Comisia europeană tocmai i-a dat lui boc sarcina de a extinde categoriile de salariaţi care pot încheia contracte de muncă pe perioadă determinată. Dacă în maxim 1 an mai există vreun rromân cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, să îmi spuneţi mie cuţu.

PS: Încerc să vă aduc aminte că pe lume nu există doar programatori şi oameni care o freacă în faţa computerului.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

24 comentarii Adaugă comentariu

  1. o sa existe in continuare, pentru ca trebuie sa crediteze si bancile pe cineva si in momentul asta fara contract pe nedeterminata nu dau 2 bani pe tine, indiferent de venituri sau cat vrei sa imprumuti. Si cand or sa sara bancherii de cur in sus, guvernul o sa se conformeze, ca na, doar Isarescu e the guru 🙂

  2. #2

    Ce nu intelegi tu e ca romanii asta isi doresc. Ei vor sa fie furati, umiliti, sfidati, batjocoriti, etc….altfel n-ar fi votat in halul asta la ultimele alegeri. De ce isi doresc asta, e cu totul si cu totul alta discutie…

  3. #3

    Intr-adevar, in ultimii 2 ani, bancile s-au spetit de cata creditare au oferit populatiei. Daca stai sa te gandesti si la cati datornici exista, la cati sunt bagati in Biroul de Credit si, automat, cel putin cativa ani stau pe bara dar, mai ales, daca te gandesti la faptul ca cel mai bun si sigur client al bancilor a fost, este si, se pare a fi in continuare statul… problema se rezolva, in mare masura, de la sine.
    Si mai e o chestie: poate sa sara banca de cur in sus, la anul, pana nu mai poate. Odata ce un angajator vede ca merge treaba cu perioada determinata, pa si la gara.
    Arhi ai spus bine: nu exista doar programatorii si cei care freaca tastatura in general – mai avem directorasi si tot felul de manageri sau asa zisi manageri pe la te miri ce institutii, avem baieti destepti (nu doar in sectorul energetic), mai sunt cei care inca mai coordoneaza “afaceri” cu etnobotanice, cei care misca traficul de tigari la frontiera, cei care sparlesc motorina din rezervoare si o vand (cu acordul si in cardasie cu sefii) la preturi de dumping “la baieti”, cei care mai prind niste proiecte de la stat sau chiar U.E. si mai baga niste sume cu multe zero-uri in buzunare.
    Nu mai aduc aminte de cei care “se descurca” in strainatate (si se pare ca o fac foarte bine) sau de fatucile care produc la greu.

    Asadar, la cati banuti circula, de ce ar mai trebui credite? Gandeste-te ca pe langa fiecare “baiat destept” misuna cel putin inca 2-3-5-10 altii care mai mananca o paine.

    Astia de plang cu credite sunt looserii care n-au avut bulan in viata sa se prinda pe langa unul smecher, care au fost prea fricosi sa se apuce de tot felul de faradelegi, care au demnitate (ce cuvant urat in ziua de azi) incat sa n-o suga, pe sub mese, tuturor nespalatilor doar pentru niste cadouri si/sau sume de bani, etc etc etc.

    • #4

      Sper ca incerci sa ne arati ca esti glumet, ca daca nu e grav. Foarte grav.

  4. Doi măcar or fi … Boc și Băse.

    • #6

      pai base e pe determinata, din cate stiu eu. boc e pe perpetua.

  5. #7

    Bre Arhi

    Pe la final de 80 si inceput de 90 eram un agarici fara cea mai mica experienta in munca, picat din cer in Elvetia.
    Treaba era clara acolo, ca biban nu pupai decat contracte temporare (perioada determinata). Am fost mirat dar trebuia sa pap o painica.
    Au trebuit multi ani ca sa pot sa sper la un contract pe perioada nedeterminata.
    Lucrurile erau limpezi, contractele pe perioada nedeterminata presupuneau un nivel maxim de incredere in ceea ce stii si poti sa faci din partea angajatorului.
    In orice firma se incepea de la contracte cu perioada de 1-3 luni, se ajungea apoi la contracte pe perioade mai mari(6 luni-1 an).
    De la contracte pe perioada de 1 an si pana la “nirvana” unui contract pe perioada nedeterminata puteau sa treaca si 3-4 ani.
    Dar deh, noi ne-am obisnuit de pe vremea lui Ceasca cu conceptul ca oricine trebuie sa aiba un loc de munca asigurat si sa poata iesi la pensie de la uzina…
    Wrong, nu la mine….
    Am o seama de angajati astazi si sa fiu sincer, doar doi sau trei se incadreaza in standardele unui contract de munca pe perioada nedeterminata.
    Restul, evident o sa aiba o mandrete de contract pe perioada de max 1 an.
    Iar astia noi, pe maxim 3 luni.
    De ce?
    Pai simplu, am avut flacai care in primele luni rupeau malul si dupa erau campioni pe feisbuc si tuitar, zona de confort era toata a lor si numai a lor.
    Ia sa ai sabia lui Damocles ciclic deasupra capului sa vezi cum devine irelevant Farmville, feisbuc, tuiter si alte alea alea, si devine extrem de relevant faptul ca primesti bani sa-ti faci treaba….
    In rest, numai de bine

    • #8

      ai perfe WBF » directore, azi ma intrebam ce-o fi cu tine, ca nu te-am mai auzit demult.

  6. Patronii au nevoie sa inoculeze nesiguranta locului de munca in mintea angajatilor pentru a-i putea controla usor iar contractul pe durata determinata le permite asta plus ca pot refuza prelungirea acestor contracte daca nu le mai place mutra sclavului de pe plantatie.

    • #10

      sclavii pe plantatie is aia care-s buni la toate si nu se pricep la nimic. aia unici care mai au cel putin 1000 de inlocuitori care asteapta la usa firmei un loc liber. n-o mai ardeti ca victimele. un angajat bun stie ca n-are de ce sa se teama.

    • Un angajat bun? Poate esti patron sau ai avut norocul sa lucrezi in vre-un paradis. Nu exista angajat “bun” ci angajat obedient. Excludem din discutie nepotii, turnatorii si amantele, astia au loc intotdeauna. Atat timp cat nu spui “NU” la nimic esti un angajat bun, cand ai ridicat vocea, ajungi pe lista neagra, indiferent cat esti de competent iar inlocuirea ta este doar o chestiune de timp.

    • #12

      acu tu daca-ti imaginezi ca un patron bun o sa-si angajeze nepotii si amantele doar pentru a-si pierde banii… cum zice wbf, o sa simta gustul amarui al falimentului. eu nu vreau sa-mi pierd timpul pt oameni din astia. pentru ca-mi permit sa aleg. si sa plec cand nu-mi convine. tu, pe de alta parte o sa fii un angajat bun si o sa injuri lega sclaviei pe bloguri.

    • #13

      semeketh » si tu, si cel de mai sus, ganditi mic, la patroni de firme cu 20 de angajati. ce parere aveti de multinationale? de corporatii? de platformele muncitoresti? acolo nu se pot angaja pe pile? daca esti sef, nu poti da afara pe oricine, la terminarea contractului pe termen limitat, ca sa iti aduci fiul/fiica/amanta/mama/tata?

  7. Nu inteleg de ce toata lumea se incapataneaza sa vada doar aspectele negative ale acestui tip de contract. In mod normal intr-o astfel de situatie ar trebui sa fie incurajati angajatii productivi si eficienti, care nu cred ca vor ramane fara locuri de munca. Cei care se tem cel mai mult sunt tocmai aceia care trag chiulul la locul de munca asteptand sa mai treaca o zi.
    Sunt convins ca un angajator se va stradui sa ofere un contract pe termen nedeterminat daca gaseste un angajat valoros (este o chestiune de retentie a fortei de munca eficiente).

  8. #15

    @Arhi
    Nu am patit nimic doar ca deschid ciocu’ mai rar. Toate bune pe aici pe plantatie. 🙂

    @Liviu.
    Patronii nu au nevoie sa “inoculeze nesiguranta locului de munca” pentru simplul motiv ca un loc de munca nu este “sigur”.
    Azi este, maine nu.
    Si depinde de angajat ca acel “maine nu” sa nu expire.
    Evident depinde si de patron sa nu fie o pula cu ochi, caz in care o sa aiba doar lingai si pupincurisiti in preajma, drept care undeva pe parcurs o sa testeze gustul puternic si amarui al falimentului.

  9. Asa si care e problema ? eu nu vad nici o problema prea sau invatat rromani sa frece mintea la munca sa devina competenti ca altfel pa pa job …

  10. Daca o firma doreste te da afara cand vrea ea sau mai bine zis te face sa pleci singur. Asta cu contractul determinat sau nedeterminat e mai mult pe hartie. Parerea mea.

  11. Pun rămășag pe mulți bani că peste un an vor exista încă (foarte mulți) salariați pe perioadă nedeterminată. În primul rând sunt contractele actuale, care, în cazul în care angajatul nu e dat afară, nu vor fi schimbate. Apoi, de la intrarea în vigoare a noului cod, 30% din contractele de muncă nou-semnate au fost pe perioadă nedeterminată (INS). Deci vor exista!

  12. #19

    WBF rules.mi se pare cel mai corect asa,avand in vedere tendinta romanului de a freca duda odata ajuns undeva.asta nu ne strica,poate cel mult ne mai educa…..

  13. la capitolul oameni intrati pe Pile Receseu’ le depaseste pe toate. angajari “serioase” nu s-au mai facut de prin 2007

  14. Ce bine că sunt PFA și sunt propriul meu angajat de la 18 ani? 🙂

  15. #23

    Practica este de domeniul normalului in vestul europei.Eu a trebuit sa muncesc vreo 6 ani cu contracte de la 1 an la altul.Dezavantaje:impozite mai mari,banca nu te baga in seama daca ceri mai mult de 10.000 de euro.Avantaje:as fi putut sa beneficiez de ajutor de somaj la expirarea fiecarui contact.
    Dupa ce am incheiat un contract pe perioada indefinita am reusit sa imi iau casa.

  16. #24

    Mda, cel putin cu ultima afirmatie ai dreptate. Se vor schimba multe, si nu cred ca in bine.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.