Ador blablaurile de pe net despre cum trebuie neapărat să susținem producătorii locali, producători care, altfel, nu se pot susține singuri și trebuie să o facem, ca să luptăm împotriva evil lorzilor de la hypermarket.
Între timp, producătorii locali:
Deci da?
4 rosii, 8 dovlecei, o kilă de castraveți, 2 vinete și niște mărunțiș, 120 de lei? Serios? Sunt trase în aur? Culese de mâini de virgine care nu au atins niciodată 🍆?
Ce face atât de deosebit kila aia de zarzavat față de alt zarzavat, de costă 30 de euro?
Well, de aia afacerile astea mor înainte de a se naște. Proprietarul vrea haudi de ăla bunu’ din prima recoltă. Și se bazează pe oamenii mai sărmani la creier, care consideră că dacă cumpără castraveți și roșii cu 120 de lei, sunt deja mai buni și mai sănătoși decât fraierii care cumpără din piață.
8=✊=D💦
NOU
smenari de oportunitate. in paralel, aia de la tara, din sate, pe bune, vand rosiile cu 1 leu/kg si n-au cui sa le dea, ca nu se duce nimeni la ei. valabil si la branza si lapte si altele
NOU
Let’s not shit ourselves, chestia asta costa aprox 50-70 de lei in piata (da, fac piata frecvent). Asta e un mic business de scos bani de la oamenii care nu vor sa se urneasca.
…deci cost de oportunitate 😛
NOU
Ba pardon. Ieri am oprit in drum spre Bucuresti la poarta unui “taran”, am luat vreo 6 kile de fructe si omu’ mi-a cantarit undeva in spate si a bagat un:”95 de lei, uite si inca o piersica sa fie 100″ de m-a lasat masca. Nu aveam chef de cearta sau de tiganie, dar sincer de acum stiu sa-mi nu mai fac acte d-astea de caritate sa sustin taranii din Romania. Asa ca nu sunt aia de plans ca se bazeaza fix pe: “de cate ori mai trece clientul asta pe la mine? Fix o data, indiferent ca-l tepuiesc sau nu!”
NOU
Sticker cu castravete nu se găsește pe net? 🙂
NOU
je suis castravete!
NOU
In pretul ala intra si cutiuta trendy, cu snurulet, plus o eticheta cu gleznute goale. Dar…e o vorba. Nu e prost cine cere, e prost cine da.
NOU
Ii urmaresc si eu de ceva vreme. Sunt scumpi pentru ca sunt certificati BIO.
Intr-o zona de langa Bucuresti preturile pentru legume crescute normal in solar sunt: 1,5-2,5 rosii normale, 1-1,5 castraveti, 3 vinete, 4 ardei gras rosu mare.
Intradevar anul acesta au fost f multe rosii si pretul a scazut si la 1 leu/kg.
NOU
au cartofi noi cu 25 de lei kila. mai leave it in sangue
NOU
BIO e cel mai mare bulshit posibil. La un loc cu cursurile de dezvoltarea personala.
NOU
Preturile sunt in functie de ce masina se opreste
NOU
Bio e foarte ok unde se face serios și standardul e clar stabilit și reglementat. Nu niște băieți care au pus-o de un logo sau guvernul României.
Iar în Danemarca, unde certificarea bio este mai greu de obținut decât ăla general de EU, frunza aia verde, kg de cartofi este intre 1 și 3 euro.
25 de Ron? Sunteți nesimțiți cu spume dar fraier e ăla care plătește pentru spumele astea de tepari.
www.organicdenmark.com/the-danish-organic-label
NOU
3e cartofii certificati bio in danemarca? u sure?
NOU
A mea sotie comanda la o vreme, nu pentru ca erau bio, ci pentru ca veneau acasa (da, pandemie, lipsa de timp – stiu ca dintr-un punct de vedere erau bani aruncati).
Asta a fost pana in ziua in care au venit niste rosii cu tugui, evident coapte fortat. Nu stiu daca era pravalia din poza sau alta, dar rosiile alea ori vazusera chimicale din greu, ori angajatul cu transportul facea un smen. Cineva s-a plans pe FB, raspunsul “agricultorului” a fost ca nu erau de la el. Atat. Sper sa se intrebe de ce oare au scazut comenzile… ca nu toti cumparatorii sunt veniti cu pluta.
NOU
boss, mai verifica o data, n-are cum 25 de lei, e 10 lei kilu de cartofi dulci adusi din Patagonia cu piroga.
NOU
NOU
Da, I am pretty sure, uite un exemplu cu puțin sub 2 euro
www.nemlig.com/kartofler-nye-danske-oeko-5029063
partea mai tristă este că asta este una din cele mai scumpe surse. Daca mergi tu frumos in supermarket găsești preturi mai bune. Iar ăștia din Romania cu 25 Ron kg nu sunt ei producătorii, deci preț fără adaos intermediar?
Nu intru in detalii cu multe alte produse food și non food care sunt la preturi mai bune decât în România. Dar la cartofi…produși in Romania, dă-o in mă-sa de treaba
NOU
patatasfritasjalys.es/tienda/#PatataAgria
Cu permisiune de la sef… eu luam cartofi de aici cand eram in Spania. Acum sunt mai scumpi, acum 2 luni era 19.90 euro cutia de 20 kile. Si era si transportu gratuit. Cum plm sa ceri 5 euro pe kil????
NOU
peste tot bucata de “eco” atrage si preturi mai mari. Motivul este ca si productia cam suge daca nu pui ce “trebuie”
totusi, 120lei + transport e nitel cam exagerat
NOU
“Nu e prost ala care cere…”
Si toate astea au inceput cu gunoiul ala de ruccola, blestemat fie-i numele aluia care a introdus-o pe piata din Bucuresti.
NOU
Mie-mi place ff mult rucola, tot timpul imi pun in salate. Am semanat-o acum vreo 5 ani in gradina si de atunci rasare si se inmulteste in fiecare an, ca buruienile. Plus ca rezista pana in prag de iarna, pana da inghet din ala serios. Oricum, daca va place rucola si aveti unde sa o puneti, merita. Macrisul si loboda, idem.
NOU
deea – E practic o papadie, O PAPADIE. Ce e de semanat la buruiana asta ?
NOU
Nu știu dacă e înrudită cu păpădia, forma frunzei seamănă dar planta și florile is diferite. De semănat le-am semănat o singura data, de atunci tot am. Dar e verdeața mea favorita la salate. Leurda m-am tot chinuit sa transplantez in gradina dar nu am reușit.
NOU
Strabunica-mea saraca toata viata s-a plans ca pe timpul foametei facea salata si placinta cu ceva buruieni si iarba grasa de pe marginea santului, printre ele “caprita” , o alta iarba chestie care semana cu papadia, si “faina de maturi”….
Cand vad hipsterimea cum se deda la seminte de mei, ruccola si varza furajera (kale), imi vine sa ma duc sa-i aprind o lumanare si sa dau de pomana niste KFC….
NOU
eu sustin producatorii locali mergand in piata, cosul ala nu cred ca ar trece de 50 lei, preturile alea ar fi ok doar daca legumele ar fi certificate bio/organice
NOU
Spre dezamagirea ta, tu sustii samsarii, nu producatorii locali
NOU
lasa ca nici cand e ieftinache nu merge.
acum vreo 8 ani, un ONG s-a gandit sa incurajeze micii producatori din jud Giurgiu legand producatorul de un numar de “subscriberi” sezonieri.
Pe scurt, cei 30 de subscriberi se angajau sa plateasca lunar o suma de bani (daca imi amintesc bine era vreo 30 de lei pe saptamana, deci 120 pe luna) de care primeai din martie pana in octombrie legume/fructe de sezon. Puteai vizita casa omului, totul bio, totul ok.
Cosurile saptamanale erau ca cel din imagine doar ca variau in functie de sezon (in aprilie-mai salate de solar, in octombrie dovleci, radacinoase, etc), practic de 4 ori mai ieftin decat in exemplu de fata.
A durat faza un sezon pentru ca vreo 20% din subscriberi au fost nemultumiti ca rosiile erau prea mici, ba ca salatele aveau ganganii, alta vroia sa i se livreze acasa chiar daca contractul spunea ca subscriberii ridica cosurile de la un “punct de desfacere de comun stabilit in bucuresti”. In final producatorul si-a bagat picioarele pentru ca lui ii iesea profit de un salariu minim pentru el si sotia lui iar subscriberii tot cereau chestii mai dichisite.
Producatorii sunt cu muia pentru ca se vor repede imbogatiti dar uneori si consumatorii sunt cu muia, vor bio dar fara insecte, spalate si mari si frumoase, deh, vrem femei naturale dar le adoram pe alea cu silicoane, botox si bronzate.
NOU
Deci avem asa:
o kila de rosii – aprox 5 lei la cum arata
1 kil de dovlecei – 4 lei
1 kil de zuchinni : 6 lei
1 kil castraveti -5 lei
broccoli- hai 15 lei ca vaz 4 bucati
juma de kil ardei – 5 lei
salata nu stiu unde e – 10 lei
Deci 50 lei cu indulgenta ca doar e Iulie…frumos adaos ce sa zic…oare le cultiva ei?
NOU
50 lei daca is non bio. Dublezi linistit la bio
NOU
Eu as cumpara, da’ ce sa fac daca strainezii baga chimicale d-alea misto, care fac fructul si leguma colorate mai frumos si cu gust mai bun ?
In afara de cateva firme de mezeluri, si rareori cate un pepene sau un strugure, romanii si-o sug in continuare la calitatea produselor trimise pe piata romaneasca. Poate pe alea bune le trimit si ei in afara, sau le pastreaza pentru ei.
Iar daca cumparati din piete agroalimentare, de la ” tarani “, ” traditional mama ” , dati bani la interlopi. Nu exista piata din Bucurestiul asta sa nu fie detinuta de alte Camatari, Duduieni, Carani etc. nici macar una :)))
NOU
Eu am pus comanda, dar mi-a zis ca le trimite joia viitoare :)))
A trebuit sa mă dau jos din pat și sa mă duc in solar să-mi iau de acolo roșiile și castraveții…
Nu mai e nici comerțul asta ce a fost odată.
NOU
Sunt detinator de solar de 60 mp la tara, ceva casnic. Evident ca vreau ca tot ce iau de acolo sa fie ECO, sa nu stropesc, dar nu se poate. Asa ca stiu cate ceva legat de culturi ECO.
Ce se poate in schimb la culturi ECO este :
– sa pui ingrasamant bio, aprobat CE, nu balegar, costa
– sa stropesti cu substante aprobate CE pentru culturi ECO, costa si astea
– sa ai oameni care au grija de culturi cu mana, ca nu exista substanta eco anti buruieni, costa si asta
– sa le culegi, impachetezi, trimiti in interval de maxim 48 de ore, ca se strica sau nu arata comercial
Nu aveti idee de cate ori si cu ce sunt stropite legumele si fructele ca sa se faca mari si frumoase.
Eu ii respect pe cei care produc ECO/BIO pentru ca e vorba de mult mai multa munca plus bani.
Am fost la un moment dat in intr-un sat din Giurgiu in care producatorii au contract cu Mega Image, nu conteaza care. Eu m-am dus sa iau ceva pentru musculite la copaci si cat am stat la coada m-am ingrozit. Toti luau ORICE numai sa le creasca culturile. Si vorbesc de oameni fara carte, care luau orice le dadea proprietarul magazinului, ca el decidea ce are cultura din putinele vorbe ale unui om fara carte ca de exemplu “Mi se pare ca nu creste” – “Da-i cu asta”. Asta fiind unul dintre cele mai ieftine pesticide de pe piata.
NOU
Tizule, am vrut sa las un comentariu mai lung, dar esenta ai spus-o tu.
Nu iau apararea celor care practica preturile respective, desi eu nu as baga mana in foc ca sunt chiar BIO. Ca si Razvan tizul, ai mei au solar la tara pentru consum propriu. Rasadurile de rosii au fost inlocuite de 3 ori, productie anemica. La castraveti ceva similar. Asa se intampla atunci cand nu stropesti cu nimic, cand nu aplici tratamente etc. Daca insa faci din asta un business, nu poti risca sa se duca dracului cultura, asa ca previi. Si nu poti face decat aplicand tratamente, care pot fi BIO (scumpe) sau altele (dar nu mai vorbim de recolta BIO).
NOU
“– sa pui ingrasamant bio, aprobat CE, nu balegar, costa” – nu e voie cu bălegar ca îngrășământ BIO?!
NOU
daca e balegar de ferma ma indoiesc ca mai este bio.
Cresc pentru consum propriu legume in curte cat mai eco. Nu am reusit in 15 ani sa trec un sezon fara sa fie stropite facand tot felul de experimente.
NOU
Si eu am solar de vreo 14m x 4 x 4, rosii + castraveti inauntru.
Ingrasamant : am pus itallpolina/orgevit destui ani (ingrasamant steril peletizat) 1 sac, acum imi fac singur din rahat de prepelite. Bonus, oua in draci, am 20 femele si iau 14 zilnic.
Buruieni 0, folie textila de mulcire + irigatie la picatura pe sub ea.
Chimicale : scudo, pentru agricultura eco, foliar. Mai pun capcane cu bunatate de bere newmarkt anti limacsi. O fi si aia eco.
NOU
Baltha Zerus, cam aia folosesc si eu.
Ingrasamant : itallpolina, peleti la sac
Ingrasamant foliar : scudo, trainer
Insecticid: kabon
Fungicid : funres
Buruieni: folie antiburuieni cu picurator peste
NOU
Numa un retard poa sa dea banii aia pe 3 legume.
NOU
Daca vrei sa le faci poza pentru Instagram hastag bio romania producatori locali paceinlume…Platesti.
NOU
Când mai întâlniţi “producători români”, întrebaţi-i de ce pentru consumul propriu au gradină de legume separată faţă de cea pentru comerţ.
Să vedeţi ce răspunsuri frumoase primiţi.
NOU
Un motiv decent e ca rosiile pentru familie se strica repede dupa ce se coc, cele pentru piata au nevoie de rezistenta la transport, la stat pe taraba cu zilele. Soiuri diferite, cerinte diferite.
NOU
Kila? Ce-i aia kila?
NOU
kilã
NOU
Este femininul la kil
NOU
Zucchini autohtoni.
Urmeaza banane autohtone, kiwi…..
Bio bineinteles.
NOU
dovlecei verzui
NOU
Haide domnle ca se fac si la noi dovlecii aia verde inchis fara probleme, pana si eu am plantat asa ceva.
NOU
dovlecei necopți!:)))))))))
NOU
Se face și kiwi la noi, dacă nu știai, eu am câteva vițe. Nu e ca ăla de la magazin, e altă specie, da super bun
NOU
Asta cu “sustineti producatorii locali” e second best dupa “sustineti turismul romanesc”.
Never ever againe bro…
NOU
E clar, sunt tarani cinstiti, de la mama natura. De-aia au SI dovlecei SI zucchini! Mai lipsea sa aiba si courgettes, eventual niste curcubitacee…
NOU
cuCURbitacee
NOU
Sunt dovlecei și cu coajă galbenă, puteau pune și din ăia
NOU
Baaaa, eu nu cumpar “tomate” din principiu. Mai da-i in pula mea ca au hipsterizat si datu cu sapa in pamant.
Lasa ma sa ghicesc: tomate sadite cu mestesug in pamantul afanat sub soarele lui gustar!
Batai cu ranga merita astia!
Zuchini sau cum plm se scrie hahahahahhaha
ce maaaa?
zuchini?
fmm marcico!
NOU
“Satul romanesc trebuie sa moara”….din pacate Vali are dreptate…
NOU
urmeaza sa ne mai cumparam sandero si gata. mi-e asa o sila de ticalosii astia care se cred comercianti.
NOU
In zona atenei ,acum vreo 24 de ani ,producatorii umblau cu daciile papuc pline cu fructe si legume ,pe strazi, si zbierau prin difuzoarele montate pe masini laudandu-si marfa. In nici-un oras din romania nu am vazut fermieri care sa-si vanda marfa pe strazi ,direct din masina. La noi ,daca statul bolsevic si mafiot nu impoziteaza si ultima legatura de urzici ,simte ca se sufoca .
NOU
Păi la noi nu e voie să vinzi așa pe stradă. Șpaga trebuie dată în mod organizat, nu? Dacă ăla se plimbă printre blocuri cu mașina, cum îl mai prinzi tu să-l întrebi dacă are șapcă?
NOU
Ba uite să știi că la noi în sat vine duba cu legume și fructe (da, ironia dracului – la țară, la sat, vine să vândă legume și fructe…. Trecem peste…) și duba cu pâine.
Iar nenea cu fructele are megafon și strigă prin tot satul: Hai la pepeeee! (sună mai mult a Pepe decât pepene, că n-ul ăla îl pronunță cumva de zici că nu-i, greu de redat în scris)
Aaaavem pepeeeeni, caiseeeee/vineteeee…
Și tot așa. Vine de 2 sau 3 ori pe săptămână.
NOU
La bunica-mea în sat se vinde asa.
In oraș e alta vrajeala, a fost o vreme când credeam ca merita cu susținerea asta, a fost unul a văzut ca merge super a cumpărat spațiu si a făcut un aprozar in familie, a mers bine o vreme după aia a început cu fițe, musai sa-si vândă toate prostiile, lăsa cartofii iarna în ger de se degerau și avea pretenția sa cumperi la grămadă, altfel nu, aha.. acum a făcut preturile mai mari și decât cele de la supermarketuri și depozite, bate vântul, chiar sa revină la sentimente mai oneste nu cred ca-si mai revine, odată ce ti-ai pierdut clienții nu-i mai prinzi înapoi.
Luam de la niște țărani din piață lapte smântână și brânzeturi, și ei au mers o vreme bine, dar n-a ținut minunea nici acolo, s-au prostit și aia, câte putin și după aia la greu sticle și ambalaje mizerabile.
Nu-i înțeleg, când nu merge se plâng, când le merge în loc sa facă treaba mai buna își dau singuri în cap și o fac de căcat, cred ca au impresia ca o sa li se cumpere oricum. Acum dacă mai vreau ceva “bio “doar de la cunoscuți de la țara.
NOU
www.youtube.com/watch?v=kzAZ0kR2B1Q
NOU
se dorea nested la comentariul anterior, acum asta e…
NOU
Ma duc intr-un sat de munte cu ceva donatii pentru familiile nevoiase – si ca sa ajung la scoala, iau un elev in masina sa-mi arate unde ii (dupa 3 dealuri si 2 rape). Anyways.
Pe drum imi povesteste ca au vreo 200 de vaci, ca probleme cu apa , seceta etc (vorbim de Vladeasa, Rogojel, mai exact).
Si-mi zice copilul ca laptele vandut de ei ii BIO, ca se plateste 1leu/L dar toti consatenii vand laptele prin intermediul lor (ca si cum ar fi de la vacile lui) pentru ca se platea mai mult (fata de 0.80bani/L.
Deci, cand vedeti in magazin lapte bio… da.
NOU
:)))))(()))))))♂️
NOU
Sa intelegem ca toti ceilalti sateni din satul de munte aveau vaci care nu faceau lapte bio?
NOU
Vacile nu erau din rasa bio…
NOU
www.arstiderna.com/frukt-gront-ovrigt/gronsaker/mixladan
asa de suedia. cam 50% in plus.
chestii amuzante, mai sus
“de ce tomate”. Pentru ca asa se cheama in pula mea
“de ce zuchinii”. Pentru ca “dovlecel” era luat deja si e mai usor sa preiei un termen pe care toata lumea il stie (chit ca e incorect, ca inseamna tot dovlecel). Cand zici “dovlecel” stii ca e ala mai deschis la culoare. Cand zici zuchini stii ca e vorba de asta verde inchis.
Plm bah, numa lingvisti care habar nu aveti sa faceti o tocana dar va deranjeaza denumirile produselor. Presupun ca toti taiati/copiati si lipiti nici unu nu mai copi peisteaza.
NOU
Dovleac, salata, morcovi, lime, dovlecel, ardei, busuioc, vinete, varza tuguiata, rosii, nectarine, pepene galben, mere, banane, patrunjel = 145 lei
NOU
Banae eco de dabuleni?
NOU
Asta continea cutia din exemplul dat de tine.
NOU
erau 4.5kile doar. Cat intra acolo
Puteai sa arati ca nu is de producator, deci cu import cu tot is doar cu 50% in plus
altfel, astea produse local – rosiile bat 10e/kilu. De astea stiu sigur ca isi tot ia o prietena. Nu stiu cat da pe ladita cu produse, nu e genul de treaba pe care sa dau banii. Is prea zgarcit 🙂
NOU
Marea problemă a țăranului e că nu vrea să se asocieze. Zi-i chestia asta și vezi trauma CAP-ului pe fața lui.
NOU
Astia doar aplica reteta Chivas. Daca dau ieftin concurez cu Ballantines care produce de 30000 de ori mai mult decat mine, are deja piata, etc. Asa ca triplez pretul ca sa concurez cu altii mai mici. True story.
Alt true story e ca acum vreo 4-5 ani cumparau si colegii mei de la servici rosii de la un producator d-asta, 15-20 de lei kilogramul. D-alea batute cu bata urateniei, pline de pete, strambe etc. Mi-aduceau aminte de niste rosii de pe la bunici, din vremurile de trista amintire. Si discutia era: vreau si eu un kil de rosii! Nu-i problema, dar livram peste 3 luni, ca pana atunci avem toata productia cumparata.
Ce voiam sa zic e sa nu-i confundam pe aia care produc pentru mase, cu aia care aleg o nisa de lux. Exista si unii si altii.
NOU
Eu am pus la tara pe vreo 40 mp roșii… Practic nu am dat cu nimic, chiar și cu apa destul de rar… În acest moment buruienile sunt la 2,5 x răsad de roșie… Sunt 100% bio… Numai ca am luat vreo 3 kg pana acum din cultura și probabil mai iau vreo 5 pana se încheie sezonul…
Deci da, din 20 – 30 răsaduri scot cam o roșie/răsad. Sunt agricultor! Eu vând, dacă vreți cu 120 lei/buc… E roșie cu zer viu, sau nu mai știu cum era…
NOU
It
10kg cartofi noi
4 kg piersici
5 kg struguri
1 ananas
4kg ceapa
20e transport gratuit
NOU
Si eu am pus rosii cam pe 30 mp, nu le-am stropit cu nimic pana acum, dar nu au nici o buruiana, ca le-am anihilat cum apareau, metoda antica a ruperii/smulgerii. Fiind mult mai la nordul tarii, deci coacerea e mai tarzie, nefiind solar, probabil voi scoate cateva zeci de kg de rosii.
E bine pentru mine, mananc rosii doar din gradina mea, cele cumparate nu au gustul care trebuie pentru cineva venit de la tara. Cand se termina, astept anul urmator ca sa mai manac rosii.
Nu le-am stropit de cativa ani cu nimic.
NOU
Cred ca doar in Romanistan a mai ramas impamantenita ideea asta cretina de altfel ca taranul trebuie sa-si vanda produsele in piata. Sa zicem ca am 10 vaci. Ala cu o vaca sau doua vaci ori le tine de hobby, ori fluiera a paguba dar asta e o alta discutie. Ma scol zilnic la 3 dimineata sa le mulg, pe zi le fac curat, le dau de mancare, in perioade bune le scot la pascut, le etc. E munca nene. Laptele e normal sa-l vand cu contract si sa am grija sa fie in parametrii de grasime si calitate, logic, ca in orice pe lumea asta. Ajunge ? Nu ! Retardul de oras considera ca eu ca si producator ar trebui pe langa ce fac mai sus sa mai am o masina, sa fut benzina, sa-mi fut ziua libera sau timpul de odihna si sa merg in piata unde sa inchiriez un spatiu, sa etc. La fel e si cu legumele si cu ce vreti voi. Lumea a evoluat unde este pt ca munca s-a impartit, nu a trebuit taranul sa mearga in piata. Taranul de tip nou trebuie sa produca cam de la 1800 incoace, nu are ce sa caute in piata. Putem vorbi de metode de a-l proteja din a-si vinde munca pe nimic dar nu-l pune frate sa vina duminica in piata dupa ce a hamalit toata saptamana ca sa visati voi la societatea “perfecta”.
NOU
Chiar aşa?!
„Consumați legume fructe de la producătorii locali!″?
În zona mea, cei care se ocupă (mai bine zis, se ocupau) cu producerea legumelor şi vânzarea acestora, sunt lipoveni.
Avem la marginea oraşului un teren cam de 0,35 ha din care 0,15, în fiecare an, îl dădeam, vorba vine, „în arendă″, la mica înţelegere…. Nu spun cât, să nu credeţi că sunt fraier.
Într-un an, mi l-a cerut o familie de lipoveni, ne-am învoit. Recunosc că niciodată până atunci nu am văzut acea bucata de pământ atât de bine şi frumos lucrată.
Bineînţeles, aveam şi eu grădiniţa mea de legume şi zarzavaturi. În acel an am reuşit de am însămânţat un strat de morcovi relative devreme, a prins ploi etc. Lipovenii au însămânţat morcovii cu aproape o lună mai târziu ca mine, dar în timp, a lor creştea ca în poveste, pe seceta iar al meu rămasese mult în urmă, chiar dacă îl udam, îl descântam…
Într-o dimineaţă devreme, mă fugăreşte soţia să-i aduc zarzavat pentru mâncare. La grădină, familia lipovenilor erau în plină activitate (dacă s-ar fi întâmplat acum, aş fi zis că stropeau de covid, aşa erau echipaţi). Cel puţin 10 recipiente cu chimicale diferite, aerul aproape insuportabil.
Îl întreb pe „tutelar″ cum de?… Şi-mi răspunde nonşalant: „Lasă, ăia de la bloc, mănâncă!
De fapt s-a înţeles „proştii de la bloc, mănâncă!″
Apoi. Am o rudă, de a şaptea speţă, gestionar la un magazine de fitosanitare. Mi-a spus că cele mai multe chimicale sunt cumpărate de cei câţiva producători de legume ce au mai rămas în zonă.. căci ceilalţi…
Ceilalţi vând legume de la „en gross″ pe care le dau ca din gădina proprie. Ceva mai scumpe decât la supermarket (doar sunt „muncite manual, natural″ în grădină…)
Am mica mea grădină în care mă străduiesc să cultiv cât mai natural, fără aport chimic. Dacă am nevoie să-mi completez producţie, apelez la marfa din supermarket în speranţa (repet, în speranţa) că există un control al procentelor de chimicale folosite.
Mai lăsaţi-mă cu „ Consumați legume fructe de la producătorii locali!″
NOU
O sa ajungem sa facem credit de nevoi personale ca sa cumparam legume.
Daca esti bugetar sau pensionar special la 45 de ani , eu zic ca pretul este foarte bun..
NOU
sunt inscris pe un astfel de grup deoarece chiar prefer produsele de gradina, cu gust.
zilele trecute a izbucnit o mica disputa dupa ce cineva a solicitat caise. a postat unu’ ca are la 10 lei kg. si imediat dupa, un utilizator a postat ca sunt cu 3,5 lei la Auchan pt. compot si 1,5 lei pentru gem. s-au scos cutitele, evident. insa poate fi cum zici tu, dar poate fi si invers. ce marja de profit poti avea ca si producator daca Auchan, care ti le cumpara, vand cu 3,5 lei/kg, pret in care se afla transportul, depozitarea, sustinerea magazinului cu salarii, infrastructura etc. Probabil 1 leu/kg. Un cais, din cate citesc produce cam 10 kg de fructe la 4-5 ani si vreo 50 kg la 10 ani. Un producator care a depasit stadiul de hobby ar trebui sa aiba vreo 500 pomi, minim. Asta inseamna vreo 5 tone fructe/sezon, pe care hypermarketul iti da 5000 lei. 500 de pomi trebuie tunsi periodic, stropiti impotriva daunatorilor, etc. La maturitate (dupa 10 ani) sa zicem ca faci 25.000 lei/sezon. Nu e o suma ce te da afara din casa.