Am văzut mai-nainte la Mega ulei cu numele Lunei. Și cum fusesem trimis de aceeași Lună să cumpăr ulei, mi-a sărit brusc în ochi.
luna (1)

După care m-am uitat pe etichetă și am văzut că e plin de vitamine, din localitatea Luna.

luna (2)

Am râs puțin, pentru că în acea localitate m-am hlizit cu Luna mea, care și-a făcut un selfie cu mine pe post de selfiestick.

luna

După care am văzut prețul.

luna (3)

Serios? Preț dublu față de orice alt ulei de pe raft? Pentru că e stors la rece în gospodăria lu’ nea Mihail din comuna Luna? Well, o să mă iertați, sunt de acord să susțin economia națională și producătorii români, dar nu sunt de acord să fiu ars la buzunar în numele acestui deziderat.

În rest, funny.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

83 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Offtopic: ce-or manca bai frate “ale noastre” de se mentin la cote asa… inalte?

  2. #2

    nu ma pricep, dar compari ulei presat la rece cu ulei “normal” si vina pentru pretul mai mare e a producatorului?
    Poate ca uleiul presat la rece e mai scump in general.

    • #3

      e irelevant, este tot ulei de floarea soarelui care se distruge dupa o prajire.

    • Vous etes paysan, uleiul presat la rece nu se foloseste la prajit, ba e chiar daunator daca trece de punctul de fumegare. Uleiurile presate la rece sunt facute sa fie consumate ca atare – salate, maioneze etc.

    • #5

      Nu poți să prăjești în el. Vorba proverbului, uleiul presat la rece trebuie frecat la rece.

    • #6

      pai cum sa fie irelevant?
      daca tu mananci numai mere padurete la 3 lei kilu si vezi la piata ionatane la 6 lei kilu concluzionezi ca nu o sa cumperi niciodata ionatane pt ca producatorul e nesimtit ca iti baga pe gat acelasi produs dar dublu la pret?

      Nu poti sa compari doua produse finite diferite si sa il blamezi pe ala mai scump doar pt ca e facut din aceeasi materie prima.

    • #7

      in principiu da, ca tot in copac cresc si la fel le culegi. alte argumente?

    • #8

      bine sefu, ai dreptate

    • #9

      hai cristi, ca stii ca nu e alb si negru si stii ca sunt capos.

    • #10

      E cam scump, intr-adevar, eu cumpar cu 8 lei litrul de la un producator, dar oricum nu trebuie comparat pretul ca ala de la uleiul rafinat industrial. E ca si cum ai compara uleiul de masline extravirgin presat la rece cu ala rafinat. Orice ulei extravirgin e cam dublu la pret fata de varianta industriala. Si nu e bun deloc la prajit, dar e delicios in salate.

    • #11

      deci e scump, da? imi odihnesc cazul

    • #12

      Da, brandul ala din magazin pe care l-ai aratat tu in poza e scump, eu cumpar semnificativ mai ieftin, dar ce stim noi, o fi fost scump copyrightu’ pt nume. 😀 In schimb, e normal ca un litru de ulei presat la rece sa coste cel putin dublu fata de uul rafinat.

    • #13

      Cetin, pe principiul pretului si parizerul e mai ieftin decat carnea macra.

    • #14

      Ady, ai fi surprins, dar în general nu este. Dacă nu cumperi un parizer 100% din pene putrezite şi găinaţ, o să vezi că este mai scump decât carnea macră. La fel cum crenvurștii din piept de pui sunt mai scumpi ca pieptul de pui.

  3. Care-i diferenta dintre saturati si monosaturati?

  4. Hai Galezii diseara! Hai tata, hai sa ma pun si io bine frate! Pe ei, pe ei, pe mama lor! Au au au! Hai galezii! Forza Italia!!

    • #21

      Câştigă Belgia în timp regulamentar, posibil chiar la 2-3 goluri diferenţă.

    • 3-1 se termina , am bilet de scor corect de peste 300000 ron daca iese asa si franta -islanda 4-o, italia ii bate pe nemti cu 2-0. dar asta e mai greu, ar fi o minune. insa mai pun azi doua bilete. victorie wales, victorie italia,victorie franta 12500 ron. miza 500 lei. si mai pun unu tot de 500, victorie wales, victorie italia, victorie islanda.castig potential 66000 lei.

      Daca iese asta de 66000 lei, comentatorul Islandei va fi mic copil, pe langa cum voi urla eu

    • #23

      te fac pe tine 600 de meleoane, bo$$?

    • #24

      2 la 2. Cota 23. SIgur!

    • Pai normal ca ma fac, frate. La ora actuala sunt sarac rau. Sunt in groapa, in prapastie ca nationala Romaniei. Dar presimt ca urmeaza ceva frumos, voi da lovitura la astea sportive. Sunt antreprenor de pariuri

    • Ar fi o mana cereasca sa-mi cada banii astia in cap. Si-mi vor cadea

    • Auzi bate Belgia.. Habar n-ai fotbal, ba. De Bruyne ala zici ca e copilu strazii, daca ii dai o geaca de fash, un fes din ala cu PROTV si o punga in mana, il bagi direct la metrou , la cersit :))

    • #28

      Caracatita Freige, acest Mafalda al arhicomunitatii, a nimerit-o boss..
      Se umple de meleoane..:))

    • #29

      Scoate teșcălăul, dă un rând la băieți :)))

    • #30

      si procent la senior

  5. #31

    Sa compari uleiul rafinat cu uleiul presat la rece e ca si cum ai compara orice chestie facuta in serie/industrial cu ceva facut de mana special pt tine. O paine facuta la fabrica cu toti amelioratorii din lume, cu una framantata de mana din faina, apa, drojdie, sare si eventual un strop de zahar sa activeze drojdia.
    Dar na, banii tai, parerea ta.

    • da, 3xact

    • #33

      Io folosesc la pâine drojdie din aia la plic, drojdie praf. E cea mai bună; activată deja. Poţi să pui şi apă fierbinte peste, nu moare.

    • #34

      Eu știam de frecatul la rece, acum există și presat?

  6. #35

    Nu mi se pare prea scump pentru un ulei presat la rece.

  7. #36

    Gresesti grav aici. Nu te obliga nimeni sa il cumperi insa diferentele sunt majore.
    In uleiul rafinat se amesteca Hexan care din pacate nu se poate indeparta 100% prin abur.
    La rece se preseaza samanta direct, netratata, iar rezultatul este un ulei parfumat si mai ales curat.

  8. Poti alege varianta de la naturiste de 15 lei 200ml

  9. #38

    Deci a ajuns hipsetreala mainstream, mda. In salate pui ulei de masline, nu ulei de floare ca salbaticii. De prajit e bun oricare, tot e rau in final. Inteleg comparatia cu painea de casa, dar uleiul e un ingredient de baza, materie prima, nu mancare.

    • #39

      Si legumele tot ingrediente de baza sunt, dar una sunt alea crescute “industrial”, coapte artificial, stropite cu toate traznaile, in cazul unora nici n-a vazut radacina lor pamantul si alta alea din gradina de la bunica, nestropite, coapte la soare etc.
      Mi-a povestit cineva odata cum e cu uleiul rafinat. E cam de groaza. Am cam blocat amintirile.
      Mno, si acu’ sa ma laud. Eu am ulei presat la rece gratis. Ai mei au teren cu floarea soarelui si niste prieteni de familie presa de ulei.

    • #40

      ady, serios, toti astia care suntem usor adulti stim cum cresc rosiile din gradina taranului, alea nestropite and shit. stim cum se pune ingrasamantul cu galeata, ca e ieftin si face rosia rosie si frumoasa. serios, cut the crap. prefer oricand o rosie de la magazin decat una luata de la un domn bine de la tara. macar alea de la magazin stiu ca sunt monitorizate si au ingrasaminte si cacaturi in limite medical acceptabile, nu cu galeata, ca oricum nu se prinde nimeni. stii, cancerul nu apare cand manaci, ci dupa cativa ani.

    • #41

      Mie mi s-a povestit de sobolani pluting in tancurile de bere, dar tot beau. Bine, era acum 20+ de ani, nu cred ca mai e cazul, dar sa stiti ca in siloz nu se poate fara sobolani, si semintele (floare/bostan) rupte in jumatate nu sunt in general deloc rupte. Asa, ca am spus asta, stiu personal mai multe cazuri de la tara unde apa din orice panza freatica accesibila e poluata peste orice limita cu azotati, din cauza rosiilor sanatoase romanesti. Multi stiu, putin cunosc.

      Pe vremea copilariei mele bunica mea gatea sanatos, cu vegeta, nu cu euri.

    • #42

      Sefu, ziceam de rosiile de la bunica (efectiv de la bunica), nu de alea de la piata, de la tarani. De rosii crescute corect versus alea crescute cum zici tu.

    • #43

      Pai sefu, bunica nu preseaza ulei la rece, asa ca uleiul lu’ nenea asta e fix ca rosiile de pe taraba, habar n-ai daca e presat samanta cu samanta intre unghii sau cu presa la cald defecta care nu mai incalzeste, sau daca nu e completat cu ulei de motor. Sau orice.

    • #44

      nunu, ca ducem discutia in derizoriu. aici avem o problema simpla. unii vand ulei obtinut printr-o tehnlogie de rafinare, care necesita multa tehnica, substante and shit, altul vinde ulei din aceleasi seminte, dar presat la valt, manual. unii investesc milioane in tehnologie, altul cumpara o masina de presat ulei cu mana. in final, cel cu presa mecanica vinde cu de 2 ori pretul celorlalti, pentru ca al lui e mai bun. ahem.

    • #45

      Depinde, cei cu tehnologie probabil obtin mult mai mult ulei din aceiasi cantitate de seminte. Nu probabil, sigur. Ceea ce inseamna ca cei cu metode traditionale arunca seminte care inca au ulei in ele, care e o alta discutie. Sau le vand celor cu tehnologie, care extrag restul de ulei.

      In orice caz intoarcerea asta spre origini, spre metodele traditionale ineficiente mi se pare un scuipat in fata celor care ar manca fericiti doar soia si porumb GMO si pui crescut cu hormoni daca le-ar da cineva.

    • #46

      din resturile alea se fac alte produse, gen halva sau furaje ptr animale. exact despre asta e vorba, despre ineficienta. nu mi se pare normal ca eu sa finantez lipsa de eficienta in productie a cuiva, redenumita pompos “sanatate”

    • #47

      problema este că din ce ştiu eu, în momentul ăsta procesul de rafinare nu mai presupune a scoate tot ce se poate din sămânţă, ci că se folosesc ceva chimicale, niţel cam toxice, care sporesc artificial cantitatea de produs finit.

  10. #48

    Offff,comuna Luna…
    Acolo am facut armata. Cred ca Mihai nu presa nimic pe vremea aia :))

  11. #52

    Ulei de la bunica, Floriol sunt 6 -7 lei la Carrefour. Asa ca e de doua ori mai scump. Daca folosesti un litru pe luna economisesti 7 lei… Bine ca mi-ai zis de uleiul asta sa vada si institutul meu cum e…

  12. #53

    Cum sa te cheme ” Tulai” !

    • #54

      nu l-au lasat la starea civila sa il numeasca Doamne…

    • #55

      hahahaha, pune-ti beri si la comentarii, asta a fost geniala :)))))

  13. #56

    off the topic, ăştia de la Cargus nişte troglodiţi, trebuia să îmi aducă de la emag un aragaz au zis că mă sună între şi între, ciuciu. M-a sunat cv nr. ascuns de nici n-am apucat să răspund. Se mai miră de ce nu ridică oamenii comenzile.

  14. #57

    povestea e putin altfel: din presare la rece se obtine o cantitate mai mica de ulei fata de varianta industriala cu solventi. sa zic ca e fix diferenta intre un kg de grau macinat cu piatra de moara si ce iese e faina 100% si cea de la titan/baneasa/intel/ibm unde dintr-un kil de grau se fac fo’ 3 de faina.
    mister edelweiss poate are niste date mai exacte ca zicea ca vrea sa cumpere o presa.
    p.s. plus costuri diferite de marketing/intrare pe raft and shit fata de industrie

    • #58

      Că veni vorba, găsești la țară un magazin de nutreț pentru animale. Iei de-acolo mălai furajer, îl cerni prin sită (că vine cu mizerii în el) și faci o mămăligă. Îți iese cea mai bună mămăligă. Nu glumesc, chiar e cea mai bună. Încearcă să faci mămăligă cu mălai de-ăla la pungă din supermarket, nu zic că iese neapărat nasoală, dar nu se compară.

      Acum tre’ să ajung iar din nou la țară să mai iau nutreț.

  15. #59

    Mergea mai bine Tulei – dacă tot mulge sâmburi…

    Și referitor la chestia cu uleiul presat la rece care nu se folosește la prăjit… acu am realizat că voi muri în scurt timp… eu numai în genul asta de ulei prăjesc barabulele…

  16. Ia baga un colt de pita proaspata in pisatul de la Bunica si gusta si apoi repeta cu uleiul ala presat la rece. Si o sa exclami: Tulai, bun ii!

    • #62

      sigur, paine cu ulei. vis.

    • #63

      Păi cum să mănânci uleiul fără pâine? Cum faci, îl bei? Nu ți se-apleacă?

    • #64

      Așa încep masa sicilienii, cu pâine de casă înmuiată în ulei de măsline cu mirodenii.

    • #65

      Cetin, noi pe-aicea prin zona incepem light, cu paine muiata in ulei, dupa aia trecem la treburile serioase, adica painea unsa cu untura. 😀

    • #66

      te rog, termina, ca ma ucizi. as putea muri mancand paine cu untura. sau reteta de la Hadean, jumari pisate bine bine, pe paine calda, cu boia si ceapa julien…

    • #67

      He-he-he, te rog, nu-mi mai fa pofta de jumari, ca e prea cald sa ma apuc acum sa topesc untura….

  17. #68

    Nu stie taranu’ ce-i sofranu’. Da daca era bere nefiltrata, se justifica pretul mai mare.

  18. #69

    @arhi: Mai tii minte acest articol – arhiblog.ro/biasul-de-confirmare-si-gabriela-firea/?
    Fix asta faci tu in comentariile de mai sus. Argumentezi ca ulei presat industrial e acelasi drac cu ala presat la rece

    • #70

      absolut deloc. argumentez ca nu e ok ca eu sa finantez incapacitatea lui de a scoate mai mult ulei din aceeasi samanta pe care o foloseste si procesatorul industrial. e ulei de floare, dude, oricum l-ai obtine, e absurd sa ceri dublu pe el fata de uleiul rafinat.

    • @Arhi, si la uleiul de masline faci aceiasi greseala? Adica nu iei ulei extravirgin ci din ala “pomace” rafinat din turte, care e la juma’ de pret? Ca doar nu e treaba ta sa-l sustii financiar pe cel ce extrage uleiul ca pe vremea Legendelor Olimpului – maxim un sfert de litru dintr-un kil de masline…
      Ca fapt divers, in tarile cu apa calda ala din turte e interzis consumului uman si e bagat direct la biodiesel. Pe motiv de aceiasi solventi folositi la rafinarea uleiului de floare…

    • #72

      da, in care tari cu apa calda, ca am luat din grecia ulei de turte de la carrefourul din thessaloniki?

    • La sor’mea in Spania, de exemplu? Ceva cu benzen, benzo…lalala in concentratii mult prea mari. Eram acolo cind era scandalul. Dupa aia de fapt s-a constatat ca cel mai nasol la teste a iesit exact uleiul de pomace din Grecia cu de 50 -100 ori concentratii peste limita admisibila. E ceva carcinogen, nu e mare brinza…

    • Si a lua ulei in Grecia de la carfur e ca si cum ai cumpara in Ardeal tuica de la European Drinks…

  19. #75

    Mestere ai dat cu petu/sticla de gard.
    @Mister ender aproximativ 3 kg de seminte pt un litru de ulei,la o temperatura de 40 grade.Timp de decantare 14 zile.Uleiul presat la rece contine max 4%apa cel rafinat la temperaturi de 70-80 grade,industrial adica intre 40 si 70 % apa.Sunt laconic si deprimat ca mâine am o nunta la o bodega de pe lacul tei.O data ca ma duc la nunta si încă o data ca trebuie sa ajung in Bucuresti.

    • #76

      oh, niste eleganti, la Tapo…:))

    • #77

      Mestere,prietene,luceafar al blogurilor

    • #78

      Na daca ai deste mari,am apăsat ca furajata.E vorba sora nevestei asa ca fără 1k iepuroi nu scap .

    • #79

      deci, doresc sa mentionez, cu aceasta ocazie, ca sunt onorat sa va am drept cititor. multa sanatate si fericire!!

      PS: era sa avetz o scama, dar v am scapat eu de ea…

  20. #80

    Mestere pentru banii astia eu halesc pământ destul.Si noi vorbim de scame.Daca viitoru cumnat e judecător la tribunalu bucuresti,acu hai sa ne cacam pe noi.

  21. #82

    Post negru la ulei, Arhi! :))

  22. #83

    Daca ai incerca uleiul presat la rece de floarea soarelui ai vedea ca tu in viata ta nu ai folosit ulei de floarea soarelui. Ci o chestie diluata extrasa cu alcool fara miros sau gust.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam