Am înțeles și sunt de acord că profesorii ar fi prost plătiți, condiții inumane. Dar sufăr și eu de o curiozitate.

Ce fac profesorii pe timpul vacanțelor școlare, când sunt plătiți cu același salariu ca atunci când sunt la muncă?

Nu de alta, dar azi e miercuri și, teoretic, eu aflu de abia mâine ce orar are copilul meu la școală, în clasa 1. 3 luni ca să stabilești un orar nu e suficient? E nevoie de mai mult timp?

E o întrebare foarte, foarte serioasă. Desigur, important e că au primit singurul manual, manualul de religie. Toți. Indiferent de confesiune sau dacă fac sau nu religie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

35 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu cred ca este o mare tragedie daca ai sau nu orarul din prima sau a patra zi.Era si culmea sa merga ceva ca pe roate in invatamant,

  2. #2

    eh… macar ai cu ce face focul ?

    • Eu le-am raspuns unor pocaiti care ma imbiau pe strada cu brosuri gen turnul de veghere ca nu sunt bune pentru aprins gratarul, ca e hartie velina…Au ramas la fel de prosti cand au auzit.

  3. #4

    Rahatu mamei lor cu manualul ala de religie, ceata de hoti

  4. #5

    Faptul ca ai manualul de religie e semnul ca macar cineva isi ia in serios treaba. Poate au vazut si ei star trek.

  5. Profesorii de genearala au program de stat la scoala in vacanta. se fac lucrari sau se fac inscrieri la scoala…sunt corijente, etc. Nu toata vacanta dar de obicei de la 1 septembrie se cam duc la scoala. profesorii de facultate au licente, restante….li se reduce si lor timpul de vacanta. Teoretic daca ai 26 de zile de concediu poti sta acasa 1 luna jumate si iti termini doar concediul legal. Problema nu e ca stau in vacanta ci ca nu li se da nimic de facut. ca orice angajat daca nu ii dai de munca, sta.

  6. Acum sa fim corecti: astia cu religia lor sunt cei mai organizati si nu schimba nimic din programa. La celelalte materii e dezastru, tot timpul le bese mintea cate o chestie de schimbat….. e greu sa tii pasul.

    • Se schimbă și programa la religie destul de des. Și popii e oameni

  7. Nu pot să afirm prea multe despre cei din învățământul gimnazial sau liceal, dar profesorii universitari nu prea se bucură de vacanțe. Pe timpul verii, când studenții pleacă în vacanțe profesorii își petrec primele trei săptămâni în sesiunea de restanțe, făcând subiecte și corectând lucrări. Apoi lucrează cu studenții lor pe licențe și disertații, fac ședințe cu privire la anul următor (plan managerial, plan cadru, plan de lecție). Apoi fac comisii de licență și disertație și verifică lucrări, le notează. Apoi vine perioada admiterii când e haos vreme de alte 3 săptămâni, până prin iulie. Prin august, când studenții sunt la mare sau în Vamă, profesorii scriu de zor articole științifice și cărți pentru că au o normă de puncte de îndeplinit ca și cadre didactice dacă vor să avanseze în grad. Apoi vine restanța din toamnă – iar examene, iar conceput de subiecte, iar supervizat, iar corectat și notat. După care sesiunea de licență și disertații din toamnă – iar comisii, iar citit lucrări de minimum 35 de pagini, iar comisii, iar notat. Apoi vine admiterea din septembrie – alte 2-3 săptămâni de distracție pe partea de licență/master/doctorat. După care în octombrie începe școala și realizezi că parcă vara ai lucrat mai mult decât în restul anului.
    Pe partea de liceu – din ce țin minte de la modulul de didactică – se țin ședințe, se fac planuri-cadru, planuri manageriale, planuri semestriale, planuri de lecție. Să faci un plan managerial sau un plan de lecție pentru o materie e super-nasol, că trebuie să te încadrezi în timp la minut și să dovedești pe hârtie că o poți face. E plin didactic.ro de documente de genul ăsta, lungi de zeci de pagini.
    Legat de orar, acela se face pe ultima sută de metri pentru că nu toți profesorii se pot coordona să predea planurile didactice la timp (deh – România) așa că până ce nu predă și ultimul documentele necesare n-ai cum să-l pui în orar. De exemplu, unele clase fac două ore de fizică pe săptămână, altele doar una. Trebuie plan de lecție pentru fiecare în parte. La fiecare treaptă de clasă. Cam de-aia se mișcă greu lucrurile și cam asta fac profesorii în vacanțe.

    • #10

      Foarte interesant dar, dacă nu te deranjează, am doua întrebări.
      1: în ritmul în care lucrează sărmanii profesori universitari, când își mai iau și ei concedii? Ca ma gândesc sa ai în restul vacantelor din an sunt la fel de ocupați.
      2: legat de orar și de profesorii care nu își predau documentele la timp, știi ca Cetin vorbește de clasa I care nu are decât un învățător și poate încă un profesor de ceva limba străină. Spre exemplu, noi am găsit orarul pe banca în prima zi de școală.

    • #11

      adica domnul senator tariceanu a mintit cand a spus ca profesorii cam freaca menta in vacanta?

    • #12

      profesorii ar trebui sa lucreze la carti/articole de cercetare tot timpul anului, nu numai cand sunt studentii in vama, adica ar trebui un echilibru intre cercetare si predare

    • #13

      @AlexP La noi, pe langa orele invatatorului mai trebuie incadrate in orar orele profesorului de sport, al profesorilor de limbi straine, al celor de religie sau alte optionale. Clasa intai.
      Si noi am avut orarul din prima zi de scoala…

    • #14

      *ale

    • @AlexP:
      1. Ca orice alt bugetar, profesorii au dreptul la un anumit număr de zile de concediu.
      2. Cu toate că tu crezi că e vorba doar de clasa I și un învățător, eventual un profesor de limbă străină, orarul se face la nivel de instituție. Cu alte cuvinte, când acel un învățător primește orarul pentru singura lui clasă de elevi, îl primește concomitent cu ceilalți profesori din școală: cel de sport, cel de religie, profesorii de la casele V-VIII. În așa fel încât să nu nimerească profesorul de religie la două clase de copii în aceeași oră și – mai mult – programul lui să fie sincronizat cu cel al învățătoarei.
      Sunt clase cu 20 de elevi, sunt clase cu 30 de elevi, cu 35 de elevi, chiar dacă legea spune că numărul nu trebuie să-l depășească pe cel de 30. Și când merg ăia 35 să facă geografie într-un laborator cu 28 de locuri, apar probleme. Așa că-i mută într-o sală mai mare care – desigur – e ocupată fix atunci de piciureii de a III-a care fac acolo religie. Și iar se aduc modificări în orar. Și tot așa vreo 2-3 săptămâni până se împacă varza cu capra.
      În mediul universitar chestia asta se face la nivel de facultate, uneori chiar și la nivel de instituție.

  8. #16

    Orarul nu se poate face in vacanta deoarece intr-o scoala încadrarea pe posturi se face începând cu data de 1 septembrie sau dupa aceasta data când inspectoratul emite deciziile pentru profesorii care au promovat titularizarea/suplinirea. De asemenea nu toti profesorii din scoala sunt titulari (sunt suplinitori calificati=au studii de specialitate dar nu au catedra completa sau viabila 4 ani). Religia, lb. Moderne si sportul sunt predate de profesori de gimnaziu care trebuie intercalati in orarul celor mici.
    In mare un director de scoala responsabil trebuie sa aibă orarul realizat in perioada 1-11 sept. Daca are încadrarea facuta pana atunci.

    • #17

      si la clasele primare la fel? invatatoarea nu stie daca e pe post?

    • Cateodata stie, cateodata nu. Dar si clasele primare depind de profesori (engleza, religie, parca si sport), al caror orar depinde de alti profesori si tot asa.

    • #19

      la clasele primare se așteaptă reglarea orarului cu profesorii de opțional, profesorii de limbi străine ajung ultimii la clase / școli, unii chiar la începutul lui octombrie, în fcț de reputația școlii (cine are chef să meargă să predea la mamanaibii, într-o școală unde riscă să fie bătut?)

    • #20

      Ca sa nu mai zicem de profesorii care nu au catedra completa in aceeasi scoala si au x ore intr-o scoala, y in alta si z la a treia. Uneori intr-o scoala dimineata si in alta dupa-amiaza, sau toate dimineata/dupa-amiaza. Sau cei care fac naveta. Daca directorul/profesorul care face orarul are un pic de intelegere trebuie sa le organizeze orarul incat sa nu-i plimbe de nebuni prin tot orasul toata ziua (sau sa le permita sa prinda autobuzul de ora x la naveta), daca se poate totul coordonat cu curba zilnica si saptamanala de invatare a copiilor de diferite varste.
      Candva tata facea orarul in scoala in care preda tin minte ca avea tone de notite si ii lua si 2 saptamani sa-l finalizeze.
      Sau in scoli cu spatiu insuficient trebuie sa coordonezi in asa fel incat atunci cand o clasa e la sport/atelier (pe unde se mai face)/laboratorul de ceva si o sala e libera sa bagi o alta clasa.

    • La o scoala din rural, profesorul de mate care a trebuit sa faca orarul avea de tinut cont de : profesori, norma lor de ore, orele suplimentare ale unora, orele de optional, de faptul ca dupa doua ore la o scoala dintr-un sat,proful trebuia sa mearga in alt sat sa tina si acolo o ora, apoi sa se intoarca, de ora la care venea maxi-taxi(jumate din profi eram navetisti),numarul de ore la clasa al elevilor si, foarte important, alternanta pedagogica a orelor (nu poti pune fizica,matematica,chimie,romana si apoi sport, ca se incinge cerebelul). A bagat omul juma’ de vodca din doua inghitituri si in 3 ore aproximativ a fost gata un orar care a functionat tot anul scolar 🙂 Geniu, daca ma intrebi pe mine. Parintii, cum e si cazul tau, au tendinta de a privi lucrurile punctual, orarul copilului lor si aia e. Nu au de unde sa stie, pe multi nici nu-i intereseaza, ca totul face parte dintr-un ansamblu foarte fragil. Cazul ideal ca sa fie orar clar din prima zi ar fi sa fie profesori titulari, sanatosi si consacrati pe toate posturile. Greu …

  9. #22

    Nu se văd banii pe măsuță Alinei

    • #23

      Masa e a Mariei 🙂 Banii sunt in portofel – se stie ca nu poti mege fara ei la biserica. Restul sunt elemente dubitative – sa le iau, sa nu le iau?

  10. #24

    Nu vad teancul de bani pe masa Mariei

  11. #25

    Pe mine ma surprinde in continuare ca nu exista in scoli o alternativa clara la ora de religie, e clar ca scolile sunt complice. Intrebi clar ‘ce face copilul daca nu participa la ora de religie?’ si primesti raspunsuri variate si total inadecvate gen ‘sa vedem’, ‘clasele sunt pline, poate stau in cancelarie’ sau te trezesti ca stau tot in clasa si doar aud ce se discuta (partea proasta) dar se mai si supara ca nu fac partea distractiva (desenat, colorat, jocuri).

    Nu cred ca e greu sa puna religia in acelasi timp la 2-3 clase astfel incat sa ii imparta, dar ei stiu ca daca ar unii s-ar juca in timp ce altii fac religie, ultimii ar renunta rapid in favoarea jocului.

  12. Cetin sunt de acord cu tine si iti voi spune.
    Pe timpul vacantei de vara (sau in alte vacante) profesorii au obligatia de a veni 12 zile lucratoare. Este gresita ideea conform careia profesorii au vacanta 3 luni. In vara se completeaza diferite documente, registre, se finalizeaza situatiile scolare…

    La orar nu e vina profesorului, ci a ministerului. Sa-ti explic de ce. Cazul meu. Dai titularizare in iulie, iar abia pe 28 august e sedinta de ocupare a posturile. Incepand cu data de 1 septembrie te prezinti la unitatile de invatamant pentru a duce dosarul. Incepand cu data de 1 exista cateva persoane care se pcupa de orar. Trebuie sa tina cont, in primul rand, de cei noi, deoarece acestia predau in mai multe scoli. Eu predau la 2 scoli si 2 licee. Un liceu are vreo 60 de profesori, alt liceu are 150, scolile au de obicei (depinde de nr-ul de elevi) vreo 40 de profesori. E imposibil sa ai un orar gata la 11 septembrie. Daca acea sedinta cu posturile ar fi fost pe la inceputul lui august, da, era altceva….

    Din pacate sistemul are multe probleme, le-ai enumerat si tu in alte articole..

    Daca nu te-am lamurit si mai doresti si altceva sa afli, poti sa ma intrebi, desi, sunt convins ca exista si alti profesori care te citesc zilnic (cum e cazul meu – de prin 2010).

    Daca am vreo greseala de exprimare, asta e, nu sariti. Am scris de pe telefon.

  13. #27

    Bă baieti. O-nebunit lumea. Poi mie ora de religie mi-a placut cel mai mult (in liceu). Era de la 7 la 8 dimineata. Eram greo 5-6 la ora. Bancuri toata ora, mai o tigara cu profu si cam gata. Plus ca dupa amiezele se mai baga si la un fotbal domn parinte. Nu cred ca am zis de 5 ori tatal nostru intr un an . Hahahahahahahaha.

  14. #30

    Maca ai din ce face filtre 😉

  15. #31

    Vezi ca profesorii nu au deloc acelasi salariu pe perioada vacantei, pe perioada vacantei salariul este mai mic(nu stiu cu cat exact, pot afla de la nevasta care este profesor de istorie), asta e unul dintre lucrurile pe care nu le stia lumea.

    Alt lucru pe care nu il stim noi este ca multi profesori au orele impartite pe la 2 si chiar 3 scoli din diverde motive(nu exista norma intreaga la o scoala etc) ceea ce inseamna ca atunci cand incepe scoala aceste scoli trebuie sa se inteleaga la stabilirea orarului.

    Multi mai vorbesc si de faptul ca profesorii lucreaza acolo 4-5 ore si uita ca pe langa lucrari de corectat mai au si extrem de multa hartogaraie (rapoarte, planificari etc) de stat pe la sedinte, de intalnit cu parintii etc.

    Nu ii suport pe aia care le spun profesorilor sa isi schimbe profesia daca nu le convine salariul mic, ei nu inteleg ca mai sunt si oameni care si-au ales profesia din cu totul alte motive, astora le urez ca zi de zi sa interactioneze numai cu oameni care fac ceva mai ales pentru remuneratie (in special doctori).

    • #32

      Aaaaa, ai dreaq spagari, doctorii astia, numai pentru “remuneratie” fac ce fac, nu? Ba ai dreaq, na’ ca ma repet…

    • #33

      Genghis Han – ai inteles gresit sau nu m-am exprimat eu bine.
      Eu le uram sa se intalneasca cu cei care isi fac meseria mai ales de dragul banilor si am dat exemplul doctorilor pentru ca daca ai nesansa sa intalnesti unul s-ar putea sa te coste scump, dar la fel de nasol este sa dai si peste un mecanic care se gandeste in primul rand cum sa te usureze de bani.

  16. #34

    Eu mai auzisem din surse credibile ca orarul e greu de facut deoarece – printre altele – profesorii veterani insista si trag de toate sforile aflate la dispozitia lor ca sa nu li se puna ore luni si/sau vineri, ca sa aiba si ei un week-end prelungit. Si pana sa pun in miscare toate pilele si relatiile dureaza.

  17. #35

    Mi se par grele testele alea din manualul de religie. La primul, de exemplu, aş colora norişorul cu “ascultă”. Cred că e singurul norişor corect, dar n-aş paria mai mult de 2 lei. Iar la a doua am mari dubii cu sticla de ulei. Avem şi răspunsurile corecte?