Scris de H.

am un business in Romania din 1995, adica de 17 ani. firma noastra se ocupa in mod exclusiv de exportul de servicii IT.

in decursul celor 17 ani, am fost controlati de ministerul finantelor in medie de ca. 3-4 ori pe an (inclusiv garda financiara si controale de TVA, pentru ca in calitate de exportator, compensam TVA de plata cu impozitele pe profit).

ok, am zis, asta este. firmele care aduc valuta in tara sint vaci de muls, deci trebuie sa ne straduim sa facem mult lapte ca sa ne ramana si noua ceva…
per general ne-a si reusit acest lucru, afacerea este stabila, lucrurile merg bine, toata lumea este fericita.

mentionez ca in decursul acestor ani, ne-am platit intotdeauna constiincios darile la stat.
serviciile de contabilitate financiara le-am outsource-uit la o firma de specialitate, ca sa nu am treaba cu controalele obositoare si cu mecanismul spagii.

din cand in cand mai existau si “mici” abuzuri din partea organelor de control. pentru ca daca nu esti dispus sa negociezi si sa dai spaga, se gasesc repede nereguli in contabilitate, la care se aplica amenzi usturatoare.

uneori pe drept, alte ori pe nedrept. in trei cazuri, neregulile constatate nu au avut acoperire legala. prin urmare am contestat rezultatul controlului financiar, procese pe care le-am castigat impotriva ministerului de finante.

este drept, ca procesele au durat in medie 3-4 ani, dar in final le-am castigat pe toate!! asta este, mi-am zis, daca vrei sa faci afaceri in Romania, trebuie sa te obisnuiesti cu practici de genul asta.
pana la urma ce conteaza este ca poti sa-ti castigi dreptatea in instanta daca esti abuzat de institutile statului.
asta a fost pana la sfirsitul anului trecut. 17 ani de coexistenta cu aparatul de muls al statului.

la inceputul acestui an, primim de la finante o decizie de impunere pentru suma 305.000 RON, constituind accesorii penalitati simajorari de intirziere, pentru un impozit neexistent datorat in anul 2007.

in anul 2007 firma noastra a fuzionat cu o alta firma (tot a mea), pe care am preluat-o prin absorbtie. finantele trebuiau sa unifice fisa de platitor de taxe si impozite. firma noastra a preluat datoriile si obligatiile firmei absorbite si acest lucru trebuia sa se revada in fisa noastra fiscala.

unificarea si finalizarea fuziunii s-a facut in 2008, in urma careia am platit tot ce ni s-a calculat si impus la plata. in decursul anilor 2008, 2009, 2010 si 2011, am solicitat de la finante 8 certificate fiscale, toate avand ZERO RON restante si datorii la bugetul de stat.

ok, ne-am zis, de unde atunci aceasta suma de 305.00 RON accesorii? am aflat ca este vorba despre un impozit pe profit al firmei absorbite in 2007 care nu a fost platit si ca aceste sume reprezinta penalitatile de intarziere calculate din 2007 pana acum.

adica s-a trezit probabil cineva la finante dupa un audit intern, ca probabil un functionar care nu mai lucra pe acolo (probabil), nu si-a facut treaba cum trebuie si ca a omis sa ne puna acea suma in decizia de impunere din acel an.

ok, pana la urma pot sa inteleg si asta, cineva a gresit si acum s-a descoperit greseala. platim acel impozit daca din greseala l-au omis, ce sa-i faci, zic eu, asta este.
dar nu merge asa, pentru ca se calculeaza automat si penalitatile de intirziere, ca si cum noi ne-am sustras de la obligatia de plata a acelui impozit. si ca si alea trebuiesc platite…
ok, am zis. pana aici, a fost cu intelegerea mea. avem din nou de a face cu un abuz al finantelor, care incearca sa repare o greseala interna pe banii contribuabilor, silindu-i sa plateasca pentru greseala lor.

stiam ca nici un functionar din institutile statului nu are coaie sa recunoasca sau sa raspunda pentru greselile lui.
asa ca, stiam ce avem de facut: am formulat o contestatie angajand poate cel mai bun avocat in domeniu. pentru ca suma este mare si cazul este delicat.
dupa care, ce crezi ca fac cei de la finante?

ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, sting creantele vechi (acele accesorii, constituite ilegal si pentru care ne judecam cu ei) cu impozite curente pe care le platim lunar, rezultand de aici noi datorii curente la alte impozite si taxe, precum CASuri, impozite pe salarii etc…

din pacate, nu primim somatie de la finante pentru sumele noi datorate. in schimb primim direct executarea silita. si abia dupa aceea la cererea noastra urmeaza si somatia si decizia de impunere aferenta.

greseli grosolane din partea finantelor, greseli de fond, de procedura, de ce vrei tu. in mod normal m-as fi prapadit de ras. pentru ca pe acest fond judecata va fi si mai simpla.

dar a fost de plans, pentru ca dupa cateva zile am primit si instiintarea pentru disponibilizarea sumei executate silit cu ordin de plata in maxim 5 zile. prompt toate conturile bancare de la toate bancile erau proprite primind instiintari si amenintari cu plata de la bancile cu care lucram.

de urgenta, am formulat o cerere de suspendare a executarii silite pe cale de ordonanta presidentiala, caz care se judeca de urgenta in termen de maxim 48 de ore.
din pacate insa absolut toate cererile de suspendare a executarilor silite au fost judecate la foc automat cu usile inchise, cel mai probabil ca au ramas si necitite, pentru ca nici un singur caz nu a fost admis.

era ultimul lucru pe care am putut sa fac pe cale legala, ca sa pot face ceva impotriva acestei executari silite ilegale. insa fara succes…
am ramas blocat cateva zile, pana am facut plata sumelor. pentru ca din pacate am responsabilitatea asupra 170 de angajati si nu puteam sa-mi bag picioarele si sa trantesc firma de tavan si sa-mi bag ceva in statul roman si sa dispar.

asa ca si mine au patit cu siguranta foarte multi intreprinzatori din Romania, cu afaceri functionale.
am auzit ulterior ca absolut toate litigiile firmelor cu statul, au fost executate silit si puse popriri pe conturi. STATUL A PUS SECHESTRU PE BANII FIRMLEOR, si a executat tot ce a putut prinde intr-un timp record.

si ca judecatorii curtilor de apel, au fost indrumati politic sa nu de-a curs la nici o cerere de suspendare a executarilor silite, din motive de interese nationale!!!!

asta pentru ca trebuia sa vina domnii de la FMI si sa dovedeasca ca au in trezorerie banii necesari pentru a finanta marirea de salarii bugetare.
Ungureanu si acum se lauda pe la TV, ca el este cel care a reusit sa aduca bani la buget si ca el a salvat Romania de la faliment!

evident ca ne vom jedeca pe fond in continuare si ca nu ne vom lasa pana nu se face dreptate. si sint convins ca vom castiga procesele cu statul, pentru ca legea este de partea noastra.
si pentru ca vor trece ani de zile pana cand se vor termina. din pacate insa asta insa nu-i va impresiona pe acei functionari publici care ne-au futut si ne-au luat si banii, in numele intereselor nationale!
pentru ca nu vor plati din buzunarele lor, ci tot din banii mei, ai tai si ai tuturor contribuabililor din Romania.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

91 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    ca să conduci o afacere de succes în România, pe căi absolut legale, fără furt şi şpăgi cred că trebuie să fii oleacă … bine, hai nu nebun, idealist. La un moment dat, statul prin mecanismele sale putrede găseşte maniera prin care să te paralizeze.

  2. #2

    deci … nu sunt singurul in situatia asta

  3. Această pățanie dă un imbold celor care vor să-și deschidă afaceri în România. Sau mai bine lasă … 🙁

  4. #4

    Sugeti pula, radeati de aia de la Universitate. Data viitoare iesiti si aruncati cu pietre in politicieni. Duceti-va la Cotroceni si intrati peste ala, omorati-l, in plm!

  5. Oh, the sweet smell of functionar public. Mie mi-au tras-o recent CNADNR-ul si un angajat al unei benzinarii Petrom. Timp pierdut, bani aruncat, nervi si umeri ridicati.

    • #6

      Titus » details, baby?

    • #7

      Presimt ca-i vb de rovinieta 🙂 Eu tocmai am constatat ca rovinieta mea ( constand in 2 hartii imprimate – rovinieta si chitanta ) nu mai e lizibila , intrucat cu ce-or fi fost tiparite s-a sters…Holly shit… si n-am facut nici copie, pentru ca cea din anul precedent nu a patit acest lucru ( o am si pe aceea, lizibila ca in prima zi)… Deci pot sa ma astept la multe de acum in colo…
      Basca faptul ca am uitat cand mi-a expirat rovinieta si am mers cam 1 luna fara ( iesind si intrand in Bucuresti de cateva ori pe zi- eu stau in afara orasului). Asta se intampla in ianuarie ( rovinieta expirata din decembrie)…
      Tre sa ma astept acum la un teanc de amenzi…

  6. #8

    OffShore baby…

  7. #9

    mda…in loc sa ii ajute cat de cat sa supravietuiasca sa poata plati impozite/taxe ei si angajatii lor, mai bine sa-i foota bine si sa-si inchida taraba!

  8. Simplu – mi-au uitat o cifra de la nr. de inmatriculare pe docomentul de plata al rovinietei => garla de amenzi 6 luni mai tarziu. Ramane de vazut cate or sa mai vina in Noiembrie.

    • #11

      de cate ori am luat rovigneta m-au pus sa citesc si sa confirm ca e nr bun. in caz de nu, se anuleaza pe loc. Acum mai trebuie sa mai casti si tu ochii, ca ala de la benzinarie nu e chiar chirurg pe creier sau fizician cuantic. Belesti ochii sau …iei amenda se pare

    • o intrebare: nu ti-a dat sa semnezi nimic de confirmare a numarului? eu studiez foooarte atent acest aspect

    • #13

      Titus » banuiesc ca doar in instanta

    • #14

      La mine daca s-a intamplat asa – am belit-o… pentru ca nu mai e lizibila, nici nu pot sa demonstrez ca o am…

  9. #15

    daca in articolul de mai sus e vb de Scoop Computers, nu sustin. Daca is altii, vai viata lor, ce au vrut legalitate?

  10. #17

    Din pacate si judecatorii sint romani si bugetari. Nu am cuvinte pt ca stiu ca statul face fix ce doreste.

  11. patit exact la fel. pe alte sume, mai mici. la finantisti nu exista scapari. pur si simplu tu faceai prea multi bani.

  12. the horror..si-l sustin pe baiatu de sus..offshore

  13. #20

    sa vezi ce fain ii cand te trezesti ca iti vin restante, penalizari de intarziere si mm-sii pt impozite neplatite in 2005 pe pers fizica. executare silita direct, fara incercare de lamurire a situatiei etc etc.
    ca sa descopar ca un adormit dintr-un alt oras a trecut un CNP gresit (sic!) si impozitele lui mi se imputa mie, basca penalizarile si restul. mai conteaza ca din 2005 pana acu au trecut niste multi ani? ei acu s-au trezit.
    ghici cine trebuie sa il gaseasca pe ala si sa demonstreze ca ala e boul restant si eu nu am nimic de plata. nu mai zic ca se poate rezolva situatia doar in instanta-dupa ce aduc probele, evident.

  14. #21

    Si eu care imi faceam planuri pentru a-mi deschide o afacere mica. Dar nu, termin facultatea, imi fac bagajul si am plecat cat mai departe posibil.

  15. #22

    da, exact asa se intimpla. si mie mi s-a intimplat de citeva ori exact la fel. ultima oara pentru o datorie inexistenta de ~25.000ron poprire pe toate conturile (3) si executat suma integral din fiecare cont, adica 75.000ron. dupa identificarea greselii, banii au ramas la stat in contul impozitelor si taxelor viitoare. statul face intentionat aceste abuzuri, tocmai pentru a raporta venituri cu pretul ingroparii privatului.
    ma intreb ar fi posibil ca cei care semneaza popririle si executarile abuzive sa raspunda pentru furt? deci nu disciplinar, ci penal pentru furt.

    • #23

      dar de somatie de plata pt impozit restant pe casa si teren? desi eu platisem si m-am dus la ei cu chitanta in mana sa le arat ca sunt prosti? raspunsul lor a fost mai mult decat epic- da, aveti chitanta, da, e in regula,, dar nu stim ce s-a intamplat, in sistem apareti cu impozit neplatit. Uitati ce e, cel mai simplu ar fi sa platiti d-voastra inca o data pana se va lamuri situatia.
      Eu- si dupa aia imi dati banii astia platiti in plus inapoi?
      El (socat)- nu domle, cum? astia vor ramane in sistem pt impozitele viitoare.

      NU m-as fi asteptat ca solutia sa fie atat de simpla si evidenta: noi gresim, tu platesti, fraiere 🙂

    • #24

      ASdfix » eu am trecut prin asta, acum vreo 4 ani. solutia muistilor a fost sa accept sa imi scoata casa la vanzare si sa mi-o cumpar tot eu. true story, bro. bine, in constanta, unde e acceptabil

  16. #25

    si cand te gandesti ca in timpul protestelor impotriva guvernului erau oameni care dezaprobau total comportamentul protestatarilor si papau maro ca “e democratie”

    si autorul e naiv daca are impresia ca va recupera el vreodata banii aia.

  17. #27

    a, si pentru cei care se extaziaza la ideea de offshore – nu tot ce zboara se maninca.

    • #28

      PCH » eu am offshore. zboara si se mananca

    • #29

      pai din offshore nu zboara banii. banii din onshore zboara la impozite. Si daca banii nu zboara, se pot manca. Si cioara zboara.
      Acesta este un silogism logic CU COncluzia e ca banii care zboara se pot manca, dar nu TOT ce zboara se mananca. Ciorile se bat.
      I rest my case. Pot sa scriu o carte pe tema asta

    • #30

      erata: banii care NU zboara se pot manaca

    • #31

      Luci » ma gandeam eu ca e cam ilogic

    • #32

      era un test. L-ai trecut 🙂

    • #33

      arhi unde ai offshore si cat te costa pe an? multumesc

    • #34

      luandre » delaware, 600E

    • #35

      2500 ron pe an, deci 208 RON pe luna. “Face sens” de la 1300 ROn in sus avand in vedere taxele enorme. La salariul meu se platesc vreo 3000 minim pe luna.

    • #36

      Luci » la un meleard anual, calculeaza cam cat platesti impozite la stat…

    • #37

      iti zic cand aflu cand am un meleard pe an. facut pe persoana fizica. Asa nu ma afecteaza cine stie ce, dar ptr job-ul tau, clar meritat 120% offshore. Si la mai mare 😉

    • #38

      Arhi, apropo de delaware – fiindca statul american are acord pentru evitarea dublei impozitari (si prin urmare *teoretic* comunica cu statul roman — si invers, statul roman cu cel american), impozitul trebuie sa il platesti intr-unul din locuri. fie el Delaware — unde-ai avea doar impozit federal (nu si pt stat), fie Romania, unde sunt curios sub ce forma il impozitezi? (sau – a 3-a varianta, nu il impozitezi nicaieri). Presupun ca il impozitezi in Ro , fiind impozit doar 16% (vs federal/us unde e mult mai mare), dar zi-mi te rog cum anume/sub ce forma. Merci!

    • #39

      dan » america. pe offshore platesti o suma fixa anuala. si cam aia e

    • #40

      @Arhi, contul bancar in care incasezi e in SUA sau Ro? daca e mioritic, la ce banca (Pancpost cere evidentierea beneficiarilor reali ai llc-ului)

  18. #41

    misto si bancile

  19. Acea obligatie inregistrata la impozitul pe profit aferenta anului 2007 probabil nu figura in fisa de evidenta pe platitori atunci cand au fost emise acele certificate de atestare fiscala. Ea a fost prelucrata ulterior (sa verifice dna contabil la Serviciul de Evidenta pe Platitori cand a fost prelucrata declaratia) fapt ce a condus si la o altfel de stingere in sensul ca plata aferenta obligatiei din 2007 a stins o obligatie ulterioara (cu scadenta din 2008 de exemplu). Atunci cand s-a prelucrat declaratia ea a fost stinsa (potrivit art 115-ordinea de stingere) cu o alta plata si vi s-au calculat accesorii de la scadenta obligatiei (an 2007) pana la data platii.
    Fiscul trimite niste notificari legate de nedepunerea unor declaratii. Verificati daca ati primit aceasta notificare.
    Dna contabil are obligatia de a verifica lunar conformitatea datelor din evidenta fiscala prin punerea de acord a acestora cu cele din evidenta contabila, adica trebuie sa ceara prin mail o fisa de evidenta pe platitori atasand o imputernicire si o copie a C.I.
    Atunci cand constata ca sunt neconcordante poate solicita reglarea fisei de evidenta pe platitori.
    Referitor la stingerea accesoriilor cu platile aferente obligatiilor curente stingerea s-a facut in conformitate cu prevederile fiscale in vigoare la acea vreme ( a se vedea art 115 care prevedea ca se sting intai obligatiile care au scadenta cea mai veche). In prezent ordinea de stingere a fost modificata.
    Mentionez ca stingerea se face automat de catre un program al MFP. Acelasi lucru este valabil si pentru notificari, somatii popriri conturi bancare. Toate se emit automat la termenele legale prevazute, astfel:
    – daca obligatia nu este achitata la scadenta ea este transferata in executare si se emite somatia;
    – daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei suma inscrisa in somatie nu a fost achitata se emite poprirea.
    Totul se face automat.
    Singurul mod prin care puteti preveni astfel de neplaceri este ca la sfarsitul fiecarei luni dna contabil sa solicite pe mail fisa de evidenta pe platitor si sa verifice datele din aceasta cu cele din evidenta contabila.

    • #43

      cartus, avand in vedere ca noi compensam tva de recuperat cu impozite de plata, cerem aceste fise lunar de la finante.
      problema este ca aceste accesorii s-au constituit abia in 2012, dupa aproape 5 ani de zile. si ignorand orice forma legala de impunere.
      vizavi de modul in care se lucreaza la finante, inclusiv programele informatice cu care se lucreaza acolo, permite-mi sa vomit….

  20. #44

    Subscriu.Si eu am patit la fel cu firma mea.Mi`e scarba.Traiasca munca la negru

  21. #45

    Eu am senzatia ca exageram putin. La inceput de epopee este un impozit inexistent ca dupa 10 randuri sa accepte ca acel impozit din 2007 exista si nu a fost platit. Sigur ca statul abuzeaza, iar noi suntem niste ingerasi, ca de obicei, nu? Pana ieri, situatia era asa: statul prost, noi smecheri i-am dat teapa cu impozitul pe 2007, astazi cand statul isi ia banii inapoi plangem in piata mare ca e rau si nu putem sa traim.
    Parca din ce spune cartus sunt si niste legi in spatele a ce a facut statul, nu doar bunul plac al unor functionari, nu?

    • #46

      Nu prea ai inteles de ce se plage omul. El se plange ca statul a uitat sa-i ceara niste bani si s-a trezit dupa cativa ani ca-i vrea inapoi. E totul ok pana aici, dar statul acum vrea banii plus niste penalitati. Pe scurt e cam asa, eu iti fac tie un serviciu pentru o anumita suma de bani. La sfarsit de lucrare iti zic ca te costa 100 de lei. Dupa cativa ani te caut si de tau in judecata pentru de defapt lucrarea costa 125 de lei, deci tu imi datorezi (dupa ce spun eu) 25 de lei plus pelanitati. Pai e normal? Plus ca statul e ceva mai abuziv, in sensul ca nu tu instiintare de plata, nu nu termene limite mai lejere, direct poprire pe conturi.

    • #47

      Mama am la greseli de zici ca-s analfabet, oricum sper ca s-a inteles ce am vrut sa zic.

    • #48

      Exemplul tau e gresit – statul nu ii cere un impozit suplimentar ci un impozit legal datorat la acea data. E asa cum tu imi emiti o factura, eu nu ti-o platesc si dupa 3 ani te trezesti ca vrei banii pe ea. Ai sau nu dreptul sa ceri penalizari si banii azi, nu cand vreau eu?

    • #49

      gigi contra:
      “la inceput de epopee este un impozit inexistent”: este un impozit care nu a aparut niciodata in fisa de platitor. nu a aparut niciodata in nici o decizie de impunere de la finante. prin urmare esteinexistent.
      nu am negat posibilitatea ca acel impozit sa fi fost legal la vremea respectiva.
      problema este ca eu nu pot platii ceva ce nu trebuie sa platesc.
      am cerut lunar fisele de platitor de la finante, in nici una nu a aparut impozitul spre plata. nu pot sa oblig statul roman sa platesc ceva ce nu exista pentru el.
      si nu se poate ca dupa aproape 5 ani sa mi se calculeze accesorii adunate in valoare de 305.000 RON pentru o suma pe care nu a fost impusa la plata niciodata.
      iar ce a spus cartus este o prostie ce doar un funxtionar public poate sa o spuna.
      adica ca sint niste programe pe calculator si ca nici unul nu poate decide nimic, totul merge automat. imi vine sa plang, nimeni nu e vinovat de nimic, pana si functionarii publici sint victimele propriului sistem informatic. cat de tare este asta, intr-o tara in care informatizarea este de rasul curcii?
      apropo cartus: nici macar nu s-a respectat termenele legale de 15 zile, somatia a venit dupa executare silita, e chiar de ras. greseli in lant pe care pana la urma eu trebuie sa le platesc.
      si pentru toti ceilalti comenatori care inca cred in institutile statului: va doresc sa ajungeti sa aveti o afacere prospera si sa experimentati pe pielea voastra ce inșeamna sa lucrezi pentru statul roman!

    • #50

      gigi, iti cere un impozit datorat “la acea data” descoperit de ei “astazi”. Si la asta pune si niste penalitati de intarziere, ce poate sa strice…
      Eu asta am inteles, incompetenta lor a dus la neplata respectivei sume, nu a omului.
      Si ca sa iti dau un exemplu concret, cum am scris mai sus, eu sunt bun de plata pt impozitele lu altu. O parte s-au rezolvat( pe banii, timpul si nervii mei). Cu ce ma judec eu acum sunt exact penalitatile pt neplata unor sume care nu cad in sarcina mea si care conform unor hotarari judecatoresti nu ma implica pe mine.Dar sumele alea( penalitati,restante, dobanzi etc) exista si se judeca in alta instanta decat fondul initial pt ca legile mirificului nostru stat nu sunt facute sa poata rezolva un caz si apoi din oficiu sa urmeze rezolvarea greselilor care decurg din cea initiala. Nu, mai bine ne judecam pt fiecare in parte, sa manca gura noastra si la anu`, pai nu?

  22. #51

    Impozitul pe profit apare în evidența fiscului în baza declarației depusă de contribuabil. Acum, eu să înțeleg că tu habar nu ai avut de acea declarație? Că la întocmirea bilanțului de fuziune, la cumularea balanțelor, suma respectivă nu figura în evidența firmei absorbite? Dacă nu figura înregistrată în contabilitate, nu avea cum să apară la fisc. Dar dacă figura, argumentele tale nu prea stau în picioare, legal vorbind și nu ai nici o scuză că nu știai de ea.
    Fiscul a comis multe abuzuri și comite în continuare. Și le comite prin persoane angajate acolo ce, de foarte multe ori, nu cunosc limba română, nu cunosc, mai exact nu înțeleg, prevederile legale.
    Citeam pe un forum, unde se discută și despre probleme fiscale, cum unei firme i s-a luat TVA pe un ajutor financiar primit de la stat, chiar dacă firma avea exclusiv operațiuni intracomunitare. Iar argumentele fiscului nu aveau nici o legătură cu noțiunile economice, cu codul fiscal.

  23. #52

    Fratioare, esti un erou! Ia-ti firma si du-te, nu mai sta aci.

  24. #53

    Eu stiu pe cineva apropiat care a fost tepuit de o firma care a venit in instanta cu un ordin de plata, pentru a achita niste servicii persoanei in cauza, instanta a acceptat dovada ( FARA CA BANII SA INTRE IN CONT) si a inchis procesul. Ghici ce, a doua zi a fost anulat ordinul si nu s-a trimis nimic. Firma a dat faliment, cu cine sa te lupti acum, cu statul, nu?

    O tara in care statul inseamna mizerie, neincredere, joc de noroc, mafie, putregai. Si eu care ma gandesc sa ma intorc sa produc miere si fructe bio, sunt nebun, nu?

  25. #54

    sunt foarte curios, avocatul ala specializat nu a invocat prescriptia extinctiva in cazul datoriei din 2007? sau nu au trecut 5 ani?

    • #55

      2007+5 = 2012… acum depinde de data exacta… 🙂
      Oricum, baietii se sesizeaza la limita, stai linistit ca ei nu ” e ” prosti… doar rau intentionati…

  26. Mda, tipic romanesc!
    Tot patit sunt si eu.
    Apare poprirea pe cont de persoana fizica. Bani blocati, faze de rahat pe ici si colo cu unele plati etc .
    Mers la ANAF. Umblat pe ruta “ghiseu > camera 101 > camera 410 > camera 411 > iar camera 101 > camera 403” cu asteptarile de rigoare la fiecare in parte pt. ca era pauza de cafea, pauza de cozonac, pauza de sex etc.
    Intr-un final am aflat ca poprirea este din cauza unor datorii de pe firma.
    Care firma?
    Pai, aia suspendata acum cca 10 ani. Fara activitate, fara datorii, cu bilant pe zero etc etc.
    Explicatia? Aveti de plata impozitul forfetar, plus ceva majorari, plus niste cheltuieli, plus …ce-au mai avut ei chef.
    Nefiind suma extraordinar de mare am preferat sa platesc insa mi-am promis sa foot statul la fiecare ocazie ivita.
    Replica memorabila a “functionaresei”: Aaa, pai dvs. nici nu aveti asa mult. Sunt unii cu firme suspendate ce au de plata cate 50-60 de milioane. Probabil s-a gandit ca ma consoleaza si ma face sa ma simt bine.

    In alta ordine de idei trebuie sa nu uit sa-i votez pe astia care se grabesc sa le reintregeasca salariile cu tot cu sporuri de “replici memorabile” sau ce mai vor ei.

  27. #57

    tino, bravo, iata un comentariu inteligent.
    am avut cunostinta de cauza in 2007, am declarat acel impozit care pur si simplu nu a aparut in fisa de platitor dupa fuziunea firmelor. am cerut spre compensare acel impozit de mai multe ori, compensare cu plata TVA, nu s-a intimpat nimic.
    practic nu pot platii ceva ce nu exista in fisele celor de la finante. nu poti plati de capul tau bani la bugetul de stat.
    si pana la urma am zis ca daca isi dau seama dupa mai mult de patru ani ca au gresit, as fi fost de acord sa platesc acel impozit. ok, au gresit, si-au dat seama in final, platesc. nu ar fi fost nici o problema.
    nu sint insa de acord sa platesc accesorii pentru neplata unui impozit care nu a fost impus din neglijenta autoritatilor fiscale. adica nu din motivul ca eu nu am vrut sa-l platesc. intelegi idea?

    • #58

      Am înțeles, dar nu sunt de acord. Nu sunt de acord cu afirmația conform căreia “nu poți plăti ce nu există la finanțe”. Ba poți, mai ales că există în evidența ta. Dacă evidența ta e corectă și a lor nu, iar în evidența ta există datorii pe care cei de la finanțe nu le-au stins prin compensare, plătește-le. Pentru că oricum le datorezi. Plata voluntară, din proprie inițiativă, nu e ceva anormal. Ba chiar e ceva firesc. Știi foarte bine că neplata în termen duce la dobânzi. De ce nu ai plătit din proprie inițiativă, din moment ce, repet, în contabilitatea ta exista înregistrată acea datorie. Iar dacă tu o aveai înregistrată și ai cerut fișele de rol de la finanțe, contabilul/contabila trebuia să stea călare pe ei să regleze situația pentru a se asigura că evidența fiscală a firmei corespunde cu datele fiscului și că la rambursarea de TVA se vor stinge toate datoriile firmei.
      Acestea sunt discuții retorice. Acum, dacă datele stau exact așa cum le-ai prezentat, ai slabe șanse de a câștiga în instanță anularea acelor datorii, tocmai datorită faptului că în evidența ta existau înregistrate și, pe cale de consecință, aveai cunoștință de ele. Asta nu scuză atitudinea ANAF. Dar un judecător, va da greu câștig de cauză unei firme într-o astfel de speță.

    • #59

      Tino, am cerut suma spre compesare, luna de luna, nu s-a intimplat…. iar in 2008 cei de la finante au finalizat unificarea de fisa de platitor dupa fuziune. pe fisa noua nu exista nici o datorie.
      cine plateste in tara asta impozit asa din oficiu, pentru ca stie el ca statul a gresit si ca trebuie platit?
      oricum o luam, sint proceduri de impunere a taxelor si impozitelor, clar definite in lege, fiscul le-a incalcat grav. calcularea de accesorii pentru un impozit neimpus si nesomat este ilegal si constituie un abuz.
      nu prea avem cum sa pierdem procesul, problema este insa ca sintem deja cu banii luati.

    • #60

      Nu vreau sa ma dau mare specialist… dar cum poti plati un impozit/taxa/ la finante daca ei nu te au in evidenta cu acel impozit/taxa… Adica, faptic, poti plati – ca ei nu te refuza – dar banii nu se duc pentru stingerea acelui impozit/taxa, se duc pe ce anume ai tu de plata in opinia lor ( TVA whatever) sau pur si simplu stau acolo, si-i trag ei cand apare ceva…
      Faptul ca tu virezi o suma de bani, pentru o datorie care la ei nu apare inregistrata, nu rezolva problema… zic eu… Puteti sa ma contraziceti daca e altfel… insa eu n-am auzit sa fie altfel…

    • #61

      H. îți respect opinia, dar nu o împărtășesc. Dacă au omis emiterea de somații, au procedat la executarea silită cu încălcarea codului de procedură fiscală, execută-i în instanță, fără milă. Dar, așa cum am spus, e o problemă de mentalitate. Dacă eu am o datorie, o achit. Căci sunt conștient că o am.
      Îți doresc mult noroc în procesul cu fiscul. Și să ai parte de judecător ce să înțeleagă ceea ce i se explică. Pentru că unii pur și simplu nu pricep.

      @geretus
      Nu, nu ești specialist defel. Ai auzit de conturi? De IBAN? Știi că dacă virezi în contul corect, banii se duc exact acolo unde vrei tu să ajungă? Iar exemplul cu ” se duc pe ce anume ai tu de plata in opinia lor ( TVA whatever) ” e prost ales. Banii, dacă se duc în contul unic, sting anumite impozite, în mod automat, dar în niciun caz TVA. Și chiar de când există contul unic, banii pot fi virați direct în contul aferent unei anumite obligații dacă vrei să o stingi direct pe aceea.

      ANAF a făcut încasări și punând firmele ce efectuau achiziții intracomunitare să plătească TVA la valoarea acestora, sub formă de plată anticipată, ceea ce e lipsit de orice bază legală. Concret, în vamă erau comisari ai GF și inspectori ANAF ce solicitau documentele pe marfa intrată în țară, apoi se apucau să verifice destinatarul, să țină cât mai mult marfa în vamă și sugerau firmelor să plătească TVA aplicat la valoarea bunurilor. Asta chiar dacă legal așa ceva nu trebuie. Cei ce refuzau, aveau marfa sigilată și cei de la vamă/GF veneau la desigilat când își aduceau aminte ceea ce pentru unul ce aduce marfă perisabilă se poate traduce în pierderi și, implict, costuri mai mari ale transportului. Sau mai executau silit prin poprire directă orice sumă datorată, pentru că executarea silită nu este suspendată numai pe cale judecătorească așa cum spunea și H. Și le executau rapid. Câți din cei executați au cunoștințe, nervi, răbdare, bani și specialiști pentru a contesta. Puțini, din păcate.
      Și mai fac rost de bani, respingând rambursări de TVA, justificat sau nu, ori contestând (deși știu din capul locului că nu au succes) sentințele instanțelor prin care se dispune restituirea taxei de primă înmatriculare. Din păcate.
      Și asta pentru că în țara asta, antreprenorii sunt tratați din start ca fiind hoți și bandiți. Eu le recomand celor ce lucrează la stat să-și facă o firmă și apoi să meargă pe la instituțiile statului după diverse hârtii, cu diverse declarații și să facă față controalelor.

    • #62

      Raman la parerea mea, enuntata mai sus – o lupta intre un smecher si stat, cu avantaj la pauza pt smecher si la final pentru stat. Acum se pare ca H stia ca datoreaza un impozit statului insa nu era prost sa il plateasca benevol, era fericit ca statul a gresit. Cand statul greseste in defavoarea lui, brusc simte nevoia sa isi puna cenusa in cap in public si sa denunte abuzul si functionarii incompetenti. Desigur, asta nu e ipocrizie, sunt oameni de afaceri de succes.

  28. N-aş pune nume Ungureanu pe practica asta.

    Mie mi-a zis cineva odată (şi cred că e adevărat) că în România ANAF sau finanţele, sunt stat în stat. Nici preşedintele n-are curajul să se bage.
    Cică de fapt de-acolo s-ar conduce România, pentru că dacă guvernanţii au nevoie de bani rapizi pe termen scurt, Anaf ştie de unde să-i scoată, şi guvernanţii depind mult de asta, neavând nici umbră de management, planificare, previziune în sânge.
    Evident, Anaf e conştientă de puterea care o deţine, şi în consecinţă face ce vrea, cum vrea.
    Nu v-aţi pus întrebarea, cum de DNA îşi bagă nasul peste tot, mai arestează pe unu pe altul, dar la ANAF nu se aude nimic? Şi nici nu veţi auzi. E stat în stat. Păi gândiţi-vă câte impozie i se poate inventa procurorului care ar avea curajul să facă vreo arestare. Toate din greşală, prin proprire rapidă în câteva zile, după care aştepţi 3-4 ani să câştigi în instanţă 🙂

    Nu cred că Ungureanul e de vină neapărat. Dar în acelaşi timp, nu cred că nu era conştient de unde vin milioanele de euro într-un interval de câteva zile în contul statului.

    Asta e, banul contează nu marionetele ce fac gargară pe la tv.

  29. da pai pace buna…. pe sistemul asta cred ca emigrez. am si eu un PFA suspendat fara activitate pentru care am platit tot ce era de platit prin 2010. ma gandesc ce o mai fi pe acolo… acum. Am aflat ca am de platit la CAS dupa atata amar de vreme vreo 300 de lei care au ajuns 3000 de lei cu penalizari. m-am dus la avocat , mi-a zis sa ma pis pe ei si sa nu le dau nimic ca au trecut 3 ani de atunci… sanatate si trai bun, sa-mi ia caii de la bicicleta daca vor.
    si pe SRL-ul din proprietate m-am trezit prima data in istorie cu o proprire pentru o datorie care nu o gasim nicicum in contabilitate deci… probabil am patit si eu ca domnul din povestire. vreun rahat de-al lor. oricum deja ma gandesc foarte serios sa fut statul in stil barbar si sa le arat cum se fac bani fara sa platesti vreo taxa dandu-le muie! si pe fata :)) ca nu-i chiar asa de complicat. deaia s-o inventat chinezii

  30. @H: din pacate nu ai dreptate in acest caz. Asta nu scuza insa cu nimic haosul din administratiile publice, incompetenta, lasitatea si parghiile legislative dictatoriale de care dispun.
    @arhi: daca nu e pe numele prietenului dinDubai, offshore-ul tau va fi o mica piatra de moara in curand. Keep learning …

    • #66

      Lexus » de ce?

    • #67

      Cred ca la asta se refera:
      Art. 2571 Noul Cod Civil
      Naţionalitatea persoanei juridice
      (1) Persoana juridică are naţionalitatea statului pe al cărui teritoriu şi-a stabilit, potrivit actului constitutiv, sediul social.
      (2) Dacă există sedii în mai multe state, determinant pentru a identifica naţionalitatea persoanei juridice este sediul real.
      (3) Prin sediu real se înţelege locul unde se află centrul principal de conducere şi de gestiune a activităţii statutare, chiar dacă hotărârile organului respectiv surit adoptate potrivit directivelor transmise de acţionari sau asociaţi din alte state.
      (4) Cu toate acestea, dacă dreptul străin astfel determinat retrimite la dreptul statului în conformitate cu care a fost constituită persoana juridică, este aplicabil dreptul acestui din urmă stat.

    • #68

      Lexus,
      H. nu are dreptate pentru ca…? sau pentru ca… ?

  31. #69

    Ceeeeeee??? Cum plm??!!??? Interesant este ca, in timp ce firme care asigura locuri de munca si contribuie la buget sunt verificate si paraverificate, copii de sefi interlopi, baietii cu ceafa lata si femeile de interlopi au masini scumpe si cheltuiesc lunar mii si zeci de mii de euro fara a fi muncit o singura zi. Ma intreb daca ai nostri conducatori (care sunt angajatii nostrii) isi dau seama ca daca ar ramane in tara doar cu protejatii lor (baietii cu ceafa lata) ar conduce o tara falimentara. Eu zic sa ne retragem si sa-i lasam sa se simta bine.

  32. #70

    Asa cred si eu,nu e marca Ungureanu practica asta,finantele te belesc de multi ani.Daca esti o firma cu mare rulaj de bani n-ai decat 2 variante: dai spaga sa n-ai probleme si mergi pe burta sau dai spaga si-i filmezi pe magari,urmand sa ajunga filmarile la mas media de scandal.Va amintiti tipul de la finante din Baia Mare care s-a aruncat sub tren fiindca a fost filmat luand spaga?Asa ar trebui sa faca toti care au firme si sunt santajati de fisc.Cateva sute de lei costa o camera care o poti camufla.

    • #71

      sloimi, in 17 ani de activitate am intilnit multe situatii si cazuri de abuz.
      ce s-a intimplat acum sub Ungureanu si repet nu numai mie, nu seamana deloc cu cea fost inainte. tipul asta de abuz seamana mai degraba cu furtul si talharia.
      tipul asta de actiune este marca Ungureanu, el pozeaza in salvatorul Romaniei. nu zic ca ceilalti nu ar fi vrut sa faca si ei, problema lor era ca nu au avut coaie sa o faca, pentru ca le era frica ca li se intoarce impotriva lor.
      Ungureanu a fost pus de sacrificiu premier, el avea sarcina clara de a aduce bani la buget, daca trebuie cu pistolul la capul contribuablilului. si a facut-o.

    • #72

      H, nu sunt de acord. De Ungureanu vom mai auzi. Nu-l aducea nimeni pe Ungureanu să aducă bani la buget ca să lase visteria plină pentru usl. Şi eu zic să nu-l subestimăm pe băsescu. E omul care n-a pierdut niciodată nimic până la ora asta, gândiţi-vă oricât de retroactiv doriţi.
      Se bucură mulţi, da’ situaţia nu e tocmai bună pentru România de-acuma şi vă aduc două argumente: 1. Euro a crescut, se chinuie Isărescu să-l menţină în frâu; 2. Rusia a elogiat schimbarea guvernului de la Bucureşti.
      Dar, revenind: practica asta a fost folosită ACUMA pentru că probabil se ajungea la cei 5 ani de prescripţie. De aia s-a şi făcut prin ordonanţă preşedinţială. Rapid, să n-aveţi posibilitate de mişcare.

  33. #73

    @Marius Avram
    3mil printre care si eu am facut-o deja, asta mi se pare singurul protest adevarat, autoexilul, sa ramana cu protejatii si sa se fure intre ei. Nu uitati insa sa cumparati proprietati in ro ca vor fi ieftine cand toti vor pleca ( si pe urma confiscate celor pleati de prea mult timp afara probabil)

    @sloimi
    Numai cei care au constiinta se arunca si sunt putini la stat. Spaga a devenit ceva normal, o gluma, nu e nici o problema daca esti filmat, dar vina pe sistem, salariu mic.

    In alta ordine de idei, daca s-ar aplica legile de acum nu altele, tuturor fara exceptie, s-ar fara curatenie de la sine si am fi si noi un stat european cu adevarat, nu unul sub-standard.

  34. #74

    www.gandul.info/politica/programul-de-guvernare-al-usl-reintregirea-salariilor-si-restituirea-cass-incasata-ilegal-de-la-pensionari-printre-prioritati-citeste-documentul-integral-9591652

    Guvernul Ponta propune control financiar fiscal de fond doar o dată la trei ani pentru IMM-uri

    Cabinetul Ponta propune, în programul de guvernare, control financiar fiscal de fond o dată la trei ani pentru IMM-uri şi aplicarea principiului “o singură dată” în vederea eliminării solicitărilor adresate IMM-urilor de către o institutie publică de a depune documente emise de către alte instituţii.

    Ce ziceti de asta?

  35. Chestia cu certificatele fiscale in regula, ca nu ai datorii la stat poate sunt valabile in tarile normale.

    Din pacate, plaiurile mioritice sunt originale in sadismul fata de contribuabilul bine intentionat. Aceeasi situatie cu datorii istorice si extrem de consistente, aparute peste noapte, fara explicatii si baza reala, cunosc undeva foarte aproape de persoane mea. Pana te judeci cu ei si instanta hotaraste ca ai fost victima unei ilegalitati si a unui abuz ai conturile blocate.

    Poate li se ia ceata de pe creier celor ce urmeaza sa vina acum la conducere si sa faca macar cateva lucruri de care sa fii sigur in tara asta, exceptand, bineinteles obstescul sfarsit de care inca mai suntem siguri ca vine!

  36. Erata:Chestia este valabila, scuze!

  37. #78

    Gand: dau Bacul anul asta, termin si o facultate in strainatate, muncesc, strang suficient cativa ani cat sa am un capital consistent pentru a-mi deschide o afacere aici.
    Dupa ce am citit: I ain’t doing shit here.

  38. #79

    O firma de 17 ani care face export in afara, care probabil are si incasari uriase nu-si permite sa angajeze un expert contabil si un jurist/avocat care sa fie pe statul lui de plata. Esta foarte greu de crezut , credibil este faptul ca tu ai stiut ca ti se va intampla bucuria si ai sperat ca nu se vor prinde si nu vei fi pus sa platesti daunele daca nu este cazul te sfatuiesc sa-ti concediezi contabilu si/sau directorul financiar. Exista persoane care au firma si care nu au avut probleme, atat timp cat nu faci artificii financiare prin care incerci sa castigi in mod ilegal 2 euro la fiecare 1 euro cheltuit nu vad probleme. Legat de taxele in romania in mare parte este vina contabililor facuti la norma care nu sunt in stare sa gestioneze situatia financiara, sa te sfatuiasca ce sa faci si cand sa faci pentru a evita unele taxe. Despre legatura cu Ungureanu cred ca e putin dusa la extrem, omul a cerut sa se aduca bani la buget care se pierdeau prin evaziune fiscala si ANAF-ul a executat intocmai. Concluzia este : vreti sa scapati de taxe si sa nu aveti probleme luati-va dracului contabili nu gunoaie la 200 RON de firma.

    • #80

      eugen, imi pare rau dar tu nu ai citit ce am scris eu. mai baga o fisa, poate te lamuresti….

  39. #81

    mister H. , dar niste nume nu s-a putea da: de la numele firmei, la numele functionarilor cu care ati avut de a face pana la numele sefilor de agentie fiscala care au fost trecute pe scrisorile alea…

    sa stim si noi. sa ne ferim, sa-i injuram / scuipam / pupam. sa ne mutam firmele in alte tari. samd.

  40. #82

    oricine are o firma in tara asta de cacat de mai mult de 6 luni stie cum merg lucrurile si ca autoritatile sunt de fapt capusele… in fine, mi-e prea greata sa mai comentez si altceva. astept cu nerabdare ziua in care socotelile mele cu statul roman se vor incheia

  41. #83

    Astia sunt bugetarii tarii care ,,vai doamne” au salariile reduse. Eu lucrez zilnic cu ei si pot spune ca sunt cei mai nesimtiti, lenesi si incompetenti angajati pe care i-am vazut. Sa le plangem de mila zic!

    • #84

      Mda, şaptişpe ani şi nu s-a gândit la offshore. Se pare că unora le place să fie sodomizaţi.

    • #85

      sandu jones, eu nu am o problema sa platesc taxe si impozite in romania, ba chiar incurajez pe fiecare sa o faca, altfel nu o sa fie niciodata mai bine in tara asta, eu am o problema doar daca sint taxat in mod ilegal si abuziv….
      asta trebuie sa inceteze in tara asta.

  42. #86

    Eu nu ma pricep la afaceri,s-ar putea sa fiu pe langa dar parerea mea este asta:
    Dumneata esti de vina domnule H,daca in 17 ani de afaceri ai intalnit multe abuzuri si le-ai acceptat,zic si eu ca unii de mai inainte,poate iti place,esti masochist.Fiscul are o metoda nationala,intra in firma si spun:” Dai 2 000 lei sa facem o amenda pe ceva micut sau controlam regulamentar si gasim noi o bubã mare?” Daca din 10 controale 9 fac asa,de ce nu-i filmati?Esti pe proprietatea ta,eventual pui acolo cateva afise”Proprietate supravegheata video” si atunci ai probe si de instanta,in caz de ceva.Daca tot aveti bani,de ce nu-i lasati in curu` gol pe astia?Repet,e parerea mea,nu fac afaceri si nici nu ma pricep ,dar daca ma stiu cu toate actele in regula si ei cer in plus,i-as executa.Daca pe angajatii finatelor ii doare undeva de tine,nu vad de ce ar trebui sa ai remuscari ca el pierde slujba si nu mai poate cumpara BMW cand face fiu`sau 18 ani.

    • #87

      sloimi, erori si abuzuri ale autoritatilor fiscale intilnesti peste tot in lume. nu este ceva specific romanesc. atata timp cat eu ca si firma am posibilitatea de a ma apara in instanta si de a dovedi greseala institutiilor statului, este totul in regula.
      si acest lucru a fost posibil in ultimii 17 ani…. cand am avut legea de partea mea, am castigat. acest lucru insa s-a schimbat in Romania anului 2012.
      este prima data cand statul trece la executare inca inainte de a se termina procesul.
      pentru mine cel putin, este un semnal important de alarma. si acest lucru am vrut sa fac cunoscut.

  43. #88

    Mi se pare de necrezut ce scarbe de oameni exista in Romania asta!!!! Iti vine sa ii impusti pe toti!!!!

  44. #89

    Şi, pentru că trebuia să poarte un nume, i s-a zis guvern de dreapta. Încercaţi de citiţi un comentariu straşnic pe această temă:
    cursdeguvernare.ro/gladiatorii-anticoruptie-si-pretul-unei-zile-de-antrenament.html

  45. Foarte bine vă face statul pe care-l susțineți!
    Când au venit 50(cinci zeci) de ploieșteni și au devastat Piața Universității ați protestat pe toate blogurile că huligani, că strică, că nu așa se procedează…
    STATUL ROMÂN este o sumă de infractori nedovediți apărați de niște imbecili înarmați.Acest STAT nu are legătură nici cu românii nici cu interesele lor.
    Toți cititorii acestui blog, pe care-i respect indiferent de opinie, trebuie să înțeleagă (și o vor face inevitabil) că dacă eram ocupați de trupele rusești era mai bine decât cu acești nenorociți.
    IAR ScHIMBAREA PE CARE NE_O DORIM CU TOȚIII SE VA PRODUCE DOAR CU TÂRNĂCPOUL SAU BOLVANUL!
    Dacă în continuare credeți că protestele în țarcuri cu aprobare scrisă vor rezolva ceva VĂ ÂNȘELAȚI AMARNIC!
    Oricum nu voi sta să realizați că am dreptate fiindcă vreau să emigrez și să renunț definitiv la cetățenia română.
    O dată plecat NU VREAU SĂ MAI ÎMI AMINTESC VREODATĂ CĂ AM AVUT GHINIONUL DE A MĂ FI NĂSCUT ÎN ROMÂNIA!

  46. #91

    Muta firma in Bulgaria , nu mai da nimic la stat.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.