Cum ţi se impune de către COSMOTE să accepţi SPAM şi chiar mai mult decât atât. Fotografia este din contractul semnat cu mândrie ieri de mine, contract prin care, după cum vad, împuternicesc COSMOTEul să îmi vândă către terţe părţi toate datele personale, inclusiv CNP-ul.

Pe lângă asta, am mai semnat că am dreptul de a nu mă supăra când voi primi COMUNICĂRI NESOLICITATE (remarcaţi ironia) de la COSMOTE sau terţe părţi, prin mail sau orice alte mijloace. Şi am semnat nu oricum, ci în mod express.

Mă întreb, lucrurile astea nu ar trebui să fie opţionale? Nu e un abuz faptul că sunt obligat prin contract să accept că DATELE MELE PERSONALE vor fi folosite în scopuri comerciale?
Poate există vreun avocat care ne poate lămuri.

cosmote.jpg

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

37 comentarii Adaugă comentariu

  1. Astia de la Cosmote chiar ca sunt nesimtiti :). Vor sa fie siguri ca nu ii poti da in judecata daca devin agasanti si numa ca nu iti rad in fata. Oricum, o buna parte din datele tale circula pe te miri unde, indiferent de compania de telefonie mobila cu care ai contract. Eu sunt abonat la Orange. Aia nu au asemenea mizerii in contract ( nu jur ca l-am citit cu atentie dar… ), si nici nu m-au spam-uit suparator ( adica am primit vreo 10 mesaje cu promo in 3 ani ), in schimb, am primit tot felul de mesaje din alea cum ca am castigat “zaji da mii de euro” pe care evident ca le-am raportat, da’ tot nu s-o petrecut nimic!
    Da totusi, in afara de motivul pretului ridicol de mic pe care il practica, care ar fi un alt motiv pentru care ti-ai face abonament la Cosmote?

  2. #2

    ca sa nu dau preturile ridicol de mari de la ceilalti

  3. si probabil era scris cu font mic ca sa nu se vada din prima.

  4. #4

    cam de 10

  5. 1. la ceilalti e altfel?
    2. prin vanzarea DB se mai scot ceva bani

  6. #6

    1. asta nu e o scuza.
    2. ar trebui sa mi se ceara acordul, nu sa fiu fortat sa imi dau acordul
    da, stiu, nu ma forteaza nimeni, numai ca nu ai alte alternative, iar daca ceva e ilegal, nu inseamna ca poate fi sustenabil prin lipsa competitiei

  7. 1. nu e o scuza, era ca termen de comparatie si cu referire la orangele lui Bogdan. Daca a primit si el, pp. ca apare ceva si in contractul lui

    2. evident

  8. #8

    este o clauza abuziva. iti spun sigur fiindca mi-o zis-o un avocat specializat pe drepturi de autor. in mod normal trebuie sa faci doar o sesizare la opc si de aici incolo se ocupa ei.

    (vb. serios. mai ales ca una din clauzele acquisului comunitar este o chestie legata de treaba asta).

  9. #9

    clauza abuziva e acea clauza care nu poate fi introdusa intr-un contract chiar si cu acordul partilor

  10. #10

    uite chiar am niste cunostinte la OPC, o sa ma duc, de ce nu. material de blogea

  11. #11

    poti sa cauti pe google “clauza abuziva”. ajungi la legi-internet.ro sau asa ceva. acolo poti intreba respectivul avocat (care avocat, dupa cum am vazut pe blogul tau, e chiar in proces cu amenda de spam) respectivul are un articol pe tema asta desi e mai mult pe “clauza abuziva a schimbarii termenilor si conditiilor”. na, ca ti-am facut munca voluntara.:)

  12. Blog teh spam! 🙂

  13. nu sunt avocat, dar tinand cont ca poti decide sa semnezi sau nu contract cu ei nu cred ca este ceva ilegal.

  14. #14

    lol, ba da, se numeste clauza abuziva:))

  15. e simplu in principiu – ar trebui sa nu semnezi contractul si sa ceri o negociere in care contractul sa nu mai aiba acea clauza si eventual sa platesti ceva in plus sau nimic dupa cum te intelegi cu ei – dar in practica, probabil vei avea de-a face cu un functionar stupid care nu va intelege ce vrei si iti va raspunde ca ‘nu se poate’

  16. Pai trebuie sa se aleaga si ei cu ceva nu ? Ca preturi mi se par ok cei de la Cosmote … nu au un competitor pe masura …

  17. ce-i drept, astia si exagereaza cu spamul prim sms…

  18. #18

    ek, contractul fiind standard, nu prea ai ce sa negociezi

  19. #19

    exact, si cum toti operatorii de telefonie mobila propun aceasta ACEEASI clauza, avem de a face cu un abuz in piata — recte lipsa posibilitatii de a negocia si de a alege.

    nu mai are rost sa peroram atat pe subiect. sesizare opc si gata. asta dc nu vrei sa consulti un avocat care sa te ajute sa obtii despagubiri si daune morale. dar asa ceva trebe sa cauti singurel.

  20. Cred ca esti singura persoana care am auzit ca a citit tot contractul de la Cosmote sau de la oricare alta companie de telefonie , eu am un prieten dealer de vanzari la Vodafone ,el a stat si mi-a explicat ca degeaba stau si eu si citesc contractul pentru ca nu o sa al inteleg nici o data asa cum e el facut , daca vreau sa imi inteleg bine contractul si sa vad clauzele si toate kkturile trebuie sa vin cu avocatul si el sa citeasca si sa imi explice exact cum e totul dupa regulament , acum stau si ma intreb cine draqu se duce cu avocatu` sa as faca abonament ?:))

  21. #21

    eu l-as fi semnat scriind sub semnatura mea o ditamai mentiunea (sau as fi cerut redactarea unei anexe nevinovate la acel tipizat) ca acel contract s-a semnat fara drept de negociere a unor sectiuni (din cauza documentului standard), insa eu am fost de acord cu toate clauzele, mai putin cu articolul x aliniatul y, referitor la ….. si consider contractul valid si am pus semnatura pe el numai si numai pentru ca acel articol nu face parte din contract.
    apoi i-as cere si aluia sa semneze.

    iar lui nenea ala de la vanzari i-as fi zis ca semnez numai daca pun mentiunea aia. vrea client? doar in conditiile astea. altfel, ramane cu tipizatul si eu merg la vodafone sau orange.

    numai ca cei de la vanzari nu vor, pt ca “nu se poate asa, asta e contractul si pe asta trebuie sa il semnati”. asa ca ei ar fi ramas cu contractul si eu cu vodafone, orange 🙂

    iti place chiar atat de mult cosmote?

  22. #22

    @RampaGe: orice contract pe care-l semnezi trebuie sa-l citesti. Nu se stie niciodata ce chestie nevinovata e strecurata printre randuri si apoi te zgarii pe ochi 🙂
    la cate matraseli se fac pe la noi in acte si mai importante, ai curaj sa dai autografe pe orice contract fara sa-l citesti?

    (sry pt double post)

  23. #23

    ki, da, ador cosmote-ul, ca serviciu

  24. #24

    Arhi , conform Legii nr 193/2000 republicata in Monitorul Oficial nr 305/18.04.2008 , privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori , situatia este urmatoarea , citez articolele care te intereseaza :
    Art. 4 alin. ( 1 ) – O clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor.
    Art. 4 alin. ( 2 ) – O clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitate consumatorului să influenţeze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau condiţiile generale de vânzare practicate de comercianţi pe piaţa produsului sau serviciului respectiv.
    Art. 4 alin. ( 3 ) – Faptul că anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociată direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor prezentei legi pentru restul contractului, în cazul în care o evaluare globală a contractului evidenţiază că acesta a fost prestabilit unilateral de comerciant. Dacă un comerciant pretinde că o clauză standard preformulată a fost negociată direct cu consumatorul, este de datoria lui să prezinte probe în acest sens.
    Art. 6 – Clauzele abuzive cuprinse în contract şi constatate fie personal, fie prin intermediul
    organelor abilitate prin lege nu vor produce efecte asupra consumatorului, iar contractul se va derula în continuare, cu acordul consumatorului, numai dacă după eliminarea acestora mai poate continua.
    Art. 7 – În măsura în care contractul nu îşi mai poate produce efectele după înlăturarea clauzelor considerate abuzive, consumatorul este îndreptăţit să ceară rezilierea contractului, putând solicita, după caz, şi daune-interese.
    Deci , este clar că în contractul semnat de tine este vorba de clauze abuzive ( art. 4 alin. 1 ,alin. 2 şi alin. 3 ) . Este clar şi neechivoc că , conform art. 4 alin. 6 ei nu se pot prevala de faptul că ţi-au oferit la schimb o facilitate ( ofertă ) .
    Conform art. 6 clauzele respective considerate abuzive nu pot produce efecte asupra ta , dar pentru ca acest lucru să se întâmple tu va trebui să faci o denunţare a contractului în care să le aduci la cunoştinţă aspectele constatate de tine personal , şi anume clauzele abuzive . Sigur , în denunţarea contractului le aduci aminte şi de art. 7 din lege , conform căruia contractul poate continua cu acordul tău , iar cum continuarea este posibilă şi după înlăturarea clauzelor abuzive , să fie mulţumiţi că nu le soliciţi daune-interese .
    Denunţarea contractului o poţi face printr-o adresă oficială trimisă lor cu confirmare de primire , eventual printr-un curier rapid dar atenţie nu la magazinul unde ai semnat ci la COSMOTE ROMANIAN MOBILE TELECOMMUNICATIONS BUCUREŞTI .
    Ce să zic …. suntem în România ! Baftă ! Şi să mă ţii la curent cu evoluţia lucrurilor în cazul în care faci acest lucru . O zi bună îţi doresc !

  25. #25

    Fac si io olecuta de spam.

    “În prezent, la nivel naţional, COSMOTE oferă acoperire pentru peste 98% din populaţia României şi 87% din teritoriu. Anul trecut, COSMOTE a investit în România 201 milioane de euro, investiţiile în infrastructura reţelei având cea mai mare pondere.”

  26. #26

    asta nu scuza ilegalitatea

  27. #27

    pety, multumesc, chiar voi trimite o adresa pe tema asta

  28. #28

    arhi , daca ai adresa pe yahoo , ID-ul meu de messenger este : petypetri , si iti pot spune mai multe. Asta pt ca nu stiu care este ID-ul tau .

  29. #29

    Nea Arhi ai semnat, asta e…
    🙁
    Asta e unul din motivele pentru care nu imi fac abonament la telefonia mobila.

  30. @Arhi spuneai ca-i clauza abuziva, dar e ca si cu locul de munca, ti se ofera niste conditii si un salar, nu-ti convine mergi altundeva cred ca asa se merge si la telefonii, si sa fim seriosi Cosmote tine de Romtelecom, asta spune multe…

  31. Arhi, chiar daca ai semnat, clauza e nula de drept intrucat este abuziva, impotriva legii care stipuleaza exact contrariul – iar prevederile legii NU sunt negociabile nici macar de Cosmote- si nu ti-a dat posibilitatea de a o negocia. Ai articolele de lege mai sus. O reclamatie la OPC si ANRCTI nu strica deloc, pe langa amenda pe care o vor sigur lua, respectivii vor fi obligati sa scoata clauza mizerabila din formularul tipizat.
    In rest iata din nou superioritatea cartelei, ti-a dat spam ordinar – le-o tragi scurt si fara negociere.

  32. #32

    da, dar aveam nevoie de telefon si nu ma prea dau banii afara din casa

  33. Corect, nici pe mine 🙂

  34. Mai Arhi, tu esti cel care a reclamat compania Cosmote ca face spam pe mobil? Ca si-au luat amenda! 🙂.

    In alta ordine de idei, uite, n-o sa mai existe pacaliti, ca tine, reprezentantii Cosmote spun ca dupa primirea amenzii au introdus in contract optiunea ca utilizatorul sa poata refuza anumite lucruri.

  35. #35

    vaaaaaaaaaai, ce frumos, dar aia care deja au semnat contractele unde spamul e bifat by default?

  36. Acum sa fim seriosi: toti operatorii de telefonie mobila fac spam. Nu exista amenzi suficiente, pentru ca doua amenzi, cate s-au dat pana acum, nu inseamna nimic. Iar suma cu care au fost amendate Vodafone si Cosmote e ridicol de mica.