Vorbeam acum cu un amic din online, ce scandal a fost anii trecuți cu adblockerele. Campanii făcute cu scopul ca oamenii să renunțe la adblockere, să le dea disable, să vadă reclame, să nu lase siturile ca să moară ele din cauză că nu mai poate să facă popup cu 100 de reclame într-o pagină.

Motivul de discuție era despre cum pe mine nu m-a afectat niciodată asta, pentru că întotdeauna am situl curat și îngrijit, refuz să am orice fel de urmă de intruzivitate în viața cititorului, ce e în gușă e și în căpușă, articolele publicitare sunt articole publicitare, când sunt bannere sunt întotdeauna puse în afara conținutului, nu împiedică citirea articolelor, nu te forțează să dai click cu X-uri micimici puse pe cine știe unde și tot felul de măgării de astea.

Nu, nu am știut eu despre astea de la început, Vali a avut grijă să mă așeze pe făgașul corect. A fost greu, câteodată am privit cu frustrare cum alții se bat cu pumnul în piept la conferințe despre realizări la hectar și vânzări, dar pe siturile alea nu puteai să intri fără adblocker, că îți crăpa browserele. Timpul a trecut, ei au trecut, s-au reinventat în alte industrii, unde încă nu a aflat nimeni cât de fakeri sunt, dar noi am rămas aici, la fel de puternici, la fel de verticali.

În rest, se știe, ziarele pot face și scrie orice căcat, pentru că ei au de plătit salarii, da?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. trebuia și trebuie să ne lăudăm mai des.

  2. #3

    se intimpla si la case mai bune imgur.com/TqpGmF9

  3. #4

    Și minunatele site-uri ale unor publicații gen NY Times te umplu de reclame, iar dacă bagi adblocku’-n priză vor bani. Să mă sugă.
    Site-ul Forbes US: 43 reclame și 20 track-ere. Pe o singură pagină!!! Să-i citească tata. 😀

  4. #5

    Cea mai mica particula din univers: x-ul de la ad. (NoScript si am stricat internetul)

  5. #6

    macar pune inapoi votul la comentarii 🙂

    • #7

      Ba da’ ce va mai freaca pe voi ca nu puteti da cu manuta la ce scrie unul si altul.

    • #8

      nici nu ma gandesc. nu ai observat o crestere a calitatii comentariilor si o imputinare a cacaturilor? inainte, majoritatea comenta doar cu speranta ca o sa ii dea cineva multe manute, nu conta daca isi bateajoc de cineva, daca avea ceva de spus. acum, vrei sa contribui, bine, nu, iarasi bine.

  6. #9

    Totuși eu încă simt lipsa notificărilor push trimise de arhiblog. Poate le vei reimplementa.

    • #10

      erau prea multi oameni deranjati de ele. nu stiu daca o sa o mai fac.

    • cititorul intră când are timp. dacă uită, nu îl câștigi cu notificările alea. o să uite, o să vadă notificările, o să dea click o dată din 10 notificări, apoi o să zică “bă, n-am chef, marș” și gata.

    • #12

      Doar Duolingo are dreptul sa trimita notificari. Recunosc, mi-e si putin teama sa le scot.

  7. #13

    Lasă lasă, că Vali are câteodată niste reclame la click, in jurul textului din articol, care abia așteaptă să te prindă. Reclama la fine store e primul exemplu care îmi vine in minte.

  8. #14

    Asta cu reclamele neinvazive este chiar de apreciat la amandoi.

    • #15

      Ce amândoi, frate? Amântrei. Sau n-ai bagat de seama giaca dă piele? (Zise nea_zapada care-a pierdut 6 kile cu covidu’, de parc-ar fi fost ultimu’ lucru de-i lipsea la fizicu-i de caşectic la bază).

  9. #16

    Dupa ce ca au 70% din pagina plina cu anunturi, se mai si baga ca rama-n fund “da’ nu-ti pun si niste notificari in traista? hai, ca’s ieftinache… auzi baiatu! un’ te duci, ba?”

    Am scris mai demult cat imi displac reclamele intruzive de orice fel, dar cred ca cireasa de pe tort o iau clipurile care pornesc singure si trebuie sa cauti tu butonul de inchidere, pauza, mute, etc. Bonus daca se mai si desfasoara pe pagina, peste textul pe care incercai sa-l citesti.

    Mega-bonus: site-urile care nu functioneaza daca le blochezi anunturile, fursecurile sau scripturile, desi ele-s nesimtite si au 50+, care bineinteles ca pornesc singure.

  10. #17

    Iar când ai greșit ai fost bărbat și ți-ai asumat. Serios, am apreciat foarte mult. Și nici măcar atunci nu erau intruzive, erau doar scârboase, dar stăteau în colțul lor.

  11. #18

    @cetin pe opera am adblocker inclus 🙂 pentru restul am piHole. Eu nu prea mai stiu cum arata internetul cu reclame.
    Cand ai pus ceva reclama pe site si mi-a placut am cumparat (mai ales licente de windows ;)) )

  12. #19

    Eu vad chestia asta si oarecum ca un vid legislativ,si nu la nivel de Romania,ca nu contam,dar macar la nivel UE.sunt o groaza de siteuri care nu pot fi deschise/accesate daca nu accepti niste politici ciudate de confidentialitate,iar tracking e la greu,bonus detecteaza si localizeaza ip-ul tau…chiar daca nu te avantajeaza.exemplu:ma duc in nu stiu ce tara plm,yahoo,hotmail detecteaza locatii necunoscute si vor verificari suplimentare.bonus toti vor si un numar de telefon pt verificare…muie.
    Cat despre site-urile alea mizerabile,si aici includ presa sportiva online,sunt pur si simplu abjecte,in acceptiunea mea,si aleg de multe ori sa nu le accesez din cauza reclamelor si tracking,dar imi dau seama ca fac parte dintr-o minoritate fff redusa si ca noul standard e departe de ideile mele.

    • #20

      Este putin dificil din punct de vedere legislativ sa obligi site-urile sa permita accesul fara sa-ti “vanda” reclame. Daca asta este sursa lor de venit, este normal sa o impuna.

      Iar legat de asta cu logarea pe mail, este pur si simplu o situatie legata de securitate. Este normal sa se aprinda niste beculete cand te loghezi de la cateva mii de km distanta. Mai ales in tarile alea de prin Asia recunoscute pentru phishing la greu.

  13. Pentru că nu contează ce scrii, atât timp cât faci afișări (la reclame). Nu?! Îmi aduc aminte de reclamele in flash. Ce vremuri… Se bloca naibii celeronul meu la 2.66.

    • #22

      Pe vremea aia foloseam HOSTS. Aveam liste-ntregi acolo. 😀

  14. #23

    Şi acuma vine întrebarea: ptr Android ce soluții de adblock există?

    • #24

      Edge

    • #25

      VPN+piHole

    • #26

      da, fix. zi-i sa isi ia si un raspberry pie

    • #27

      AdGuard

    • #28

      Samsung Internet browser. Se pot instala 3 ad-blockers : ad-block, adblock plus sau crystal . Toate 3 folosesc aceleași liste, așa că unul e destul. Și blochează și reclamele pe youtube. 😉

    • #29

      Brave browser (si Android si PC)

    • #30

      Eu folosesc Firefox + adblocker/noscript sau Firefox Focus.

    • #31

      Mai exista si Opera (inclusiv variante gen mini), o folosesc pentru site-urile mai dubioase.
      Si Firefox pentru Android, i se pot instala ublock si altele.

    • #32

      Blokada (blokada.org/) blochează inclusiv reclamele alea tip banner ale Androidului. Nu are nevoie de root și e gratuită.

    • #33

      daca lucreaza prin schimbarea DNS-ului, adica plimbarea traficului tau prin serverele lor, no tks, asa fac toate. eu nu am incredere in routerul meu de acasa, daramite in serverul unora.

    • #34

      Posibil sa ma repet sau sa fi citit tot aici, insa daca vrei sa scapi de reclamele youtube poti folosi vanced (vanced.app). Plus ca merge si PIP si cu ecranul inchis.

  15. #35

    Asta e unul din lucrurile aparent simple pe care le apreciez la tine și la Zoso. Siteuri cu design curat, care merg cum trebuie și care nu ma inunda cu reclame.

  16. #36

    Salut!
    Pentru mine, sa intru la Vali sau la tine e ca atunci cand intru intr-o carciuma neutra dpdv advertising. Sunt satul de pahare branduite cu o bere, sorturile cu alta bere, scrumierele de la x, scaunele de la y, tavile branduite cu nu stiu ce alcool iar pe pereti cad reclamele pe mine. Ii zice simplu si pe romaneste overbranding.
    Neutralitatea asta inseamna doua lucruri pentru mine: ca proprietarul e centrat pe mine, consumatorul, si ca nu a ales calea usoara, aceea de a-si vinde valorile, credintele si principiile pe doi arginti. Ceea ce ma face sa revin cu placere si cu incredere.

  17. #38

    Pe site-uri cu multe reclame si pop up nici nu mai intru a adoua oara, daca poerd mai mult timp sa le inchid decat sa citesc ceva relevant, adio.
    Totusi parca e mai ok fara “mânuțe”

  18. E o problema mai veche, care isi are radacinile in educatia estetica. E suficient sa iesi pe strada si sa observi haosul vizual. Lipsa de reguli sau nerespectarea unor reguli de urbanism. Culori, regim de inaltime, combinatiii de materiale, ghiveci de stiluri, cabluri atarnate, panouri publicitare. Problema e ca aparent nu ne deranjeaza, sintem prea preocupati de propriile probleme ca sa dam atentie defectiunilor din spatiul public. Cand vizitam occidentul, ne place ordinea germana, curatenia austriaca, perfectiunea proportiilor din orasele italiene, simplitatea si unitatea stilistica a satelor tiroleze. Simtim ca e “ceva” acolo care pare ca ne simplifica si ne infrumuseteaza viata. La fel se intampla si cu mediul online. Nu exista educatie estetica, la scoala aceleasi teme rasuflate de educatie plastica chinuind copiii cu acuarele si pasarele pe campii, fara sa se puna accent pe structura, reguli, compozitie, culori, istoria artei. La nivel academic, abea de cativa ani se studiaza mai serios comunicare vizuala digitala, dar chiar si asa studiul individual e de baza, programele sint deja depasite. E foarte mult amatorism in industria designului, iar asta se vede navigand webu-ul romanesc. Exista cateva companii care isi permit o agentie mai rasarita, unde gasesti si designeri foarte buni, chiar daca sint “manevrati” de manageri de cont fara prea multa morala si etica, dar asta e alta discutie.

  19. ce sa faci. un site care are pop up ori reclame cum am vazut la unele siteuri de sport in 3 luni scade in googu’ si se curata de tot de trafic organic.