Simplu. Intotdeauna vei avea un contract de drepturi de autor, in care se stipuleaza suma si impozitul. In general, impozitul se retine de catre platitor, dar exista si cazuri in care trebuie sa il platesti tu.

Iei frumos contractul, te duci la administratia financiara de care apartii, iei bon de ordine, iei numar de inregistrare, zici sarumana unei vaci care se uita acru la tine si gata, ai dreptul de a plati la stat 10% din tot ce castigi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    cam scurt postul… nu elaborezi umpic? 😀

  2. oare cati fac asa ceva?

  3. #3

    elaboreaza umstrop, asa.

  4. #4

    Platesti 10% din ce DECLARI ca, castigi. 😉

  5. Poate aia la care-i spui “Săru`mâna!” nu-i vacă ci o “junincă”! Am trecut şi eu odată pe la Administraţia Financiară şi era unaaa… mamă-mamă! 😛
    @blingbling: Vezi că Arhi a zis “…ai dreptul de a plati la stat 10% din tot ce castigi.”

  6. eu n-am bani de dat…

  7. eu is cam prost – contract intre tine si cine?

  8. Daaaa, se duce tata mare-bloggeru’ repede sa plateasca impozit :))

  9. Le-o dau “in mana” :)) .

  10. Tre sa fii fraier sa le platesti la jegosii astia … oricum sunt curios cum plateste unu care face bani din afiliats marketing ?

  11. #11

    Daca nu ma inseala memoria acum ceva vreme te interesai de PFA.
    Banuiesc ca vorbesti despre declaratia de venit estimativ pe 2009.

    Daca e asa am o singura nelamurire: cei 10%. E alta cota de impozitare pentru drepturi de autor?

  12. #12

    blingbling, nici unei firme nu-i convine sa scoata bani negri din buzunar. platindu-mi mie legal prin contract de drepturi, ei se scad in contabilitate de banii astia si intra pe investitii.

  13. #13

    moa, nu am mai facut PFA, pentru ca s-au schimbat cam multe in viata mea in ultima perioada

  14. #14

    Noroc că nu eşti pe sectorul 4, să vezi acolo distracţie începând de la portar, care are nevoie de schemă ca să înţeleagă ce vrei şi până la funcţionara pizdii, care are 148 de ani şi nici o treabă cu drepturile de autor…

  15. #15

    inca nu am avut fericirea de a ajunge la sectorul 2…god help us all

  16. 🙂 Mulţumesc! 🙂 Deja mă simt un pic mai relaxat! 🙂 Ştiu, îs fraier că vreau să dau bani la stat. Sper ca din ce dau eu, ce se mai fură, să mai rămână totuşi ceva…

  17. da’ de ce sa platesti impozite?! 😀
    Din pacate, platitorul nu prea accepta bani la negru, cum ai spus si tu Arhi. Merge sa iti faci o firmulita si atunci invarti banii cum vrei tu in contabilitate, dar din pacate si acolo e cu bube, ca tre’ sa platesti TVA si alte daravele. Cum necum tot ne trag astia in piept. Ca nu ar fi nici o problema sa platesti impozit, daca ai si vedea ceva in schimbul banilor

  18. Din pacate functionari acri sunt peste tot, si aproape ca te rogi sa-ti ia banii.

  19. #19

    arhi sincer, din suflet, prietene, daca imi spui ca toate veniturile tale sunt impozate, respect, dar vine intrebarea fireasca : nu esti tu un pic cam prost ?

  20. #20

    nu, pentru ca la suma ceruta de mine se adauga impozitul. win-win situation

  21. Si mai stai la cozi si cand sa platesti impozitul.

  22. #22

    @lush: impozitul se poate plati si online 🙂

  23. mai bine faci un PFA, pentru ca in cazul asta ai dreptul sa iti deduci si cheltuielile.

  24. Lush, poate în altă ţară!!!!
    la noi până şi cu cărţile de credit/debit e cu cântec şi mare inginerie, că deh… promovăm retarzii în administraţie!!!

  25. #25

    bravo, esti un cetatean model, dar stii ce n-am inteles eu Arhi? La ce categorie de Pfa te incadrezi, adica cand iti trimit cei de la administratia financiara decizia de impunere anuala ce este scris la obiectul principal de activitate? Ca banuiesc ca te incadrezi la venituri din profesii libere? sau nu?

  26. #26

    info: zic si eu 🙂
    1. nu e 100% similar cu PF
    2. arhi o fo musai sa depuna declaratia, pt ca a primit bani de la o firma in baza unui contract (ca sa fie deductibil) si firma la randul ei depune declaratia 205, unde apare ce venit si cat impozit s-a retinut de catre firma.
    3.pentru informatii suplimentare : model de doc. declaratia 200, preluat:
    discutii.mfinante.ro/static/10/Anaf/formulare/decl_200_2008.pdf

    conform: L571/2003(codul fiscal) , Cap II art. 50 Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuală are cateva avantaje legate de cei 40% din suma care este deductibila.
    4. o sa plateasca asa (pt imp venit): 10% i se retine direct de catre firma, el va plati in final (V-Ch Deductibile)*16%= maxim 9,6% -la sf anului se vor globaliza veniturile daca nu are alte venituri ar trebui sa primeasca niste bani inapoi. Daca mai are atunci o sa se regularizeze cu impozitelele alealte.
    5. mai departe cu asigurarile ..depinde daca este si salariat (in alta parte) sau nu.

    Daca nu mai e si salariat/nu este asigurat automat, trebuie sa se asigure -sa plateasca 5,5% pt asigurarea de sanatate. Dupa aia daca vrea si asigurarea pt pensie. Da numa daca insista.