aparat-de-aer-conditionat

Anul trecut, în noiembrie, când îmi instalam eu minunatul meu aer condiționat, vecinul de la parter se uita așa, elegant și condescendent spre mine, ba mai și dădea câte o glumiță gen Ne sufocăm de căldură, vecine? Bine, pe lângă faptul că am deumidificat casa cu el, acum, pe teroarea caniculară din ultimele zile, nu știu ce aș fi făcut fără el.

Duminică pe la 5, eu eram cu copiii la un badminton și ne uitam la familia vecinului, care ieșea in corpore afară.
– Ce faceți, vecinu, ați ieșit la plimbare?
– Nu, am ieșit să respirăm, că murim de cald. Încerc de o săptămână să instalez un aer condiționat și nu răspunde nimeni la telefon sau mă programează pentru sfârșitul lui august.

I-am dat numărul de la băieții care mi l-au instalat mie. Din nefericire pentru el, nu păreau neapărat dedicați muncii, atunci când au venit la mine, ci erau foarte fericiți să facă 100 de euro într-o perioadă când instalatorii de aere condiționate chițăie de foame.

Pentru că, se știe, românul nu se gândește niciodată cu 5 minute înainte. Prin urmare, caloriferele se repară iarna, că atunci le folosești, iar aerul condiționat se montează vara, de preferință pe caniculă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

50 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pai daca am uitat vorba aia din batrani cu iarna-car si vara sanie.

    • #2

      Faci vara sanie, Sa ai ce pune pe foc iarna, ca nu ai avut car Sa aduci lemme.

    • Am impresia ca nici inainte nu isi facea toata lumea caruta iarna, ci numai aia mai rasariti.

      De aia erau numite proverbele “intelepciune populara”. Ca sa faca contrast cu prostia populara, care era mai raspandita 🙂

  2. #4

    Sunt fix in aceeasi situatie, dar nu pt ca-mi fac vara car si iarna autocar, ci pentru ca tocmai am cumparat o garsoniera intr-un bloc reabilitat, iar unitatea exterioara a fost demontata. Nelocuind nimeni acolo, nu s-au mai obosit s-o monteze. Acum, trebuie doar refacute racordurile si incarcat cu freon. Din 15 telefoane cate am dat, au raspuns 3, care, fireste, nu aveau timp.
    Ce parere aveti de voucherele de instalare AC de la emag care cica garanteaza ca vine in 5 zile? Problema mea e ca se ocupa Repanero, cu care am am avut experiente groaznice, cu telefoane, ce-i drept. S-au intors mai stricate decat intrasera.

    • #5

      habar nu am. dar eu am avut numai experiente bune cu depanero. dar, asa cum spunea cineva, e posibil ca eu sa nu fiu un exemplu bun…

    • #6

      Eu am cumparat un aer conditionat saptamana trecuta de la emag cu tot cu voucher instalare. Dupa livrarea aerului(3 zile, sa traiasca fancourier…) baietii de la depanero au venit a doua zi si l-au montat 🙂

    • #7

      Nu mai exista cu 5 zile pe site la emag.

  3. #8

    Sunt vecinu’ , pai bine domnu’ Cetin, ma dai la gazeta de perete ca element negativ?Nu mai vii tu sa ceri o cheie de 13 , mai vedem noi !

    • #9

      Si un pahar de ulei,o ceașcă de zahar ,sa dai un telefon

    • #10

      Pai bine domnu’ vecinu’ lu’ Cetin, daca ai o cheie de 13 nu poti sa instalezi singur aerul conditionat? Pe vremea lui Ceasca…

  4. #11

    Bai da sa deschideti geamul nu stiti? #burgheji

    • #12

      Care geam, ca daca deschizi geamul zici ca deschizi cuptorul.

    • #13

      Pai atunci deschide-l si pe ala de pe partea cealalta. Poate acolo e mai rece aerul.

    • #14

      Păi da’ tu vrei să îi tragă curentu’?

  5. #15

    Da’ unde stai bos, de ai nevoie de dezumidificare? Vine umezeala de la lacuri? Eu alerg dupa umidificator, ca e foarte uscat in casa.

    • #16

      stau intr-un bloc nou

    • #17

      Chiar daca n-ar sta in bloc nou, “bosul” tot ar avea nevoie de dezumidificare. Pentru ca aerul din apartament se… uda de la respiratia noastra, de la dusurile/baile mai frecvente in perioada calda, de la gatit etc. Asa ca bucura-te ca ai uscat in casa, pentru ca umezeala accentueaza senzatia de supraincalzire. De asta si mentioneaza meteorologii de “indicele de confort termic” sau “indicele temperatura-umezeala”. Cu cat e mai multa umezeala, cu atat mai cald ne va fi.

      Eu vreau sa imi iau dezumidificatoare. Are cineva pareri, experiente cu vreun produs anume? Multumesc.

    • Eugen, raspunsul e in text: aerul conditionat dezumidifica multumitor. Pus pe dezumidificare, bineinteles.

    • #19

      La mine umiditatea de la facut dus ramane in baie, nu vine in restul apartamentului. Asta a fost un criteriu cand l-am ales: geam la baie. Nu ma bucur de aerul uscat – am probleme cu respiratia, din cauza lui. Iarna e foarte rau.

    • #20

      Multumesc Mircea, insa n-am cum sa pun aer conditionat unde locuiesc in prezent. Ma gandeam la minunile alea pe care le tot vad prin magazine, de la Ceresit de exemplu: goo.gl/DedzIe si pentru care exista si rezerve: goo.gl/iN4rpR. Or fi bune de ceva? Are cineva?

      Leo, da, nici prea uscat nu e bun aerul. Dadusem exemple generale de surse de umiditate.

    • #21

      am avut eu. adevarat, se umple aia cu apa in vreo 2 saptamani, dar nu era nimic spectaculos. am ramas cu senzatia ca am dat banii aiurea

    • #22

      Eugen, azi mi-am luat si eu doua aparate de la Ceresit. Le-am cumparat de la Cora Lujerului.
      Sunt curios. Eu stau intr-un bloc vechi, la parter.
      Sa vedem rezultatele…

    • #23

      Gelu, minunat. Revii cu impresii peste 1-2 saptamani? Sa stiu sa ma abonez la comentarii.

      Cred ca intre timp iau si eu unul, de proba asa. Eventual comparam rezultatele, numa’ ca tre’ sa caut si higrometru 🙂

    • #24

      Probabil e foarte uscat in casa iarna. Vara nu prea cred.. dupa cum zicea cineva mai sus, intr-o casa in care se traieste (se gateste, se face baie, se respira) nu prea are cum sa fie uscat.

    • #25

      Eugen, incepe sa se adune (a inceput din prima zi) lichid in cuva de jos a aparatului.
      Sincer, nu ma astept la minuni, dar ceva se petrece. 🙂
      La circa 30 lei (cat costa un aparat la Cora Lujerului), mie-mi convine deocamdata.

  6. #26

    Bine ca mi-ai adus aminte sa bag o spalare la AC. Din pacate asta nu poti s-o faci iarna ca sa-l ai vara curat.

    Apropos, stie careva cum se poate igieniza ca lumea un AC? Ma gandesc ca o fi vreun sprey, ceva … pe langa spalat cu apa si detergent plasele alea din interior.

    • #27

      mircea?

    • #28

      Oi fi tu vreun os de-mparat, da’ io nu-s Mircea. 😛

    • #29

      nu bai, mircea, instalatorul oficial de aere conditionate de pe arhiblog.ro. apare imediat.

    • #30

      Gasesti la orice Dedeman & Co “un fel de spray” pentru curatare.

    • Sa nu-l confunzi cu mircea badea. El e clown-ul oficial de pe arhiblog.ro

    • #32

      Eu am apelat la o firma care a curățat aparatul bucată cu bucată prin demontarea lui integrală. A durat în jur de vrei 2 ore și a costat ceva, ce-i drept (290lei) dar e ca nou aparatul.

    • #33

      Da-mparate!

    • timstal.ro/de-ce-trebuie-spalat-nu-doar-curatat-igienizat-aparatul-de-aer-conditionat
      Sprayurile sint fix pix. Ele curata doar lamelele serpentinei. Nici tavita de condens nu o curata de biofilmul ce se dezvolta acolo (e ceva de consistenta matasei broastei de pe balta, doar ca e neagra la culoare si miroase mult mai rau…). De palele ventilatorului ninci nu mai vorbesc, acol sprayul nici nu ajunge. In poza urmatoare se vad (sus) lamelele serpentinei relativ curate, la un split spalat cu sprayul cu o saptamina inainte de a-l deschide eu). Jos, lamelele ventilatorului cilindric (un alb galbui la culoare in original) au “licheni” pe ele si au devenit negre. Carcasa alba are si ea o gramada de mizerie. Asa ca degeaba dai cu spray, daca nu cureti si ventilatorul tot mucegai tragi in piept.
      numisfera.ro/wp-content/uploads/2011/02/IMG_20160608_130542.jpg

    • #35

      Daca esti fan DIY:
      – faci rost de service manual si-l citesti
      – scoti filtrele si le speli
      – demontezi carcasa exterioara (posibil si unitatea electrica)
      – demontezi tava de condens si o cureti
      – folosind o pensula, un aspirator, o frontala si o masca chirurgicala, cureti palele ventilatorului
      – stergi de jeg toate piesele albe
      – asamblezi totul la loc, verificand eventual sa iti ramana suruburi pe-afara si ne-folosind Forta.
      – spui de 3 ori Tatal nostru si il pornesti

      Daca nu esti fan DIY … te ajuta @Mircea?

    • #36

      sau vali:)))

    • #37

      @TheSt1g

      Babaiatule, io resed in paturile superioare ale atmosferei si anume la etajul 8. Numa’ cand ma uit pe geam in jos si tre sa schimb lenjeria intima.
      In conditiile sus mentionate si adaugand ca am 100 kile si nu ma vad tinut cu capu-n jos, prefer sa frec … ahem … altceva, nu unitatea exterioara.

      PS: NU esti inginer daca la orice re-asamblare/re-montare nu-ti raman piese.

    • #38

      Scuze, din “carcasa exterioara (posibil si unitatea electrica)” in capul meu a ramas unitatea exterioara. Creativitate pur-sange.

    • #39

      @Gogu no probs 🙂 Unitatea exterioara ar avea si ea nevoie saraca de un jet de apa la presiune moderata macar odata la 2-3 ani (mai ales daca vietzuiesti intr-o zona cu mult praf) dar din motivele mentionate de tine imi e si mie cam dificil.

  7. #40

    Iar iesi din tipar?
    Parca recomandate erau marcile de top: Mitsubishi, Daikin, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Sanyo.
    Nu, nu ma refer la harduri! :))

  8. #45

    mnoh 🙁 si noi suntem “cu aerul demontat” din motiv de anvelopare bloc (inceputa de mai bine de o luna). la fel de bune ca lunile de toamna, zic eu ca sunt lunile de primavara pentru montare/revizie aer conditionat. toti meseriasii au cam terminat atentiile primite de la cei care au montat toamna, asa ca vin in doua-trei zile cel mult… (cand am sunat noi ar fi venit imediat, nu puteam noi atunci…)

  9. Ma, eu am alta problema – ma uit cu teama la A/C si ma rog la CelDeSus sa nu se strice (ca cam da semne). Bani de unul nou as avea, nu-i problema, iar montatul este un fleac ca deh! stau la casa, gaura e data, dar n-o sa gasesc pe nimeni sa monteze AC pe vremurile astea.
    Tre’ sa iau niste apa sfintita sa-l spal…

  10. #47

    Cand m-am mutat intr-o zi de Ianuarie la -30 de grade afara in casa in care stau acum, stiam ca n-are aer conditionat si stiam ca n-o sa pot trai fara el. Asa ca, fain frumos, in luna Mai am chemat niste baieti sa-mi puna aer conditionat. N-aveam chef sa ma prinda nici macar o zi de canicula fara aer conditionat. Mai ales in dormitor se face cald de mori si eu nu pot adormi pe caldura nici sa ma picuri cu ceara. In ziua in care au venit cei 2 baieti, afara erau 5 grade si eu ma simteam cumva aiurea ca-mi pun aer conditionat pe frigul ala. O luna mai tarziu, prin 10 iunie au inceput caldurile – gen 30 de grade si umiditate sa te saturi. In urmatoarele 2 saptamani toti vecinii mei si-au luat si ei aer conditionat.

    Mai sunt si alte natii care fac acelasi lucru.

  11. #48

    “Salut vecine, sa-ti moara capra.”

  12. #49

    Explicatia nu e (neaparat) ca omul nu e gospodar si nu se gandeste iarna la car. Eu mi-am comandat chiar astazi, dar i-am facut cu greu loc in buget. Toamna-iarna nu ar fi avut nici o sansa sa se incadreze… pana nu-ti arde buza nu-ti vine sa dai banii.

  13. #50

    Poate recomanda cineva o firma care monteaza ac bine si ofera si factura?