Din motive obiective, cum ar fi efectuarea unei asigurări de sănătate, vreau să îmi fac un SRL și vreau să îl fac săptămâna asta. Nu, nu am nimic, pur și simplu acum am timp să umblu, nu aș vrea să mi-o facă altcineva.

Așa că întrebare.
Dacă ați făcut chestia asta, care sunt pașii de urmat? Eventual cu adrese, număr de birou, șpagă etc.
Ca idee, care e numărul minim de ore cu care te poți angaja pe propria firmă?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    fa-ti PFA daca e doar pentru tine

    • #2

      catalin » nu intentionez sa platesc impozit la castigurile mele, am nevoie de srl fix

    • #3

      ia explică te rog noţiunea de “srl fix”. întreb foarte serios, la ce te referi. ok, ştiu la ce te referi cu impozitul, dar cum e aia srl fix?

  2. 2 ore e minimul de ore. cel putin asa stiu eu ca sa nu ai probleme la casa de asigurari de sanatate. in rest, multa bafta pe drumuri. mai bine faceai cumva si dadeai la o firma de intermedieri sa iti faca firma ca ieseai mai ieftin.

    • #5

      Emi » nu nu, chiar sunt curios cum se face, ca sa pot scrie pe blogea

  3. Nu stiu daca te ajuta cu ceva dar aici ai mai tot ce-ti trebuie :
    avocatulmeu.blogspot.com/2011/07/vreau-si-eu-sa-mi-fac-o-firma.html

  4. #7

    1. Rezervi numele firmei www.onrc.ro/formulare/principale/F1_v2.pdf la registrul comertului. presupunem Arhi SRL.
    2. Sediu: e nevoie sa faci un comodat intre proprietar si Arhi SRL – societate in curs de infiintare. Ideal ar fi sa nu m ai existe o firma in ap/casa respectiva. Daca mai exista, trebuie sa fie specificat clar in ce incapare isi desfasoara activitatea fiecare firma (nr maxim de firme de dat de incaperile inscrise in CF). Contractul trebuie sa fie legalizat sau sa aiba data certa de la un avocat. Cu 2 exemplare din contract si un extras CF original in termend e valabilitate mergi la finante unde o plictisita iti va da pesre cateva zile certificat de unicitate.
    3. Actul constitutiv: se poate face la ORC sau la un avocat/notar. Cel mai ieftin iesi sa ti-l faci singur si sa mergi la ORC doar sa ii dea data certa.
    contabilitateafirmei.manager.ro/contracte/acte_constitutive/act_constitutiv_societate_cu_raspundere_limitata_asociat_unic.htm
    contabilitateafirmei.manager.ro/contracte/acte_constitutive/act_constitutiv_societate_cu_raspundere_limitata_mai_multi_asociati.htm
    4. Inregistrarea: cu cele de mai sus si formularul asta www.onrc.ro/formulare/principale/F1_v2.pdf mergi la inregistrat firma. In 4-5 zile iti ies actele

    Daca vrei sa fi platitor de TVA, e mai complicat – control obligatoriu

    Durata minima cu care poti angaja o persoana este 1h / zi.

    • #8

      Am sarit peste depunerea capitalului social (200 lei) la o banca. Trebuie sa duci la ORC la inregistrare si dovada depunerii capitaluui. Odata ce iese firma, deschizi cont curent si iti transferi banii. Musai trebuie spampila, desi nu se cere in nicio lege…

  5. 2 ore, minim. Si ai nevoie de 1 angajat daca vrei sa fii IMM (ala poti sa fii chiar tu). Asta trebuie sa o faci in termen de 60 de zile de la infiintare. Si pana la urma e mai bine SRL nu? Vezi ce iti ziceam anul trecut … si nimeni nu ma credea.

  6. #10

    cristina » da, si atunci voi preefera sa imi platesc spitalizarea

  7. te temi de pensie, asa-i? :))

    • #12

      raul rual » pensie? nu ma apuca pensia in romania. asta in cazul in care eu o apuc pe ea, ceea ce e destul de necredibil

  8. #13

    ce legatura are pensia cu santatea?

  9. Arhi, de ce vrei tu neaparat sa faci firma pt asigurare de sanatate, imi este putin greu de inteles.
    Daca poti sa o platesti fara sa fii angajat cu acte pe la cineva, nu vad de ce nu o faci.
    Nevasta-mea a platit singura toate astea cita vreme a lucrat fara contract de munca. Se ducea o data la 3 sau 6 luni si platea.
    Pentru firma: eu recomand totusi o firma specializata pe din astea. Nu costa mai mult decit ti-ai face tu. Dar daca e prima data cind o faci, fa-o daca tii neaparat. O saptamina e de ajuns. Doar ca trebuie sa ai rabdare si sa fii intelegator. De spaga nu poate fi vorba. Nu e cazul aici.
    Act constitutiv plus contor de cuvinte pe o pagina separata, documente spatiu pentru sediu social, ceva cereri tip completate, stampila ( nu-s sigur ), cont la banca pt deschidere firma ( se face usor ) si cam asta ar fi. In rest la fata locului mai gasesti restul.
    Despre sediul social: daca e apartament, atunci iti trebuie hirtie de la proprietar ( si dusa pe la notar ) ca e de acord.
    Daca e constructie noua, contract v-c teren copie, copie certificat urbanism, copie AC, copie proces verbal de terminare a lucrarilor.
    Sa ai pe un stick usb toate documentele in format word pentru ca daca e nevoie de o modificare sa rogi pe cineva de la vreo firma din zona sa-ti modifice si sa-ti printeze noile hirtii. Atfel o sa faci un drum inutil pina acasa.
    Sint patit cu asta.

  10. #15

    Daca sediul social e intr-un bloc de apartamente, trebuie o declaratie de la vecini ca sunt de acord sa functioneze firma acolo si declaratia semnata si stampilata de administrator.

  11. #16

    cristina » bun. si atunci de ce sa nu imi fac un srl si sa ma angajez cu minimul admisibil si sa am asigurarea fara a plati cei 3500?

  12. #17

    SRL-D , ala cu debutant si ceva facilitati la inscriere, merge ?

  13. Am un partener care a plecat din firma si si-a facut firma lui, well, inca nu, de vreo o luna si ceva. Eu ii tot dadeam cu , my friend, da si tu 300-500 de lei la cineva care face asta, nu te complica ca am fost pe acolo, nu merita nervii/motorina/telefoanele/a-ti venit dupa programul de lucru (12:00 – vineri)/va trebuie stampila “x” pe documentul “y” ce il puteti descarca de pe siteul “z” care e offline, si chestii din astea…
    Dar sa vezi…

  14. ati venit – mai sus, sunt analfabet, stiu…

  15. #20

    Imi place ca juma’ din comentarii sunt de genul : “da si tu bani la careva sa-ti inregistreze firma” , ” nu se merita sa o faci de unul singur” … Cand omul spunea ca vrea sa faca singur treaba asta… Mdeah …

    • Din partea mea un mic “hai sictir” prietenesc si sincer. Da unu mic.
      Toti sintem eroi la inceput, ca nu vreau sa dau bani la nimeni sa faca si alte alea. Dupa experienta ajungi la concluzia ca e mai sanatos pentru minte sa dai un ban in plus ( care nu e cine stie ce ) la o firma.
      Chiar daca vrea sa o faca singur, a da bani altcuiva sa se ocupe ramine totusi o solutie viabila si stres free.

    • #22

      jules » ideea era ca eu as vrea sa documentez chestia asta si sa fac un howto pe blog. cu adrese, ghisee, oameni etc. ca de grabit, nu ma grabesc deloc 🙂

  16. niste xanax sau niste calmante. asta iti recomand. si o bata de baseball, cu care sa scoti dintii functionarilor publici.

  17. #24

    si eu ma plictisesc acasa, dar astept sa-mi vina treburile pe cap…
    serios acuma si eu o sa trebuiesca sa imi fac firma vara asta, asa ca succes, daca reusesti o sa imi fie si mie de folos… 😀

  18. #25

    Probabil vrea sa isi faca omul asigurare de sanatate privata(abonament la o clinica privata). Daca o faci prin firma(angajat) e vreo 150 lei pe luna parca la medicover. Daca o faci ca persoana fizica e de vreo 2 ori mai mult.

  19. #26

    www.aippimm.ro/articol/consultanta/inreg_afacere
    Ai acolo absolut tot ce inseamna informatie legata de asta , incepand cu legislatie si terminand cu ce trebuie sa contina un act constitutiv. Sursa e buna , ceva agentie nationala …
    Iti recomand SRL-D , daca te incadrezi , scapi de taxele de inregistrare si de unele plati ulterior

  20. #29

    SRL-D = srl debutant , nu trebuie sa fi avut firma pana la inscrierea cu pricina, o limita de varsta , nu platesti taxele de inscriere si ai ceva reducere la plata CAS pentru angajati. Vezi site-ul din commentul de mai sus , au pe acolo o sectiune pentru asta. Sa-ti fie de folos!

  21. #30

    Daca ti faci firma vei avea si alte obligatii. In primul rand trebuie sa-ti faci contract de munca, sa ti-l inregistrezi in nu stiu cate zile prin REVISAL la ITM. Se poate depune online, dar pentru a-l depune online iti trebuie o parola. Pentru a primi parola trebuie sa-ti faci dosar si sa-l depui nu stiu unde.
    Apoi trebuie sa depui declaratia 112 lunar, declaratia 101 privind impozitul pe profit (chiar daca nu ai profit) la fiecare 3 luni. Pentru a depune aceste declaratii trebuie sa-ti cumperi certificat digital care costa in jur de 250 lei/ an. Pentru a-l primi trebuie sa urmezi cativa pasi (suficienti! De fapt atatia incat nici nu-i mai tin bine minte, desi am cumparat certificatul in iulie anul trecut).
    Si in plus pt orice salariu vei avea vei plati mai multe taxe. Nu doar sanatatea. Vei plati CAS angajat 10.5%, dar si CAS angajator 20.8%, vei plati CASS angajat 5.5%, dar si CASS angajator 5.2%, somaj angajat 0.5%, somaj angajator 0.5% plus alte taxe. De fapt stii asta dintr-un post mai vechi.
    Prin urmare trebuie sa-ti faci un stat in fiecare luna. In care sa faci calculul pe fiecare contributie si apoi sa declari contributiile. Vei face asta printr-un program descarcat de pe ANAF care se poate dovedi (cel putin prima luna) tricky. Dupa ce declari trebuie sa si platesti la stat pentru luna in curs pana la data de 25 a lunii urmatoare. Pentru asta trebuie sa-ti deschizi cont la banca si trebuie sa descarci program de OPFV-uri de pe site-ul ANAF. Desigur pt a-ti face cont in banca trebuie sa faci alt dosar. In care sa pui printre altele certificatul de inregistrare, hotarare AGA, actul constitutiv. Trebuie sa ai stampila, etc
    Nedepunerea declaratiilor la timp atrage dupa sine amenzi. Pentru firma 1500 ron. Daca nu platesti la timp vei avea dobanzi, penalizari, etc.
    Iti pot veni controale. ITM, garda, protectia muncii. etc. Daca cumperi chestii pe firma, chiar si in cazul in care nu vei avea niciun venit, trebuie sa faci balanta in fiecare luna. Oricum trebuie sa faci bilant la 6 luni sau la an.
    Sunt multe implicatii. Mult mai usor este sa-ti faci contract de asigurarea pentru sanatate.

    • #31

      un mar » one word. contabil.

    • Cetin, contabilul nu te scuteste de taxele alea. Ma mir ca doresti sa faci SRL, cand erai atat de impotriva acestei idei. Eu ma gandesc sa inchid SRL-ul, tu-l deschizi 😀

    • #33

      dojo » eu nu vreau sa am activitate pe srl, in afara de plata salariului meu. atat. ziceam de contabil ca se ocupa de toata brambureala aia de acte

    • Arhi,

      chiar daca singurul tau scop este sa platesti asigurarea de sanatate si chiar daca tu nu vrei sa ai activitate pe SRL, vei avea o seama de costuri, cu sau fara activitate, cu sau fara contabil

      chiar merita? 😉

    • #35

      Stefan Murgeanu » nu e singurul scop

  22. Arhi, o varianta ar fi sa te angajezi la firma unui prieten/cunoscut, nu primesti salar, dar iti platesti lunar darile (ii dai proprietarului firmei sumele pe care el le plateste la stat pentru tine).
    asa figurezi pe statul de plata al firmei respective, ai acces la sanatate, pensie etc…. no stres.

    • #37

      hary » da, ar putea fi o idee.

    • plus acces la credite bancare, daca vrei sa te imprumuti…:-)

    • #39

      hary » nu cred ca exista banca care sa ma imprumute pe mine:))))

    • daca esti angajat al unei firme si ai un salariu mediocru spre bun, nu exista banca in romania care sa nu te crediteze 🙂
      in schimb daca esti intreprinzator si ai infiintat o firma, nu se uita nici o banca la tine.

    • #41

      hary » nu si daca ai fericirea de a fi in biroul de credit:D

    • #42

      eu te sfatuiesc sa procedezi cum zice hary… sa nu dai in altele pe urma ( cum a fost aia cu impozitul minim – apropo mai e in vigoare?!? )

    • #43

      By the way, daca esti in biroul de credit socoteste ca 1/3 din venituri o sa le cedezi bancii. Abia asteapta astia sa te angajezi undeva “cu carte de munca” si sar pe veniturile tale. Avem un caz in firma, angajat, pentru a doua oara in viata lui. Prima data ca sa ia un credit, neptatit de multi ani. Nu are nici un bun in proprietate. Dupa o luna de la angajare hop si banca, poprire pe salariu.
      Nu-i asta o problema, 1/3 din salariul minim pe 2ore/zi nu-i un capat de lume dar e bine sa stii ca se va intampla. Idem daca ai SRL-ul tau.

    • #44

      Clara » srl este personalitate juridica distincta, banca nu are posibilitatea de a face nimic. poate sa imi ia 1/3 din dividente. in cel mai nefericit caz

    • #45

      Cred ca nu ne-am inteles. Nu are nici o legatura un SRL la care tu esti asociat unic/administrator cu asigurarile de sanatate, etc. Daca nu ai un contract de munca pe acea firma te duci si iti faci un contract de asigurare asa cum si-ar face orice om fara firma. Daca ai contract de munca, la firma ta sau la alta firma, automat ai venit, te gasteste banca bla-bla. Nu are sens sa-ti faci SRL pe care sa nu ai activitate, nu te ajuta cu nimic.
      Tu vrei de fapt un ghid de infiintare de SRL.

    • #46

      Clara » sunt constient de asta. la 2/zi si salariu
      minim, e ok:) credeam ca spui ca banca imi poate lua 1/3 din srl, ceea ce nu poate

  23. #47

    Ca sa nu mai vorbesc ca poate le vina vreo idee creata astora sa reintroduca impozitul minim. Asta insemnand ca faci/nu faci profit tre sa platesti 550 lei trimestru. Cel putin eu asa am avut ghinionul sa patesc cand mi-am deschis firma acum 2, 3 ani.

    • Exact. In 2009 am platit cam 80% din ce am facut statului. Si nu pun aici banii pentru contabila, gagica era platita la ‘ne ve’.

  24. Aaa, sa nu uitam comisioanele de administrare cont de la banca. Care banca iti ia o circa de bani daca esti firma. Si din capitalul social ala de 2000 lei o sa ramii cu minus peste vreun an.
    Oricum ar fi si un contabil costa. Doar pentru asigurarile astea obligatorii zau ca nu se merita atita bataie de cap. Si la cum se misca guvernantii cu diverse impozite minine, deja ajungi la costuri.
    Serios ca e buna ideea de a te “angaja” la firma unui prieten si suporti tu toate costurile.

  25. #50

    www.onrc.ro/documente/ghid/02.02.2012/1.pdf
    www.onrc.ro/romana/formulare_modele_acte.php
    rezervarea de denumire ti-a mai dat-o cineva… restul formularelor indicate in ghid le vei regasi pe site-ul registrului comertului.
    Multa bafta si rabdare !

  26. #51

    Asigurarea de sanatate se poate plati din mana, lunar. E 30 de lei cred. Pt constituirea unei firme, cred ca exista site-ul ONRC.

  27. #52

    Nu merita!!
    SRL de dragul salariului meu am si eu, si abia astept sa inchid pravalia.
    Pentru a-mi tine un amarat de salariu (pe care de multe ori am ajuns sa nu il mai incasez) platesc la finante luna de luna de imi sar ochii.
    Pe mine m-a costat 10 zile sa-l fac, si aprox 1000 de lei(in 2008), urmand cu grija si rabdare indrumarile celor de la Reg.Com. 🙂

    • #53

      rudo » pai eu vreau salariul minim ptr 2 ore/zi

  28. Da’ nu trebuia sa incepi lucrul la webfactor 🙂 ?

  29. E bine sa ai o firma dar trebuie sa cantaresti bine avantajele pentru ca exista niste costuri destul de insemnate.

    Minimul cu care te poti angaja e 2 ore. Eu asa “m-am angajat”, necalificat, platesc undeva la vreo 80 de lei pe luna contributii.

    • #56

      Florin » si mai ai alte costuri, in conditiile in care nu faci nimic altceva?

  30. Complicată viața de SRLeist. Ca o paralelă, în UK îți faci LTD în 2 ore. Pe net. PFA îți faci ieri dacă vrei: poți începe oricând și ai 3 luni la dispoziție să le zici că lucrezi pe cont propriu. Like a sir 😐

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.