oolivia-steer-e-o-vaca-cu-cabina

In Romania vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei. De subliniat ca BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoza, nu este inclus printre vaccinurile obligatorii.

Proiectul de lege propus de grupul de lucru alcatuit la initiativa Ministerului Sanatatii si format din specialisti in domeniu mentioneaza ca “pentru vaccinarile obligatorii, informarea parintelui este obligatorie iar consimtamantul este prezumat”. Adica parintele va trebuie sa semneze o declaratie prin care refuza sa-si vaccineze copilul, in caz contrar considerandu-se din oficiu ca este de acord cu vaccinarea.

Inscrierea copiilor in gradinite si scoli – fie de stat sau private – se va putea face doar dupa prezentarea de catre parinti a dovezii vaccinarii copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptati doar copii “care fac dovada contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”. Daca la inscrierea la gradinita/scoala parintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui sa aduca de la Comisia Judeteana de Vaccinare un document in care sa fie precizate clar datele de recuperare in urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile mai sus. In aceeasi perioada, parintii vor beneficia de explicatii si consiliere din partea specialistilor in privinta vaccinarii.

Daca nici dupa un an vaccinarea nu va fi completa, gradinita/scoala nu-l mai poate inscrie pe copil, iar directorul gradinitei/scolii are obligatia prin lege de a aduce cazul in atentia comisiei judetene de vaccinare. Copilul va putea fi inscris la gradinita/scoala doar dupa ce medicul de familie va scrie pe adeverinta sintagma “antecedente vaccinale complete corespunzatoare varstei”. Vaccinarile obligatorii se efectueaza doar in unitatile medicale autorizate.

În sfârși o decizie normală și sănătoasă.
Ești fanul Oliviei Șteer și îți tratezi copilul cu mămăligă vârtoasă? FOarte bine, ține-l acasă, fă-i homeschooling și spală-te pe cap cu el.

Vrei să îl introduci în comunitatea celorlalți copii? Asta e, trebuie să urmezi regulile respectivei comunități. Deși, după umila mea părere, un an e foarte mult timp, timp în care copilul acela poate păți chestii pe care să le împrăștie și celorlalți.

Oricum ar fi, e un pas înainte și un pas bun.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

98 comentarii Adaugă comentariu

  1. nu sunt anti-vaccin, eu mi-a vaccinat ambii copii pe schema nationala obligatorie.
    doar ca nu vad de ce aia fara vaccin nu au voie in comunitatile de vaccinati.
    este clasa sau grupa vaccinata anti-polio sau anti-oreion? atunci daca ala nevaccinat vine cu una din ele in comunitate ceilalti nu vor suferi pentru ca sunt imunizati, corect?
    in alta ordine de idei, am prieteni cu copil vaccinat anti meningita care a facut meningita fara probleme. alta tulpina decat cele din vaccin. la fel avem prieteni cu copil vaccinat anti rotavirus care a facut rotavirus cand a intrat in contact cu el. alta forma decat cea pentru care a fost vaccinat. eu as trage o concluzie logica: vaccinurile nu sunt chiar ceea ce credem noi ca sunt. poate in mica masura.

    • #2

      Pentru ca în comunitățile de vaccinați au acces copii care au contraindicații medicale pentru vaccinare. Copii cu leucemie, de exemplu.

    • vor suferi. pentru ca virusurile evolueaza si se transforma. (dufu, shutup!:))

    • #4

      Pentru ca orice tulpina de virus care intra in contact cu alta tulpina a virusului poate produce mutatii care pot fi fatale .

    • #5

      Ok….

    • #6

      ma gandesc ca o sa creasca turma alora nevaccinati si in curand cei vaccinati vor fi in minoritate. de aici rezulta posibilitatea sa creasca numarul bolnavilor -> creste si bugetul alocat pentru tratamente in conditiile in care multe situatii pot fi prevenite cu un vaccin.

    • #7

      “la fel avem prieteni cu copil vaccinat anti rotavirus care a facut rotavirus cand a intrat in contact cu el. alta forma decat cea pentru care a fost vaccinat ” – esti idiot, e bine macar ca constientizezi, deci e loc de imbunatatire.

      ” eu as trage o concluzie logica: vaccinurile nu sunt chiar ceea ce credem noi ca sunt. poate in mica masura.” – concluzia logica confirma ca esti idiot.

    • #8

      @eddy: vaccinul care se face in prezent pentru a preveni meningita este unul care se adreseaza unei bacterii, si anume meningococcului. In principiu infectia cu meningococ este mortala (vezi cazul nepoatei lui Prunariu).
      Vaccinul contra meningococcului de protejeaza de meningococ si atit. Poti face meningita ca urmare a infectiei cu pneumococ de exemplu, sau o alta bacterie, sau poti face meningita dupa o “banala” infectie virala. Chiar sunt unele virusuri cu tropism (adica afinitate) crescuta pentru sitemul nervos central, cum ar fi virusul West Nile. Cit despre “vaccinurile nu sunt chiar ceea ce credem noi ca sunt. poate in mica masura”, nu spune nimeni ca un vaccin iti ofera 100% imunitate. Cel mai bun exemplu (si aici vorbesc si din experienta traita) ar fi vaccinul impotriva varicelei. Fetita mea a facut corect scema de vaccinare, si cu toate astea a vacut varicela. Dar o forma mult mai usoara, fara febra mare, cu stare generala foarte buna, si fara eruptie generalizata (dou-trei bube specifice, in diverse zone ale corpului). Discutia despre eficacitatea vacinurilor, cind sunt indicate, cum trebuie facute, este una foarte lunga si complicata, si chiar nu stiu daca isi are locul aici.

    • #9

      Bai, am tacut pe subiectul SF, acum chiar asa, nu mai am voie sa spun nimic?
      www.youtube.com/watch?v=C2t2ERWAJck

    • #10

      :)))))))))))))))))) zi-i, zi-i…:)))))

    • #11

      Pai am zis, dar m-ai bagat in moderare.

    • #12

      nu nu, ai intrat singurel, ai zis un cuvant interzis:)

    • #13

      zis si eu asa, referindu-ma la credinta generala: multa lume crede ca daca isi vaccineaza copii acestia sunt feriti de bolile respective. de multe ori nu e chiar asa.
      cam asta era ideea. daca s-a inteles altceva din ce am scris eu, mea culpa.

      @alxzen cand o sa implinesti 8 ani, adica o sa absolvi cei 7 ani de acasa si o sa inveti sa vorbesti civilizat, sa mai treci pe aici sa lasi commenturi.

    • #14

      tocmai asta zicea cineva mai sus, ca vaccinul nu este pentru o anumita boala, ci pentru un anumit agent patogen, deci concluzia logica trebuia sa fie “vaccinurile nu sunt chiar ceea ce cred eu ca sunt”

    • #15

      eddy esti imbecil
      daca vrei sa stii cum functioneaza vaccinurile si de ce e necesar sa te vaccinezi, click pe link:
      9gag.com/gag/azV5E2p

    • #16

      MAI ARHI, de unde iti iei frate comentatorii de pe blog? multi cred ca au tourette… posteaza din salon de la spitalul 9?
      am scris ceva, o parere personala si sar unii ca ratza la muci, ca sunt idiot, ca sunt imbecil. pe bune? am postat ceva jignitor?
      credeti ca ar trebui sa fiu medic sa postez la un astfel de articol. si mecanic la alea despre masini. si tamplar la alea cu mobila. si programator pentru alea cu soft.
      oameni buni: voi nu va vedeti cand vorbiti? sau nu va conectati gura la creier?

    • #17

      Ceee maaaa? Io am tourette? Fuck you, then! 😉
      Este normal sa avem pareri diferite.
      Dar daca tu promovezi (in continuare) o idee care omoara si nenoroceste copii si familii atunci esti dobitoc.
      Ok, OK, zici ca vaccinurile nu sunt bune (sa admitem for fuck sake).
      Care-i riscul lor? Sa faci autism? (just for fuck sake, ok?-uita de Wakefield). Atunci mai bine ai un copil mort decat unul cu (un risc mic-mic de – for fuck sake) de autism? WTF? Asta bineinteles trecand cu vederea ca nu exista nici o legatura intre autism si vaccin.
      Sau zici ca ai facut vaccin-ul dar totusi ai luat boala? Pai nu neaparat asta inseamna sa te vaccinezi. Vaccinul te ajuta sa-ti antrenezi sistemul imunitar, nu iti ofera o certitudine de 100% de protectie pentru toate bolile, chiar daca asta este scopul ideal, dar la incidenta bolii poti sa faci o forma mult mai usoara de exemplu.
      Citeste despre “herd immunity” ca sa vezi de ce sunt asa de periculosi semidoctii ca tine.

    • #18

      poate nu ai citit bine. nu am spus nicaieri ca nu e bine sa faci vaccin. am spus chiar ca eu mi-am vaccinat amandoi copii pentru ca eu consider ca trebuie vaccinati. nu stiu care e ala cu probleme, sincer.
      am spus exact ce am trait, nu am mintit si nici denaturat nimic, am spus ca vaccinurile nu sunt ce crede multa lume ca sunt. adica, sa intelegi si tu: vaccinul anti-miningita nu te impiedica sa faci meningita. vaccinul anti-rotavirus nu te impiedica sa faci rotavirus. astea 2 sunt experiente ale unor apropiati.

      de aici si pana la a fi facut idiot, semidoct, imbecil cred ca e mult. nu m-am certat cu nimeni, nu contrazic pe nimeni care spune ca vaccinul trebuie facut, nu sunt fan olivia steer. nu sunt anti-vaccinare ci pro-vaccinare.
      si nu am jignit pe nimeni tragand concluzii fara a avea dovezi (adica sa te fac pe tine idiot sau semidoct sau imbecil cand habar nu am cine esti si ce studii/calificari ai).
      calmeaza-te, iesi un pic din salon, mai cere un rudotel si vorbim mai incolo. 🙂

    • #19

      *copiii

    • #20

      @eddy: bun, hai sa-ti explic de ce te considera lumea idiot (poate in mod exagerat). Pentru a intelege cele de mai jos, nu trebuie sa fii neaparat doctor, ci doar sa cauti sa intelegi putin ce vreau sa-ti spun. Cu toate ca ma repet…
      Meningita inseamna inflamarea (umflarea, iritarea, infectia daca vrei, desi termenul poate nu e cel mai corect) membranelor care infasoara si protejeaza maduva spinarii si creierul, si care poarta numele de meninge. In general, in medicina tot ce se termina in “ita” (gastrita, hepatita, nefrita, prostatita) inseamna inflamatia organului respectiv, care poate fi de diverse cauze, inclusiv infectioase. iar printre cauzele infectioase avem bacterii si virusuri (aici poti vedea mai multe : www.cdc.gov/meningitis/bacterial.html). Dintre bacterii, cel mai des incriminat pentru aparatia meningitei este meningococcul (pe numele lui de scena Neisseria Meningitidis), care provoaca meningita meningococcica. In principiu, cind spunem ca cineva este vaccinat impotriva meningitei, de obicei se intelege ca este vaccinat impotriva acestui microb, si nu a altuia. Din nefericire, meningococcul, asa cum spuneam mai sus, nu este singurul microb (germen) care provoaca aceasta boala. Iar vaccinarea pentru a preveni aparitia meningitei meningococcice nu te fereste de a face aceasta boala din cauza altui microb, impotriva caruia nu esti vaccinat. Sau si mai frecvent, din cauza unui virus, impotriva caruia nu exista nici vacin, nici tratament. Asa ca ce spui tu acolo, ” vaccinul anti-miningita nu te impiedica sa faci meningita” e total gresit. De aici si reactia usor exagerata, sunt de acord.
      Cit despre experienta cu rotavirus, “traita” (intre ghilimele pentru ca am inteles din cele spuse ca nu chiar de tine) sunt multe de spus. Inclusiv despre faptul sunt foarte multi medici care, in functie de varsta copilului, pun acest diagnostic in mod eronat. Cert este ca, daca un copil este vaccinat contra rotaviros, asta nu inseamna ca nu va face diaree de alte cauze. Si de multe ori, simptomele provocate de alte virusuri sau chiar bacterii sunt foarte asemanatoare cu cele provocate de rotavirus, de unde si confuzia.

    • #21

      bai frate, zici ca suntem in matrix, toti incercati sa ma convingeti ca de fapt eu am trait altceva.
      baiatul cu rotavirus a stat internat cu maica-sa la grigore alexandrescu zile bune, cu perfuzii, cu tot tacamul. vaccinat anti-rotavirus. i s-a spus ca vaccinul nu acoperea tulpina pe care o contractase.
      prietena cu meningita (cu parinti medici amandoi) a stat in coma cateva zile, tot la fel, vaccinata anti-meningita insa luase alta tulpina sau altceva.
      punct.
      este bine sa faci vaccin, esti acoperit pentru tulpinile pentru care esti vaccinat si probabil ca daca iei alta tulpina faci o forma mai usoara.
      daca pentru ce am spus mai sus eu sunt idiot, dobitoc, semidoct, va multumesc.
      si sa fiti sanatosi, nu stau sa ma cert cu voi ca se pare ca unii sunt prea odihniti sau poate grabiti si scot din context ce spun eu, fara sa citeasca textul intreg.
      cele bune.

  2. #22

    Acum Sa vedem care Va fi tariful la medicul de familie pentru “care fac dovada contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”. Romanii se descurca

    • #23

      Eu as zice ca tariful e asa … cam cat o licenta. De libera practica medicala,

  3. OK, si scoala nu mai e obligatorie? Devine optionala este, in functie de faptul daca e vaccinat copilul… hm…

  4. #30

    din cate imi amintesc, invatamantul este obligatoriu. va fi cel putin distractiv sa vedem cum vor fi combinate astea doua.

    • #31

      e obligatoriu, dar nu in orice conditii. daca prezinti un pericol real pentru cei din jurul tau…well, am o veste nasoala…

    • #32

      Deschide Olivia o scoala pentru vegani si se rezolva .

  5. #33

    Plus ca nu se sepcifica daca invatamantul de stat e obligatoriu, sau se considera educatie si home-schooling-ul. Ar fi foarte interesant sa te oblige sa ii iei profesor acasa/sa il educi tu daca nu vrei sa il vaccinezi. Sa vezi atunci schimbare brusca.

  6. #35

    Are si Olivia dreptate. Marea epidemie de ciuma din sec. 14 a omorat cam 50% din populatia Europei. Porumbul a fost adus in Europa in sec. 15-16. Au mai fost epidemii in sec 17 si 18 dar nu au mai fost asa devastatoare. Ce dovada mai clara vreti ca mamaliga vartoasa functioneaza?

    • #36

      alooooooooooo !!?!?, adica insinuezi ca nu dacii sunt cei care au inventat mamaliga ?

    • #37

      Mr. Ender, e un pic de neintelegere, atata tot. Dacii faceau mamaliga, sigur ca faceau, insa n-o faceau din porumb (pe care stim cu totii ca nu il cunosteau) ci din alte chestii uscate si zdrobite. Rude de-ale graului gen.

    • #38

      mei, mai exact

    • #39

      multumesc pentru completare

  7. #40

    Ca parinte nu am incredere in ce face statul. Sa dovedit deja ca cei responsabili de achizitii in Ministere sunt corupti si sunt in stare sa ne vanda sanatate pe un pumn de bani. Vor lua spaga si vor accepta loturi neconforme/ expirate/ experimentale/ etc. La obligativitatea introdusa de ei trebuie introdusa si obligativitatea sa fie testat vaccinul pe ei inainte a.i. sa fie responsabilizati.

    • #41

      Aha, am inteles. Singura problema e ca producatorii nu isi asuma riscuri pentru ca, in eventualitatea efectelor secundare, oamenii vor injura producatorii nu guvernul – e mai simplu asa :). Mai mult, pana acum de ce nu s-au luat loturi neconforme / expirate / experimentale? Crezi ca nu erau destul de corupti factorii de decizie sau cum?

  8. #42

    Un comentariu: “de subliniat ca BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoza, nu este inclus printre vaccinurile obligatorii.”
    Vaccinarea BCG, din cite stiu eu, este inca obligatorie in Romania, si se face in primele zile de viata. Nu se adreseaza prevenirii formelor “severe” de tubercolza, ci prevenirii tuberculozei. Punct.
    Sunt tari unde nu mai este obligatorie. La noi, unde incidenta tuberculozei este una din cele mai mari din Europa 9iar daca ne referim la UE, probabil cea mai mare), nu este cazul.
    Aaa, ca nu se numara printre cele 8 vaccinuri pe care presa le vehiculeaza ca, pe viitor fiind obligatorii pentru inscrierea copilului la gradinita sau scoala este altceva.

    • #43

      A nu se intelege ca am ceva cu comentariu tau, dar probabil sursa nu e chiar foarte bine informata.

    • #44

      Cauzele numărului mare de tbc înregistrat in Romania nu este datorat nici 1% vaccinarii ci conditiilor de trai intalnite la noi in tara….

    • #45

      interesant…foarte interesant ca in Romania incidenta tuberculozei este foarte ridicata, in conditiile in care vaccinul “preventiv” se administreaza de zeci de ani, in schema nationala de vaccinare a nou nascutilor…

    • #46

      @bughy: corect. Raspunsul cred ca era pentru Manda, nu pentru mine.

    • tuberculoza este sistemul de aparare al corpului impotriva cancerului

    • #48

      @anmal00: vezi ca lumea nu te cunoaste si chiar te crede. Da si linkul daca tot esti asa de documentat…

    • #49

      Tuberculoza e boala saraciei.

    • #50

      tuberculoza e boala bloggerilor cu trafic scazut. De la deficitul de trafic li se trage.

  9. #51

    singura problema e ca faptul ca atunci cand tu ca si parinte semnezi hartia aia ca esti de acord, stii ce se intampla? Iti asumi orice risc sau complicatii care pot aparea la 1 din 1000 de cazuri, daca esti cazul ala, ghinion, copilul poate avea probleme de sanatate si chiar intarzieri de dezvoltare. Haterii sa nu sara ca prostii, ar fi bine sa citeasca ce scrie pe vaccin, e un procentaj clar, doar ca nimeni nu crede ca va fi cazul lui.

    De exemplu fetita mea are niste alergii despre care nimeni nu stia la nastere, daca o umpleam cu vaccinuri chiar doctorul a recunoscut ca ar fi facut mai mult rau decat bine.

    Ce faci cu cazurile mai speciale? Ii arunci de pe stanca ca si in Sparta sau le dau vaccin obligatoriu si sa se descurce parintii pe urma?

    Repet, corect ar fi daca ma obligi tu ca stat, atunci iti asumi riscul ca ai cumparat un vaccin prost sau care ar putea cauza efecte secundare.

    Si da in doctori nu prea am incredere fiindca in cazul unui antibiotic mi-au zis ca nu stiau ca poate avea efect secundar ingalbenirea dintilor la copii mici, desi scrie e prospect. Da e un caz izolat, dar it happens, ca norocul si-au revenit dupa o vreme.

    Din nou, sunt cazuri mai speciale, cum poti sa ma obligi sa-i fac rau copilului fiindca tu vrei un vaccin care functioneaza doar asupra unei tulpini. Faci vaccin anti hepatita, pariu ca poti face hepatita? Care-i problema cu bolile copilariei? Vaccinul te acopera o perioada scurta de timp, la maturitate nimeni nu-ti mai face.

    Cititi putin cate zeci de vaccinuri se fac acum fata de cate se faceau cand eram noi copii. Am avut anii trecuti probleme cu gripa procina, aviara, vaca nebuna. Nu vi s-a parut putin dubios cum pe baza unei isterii statul a cumparat in regim de urgenta vaccinuri si a vaccinat lumea obligatoriu?

    Arhi, sper macar tu sa citesti commentul asta lung. Trebui si putin discernamant si nu vaccinari doar sa fie.

    • “Cititi putin cate zeci de vaccinuri se fac acum fata de cate se faceau cand eram noi copii. Am avut anii trecuti probleme cu gripa procina, aviara, vaca nebuna. Nu vi s-a parut putin dubios cum pe baza unei isterii statul a cumparat in regim de urgenta vaccinuri si a vaccinat lumea obligatoriu?”
      Astia vaccinati impotriva bolilor porcului, puiului si vacii nu-s cumva aia care defilau in articolul de ieri? Veganii de Lipscani……

    • Hartia aia o semnezi pentru că refuzi vaccinarea copilului, asta ca să ai un document care să iți aducă aminte restul vieții că tu ești cel care și-a condamnat copilul la moarte/scaun cu rotile/întarziere în dezvoltare refuzând vaccinarea. Reacțiile adverse ale vaccinurilor sunt mult mai rare ca eventualele complicații majore care pot apărea datorită unor boli “banale” (și nu vorbesc despre bube, cicatrici sau febră).
      Este absolut normal că nimeni nu știa de alergiile fetiței tale la naștere, având în vedere că atunci nu era alergică. Nu ai cum să fii alergic la ceva cu care nu ai avut contact niciodată. Iar pentru cazurile speciale exista o soluție, dar contraindicațiile absolute de vaccinare le stabilește un medic, nu domnul Google.
      Cât despre încrederea în medici, să știi că nu sunt niște calculatoare care rețin absolut toata informația din lume. Ai fi preferat să știe treaba asta cu dinții galbeni (amenințătoare de viață, desigur) și sa fi uitat contraindicațiile și reacțiile adverse care chiar pot pune in pericol viața copilului?
      Din nefericire, vaccinurile sunt compuse din cateva tulpini, cele considerate mai periculoase. Înca nu s-a inventat injecția pe care o faci și traiești vesnic. Dupa ce faci vaccinul antihepatită (B, daca ai bani și A) sigur ca poți face în continuare hepatită. Pentru că mai există hepatita C pentru care nu se poate vaccin, hepatita autoimuna, hepatita toxic nutrițională si muulte altele. Acum 20 de ani nu le aveam nici pe astea doua, deci eu zic să mulțumim că avem atât.
      Problema cu bolile copilariei nu constă in 10 bube pe corp, niște febră si izolare la domiciliu o saptamână. Nu pentru asta se fac vaccinurile. Se fac pentru că există encefalite, pneumonii severe, afectare cardiaca, renala, hepatica – toate astea îl pot omorî sau lăsa sechele pe viață. Poți căuta pe google complicațiile lor sau să faci o excursie pe o secție de boli infectioase ca să te convingi ca ele există și că nu sunt atât de rare cum crede lumea. Personal mi se pare tragic să se mai moară de tetanos in anul 2015 (au fost 3 cazuri de tetanos la copil în 2 luni, dintre care unul a fost fatal).

    • #54

      @Rux. Absolut corect. Ai spus in citeva fraze ce eu as fi pus pe cel putin o pagina. Absolut corect.
      3 cazuri de tetanos in 2 luni?! Dumnezeule!

    • #55

      Efecte adverse exista la orice medicament, in acel procent infim te poti inscrie practic orice ai lua – incepand cu banalul paracetamol care se poate administra de la 3 luni. Atata tot ca la ala nu semnezi nicaieri ca iti asumi riscurile.

    • #56

      Jos palaria Ruxy draga!
      Beneficiile vaccinurilor sunt mult mai mari decat rarele efecte adverse.
      Intrebati orice farmacist cu scoala si va va confirma ca NU exista nici un medicament care sa faca numai bine fara sa faca si un pic (doar un pic) de rau. ORICE medicament (molecula sintetizata) are si efecte adverse, pe langa functia “curativa” principala.
      Iti fortifica ficatul de exemplu, dar iti poate dauna in mica masura stomacului sau rinichilor, etc.
      Dar de la aceste efecte secundare si pana la a anula efectele benefice ale vaccinului aplicat la scara larga si pe termen lung este o diferenta foarte mare. Adica o prostie foarte mare.

    • #57

      “ORICE medicament (molecula sintetizata) are si efecte adverse, pe langa functia “curativa” principala.”

      Aspirina saracului are contraindicatii?

  10. #58

    Puteri sa mă criticati. Pe nimeni nu sfătuiesc sa faca precum am facut eu. De regula nu intru in nicio discutie pro sau anti vaccin. Pe olivia steer nu o simpatizez pentru ca este o mincinoasă (stiu eu de ce zic asta). Sotia este medic, unul chiar foarte bun. Noi nu am vaccinat fetita si nu din considerente conspiraționiste sau influentei unor persoane. Când eram in liceu, vreo 60 de colegi au facut tbc. Culmea era ca in totalitate erau vaccinati…. Cunosc n persoane care au hepatita b si sunt vaccinate. Toti am facut pojar/oreon/etc. Sunt povesti cele ca daca esti vaccinat faci forme mai usoare – nu exista asa ceva. Mutații de virusi datorita unor persoane vaccinate cu alte persoane nevaccinate?! POVESTI! In plus, copilul meu nevaccinat nu reprezintă un pericol pentru copiii vaccinati. Ei sunt “protejati”. Nu sunt antivaccin, ci le consider foarte utile dar atunci când situatia o impune. Vaccin antitetanos-ului?! Nu cumva faci obligatoriu atunci când prezinti risc? Daca esti vaccinat de ce mai faci “injectia” atunci când prezinți risc? Repet, nu exista protectie parțială…. Vaccinurile sunt foarte utile atunci când le faci in cunostinta de cauza….puteti sa mă criticati. Eu pe nimeni nu sfatuiesc sa faca asa cum am procedat noi

    • #59

      dufu…

    • #60

      Nu prea am ce comenta. Ca si in cazul lui Andrei de mai sus, strict particular, el are pe undeva dreptate.
      Ca sa incep cu Andrei, da, sunt cazuri – dar raportate la populatia generala putine – in care vaccinurile sunt contraindicate. Sunt contraindicate nu datorita continutului imunogenic, ca sa spun asa (adica celui destinat sa provoace raspunsul imun in organism), ci datorita excipientilor (adica a restului componentelor, e complicat, n-are rost sa intram in amanunte). Majoritatea vaccinurilor sunt obtinute pe ou embrionat. In acest caz pot contine proteine din oua, iar anumite persoane pot prezenta alergie la ou. In acest caz (si asta este foarte clar specificat in prospectul vaccinurilor respective), vaccinurile sunt intr-adevar contraindicate. Iar daca unui copil ii faci un astfel de vaccin inainte de ai introduce oul in alimentatie, da, exista un risc…
      Cit despre bughy, nu stiu, n-am ce comenta. Ar trebui luat pe rand. Legat de colegii cu TBC-ul, da, erau vaccinati, dar repet, nimeni nu garanteaza 100% eficacitatea unui vaccin, iar in cazul TBC cu atit mai putin. Sunt particularitati ce tin de bacteria care provoaca tuberculoza, factori locali, legati de pacient, de vaccinare… Cu hepatita B la fel. Aceasta boala se poate transmite prin instrumentar infectat si nesterilizat, sange si produse din sange, si, -surpriza!- contact sexual neprotejat cu o persoana infectata. Chiar foarte frecvent astfel. In plus, frecvent, cazurile de hepatita B pot fi asimptomatice (adica fara semne de boala). Deci din nou, discutia se poate desfasura in functie de o gramada de parametrii. Poate persoanele respective erau deja infectate si nu stiau cind au ales sa faca vaccinul, poate nu au respectat schema de vaccinare… Din nou, vorbim despre situatii particulare.
      Cit despre ideea ca un vacin, chiar daca nu este 100% eficient, poate totusi feri pe cel vaccinat de o forma severa de boala, aici nu sunt de accord cu el, si am spus mai sus de ce. Am dat chiar un exemplu personal.
      Vrau doar sa mai mentionez vaccinul anti-tetanos. Ideea ca se face doar atunci cind esti la risc, nu mi se pare chiar cea mai buna. Problema cu tetanosul este asa: asta este un microb, un bacil mai exact (o specie/forma de microb, na!) care in anumite conditii formeaza spori. Sporii astia sunt extrem de rezistenti, si microbul poate rezista in aceasta forma chiar si 100 de ani(!). Boala provocata de acest microb nu este contagioasa (adica nu se transmite de la om la om) dar datorita evolutiei este mortala in 40% din cazuri. Tratament… Tratament nu prea exista. Iar nou nascutii/copiii pot fi expusi in urma diverselor manevre la acest microb.

    • #61

      problema e si faptul ca vaccinurile au aceasi doza indiferent de copil, nu se tine cont de greutate sau antecedente medicale.

      Si cel mai naspa e treaba cu spalatul pe maini a statului si companiilor pharma prin faptul ca-ti dai acordul ca-ti asumi TU riscurile acelui vaccin asupra copilului tau.

      Deci practic ei iti baga ceva pe gat, pe urma daca sunt complicatii nu le poti face nimic ca doar na ai semnat rahatul ala de foaie si apoi descruca-te si cu complicatiile si cu efectele fizice, psihice si financiare.

      Dar da, statul iti vrea binele tau, doar traim in Romania si stim ca asa este. Sa obligam pe toti sa faca, daca copilul celuilalt pateste ceva, asta e, shit happens, bine ca al nostru e bine. De parca vorbim de un sac de cartofi nu despre un copil, o viata.

    • În cazul vaccinurilor doza nu are relevanță. Conțin o cantitate suficientă de virus/bacterie sau fragmentele acestora (în funcție de vaccin) cât să producă răspunsul imun (care este independent de greutate), dar nu boala. Ca să întelegi, dacă esti alergic la capșuni, vei face aceeași reacție alergică la o capșună chiar daca ai 20 de kg sau 100 de kg. În acest context size doesn’t matter 😀

    • #63

      la fel cum e tot una daca te inteapa o albina sau 10 nu? 🙂

    • #64

      @Andrei: daca esti alergic la veninul albinelor, nu are nici cea mai mica importanta cite te inteapa.

    • @Andrei: Când te înțeapă 10 albine reactiile ce apar sunt din cauza toxicității veninului, nu printr-o reacție alergică (tine de mecanismele fiziopatologice diferite). Adică oricine poate să moară dacă îl înteapă 30 de albine odată, chiar dacă nu este alergic la venin.

    • #66

      Esti intrebat de catre medic/asistenta daca ai fost vaccinat anti-tetanos in ultimii ani. Daca raspunsul este nu sau nu stiu, ti se administreaza vaccinul.

  11. #67

    Olivia ca Olivia, dar Piersicuța cred că se dă cu sâmburele de pereți :))) Deși ea trăiește în Germania din ce-am înțeles (oh shit), dar turma de tute care o venerează e în România. Cum le consolează ea, cum?

    • #68

      cine e piersicuta asta?

    • #69

      Ioana, ea e:
      piersicuta.blogspot.de/

      Una din cele mai…. dezaxate persoane care, spre ghinionul omenirii, are acces la net.
      Câteva din teoriile ei: ADN-ul se poate schimba, virușii nu există, febra nu trebuie combătută niciodată pentru că ”e bună” chiar și când trece de 40 de grade, TBC și SIDA nu există, cancerul este bun pentru că e ”rezolvarea unui conflict interior” și, evident, vaccinurile sunt armă de ucidere în masă.
      Problema n-ar fi că e ea cu sorcova…. problema e că a atras multe oi după ea, danga-langa, se uită la ea ca la soare, nu-și vaccinează copiii, nu-i duc la medic nici când aceștia au febră periculos de mare și ascultă sfatul ei de a le pune ”ceapă la cap” când copiii nu mai pot respira pentru că se îneacă cu mucusul din gât.

    • #70

      Pfiuuu, eram sigură că intru în Spam :))) Arhi, fii bun și scoate-mă de acolo, pliz :)) Io-s nevinovată.

    • #71

      @Ingrid: stii care e culmea? Ca ea in articol are un link catre o organizatie care, conform teoriilor pe care le venereaza pe al sau blog, n-ar trebui sa existe. Vorbesc de CDC.
      Am citit si articolul legat de tuberculoza. E…. Hilar….Culmea e ca pare scris de un “medic”. Imi aduc aminte ca, undeva pe la sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX se spunea ca cei care au tuberculoza nu vor face cancer pulmonar. Ce nu se specifica era ca da, asa era, dar folrmularea corecta era “nu mai apucau sa faca cancer pulmonar”…

  12. #73

    asa da diversificare, un negro si trei albi. se putea si mai bine cu un brown pe langa.

  13. #75

    1. Sunt din aia pro-vaccin.
    2. Sustin Ministerul Sanatatii pentru ce face in acest caz (vezi cazul Australia, parca ei au fost primii care au introdus regula asta)
    3. S-ar putea sa fie o problema la Curtea Constitutionala!!!
    art. 22 (1) Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.
    art. 26 (2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalta drepturil si liberatile altora, ordinea publica si bunel moravuri.

    Daca cineva va ataca la CCR, va fi interesant de vazut cum interpreteaza judecatorii constitutionali convergenta art. 22 cu propozitia „daca nu incalca drepturile si libertatile altora” din art. 26.

    Comentariul este pur si simplu pentru a va spune ca lucrurile s-ar putea sa nu se termine chiar atat de usor…
    P.S. Oricine poate ataca la CCR (prin contencios) 😕

    • #76

      Problema constitutionala poate fi intoarsa atata timp cat esti considerat pericol de infectie. Una este sa fie garantat dreptul la viata si nu te deconecteze de la aparate doar pentru ca unul a stat o trei zile in coma sau o persoana cu deficiente psihice sa fie agresata si altceva este cand tu expui o populatie la o forma de boala. Stii tu legea aia ca o bariera (unii o sar, altii o ocolesc si altii asteapta ca prostii la ea)
      Pe de alta parte tu poti sa faci bube si meningita cat vrei atata timp cat nu ma afectezi pe mine
      Problema as pune-o in alt fel: da, ai dreptul sa iti duci copilul nevaccinat la scoala dar in cazul izbucnirii unei epidemii trebuie sa-ti tii copilul acasa pana trece epidemia si sa fii apt de a plati asigurarile medicale ale copiilor care s-au imbolnavit. Iti tii copilul acasa tocmai ca sa nu se imbolnaveasca iar dreptul ala de la articolul 22(1) este respectat de scoala. Sa vedem cum dovedeste un parinte de copil nevaccinat ca nu de la copilul lui s-a intamplat toata epidemia. Si sa vedem cati semneaza asa ceva.

      Sa-si faca frate tara de nevaccinati si sa traiasca unde vor. Sa manance ierburi, radacini si seminte pana or incepe sa faca oua dar sa nu ma agreseze zilnic cu “ce sanatos e sa mananci vegan”. Si vad agresivitatea asta numai la veganisti.

      Desi m-am nascut in vremea cand existau vaccinurile am vazut prieteni care au ramas paralizati dupa o meningita (si asta a fost o forma buna pentru ca am vazut si alt caz in care a ramas leguma), cicatrici urate dupa varicela care a dat in bube infectate, sterilitate,…etc

    • #77

      @mihaela: dar pentru persoanele vaccinate care tot fac respectivele boli, nu ar trebui să plătească cei care au achiziționat vaccinurile sau cei care au dat legi de astea. atâta timp cât o persoană este vaccinată ea este protejată de alte persoane nevaccinate.

  14. #78

    Iar am intrat in moderare….ce naiba am mai spus Senioare?

  15. #79

    In sfarsit se face ceva in legatura cu vaccinurile .

  16. #80

    cine-i cabralul ala din spatele copilului? Plm, nici caricaturi cu olivia steer nu se mai pot face fara sa fie corecte politic. Fi-v-ar cioara…

  17. #81

    Din moment ce in bucuresti citesc ca in urma campaniilor anti-vaxers hipsterii cu copii au ajuns la 20 % nevaccinati, devin o masa deloc de neglijat.

    In sensul ca, asa tampiti cum sunt, aia isi platesc totusi taxele, muncesc probabil, iar statul ar trebui sa le asigure serviciul de baza numit educatie.. ar trebui alocate cateva scoli speciale doar pentru nevaccinati, gen scoala nr xx, scoala nr xy.. si sa se duca toti nevaccinatii acolo.. ca probabil va fi crima de boli, sechele si mortalitate intre saracii copii, nemaifiind sub umbrela copiilor sanatosi si vaccinati cum e acum, e alta discutie..

  18. #82

    Aş umbla mai uşor cu recomandările de homeschooling pe scări, că aşa ceva poate duce la şi mai mulţi spălăţei pe creier care nu-şi mai vaccinează copiii, nu mai “cred în” ştiinţă, se malnutresc şi numesc asta “stil de viaţă sănătos” şi “veganism” în aceeaşi suflare ş.a.m.d. Tocmai: norocul la noi e că nu există curentul homeschooling şi o măsură de genul celei de mai sus poate avea efectul scontat, că oamenilor nu li-i totuna dacă li-s primiţi plozii la şcoală sau nu.

    • #83

      Nu le este, dar oile-șefe pregătesc nush ce măsură de protest, am înțeles….

  19. #84

    Oliva Steer e buna!

  20. Unii se intreaba: “Cum ar putea copilul nevaccinat care face nu-știu-ce boală să o dea și celorlalți (din moment ce sunt vaccinați)?”
    Lucrurile nu sunt atat de simple. Intai sa tinem cont ca un copil vaccinat poate sa poarte virusul, fara simptome evidente, si sa-l dea celui nevaccinat. Astfel, a aduce un copil nevaccinat intr-o colectivitate mare inseamna a-l supune tocmai pe cel nevaccinat unor mari riscuri.
    Apoi, in cazul in care un copil vaccinat intra in contact cu virusul, corpul lui reactioneaza si in scurt timp virusul este neutralizat. Dar, cel mai improtant e ca in cazul celui vaccinat virusul nu prea apuca sa se inmulteasca. In cazul copilului nevaccinat, neexistand de la inceput o reactie a organismului, virusul se inmulteste vertiginos. Sa nu uitam ca exista parcuri de joaca si alte locatii unde au acces si copiii sub un an. Acestora nu le-a venit randul sa li se administreze toate vaccinurile. Daca un copil vaccinat, purtator de virus, intra intr-un loc de joaca, datorita vaccinului, el are (catitativ) mult mai putini virusi de imprastiat catre cei sub un an decat un copil nevaccinat dar purtator de virusi, in corpul caruia virusii au deschis maternite.

    • #87

      tati, trebuie să te mai documentezi….asta e lecția pe care o auzi de la „experții” pro-vaccin. În realitatea, treaba stă altfel. răspunde la întrebarea legată de hepatita b și TBC. de ce persoane vaccinate contactează aceste boli? datorită celor nevaccinați?

    • #88

      @bughy. Nu, nu neaparat datorita celor nevaccinati.
      Despre vaccinarea BCG: “BCG, or bacille Calmette-Guerin, is a vaccine for tuberculosis (TB) disease. Many foreign-born persons have been BCG-vaccinated. BCG is used in many countries with a high prevalence of TB to prevent childhood tuberculous meningitis and miliary disease. However, BCG is not generally recommended for use in the United States because of the low risk of infection with Mycobacterium tuberculosis, the variable effectiveness of the vaccine against adult pulmonary TB, and the vaccine’s potential interference with tuberculin skin test reactivity. ” De aici: www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/prevention/BCG.htm. Deci eficienta varialbila la adulti. Nu sustine nimeni ca este 100% eficient.
      Pentru hepatita B am o sursa neutra: www.hepb.org/professionals/vaccine_non-responders.htm. Vei vedea acolo ca intre 5- 15% din cei vaccinati sunt considerati ca non-responderi la acest vaccin, pentru acestia nefiind exclusa posibilitatea de a fi fost deja infectati fara sa stie ininte de vaccinare.

    • #89

      @Highlander de Kolentaina: eu nu am zis că ar fi 100% eficient, ci eficiența lui este extrem de scăzută. nu este vorba de câteva cazuri. Așa cum soția a fost vaccinată pentru pojar/rujeolă/rubeolă, le-a făcut și până la vârsta de 10 ani, iar în timp ce era însărcinată și își făcea analizele a observat că organismul nu are acești anticorpi. mă refream strict la faptul că, din punctul meu de vedere, eficiența vaccinării este minimă și o consider inoportună (nu mă refer la deplasări în africa/asia/america etc)

    • Eu mi-am dat un nume si am prezentat un link unde ma poti vedea si-n poza.
      Cand tu te semnezi Bughy, nu te pot lua in serios.
      Am un vecin de bloc care-si zice Bughy . Se suie pe bloc si se pisa de acolo pe postas.

    • #91

      Bughy, si faptul ca nu avea anticorpi, chiar vaccinata fiind, e ceva extrem de rau nu? Pentru ca nu-i asa, anticorpii astia stau asa, permanent in sange.
      O explicatie pentru “absenta” anticorpilor specifici gasesti aici: www.mydr.com.au/travel-health/vaccination-and-antibodies

    • #92

      @Bughy: Nu am înţeles exact dacă soţia a făcut și vaccinul și bolile, iar apoi nu avea anticorpi. Foarte puţin probabil să se întample așa. Într-adevăr, dezavantajul vaccinurilor este că ele nu îţi oferă imunitate pe viaţă (de la 1 la 10-20 de ani, în funcţie de vaccin) și asta depinde foarte mult de particularitătile individuale. Fiecare dintre noi este unic, prin urmare răspunde diferit la triggerul imunologic respectiv. S-a observat totuși că persoanele care au trecut prin boală capătă imunitatate pe viaţă, însă boala vine cu niște riscuri vitale, motiv pentru care e mai eficient să vaccinezi copiii în loc să îi expui la complicațiile despre care am vorbit intr-un post mai sus. Adulții nu se mai vaccinează pentru că au un sistem imun matur care e mult mai capabil să lupte în faţa unei infecții faţă de cel al unui copil și de asemenea sunt mult mai puţin expuși unor astfel de infecții (dovada este faptul ca de cand a fost introdusă vaccinarea antirujeolă cazurile de boală au scazut dramatic, la adulţi fiind aproape inexistente). Excepție face populaţia la risc, adică personalul medical, care se vaccinează pe banii proprii/deloc(din lipsa de bani) la noi în ţară (în afară sunt decontate și sunt obligaţi să facă asta).
      Ce nu înteleg este de ce îţi este mai frică de malarie și febra galbenă decât de rujeolă ( de curiozitate, citeste putin despre PESS- panencefalita subacuta sclerozanta, merge chiar si wikipedia ca sursă pentru cei care nu sunt din domeniu).

  21. BCG se folosește în acest moment în studiul celor de la Faustman Lab pentru găsirea leacului pentru diabetul zaharat de tip 1. Sunt deja în faza a doua și sper ca rezultatele ce se vor publica în 2023 să fie cele așteptate. Totodată sper să nu-l retragă careva de pe piață, așa cum s-a întâmplat cu multe alte medicamente ce au fost parte a astor de studii.
    Legat de vaccinare, știe careva din cei care au comentat mai sus unde se pot găsi publicate studiile clinice care au stat la baza scoaterii pe piață a acestor vaccinuri obligatorii?
    Poate văzându-le, va crește încrederea populației.

    • #94

      E cam greu, avind in vedere volumul de informatie. Totusi, aici ai cerintele dupa care studiile trebuiesc sa se desfasoare si ce trbuie sa rezulte in urma lor pentru ca vaccinurile sa poata primi autorizatie de punere pe piata. www.who.int/biologicals/publications/trs/areas/vaccines/clinical_evaluation/035-101.pdf?ua=1
      Legat de BCG… Au fost incercari si in cancer, ca un mijloc nespecific de intarire a sistemului imun.

    • Știu lucrurile astea și știu unde pot găsi informații despre acele studii, dar oare de ce nu se abordează astfel această problemă.

      Uite, mie mi-a fost teamă să-i fac copilului vaccinul de 4 ani, nici nu știu cum se numește și-ți spun de ce. Pentru că știu personal trei părinți ai căror copii au fost efectiv distruși de acel vaccin. Doi dintre ei la câteva ore, al treilea, a doua zi. Nu mai sunt copii, adică oameni, doar seamănă cu niște oameni, nu știu cum să zic. Și atunci m-am apucat de citit și am văzut și alte cazuri, m-am îngrozit, mă îngrozea faptul că mi se părea prea mult ca eu să știu trei cazuri în cercul meu de cunoștințe. Soarta a făcut ca la 3ani și 8 luni să fie diagnosticat cu diabet și am zis “fuck off” vaccinului de patru ani. Ei bine, ce să vezi, după nici un an aflu că acel vaccin s-a retras, bănuiești din ce motive.
      Așadar, eu urmărind acum mai toate studiile legate de diabet, văd ce se cere, ce se urmărește și care ar putea fi motivele stopării unui studiu. Pot fi motive ca acestea: “am stopat studiul fiindcă producătorul medicamentului folosit de noi l-a retras de pe piață, motivul fiind business needs” sau”prea multe efecte adverse”, plus altele. Așadar, acum, când lumea are acces la mai multă informație, trebuie lucrat la recăpătarea încrederii populației în vaccinuri. Lumea crede că e vorba doar de bani, să se îmbogățească unii. Nu zic că nu e și asta, dar să n-o ducem la extrem. Și nu cred că medicul de familie sau orice alt medic, când faima majorității este că sunt niște șpăgari, sunt persoanele cele mai potrivite să întărească încrederea populației în vaccinuri, acolo, în cabinet la ei. Și nici politicienii corupți pentru care e ușor să dea repede o ordonanță, adică educație cu biciul. Lucrul acesta trebuie gândit, trebuie să se înțeleagă de ce s-a ajuns aici, ce i-ar liniști pe oameni, sunt multe de făcut. Mai dau un exemplu. Îmi povestea cineva zilele acestea că, însărcinată fiind, copilul prietenilor săi, abia născut, intră în stare de vegetație fix după vaccinul din maternitate. Medicii români mai că-l declară mort, dar el își revine după un timp relativ lung printr-o clinică din Franța. Chiar dacă afli că probabilitatea să se întâmple asta este de 1/1000, îți mai vine să îți vaccinezi copilul din burtă? Poate nu sau poate da, depinde cine te liniștește. Cineva de la țară îmi spunea “de diabet se moare, știu eu o fată care făcea injecții în burtă. acum vreo 30 de ani. Dimineața nu s-a mai trezit”. Dar oare și-a pus cineva întrebarea că poate fata aceea din vârf de munte nu cumva a intrat într-o hipoglicemie nocturnă, în somn? Prea târziu, lumea știe că se moare. Da, se moare fără atenție și fără educație. Și un om sănătos poate muri dacă nu știe că nu e bine să se ușureze de pe o pasarelă, direct pe firele de înaltă tensiune ale căii ferate. Mă rog, am scris cum mi-a venit la mână:), poate n-are sens totul, dar idee este, haideți să construim, să vedem ce lipsește, nu să obligăm omul deja frustrat.

    • #96

      Pffff, da, mi-aduc aminte am mai discutat. Tu ai foarte mare dreptate in ce spui. Si nu ma intelege gresit, chiar nu te contrazic in cele ce urmeaza, incerc doar sa-ti explic de ce nu poate fi pusa la dispozitia publicului larg intreaga cantitate de informatii (pentru ca vom vedea ca totusi, esentialul ajunge la public).
      Un raport final de studiu, documentul pe care un producator il depune la autoritatea competenta pentru a primi autorizatia de punere pe piata pentru un medicamentcuprinde multa, foarte multa, extrem de multa informatie. In principiu, autoritatiile cer rezultatele unui studiu de faza III pentru a elibera aceasta autorizatie (studiu pivotal, dar sa nu intram in amanunte). Dar, pentru ca un medicament sa ajunga sa fie folosit in cadrul unui studiu de faza III, trebuie sa treaca prin studii preclinice, de faza I si de faza II, fiecare cu anumite obiective. Pentru un medicament, ca sa ajunga “medicament” sunt necesari 8-11 ani de studii (si foarte multi bani, dar asta e alta poveste). Si asta in situatia fericita (sau nu, depinde de cine citeste:)). Dar, ca sa revin la informarea pacientului, dupa ce se obtine autorizatia de punere pe piata, producatorul este obligat, printre altele, sa informeze pacientul cu privire la beneficiile si mai ales riscurile la care se expune luind acest medicament. Si o face prin intermediul acelui prospect, pe care putini dintre noi il citim in intregime. Acolo sunt cuprinse reactiile adverse observate si raportate catre producator, si anume reactiile adverse care au legatura cu produsul respectiv (spun asta deoarece pe parcursul studiilor de faza I-III, orice efect advers, fie ca are legatura sau nu cu produsul respectiv, trebuie raportat, si trebuie stabilita o legatura preliminara cu acesta. Un grup de oameni din echipa producatorului stabileste legatura pe baza experientei anterioare – studii preclinice sau de faza I, II, chiar trei pe alte indicatii – e mult de scris si foarte complicat). Deci, pe scurt (ha-ha-ha), informatia care priveste pacientul, privind siguranta in administrare, observata pe parcursul tuturor studiilor deja este la indemina lui, in prospect. Americanii ii spun SPC (summary product characteristics). Despre studiile clinice sunt multe, foarte multe de spus. Si eu unul n-am chef sa ma … “deconspir”…. :)))
      Despre restu celor spuse de tine, da, absolut de acord. Medicii de familie poate ca ar fi persoanele cele mai potrivite sa educe pacientii cu privire la vaccinuri, vaccinari si altele, daca ar avea timp/ar fi lasati sa o faca. Si pe urma, ei chiar trebuie sa vrea acest lucru, pentru ca multi dintre ei sunt in varsta, sunt refractari la informatia noua, multi fiind chiar adeptii medicinei naturiste sau homeopate (nu ca asta ar fi in mod neaparat pina la un anumit punct, dar… poate altadata). Asa ca vezi tu, lucrurile sunt foarte complicate… Daca as fi medic de familie, siu un parinte care s-a informat, dar are nevoie de parerea mea privinf un vaccin, i-as expune lucrurile in felul urmator: sa spunem ca avem 1000, toti nevaccinati, toti prezentind riscul de a face boala X. Copilul tau este unul dintre ei. Daca alegem sa-i vaccinam pe toti, la 20 dintre ei vor aparea in mod negresit reactii adverse usoare, iar 1 va prezenta obligatoriu in urma observatiilor studiilor clinice, oi reactie severa. Poate fi copilul tau intre cei 20, 1, sau restul, majoritatea? Nimeni nu poate stii. Dar, daca este un copil care s-a dezvoltat normal, nu au aparut probleme pina atunci, sansele ca el sa fie in grupul mare, care nu vor prezenta efecte adverse, teoretic sunt mai crescute decit cele de a se afla in celalalt grup. Acum, reversul medaliei. Alegem sa nu vaccinam acesti 1000 de copii. Dintre ei, conform celor care au studiat boala X mai mult decit oricare dintre noi, probabil 200 pina la 400 dintre ei pot face dupa boala o complicatie care sa necesite tratament sau poate evolua in lipsa acestuia catre o forma mai grava, iar 10 (sa spunem, conform statisticii) pot face o comnplicatie direct legata de boala X care sa-i afecteze toata viata. Avind in vedere cele descrise anterior, cel putin aparent, riscurile vaccinari sunt mai mici decit cele ce ar rezulta in urma nevaccinarii. Si i-as mai spune parintelui decint este pe piata vaccinul pentru boala X, si care este experienta mea cu el. Sincer, ca si cind ar fi vorbna de copilul meu. Si nu m-as repede sa-l vaccinez, i-as da o zi-doua de gindire. Daca alege sa-l vaccineze, bine. Daca nu, semneaza in fisa ca nu, si asta e. Copilul poate merge foarte bine toata viata sau…. E daca se intimpla acel “sau”, nu vii la mine urlind si amenintind cu judecata. Dar un medic de familie astazi nu are timp pentru asa ceva. Pentru ca are pe cap casa de asigurari, sanepidul, probleme cu programul, cu cardurile, si mai mult de 50% din activitatea lui consta in transcrierea de retete. Medici de familie au devenit niste functionari medicali, si nu asta a frost scopul lor initial.
      Si mai e ceva: noi, ca animale (da stiu, ratiune, inteligenta, vax) suntem prin natura noastra foarte suspiciosi. Si tindem sa dam crezare mai repde unor zvonuri conspirationiste, decit unor data credidibile ce vin dinspre o companie farma sa spunem (a nu se intelege de aici ca aceasta companie nu-si poate urmari propriile interese). Tindem mai degraba sa credem ce publica un oarecare care stie el ca vaccinul sau medicamentul cutare e cah, ca uite, un doctor, un savant, un martir sacrificat pe altarul capitalismului a aratat ca e cah (nu conteaza ca alti 200 au demonstra platiti de farmafia!). Si daca vecinul Costel, de profesie spargator de seminte in fata blocului, imi explica ca a citit el pe net de la una care nu are studii medicale, dar a citit “aprofundat” 7 ani pe net “medicina”, care la rindul ei a citit ea de la unul, samd, ca vaccinul pentru boala X e moarte/autism/niburu, de ce sa cred altfel? In fond, pe Costel il stiu de 20 de ani, astia care zic ca nu-i asa cine sunt? Si de ce sa ma informez, de ce sa caut, de ce sa citesc minciunile autoritatilor, altor medici si asa mai departe? In fond, toti sunt corupti, toti sunt lacomi, toti vor bani, numai Costel si aia cu 7 ani cititi pe net detin adevarul suprem (asa ceva se numeste delir de influenta).
      @Arhi: cred ca e prea lung ca sa fie publicat pe post de reply.

  22. #97

    Eu am ceva nelămuriri:
    1. niciun medicament nu garantează 100% eficienţă şi nici 100% lipsa reacţiilor adverse (mai mult sau mai puţin complicate);
    2. fiecare vaccin este însoţit de beneficii împreună cu riscuri (mai mult sau mai puţin grave, mai mult sau mai puţin (re)cunoscute);
    3. orice procedură medicală / tratament / etc este însoţită de prezentarea acesteia (beneficii, riscuri, procedură, etc) pe care o face medicul către pacient. Astfel, pentru proceduri complexe sau cu riscuri potenţial mari, pacientul semnează că a luat act de acestea;
    4. dacă vaccinarea devine obligatorie, vreau să ştiu cine răspunde în caz de “ceva”
    a) producătorul vaccinului
    b) medicul
    c) statul român cu diversele sale organe
    d) părintele
    e) copilul
    f) societatea

    PS – Pentru cei super încrezători în bunele intenţii totale ale companiilor farmaceutice şi expertiza profesională a reprezentanţilor statului Român, Aulin este comercializat şi recomandat la greu de către medicii din RO, medicament retras de ani de zile din statele civilizate acesta având efecte adverse grave.

  23. #98

    Am sa-ti raspund eu:
    1.) Corect, dar nimeni nu sustine contrariul
    2.) Corect, dar nimeni nu sustine contrariul
    3.) Da, dar asta nu-l absolva pe medic in cazul in care procedura esueaza din modive ce ulterior se demonstreaza ca-i pot fi imputate.
    4.) In caz de ceva, raspunzator ar trebui sa fie producatorul vaccinului si statul.

    P.S. Nu-i chiar asa. Statele care au suspendat Aulinul de la vanzare le poti gasi aici: www.mlaw.ie/news-and-resources/news-archive/352-nimesulide-aulin-mesulid-mesine-suspended-with-immediate-effect.html. Pe scurt, desi EMA (fosta EMEA) pare a fi cel putin pentru Europa, autoritatea suprema de reglementare in domeniul farmaceutic, nu este chiar asa. Fiecare autoritate de reglementare (atentie, mecanism din cadrul ministerului sanatatii din tara respectiva) decide independent ce se intimpla pe piata in propria tara, pe baza datelor pe care le are la dispozitie, si pe baza datelor care-i sunt raportate. Asa ca daca autoritatiile din Franta, Belgia, Polonia, Germania, (Italia n-o bagam in discutie…) decid ca pe baza analizei lor ca Aulinul (Nimesulide) are un profil risc/beneficii favorabil, atunci nu-l suspenda de la comercializare, prin urmare medicii sunt liberi sa-l prescrie. La fel si pentru Romania, Bulgaria, Grecia, si o alta serie de state mai putin “civilizate”.
    Un medicament poate fi suspendat temporar de la comercializare, pe baza informatiilor ca balanta risc/beneficii poate fi pusa sub semnul intrebarii (formulare aiurea), pina la terminarea investigatiei. In baza rezultalor acestei investigatii, autoritatea competenta decide daca prelungeste autorizatia de punere pe piata a acestui medicament sau nu.