Ieri, pe drumul dintre Baia Mare si Targu Mures, era plin de tarani care isi vindeau roadele campului, recte mere si ceapa rosie. Mie imi place ceapa rosie, care cu fasole scazuta merge demential, asa ca m-am oprit sa iau ceapa rosie.

Am oprit cu schepsis, adica am evitat toate ciorile care isi chiraiau marfa pe marginea drumului, iesind in strada la accident, doar te face sa tragi pe dreapta. Nu, m-am oprit la un batran, atat de simplu, dupa vorba dupa port, roman sau ungur, dar alb, da?

Sfoara de ceapa, 10 lei.
– E buna ceapa?
– Ieste tare buna, domnule. Nu ai mai vazut matale asa ceapa.

Adevarat. Nu am mai vazut. Toata ceapa era inghetata, iar acum sunt fericitul posesori al unei sfori cu ceva mucilaginos, invelit in coaja rosie.

– Cum sunt merele, sunt bune?
– Culese de mana mea, de aici din curte, domnul meu. Va dau sa gustati daca vreti.
– Nu e nevoie, va cred, ma grabesc.

Am luat un saculet care avea desupra niste mere mari si frumoase.
Asta e ce era de fapt in saculet.

Sa cumparam de la producatori, da? Sa sustinem micul taran, care lupta din toate puterile sa reziste pe piata aceasta ocupata de mamutii fermieri interstatali, da?

Va urez sa va ia inundatiile, domnul meu. Pe toti.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. sau sa dea grindina peste ei 😆

  2. Dar măcar sunt naturale 🙂

  3. #3

    Eu am luat teapa cu un sac de cartofi care erau negrii pe interior.Prostia o fost ca n-am taiat vreo doi,asa random,sa vad cum arata.

    • #4

      La cartofi mai merge sa-ti iei teapa, nu stiu cati taie cartofii inainte de a-i cumpara…

  4. De fapt adevaratul comert cu produse de la tarani e ala cind te duci tu in sera omului si culegi alaturi de el ce ai nevoie 🙂
    Eu asa fac. Asta daca nu am si eu in gradina :))

    • #6

      ma faci sa rad!

      da’ cine esti tu sa te duci sa culegi in sera omului?

      asa faci si cu produsele de la marii producatori? sigur!

    • #7

      corco » am mai auzit de astea, cica iti permite sa ii ajuti la cules si ti le vinde la acelasi pret, dar ai in suflet multumirea muncii bine facute

    • #8

      Arhi, provin din familie de tarani cu mult pamant. Am dat cu sapa, stiu ce-i munca campului. Crede-ma ca iti vine sa-ti iei campii, ca producator, cand vine cate unu’ d’asta de iti rascoleste gradina, alege ce este “oglinda” cum spunea cineva pe aici si mai e si nemultumit de pret. Nu e asta adevaratul comert, dupa umila mea parere.

      Ce ai patit tu e nesimtire curata, japca pe fata. Stiu cazuri cand taranii (albi, albi, albi) bagau pietre in sacii pe care ii vindeau sau ce era stricat era ascuns bine de tot tot in sacul ce trebuia vandut.
      Taica-miu era luat de fraier ca nu vindea toata marfa la acelasi pret; le punea pe categorii in functie de cum se prezenta marfa! Eheee!

    • Voi va ginditi la cine stie ce industriasi de talie internationala. Nu frate.
      ANul trecut am fost la un nene cu o sera micuta unde avea castraveti si rosii. Si da, l-am anuntat cu o zi inainte ca vreau si a doua zi am fost la el si am luat din sera lui.
      S-a intimplat de citeva ori. Mi-a placut faza si nu m-a deranjat. Pretul nu s-a schimbat ca am dat si eu o mina de ajutor. Eram mai mult curios de cum arata sera lui.
      Vorbim de genul de oameni care vind si la marginea drumului, nu de cine stie ce antreprenori.

      Dar na, puteam sa formulez altfel.

  5. #10

    Asta e problema romanilor in general… Din pacate el e fericit ca a dat una-doua tepe. Doarme linistit. Apoi cand pierde oamenii care ar cumpara produsele, incepe sa planga, ca viata e grea …

  6. #11

    @ arhi:foarte crestinesc din partea ta

  7. Si crezi ca doar cel care ti-a vandut e vinovat ?
    Oare nu are o parte din vina si graba noastra ?
    “…Nu e nevoie, va cred, ma grabesc.”

    • #13

      d-petre » nu. hotia, furtul, inselaciunea nu au de ce face parte din cotidian. in cehia, la praga, legumele erau pe strada, in fata magazinului, tu le puneai in cos, le cantareai, intrai inautru si le plateai. nimeni nu te supraveghea. iar a pune egal intre actul unui tip de a ma fura si buna mea credinta, in scopul de a imparti vinovatia, mi se pare de prost gust.

    • Tu stii foarte bine ca traiesti in Rromania … de ce ai pretentii de Praga ?

  8. De ceapă nu zic nimic, dar merele…

    Chiar atât de mult ne-am obișnuit cu fructele „calibrate” din supermarket-uri încât nu acceptăm mere sub 15cm diametru și cu o coajă lucioasă să te oglindești în ea?

    • #16

      Hai ma da-le dracu ca astea din poza (daca astea sunt) zici ca sunt coapte pe plita.

    • #17

      baxter » astea din poza sunt

    • #18

      Ionuț Staicu » merele sunt stricate. putrede. cumpara tu asa ceva

    • Te-a vazut cu numar de bucuresti.

    • #20

      exvpa » da, ca aia pe DN vand numai la riverani

    • #21

      Merele de la mine de la tara arata bine, aproape la fel de bine ca alea din hypermarketuri (bineinteles sunt mai aromate si mai svauroase ca alea). Cele din poza arata sub orice standard.

  9. Scrie si tu macar localitatea de unde le-ai luat, sa stie si altii, sa evite.

  10. #23

    Eu asa cum ai patit tu am patit si cu cartofii si cu ceapa. De atunci m-am jurat ca in VECI nu mai cumpar de pe marginea soselei.

  11. #24

    că te-a păcălit e evident (deși așa se întâmplă și prin piețe, marfa frumoasă stă în fața tarabei, iar ei îți pun din spate, unde sunt rebuturile), dar eu nu aș mai cumpara acum mere românești, care au fost culese prin toamnă, și e puțin probabil să mai fie ok după 6 luni de stat prin cine știe ce depozite.

  12. Totusi, exista si oameni cinstiti pe lumea asta.
    Eu din obisnuinta verific tot ce cumpar de la necunoscuti insa de foarte putine ori mi s-a intamplat sa intalnesc vreun mos care isi vinde produsele la marginea drumului care sa incerce sa vanda cioara vopsita.

    Oricum pacat de cei care fac asta pentru ca le strica imaginea celorlalti 🙂

  13. #26

    bunicamea s-a pricopsit cu niste gaini care fac mega multe oua, alea vechi le da cui gaseste sau face omleta pentru caini si alea mai proaspete mi le da mie!

  14. #28

    Daca inchizi ochii cand cumperi, asa patesti. banuiesc ca ai luat ceapa (teapa) de la Balauseri, acolo sunt aia cu ceapa de apa pe marginea drumului. Daca o palpai un pic observai ca e trecuta (probabil a incoltit, ca e vremea). Iar merele… omul a zis ca sunt culese cu mana lui, n-a zis ca sunt bune :)))

  15. Da, și printre țărani sunt escroci, nu ai descoperit apa caldă cu asta. Sunt sigur că merele alea, așa cum arată el, sunt dulci și suculente, știu că și eu am măr în grădină și tot așa arată merele neinjectate și fără E-uri.
    Ideea este: vrei mere bune și sănătoase sau vrei mere din reviste și pline de prafuri?

    • #30

      Iosazaur » ma scuzi, dar am casa la tara, rude la tara, am trait la tara. daca tu imi zic ca alea sunt mere normale, ori ai tai erau foarte saraci, ori foarte zgarciti. mizerii de genul asta dadea bunicul la porci.

    • #31

      probabil ca n-avea porci fitosi

    • #32

      @Iosazaur: Merele din poza chiar arata a mere stricate.

  16. #33

    Astia care vand pe marginea drumului sunt si ei pe categorii. Cei mai meseriasi sunt aia intre Bucuresti si Ploiesti, care vand rosii din serele “proprii”…din Bulgaria! Sau mere proaspete din gradina de la Metro. Sau vin natural, indoit cu apa de fantana.
    Acum, ai zice ca astia prin Ardeal “e” mai corecti :)))) Ca tot iti plac tie ardelenii, iata ca ti s-a confirmat!

    • #34

      poate fiindca ardeleanului nu-i e la indemana sa dea o fuga pana in bulgaria dupa rosii… insa pana la carrefour nu-i asa de greu, vezi de ex. ridichile “de sera” din apahida

  17. Măcar sunt mai sănătoase 🙂
    Am mâncat azi un măr din magazin si nu avea gust…

  18. exista si tarani care cumpara din market legume si le vand in fata curtii pe post de fructe din solar de la noi din sat…:))

  19. * pe post de legume..normal! Am gresit, sorry

  20. Eu n-am luat niciodata de pe marginea drumului. Doar ca un om vinde rosia la el in poarta nu inseamna ca o ia de la el din gradina.
    Prefer sa iau din piata, acolo macar sunt “pe alese”

  21. Oh, si probabil ca sunt capitanul evident, dar trebuie sa cascam foarte bine ochii la marfa din perioada asta. In afara de verziturile care ies din sera – ceapa verde, spanac etc. restul nu stim cum si pe unde au petrecut iarna asta grea.

  22. omul probabil nu te-a mintit… ”Culese de mana mea, de aici din curte”

    decat prin omisiune… adica erau culese de el, dar de 6-7 luni si s-au cam stricat intre timp 🙂

  23. P-asta n-am s-o inteleg niciodata. La fel cum nu am sa inteleg niciodata de ce intreaba oamenii in piata “Sunt rosii de Galati?”. Raspunsul e invariabil acelasi, “Da”! =))

    • #42

      Ioan T. » imi place ceapa rosie, iar aia din hypermarseu e dezolant de naspa. merele le-am luat ca am zis sa fac suc la copil, dar mi-e scarba sa ii dau asa ceva

  24. Săculeț=țeapă. Abdracadabra!

  25. #44

    Merele arata asa, pentru ca au fost culese de pe jos, nu din pom. Oricum, merele din imagine sunt un soi care mie nu-mi place si care se si strica intr-un ritm alert. Daca vrei mere bune, ia-ti mere verzi, tot de la tarani, ca alea nici nu se strica usor, dar nici nu sunt atat de lovite atunci cand sunt culese de pe jos.

  26. comertul pe marginea drumului este de evitat.
    pentru ca vadul comercial este reprezentat de clienti one-time, care trec pe acolo cu masina, se opresc scurt timp sa cumpere ceva si pleaca mai departe.adica nu se mai intorc si a doua zi.
    acest tip de “business” nu se bazeaza pe multumirea clientilor repetitivi ci pe numarul clientilor noi.
    intr-o afacere care se bazeaza in proportie de peste 80 % pe clienti noi si one-time, nu te intereseaza foarte mult daca clientul este multumit de marfa pe care o vinzi sau de serviciile prestate.
    daca vrei calitate (produse, servicii), cauta mici (sau chiar si mari) afaceri care targeteaza clientii repetitivi, care incearca sa creeze comunitati fidele de clienti, afaceri care se bazeaza strict pe produse de calitate si pe multumirea clientului…

    • #46

      hary » da, cand o dai cu 120 pe DN, iti trece prin cap bai, as lua niste ceapa si incepi sa cauti pe google maps cel mai apropiat mare producator de ceapa, ce cauta sa isi fidelizeze clientii

    • arhi, nu m-as mira ca-n viitorul nu prea indepartat sa poti sa faci asta. cel putin platforma tehnica exista deja…

      pana atunci insa, cand o dai cu 120 pe DN si iti trece prin cap sa iei ceapa de pe marginea drumului, gandeste-te si la riscuri.
      taranii care vand la marginea drumului, nu te pacalesc pentru ca sint ei mai smecheri decat altii, ci pentru ca pot.

    • #48

      Cel mai bun comentariu!

  27. Calitatea proasta NU este o scuza. Pe mine ma doare exact acolo ca e greu sa faci agricultura, ca a fost seceta/inghet etc. Eu doresc un produs PROASPAT, ca de aia am oprit la marginea drumului. Altfel mergeam fain frumos la un hipermarket si luam de acolo.

    Mi se pare normal sa-mi aleg produsele si de asta nu prea mai dau prin piata, pentru ca majoritatea vanzatorilor (in general tigani smenari, ca taranul nu prea are loc) au impresia ca-mi fac o favoare ca le dau bani. Cam de asta se duce pe ma-sa totul, nu neaparat ca le face concurenta Selgros, Billa sau Metro.

    Dar cand ai preturile pe care le ai, plus atitudinea de mosier fata de boii care inca mai tremura de emotie ca iau ceva ‘direct de la taran’ sa nu te miri ca ti se strica marfa-n lazi.

    • @dojo, ai dreptate. Pb este alta, este f greu sa fii producator si vanzator. Am invatat pe pielea mea asta si duc f ff multa munca de lamurire pt a schimba mentalitatea oamenilor, a clientilor, multi nervi intinsi la maxim cateodata, iti vine sa le dai ceea ce-ti cer, chiar daca-i gresit, dar …, in momentul cand parae din nou acel client care s-a crezut destept, dar totusi a acceptat produsul tau (dupa multe lamuriri) si iti multumeste, ai sufletul plin de bucurie. Producatorii nu stiu prea multe despre produsele lor, nu invata (nu vor, nu au timp, nu au loc) cum trebuie sa fie depozitat un produs. Dupa care fac o greseala imensa si nu stiu amanunte importante despre produsele lor. Nu stiu sa respecte clientul, nu trebuie sa fim sluga clientului, dar sa incercam sa-l ajutam, sa incercam sa selectam marfa, sa fie pe categorii. Crede-ma majoritatea stiu cum sa ajunga cu produsul pana la piata, de aici incolo … nu stiu cum sa-si vanda marfa care valoreaza enorm.

  28. #51

    Cum se face agricultura in Romania:
    Acum cativa ani am cumparat cartofi de samanta amestecati cu pietre de rau, aceeaisi culoare.
    Si culmea e ca din cauza asta a si trebuit sa scot fiecare piatra din fiecare sac pentru ca masina de pus cartofi se ineca cu pietre.
    This is Romania my friend.

  29. Poate a inteles omul ca vrei mere pentru a face suc la storcatorul de fructe. Ma gandesc ca asta ar fi singura varianta utilizabila a acestor mere.

  30. Toti aveti dreptate !
    Pb este ca priviti din parti diferite si spuneti lucrurrile pe jumatate.
    1. Nu avea incredere in nimeni pt ceea ce bagi in gura !
    2. Incearca sa-ti faci surse sigure de aprovizionare sau de cumparare
    3. Incearca sa cunosti produsele naturale de cele falsificate si pe urma iesi la cumparaturi
    4. Incearca sa nu te simti fraierit cand dai aproape dublu pret pe un produs

    Ceapa daca era moale a prins-o frigul si este de vina cel care a scos-o la vanzare.
    Merele sun 100% naturale si arata foarte bine in aceasta perioada. De ce ? Acest taran nu are conditiile necesare de a pastra merele la o temperatura care are nevoie marul, il tine in pivnita.. Diferenta o face locul de depozitare, unde are nevoie de o temperatura mai scazuta decat in pivnita.
    Nu mai sariti cu gura toti si deveniti profesionisti, nu-i rusine a recunoaste ca habar nu ai de ce sunt asa merele.
    90% din populatia tarii nu stie sa faca diferenta intre mierea naturala si cea falsificata, ba mai rau au fost fraieriti de 10 de ani si acum mananca miere de albine fara vitamine, incalzita la soare sau pe cuptor sau in apa fierbinte, pt a arata bine in borcan, iar cand le spui adevarul iti rad in fata ca ei stiu tot.

    Asa sunt cu multe produse de la tarani, daca nu arata bine lumea spune ca nu sunt bune, iar taranul incepe sa le modifice sa ajunga pe placul cuparatorului.

    Hai ca iar am deviat si mi-a urcat tensiunea.

    • #54

      Cum faci diferenta intre mierea naturala si cea falsificata? Chiar ma intereseaza!

    • albinuta veninoasa: in cazul de fata, taranul de la marginea drumului si-a pacalit in mod evident clientul. a pus un strat de mere frumoase deasupra (depozitate corespunzator) si mai jos mere stricate (depozitate necorespunzator).
      a facut-o pentru ca a putut. experienta de vanzator de strada profesionist, l-a invatat ca poate sa scape si de marfa proasta, daca fenteaza clientul.
      de ce sa o dea la animale (marfa proasta) cand poate sa obtina un ban pe ele?
      cinste, respect, onoare fata de client? nu sint valori care sa-l ajute sa faca un banutz pe marginea drumului. dimpotriva. il impiedica sa scoata maximul posibil.
      clientul de la marginea drumului nu mai vine inapoi sa spuna ce bune erau merele si nici sa zica ca erau de cacat. vanzatorul nu este confruntat cu feedbackul clientilor prin urmare “businessul” lui nu depinde de acest feedback.

  31. Sigur nu era Perfu ala de unde le-ai cumparat? Sau ruda de-a lui? :))

  32. #58

    pacat

  33. Din pacate, daca vom cumpara de pe marginea drumului produsele la saculet…este destul de posibil sa luam teapa. Merele tinute peste iarna in pivnita nu se pastreaza,la fel si cartoful…Sunt crescuta intr-o zona a tarii unde atunci cand eram destul de mare ca sa pricep si sa bag la cap…am invatat cum se pastreaza. In groapa sapata adanc , pe “pat de paie” acoperite cu paie , apoi cu pamant si cu guri de aer facute. Primavara cand scoteai de acolo, parca atunci ar fi fost culese.Nu e corect ca ti-a vandut acel nene…Ceapa daca a fost degerata se inmoaie si nu mai are gustul pe care trebuie sa il aiba…Sunt destui producatori care nu le pastreaza cum trebuie, nu accepta sa le dea la animale daca marfa nu corespunde…le scot la vanzare si rezultatul este acesta: nu mai ai incredere sa opresti macar cand vei drum oriunde si vei vedea produse pe marginea drumului…Eu sunt mai ciufuta cand cumpar in asemenea situatii, mere nu cumpar l sac…cartofii la fel, ceapa e facuta funii si pun mana pe ea, o verific cat de cat…Nu e vorba de zgarcenie, dar nu vreau sa platesc ceva care sa arunc caci nu pot consuma…Ca marime acele mere sunt OK caci asa este soiul lor, dar ca aspect…sunt stricate…Oare rusinea chiar si la un nene de o varsta mai inaintata nu mai exista? Numai in a aduna bani si din stricaciuni?

  34. Cer scuze dar nu am putut sa ma abtin sa nu rad , deoarece mai acum 2 zile veneam de la parinti de la Galati si tot asa am ales un saculet de mere care erau superbe in cosulet , cat faceam plata l-am rugat pe baietelul de linga vinzator sa le puna in masina , am plecat ajung acasa si ce credeti , surprizaaa , toate merele erau batute , stricate sau foarte mici , deci asta este trebuie sa fii Toma Necredinciosul mereu , s-au dus zilele cand trebuia sa ai incredere in oameni …..

    • “…mere care erau superbe in cosulet”… “am plecat ajung acasa si ce credeti , surprizaaa ”
      merele tale cum sint alexandra? naturale sau cu surprize?
      cer scuze, dar nu m-am putut abtine… 🙂

    • #62

      ^ Cred ca merele ei sunt upgradat-e. 🙂

  35. #63

    Eu chiar nu inteleg de ce ai intrebat e buna ceapa? Normal ca zice ca e buna pentru ca vrea sa-si vanda marfa altfel zicea du-te la vecinu’ meu din dreapta are cea mai buna ceapa! Stii vorba aia o imagine face cat o mie de cuvinte!

  36. #64

    Daca vreti va chem la mine la cules de struguri , face must , si la urma va vind vin cu 10 lei /kg dar e natural , facut de voi . La fel va las sa culegeti si rosiile din solar sau din gradina, 5 lei kg si castraveti la 10 lei kg. Puteti verifica faptul ca nu sunt stropite .

    Vrea cineva ?

  37. Naturale sau nu , crescuti la vanzator in gradina sau nu, nu-i scuza minciuna.

  38. you were high as fuck, buying rotten apples and stuff….

  39. #67

    a luat o cunostinta o sfoara de ceapa, ca la vreo 6 kile cantarita pe loc. cand a ajuns acasa avea de fapt 3 kile juma’. cantare chinezesti 🙂

  40. #68

    Taranii nju stiu sa vanda. Aia e problema lor. Daca ai mere de 3 categorii vinde-le cu 3 preturi si nu amesteca merele bune cu cele mai slabe calitativ ca ochiul clientului sa nu observe. E o chestie elementara. Decat sa tragi teapa o data si apoi sa faci merele marmelada mai bine arunci jumate din productie dar clientii iti raman fideli. In plus merele din livada nu sunt stropite(ca taranul nu are bani) deci munca este ZERO. Cand muncesti doar la culesul merelor si vrei sa le vinzi pe toate si cu pret maxim esti de fapt un chitros ordinar si nu comerciant

  41. Pe vremuri prin anii 90, la podul peste Olt din Slatina vindeau tiganii peste. Chipurile proaspat, atunci scos din Olt. De fapt erau tinuti si chiar si cate 2 zile in apa, asa morti si mai bagau si pietre in ei ca sa traga la cantar. Si nu vreti sa stiti cate metode de prins peste aveau: curent, dinamita etc.