten mare iubitor de Ceasca, are spre 50: taica-sau a fost mare mecanic de locomotiva(bani gramada) si sef la nu stiu ce, ma-sa ceva sefa de cantina. Mergea cu avionul la mare, a fost si la Soci la mare unde nu mergea oricine, aveau dulciuri la discretie, avea colectie de masinute si trenulete scumpe, ta-su avea vinuri moldovenesti si vodca de import, aveau doua dacii, mingi de piele artex, etc. Acum ca babalaci la pensie regreta vremurile apuse. Si stiu ca nu impresioneaza pe nimeni acum carne in frigider, banane, ciocolata, blugi dar pe vremurile alea erau marfa de contrabanda. 😀

    34
    • #33

      @ciocanul: ” Multi pleaca de la premiza ca de toata lumea a fost naspa sub Ceasca. E complet fals. ”

      ” toti furau… si se vindea pe sub mana sau faceai troc”

      Începi într-un fel apoi te contrazici… în fine, eu ți-am dat reply doar pt că ai like-uri la ce ai scris.
      Faptul că unii consideră că e ok să furi ca să trăiești. Că e ok să îți adormi copiii cu sticle de apă fierbinte sub ei să nu înghețe în blocurile comuniste, că aveai sobe pe lemne în blocuri cu 4-10 etaje, CĂ FEMEILE NU AVEAU DREPTURI…faptul că nu aveai sarbatori, acces la NIMIC legal… vi se pare că era funny.

      Sunt de părere că nu trebuie sa disperați. Dacă vom avea pace în lume va veni China la voi nu invers. Vremurile funny se întorc…pt că meritați.

      10
    • #34

      Cred ca ai citit in “diagonala” ce am scris. Nu toti furau.

      6
    • #35

      @Ciocanul: nu trebuie să citesc cum era. STIU. Doar dacă nu aveai ce fura nu furai. Adică, dacă jobul tău nu implica ceva ce putea fi valorificat pt procurarea trocului de care vorbeai.

      Și eu nu te acuz de nimic. Doar sunt perplex că sunt oameni care pot da like la așa ceva. In rest sa fiți sănătoși.

      4
    • #36

      ”vorbim de primari, consilii locale, doctori, judecatori, procurori, armata, politie, securitate, directori de fabrici si uzine”.
      ha-ha-ha, toti astia o duc acum mult mai bine!

      3
  12. #37

    L-am contactat pe domnul Ionica, sora mea cauta zilieri pentru munci agricole, a fost mega fericita ca am gasit o gramada de voluntari care vor veni cu mancare de acasa si cu mijloc de transport propriu, sa faca munca patriotica pe camp. I-am explicat surorii mele sa se abtina de la obiceiuri capitaliste pacatoase, fara mancare, fara bautura si fara remnueratie. Si sa scoata untul din ei, acesti oameni tanjesc sa fie utili. Daca ma ajuta cineva cu un playlist cu cantece patriotice, ca sa mai crestem productivitatea cu cateva procente, multumesc anticipat.

    44
  13. #38

    Bunicii de pe partea mamei au fost luati de untermenschenii mlastinilor dupa “eliberare” si dusi au fost. Au murit in ceva mina de plumb, la dracu’ cu craci, prin Siberia. Pentru ca au avut vina dubla: chiaburi (bunicul facea mobila in atelierul lui) si ausslander, deci dupa tratatul din 1940, inrolat in armata germana, Waffen SS pentru cine stie cu ce se maninca.
    Un unchi (frate cu tata) a fost luat prizonier la cotul Donului. A bagat 4 ani de lagar POW. Vai steaua lui.
    Am trait sub comunism 21 de ani. Greu tare, ca na, origini nesanatoase. Scoala, liceu mai greu, facultate nu aveam voie. I-as vrea nitel – nu mult, vreun an – pe toate loazele actuale (woke, fularel, posetuta, manichiura, gleznute, sousal-media influenceri). Sa vada pe circa lor cum e, nu lamentari cretine “ca era mai bine”. Arhi si altii dintre voi stiu tot pomelnicul de belele zilnice cu care te confruntai sub prăzar si secu.
    La obiectul postului: ala de-a inventat munca silnica la cimp… pacat c-a crapat, ii doresc lui si urmasilor o moarte lunga.
    In sclavagism nu era atit de rau ca in comunism. Din punct de vedere psihic tortura comunista (dupa parerea personala) bate orice. 99,99% din lucrurile care azi le luam drept cuvenite, sub mizeriile de comunisti erau interzise si iti era frica si sa le gindesti, daramite sa le emiti pe capatul superior al sistemului digestiv.

    36
    • #39

      Am trait 25 de ani sub comunism.Esti primul de care aud ca nu te-au lasat sa dai la facultate.Dezvolta,te rog.
      In rest,total de acord cu tine.

  14. #40

    Cred ca si in Korea de Nord se mananca mai bine in cantinele scolare decat la noi.

    1
    • #41

      Sigur, picioare de broasca si iarba de mare, chiar specialitati. Doar ca și le culeg singuri…

      14
    • #42

      mai exista broaste in coreea de nord?

      1
  15. #43

    Ooooooooooo, ce vremuri ! Tristă amintire este o definiţie decentă.
    Şcoală: sticle, borcane, maculatură, castane, ghindă, muncă patriotică, scoşi obligatoriu la manifestaţii/parade, şoimii patriei/ utc, practică in atelierul de strungărie al şcolii, practica în fabrică în liceu, cules mazăre, sortat cartofi (ah, mirosul ăla de cartof stricat …), ptap: check
    Serviciu, munca de jos, bătaie de joc, muncit pe rupte şi câştigat 1/5 cât “ăia vechii” (dar mi-am luat primele aşa zise scule, Electromureş si Electronica Industrială, nu pot să vă spun cât am ţinut la ele): check
    Armată: viaţă de biban cu tot ce cuprinde astacartofi, sfeclă, porumb (cele mai lungi siruri de porumb văzute în viaţa mea, kilometri, pot să jur), apoi iarna la canal: nisip îngheţat si portocale de descarcat din vagoane (spargeai nisipul cu târnăcopul până cădeau bucăţi pe trapele de sub vagoane), turnat beton în cofraje de stabilopozi, vibrat şi desfăcut cofrajele – şi portocalele nu erau fructe, cum mulţi ar crede, erau pietre albe de dimensiunea unei nuci de cocos – pomelo – verze cu care se tapetau malurile canalului: mutat mai aproape de casă, săpat şanţuri, ridicat barăci, hidroizolaţii: CHECK
    Lăsat la vatră, job, muncă patriotică, manifestaţii, parade, aplaudaci, refuz membu de partid, şicanări, plăcuţe pe stadion/ repetiţii/ 23 august: check
    Şi mai sunt cel puţin încă pe atât.

    Nu pot să înţeleg cum poate cineva să aducă elogii acelor vremuri. Pur şi simplu nu înţeleg.
    Cei care duc dorul da, pot emigra într-o ţară care are în continuare aceste valori extraordinare.

    33
    • #44

      trebuia obligatoriu sa fac rost, la fiecare inceput de an, de nustiu cate kile de ziare, castane si vreo 2 saci de sticle goale. efectiv nu aveam de unde lua, asa ca le cumparam de la centrul de reciclare, dupa care le duceam inapoi

    • #45

      Țărani fiind, în afară de fier și hârtie, nouă ne cereau și câte 5 kg de mușețel. Plus saci de frunze de dud pentru viermii de mătase de trebuia să-i hrănim.

      8
    • De aici si zicala, noi cu muschii ca otelul, vom culege musetelul!

      9
    • #47

      În clasa I ne-au trimis după plante medicinale. Noi orășeni, crescuți în beton, ce-s alea? Ne-a înșirat aia mentă, mușețel, păpădie – aha! Păpădie! Aia știu care e! Ne-am dus în parc și am jumulit toată păpădia, am dus-o la școală.

      Când am mai crescut ne trimiteau în parc după frunze de dud, să hrănim viermii școlii. În parc ne fugărea paznicul că nu aveam voie în pom, unii își mai luau bătaie din când în când, dar important era să ne întoarcem cu frunzele de dud. Mă mândresc că nu m-a prins paznicul niciodată.

      Pentru fier vechi săream gardul la o fabrică și aruncam peste gard cât ne trebuia, 40 kg de om parcă. Apoi le căram la școală.

      Pentru maculatură intram la subsolul școlii, șuteam maculatura care era deja acolo și o mai aduceam o dată. Manuale vechi, tot soiul de cărți, unele erau chiar mișto, le duceam acasă :)))))

      Cu sticlele și borcanele era problemă mare. Nu prea aveai de unde să faci rost, se descurca fiecare cum putea.

      De la sortat cartofi nu am multe amintiri, în schimb la sortat ceapă era crâncen, cepele alea putrezite din care se scurgea o zeamă roșie și puturoasă m-au marcat, mult timp n-am mai putut să mănânc ceapă.

      Vizita lui Ceaușescu – ne-au anunțat câ mâine trece Ceaușescu pe nu-ș’ ce bulevard și e rândul școlii noastre să-l întâmpine, a doua zi la ora 6, chiori de somn, eram toți înșirați pe marginea străzii cu câte o floare în mână, și era un frig, erau cam 0 grade, că înghețau băltoacele, și noi eram în uniformă, nu aveam voie cu geci, fetele cu fusta aia vai capul lor, am stat câteva ore, a trecut o mașină în care probabil era Ceaușescu, nu aș putea fi sigur.

      Muzica patriotică – într-o zi au venit cu un camion cu uniforme de brigadieri, unele deosebit de jegoase, probabil nu mai fuseseră spălate din fabrică, ne-au pus să ne îmbrăcăm cu ele și să mergem într-un parc să ne filmeze cântând muzică patriotică. Muzica au adăugat-o ei ulterior, noi doar stăteam acolo înșirați și mimam, nici nu știu ce ar fi trebuit să cântăm.

      13
    • #48

      ”Cei care duc dorul da, pot emigra într-o ţară care are în continuare aceste valori extraordinare.”
      ”pot” nu este suficient, ar trebui sa fie obligatoriu.

      4
    • #49

      Da’ melci cine a cules de aici? Ne dadeau de la scoala un cerculet de metal (melcul trebuia sa fie suficient de mare cat sa nu treaga prin cerculet). Si trebuia sa ducem fiecare copil la scoala o galetusa de 5 litri cu melci. Mai eram si ardeleni, va dati seama ce greu prindeam melcii aia 🙂

      3
    • #50

      erau curse umar la umar?:)))

  16. #51

    Da, noi culegeam porumbul si taranii stateau pe margine cu tuica in mana si radeau de noi ce prosti suntem sa le muncim lor pe gratis.
    De atunci urasc din suflet geanta aia de masca de gaze in care caram pachetul si zacusca aia de mi-o punea mama in fiecare zi, ca pe vremea aia de frumoasa amintire era mai subtire cu cascaval, salam si alte de-astea…

    15
    • #52

      Pai voi probabil munceați pe ogoarele lor confiscate. Nu râdeau ei degeaba. Și nu le munceați lor ci partidului.

      7
    • #53

      Primii care s-au inscris in colectiv au fost aia care nu aveau nimic. Cei mai puturosi. Sa spui ca ranjeau fasolea la noi ai de le fusesera confiscate ogoarele e un nonsens. Aia erau ori la puscarie ori kaput de mult.

      21
    • #54

      Ai dreptate cu primii care s-au înscris. Dar sa știi ca mulți s-au înscris după foarte multe presiuni. Apoi au fost cei care nu s-au înscris nicicum (străbunicul și bunicul meu de exemplu) au fost bătuți “judecati” și au băgat niște ani grei de închisoare, dar au scăpat când s-a dat decretul de amnistie. Au venit înapoi câți au putut, vai de mana lor. Au trecut prin umilință de a fi angajați la gostatul care le-a confiscat averea și sa își lucreze pământurile lor pentru partid, pământuri pe care nu de puține ori le arau cu pluguri furate. Știu ca prin asta au trecut bunicii și străbunicii de la tata.

      7
    • #55

      @Catalin
      Cei mai puturoși erau cu “lămuritul”. Îmbracati in milițeni, cu ciomagul in dotare si mers cu grupul pe la oamenii gospodari. Dupa ce comunistii si-au facut treaba cu proștii ăștia, le-au dat un șut in fund. De aici vorba cu “a primit a treia cizmă”…

      9
  17. 1. Comunismul: cel mai ticalos sistem! Trebuiau legate mere in copac, iarna, ca sa aiba Ceausescu ce vedea, cand vizita vreo fabrica. Nasol.
    2. Comunismul a ucis ideea de Dumnezeu si a impus ateizarea. A inchis biserici. Si spuneau ca respecta democratia… Cati oameni formidabili au sfarsit in puscarii… Nasol.

    7
    • #57

      Biserica era cam ultima problema a omului de rind pe foamea aia…

      11
    • #58

      Și totuși sentimentul religios era mult mai puternic în oameni. Câți sfinți, cruci și dumnezei erau pomeniți de când se tăia lumina și mai aprindea creștinul o lumânare, până când se aduna lumea la coadă la ce se nimerea, mult înaintea răsăritului…

      8
    • #59

      @em – Pentru partea cu bisericile m-aș fi făcut cu mare plăcere un secretar de partid de nădejde. Ca să-i văd pe ninja ăia bărboși și hoți cum se dau de ceasul morții că le închid păcăneaua personală. Să joace trei lămâi, pardon, trei tămâi, în altă parte.

      7
    • #60

      Comunismul a închis biserici. Dar nu a ucis nicio idee de Dumnezeu. Impresia mea este că dimpotrivă credința era mai sinceră atunci. Și i-a ajutat pe mulți să supraviețuiasca puscariilor comuniste.

      6
    • #61

      comunistii din romania nu au inchis biserici ci preotii care nu s-au dat trup si suflet cu regimul, ca la spovedanie se spun chestii care pot fi interesante. dar au ”donat” catre bor bisericile si celelate bunuri greco-catolice.

      4
  18. #62

    Ia sa dau un mesaj la tanti. Am nevoie de ceva ajutor, poate e de acord sa-mi lase odrasele vreo cateva ore pt munca patriotica.

    10
  19. #63

    Și eu am amintiri frumoase. Cum după culesul de cartofi nu ieșea noroiul de sub unghii(scurte ,da?) nicicum, dar nicicum nici cu periuța, pila de unghii cu nimic. Bine nici apa rece nu ajuta prea mult. Cum vedeai stele verzi de la câte un știulete de porumb direcționat eronat spre capul tău nu spre grămada dedicată. Cum a leșinat colega mea de bancă de un 23 august, când îl așteptam toți pe tovarășul preaiubit la vreo 40 de grade fără umbră în jur. Cum am fost la sortat merele pluii pentru export și nu ne-au lăsat să mâncăm nici măcar câte unul.
    Eram plini de elan tineresc, ce vremuri he he

    19
  20. Alea toate sunt grupuri ale AUR, de pregătesc de campanie.

    Așa am muscat-o și eu m-a băgat cineva în ceva grup de anunțuri nu știu ce și am ignorat.

    Când s-au apropiat alegerile s-a schimbat în Grupul Susținătorilor Aur, 30k membri și băgau ăștia propaganda non stop.

    Se pregătesc de alegeri de asta o bagă pe nostalgie că vor să fure pensionarii, votanții psd.

    PSD care se bazează că intelectualii îi vor salva pe un scenariu clasic Iliescu Vadim dar o să aibă o mare surpriză. Mai bine votez aur și plec din țară decât să mai votez psd și anexa lor galbenă pnl.

    6
  21. #65

    Am citit vreo 30 de comentarii la întâmplare, cam unul din zece e de aceeași opinie. Fiindcă m-am trezit umanist de dimineață, le doresc tuturor tot binele din lume și să ajungă să se întâlnească în cel mai scurt timp cu cei ce au implementat acele vremuri de glorie și mărețe realizări.

    5
  22. #66

    sub comunisti mie mi-a fost mai bine

    9
  23. #68

    Tot cam puturoși erau și tinerii ăia, mai harnici erau unii africani din secolul 18. Traversau un ocean întreg cu elanul lor ne gricios ca să culeagă bumbac

    8
  24. #69

    Gata , am aranjat eu un comentariu pe Facebook vis-a-vis de postarea marelui idiot . Sa vezi ban direct pe 90 de zile . :))))))))

    3
  25. #70

    Copil de aproape nomenclaturist, am dus-o mai bine decât majoritatea, dar tot nu pot să-i înțeleg pe ăștia care ridică osanale acelui regim.

    9
  26. #71

    O Maimuță ceaușistă, atâta poate

    4
  27. #72

    sunt născută în ’87, n-am trăit conștient mai nimic din ce povestiți, dar ma îngrozesc poveștile din comunism, dau un sens comportamentului adulților din copilăria mea. Am în familie nostalgici de-ăștia de FB, partea leneșă și indolentă a familiei. Se explică..

    2
  28. #73

    – Cum de îl regreți pe Ceaușescu? Nu v-a înfometat?
    – O da, ne-a înfometat bine.
    – Nu v-a bătut și terorizat?
    – O da, și încă cum ne-a terorizat.
    – Și atunci?
    – Dar ce tineri eram…

    3