Citeam știrea asta despre vânzarea Stackoverflow și mă gândeam că dacă se închide situl ăsta sau își schimă modalitatea de acces, 3/4 din “programatorii” din lume își caută locuri de muncă reale.

Da, știu, voi sunteți programatori de ăia pe bune, e ok.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ma exista si multe altele, nu murim fara Stackoverflow. 😀

  2. #2

    Știam eu că o meserie reală, cu aplicabilitate fizică, de care e nevoie în lumea reală, unde chestiile sunt fizice, nu modulația semnalelor în frecvență.
    Adică meseria de electrician nu o să moară niciodată. Mereu oamenii o să aibă nevoie de curent electric.

    • #3

      La fel cum meseria de programator (sau ITst mai generalist) nu va muri vreodata. Ba chiar pe termen scurt, sa zicem urmatorii 10-15 ani, va fi si mai cautata. Este si va fi nevoie de tot mai multi ITsti.

    • #4

      Eu fac chiar modulația semnalelor în frecventa (planning pe transmisiuni în microunde). Si cred ca mereu o sa fie nevoie de ingineri competenți în domeniul asta, ba char cred ca în următorii 10 – 15 ani o sa fie și mai mare cererea.

    • #5

      oricand e nevoie de ingineri reali, care stiu ce fac, lumea merge datorita lor

    • #6

      Ionut modularea in frecventa a semnalului are aplicabilitate in lumea reala mai mult decat crezi/ai tu impresia. Chiar in telefonul de pe care probabil scrii randurile astea.

    • #7

      ”oricand e nevoie de ingineri reali, care stiu ce fac”

      Mai puțin de ingineri mecanici, mai puțin în românia.

    • #8

      În România meseria de Dorel e la mare căutare.

  3. #9

    Daca nu exista deja sigur niste oameni lucreaza la arhivarea a tot ce e pe stackoverflow si daca noii proprietari o sa incerce smecherii probabil va aparea o alternativa, cu toate raspunsurile de pe SO extrem de rapid.
    Pana la urma stackoverflow e un forum cu sistem de rating al raspunsurilor si ordonare dupa cel mai bine cotat, nu-i mare filozofie.
    Nu stiu ce politica aveau la date, ie au porprietate intelectuala asupra raspunsurilor sau totul e public? Acolo poate deveni putin dicey.

    • #10

      Deja uneori cand nu gasesti pe SO, sunt sanse sa gasesti pe reddit.

    • #11

      Am stat un pic și m-am gândit câtă nevoie am de Stackoverflow. Cel mai des mi se întâmplă să caut chestii de sintaxă dacă lucrez cu un limbaj de programare nou. Apoi stau mult pe github să văd cum fac alții chestii. Când am întrebări, cel mai adesea merg la colegii mai cu experiență. Nici măcar nu primesc răspunsul exact, dar îmi ajunge că îmi pun ei două trei întrebări sau își aduc aminte de ceva problemă similară cu care s-au mai întâlnit. De obicei de acolo mă descurc.
      Nu că n-aș folosi Stackoverflow, dar e o parte așa de mică din munca mea obișnuită. Dacă dispare, asta e.

      Sincer, mai tare m-ar durea de Wikipedia. De obicei ăla e punctul meu de pornire pentru orice subiect nou. Poate de aia le și dau 10 euro pe an, să aibă de-o cafea în centru.

  4. #12

    Atentiune eu nu stiu programare deloc. Vreti sa ziceti ca daca invat cum se foloseste stackowerflow si cateva chestii de baza (ce anume?) As putea sa ajing sa ma angajez in domeniu? Ce altceva ar mai trebui? Nu intreb la misto, as vrea sa am o alternativa daca imi pierd jobul.

    • #13

      Cel mai important lucru de care o sa ai nevoie vreodata in cariera asta e sa stii cum sa cauti pe google. Sa intelegi ce ai gasit pe google e pe locul doi.

    • #14

      Deci deja nu ai ce îți trebuie, din moment ce ai întrebat aici, în loc să cauți pe google.

  5. #15

    Stackoverflow e o comunitate. Unii cer ajutor, altii incearca sa ajute. Urmatorii care se bat de problema respectiva vad rezolvarea si merg mai departe. Toata lumea are de castigat. Fara el (sau alternativele lui), lucrurile s-ar rezolva mai greu, cu citit documentatii si mult trial&error, si probabil ar fi nevoie de si mai multi programatori.

  6. #16

    Ești conștient ca ne va scădea valoarea la sub 2k,asta însemnând ca nu mai putem întra nici aici?

  7. #17

    Nu cunosc in detaliu domeniul dar am doi foarte buni prieteni IT-sti de la care am aflat chestii.
    Unul dintre ei, dupa vreo 10-15 ani de activitate, a plecat complet scarbit de ce a vazut si trait pe aici.
    Ce de-al doilea, care este in hora asta de >15 ani, e pe punctul de a pleca din aceleasi motive. Omul castiga foarte bine, asa ca l-am intrebat ce dracu’ are de e nemultumit. Si mi-a spus anul trecut o chestie de m-a lasat masca, citez din memorie: “… a spune in 2020 ca RO este un jucator de nivel mondial in domeniul IT doar pentru ca ‘nshpe mii de “oameni” zic ca lucreaza in IT sau se recomanda drept programatori, este la fel cum ai spune ca in anii ’90 RO era o forta in medicina mondiala doar pentru ca aveam mii de femei care mergeau la sters batrani la cur in IT/GER/FR/AUT/etc …”.
    Si, daca stai sa te gandesti, cam asa este – noi mergem de la un ghiseu al statului la altul cu sacosa de hartii pentru ca functionarul de la primarie nu stie sa nu are cum sa acceseze baza de date de la Anaf sau RAR ca sa verifice o informatie. Sau cardul de sanatate nu merge si medicul de familie scrie de mana retete. Cam asta e performanta IT-ului in RO.
    Asa ca “wake the f..k up!, UiPath NU E companie Romaneasca si probabil ca 50% din “romanii” aia de lucreaza in Silicon Valley nu mai au pasaport romanesc si nici vreo legatura cu tara asta.
    IT-istii “romani” care au atins ceva notorietate fie au facut mizerii pentru/prin companii romanesti (categoria “Ghita”) sau straine (s-au jucat de-a Oracle/Microsoft cu mizerii vandute la supra-pret statului si parandarat), fie sunt “sclavi” pe vreo plantatie unde nu este despre creativitate si inovatie.

    • #18

      Ce treaba are sula cu prefectura? Daca tu iti pui pe masina cauciucuri resapate si la prima frana se destrama, dai vina pe mecanicul care ti-a schimbat cauciucurile, la vulcanizare? Sistemele informatice ale romaniei nu exista pentru ca nu s-a vrut sa existe, singurul motiv pentru care au fost facute a fost sa sifoneze politicienii niste bani. Programatori sunt destui, BMW si Daimler cred ca sunt tinuti in picioare 90% de catre romani, industria functioneaza, dar nu poti face o limuzina cand tu ai bani doar de o bicicleta.

    • #19

      Am mai vazut opinia asta de mai multe ori: sistemele informatice ale statului roman sunt proaste, deci e clar ca IT-isti romani sunt slabi.
      Sistemele informatice ale statului roman sunt monopolul a 3-4 companii: Asesoft, TeamNet, Siveco sunt primele care imi vin in minte. Ce oameni lucreaza acolo si cine face management de proiecte nu stiu si nici nu imi pasa. Dar mi-e clar ca nu calitatea produsului final e primul lor obiectiv.
      Dar stiu ca in companiile in care am lucrat se facea treaba de calitate, iar oamenii isi dadeau interesul. Pentru ca proiectele erau exclusiv pentru exterior si daca nu faceai treaba buna alt proiect nu mai venea.
      Oameni geniali? Am intalnit cativa. Lepre? Erau si din astia. Marea majoritate erau insa “medii”, nici prea-prea nici foarte-foarte, care incercau sa isi faca treaba cat mai bine.

    • #20

      UTI. Urdareanu Tiberiu

    • #21

      >>BMW si Daimler cred ca sunt tinuti in picioare 90% de catre romani

      A doua limba vorbita la MS e romana.

    • #22

      “Si, daca stai sa te gandesti, cam asa este – noi mergem de la un ghiseu al statului la altul cu sacosa de hartii pentru ca functionarul de la primarie nu stie sa nu are cum sa acceseze baza de date de la Anaf sau RAR ca sa verifice o informatie. Sau cardul de sanatate nu merge si medicul de familie scrie de mana retete. Cam asta e performanta IT-ului in RO.”

      Asta e cea mai penibila fraza pe care am vazut-o in vreun comentariu pe blogul asta.
      Deci, faptul ca politicienii nu au tupeu sa se atinga de bugetarimea supradimensionata prin digitalizarea serviciilor publice, lucru ce ar insemna disponibilizari (dispare Tanta care plimba dosare pe 4000 lei pe luna), inseamna ca IT-istii romani sunt slabi?
      La fel si cu digitalizarea existenta si servita unor companii de sine statatoare (cum bine zicea un alt comentator ), asta inseamna ca IT-istii sunt slabi sau ca statul este profund corupt? Cand era Ciolos premier, se infiintase o echipa de IT care lucra pro bono (nu mai stiu exact platforma). Ia vezi ce lucruri au realizat si intr-un timp scurt.

    • #23

      Ce ii face atragatori pe programatorii din Romania nu tine de vreun talent nativ in dezvoltarea de software…

      Sunt doar sensibil mai ieftini decat vesticii fara sa ai durerile de cap si coruptie specifica ucrainienilor (care sunt mult mai priceputi ca softangii), fara sa iti fie teama ca ti se fura codul pe care ai dat bani cum e la chinezi si fara sa te duca cu zaharelul si sa nu livreze cum fac indienii din India…

      Practic, un noroc de pozitionare geografica, intrare in UE si un accent suportabil cand vorbesc limba engleza :D.

    • #24

      @Radu Daca nu crezi, treaba ta, dar imediat se fac 7 ani de cand lucrez pentru BMW (pentru Daimler am lucrat doar un an sau doi) si iti spun ca majoritatea codului pe care l-am intalnit a fost facut de romani, daca urmaresc commit-urile din Git. Nu conteaza ce companie s-a ocupat de proiecte (Deloitte, Accenture, etc.), codul tot la romani a ajuns, doar managementul s-a facut din Germania.

    • #25

      A doua limbă la Microsoft e româna.

    • #26

      @ubercool daca nu trollezi si tu, aia a fost trolleala, www.victorkapra.ro/2016/09/marturisesc-cum-s-nascut-legenda-romana-doua-limba-vorbita-la-microsoft/

      Aici nici nu mai aduc in discutie numai numarul de indieni angajati care demonteaza din start parerea cu a doua limba vorbita

  8. #27

    Cred ca e de mentionat ca sub umbrela stackoverflow sunt si toate celelalte forumuri din stackexchange.

    en.wikipedia.org/wiki/Stack_Exchange

  9. #28

    Mie imi miroase a invidie..

    • #29

      absolut, visul meu sa fiu programator a fost frant in fasa

  10. #30

    Sa fii programator, sa stii cum sa abordezi o problema, sa o descompui in pasi ca sa o rezolvi nu presupune sa retii ca vita niste sintaxe. Pe alea le gasesti pe stackoverflow. Si prin alte parti.. deci mie unul putin imi pasa daca moare. Si da, sunt misto glumele cu stackoverflow.. dar sunt doar atat.. glume.

  11. #31

    Un efect secundar al inchiderii stack overflow ar fi si ca tot ce inseamna open-source pierde un 15-20% din cota curenta de piata. Asta doar din cauza documentatiei scrise cu picoarele, pe principiul “daca eu inteleg, inseamna ca toata lumea intelege”.

  12. #32

    Cugetarea ta are valoare de adevăr general valabil. Ia una si de la mine, tautologica:
    “Dacă se vinde emag, au belit belengherul teoretic 2 zeități de blogări, trebuie sa-si caute naibii serviciu”.
    Brrrr…

  13. #33

    Se va intampla daca vine amazon si scoate emagul de pe piata.

    • #34

      e dificil sa vina amazon si sa scoata emag fara sa il cumpere. vorbim de o retea extrem de bine pusa la punct vs Am venit si noi acum, o sa fie bine.

    • #35

      Ironic e ca aia de au cumparat stackoverflow sunt aia de au emag. Dar na, detalii.

    • #36

      Dacă mâine vine Amazon (sau oricine altcineva) și oferă prețuri mai mici ca emag pentru servicii similare, garantat lumea va migra către ei. Nu are nimeni loialitate față de magazine.

    • #37

      right. specialistii romani in marketing. amazon vine si vinde sub pret, ca ei nu vor avea depozite aici, nu tot aceleasi sosele, nu tot aceiasi curieri. lucrurile nu sunt asa simple cum crede capsorul ala al tau cret.

    • #38

      @ubercool eMag are preturi mai mari decat altii in momentul actual. Nu e nevoie sa vina Amazon cu preturi mai mici ca sa se intampla asta. Cu toate astea, eu cumpar de la ei. Si multi altii. Pentru ca am invatat ca ce platesti, aia primesti, si e o greseala majora sa consideri pretul unicul criteriu.

  14. mie imi e mai teama de programatorii care nu folosesc niciodata SO. Aia “bazati”

    • #40

      Mie mi-e teama de aia care copiaza din intrebare si nu din raspunsul de pe SO.

  15. #41

    Nu-i bai, facem altu’.

  16. #43

    Sa vezi daca se inchide dexonline… aud ca toti bloggerii isi iau cuvintele de acolo.

    • #44

      nu prea. noi le stim deja pe toate, nu le copiem cand avem de munca

  17. #45

    Înainte de stack overflow era un alt site celebru, experts exchange. I se mai zicea și expert sex change pentru că nu au fost prea atenți când au înregistrat domeniul (era scris legat).

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.