sri

Dacă mai era nevoie de demonstrație în această problemă. Deabia și-a manifestat SRI-ul nevoia de a ne supraveghea global pe toți, ca să ne protejeze, nu de alta și gata, o altă instituție a statului a răspuns nevoii sale.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că există o formă de discriminare între utilizatorii de cartele preplătite şi cei care au abonament de telefonie mobilă, întrucât, la nevoie, autorităţile nu îi pot trage la răspundere pe cei din prima categorie.

A nu se înțelege greșit, m-am manifestat de multe ori pentru înregistrarea celor ce cumpără cartele preplătite. Sunt împotriva legii respective pentru că, pe lângă asta, mai are și alte prevederi, cum ar fi cea în care SRI-ul îți poate umbla prin calculator când vrea el, în numele siguranței naționale. Și nu, nu e doar la persoane juridice, așa cum încearcă să vă lase să credeți. Legea e anumit făcută încât să lase loc de interpretări. Ca să nu mai vorbim că nu înțeleg de ce la firme e la liber spionatul.

Interesant e că, în alte probleme, autoritățile staului nu pot coopera. Trebuie să duc dovada unei amenzi plătite la poliție, pentru că poliția nu cooperează cu fiscul. Trebuie să iau cazierul de la poliție ca să îl duc tot la poliție, pentru că poliția nu cooperează cu poliția.

În schimb, când e vorba de siguranța națională…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    inb4 ” Da’ io n-am nimic de ascuns, poa’ sa ma asculte cat vor ei ! “

    • #2

      cel mai idiot argument în existență

    • #3

      Se pare ca lumea nu intelege definitia sintagmei “inb4”, luati si cititi aici www.urbandictionary.com/define.php?term=inb4 .

    • #4

      @mihai: da-mi 3 argumente pertinente pentru care ” Da’ io n-am nimic de ascuns, poa’ sa ma asculte cat vor ei ! “ este “cel mai idiot argument in existenta”.

      Serios, doar 3 argumente PERTINENTE si la obiect. Si fara “lasa ca iti dai seama. esti baiat destept”.

    • #5

      pentru că intimitate, pentru că abuzul are o frumoasă tendință de a prolifera și pentru că suntem români, profund interesați de hobby-urile celorlalți. așa, de pe vârful capului meu.

      nu consider că este în regulă să renunțăm la anumite libertăți pentru a ne elibera de non-probleme; legislația dp ăsta dv e în regulă, dar prost aplicată și deja mult prea des abuzată. în .ro securitatea te ascultă oricât, oricând și oriunde, mandatul ți-l scoate dup-aia, dacă e nevoie. și dacă nu ești dinu patriciu nu poți câștiga un proces împotriva statului, pentru că în .ro nu există vicii de procedură. doar nu-și va recunoaște organul vina sau abuzul.

      dacă tu nu ai nimic de ascuns, îți poți publica viața la ziar. eu prefer să stau ascuns în colțul meu și să știu că nu fute pe nimeni grija ce fac, ce mănânc și ce cac. ceva de ascuns nu este ceva ilegal. iadul societății mi se pare panopticonul.

      și pe lângă astea, o grămadă de concepte frumoase (și dpmdv esențiale pentru omenire așa cum o văd eu), de la prezumția de nevinovăție și până la libertatea negativă (ceva f mișto).

      saluty!

    • #6

      Mihai, haide sa o luam punctual:
      1. “pentru ca intimitate” este o forma de exprimare imprumutata de la un incult. Foloseste-o in continuare. Esti tare!
      2. “pentru că abuzul are o frumoasă tendință de a prolifera și pentru că suntem români” este o fraza pe care nici tu nu o intelegi.

      3. “nu consider că este în regulă să renunțăm la anumite libertăți pentru a ne elibera de non-probleme” se traduce prin “nu ma intereseaza siguranta umana” dar urli in gura mare cand, “doamne fereste” (sunt ateu – e doar o expresie), un debil iti loveste copilul pe trecere si fuge de la locul accidentului fara posibilitatea de a putea fi identificat.
      4. “la noi in ro” este o tampenie efectiva. Urmarirea indivizilor este universala si nu tine de stat. Abuzuri se fac peste tot, indiferent de tara. Incearca sa renunti la expresia asta pentru ca denota prostie. De altfel, esti sigur ca la noi in tara urmaririle se fac deja si se cere mandat pe urma. Se cheama abuz si nu poti castiga intr-un caz de genul asta (tu ai spus-o). Deci care e problema ca intreaga procedura devine legala? Te minti singur.

      5. nu sta nimeni sa iti vada pozele porno din pc. Niciun angajat SRI nu isi bea cafeaua in timp ce da o laba pe pozele sotiei/prietenei tale. Nu exista fundament real pe baza caruia sa concluzionezi ca viata ta devine publica in momentul in care legea intra in vigoare. Totodata, daca vrei sa fii singur, izolat si sa nu te fwta nimeni la icre, poti deveni pustnic. Te duci in varf de munte si dormi cu ursu’. Ah, nu mai ai internet, electricitate si acces la toate celelalte?

      6. traim vremuri tulburi prietene. Nu poti aplica prezumtia de nevinovatie la scara larga. O aplici in instanta in cazul unui individ, dar pur si simplu nu poti pleca de la premiza “toti suntem oameni buni”. In definitiv suntem animale. Animalele pot avea tulburari de comportament, caderi psihice s.a.

      Alte argumente?

    • #7

      @M0fo – chiar voiam sa-ti raspund serios, dar vazand reactia ta la explicatia detaliata a lui Mihai am renuntat. Din nefericire insa se pare ca n-o sa-ti dai singur seama de ce argumentul e imbecil, intrucat nu esti suficient de destept pentru asta.

    • #8

      m0fo ai trecut pe lista neagra a sri :))

    • #9

      1. apreciez cum îmi evaluați nivelul de cultură. cer scuze, șefu’, promit că mai trec pe la șcuală;

      2. apreciez și cum conchideți ce înțeleg și ce nu; cer scuze din nou, domnu’ șef;

      3. aici nu putem decât să ”agree to disagree”. mă interesează siguranța umană, dar nu sunt dispus să renunț la drepturi și libertăți (termeni suprafolosiți, dar trebuie să ținem de ei) pentru a liniști temeri absurde precum cea expusă de tine ca exemplu. în momentul de față nu cred că îți lovește cineva copilul și o ia la sănătoasa; îl putem indentifica destul de ok și fără să îi ascultăm telefonul 24/7;

      4. sunteți de acord că abuzurile au loc. soluția pentru abuzuri/infracțiuni este oprirea lor, nu acceptarea lor ca stare de fapt. e.g. din cauza asta nu legalizăm evaziunea fiscală;

      5. probabil că așa este, nu dă nimeni o labă tocmai pe mine. dar ar putea să facă asta, va avea aceste privilegii și asta mă deranjează profund. nu mă deranjează atât că viața mea „ar deveni publică”, panopticonul era o exagerare de dragul demonstrației, recunosc. dar mă deranjează că o instituție pe care suntem pe cale să o legitimăm poate ști când mă cac fără acordul meu și fără dovezi clare în sensul toxicității căcatului meu; nu vreau să mă duc în vârf de munte (și probabil că nici nu aș putea, m-ar duce la Palazu), sunt bine ok unde sunt. aș fi și mai bine dacă aș ști că nu îmi ascultă nimeni telefonul și nu îmi citește mailurile; nu-s cel mai paranoic măr din pom, dar cred că știm cu toții despre 1984 etc.

      6) mi-ar plăcea să fim prieteni, dar tare mi-e că ne-am da cu halbele în cap reciproc, mai ales în „vremurile astea tulburi” în care avem toți păreri; prezumția de nevinovăție TREBUIE aplicată universal, la scară largă și nediscriminat, altfel deschidem uși pe care nici nu le-am încuiat încă de tot; parcă prea repede uităm. prin punctul ăsta demonstrezi că ești partizanul unei doctrine totalitare. cum privești oamenii ca animale întărește convingerea ta totalitară.

      eu sunt pentru un sistem în care autoritatea este drastic limitată, fiind foarte predispusă abuzului (a stai, asta era aia pe care nu o înțelesesem, nu?). undeva în sfera libertarianismului, între minarhism și vreun soi de anarho-capitalism. n-om fi toți oameni de treabă, dar cred că la sfârșitul zilei ajungem la acord.

      ați citit-o pe-aia cu libertatea negativă?

      poate că are rost să intrăm în clișee de genul ”first they came for the communists…”

      toate cele bune!

    • #10

      mihai, putem sa bem o bere linistiti. Nu ne dam cu halbele in cap si nu trebuie sa ne punem de comun acord in privinta unui aspect. FIecare din noi are un punct de vedere. Daca esti de prin Bucuresti, cu cea mai mare placere bem “o bere” si discutam si aspectele de mai sus :).

      AI_de_plm, da’ io n-am nimic de ascuns. Poa’ sa ma asculte cat vor ei!

    • #11

      @m0fo
      “Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.” Benjamin Franklin

      In alta ordine de idei, accidentele de avion si atentatele teroriste atrag atantia si produc emotie. Statul este mai incompetent sa salveze viata oamenilor care mor in numar mult mai mare si in multe alte feluri (pentru ca a facut drumuri nationale fara separatoare de sens sau pentru ca n-a subventionat scheme moderne de tratament, de exemplu), dar vrea sa salveze viata celor care mor spectaculos chelutuind sume obscene pe tehnica (vezi NSA in Statele Unite) si ingradind libertatile civile (de ce nu, pentru ca se poate). Teroristii vor gasi intotdeauna vreo schema ingenioasa care sa ocoleasca tehnica, iar agentiile ar face bine sa investeasca mai mult in metodele clasice de infiltrare si culegere de informatii in loc sa stea cu mana intinsa la cersit.

      Eu, unul, prefer sa imi creasca sansele de a muri de bomba, decat sa imi cresc copiii intr-un stat politienesc, in care drepturile omului (oricare, nu numai dreptul la viata) au ajuns istorie.

    • #12

      pai el nu vrea libertate, el stie ca daca nu a facut nimic, nu are nimic de ascuns, prin urmare autoritatile sunt libere sa ii supravegheze viata. va fi sigur

    • #13

      You got it quite wrong. Si intr-adevar este “vina” mea. Nu vreau sa fiu urmarit, trackuit sau ce vrei tu. Pe de alta parte vreau sa existe posibilitatea ca in cazul in care cineva este suspectat de ceva sa poata fi observat.

      Problema este alta: se creaza 2 tabere, unii aruncand cu cacat in ceilalti. Si viceversa. Nimeni nu este dispus sa vorbeasca, iar lipsa de comunicare nu face altceva decat sa amplifice tensiunea. Vezi cazul Jordan. El asa a stiut sa faca. El e mai adevarat ca ceilalti, el detine adevarul suprem. Restul sunt de cacat.

      Ceea ce am facut mai devreme a fost taman dovada ca noi nu vrem sa dezbatem. Daca cineva cere argumente, indiferent de cat de pertinente sunt sau nu acestea trebuiesc acceptate. Ca doar le-am oferit, nu?

      Contra-argumentele date de mine NU reprezinta punctul meu de vedere. Am vrut sa vad pana unde poate merge cineva cu rationamentul. mihai da dovada de om capabil cu care, dupa cum am spus anterior, as bea o bere.

      Repet: cu exceptia frazei “pentru ca intimitate” (ma enerveaza crunt ca adoptam expresii de toata jena), restul sunt contra-argumente oferite pentru a testa diverse: rabdarea cu omul prost (2), justificarea punctului de vedere (3), acceptarea (4), eternul “dar eu nu fac” (5), aerul totalitarist (6).

      PS: imi voi lua minusuri. Nu e bai. Se va face misto. Nu e bai.

  2. #14

    pentru ca toate se bazeaza pe acelasi principiu : tu esti fraierul . Daca lucrau pe principiul institutiile statului coopereaza puteai sa te plangi .

  3. #15

    Na ca ai postat, ne amenintai ca nu avem ce citi de dimineata. :)))

  4. Șpionatu’ e liber la firme pen’că electoratu’ n-are firme.
    Mai mult, o parte din firme cotizează la unele partide mai mult decât la altele.
    Ceea ce nu e bine, domnu’ chestor, nu e bine deloc.

    Смерть шпионам!

  5. #28

    Mi se pare sau ai adoptat stilul lumbersexual?

  6. #31

    apai cum te spioneaza la pc? prin programe dinalea gen spyware?
    totusi astea cred ca sunt facute ca sa justifice ceva investitii de resurse, ei nu spioneaza nimic, isi fac laba ca si pana acum dar in plus mai papa niste bani.

  7. #32

    Firmele pot fi spionate pentru ca bugetul sri e mic si angajatii mai scot si ei de o cola santajand sau vanzand informatii.

  8. #33

    Bai ce oameni…vrea Statu’ sa va protejeze de talibani si voi nimic. :))))

  9. Problema e ca tanti lenuta de la nonstop nu iti poate prelua CNP-ul legal ca sa iti vanda pe urma cartela.

  10. #36

    Aici e vorba de un lucru extrem de simplu. Conform legii orice organ al legii, chiar daca investigheaza o anumita pista, daca constata ca persoana cercetata a mai comis o infractiune, atunci este obligat sa cerceteze/aduca la cunostinta organelor competente acea infractiune. Daca nu face asta poate fi acuzat de favorizarea infractorului.

    Pana acum SRI-ul avea doua modalitati de informare a organelor abilitate:

    1. Cea oficiala, atunci cand i se cerea sa investigheze ceva pe baza unui mandat judecatoresc, informatiile obtinute stand la baza unui eventual dosar, fiind obtinute oficial si pe cale legala.

    2. Cea neoficiala: SRI-ul obtinea ilegal informatii, dar nu le putea inainta organelor de cercetare pentru ca ele nu ar fi putut sta la baza unui dosar, fiind obtinute ilegal si anuland din start dosarul respectiv. In cazul asta SRI-ul trimitea o informare procuraturii prin care anunta ca X comite infractiunea Y. In acest moment organele judiciare trebuiau sa gaseasca o cale (si nu aveau prea multe la dispozitie) de a obtine mandatul de perchezitie/ascultate. De exemplu in cazul traficului marunt de droguri usoare, pe baza informarilor SRI-ului, un politist sub acoperire sau un colaborator cumpara o doza de la respectivul traficant, succesul actiunii reprezentand motivul de eliberare al unui mandat. Daca persoana vizata reusea sa nu ofere destule indicii pentru un mandat, atunci politistii in frunte cu procurorul stateau si isi muscau buzele, desi stiau ca respectivul comite infractiuni.

    Prin legea care ne va fi bagata pe gat, SRI-ul scapa de informarile neoficiale si toate informatiile trimise organelor de cercetare vor putea fi folosite in mod legal. Pentru majoritatea utilizatorilor de internet, cum suntem noi, asta va insemna: SRI-ul monitorizeaza traficul tuturor, nemaiavand nevoie de mandat, inainteaza lunar liste cu cei care downloadeaza torente, iar procuratura tine lista in sertar, pentru orice eventualitate. Daca vor sa aiba ceva de impartit cu tine atunci te cauta pe lista, vin cu mandatul, deja au in buzunar vreo 2-3 incadrari pentru piraterie si isi continuta treaba, care de altfel le-ar fi fost uneori imposibil de dus la capat. Pe Al Capone in definitiv l-au arestat pentru altceva. Asa va fi si de acum.
    Daca procurorul vrea sa isi faca o norma de dosare, daca vrea sa caute ceva prin calculatorul/casa/telefonul cuiva si nu avea un motiv temeinic pana acum, daca anumite companii vor face “demersurile” necesare pentru starpirea pirateriei, atunci daca veti fi downloadat torente dupa ce intra in vigoare legea, asteptati-va in orice moment ca va poate suna cineva la 6 am la usa.

    Criptarea? Deja este ilegala in anumite tari, iar refuzul de a dezvalui cheia de criptare aduce din start niste ani de puscarie. In Romania nu este ilegala si daca procuratura constata ca nu are cum sa acceseze continutul criptat, iar persoana in cauza “uita” cheia din cauza emotiei sau “pierde” hartia pe care o avea scrisa, nu i se intampla nimic, pentru ca nu exista nicio certitudine ca pe hdd ar exista dovada unei infractiuni si nu poate fi acuzata de obstructionarea justitiei.
    Mai mult ca sigur ca dupa ce legea asta se va pune in aplicare prin toata Europa se va trece la legiferea infractionalizarii criptarii. Asta este pasul logic urmator.

    De acum nu va mai exista “scriu sub anonimat despre politicieni si google-ul nu va destainui identitatea mea”. Dai un pumn in gura in autoaparare cui nu trebuie, a doua zi, daca ai downloadat torente, esti luat de acasa pentru piraterie. Spui ce nu trebuie despre cine nu trebuie, atunci trebuie sa iti gandul ca netul si calculatorul tau mai sunt ale tale. Si lista poate continua. Cauti o arma de airsoft, a doua zi deja esti monitorizat, ca poate esti terorist.

    Ne indreptam cu pasi repezi spre “libertatea” chineza. Bine ca am scapat de comunisti, ca astia noi sunt “cu fata umana”. Usor-usor ajungem la stadiul de acum 30-40 ani. Ascultati din toate partile, vulnerabili la abuzul statului, monitorizati in viata de zi cu zi. Democratie si libertate clasa 1.

  11. #39

    Meanwhile: gizmodo.com/the-nsa-saw-signs-that-the-sony-hacks-were-coming-1680362941

    Noi v-am hackuit pe voi si am aflat ca voi ne veti hackui pe noi. Deci hai sa va acuzam pentru ceva ce am facut si noi inainte ca sa aflam ce vreti sa faceti voi in viitor.

    Americanu’ de rand e indignat de ce au facut coreenii. Nu de ce au facut americanii inainte. Meh…

  12. #40

    Eu n-am vazut pana acum pe nimeni sa explice cine este si ce vrea noua lege a SRI. Are cineva vreun link?

  13. şi trebuie să duc adeverinţă la CASMB de la universitate că fii-mea e studentă la stat, la buget pentru că universitatea nu colaborează cu instituţiile statului. şi trebuie şi adeverinţă de la fisc cum că fii-mea nu a avut venituri. a … stai, dar asta nu e tot, şi dacă nu ai venituri trebuie să plăteşti şi dacă a făctut una sau alta? păi… cum dovediţi că, neavând venitur,i după ce a devenit majoră, a fost într-o formă de învăţământ de la stat? a … păi n-am diploma de bac, că se tipăreşte literă cu literă (ca pe vremea lu Gutenerg), şi … etc …. altă poveste. că nici o instituţie nu colaborează cu alta de zici că suntem de pe marte.dar mariţienii cică au colaborat cu noi cândva … e, cine să ştie? şi hai să îndreptăm toate astea pe urmă vedem cum e cu cartelele preplătite.

  14. 1. Cine e fara de pacat (pe internet) sa arunce prima piatra (in piratii astia nenorociti)…

    2. Nimeni nu sesizeaza un business foarte interesant si ilegal :
    Bisnita cu cartele prepay inainte sa intre legea cu buletinul.
    Cererea pe piata a unei cartele preplatite va dicta pretul anonimitatii.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.