Later edit: Că tot vorbeam de agenții, ia uite ce făcea vola.ro
Consiliul Concurenţei a sancţionat treisprezece agenţii de turism cu amenzi în valoare totală de aproximativ 2,45 milioane euro. Acestea s-ar fi înţeles asupra tarifelor, iar oamenii au plătit mai mult decât ar fi trebuit, spun inspectorii Concurenţei. Agenţii de turism și-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor pachetelor turistice comercializate. Astfel, turiştii au cumpărat vacanţe la tarife mult mai mari decât cele reale.
De ieri, de când am citit prima oară știrea, încerc să îmi imaginez de ce aș da banii pe un pachet turistic cumpărat de la o agenție, dacă nu mă duc undeva gen Maldive sau Zanzibar (salut, Julică) adică exotisme unde chiar nu știu ce și cu ce se mănâncă și parcă aș vrea să îmi arate cineva. Și ar mai fi charterele care ies mai ieftin, cumva, dacă iei o chestie din timp, deși, cu atâtea low costuri, de am ajuns să plătesc pe un Liverpool-București 21 de lire, parcă nici asta nu mai e vreo șmecherie. În altă ordine de idei, poate ăia care clamează despre capitalismul pur și neamestecul statului în business, pentru că piața se regularizează singură, ar trebui să își dea o palmă în oglindă.
Adică, serios, ce te oprește să îți cauți cazare pe booking sau airbnb? Ce te ține să dai un google după atracții de vizitat în orașul în care te duci, mai ales acum, odată cu explozia vlogurilor (Mariciu e în Portugalia acum, dacă îi urmpărești contul de Instagram sau vlogul, vezi exact ce e mișto prin zonă, ca exemplu). Yelp pentru local food, dacă te interesează figurile sau cauți acolo unde vezi că mănâncă localnicii.
Deci serios, de ce aș vrea să mă duc la Roma cu o agenție? Ca să pot urma o umbreluță prin Capela Sixtină? Între foarte serios.
NOU
Practic cumperi “mai putina bataie de cap”. Externalizezi cautatul de transport, de rute, de cazare si de haleala unora care ar trebui sa stie mai bine.
Riscul dpmdv nu e ca dai mai multi bani ci ca s-ar putea sa te trezesti cu banii dati si fara concediu.
NOU
Adaug kayak.com, expedia.com
Lasa-i pe oameni sa incerce si Maldive si alte exotisme prin sistemele online. Chiar functioneaza. De multe ori mai bine (a nu se intelege doar mai ieftin) decat la agentiile de turism.
Ca sa nu mai mentionam faptul ca multe dintre agentiile de turism iti rezerva hotelul tot prin Expedia 🙂
NOU
eu am folosit agentie cand a trebuit sa folosesc tichetele de vacanta.
Aceeasi proprietate pe care o gasisem oricum pe booking (un apart hotel gutinului din cluj) prin agentie a fost mai ieftin si au acceptat tichetele. Marog, agentia a acceptat.
La fel si pentru o tura la mare in iunie trecut. 300 lei / 5 nopti / persoana 3* in perla litoralului romanesc: Saturn
NOU
in cazul meu, multinationala unde lucreaza sotia deconteaza cazarea din vacante doar daca in baza unei facturi de la o agentie de turism si asta doar de la anumite agentii turistice gen christian tour,tui, astea mari. pana anul asta era de la orice agentie dar cum s-au facut magarii pe facturi mari de la agentii de apartament au schimbat procedura
NOU
Cetin se referea la “De ce ai cheltui banii tai, nu ai companiei”.
NOU
pai pe banii mei m-am referit…. platesti din banii tai si dupa ceva timp primesti banii de la companie. intai depui actele si dupa ce se aproba iti primesti banii…
NOU
Pentru mine nu as cumpara, de fiecare data mi-am facut singur pentru ca mi-am ales exact ce am vrut. Insa, sunt si avantaje sa mergi prin agentie si aici vorbesc pentru categorii de oameni care fie ca nu stiu cum sa caute, fie ca nu au idee nici ce e aia un calculator sau smartphone sau sa citeasca o harta, fie ca vor ceva testat deja, de exemplu hotelul, fie ca vor un grad mai mare de siguranta, fie ca nu ai tu sau ei incredere ca s-ar descurca singuri, fie ca nu vor sa piarda timp ci vor sa se deconecteze total, fie ca pur si simplu nu stiu o limba straina si au un ghid care le traduce, fie ca vor un ghid sa le explice cine e madam din tablou. Repet, n-as face-o pentru mine, dar as face-o daca ar vrea maica-mea sa plece in concediu cu nu stiu ce colega pensionara, chiar daca stiu clar ca as plati mai mult, ca sa stiu ca o intorc aia acasa si nu ramane prin nu stiu ce tara nestiind sa zica pe unde e sau daca nu stiu ce cacat de greva e la avion, daca e cu grupul se ia si ea dupa turma si nu ramane atarnata in aeroport.
Mai sunt exemple cand agentia a primit bilete la anume pret cand era promotie si promotia a disparut acum si practic e mai ieftin prin agentie, binenteles la o cautare pe google tu iei pretul cel mai mic
NOU
Teoretic ai dreptate. Practic insa, situatia face sa apelez la agentie pentru majoritatea excursiilor.
Da, poti gasi pe airbnb, pe booking etc. Mai ieftin. Insa daca vreau sa stau la un anume hotel din diverse motive, in general nu gasesc locuri pe booking sau direct. Sau daca sunt, sunt extrem de scumpe.
Si culmea, prin agentie gasesc mai ieftin de cele mai multe ori. Sau pur si simplu mie mi se pare convenabil.
Nu fac apologhie agentiilor. Pentru ca agentia folosita de mine e detinuta de o ruda apropiata si vecin cu mine. Deci imi permit sa am incredere. SI nu sunt singurul. Am prieteni care apeleaza la el de ani buni pentru ca are preturi chiar bune.
Pentru iesiri de weekend nu stiu daca merita neaparat agentie. Pentru altele eu merg prin agentie. Desi uneori daca mi se pare prea mult, ma uit pe booking si aia e. Nu se supara nimeni.
De aflat totusi care sunt agentiile amendate. Banui ca nu orice soarece avea access la treaba asta.
Sa vezi distractie cand vrei sa anulezi un airbnb din motive obiective gen inundatii si cat te lupti sa-ti recuperezi cei 80% din suma platita. La mine a durat o luna si banii erau ceva mai mult de un salariu de-al meu care nu e tocmai minimul pe economie. S-a rezolvat cu social media si interventia cuiva indeajuns de dragut sa citeasca obiectiv motivele anularii.
Pentru booking, e bine de stiut ca hotelul decide daca iti anuleaza rezervarea gratuit sau nu, si nu booking.com. Asa ca daca in teorie nu puteti anula o rezervare decat cu bani, sunati frumos la hotel, le vorbiti frumos si se rezolva. Am aplicat asta de doua ori si a fost bine. Mi-au multumit oamenii ca i-am anuntat.
NOU
Ce e Europa, pe cont propriu, ce e pe exterior agenție. Îmi dă un sentiment de siguranță. Nu mă duc la agenții mici, mă duc doar la alea mari.
NOU
Ce vesel pare Mariciu în pozele alea. Nici eu nu mă dau în lături de la mici extravaganțe cromatice, dar în ultima vreme am abordat o paletă mai blândă – ocru, cărămiziu, verde, sau, when I really go crazy, turcoaz.
#eleganza
NOU
Pentru confort. Plătești cu 5-10% mai mult, dar orice schimbare de program / orar de zbor / transfer / probleme de check-in nu mai sunt bătaia ta de cap. Iar uneori vrei un concediu exact ca să nu te deranjeze absolut nimic.
Pentru un city break probabil te descurci la fel de bine singur, dar un concediu complex în mai multe locații cred că merită suprataxa agenției pentru liniștea oferită.
NOU
Parafrazez din Zoso: oamenii au în buzunar un dispozitiv ce conține suma tuturor informațiilor din lumea asta și refuză conștient să se folosească de el.
NOU
Op. cit.
NOU
Ce dracu inseamna op. cit ca mi-e lene sa caut acum?. 😛
NOU
opera citată
NOU
Mama nu vorbește engleză, deloc! Până acum ne-am limitat la plajă și plimbări lejere. Dar cum până anul trecut nu ieșise din țară aș vrea să-i arăt și minunile civilizației că m-am saturat să aflu că noi avem cei mai minunați munți și cele mai minunate cetăți și orașe.
NOU
Nu stiu cine e doamna ionescu dar burger + cartofi + BERE = eleganta suprema. Si cum sta cu boticul din dotare asa special pt poza……
NOU
da, ptr ca atunci ca esti la PIATA, ceri homar si o masa sub clar demluna
NOU
Babaiatule…
NOU
in Portugalia? dap , la piata ceri homar.
NOU
Nu am luat niciodata vacante prin agentii insa de cateva ori am cumparat doar bilete de avion deoarece au iesit ceva mai ieftin decat luate direct de pe site de la compania aeriana.
NOU
Am cumpărat de la o agenție de turism pentru ca doar ei aveau avioane charter spre o insula grecească. Mi-au dat un hotel de doua stele, deși pe ofertă scria trei.
Ei au zis “stelutele de pe site si din oferta” nu inseamna stele, pur si simplu sunt decoratii ale site-ului. Si-au luat amenda si eu ar fi trebuit sa ma judec cu ei. Nu o să mai folosesc niciodată o agenție de turism.
imgur.com/a/L7VLhD5
NOU
băi, nu ai cum, băi…
NOU
Eu am fost in Egipt cu ChristianTour din motive de “daca ma duc singur ma opresc unii pe acolo prin desert si nu vreau sa ma intalesc cu Allah prea curand”.
Facand un calcul, in 4 oameni pe cont propriu ieseam tot cam acolo ca buget, dar am ales varianta agentie pentru motivul de mai sus.
Motivul s-a dovedit valabil, erau aia pe acolo pe drumuri cu veste antiglont, panouri de otel, mitraliere, TABuri si alte alea care pe de o parte inspira siguranta, pe de alta parte….daca e totul in siguranta de ce ar fi nevoie de ele ?:D
Pe de alta parte, am avut parte de diverse surprize neplacute, de la mic dejun execrabil pana la un program mega intens care nu a fost explicat din timp (good stuff, also).
Cu permisiunea seniorului, peripetii aici: inginerinafrica.blogspot.com/2018/11/excursie-egipt-christian-tour-hurghada-luxor-karnak-valea-regilor.html
NOU
Pff, peste o lună o tai și eu în Hurghada o săpt tot cu Christi tour. Eu am luat doar avionul și hotelul, cu all inclusive. Au mai fost niste prieteni anul trecut si mi-au recomandat hotelul. Vreau sa merg sa vad piramidele și în rest sa stau in zona, scuba, plaja, poate o plimbare in desert cu un 4×4. Cu bombele cum e?
NOU
Cu bombele n-am avut problema.
Daca vrei mai mult sa stai prin zona sa plaja stuff, nu o sa fie char asa obositor. Citeste ce am scris pe acolo, (o sa mai fie cateva episoade in curand), poate te ajuta.
Cel mai important. Ia la tine dolari si rabdare. In dolari e mai ieftin sa platesti decat in EUR sau lire de-ale lor. Si negociaza la sange. Daca ti se pare ca esti nesimtit si vrei sa platesti prea putin, nu e cazul. Strategia lor e sa porneasca de super sus si sa negocieze pana cedezi, undeva pe la mijloc. Gandeste-te ca aminceput negocieri de la 350$ si am ajuns la 15$ (si cu toate astea, produsul nu facea mai mult de 10$)
NOU
Cica programul artist cu bombe nu poti sa il vezi decat o singura data!
NOU
Cin’ te-a pus sa te duci tocmai in Egipt? Mai ales in vremurile astea..
NOU
Io imi iau prin agentie cand merg la ski. Nu am reusist sa gasesc pe cont propriu pret asa bun la skipass. Voi cum faceti cand mergeti la ski?
NOU
Mariciu a primit chiar de la Vola oferta! Te-ai uitat la video macar?
NOU
Chiar la asta ma gandeam si eu… Mariciu e in Lisabona tocmai in campanie cu Vola… :)))
NOU
E atit de simplu de ce-majoritatea romanilor sint reticenti in a folosi cardul bancar online,Romania e cash-country.Sau,multi nu au deloc card bancar.In multe locatii nu se accepta debit card,doar credit card(pentru liability purpose),iar credit cardurile sint f rare in Romania.Internetul e minunat,insa scrie(in majoritate) in alte limbi ,cere card,proceduri de rezervare,notice agreement-uri,etc.Greu de inteles la manoritatea romanilor,e mai usor cu trancul de cash direct la agentie.A,sa nu uit,in ciuda “ eruditiei recunoscute” a romanilor,majoritatea nu vorbesc limbi straine sau au impresia ca votbesc,desi nu intelege nimeni ce spun.Stiu,majoritatea o sa ma contrazica,insa e diferenta intre engleza de facebook sau chat si aia reala,vorbita c-un american sau englez.Apoi,e diferenta civizationala uriasa intre Romania si tarile cu apa calda,pur si simplu multi ramin blocati odata cu iesirea de pe usa aeroportului,nu stiu cum si cu ce sa inceapa.Chestii care “ acolo” sint normale ,la romani inca n-au aparut sau sint “ trendy” sau hipstereshti.Ca o concluzie generala,romanii au nevoie de o agentie de turism pentru ca-s veniti dintr-o tara a lumii a 3-a,neconectata la confortul civilizatiei,si-s incapabili sa se descurce pe cont propriu.Au nevoie de dadaca care sa-i plimbe,cu belciugul in nas,peste tot…
NOU
Cam foarte eronat ce postulezi aici. Nu am avut niciodata credit card, doar debit si am fost in Malaga, Madrid, Tenerife, Viena, Budapesta, Egipt, Cipru, Grecia, Muntenegru si inca vreo 2-3 locatii, in ultimii 10 ani, fara nici o problema cu plata. Nu am folosit niciodata vreo agentie, doar sute de plati pe cont propriu (cazare, avion, tren, bilete/abonamente transport in comun, rezervare la atractii turistice etc). Atat timp cat exista banii pe card si pot fi blocati pentru garantie, chestiunea cu credit cardul pe care incerci sa o produci este un red herring. Sistemul credit card e in ton cu mentalitatea americana de a cheltui acum banii de anul viitor si de peste 10 ani daca se poate. S-a vazut deja cum a mers asta la romani.
NOU
Cum ai zis si tu, acum depinde si de profilul fiecarei agentii si al clientilor. De exemplu la agentia unde lucreaza, nevasta-mea face numai avioane ( la propriu si la figurat ) inclusiv pentru persoane fizice: vanatoare in Namiba, cu arma de rigoare, grupuri de ( insert profese liberala aici) in Peru, muzician cu ditamai violoncel/contrabas in State, concedii cu cazari fanteziste si cate 3 segmente de zbor, in Alaska, Noua Zeelanda, Filipine etc.
Fara o agentie e foarte greu sa organizezi asa ceva singur.
NOU
Pe anumite chestii iesi mai avantajos cu agentia sau ai mai putine batai de cap. Spre exemplu pentru concediul de vara prefer agentia, deoarece au cursa charter, au transfer, uneori au si hoteluri in exclusivitate și este mult mai comod. Iar din punct de vedere financiar uneori iesi mai bine decat pe cont propriu. Tot la agentie se merita apelat cand vrei un bilet de avion pe alt continent sau cu escală, sistemele lor de rezervari dau niste combinatii mai bune.
Bonus la agentie, daca hotelul nu corespunde, compania isi anulează zborul, se ocupă ei să rezolve problema. Cand vine vorba de circuite daca vrei sa bifezi esentialul, sa ai ghid in limba romana și să aibă cineva grijă de tine atunci se poate merge pe agentie. Eu de exemplu prefer sa umblu lelea pe unde calatoresc si nu mai apelez la excursii ghidate, decat foarte rar.
Pe cont propriu am facut toate city breakurile, plus calatorile in tara. Deobicei iau biletele direct de pe site-ul companiei. iar cazările de pe booking. Am incercat odată si airbnb, dar deobicei prefer hotelurile.
Merg doar cu agentie tour-operatoare care organizează chartere și circuite. Chiar dacă uneori e mai scump decât la un revânzător, sansele sa se inchida pravalia sunt mai mici.
NOU
Am apelat la o agenție de turism numai când m-am dus la Moscova, acum 7 ani. La un show de patinaj artistic, că de ce nu și că Yagudin este un zeu. Asta numai pentru că la vremea aia, nu știu dacă și acum, trebuie un document care atestă existența cazării în Rusia, document emis de ceva autoritate turistică rusă prin intermediul unei agenții de turism rusești, cu care a intrat agenția română în legătură. Simplu, nu?
În rest, în UE, tripadvisor, rezervat direct de pe site-ul unității de cazare, doar oferta flexibilă și fără avans, site companie zbor și baibai.
NOU
Eu am facut rezervare la un hotel din Moscova, si mi-au trimis ei dovada prin mail. A fost de ajuns la ambasada.
NOU
Eu pentru concediul all inclusive am folosit mereu agentia. Ei stiu ce recomandari sa faca in fiecare an (in Turcia de ex, e bine sa prinzi hotelul in primul an de la infiintare cand cauta sa se intreaca pe ei insisi). In plus, pretul lor este intotdeauna mai mic decat pe booking.
Pentru concediul de explorare (adica plecat de nebun 3 saptamani prin vreo zona), ma descurc singur, nicio agentie nu vrea sa se ocupe sa iti rezerve tie 20 de hoteluri, 3 avioane, 5 masini, 12 trenuri si 3 feriboturi).
NOU
Acum nu vreau sa fiu raut, dar Mariciu nu-i in Portugalia printr-o campanie Vola.ro?
NOU
si…?
NOU
Și ne opunem capitalismului consumatorist.
Cu plăcere, Bloghiță, te-am scos:))
NOU
Eu am luat bilet de pe vola pt că era mai ieftin decât pe siturile lor, Ryan Air și blue air, bilet dus întors de Crăciun Dublin București, nu știu cum au făcut, la fel nu am încredere niciodată în companii de turism. In vara am plecat la Alicante, niste prieteni o trăgeau cu siteuri de turism că ajungem mai ieftin, am folosit motoare gen kayak, booking am ieșit cam 20% mai ieftin decât prin agenții. Am prieteni, care cred că cel mai bine te duci prin agenții, te duc ei știu ei. Am zis la fel wtf.
NOU
Care e sursa?
Din pura curiozitate, pt ca lucrez în domeniu, și e manipulare pura. S-au înțeles la preț cam cum se înțeleg și eMAG, domo, altex, flanco si media galaxy. Informația cu privire la preț e publica și accesibila online, nu e vreun secret și nu e vreo surpriza ca nu vrei sa ai preț mai mare decât vecinul de peste drum. Șmecheria era alta, și nu dezavantaja clientul final cu mare lucru, era doar practica neconcurentiala fata de alte agenții de turism. Și dacă tot ai zis ca “ar mai fi charterele la care ies ceva mai ieftin”… Eh… Despre chartere e vorba aici. Deci nu mai sta în picioare “turiștii au cumpărat vacante la tarife mult mai mari decât cele reale” – afirmație care în sine e o inepție. Prețul e preț. Pt produsul meu, eu spun prețul. Deci e mai mare decât în ce realitate??
Și in privința motivelor pt care ai folosi o agenție de turism? Mai mult decât suficiente. Cumparatul “de pe net” e un romanism, din zgârcenia care ne caracterizează ca și popor. Agentul de turism prestează un serviciu – pt care mi se pare normal sa fie remunerat, dar asta e alta poveste – folosește sistemele și furnizorii la care are acces (și pe care le plătește) și cunoștințele specifice profesiei pentru a compila el, (ca nu TU ești plătit sa cauți bilete de avion și hoteluri pe net în timpul serviciului) ofertele care sunt cele mai potrivite pt tine în funcție de detaliile familiei și preferințe. Știe, probabil, un boutique hotel la Roma care da suveniruri turiștilor, sau are breakfast room cu super view, sau organizează tur-uri, sau are facilități pt copii. Și, dacă, desigur, Doamne ferește, ți se anulează un zbor cu o companie civilizata poate sa te re-ruteze pe următorul zbor, moka, cât timp îți termini tu cafeaua pe Otopeni(pt ca altfel ai sta 2 ore la coada la ghișeu ca să îți spună sa suni în call center, și după 2 alte 3 ore de așteptare sa îți spună ca nu mai sunt locuri pe alte zboruri astăzi(ca au avut grija agenții sa le ocupe pt clienții lor) … Stai în aeroport pana mâine… Ghinion. Și nu se întâmplă rar… Cam o data pe luna e vreo greva a piloților sau controlorilor de trafic undeva în Europa. Ah ce rău îmi pare ca n-am putut sa te citesc săptămâna trecută…
Ca și cu vola e tot o fasaiala… Mare kkt îți făcea vola… Ca nu-ți făcea nimic ție. Tu, dacă vrei, du-te și cauta-ți și rezerva-ți la Ryan Air direct, ieftin. Dar poate tu cauți la vola (ca are centralizate multe), dar rezervi la Ryan Air…. Opa… Pai vola trebuie sa plătească la Ryan Air pt căutările pe care le faci tu (și nu le plătești, ca plătești la Ryan direct, fără taxa de serviciu – deși l-ai folosit). Eh pai și d-asta nu plătește nici Vola la Ryan Air căutările, și prefera sa facă screen scraping. Deci… Nu turistul e victima în niciunul dintre cazuri, dar vai… Ne place sa ne lamentam…