Cea mai frumoasă parte a muncii, atunci când lucrezi în online, sunt momentele de socializare, cele în care te întâlneşti cu diverşi cunoscuţi pe la diverse evenimente. Sau de ce nu, chiar şi necunoscuţi. Mai legi cunoştinţe, amiciţii, afli direcţii noi, eventual chiar şi subiecte de scris.

Dar şi socializarea asta trebuie să aibă un sens. Săptămâna trecută am auzit de un blogger care a fost într-o singură zi la 4 evenimente şi un film, desigur invitat de o casă de producţie.

Când accepţi o invitaţie la un eveniment

Fix atunci când evenimentul la care eşti invitat se pupă cu ce faci tu în viaţa de zi cu zi, sau cu interesele tale obiective. Eu de exemplu nu m-aş duce la evenimente unde se lansează grătare de grădină. Nu e nişa mea, nu sunt interesat, stau la bloc. Sau la o nouă revistă de bărbaţi care te invaţă cum să îţi masezi prostata. Mulţumesc frumos, încerc să limitez la minim ocaziile în care mi-aş băga degetele în fund.
Iarăşi, nu particip la evenimente unde vin diverşi guru din online-ul rromânesc, să mă înveţe despre cât de prost e publicul şi ce deştepţi suntem noi, vânzătorii şi creatorii de conţinut.

Poţi deasemenea să mergi la filme. Chiar dacă ai un blog de ciocane şi cuie, deşi blogurile de nişă în rromânia sunt fenomenale, dar inexistente cu desăvârşire, un film bun vede oricine şi e un bun subiect de discuţie, iar pentru film, chiar şi word-of-mouth e un marketing bun.

Când nu trebuie să accepţi sub nici o formă o invitaţie

Politica

Primul şi cel mai important refuz se referă la invitaţiile politice. Pentru că în clipa în care ai intrat în ciorba politică, nu te mai spală nimeni, iar eticheta de basist/pesedist/penelist nu ti-o mai scoate nimeni de pe frunte. Politica este cel mai mizerabil domeniu şi TOŢI ştim că în politică poţi doar să te vinzi, sub o formă sau alta. Dacă vrei să fii respectat, respectă-te tu însuţi întâi.

Desigur, asta nu înseamnă că nu poţi să îţi scrii pe blogul propriu, părerile politice. Ba chiar dimpotrivă, e recomandat, mai ales dacă eşti de părere că băsescu e o ciumă. E dreptul tău.

Evenimente gen MLM

Dacă ai un pic de respect pentru cititorii tăi, nu vei încerca să le relatezi cât de minunat e să cumperi o oală cu 500 de euro, în 36 de rate, cu livrarea oalei la finalul plăţilor sau că şamponul amway este miraculos şi te poate îmbogăţi, dacă reuşeşti să îţi păcăleşti familia şi prietenii să îl cumpere.
Dacă ai însă un blog de nişă despre asta, atunci liber.

Acţiuni guvernamentale

Chestiile gen Hai să mergem în Thailanda 3 zile, să discutăm despre impactul coacăzului pitic în mediu deja poluat al bucureştiului. În clipa în care te-ai urcat în avionul pe care scrie guvern/primarie/presedintie, credibilitatea ta de blogger s-a dus pe copcă şi ai zero şanse să îi mai pese cuiva de ce scrii. Şi nu mă refer la guvernul de tristă amintire numit băsescu, ci la orice guvernare, pentru că oamenii/bloggerii sunt în general critici cu puterea. Acesta este sensul existenţial al oricărei formă de presă. Aceea de a critica, adică de a evolua. Altfel, ne-am numi rusia. Nu că momentul ar fi departe.

Când trebuie să realizezi că ai depăşit măsura

Atunci când, la un eveniment diferit, lumea nu te mai salută, având impresia că de-abia v-aţi văzut. Sau atunci când te întâlneşti cu aceeaşi oameni, la evenimente diferite, în aceeaşi zi. Eu am fost la 3 petreceri de crăciun în aceeaşi seară şi mi s-a părut cea mai ciudată chestie posibilă.

Şi totuşi, de ce e atât de important să nu mergi chiar la toate?

Am lăsat asta la final, pentru că ştiu că minim jumătate dintre voi nu citesc articolele mai lungi, aşa că e pierderea voastră.
Pentru că devii agasant, agresiv şi, nu în ultimul rând, o marfă ieftină.
Prefer să fiu văzut de maxim 4-5 ori pe an, la evenimente importante, iar cei care reuşesc să mă aducă acolo să se simtă mândri `Uite ce tari suntem, l-am adus pe ARHI, decât să ajung să fiu umplutură pentru un număr rotund de invitaţi `pune-l şi pe nemâncatul ăla de ARHI, că sigur vine, să ieşim la număr`.

Eh, mă copii, socializarea asta nu e chiar aşa de simplă. E ca sexul. Contează calitatea, nu cantitatea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ca bine zici maestre Arhi, dar asa, pentru inceput, e bine sa incerci sa ajungi la toate evenimentele organizate in orasul tau? Asta apropo de hashtag-ul #dinprovincie

  2. Eşti rău şi invidios.

  3. #3

    avand in vedere ca e provincie, e ok, ca ai nevoie de notorietate. dar totusi, CHIAR LA TOATE??

    • toate inseamna o intalnire la 3-4 luni. si nu, nu reuseste nimeni sa ajunga la toate, oricat s-ar chinui. avem si altele pe cap

    • #5

      @Florea Cristian: a, credeam ca aveti reuniuni saptamanale, ca aici

  4. Sincer eu nu pot intelege de unde atata timp pe capul celor care merg peste tot? Uneori nu am timp nici sa fug la colt sa-mi iau clementine ca sa le mananc in timp ce lucrez. /:) Ce sa mai vorbim de mers PESTE TOT. Ok, nu ai de lucru asa mult, dar viata privata?

    Uite eu primesc invitatii la multe filme. Nu ma duc ca hamesita la toate doar ca e moca. Merg la cele despre care stiu sigur ca pot scrie pe blogul de desene pentru ca sunt animatii sau povesti iesite din benzile desenate. Altfel…pas. Si asta in primul rand pentru ca m-as simti eu penibil sa ma duc peste tot ca milogul.

  5. No politics: check. No gov: check. Beer allowed :D. Multumesc de sfaturi. Totusi, pentru cei care merg, nu-i asa ca party-urile de dupa se merita? Mai ales daca omul a mai invatat cate ceva.

    • #9

      @Manuel: doar daca esti un heavy drinker, altfel ai ocazia sa asculti laudarosenii de pe internet…

  6. Depinde şi cum participi. Dacă te duci doar ca să fii cu prezenţa şi nu te implici sau nu scoţi niciun cuvând, aia nu mai e nici socializare, nici altceva.

  7. Solutia 100% de succes este cea la curtea internationala de arbitraj si asta pt vreo cateva mii de $. Deocamdata nu pot da acei bani… 🙁

    • #12

      @Ada: ai putea sa faci infringement la hostingul lui si la registrar

  8. @Arhi: Mi-au cerut ambii actele date de acea curte pt ca altfel nu misca un deget.

  9. butt pirate much?
    I mean, fingers up in your ass? who does that?

  10. Hai ma ca sint si bloguri de nisa. De fotografie, de bucatarie si antibasescu. Pina si blogul tau e intr-una din nisele astea. Sometimes.

    • #17

      @mircea: esti constient sper ca primesc injuraturi ca sunt un basist imputit, atunci cand am judecati logice despre diverse evenimente, nu?

  11. Da?
    Io la bucatarie (faza cu micii de azi) si la fotografie (pozele cu umbrele dintre picioarele fatucilor) ma refeream 😛

  12. #19

    Mda, ai multa dreptate. Eu am un principiu la treaba cu socializarea: daca vreau sa exagerez (cu orice, drink, muzici, etc.) ori o fac acasa ca sa nu supar pe nimeni (si daca ma machesc, am fix 30 de scunde pana la pat – mare mare smecherie, zau!), ori o fac in compania prietenilor mei (am doar cativa iar amici o mie) care ma cunosc, ma`njura insa ma suporta asa cum sunt.

  13. #20

    Si daca nu iti dai seama ca socializezi prea mult, ce faci ?

  14. Sa nu mai mergi in 3 locuri de Craciun, vezi ce concluzii tragi??? 😛

  15. asa, da vina pe ea. subtilule 😛

  16. Eu nu inteleg ce atata importanta pe evenimentutele astea ?

    MUlti isi pierd timpu cu chestii de gen cand ar trebui sa lucreze la site/blog etc ….

  17. #25

    Daca ma intorc in Ro vreodata ma fac organizator de evenimente sociale.

  18. #26

    Dar daca e si cantitate si calitate? (da, am citit tot articolul) 😀

  19. Textul ma face sa cred ca te referi la cineva anume. Absenta unui link catre acel cineva, ma lasa in ceata…sau poate sunt eu aiurea.

  20. chestia cu “Hai să mergem în Thailanda 3 zile…” e valabila si cand te duci pe banii unei corporatii ca sa ii prezinti “realizarile”… nu doar pt guvern sau MLM

  21. Mare dreptate ai maestre Arhi, deja, se exagereaza cu mult peste masura cu retelele de socializare. Adica una e sa intrii o data pe zi sa vezi care ce si cum, si alta e sa devii dependent si sa depinzi de retelele de socializare intr-un fel sau altul.
    E bine sa pastram o anumita distanta din care sa putem sa facem diferenta intre Viata Reala si Viata Virtuala. Cand ajungi sa depinzi de o retea de socializare nu e bine.

  22. Cum e valabil in orice ai face in viata, e bine sa stii sa alegi in ce sa te implici, ca altfel ramai doar un amalgam de evenimente, total nedefinit.

  23. În general cel care se consideră omniscient încearcă din răsputeri să fie şi omniprezent..

  24. #33

    Care-i legatura imaginii de la inceput cu textul ?

    • #34

      @manfreD: ii face pe diversi sa se intrebe care e legatura imaginii de la inceput, cu textul

  25. apropo la chestia aia cu politica, parerei de genu’ asta cutiuta-milei.com/2010/12/31/despre-politica/ or fi apreciate sau nu ?

  26. evenimentele astea sunt ca date-urile aranjate, nimic bun nu poate iesi din ele. poate exagerz ca daca stau sa ma gandesc si eu am fost la vreo 2 invitat si am fost super. ba la 3 am fost invitat si de toate imi amintesc cu placere.

    mie important mi se pare sa fii cunoscut de catre cei mai mult si sa fii asteptat cu drag, nu sa fii piesa de mobilier care sta stanjenit. a, da, si sa pleci fix cand trebuie.

    • #37

      @Ionut: da, asta cu plecatul fix cand trebuie e inca o chestie

  27. Dăi tu Laurei Andreşan calitate şi nu cantitate să vezi reacţie! Generalizezi prea mult. Nu se aplică întotdeauna. În rest sunt de acord poate pentru că n-am fost la niciun astfel de eveniment (deci ar trebui să fie suficient de rar)!

  28. [out of topic] pt Ada, vezi la mine pe blog 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam