Ieri, domnul Eugen Secmerean scria următoarele cuvinte:

Pentru idioţii care salivează după “Iepoca dă Aur”: august era luna în care se duceau naibii concedii şi mai ales vacanţe pentru că începeau repetiţiile pentru manifestările alea cretine de 23 august.
Şi stai cu orele pe gazoane de stadion, cu soarele în cap, fără apă şi pauză, la manevrat cartoane cu mesaje de adeziune către tovarăşul nicolae ceauşescu!
Dacă îţi închipui că era bine pe vremea jigodiei ăleia, imaginează-ţi că în loc să pleci în Vamă, ai merge pe Arena Naţională juma de zi să stai în soare cu un carton în mâini, pe care să îl ridici sau să îl cobori la o indicaţie din portavoce.
Şi nu, nu ai luxul unei sticluţe de 0,5 apa – pe vremea aia apa se îmbutelia în sticle cinstite din sticlă.
Şi ailaltă juma de zi ai petrece-o la coadă la ulei sau ouă, sau făină, sau gheare şi aripi de pui. Legendarele “tacâmuri”…
Şi seara, în loc să te enerveze emisiunile fără minte de la cele Nşpe canale, ai privi două ore la Florin Mitu sau Nicolae Melinescu cum prezintă măreţele realizări ale măreţului tovarăş al măreţei republici socialiste.

Din fericire, mort.

Din păcate, e doar o iluzie că am plecat din comunism. Noi poate am plecat, dar comunismul, precum Freddie Kruger, nu a plecat dintre noi și ne preia imediat, cum închidem ochii și adormim.

O să îl vedeți și voi. Unii dintre voi sunt prea mici și au impresia că de fapt așa e românia. Nu, nu așa e românia, așa e comunismul. Ieri, din vama de la Ruse, scriam:

un lucru definitoriu pentru comunism era disprețul complet pentru cetatean. cetateanul era doar o mica rotita care lucra pentru fericirea aparatului de partid si stat. cum ne dam seama ca in romania acest dispret e la aceleasi cote? ne uitam cum an de an reparatiile la soselele cele mai aglomerate se fac fix in sezonul estival. intr un dispret maxim fata de cel ce plateste inclusiv taxa pentru a trece pe ceeea ce s-ar putea numi, cu indulgenta, drum. asa arata trecerea de la giurgiu ruse. in spatele meu sunt kilometri de masini. muie ponta.

aglomeratie ruse

Azi, cismaru vede aglomerația de la buletine, din Brăila. Acum câteva luni, colegul nostru jollyca remarca aceleași mizerii la buletine în pantelimon.

Nu, nu așa e românia
Așa e comunismul. Acesta este disprețul față de cetățean, disprețul față de om, cu aparatul de funcționari birocrați supradimensionați, cu vameșul jegos care, după ce am stat 2 ore la coadă în vamă, voia să mă oblige să ies cu mașina să schimb leva, că e treaba mea că nu am euro sau leva, se știe că, în vama bulgaro-română, e normal să poți plăti cu euro sau leva, dar nu și cu lei.

E disprețul administrației din orașul giurgiu, care încasează zilnic taxe de la cei ce tranzitează acel gunoi de oraș, dar drumul spre vamă este de minim 10 ani o înșiruire de gropi, pentru că banii sunt buni și de ce ți-ar păsa de cei care oricum îți plătesc taxele?

E disprețul CNADR care, în sezon de vară s-a gândit că e momentul să repare podul. Nici un alt moment nu era potrivit ci doar atunci când ester cel mai aglomerat. Pentru că de ce i-ar păsa cuiva că cineva stă aiurea câteva ore? Sunt sclavii noștri, ai aparatului birocratic.

E disprețul poliției române care consideră normal că centura bucureștiului, locul pe unde se scurg mărfurile în și dinspre țară, să cedeze prioritatea la intersecții intrării și ieșirii din orașe. Doar nu putem pune să aștepte domnii care merg la Cernica. Și nu puteam să facem sensuri giratorii. Și atunci, să aștepte. Sunt doar tiruri și mașini, cui îi pasă?

Și nu, nu vom scăpa în timpul vieții noastre de asta. Pentru că monștrii pregătiți pe vremea comunismului deja au pregătit generații noi de monstri. Care pregătesc la rândul lor alți monștri. Și tot așa. Monștri politici, monștri de ghișeu, monștri de poliție, foști oameni cu conștiințele mâncate de educația unor strigoi morți de zeci de ani, dar încă prezenți în viețile noastre.

Zi de zi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

84 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Adevarat si din pacate comunismul “iese” mult prea incet din romania. Singura speranta este schimbarea de generatie care aduce o palida schimbare, dar care pt noi cei de 40 de ani sau trecuti deja vine prea incet………..

    • #2

      Schimbarea de generatie e vax. Am scris postarea citata de Arhi TOCMAI ca reactie la o aiureala imprastiata de o toanta pe fb. Ceva cu milioane de locuri de munca si locuinte, ce mai, visul umed al lenesilor si puturosilor milenari.
      Ce se naste din idioti, gunoi viseaza

    • Din pacate cred ca va mai trece mult timp sa iasa comunismul din Romania. Poate inca atat cat a prezis cineva imediat dupa revolutie.

    • #4

      Atat timp cat romanii vor ramane cu acea frica permanenta de schimbare, frica ce se transmite cu succes si la generatiile tinere, nu vom iesi niciodata complet din mrejele comunismului 🙂 .

  2. #5

    Te-ai suparat 🙂

    Aparatul asta birocratic e format din votanti ( marea majoritate PSD). N-o sa fie mai mic nici-odata….
    Si fiind ei asa multi, tre sa le dea cumva de lucru la toti. Si uite asa, apar anomaliile – un lucru pe care in mod normal il poate face o singura persoana lejer , la stat este facut de 2-3 🙂

    Am lucrat 1 ani de zile la Opera Nationala Bucuresti. Daca as fi fost Kafka as fi avut material de studiu pentru 50 de romane 🙂

    • #6

      Șezi blând, dau cu sapa de mai mult de 15 ani prin zona privată. E aproape la fel! Kafka e mic copil.
      Apropo, puținele zone in care lucrurile merg binișor sunt cele organizate in stil american (da, știu, americanii e proști!) pe baza de proceduri: daca e așa trebuie sa faci aia, daca e invers trebuie sa faci ailaltă! Asta bineînțeles cu lipsa de creativitate aferentă și cu limitările ce vin la pachet. Dar ma rog lucrurile funcționează in parametrii buni.
      Pe când pe la noi daca nimerești un cap pătrat sau ruda lui, cap trapez, vai de steaua ta!

    • #7

      Am mai trecut o orătanie pe răboj. O să fac de o poiată întreagă. 🙂 🙁

    • #8

      In afara de anul respectiv ( primul job cu carte de munca dupa facultate)- nici eu n-am mai lucrat la stat ulterior ( sa tot fie vreo 15 ani de-atunci ).

      Am avut totusi bafta de locuri de munca fara prea multi prosti…
      In tot cazul – oricat de multi prosti or fi si pe la firmele private , crede-ma ca statul conduce detasat 🙂

  3. #9

    Frumos spus bossulene. Singura solutie e ca noi toti sa schimbam tara asta odata. Cu Franta, Italia, Spania, UK, etc. Amin

  4. #10

    Nu stiu daca politia rutiera are ceva de spus v-a-v de situatia de pe centura. Parca ei doar recomanda, insa deciziile sunt luate de alte capete de guma

  5. #11

    Oare si londonezii au fost comunisti candva? Bruxelles, Roma, zilnic mi se plange un prieten cat pierde in trafic in Leeds si Londra, eu zic ca nu are treaba cu comunismul ci mai degraba cu fluidizarea traficului/ proasta gestionare.

    • #12

      Ba, da’ ai inteles de minune textu’.

    • #13

      @sabotor: n-are ma cum sa-l inteleaga. Pur si simplu nu are cum. Daca e nascut in ’90 sau dupa, nu are cum.

    • #14

      amin

    • #15

      Ahm, pai, daca vorbim de englezi, atunci da, e fix perioada socialista pe care au prins-o si ei imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care desi a adus schimbari benefice majore si a inceput reconstructia tarii, a creat statul social, a tratat milioane de oameni, a si supradimensionat statul. Numai ca britanicii au avut-o pe Thatcher, care a taiat in carne vie si a prevenit o implozie. Acum, din ce spui, se pare ca au revenit la niste vechi metehne.
      legat de dispretul pentru catatean, pentru cunoscatori: “Computer says No” 🙂

    • #16

      @Andrei Daniel, computer says no 😀 dar macar iti poti rezolva documente prin telefon si posta, fara coada la ghisee, acte originale, copii, parafe, stampile si dosare cu sina si functionari acri. fa la fel in Ro.

  6. #17

    Ce ma distreaza cum e ponta de vina pentru astea. Ca pe vremea alorlalti nu erau cozi la buletine, soselele erau impecabile si treaba mergea brici.
    PS: la buletine sint cozi fiindca vin unii de-afara sa-si ia tara inapoi de tot.

    • #18

      tovarase ! ponta e de vina pentru simplul motiv pentru ca el e cretinul care are tidula in mana. cine plm sa fie de vina ? daca dorea sa repare ceva, repara. asa ca MUIE PONTA !

    • #19

      Stie oricine ca Ponta ia decizia de incepere a lucrarilor de reparatii la orice pod.

    • #20

      Uite, stie si Ender. Base s.a ocupat 3 ani de un pod.

    • #21

      Da, certati-va in continuare pe gunoiul asta de tema ca o sa fie bine.

  7. #22

    Pai zi ma la ce ora ai plecat din Capitala si cat a durat pana la urma toata distractia Giurgiu-Ruse.

  8. #23

    Ce naiv sunteti, domnu’… Va imaginati ca reparatiile la minunatele drumuri ale scumpei noastre tarisoare se fac din taxa de drum… Pe care o platim si in vigneta, si daca nu ma insel si in litrul de benzina… Nu stimabile, reparatiile se fac din bani “ieuropeni”. Si daca acum au venit banii, de ce sa nu-i foloseasca acum, ce ei astia de la CNADR Giurgiu e mai prosti, sa-i ia altii banii?! Asa, si, stai 3-4 ore in vama. Si? Care-i problema? Aaaa, vrei sa te duci in vacanta la buLgari sau la greci, ca-s conditii mai bune si preturi mai mici? Pai tata sufera daca esti prea sarac sa-ti petreci vichendul sau vacanta in Romania! Hai, s-auzim de bine! faranumar, faranumar,faranumar….
    ……….
    Vai de capul nostru. Concluzia commentului tau e de pus in rama.

  9. Fraților toate ca toate mânca-v-aș, dar ce facem cu curentul EMO, c- a luat amploare. A cuprins tot tineretul. Care e ieșirea din impas. De ce tineretul nu muncește și-o freacă la Mcdonalds toată ziua?

  10. #26

    E totusi o diferenta, in comunism in centru sta statul, tara, totul e jertfit pt asa ceva. Gen pana in 89 Romania isi platise complet datoria externa si construise nu stiu cate fabrici si uzine. China face la fel, omoara o parte din cetateni ca tara sa creasca si sa ridice tot felul de fabrici si zone.
    Astazi dezinteresul fata de individ nu are ca pretext mai mult sau mai putin real tara, statul. Practic profita cativa ajunsi sus si aia e tot.

    • #27

      China NU face ce facea nea Nicu inainte de 89. Pana in 89 noi aveam fabrici care produceau pe stoc doar ca sa mentina numarul de angajati. Si toate astea cheltuind resurse pe care plateam bani grei. Industria comunista era un mare zero barat. Departe de ce face China azi.
      Si nu poti spune ca in centru sta tara in detrimentul cetatenilor. Tara e formata din cetatenii ei, daca sacrifici cetatenii sacrifici tara insasi.

    • #28

      Produceau pe stoc si pentru ca o buna parte din ce produceau era refuzat la export. Si o mica parte din ce era refuzat ajungea si in “comertul” socialist. Si cind ajungea, o mica parte din ce ajungea in comert ajungea pe rafturi. Cea mai mare parte se vindea pe piata neagra. Da-da-da, stiu-stiu-stiu, imposibil, gestiune, militia economica, daca te prindea era nasol… Ha…
      Bai nu stiu ce varsta aveati voi cind a cazut comunismul, da’ eu aveam 19 ani. Nu ca as fi fost un geniu la vremea aia, da’ m-am lovit de destule chestii, asa ca nu-mi vindeti mie gogosi, ca nu aveti cui,….

    • #29

      Asa e maestre, fabrici si uzine ca in romania nu gaseai nici in sua sau germania. Ba cat de eficient a fost comunismul in spalarea creierelor dac dupa 25 de ani oamenii inca nu au realizat ca au foat grosolan manipulati cu maretia fabricilor de cacat. Fabricile s-au inchis pentru ca meritau sa fie inchise intr-o piata libera. Tu prietene esti “another brick in the wall”.

    • #30

      @George: sa nu generalizam. Nu toate meritau sa fie inchise. Dar multe, foarte multe da. Din varii motive. Tehnologie veche, lipsa de materii prime, personal necalificat sau prost calificat,etc.

    • #31

      Da, dar ce trebuie sa specificam mereu ca exista si exceptii sau ca vorbim in numele nostru ? Chiar ajuta la o comunicare mai buna, conlocutorul e mai receptiv, se simte mai bine inteles ? Serios intreb.

    • #32

      Eu nu am afirmat ca a fost un lucru bun comunismul sau ca era fiabil. Am spus insa ca spre deosebire de capitalismul salbatic de acum atunci erau niste pretexte si a lasat in urma ceva.
      Eu nu inteleg cum e cu productia aia pe stoc, nu se vindeau pana la urma? Daca era falimentara industria comunista, cum au facut banii cu care au platit datoria externa a tarii?
      Eu stiam ca vindea in tari mai putin dezvoltate, in zona Africii si orientul mijlociu si vindea foarte ieftin. Nu stiu cum e cu productia pe stoc, insa nu am auzit ca la revolutie sa fi gasit zeci de mii de tractoare, masini, utilaje, depozite de ciment, ingrasaminte sau alte produse, ca asa ar fi trebuit, nu? Jumate din Romania sa fie un depozit, pt ca se producea pe stoc 🙂
      In toate tarile firmele mari primesc subventii sub o forma sau alta ca sa ofere locuri de munca, vedeti ce facilitati a primit Renault ca sa vina in Ro sau cazul Nokia, plecata de la nemti la noi si apoi de la noi.
      Comunismul a fost 45 de ani, a lasat in urme oameni chinuiti, fabrici si uzine (cu tehnologie veche) si datorie externa zero. Capitalismul salbatic e aici de 25 de ani, ce a lasat in urma pana aici? Cate fabrici si uzine noi, ce datorie externa?
      Din nou, nu vorbesc despre libertate oamenilor, produse, nivel de trai.

    • #33

      @bigbear
      Pai e simplu: “libertatea oamenilor, produsele, nivelul de trai” sunt mai importante decât fabricile.
      Fabricile sunt doar mijloace de a face viata omului mai ușoară, nu idoli la care să te închini.

      Partea mai nasoală e cu datoria care tot crește, dar asta e făcută de stat, nu de privați (capitaliști).

    • #34

      @bigbear: ok, nu produceau pe stoc, plimbau tzeava prin uzina de colo colo. Faza cu datoria externa a tarii e cea mai mare dovada ca spalarea pe creier din vremea aia a prins.
      Datoriile alea au fost facute de Ceashka nu de altcineva, prin anii ’60 si ideea era sa le foloseasca in investitii. Problema e ca le-a folosit prost si imprumuturile alea n-au generat profit din care sa fie platite. Cand creditorii au vazut ca asta nu are de unde sa le scoata banii au incercat sa ii impuna niste reforme care sa eficientizeze economia un pic. Cizmarul s-a ofticat si a zis ca plateste datoria oricum. Si asa a rezultat foametea din anii ’80, toate exporturile Romaniei in vest se rezumau la alimente ieftine si produse de industrie usoara (si alea la preturi derizorii). Comertul in CAER sau cu lumea a 3-a nu aducea valuta forte in tara, era mai mult un fel de troc.
      Pe scurt: banii imprumutati au ajuns fier vechi iar returnarea imprumuturilor s-a facut solicitand agricultura la maxim si distrugand-o in acest proces (recoltarea se facea cu pionieri si militari, mai tii minte?, desi aprox 45% din populatie traia la sat si lucra in CAP-uri).

    • #35

      “Capitalismul salbatic e aici de 25 de ani”

      Nu e bigbear. E kapitalism sabatic si ne va parasi odata ce romanii isi vor dori asta. Momentan nu-si doresc, vor sa fie ca inainte, da altfel. Nu se poate. N-a gustat romania nici o gura de capitalism, nici salbatic nici bland, au ajuns in fata aceasi oportunisti si cocalari iar pe cei ce si-au dorit afaceri corecte si transparente i-au alungat din tara. Ii numeri pe degete pe aia care au reusit sa se furisize si sa reuseasca in cei 25 de ani de tranzitie.

      E doar vina populatiei, isi merita conducatorii si nu-i un cliseu. Cum sa te lasi condus de inculti care jumatate plang dupa comunism (imi cer scuze, nu vreau sa te jignesc dar alta explicatie pentru decizia de a plange comunismul nu am), iar jumatate se cred de dreapta, ai de Dambovita. Cine iti mai da viata inapoi ? Dar copiilor tai ?

      Ii auzi pe toti cum deplang SUA, vai sarmanii cum au esuat intr-un capitalismul salbatic. SUA o sa o duca in continuare bine, indiferent de dorintele chinezilor, rusilor si a tuturor celor ce urasc libertatea.

    • #36

      Big bear hai sa-ti explic cum era cu platitul datoriei externe:
      In timpul iernii curent era cu portia: doua ore da, doua ore nu. Incalzirea in apartamente era asa mai inexistenta. Benzina era pe ratie (30L luna cred) iar duminicile se circula in functie de numarul de pe placa: Una cele cu sot, cealata cele fara.
      Mincare..totul pe ratie ca asa trebuia hranit “Omul nou din cadrul Societatii Socialiste Multilateral Dezvoltate”.
      Asa se face economie.

      Cum se faceau bani:
      Productia era in majoritate pentru export si daca facei rost de ceva “refuzat la export” credeai ca l-ai prins pe Dumnezeu de un picior.
      Si inca ceva, totul ce se vindea in vest era vindut la pret de nimic pentru ca eram tara comunista si asta era. Iar cu tarile comuniste exista un sistem de barter. Straini prin lege trebuiau sa se cazez la Hotel unde erau doua preturi :una pentru Romania si altul pentru straini ( mai mare). Orice cadou in valuta erai obligat sa-l duci la Banca Nationala unde era convertit in lei l cursul oficial. Detinerea de valuta era ilegala.
      Romania vindea armament la greu tarilor africane chiar daca o faceau pe cai obscure.
      Produse din vestul europei erau inexistente, doar cele din tarile socialiste erau pe rafturi.
      Masina nationala “Dacia” era cumparata pe lista unde perioada de asteptare era de ani buni. La fel cu televizoarele color si masinile de spalat automate.

  11. #37

    Te puteai fofila si pe vremea aia big time. Daca erai neindemanatic cu cartonasul te dadeau afara (verificata!). Daca lesinai (sau simulai convingator) la fel. Verificata si asta personal. 🙂 Daca purtai barba nu te luau la defilari (been there, done that!). Din anumite motive comunistii romani nu suportau barbosii. Ma mir cum de ii suportau pe Marx, Engels si Lenin. Oh, wait, nici pe astia nu prea ii suportau.

    Dispretul functionarului roman fata de cetatean nu este unul de factura comunista, ci e *simpla prelungire a dispretului pe care il au romanii unul fata de celalalt*. Romanii “civili”, fara legatura cu regimul. Atunci cand isi dau muie in trafic unii altora. Atunci cand isi ridica unii altora stergatoarele in fata blocului. Atunci cand biciclistii merg in viteza pe trotuare. Nu e nimic comunist aici, e romanism pur.

    Comunismul s-a dus demult, ceea ce a ramas si balteste si pute si ne doare este doar romanismul ala clasic, de pe vremea fanariotilor. Sau poate chiar mai vechi.

    • #38

      Acum, daca si caricatura aia de cioc pe care o purta Ulianov se putea numi barba…
      Da, e surprinzator ca, tovarasilor comunisti din Romania nu le placeau cei ce purtau simbolul international al revolutiei: barba. Marx, Engels, Castro, Che… Hmm… Che… Cred ca aici e problema. Bun, sigur, simbul universal al luptei de stanga, daaar, in acelasi timp, si simbol universal al luptei antisistem. Deci barba ca forma de protest antisistem, indiferent ca acesta era exponentul unui regim de dreapta sau de stanga…
      Si mai e o chestie. Nici tatuca, nici Mao, niciunul dintre conducatorii statelor comuniste (cu exceptia lui Castro mentionat mai sus) nu purta barba – cu exceptia lui Ulbricht, daca nu ma insel, care avea ceva intre o barba serioasa si ciocul lui Lenin. Probabil ca exista ideea ca barba e permisa in valtoarea luptei revolutionare, odata puterea proletariatului instaurata, mesajul revolutionar transmis de ea nu-si mai avea sensul, devenea perioculos chiar…
      Deh, aberez si eu, nu ma bagati in seama…

    • #39

      Si inca ceva: sa tii ca ideea asta cu “romanismul din epoca fanariota” tot comunismul ne-a indus-o… Epoca fanariota n-a fost nici pe departe o epoca atit de neagra pe cit ne-a fost noua prezentata in scoala, si in filmele “cu haiduci” ale epocii…

    • #40

      Iote ma unde era Djuvara undercover…

    • #41

      @Romeo: minus. Si nu ma provoca, ca acum incep sa vorbesc despre cumani…

    • #42

      Barba la fel ca fumatul pipei era considerat simbol capitalist. Asta era motivul pentru care erai evitat.

    • #43

      @dufu

      haidi, bre, vrei sa spui ca fanariotii aia care au venit Tarile Romane cu un sistem de administrare fiscala modern, politie publica etc au vrut sa ne faca bine? 😀

  12. #44

    Trecere de la Giurgiu e o mizerie crunta, ba da de ani de zile nici macar unindicator ceva, ca sa nu mai zic de drumuri si vamesi.
    Centura capitalei o bataie de joc, iar primaru oprescu, futu-l in gura, inaugureaza pasaje care au durat 2 ani sa le faca si au 3 m.
    Mai nou se lucreaza la tot Pantelimonul, linii de tramvai noi etc, au luat cumva din prima bada si le-au facut riveranilor parcari in interior – evident care sunt pline plus prima banda parcati in spic – deci pantelimonul care avea 3 benzi, una ocupata de masini parcate are mia nou una singura….
    Apoi boul de oprescu s-a apucat pe Basarabia sa schimbe nu stiu ce tevi “in timp ce” se lucreaza pe Pantelimon la linii, problema e gata nu ai cum sa ajungi Din Pantelimon spre Muncii, iancului ca nu ai cum, decat stand ore in trafic. FMM oprescule….

  13. Lasă frate că era mai bine pe vremea lu Ceaușescu. Aveai un loc de muncă asigurat. Casă, masă. Prima casă ți-o dădea el, nu ca acum te pune s-o cumperi. ERa mai bine, nene, c-am prins și io știu și io.Era mâncarea mâncare nu cu gust de cauciuc ca acum. A știut să conducă Ceausescu, nu mai vorbiți voi. Atunci cine nu muncea la pușcărie. Te lua de pe stradă mânca-ți-aș gura pentru parazitism social. Ce cauți pe stradă? Ai loc de muncă? N-ai. Marș in morții tăi la puscarie. Ce ca acuma? Ca acuma frate? Acuma pe stradă fumează, bea, se pisă, umblă de colocolo. Pai existau parcangii pe vremea lu Nea Nicu? Existau bulangii pe strada? Bea pe strada tineretu noaptea. Am trecut pe langă doi pusti, era trecut de 12 noaptea, lesinați pe strada la coltu strazii beti vorbeau.Pai vedeai destrabalarea asta pe vremea lu Ceausescu? Păi te lua miliția, ce faceti bă aici? Buletinu! N-am. N-ai , hai pana la circă atunci, să vedem unde lucrezi, cu ce te ocupi.

    Pensionari cred ca sunt 10 milioane in tara asta, restu someri si cam atat. Tinerretul, tinerii astia drogati mai ales ardeleni, fiindca nu muncesc. Lasa astea joburi pula mea șușe. nu bă, munciti pt țară la structura infrasociala structurală. Tineretu asta trebuie luat pus sa munceasca la linia de metrou, la uzine, sa facem uzine, fabrici sa fabricam si noi in pula mea ceva, sa vina apple aici la asamblat nu in China. Pai ce mortii ma-sii. Nu se mai munceste in tara asta, se mimeaza munca.Muncim sclavi la jidani, la altii. Corporatii, pai aia e munca. cine castiga?

    Si in schimb vezi carciumile, mcdonaldusurile pline. pline, manca-ti-as. De unde bani, din alocatie de unde au bani, putorile astea?

    • #46

      Corect spus, pe atunci mancarea era fara E-uri si lumea era mai sanatoasa si traia mai mult. 😀

    • #47

      Mancarea era fara e-uri, dar nu se prea gasea (si aici nu vorbesc de economia subterana), iar cind se gasea stateai la coada citeva ore sa prinzi ceva, daca prindeai.
      Oamenii erau mai sanatosi daca nu se imbolnaveau, pentru ca daca se imbolnaveau, era nasol… Medicamente nu prea erau, mortalitatea infantila era destul de mare, abandonul la fel… Sa nu uitam ca tragedia cazurilor de infectie HIV/SIDA la copii atunci a inceput, in epoca de aur, nu este produsul “revolutiei”.
      Lumea “traia mai mult” pentru ca se conserva iarna… la 16 – 17 grade cit era temperatura in blocurile comuniste. Dar nu-i bai, ca mai puneau si ei un palton, un pardesiu ceva pe ei… Deh, am supravietuit….

    • #48

      Freigedank-San iar ai inhalat aurolac si esti in transa?Calmeaza-te, asculta o manea de calitate superioara si pe urma vii sa iti dai cu parerea.

    • #49

      Si inca ceva (sunt batrin si ramolit…) mancarea era fara e-uri, dar salamul se facea din soia… Si carne de nutrie….

    • #50

      @freigetraenk: in special de ardeleni bulangii pe ajutor social sunt carciumile pline

  14. Articolul asta mi-a adus aminte de ce am plecat din Romania… Am sperat si eu ca lucrurile se vor schimba, am cam luat teapa…

    N-am plecat din motive financiare, am din motivele expuse de Arhi. Cel mai grav mi se pare ca asta e natura poporului roman si nu se va schima prea curand…

    • #52

      40 de ani de comunism nu se duc asaaaa dintr-o data. pana nu crapa ceva generatii nu dispar adevaratele reflexe.

  15. #53

    Si pe mine ma sperie cel mai tare copiii acestor monstri, ca nu e loc de speranta in viitor!

    • #54

      Is mai javre dar in natura nici un sistem nu creste la infinit.

  16. #55

    Decat sa ne certam mai bine sa bem o bere, halim un mic, ne batem pe burta si mergem mai departe.

  17. #56

    Intra tu pe facebook sau pe siteuri ale ziarelor sa iti explice prostii semianalfabeti (ce dulcik esti, cf, esti frumy/skumpik, ce bn va sta impreuna) de 14-16-18 ani cum pe vremea comunismului era mai bine, ca toti aveau casa si serviciu, si de fapt toti aveau mancare pentru ca toti se descurcau ei cumva, ca Ceausescu era un patriot, ca acum la patron ce sa mai muncesti cand iti da salarii mici, si ce dreaq sa faci cu facultatea ca daca nu ai pile nu te poti angaja nicaieri in Romania, ca e mana amerlocilor tunuaivazutzeitgeistmovie etc. Miorita, legende povestite de bunici / parinti senili si uituci luate ca adevaruri absolute de prostii tineri, combinatie de lipsa de spirit civic, respect reciproc, cultura; asta ne face sa intram in fata altora la stop (da-i in pm, sa se supere, nu ma intereseaza), sa luam spaga, sa ne doara spitz de ce trebuie facut in spitale (stirea de zilele trecute cu “Ce vroiati sa fac, cum sa astept gravida pana la 13.15 cand garda mi se termina la 13.00”) sau la drumuri sau in administratie si asa mai departe.

    • #57

      Cum ar veni….cam atat cu bunastarea. In toata perioada comunista am fost sub orice critica…Abia dupa un sfert de secol dupa am trecut si noi de Bulgaria…In rest era bine. Iti explica in detaliu fiecare roman nostalgic. Toti aveau video, bomboane cubaneze si banane…Nici nu stiu de ce nu a ramas Ceausescu la putere ca prea era bine si nationalist.

      Apropo, pentru sugaretii la stat si nationalistii de carton:
      Pib-ul tarii pe care o plangeti a crescut de vreo patru ori fix din momentul in care a murit parintele care dadea moca si avea grija de trupusorul tarii

      1950 1973 1989 1990
      United States $9,561 $16,689 n/a $23,214
      Finland $4,253 $11,085 $16,676 $16,868
      Austria $3,706 $11,235 $16,305 $16,881
      Italy $3,502 $10,643 $15,650 $16,320
      Czechoslovakia $3,501 $7,041 $8,729 $8,895 (Czech) $7,762 (Slovak)
      Soviet Union $2,834 $6,058 n/a $6,871
      Hungary $2,480 $5,596 $6,787 $6,471
      Poland $2,447 $5,334 n/a $5,115
      Spain $2,397 $8,739 $11,752 $12,210
      Portugal $2,069 $7,343 $10,355 $10,852
      Greece $1,915 $7,655 $10,262 $9,904
      Bulgaria $1,651 $5,284 $6,217 $5,552
      Yugoslavia $1,585 $4,350 $5,917 $5,695
      Romania $1,182 $3,477 $3,890 $3,525
      Albania $1,101 $2,252 n/a $2,482

  18. #58

    Dispretul nu se trage din comunism, ci se contureaza cand o bruta ajunge pe un post cu ceva autoritate, fie ea cat de mica + nu exista raspundere.
    Asadar functionarul te trateaza ca pe un nimic avand siguranta ca fara stampila/semnatura/certificatul lui nu te poti descurca si nici daca te duci la seful lui (o alta bruta, dar cu mai multa autoritate si mai mult dispret) nu vei rezolva problema.
    Asa ajunge orice receptionista SEF, orice parcagiu – BOSS, orice casiera – DEMI-ZEU.
    Mai punem incompetenta profesionala (ce motivare ar avea brutele sa se perfectioneze? deja au master & doctorat cumparat de la Spiru ce le confera sporul maxim la salariu) si obtinem exact ce vedem in jurul nostru.
    E usor sa invinuim comunismul, monarhia sau alte fenomene istorice, dar majoritatea problemelor se trag din natura oamenilor din jur.

  19. #59

    Pe vremea comunismului era exploatarea omului de catre om, acum in capitalism e invers .

  20. #60

    Tot ce ai scris mai sus e perfect adevarat dar vreau sa fac o mica observatie.Am fost in Bulgaria de 3 ori.O data in timpul lui Ceasca,in 2011 la Nisipurile de Aur si acum cateva luni la Plovdiv.In 2011 am trecut vama prin punctul de trecere de de dupa Vama Veche-imi scapa numele.Eram numai noi,a durat 30 de secunde.La fel a fost si la intoarcere.Drumul romanesc,in mare parte 4 benzi,modern,asfalt foarte bun.Treceai in Bulgaria,treceai in lumea a treia sau in Romania 1970,2 benzi,drumul vai de steaua lui.La Plovdiv am fost cu avionul Bucuresti-Sofia si apoi am luat un taxi.Nici autostrada Sofia-Plovdiv nu e in buna stare,avea/poate are inca portiuni unde trebuia sa reduci viteza considerabil.

    • #61

      Punctul de trecere de la bulgari, corespondent Vamii Vechi se numeste Durankulak. Drumul intre Durankulak si Varna a fost refacut (eu am fost pe acolo in 2008, 2009, nu mai stiu exact, si asa este, era dezastru). Acum e ca-n palma.
      Drumul intre Vama Veche (hai Mangalia) si Constanta e unul dintre cele mai bune din tara. A fost facut in anii ’90 de italieni, dar cu simt de raspundere….

  21. Şezi chill man, că aia cu drumurile reparate în plin sezon estival e şi pe la case mai mari. Tocmai am venit dintr-un tur de Europă cu maşina şi să fi văzut matale lucrări la greu pe autostrăzile din Germania sau Austria. Ştrangulări şi acolo gîrlă. E drept, de la 4 benzi pe sens se trecea la 2, dar şi traficul era de ţ ori mai mare ca la noi.
    Apropo, tu cînd ai vrea să se repare autostrăzile, drumurile? Iarna pe ger şi zăpadă sau în anotimpul ploios? Nu ştiu, întreb şi eu ca nespecialist în drumuri şi poduri.
    Problema la noi nu e timing-ul ci durata, că ne întindem cu anii pentru o peticeală.

    • #63

      da, pentru ca la noi toamna si primavara inseamna sezon ploios. mergi si dormi, sa iti revii

    • #64

      @arhi: musonuuuuuuuuuuuu’!!!!!!

    • #65

      si din cand in cand simunuuuu

    • Mulţam de sfat. Aşa voi face. Voi lăsa specialiştii să se pronunţe. Să nu staţi totuşi prea mult la soare.

  22. #67

    stiu ca suna greu de digerat … dar … cand ati vrea voi sa se repare drumurile? in timpul sezonului estival – cand traficul de marfuri _ar trebui_ sa fie mai mic si vreme frumoasa ca sa permita asfaltului sa se aseze/usuce – sau in plin sezon-comercial de varf? si asa cum zicea cineva mai sus – am facut vara asta un tur al europei si peste tot sunt lucrari si bottleneck-uri. chiar mai multe decat in timpul iernii.

  23. #68

    Pe mine m-au plimbat vineri la 3 sectii de politie si cand am ajuns la aia care trebuie eram cu 20 minute intarziere fapt pentru care mi-au suspendat permisul.
    Dealtfel platesc CASS de 2 ori ca sunt si angajat si am si pfa si platesc si asigurare privata la Anima, abonament Gold, si tot stau cu orele la ei pe hol pentru ca nu a venit doctorul, pentru ca doctorul nu mai sta pana la ora 19:00 sa ajungem noi ca el are treaba, pentru ca vin alti nesimtiti si se vaita ca sunt cu copiii si ca ei trebuie sa intre cu 30 min mai devreme decat ora programata pentru ca …. Degeaba condamnam politicienii, marea majoritate din noi e la fel. NImeni nu face nimic sa indrepte o nedreptate si pe buna dreptate. Nimeni nu vede prostia sistemului birocratic, toata lumea o inghite. Nimeni nu iese in strada sa dea cu pietre in politicienii anchetati penal care in continuare iau salarii din taxele platite de noi si ne rad in nas.
    Si cand mergi colo in Danemarca si vezi ca aia iti dau si bani inapoi la sfarsitul anului iti vine sa bati un politist si sa stai la inchisoare acolo ca oricum iei mai multi bani si ai conditii mai bune de viata.

  24. #69

    Bă ce mor eu pe aia care sustin ca era mai bine pe vremea lui Cauşescu.La revolutie unul,macar unul din ei nu a iesit in strada sa sustina acel regim.

  25. In concluzie, ce faceti ba comunistilor… v-ati luat tara inapoi? Este? 😀 …

    • #71

      esti cel mai misto om de pe aici

    • Multam fain :> … w .

    • #73

      Cu mare placere.pur si simplu am considerat ca era datoria mea sa iti spun.demonstrezi o luciditate mai rar intalnita.din pacate putini oameni apreciaza veridicitatea lucrurilor pe care le spui.adevarul pur care transpare din tot ce ne transmiti.intelegi tot ce se intampla pe plan social si rezumi, uneori acid intradevar, in propozitii concise si pe intelesul tuturor ceea ce conteaza.cred ca sunt in asentimentul tuturor cand iti spun, multumesc!!

    • Pai, imi place sa fiu in echilibru… cei care nu inteleg se afla in talere diferite, din punct de vedere al intelegerii lucrurilor.
      Tu esti destul de echilibrat ca sa ma intelgi, bag seama. Multumesc iar, pentru cuvintele bune, w.

    • #75

      Nu ai idee cat de mult inseamna pentru mine faptu ca imi spui tu asta.multumesc, multumesc din inima!!

    • #76

      Hai c-ați ieșit și voi doi din dulap. Bravo! Crește numarul bulangiilor pe zi ce trece

  26. #77

    @Arhi: vezi ca drumul ala dinspre Pantelimoun care traverseaza centura pe langa fabrica de paine Loulis (care avea prioritate) e blocat de ceva vreme 😀

  27. #78

    Sunt de acord ca dispretul pentru cetatean este caracteristic pentru Romania. El troneaza in toate relatiile interumane, nu numai la ghiseu sau la aeroport, ci peste tot. Sunt uimita cum la diverse televiziuni apar pe post specialisti ai unui domeniu, iar moderatorii isi permit sa le taie vorba si sa ii contrazica, fara nici o logica sau fara argumente, uneori chiar si bascalios. Circul asta se pare ca prinde foarte bine in Romania. Insa pentru asta nu comunismul este de vina, aici te contrazic. Suntem de vina fiecare dintre noi care nu avem curajul si responsabilitatea de a le arunca in fata tuturor acestor gunoaie dispretul lor. Cati dintre romani cer sa fie tratati ca niste oameni? Cati dintre romani cer respect? Insa nu trebuie uitat ca respectul e bivalent: il pretinzi dar il si dai. Cati dintre romani trateaza cu respect un batran, un copil, un caine? E usor sa dam vina pe comunism, el este un factor exterior noua, si in felul acesta exteriorizam vina, ea nu mai este a noastra: of, eu as vrea sa fiu corect, respectuos, responsabil, insa daca am crescut in comunism… Nu, e doar o amagire ca vina e exterioara noua, ea ne apartine. Deci, daca vrem schimbare, oameni respectuosi si demni, corecti si responsabili, trebuie sa incepem cu noi insine. Cu cei de care ne lovim. Degeaba pretind eu respect de la toti functionarii sau lucratorii in turism, chelnerii etc., cand ajung in Romania, o data la patru ani. Nu e suficient. Si se vede treaba ca sunt foarte putini cei care il pretind, pentru ca mereu sunt tratata ca nebunul regelui. Deci, incepeti prin voi insiva, practicati respectul pentru cetatean si pretindeti-l. Numai asa se poate schimba ceva, cu bascalia si cu filosofia drobului de sare vom continua pe drumul involutiei.

    • #79

      O gasesti si in societatile capitaliste pure dar imbraca alte aspecte. E mult mai perfida. Imbraca diferite forma cel mai des intilnita este legea care la suprafata este pentru cetatean dar in realitate cea care profita cel mai mult este o corporatie.

  28. sat, mahala, oraş. cam aşa s-ar putea structura societatea românească. ideea nu-mi aparţine. să ne gândim ce însemna mahalaua şi să ne mai gândim la importanţa dosarului. atât de necesar ca să poţi accede în structurile comuniste. sub comunişti mahalaua a avut acces la ceva ce nu visase niciodată. elita comunistă îi aparţine, dacă nu în totalitate cel puţin 90 la sută. elita intelectuală de azi are rădăcini în mahala. aşa că de unde respect, bun-simţ, etc … că studiile superioare îţi completează cunoştiinţele nu îţi oferă norme de comportament în societate şi altele. comunismul a răsturnat toată scara de valori fireşti într-o societate normală.

  29. #81

    Da , ma vad nevoit sa-ti dau una peste bot tinere frumos si liber.Ce-ai pozat tu e vama din Ruse spre Giurgiu, si nu viceversa.Daca vrei sa argumentezi ceva, pune poza corecta.

    • #82

      cu vameșul jegos care, după ce am stat 2 ore la coadă în vamă, voia să mă oblige să ies cu mașina să schimb leva, că e treaba mea că nu am euro sau leva, se știe că, în vama bulgaro-română, e normal să poți plăti cu euro sau leva, dar nu și cu lei.

      bulgaro-romana…get it?

    • arhi, eu i-aş spune că, pe vremea când aici era un ţarat bulgaro-valah (se pare că acest ţarat includea şi partea de la nord de dunăre) strămoşii mei nu poposiseră pe-aici, aşa că habar nu am de leva.

  30. #84

    Doamneee….ce revoltați sunteți! Mă mir cum de mai existați, de cât venin scuipați fără să faceți pauză, măcar pentru o inspirație!
    Bine mai știți să melițați, aici, pe net!
    Dar, spuneți, fiecare, dacă ați mișcat un deget pentru a schimba ceva în țărișoara asta, dacă ați apărat o femeie pe stradă….de un drogat care trăgea de ea, dacă ați oferit un loc de muncă unui tată cu 2-3 copii acasă, care așteaptă pâine pe masă, dacă știți să pronunțați…noi….în loc de EU…etc….etc…
    Tot trâmbițați ”predarea ștafetei, către generația tânără” care va aduce lapte și miere pentru toți.AIUREA!
    Tineri ca ghiță, ponta (nu am greșit), udrea și toată pleiada de pușcăriabili…ăștia schimbă DA….locul banilor noștri…din sacul statului, în conturile lor, deschise în lumea largă.
    HALAL SCHIMBARE !
    Vă bateți gura (tastatura), ca popa toaca…pentru cine?…auditoriu nu aveți, cum are popa enoriașii.
    Să vă dea Dumnezeu minte-n cap și bani munciți în buzunare/conturi !
    Salut voios de pionier !…ha..ha..ha..