DEZVALUIRI-DESPRE-INTERNET

Mă uitam aseară la o reclamă la tv, unde o companie de televiziune mobilă proclama extrem de vocal cum să lași sus și tare grijile internetului, pentru că de acum înainte ai 1 gb de internet pe săptămână, să rupi în 2 totul și să îți faci de cap cu prietenii la greu.

Desigur, orice om care știe că dacă stai pe youtube 3 ore, s-a dus naibii gigabitul ăla, râde ușor strâmb. Dar nu asta e idee. Întrebarea ar fi, într-o eră în care fiecare amărât din ardeal sau moldova are gigabit la ușă, când tot românul are cartelă cu convorbiri nelimitate, de ce internetul este, ÎN CONTINUARE, atât de scump, pe mobil. E altă tehnologie decât cea de voce, megabitul de internet e mai scump la frankfurt când e pe telefonie mobilă, care e explicația?

Hai, că știm că unii dintre voi fac deploy regulat pe serverele nasa, dați-ne și nouă, necunoscătorilor, niște explicații decente.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

76 comentarii Adaugă comentariu

  1. “E altă tehnologie decât cea de voce?”
    Da.

    …mai departe nu stiu ce sa-ti raspund. Dar stiu sa-ti spun ca cu 15 eur/ luna iti iei 6Gb de la Vodafone (plus sms/telefon/etc nelimitat)

    • #2

      sau 10. ahem

    • #3

      Ba esti nebun, 6 intregi? Si basca SMS nelimitat.

      Ai de plm, doar bunica de la tara imi mai trimite SMS cu “fie ca lumina”

    • #4

      La cartela Digi 1GB e 1 euro. La cartela Vodafone e de aproape 10 ori mai scump.

    • #5

      Am cartela la astia rosii. La 7e am 11.5GB de net si nelimitat in retea. Ce.i drept, national am doar 1000 sau 1500 de sms/min. Dar pentru 7e atat net, eu zi ca.i ok. Plus ca e o extraoptiune banala, nimic personalizat. Nici nu stiu daca poti sa primesti ceva personalizat la cartela.

  2. #6

    Unii sunt prosti, altii detestepti. Depinde de care parte a baricadei esti.

    PS: platesc 60e lunar la abonament. Mama niciodata nu a avut pretentii de la mine.

  3. #9

    E o situație de cvasi-monopol(singurii care sparg blocada sunt Digi) si își stabilesc tarifele după regula “cat de mult poate plăti piața înainte sa renunțe la servicii sau sa nu-și permită”. Doar atât, atitudine clasica și jegojenie din partea unor monopolisti.

  4. #10

    E simplu. E cerere mare de internet. Cererea mai mare decat oferta genereaza pretul. Probabil si operatorii s au vorbit un pic.

    • #11

      Bravos, ca pe cablu fix nu e cerere de internet si nu se pot juca cu preturile!

      Explicatia e ca daca e nelimitat clientii vor vorbi numai pe aplicatii gen Skype/Facebook messenger voice/.. si nu vor mai face trafic de voce national/international, plus ca reteaua are o limita de trafic sustenabila. Orice promotie de date cu care vin companiile de telefonie, trebuie aprobari de la Suportul echipamentelor de date daca reteaua face fata, estimandu-se cati vor beneficia de acea promotie de date si cati o vor folosi.

      Gandeste-te ca la concerte vin cu celule mobile ca sa faca fata apelurilor de la masa aia de oameni, iar celulele/apn-urile de date sunt separate si suporta mai putine conexiuni/trafic decat apeluri.

  5. #12

    Pai nu trebuie sa manance si gura lor o paine ? Daca dai totul nelimitat la 5 euro..de unde bani pt infrastructura , de unde bani pt salariile angajatilor, de unde bani pt toate cele ?
    Pun o intrebare, nu vreau sa fiu ironic in vreun fel.

    • #13

      4 meleoane de abonati x 5e… pe luna…

    • #14

      salarii angajati; chirie spatii pt magazine/sedii ; utilitati; masini; carburant; licente; mentenanta orice si lista poate continua

  6. #15

    Infrastuctura? Cred? E ieftina acum pana si fibra, daramite un amarat de switch 10/100/1000. Presupun ca emitatoarele 4G a, nu sunt ieftine, b, chiar daca sunt, si ar da internetul ieftin, ar sta tot romanul pe net si atunci le-ar merge execrabil la toti… nu stiu… dar cred ca ori e fixat pretul intre ei ca sa jupoie lumea de bani, ori chiar sunt niste limitari pe undeva.

    • #16

      Investitiile nu sunt ieftine, in special cand se face trecerea la o tehnolgie noua 3g>4g, 4g>5g.

      Avantajul e ca upgrade-ul cere din ce in ce mai putine resurse fizice.

  7. #17

    Ti-ai dat raspunsul singur dar te-ai facut ca nu vezi
    “într-o eră în care fiecare amărât [..] are gigabit la ușă, de ce internetul este, ÎN CONTINUARE, atât de scump, pe mobil”.
    O fi pentru ca aici vorbim de spectru radio, de o mina de producatori de echipamente telecom, de pretul acestor echipamente care costa la fel indiferent de tara, de resurse radio limitate intr-o anumita arie, de costuri de licenta, costuri de acoperire zone albe (da, stiu, si-au luat amenda recent) si densitate, mentenanta total diferita fata de cablu, etc ?

  8. #18

    Nu e scump, dar trebuie si companiile sa aiba niste parghii sigure din care sa mai scoata bani.E ca si cum romingul in Europa costa x iar daca mergi in Turcia este 60x.

  9. #19

    Prețul este stabilit de piață și de concurență. Și minutul de voce era între 20 și 60 de cenți acum 17 ani, în funcție de de unde și unde sunai, și uite cât e acum.

    Pe vremuri, când cei mai norocoși dintre noi aveam telefon, în timp ce ceilalți așteptau cu anii să le pună și lor, când existau impulsuri și adiționale, pentru cine mai știe ce-s alea, umbla zvonul că la americani convorbirile locale sunt gratuite. Adică cum ar fi dacă suni pe altcineva și nu e interurban nu plătești! Cum se poate așa ceva? Păi eu, dacă aș fi președinte de bloc, aș taxa minutul de folosire a interfonului. Aș pune în întreținere două deschideri de ușă pe zi gratis, restul se plătesc, păi ce facem aici? Uzăm interfonul și ușa blocului aiurea? Obiectele comune de folosință îndelungată trebuie exploatate ritmic și rațional.

    • #20

      haha ce fraier esti, dar fii naiv in continuare si spune de piata libera.

      aproape toate industriile cu 2/3 participanti (oligopol) se organizeaza in cartel si isi asigura veniturile fie prin fixarea preturilor sau impartirea pietei.

    • #21

      Nu pot să cred așa ceva. Îți dai seama că ce spui tu acolo este împotriva legii, da?

    • #22

      A existat un producător, Dios Eta București, care făcea un interfon cu conectare la linia telefonică și minute preplătite.

    • #23

      Da, e împotriva legii. Cuantumul amenzilor posibile este și el calculat și dacă dă mai mic decât profitul se merge așa.

    • #24

      Nu am auzit de Dios Eta, dar dacă există înseamnă că există cerere, deci undeva, în lumea asta mică, există un președinte de bloc așa cum se cuvine!

    • #25

      Au închis prăvălia în 2010. Pe modelul ăla nu au avut cerere, dar nu de aia au închis, ci din cauza managementului prost.

  10. #26

    E dierenta mare intre internetul fix si mobil pentru ca e mult mai costisitor sa il transporti/distribui pe cel din urma. In plus daca l-ai da la liber s-ar congestiona reteaua…wifi-ul s-a invenat dintr-un motiv

  11. #27

    Nu se porneste de la costulpe Gigabit, in calculul pretului. Ca nu e o companie de productie sa vezi cat costa sa produci un gigabit de internet apoi ii pui adaos comercial. Se porneste de la costurile totale ale companiei ( fiind vorba de servicii ), targetul de profit, numarul de abonati , care e ponderea de utilizare a serviciilor, in speta a internetului , iar apoi vezi cat costa gigabitul .

  12. #28

    O da si eu is curios sa aflu ca numa gura-i de ei si par asa usor analfabeti.

    Am citit ca cica si vocea si datele merg pe aceasi infrastructura GSM doar ca dupa 2.75G vocea e circuit switched in care streamul de voce merge pe tava de 64kbps si foloseste protocol SS7 pentru signaling iar datele sunt packed switched si folosesc stack IP pentru signaling. Deci operatorii au fost nevoiti sa investeasca bani in echipament IP. E irelevant cat trafic in kbps face vocea pe ss7 atat timp cat ocupa aceasi frecventa la o multiplexare de cacao si corcuit blocat pentru un singur stream (adica de exemplu frecventa 901 de pe celula din calea victoriei este folosita pentru un singur apel). In loc de 64kbps ar putea folosi multiplexare la 300Mbps daca vocea ar elibera frecventa respectiva si ar putea folosi de exemplu frecventa 901 pentru mai multe packete de date de la mai multi useri in locul unui singur apel. Asta va face VoLTE care e de fapt o implementare VoIP. De ce nu o fac ? Pentru ca ii costa bani multi bagati in echipamente ca sa puna doar VoLTE si pentru fallback pe SS7. Au inceput sa scoata doar datele (2G) de pe frecventele ocupate, dar nu e usor sa scoata vocea sa elibereze frecvente si sa scada pretul la date. La GSM e vorba de frecvente libere, nea vasile are fibra optica care e ieftina in comparatie cu licenta GSM. Vodafone in Germania plateste pe licenta GSM mai mult decat in Romania de aici si diferentele de preturi. La fel si cu fibra optica, rds o avea pe stalpi, kabel deutschland o are pe sub pamant si costa mai mult forta de munca acolo. Acum cand intra si IoT in joc se vor umple si mai rau frecventele. DARPA lucra la un proiect in care tot spectru de frecvente licentiabile sau nu vor fi alocate dinamic de catre un AI. Probabil in 10 – 20 ani se vor mai misca lucrurile in monopolul statului pe spectru de frecvente sau vom folosi spectrul luminos si atunci satelitii vor forma un mesh in jurul terei si vor fi interconectati cu laser.

  13. #37

    Pe romaneste spus, spectrul radio (utilizat pentru serviciile mobile), spre deosebire de fibra optica (utilizata pentru serviciile “fixe”), este o resursa foarte limitata, fizic. Deci, nu numai ca nu o poti folosi nelimitat (fizic), mai si costa din cauza asta o gramada de bani licenta.

    Ce poti sa faci este sa maresti eficienta utilizarii (tehnologii noi de multiplexare, adica mai multe fluxuri simultane), sa eliberezi resurse folosite ineficient (non-IP) sau sa cumperi resurse (spectru radio). Toate sunt optiuni foarte costisitoare.

    • #38

      Mai costisitoare sunt licentele. Vodafone a platit 2miliarde anul asta in Germania de exemplu.

  14. #39

    Mie nu mi se pare scump deloc, vezi ofertele Digi si Vodafone, ambele sunt bune, acum depinde de fiecare daca are semnal sau nu la Digi in zonele pe care le frecventeaza.

    Iti dau ex ce am folosit eu: 2 euro la Digi(cumparasem special pentru net): 3GB 3G(acum s-a marit la 5) + 30 GB 4G – limitat de semnal si in cazul 4G de telefon, iti trebuie o frecventa mai greu de gasit.

    Acum mi-am portat nr “vechi” din Telekom in Vodafone la cartela – 100 GB la portare valabili un an calendaristic(8 GB / luna) + GB pe care ii ai lunar din extraoptiune treci lejer de 10 GB pe luna chiar si cu cea mai ieftina extraoptiune :).

  15. #40

    La vodafone 7 euro am 12 gb net. Decent. In Norvegia costa vreo 4 lei 20 de mega so ….

    • #41

      acelasi operator, Vodafone, in UK are la 17 lire prepay 10 gb ;
      Avem net si servicii la preturi f mici comparativ cu restul europei doar ca la noi e mentalitatea asta comunista: sa ni se dea nelimitat si gratis daca se poate

      shop.vodafone.co.uk/shop/extras/extrasAndAccessories.jsp?dlAction=addPlan&planSkuId=sku109375&linkedSim=086532&simonly=true

    • #42

      trai-ti-ar neamul serifule, iti trimit eu factura in englais si iti vorbesc suav in la relatii cu robotul tot pe englais, daca vrei la banii aia. Ce sa mai, te facturez si in lire.

      Baga si tu un venit mediu pe familie si vezi cat % e facturica aia sau imparte la cate capete de vita furajata tii pe abonament in ograda ta, sa fie simplu.

      Ce noroc pe noi ca suntem cei mai ieftini din europa. Ma mir cum de nu se muta toti freelancerii de pe upwork/ elance la noi sa profite preturi.

  16. #43

    Eu zic asa: Orange/Vodafone au incasari anuale de 1miliard EUR (sa zicem). Ei de la an la an TREBUIE sa incaseze acei bani – ideal, sa si mareasca incasarile fata de anul anterior; nu e ca si cum isi permit sa le scada incasarile cu 10-20-50% doar ca sa dubleze nr de GB oferit tuturor clientilor. Daca le ofera utilizatorilor mai multe chestii (mai multi GB), ar trebui sa o faca cel putin la acelasi pret (daca nu chiar pe un abonament mai scump). Daca ne-ar oferi aceiasi 10GB, dar la jumatate din pretul abonamentului anterior, si-ar injumatati incasarile (deci exclus), asa ca prefera sa mearga pe o singura abordare: mai multi GB oferit clientilor fata de anul anterior (la aceeasi cost lunar suportat de client).
    Cresterea (de GB oferiti la acelasi pret) este relativ limitata de la an la an, nu e de parca din 2017 vom vedea 80 GB la 10 EUR.

  17. #44

    Conexiunea la internet costa cam 30.000 EUR pt 100 Gbps.

    Ori infrastructura 4G e foarte scumpa, ori e japca foarte mare.

    • #45

      Nu-i adevart 100GE in cixuri costa in jur de 10k pe luna plus chiria cageurilor si curentul care sunt mici.

    • 1Gbps garantat ii in jur de 650 EUR/luna

      #numazic

    • #47

      Jura-te!

      DE-CIX Frankfurt
      Port (Speed) MRC eco member MRC non eco member
      1GE € 500 € 750
      10GE fractional (2.5 Gbps) € 1,200 € 1,450
      10GE € 1,550 € 1,900
      100GE € 9,500 € 13,500

    • #48

      Nu poti folosi doar exchange-uri. Oricum, suma e derizorie pentru veniturile de 1 miliard ale operatorilor.

  18. #49

    Cum e, in calitate de societate cu cea mai dezvoltată rețea de telefonie mobilă, sa vinzi la țărani (n-au acces la fibră) abonamente babane de 4g ,cu routere obligatorii de 3g ?
    Si să te doara-n poola?

  19. #50

    Asadar, conform celor de pe aici e mult mai ieftin sa tragi FO printr-un oras intreg, s-o intinzi fie pe stalpi, fie sa sapi s-o tragi prin pamant, pe urma sa racordezi fiecare bloc, fiecare casa, cu echipamentele aferente, decat sa infigi un stalp, sa pui niste echipamente pe el, sa tragi fibra pana la stalp, Stalp care poate deservi cateva mii de abonati. Dap, pare mult mai simplu cu netu fix decat cu cel mobil. 🙂

    • #51

      Da prietene
      Pentru ca ai un minim de trafic garantat ca si abonat
      Minimul de trafic garantat in fibră o să fie întotdeauna mai mare de citeva(zeci de) ori decât traficul prin celulele de telefonie mobilă

    • #52

      da, se stie, oamenii prefera caruta in locul masinii =))

  20. #53

    Ei, asta-i buna, de ce… Fiindca se schimba preferintele de consum ale abonatilor, dar cheltuielile companiei nu tind sa scada, ca profiturile. Asadar, apare necesitatea de a vinde scump (in conditiile pietei, recte cerere/oferta) ce isi doresc mesenii.

    Acum 8 ani, VF-RO avea venituri de 1.2 MILIARDE de Euro (3.3 milioane EUR/zi, din care aproape jumate profit), acum fiind undeva pe la 500.000/zi. De lei! Ca faza, daca te uiti in cifrele de mai jos (raportate), la un numar oarecum comparabil de angajati (in jur de 3kVF), Apa Nova (2k) face profituri aproape la fel de mari dintr-o cifra de afaceri in medie de 5 ori mai mica.

    AN VF-RO Apa Nova
    ———————————————
    2010 – 486.976.306 69.564.116
    2011 – 425.484.737 85.732.079
    2012 – 502.157.093 118.135.449
    2013 – 430.860.754 129.229.228
    2014 – 158.687.622 140.851.950
    2015 – 180.658.357 142.977.506

    • #54

      foarte buna comparatia.

      Oare de ce or face Apa Nova asa profit, si totodata, cum de a scazut asa mult profitul VF.

      E un mister pentru Scooby si gasca!

  21. #55

    afara de costul licentelor si costul mai mare de mentenanta al retelei, ar putea costa cat ala fix, pentru ca, ce avem? un kkt de antena care poate fi conectata la energie regenerabila si niste servere. atat.

    • #56

      Si daca e noapte si nu bate vantul, ce faci? Pui un chinez sa pedaleze langa antena?

    • #57

      alea de energie regenerabila nu functioneaza asa. ele fac energie pe timpul zilei, iar surplusul este bagat in reteaua nationala. surplusul il pot folosi noaptea sau cand nu produc fizic energie

    • #58

      ce le sti tu pe toate.
      dar stilpul unde-l pui? pe terenul lui bunicu?
      dar siistemul de comutare intre diferitele surse de energie de unde il iei?
      dar obligativitatea de a avea garantata disponibilitatea retelei in caz de urgenta?
      dar optimizarea retelei pentru interferente, acoperire?
      si iista e mare….sa sti ca nu e doar un cacat de stilp cu o antena….

    • #59

      si ele ma sti pe mine

  22. #60

    Foarte, foarte simplist vorbind. O retea de telefonie mobila a fost proiectat la inceput pentru un trafic foarte mic: voce, sms, mms… Cine se gandea acum 5-10 ani ca o sa avem continut video live oriunde pe telefon. De cand au aparut telefoanele mobile smart (4-5 ani), oamenii baga bani la greu in retea. Toti vor net, mai mult, mai ieftin, mai mult, dar ca totul sa functioneze trebuie folosite un anumit tip de echipament care nu se cumpara de la emag 🙂

    In poza sunt echipamentele necesare pentru functionarea 2G/3G/4G (image.slidesharecdn.com/introductiontomobilecorenetworkpublic-130325020435-phpapp01/95/introduction-to-mobile-core-network-13-638.jpg?cb=1364177136). Echipamentele astea in principiu sunt in numar dublu pentru redundanta si intre ele sunt intinse cabluri si se monteaza alte echipamente care permit comunicarea la distanta. (Un turn dinala cu antene costa undeva la 70K de euro… acum nu se mai pun, nu prea mai este nevoie). In general cand vorbim de echipamente de retea, preturile sunt in jur la zeci de mii, posibil chiar sute de mii de euro… cu upgradeuri anuale de software cu etc etc… la prima vedere pare simplu, intinzi un cablu, pui o cutie si gata 🙂

    Cu privire la traficul de date, nu stiu ce exemple concrete sa va dau, un flux video FullHd consuma 6Mbps (next gen 4K consuma 20Mbps). Contentul video a dat peste cap lumea telecom. In plus, din cauza cresterii prea bruste de trafic a aparut si problema cu net neutrality. In vest nu prea le convine sa mai dea net pe cablu asa fara sa valorifice un netflix, un hbogo, iti da o teava si tu faci ce vrei. Vor si ei sa scoata niste bani in plus, si vor sa diferentieze traficul in functie de ce faci torrente/browsing etc. Vestul are problema asta, pentru ca la ei trebuie inlocuita o retea veche care nu si-a scos banii, cu niste echipamente noi foarte scumpe… probleme probleme.

    Din fata ecranului lumea pare simpla 🙂

    • #61

      O mica observatie aici despre ultimul paragraf cu vesticii: au avut la dispozitie 2.1 miliarde $ pentru trecerea la fibra, in scutiri de impozite, s-au facut ca ploua.

      Acum stau si plang pe la usi ca nu fac fata tiranilor astia de Netflix si Hulu care le papa mbs.

      Sa fim seriosi. Si ce spuneam mai sus ramane valabil, investitia e mereu scumpa cand se face trecerea la tehnologie noua, dar spre norocul lor sunt din ce in ce mai putine upgraduri de hardware.

    • #62

      Ca sa facem si o precizare despre Digi, ca tot apar comentarii si oamenii sunt un pic bulversati. Digi are un invenstitor, Tzesari, care este foarte multumit cum merge treaba si totul merge mai usor cand decizile despre investitii mari depind de un singur om. La celelalte companii exista un grup de investitori care asteapta un return of investment si decizile privind investitiile se iau mai greu 😉 Dar cum zicea cineva mai sus, sa ne bucuram de ce avem…

    • #63

      pana cand o sa vanda. pentru ca se fac mari presiuni asupra lui sa vanda catre un mare telekom, care ar dori sa se inceteze cu mizeria asta cu fiberlink si 1GB [pentru tot romanul.

  23. #64

    Iti dau eu o explicatie decenta: Germania. 2016. Monopol pe retelele fizice de telefonie. Adica gen nu e monopol dar o singura firma detine cablurile iar celelalte inchiriaza de la firma respectiva. 3GB pe luna, 34 de euro – si asta e super oferta bagata recent
    Concluzia: nu va mai plangeti, pupati pamantul patriei noastre iubite ca bun si ieftin internet aveti in timp ce altii mor de foame pan se trage un film.

    • #65

      /Zi barosane, cat % din leafa dai pe netul ala?

    • #66

      Alxzen bag de seama ca argumentul tau e raportul pret serviciu/leafa si atat. Pai atunci sa vanda mercedes s klass.ul cu 20 de mii ca plm…raportul …

    • #67

      Mai intai zi tu primul cat % dai pe chirie si pe cosul zilnic. Ca nah, romanului e suficient sa-i arati 3 zerouri in coada si l-ai orbit, uita ca mai tre sa dea din zerourile astea si pe chirie si pe asigurari medicale si pe mancare

  24. #68

    este foarte greu de calculat costul per Gb dar pot sa va trasez in linii mari ce implica aceste costuri din pct de vedere tehnic.

    – Servere (echipamente de voce, portare, peering, rutare, numerotare, agregare,dns,ntp,tacacs,radius, mgmt,etc) – pt o retea nationala costurile sunt de zeci de milioane de euro + upgrade-uri + support + oameni care sa le administreze.
    – Retea de fibra optica – numai pentru bucuresti sunt necesari sute de km de fibra cel putin. (costul intretinerii este de cateva mil euro pe an doar pt bucuresti)
    – Echipamente de retea. Sw l2, sw l3, antena 2g, 3g,4g, echipamente separate pt mgmt, antene radio pt comunicare dintre site-uri sau backup prin microunde. Aici costurile sunt de minim 10k per site si ca sa acoperi toata romania ai nevoie de minim cateva mii!

    – Daca intr-un site e doar 3g si vrei sa faci upgrade la 4g din start ai costuri cu noi cu echipamentele, antenele, fibra si angajatii.

    – Vocea functioneaza pe 2g si ocupa o latime mica de banda. Pentru a va face o idee, comparati banda pe care o aveti pe 2g (pe tel apare sus un H) si 4g. Upgrade-urile pe 4g sunt costisitoare pt ca este o tehnologie diferita de restul (2,3g).

    Am incercat sa explic pe intelesul unor oameni care nu lucreaza in domeniu, daca esti in domeniu si ai gasit inexactitati… get over yourself.

    *nu am luat in calcul costurile de marketing, call center, retea de date fixa & sdh, licente, etc.

  25. #73

    pe telefonul meu apare H+ cand e pe 4g. sa schimb telefonul, operatorul sau tara?

  26. #74

    Ia mai vedeti si voi prin tarile bune din Europa de vest, cit e netul si cum merge. Dupa, stam de vorba 🙂

  27. #75

    Cetine, Cetine – efectiv imi crapa capul cand vad ce inepti scriu aici. Ti-am mai zis.

    Intr-o vreme citeam ce scrie si pseudo-mentorul tau, pe care nu ma infranez sa il cataloghez ca fiind un imbecil patentat. Dar de la tine aveam sperante.

    Acesti luzeri care iti baga banul la tescherea, argumentand cu cele mai elucubrante modele logica lor gaunoasa, nu fac decat sa te pregateasca pentru nivelul de blogging 2.0 – adica timpul la care va trebui sa te retragi de pe blog si sa faci altceva (articolul tau cu talentele in caz de razboi e numai bun). Te rog sa nu mi-o iei in nume de rau ca o afirm public. Dar cititorii si, mai rau, scriitorii de pe aici, sunt capabili sa intre fara examen la Bagdasar.

    Emisiile acestor “docti” nu fac decat sa “iradieze” partea nevatamata pana a acum a cititorilor blogului.

    Nu vreau nimic, cu atat fiind mai putin informat/conectat/stiutor. Dar, daca tot pui intrebari “tehnice”, aplica niste filtre. nu lasa tot imbecilul sa se afirme. Nu afli nici raspunsul la intrebarea ta initiala, nu mai zic de rest. Cel putin pe termen lung.

  28. #76

    Vreau să mi se explice şi mie o treabă. Eu nu am iphone, cum naiba mi se oferă impresia că pe iphone, posesorii au internet nelimitat? Sau ăla e wi-fi-ul?