Nu există articol pe internet, unde să se discute despre muncă, să nu apară câte unul să explice cum românii nu muncesc, românii sunt leneși, spre deosebire de munca serioasă și dură care se practică în vestul europei.
Băbăeț, pe lângă faptul că cei ce scriu asta sunt, în general, cei ce rezeamă dozatorul de apă 4 ore din 8, că altfel nu ar avea timp de coomentarii de genul, adevărul e că, de fapt, chestia asta e un mit. Cunosc oameni care muncesc în străinătate, și IT-iști, și manageri, și muncitori.
Nu e adevărat, e o prostie. Există un alt tip de cultură a muncii, asta da. Ceea ce înseamnă că oamenii se duc la program, își fac TREABA LOR, cea pentru care sunt plătiți, iar când s-a terminat programul, au rupt ușa și au plecat acasă, pentru că nimeni nu că nu îndrăznește, nici măcar nu există concepția că ai putea ține angajatul peste program pentru că…pix și șapcă.
În primul rând, în țările alea unde spuneți voi că se muncește nu o să găsiți asemenea anunțuri de angajare:
Da? Deci angajăm sclav care să facă de toate, efectiv de toate, pentru 2500 de lei. Pentru că nu suntem corporație. În Cluj. PENTRU 2500 DE LEI!
Așa ceva nu ar exista la un job oficial, legal, în altă țară, unde nu miroase a obiele. Aici e diferența. Ne plângem că oamenii stau pe facebook. Stau pe facebook pentru că nu au un job efectiv, la români trebuie să pari ocupat non stop, să arăți că muncești, pentru că tu nu ai un job unic, ci faci de toate, e imposibil să ai pauză. De aia.
Oricum, rămâne idee. Și prietenii mei din străinătățuri pot confirma.
Desigur, mă refer la muncile legale, cu contract, nu că se duc români și se angajează sclavi în construcții, după care se plâng pe net că viața e grea.
NOU
Doamne pentru modul cum e scris anuntul, nu ar trebui sa aplice nimeni.
NOU
Bai eu n-am vazut in viata mea asa ceva! Ma incearca un mix de sentimente, nici nu stiu cum sa reactionez: sa rad sau sa plang 🙂 Doamne ce imbecilitate!
NOU
@eu, vezi, aici gresesti, din contra, ar trebui sa aplice foarte multi tineri in cautare de afirmare, care sa ia interviul si sa nu se prezinte la program din prima zi.
NOU
Pentru ăștia ar trebui să meargă câțiva să îi trolleze un pic.
Aș lua o cartelă prepay, aș merge la interviu, m-aș face interesat, aș semna contractul și tot. După ce m-aș angaja și am semnat și contractul aș arunca cartela și aș dispărea.
N-am timp de din astea dar unii chiar și-ar merita-o.
NOU
contractul îl semnezi în baza unui document de identitate, nu în baza unui număr de telefon. nu da oamenilor idei care s-ar putea întoarce împotriva lor.
așa, un pic de trolaj, până la semnarea unui contract poate.
NOU
si ce daca ai dat buletinul? faci rate la banca? nu te prezinti la munca, in cel mai rau iti inceteaza contractul, daca exista, nu iti ia casa.
NOU
@Giovani, dacă în prezent ai un contract de muncă sau știi pe cineva al cărui contract de muncă îl poți citi, citește-l. mai ales secțiunea de obligații ale angajatului.
lipsa nemotivată de la serviciu poate duce la sancțiuni disciplinare. și dacă ăia vor să ți-o coacă, te pot da în judecată pe motiv că faptul că neprezentarea ta la muncă (și dispariția ca măgaru-n ceață) le-a produs pagube cu: 1. creșterea bugetului pentru recrutare și 2. au pierdut niște bani, o potențială afacere, etc prin faptul că tu nu te-ai prezentat la job și ei s-au ținut calzi că au om (dacă știi expresia asta). chiar pot să-și manevreze hârtiile să scoată niște sume.
și dacă tu nu poți invoca niște motive obiective care te-au împiedicat să te duci la muncă (accident, boală, un deces în familie, o naștere, etc) și mai ales un motiv concret care te-a împiedicat să-i anunți, potți fi bun de plată.
iar sancțiunile disciplinare rămân o vreme (destul de scurtă, dar orișicât) la dosarul tău de muncă, la ITM și-l poate vedea orice alt potențial angajator.
să te văd cum explici la un interviu pe care chiar vrei să-l iei de ce nu te-ai prezentat tu la muncă la ăia, deși semnasei contractul, că voiai să-i trolezi că aveau cerințe cretine.
nu doar contractul de bancă prevede drepturi, obligații și sancțiuni. aproape orice alt contract pe lumea asta prevede drepturi și obligații și sancțiuni pentru toate părțile implicate.
sunt contracte pentru care nici măcar nu este necesară forma scrisă (și/sau autentificarea la notar) pentru a fi considerate valabile. Codul Civil face referire expresă la: obiceiul locului, natura afacerii, înțelegerile anterioare dintre părți și alte puncte de referință d-astea potrivit cărora un contract poate fi considerat valabil încheiat.
NOU
@Ady-p – vitejie de tastatura, niciunul de aici nu ar face ce scrie ca ar face. In primul rand nu merita sa-ti pierzi vremea “ca sa pedepsesti firma care a pus anuntul”, apoi niciunul nu ar avea curaj sa faca ceva fata in fata cu patronul firmei aleia. Comentariile de aici ma fac sa ma minunez cum lumea chiar nu stie ce contine un contract de munca, nu mai vorbesc de Codul Muncii, Contractul Colectiv sau alte chestii care le reglementeaza activitatea. Nu pe de rost, dar macar asa niste chestii generale. Asta ii expune la niste riscuri inutile si un angajator rau intentionat, sau poate numai neglijent, poate profita. Si in bunul stil autovictimizator – ala a fost rau, nu am fost eu prost.
NOU
Ar fi mișto ca unul dintre comentatorii viteji chiar să meargă să trolleze interviul, dar pt că totuși e un comentator de pe net și își amintește asta, când e în fața angajatorului să-l apuce frica și să semneze pe bune contractul și chiar să se angajeze acolo.
După aia, evident, să vină aici și să ne explice cum el bea f des bere sămbăta și duminica cu prietenii, dar nu pt că-l obligă șeful, ci din plăcere, iar lucrurile la firma aia sunt minunate și toți cu care lucrează sunt numai ”oameni frumoși” și se bucură că dintr-o joacă s-a angajat la ei!”
Cam asta e tipologia vocalului de pe internet!
NOU
@Toma Dumitru E foame mare in Romania si angajatorii stiu asta.
NOU
Bai baiatule, am dat peste o firma de avocatura aici. Numai experti in drept civil si codul muncii. Intamplarea face ca fac si desfac aproape zilnic contracte de munca, deci nu am absolut nicio idee despre ce vorbesc. Succes in instanta cand o sa incercati sa obtineti daune de la un potential angajat, care nici macar nu a dat pe la serviciu o zi. O sa fie fun
NOU
O sa dibuie un hipster SJW care o sa o vada ca un hobby. Vreo cateva luni, apoi se cara sau il zboara ca ala o arde doar la cafele si bere cu poze pe instagram.
NOU
Penibil..daca ai 0.00001 neuroni activi, nu aplici
NOU
Incredibil. De ce te-ai duce sa lucrezi la unii care-ti zic clar ca te vor rupe-n 2 cu munca, nu-ti vor respecta nici macar weekend-ul si te vor plati ca pe-un rahat???
Te si-ntrebi cum s-o lucra in firma aia. Un control ITM nu le-ar strica.
NOU
Ar fii senzatie ca, la sfarsit, sa-ti traga si banii pe berea aia care ai baut-o
NOU
Iti opresc 10% din salariu pe motiv ca ai baut la munca.
NOU
Si apoi se pling pe la ministerul de resort ca nu se gaseste forta de munca pentru plantatie, sa se ia masuri sa fie legati sclavii de glie…
NOU
In Germania e reglementat totul de Camera de munca: esti zugrav? Pai faci numai zugraveli. Esti zidar? Faci doar zidarie. Seful nu te poate obliga sa faci si prize, de exemplu. Si daca chiar faci si vine un control si il prinde, sau daca este reclamat, pe banii firmei, este chemata o Firma specializata care reface totul. Plus salariul minim in functie de specializare: daca un muncitor este pe santier, nu conteaza ca impinge roaba sau matura, are minim 11.50 Euro la ora, pe langa alte sporuri obligatorii.
Plus ca nu poti face Firma, exceptand cateva domenii ca rigips, gresie si Hausmeister(nu stiu o traducere aproximativa), decat daca ai diploma de Meister, aia inseamna minim 5 ani de scoala in domeniu plus niste examene teoretice si practice. Esti obligat legal sa oferi Garantie pe lucrare (nu stiu exact 4,5 sau 5 ani, in functie de tipul lucrarii). Sunt evaluatori specializati care, cand apare o problema, constata a cui e vina. D.ex. s-a crapat un perete sau e umed, e de vina arhitectul, zidarul sau tencuitorul?
Plus, plata salariilor se face pe card, sa nu existe discutii ca ti-am dat, nu mi-ai dat.
Si anul asta am aflat, nu stiu daca e ceva nou, dar pentru mahmureala se poate lua medical. Legea interzice sa mergi baut la munca.
Problema in Romania e sistemul cu totul. Nu e reglementat, e Vestul Salbatic la noi. Firmele se adapteaza, la urma urmei nu e prost cine cere. Si specializarile/certificarile astea vine naiba le da? Ce rahat e ala brand specialist? Anuntul in sine e dubios tare, lucrezi ce si cat vrem noi, iti dam bere sa bei si la sfarsit mai vedem cum si cat te platim. Ha?
NOU
Știi de ce e reglementat totul? Pentru că au cultură sindicală și sindicate, care își apără membrii
NOU
Caz concret cu o multinationala franceza care are sediu si in Romania, domeniul IT:
Am avut ocazia sa lucrez 3 luni la sediul din Franta pentru vezi-doamne “schimb de experienta”
Cateva diferente Franta fata de Romania:
– la sediul din Franta nu exista mai mult de 50% din angajati prezenti la birou zilnic. Ei au 40+ zile de concediu anual, vreo 2 sickdays pe luna (daca te doare capul nu vii la munca fara alte explicatii), lucreaza 30-35 de ore pe saptamana in loc de 40 si wfh aproximativ nelimitat
– nu sta nimeni o secunda peste program, ar fi ceva super dubios sa faci asta
– lumea e foarte relaxata & happy dar si cand e de munca isi fac treaba fara sa se planga
– de muncit nu muncesc mai mult decat cei din Romania, asta e clar.
NOU
Francezii sunt mai socialisti de felul lor.
NOU
Sunt extrem de curioasa care e numele companiei.
Lucrez in zona pariziana, tot in in IT, de vreo 5 ani si nu prea am auzit de asa rai.
Mai putin de 35 de ore pe saptamana nu exista. Pentru orele alea suplimentare (care de multe ori te fac sa depasesti 40 h/saptamana), primesti cate o zi libera in plus pe luna. Asa ajungi la aprox 37 de zile libere pe an, nu 40+.
In plus, daca ai functie de responsabilitate, e foarte prost vazut sa pleci de la birou inainte de 19h. Iar asta o confirma foarte multi colegi de breasla. Dar poate aflu si eu unde e asa relaxata treaba, sa trimit un CV 😀
NOU
@Delia, cei cu vechime au 40 de zile de concediu pe an, chiar si mai multe – iti garantez 100%, deasemenea unii lucreaza 30 de ore pe saptamana in loc de 35…. dar asta nu stiu pe ce criterii, nici nu m-a interesat prea tare (or avea 7 copii, or face voluntariat…. whatever)
Si comparand cu situatia din Bucuresti, aici lucrezi 40 de ore pe saptamana, ai 21 zile de concediu anual si wfh o zi/sapt, de salarii nu mai aduc vorba.
Firma in care lucrezi tu sigur nu e perfecta si nu ai cel mai bun loc de munca din Franta. Pentru asta trebuie sa trimiti cv-uri si sa mergi pe la interviuri, nu astepta sa-ti bata cineva la usa pentru ca nu se va intampla.
Nici multinationala franceza la care am lucrat eu nu era perfecta, de aceea nu mai lucrez acolo. Am vrut doar scot in evidenta niste aspecte.
Nici un loc de munca nu seamana perfect cu altul.
NOU
Sunt curios care e compania asta. Serios, eu tot IT, pe franceza, am fost intr-un fel de hai sa ne cunoastem unii cu altii la Paris. Am bagat o saptamana cot la cot cu francezii de la 9 la 9. Aia nu auzisera de wfh sau de 40 de ore de munca.
NOU
@Chelu hai nu-mi spune ca francezii lucrau 50+ ore de munca pe sapt.
Doar sa fie start-up de suflet. Dreq nu e nici o virtute in a sta la munca peste 45 de ore/sapt.
Ai tu suflet mare si vrei sa muncesti pe moca?
NOU
Pana la urma, se va angaja unul care sa puna pe insta poze cu crasma in lumina colorata, apoi se va plange pe facebook ce proasta e dancila …
NOU
Haha. Pai dacă știi să faci toate lucrurile alea la un nivel decent, poți să câștigi cu siguranță dublu ca freelancer, din confortul casei tale sau din cafeneaua care îți place (cu barista calificat, neapărat). Stai, scuze, făcând doar online, fără offline. Dacă chiar bagi opt ore pe zi, lucrezi destul de des și în weekend și ești conectat nonstop, faci și mai mult. Poate e mai greu la început, dar e foarte posibil. Acum, când business-urile știu și vor să fie în online, e ușor. Greu era acum cinci, șase, opt ani. Încă suntem low level și-s mulți la furat în industria asta, dar piața s-a mai educat cât de cât. După ce ai câțiva clienți, e mult mai frumos, că ești în relația aia ca partener cu drepturi egale, nu ca angajat. Ești întrebat dacă într-o anumită zi, la o anumită oră, ai putea să faci un anumit lucru, nu ți se spune doar când și ce trebuie să faci. Ceea ce e fain, nu? Iar dacă simți că nu e așa, poți să închei colaborarea, că mai ai câțiva clienți, nu depinzi doar de cineva.
Poate exagerez, dar pentru ceea ce vor acolo, consider că ar trebui să înceapă negocierile de la minimum 1000 de euro, în condițiile în care am o firmă și înțeleg că au și costuri mari cu taxele pentru salariu. Știu că nu e IT, dar poți face banii din IT și în alte domenii dacă ai puțin curaj. 😀
Dar dacă aș fi în locul lor aș externaliza serviciile.
NOU
nici jos din pat nu ma dau ptr 1000 de euro la toata munca aia de sclav.
NOU
“Sa-ti placa berea craft si distractia”. Chiar nu vede nimeni ca aia vor ca angajatul ala de la internet, care oricum freaca pola, sa mearga in weekenduri si serile aglomerate sa stea la servit? Faci o poza si de rest bagi bere-n halba. Altora.
NOU
Nu inteleg de ce vad o gramada de oameni multumiti daca au salariul 1.000 euro. Cel putin in Bucuresti…. cu acel salariu traiesti asa la limita.
Probabil de aici se explica faptul ca in Romania sunt salarii de cacao.
NOU
Am zis să înceapă negocierea de la 1000 de euro. Că până la urmă mai contează și ce știi să faci. Cine acceptă un asemenea job cel mai probabil e junior. Nimeni care are experiență și mai ales rezultate nu ar accepta o grămada din lucrurile cerute acolo.
Tu, Arhi, nu ai accepta 1000 de euro, dar cu siguranță mulți ar face pentru banii ăștia chiar și munca aia de sclav.
@vasi În București da, cu banii ăia, de cele mai multe ori doar exiști, nu trăiești. Dar în provincie nu stau lucrurile chiar așa. La mine acasă, în Suceava, 1000 de euro net câștigă oameni cu experiență și de multe ori cu funcții de management și responsabilități serioase. Aș zice că e valabil în multe cazuri și în Iași.
Salariile sunt și în funcție de situația aia economică despre care tot auzim, dar și despre cât produci tu pentru compania aia efectiv. Nu e ca și cum dacă de mâine toată lumea cere minimum 1000 de euro, dar de preferat spre 2000, economia chiar o să poată suporta așa ceva.
Știu oameni bun în marketing sau PR în București, angajați în companii mărișoare, oameni care nu-s juniori și care la final de lună primesc undeva la 4000-5000 de lei net. Joburile alea plătite cu 10-15 mii de lei pe lună, exceptând unele industrii, sunt atât de rare că nici în statistici nu prea contează. Zic să fim puțin ancorați și în realitate, că din gură e ușor să dai salarii de mii de euro la toată lumea, dar când chiar trebuie să le dai, nu prea mai bat calculele.
NOU
pentru Adi Nechifor: Cut the crap.
NOU
Nu e neaparat ca nu muncesc, nu cantitatea de munca e problema (desi uneori e si aia). Problema e responsabilitatea si calitatea, faptul ca inca multi nu inteleg ca intr-o echipa proasta nu exista oameni buni.
NOU
Eu cred ca fiecare trebuie sa-si defineasca ce inseamna munca si ce inseamna leneveala. De la chestia asta pleaca neintelegerea conceptului .
Pentru unii statul peste program, concentrarea maxima pe monitor ( de zici ca-l rupe in 2) de la prima ora pana la ultima ( si eventual si peste) e munca.
Pentru altii munca inseamna rezultate – am de facut asta in 8 ore ( sau 1 saptamana , sau 1 an – depinde despre ce vb). Pot s-o faca si glumind, zambind, mergand in concedii si in general fara prea mare stress . Astia sunt meseriasii.
A 3-a categorie – looserii. Totul e la misto, nici rezultate nu sunt, dar mereu se plang ( nu au home office – desi pozitia pe care au aplicat era clar descrisa ca se desfasoara la birou) nu au loc de parcare, nu au atmosfera in birou ( asta e f subiectiva) etc etc etc si in general nu s-au aliniat planetele pentru ca el sa produca ceva rezultate.
Cat timp munca ta produce rezultate- restul sunt discutabile si in general gasesti bunavointa .
Nu produci rezultate – e mai nasol…
Nu gasesti bunavointa? Indiferent de rezultate – tot n-ai sapca? Ok – poate ai ales gresit si tre sa-ti schimbi angajatorul.
Stiu – toata lumea intelege in teorie lucrurile astea si le si aproba… insa doar in teorie…
NOU
Se mai uita angajatorul si in gura omului dar in general cat timp munca ta aduce bani si daca esti un incel gras si autist ca mine o sa-ti gasesti de munca.
NOU
Nu cred ca iti trebuie liceu pt job-ul asta. De fapt nici nu cer asta.
NOU
as manca fasole neclatita la fiecare mic dejun.
NOU
Cand lucram pe sisteme fotovoltaice aveam echipa din danemarca si echipa din india. Si in mod suprinzator treaba mergea ok, existand o singura anomalie : in europa toti lucram 7-8 ore pe zi, in timp ce indienii lucrau 11-12 ore.
Au trebuit sa aduca echipa din india vreo luna in danemarca sa lucram impreuna ( unul din aparatele de test era in unic exemplar la firma, costand vreo 2 milioane de euro ). Cu ocazia vizitei atat noi cat si indienii am ramas cu dileme : indienii nu reuseau sa isi dea seama cum de lureaza europenii asa de putin dar reusesc sa termine tot la timp, iar noi am fost impresionati de cat de mult lucrau indienii, efectiv 12 ore pe zi.
Si am discutat cu indienii sa vedem ce e diferit, si concluzia a fost ca nu pregatirea tehnica ( eram cam la acelasi nivel) , nu intensitatea muncii (noi inca eram mai relaxati decat indienii la capitolul pauze), ci nivelul de colaborare in echipa.
In india, daca ti-a luat o saptamana sa gasesti rezolvarea la o problema, tii solutia secreta ca na “knowledge is power”, in danemarca zici la toata echipa prin ce ai trecut si ce solutie ai gasit , ca altii sa nu se dea cu capul de perete inutil. Aceasta atitudine e secretul eficientei in vest, in acelasi timp e si marea problema, fiind foarte dificil sa faci 10-20 de oameni dintr-o echipa sa devina brusc altruisti cu informatiile ce le stiu.
NOU
Logic. Indianul avea un loc de munca bun si tinea cu dintii de el, concurenta lui directa erau ceilalti indieni. Cand gasea solutia unei probleme, vedea asta ca pe un avantaj al lui fata de ceilalti.
Danezul stie ca este deficit de forta de munca, mai ales de specialisti si e constient ca din doua telefoane pleaca la alta firma, minim pe aceeasi bani.
La fel ca indienii sunt si romanii, bulgarii, moldovenii, etc. Plus ca noi mai avem si chestia aia tampita ca meseria se fura. Daca vine un pustan la roaba si la betoniera si nu invata sa se descurce, ala acolo va muri, pentru ca nu-i va arata nimeni nimic, niciodata.
NOU
Foarte, foarte adevarat ce spui!
Eu am primit o avansare frumusica la concurenta cu o nemtoaica mai veche in firma decat mine, pentru ca am facut exact asta – am impartasit solutiile gasite de mine pentru una si alta, cand un coleg a preluat un client de-al meu i-am dat ponturi despre cum lucreaza respective companie, ce pretentii are, ce prezinta mai multa relevanta pentru ei samd.
Cealalta colega nu facea nimic din toate astea, fiind de parere ca nu are de ce sa dea “mura-n gura”. Motiv pentru care sefii nostri au considerat ca yours truly e mai potrivita pentru post, ca urmare a spiritului de echipa.
NOU
Nu-mi spune de indieni. Te rog, nu spune de ei. Daca le arati CU DEGETUL sa mature 2 metri patrati de punte, doar acolo matura, iar daca la 50 cm distanta e un cacat, nu se atinge de el cu matura, acolo îl lasa. Altul a stat 2 ore cu o cheie sa tina contra la o piulita, desi nimeni nu mai stringea surubul ala ca ne chemase seful mecanic in alta parte. Pfff, indieni…
NOU
La indieni sunt chestii care probabil vin din ADN: lenea, lipsa de integritate morală și tupeul.
Chiar și ăia OK au “pete negre”, și nu doar pe gingii…
NOU
Indianul are de castigat daca vine WW3. Mentalitatea din vest are de castigat daca vine Star Trek.
Realitatea e ca suntem tot animale si indianul pricepe mult mai visceral conditia naturala a omului.
Daca peste Olanda se revarsa maine marea sa vezi cum ajung Olandezii indienii Europei.
NOU
…holly fuck…
NOU
Romanii in strainatate sunt foarte apreciati pentru harnicie dar au cateva bube:
1. Munca in echipa – unde sunt mai mult de 2, vor aparea sicane. Vor arunca vina unul pe celalalt. Vor aparea nemultumiri cu plata, de ce ia ala atat si eu doar atat? De ce fac doar eu curat?
2. Seriozitatea – nu o data s-a intamplat sa plece o saptamana in concediu si sa nu se mai intoarca deloc. Sau pleaca o saptamana si sta doua. Intr-o Firma mica, se simte.
3. Calitatea muncii – mai ales la cei tineri, se poate intampla sa faca 4 geamuri foarte bine si al cincilea sa-l puna stramb. Fara motiv. Te lasa cu gura cascata. Cateodata de bine ce a facut, alta data de cat de rau a lucrat.
4. Loialitatea – pleaca la prima oferta de bani mai multi, fara sa incerce macar sa discutie cu seful o eventuala marire. Un euro in plus, ceea ce la sfarsit de luna e 100 de euro net,l-a corupt.
5. Coruptia in sange- afla ca seful are oferta pe un apartament de zugravit de 1000 de euro, se duce si face el oferta pe la spate pe 600. Fura materiale. Fura ca prostul la pontaj.
NOU
@Bebito85: n-as generaliza.
am o gramada de experiente pozitive cu RO / negative cu altii.
NOU
Stimate domn Cetin
Ma numesc Vlad Ivanescu și sunt managerul acestui local. Întâmplator va și urmăresc personal și m-am amuzat des la postările Dumneavoastră. In acest caz totuși nu sunt de acord și as vrea sa-mi acordați dreptul la replica pentru ca ne bucurăm de o atenție nedorita.
1. La Blend nu se exploatează oamenii sub nici o forma. Dimpotrivă exista un respect maxim pentru munca depusă, nu lucrează nimeni mai mult decât norma legală de 165-180 ore pe luna, iar dacă o face este plătit suplimentar. Mărturie stau multi angajații de peste 2 ani pe care ii avem, pe care clienții noștri ii cunosc foarte bine. Lucru deloc neglijabil in Horeca unde angajații se schimba destul de des.
2. Jobul descris poate prea pompos, presupune partea de sm și print on location, și va garantam ca, pentru un om organizat, nu ar trebui sa consume mai mult de 4-6 ore pe zi, in zile lucrătoare.
3. Sa fii conectat la sm 7 din 7, înseamnă sa nu stai de vineri pana luni sa răspunzi la un comment sau review, de genul celor la aceasta postare. Dacă ceva nu vi se pare normal la asta e ok, părerile pot fi împărțite.
4. Așa cum e scris in anunt, ocazional e nevoie sa vii in weekend câte 1 ora sa faci niște poze și sa surprinzi atmosfera. Pe de alta parte dacă lipsești 1 săptămâna și îți faci treaba din creierul munților nu te cearta nimeni. Facem evenimente maxim unul la doua saptamani.
5. Nu se matura și nici nu se spală geamuri cum au comentat mulți pe Facebook. Avem un angajat pe curatenie care lucrează de trei ani la noi și e foarte fericit.
6. Piața muncii e o piața liberă. Dacă pentru unii 2500 de lei e puțin, pentru alții poate fi ok sau mult. De asemenea la interviu se discuta pretențiile fiecărui funcție de ce știe sa facă, fiind cazuri diferite pentru un angajat cu contract de munca sau un freelancer care ne facturează serviciile.
7. Jobul e destul de fun. Ultima persoana care l-a ocupat timp de un an de zile, s-a distrat foarte bine, a avut timp liber și respect la locul de munca și chiar dacă a plecat, face parte in continuare din familia noastră și a lăsat mulți prieteni in urma.
Noi angajam persoane entry level, e munca de copy pentru ca vrem ca postările sa fie corecte gramatical, de făcut poze cu telefonul și aplicat filtre pe Instagram, de trimis designerului texte cu oferte și alte cele ce le printam și le agățam prin local. Avem un freelancer pe graphic design și unul pe poze profi când e cazul.
Nu e sclav nimeni cum scrieți mai sus. Consider ca in ziua de astăzi, la criza de personal existența, nici nu mai poți sclavagi pe nimeni ca nu e prost nimeni sa stea.
Sunt convins ca aici printre cei care urmăresc acest blog sunt mulți experți care lucrează pe bani mulți și fac treaba buna. Dar un local nu-și permite sa plătească astfel de oameni și asta e bugetul nostru. Cum se face treaba e o chestie pe care fiecare o evaluează după cum considera.
Cu stima
Vlad
NOU
Probabil ca te-ai fi amuzat si de data asta daca nu era scris chiar de tine 🙂
NOU
Cu cat il platiti pe angajatul la curatenie?
NOU
pentru VLAD ivanescu:
Esti un agramat. PAAAAS!
NOU
Babaiatule si eu am mai multe firme dar felul asta de a pune problema nu il pot intelege. Angajeaza-ti o firma de sm care sa faca toate prostiile alea care ai tu impresia ca inseamna awareness si branding. Sunt abonamente. Platesti 300 euro pe luna si ai rezolvat problema la nivel ul ala pe care l-ai specificat mai sus. Problema este ca din cauza unora ca tine fug tinerii la multinationale. Vai de capul vostru de amatori si carpaci cu speluncile voastre.
NOU
Domnule Ivanescu, aici se vede de ce angajatul asta de om bun la toate are o limita. Dumneavoastra ati scris un anunt. Sunteti patron de local, nu profesionist în resurse umane sau headhunter. Asa ca anuntul în loc sa genereze prezentarea la sediu a angajatului ideal genereaza si (din punctul dvs de vedere) deseuri: reactii ca aici, oameni care îl citesc si zic “pe banii aia nu ma duc eu sa le fac pe toate astea” etc.
Si tot de asta, cu anuntul o sa angajati un om care se pricepe un pic cam la fiecare din tot ce ati scris mai sus, dar nu atât cât sa fie de meserie la vreuna din ele, si nici atât de bun la auto-organizare cât sa aiba firma lui, fiindca altfel prima lui întrebare era “câte ore chiar ia toata munca pe banii astia”.
Ati putea sa refaceti anuntul si sa puneti în el exact chestiile pe care le-ati scris aici: câte ore, ca mai e un om care face designul grafic, chestii din astea. Sunt mult mai graitoare si mai precise despre mediul de munca si ce munca trebuie prestata decât labe gen “cafea facuta de barista”. Carui om serios îi pasa??
NOU
30% din media ue ca salarii dar 70% ca productivitate. Să mai spun ca ies tiruri de bani din țară ca taxe plătesc numai sclavii?
NOU
Practic trebuie rezolvata doar problema cu tirurile alea, ca cu salariile mare lucru nu faci, daca cresti salariile la 100% din media EU creste productivitatea la 72%, pentru 1-2 luni. Deci acolo e problema, la tiruri. Dar sa aveti grija la alea care intra, sa nu le opriti si pe alea, stii tu, alea din care sunt platiti aia care lucreaza in cel mai productiv sector din ro.
NOU
@Radu
“N-ai aflat inca secretul femeilor independente si pline de bani?”
NOU
Aia care continua sa sustina mizeria asta ar trebui sa ii fi vazut pe “meseriasii” francezi care au fost pe la noi.
Respectiv: 2 saptamani pentru tras firele de la instalatia electrica in trei camere, mult fluierat pe acordurile muzicii de la radio; 7 ore pentru pus 2m de teava in baie. Alte 4 ore pentru reparat buda, care dupa stralucita reparatie picura intr-o veselie.
Sa se delecteze cu “oh la, la, mais ça c’est tres difficile, ooohhla, la, ntz, ntz, ntz”. Sa astepte sa vina, sau poate nu, depinde cum ti-e norocul.
Sa le vina unu de la orange care sa prinda cablul prin casa mai ceva ca pisatul boului in timp ce umple tot de praful de la gaurile date in pereti si tot asa.
Sa vina si sa mearga in hipermarketuri unde or sa stea chiar si 15 minute la o coada de 5 persoane pentru ca tanti casierita are chef de vorba. Si as putea continua exemplele de genul pana maine.
Da, exista si multi care freaca menta, dar de aici pana la a spune ca romanii nu muncesc…
NOU
Vezi ca ti-au raspuns oamenii acolo pe pagina lor…
NOU
@Cetin, daca indiviul respectiv ar publica anuntul asta intr-o tara normala, oricare tara, aflata la vest de Nadlac, l-ar aresta instantaneu. Plus amenzi asa de mari incat ar trebui sa isi vinda business-ul ca sa le plateasca macar in parte.
Putin importa daca doar trage pe nas sau e direct in vena, pedeapsa ar fi oricum maxima.
NOU
Și de ce ma rog consideri ca ar trebui sa fiu arestat? Ce lege crezi ca încalc? Ca ofer un loc de munca cu un program de maxim 6 ore pe zi? Cu contract de munca sau factura după caz. Ca cer ca odată la doua saptamani sa treci o ora printr-un local sau altul in weekend? Crezi ca îți ia mai mult sa creezi 2 postări pe săptămâna x 3 localuri? Ca trebuie sa răspunzi sâmbătă la un review cu ‘multumim’ sau ‘verificăm și revenim’? Jobul e cum e, dar îți garantez ca nu exista nici sclavie nici munca ilegala, nici exploatare. Nu înțeleg de unde atâta hate-ing fără informații. Eu consider ca e un job fain, bine plătit la noi, pentru munca care o cer. Cum scrie și in anunt noi cerem sa treacă 30 de minute pe zi pe la lucru, apoi poate lucra de unde vrea. Din experiența îți spun ca 4 zile pe săptămâna minim nu are nimic de lucru. Te rog luminează-ma, ca astăzi nu am tras nimic și sunt un pic in ceata, de ce ar trebui sa fiu arestat.
NOU
bah ma leshi?
NOU
pentru: VLAD ivanescu
Agramatule taci din gura. Te doare arestul? scuze.. nu trebuie sa te aresteze nimeni, asa este.. tu trebuie sa fii linsat.
NOU
job bine platit?? bai, o bona ia 1800-2000 lei si o femeie de curatanie, tot cam atat.
NOU
“(…) munca care o cer”. Cum era? Dacă tăceai…
NOU
@VLAD Ivanescu, lumea a comentat pe baza a ceea ce ai cerut în anunțul de angajare.
Nu au de unde să știe că la tine “conectat 7/7” înseamnă 3 zile pe săptămână.
Chiar în anunț ai specificat că este un job full time. Asta pe lângă faptul că ai precizat că uneori se lucrează și în weekend.
NOU
munca care o cer
Bulangiule, ceri in anunț sa fim eminesti iar tu o scalzi de-a-n pulea…
NOU
Da da, îl aresteaza si-i mai zice si sa vina cu tata tuns! :))
Nu e nimic de penal acolo nici pe departe. Dar ar fi ajutat ca detaliile alea sa apara si în anunt.
Ca patronul nu scrie asa corect sau bine ca omul pe care vrea sa îl angajeze mi se pare ok. Nu vad de ce patronu oricarei firme ar trebui sa stie cum se face totul mai bine decât angajatii lui.
NOU
Pai si eu, care vreau ca pentru 20-20 sa ajung la 10.000 lei/luna, NET, ce c*cat ar trebui sa fac?
Munca a 20 oameni?
Daca lucrez in vanzari, cred ca, in raport cu anuntul postat, ar trebui: sa concep o politica de vanzari, sa caut un furnizor, sa discut conditiile de achizitie, sa stabilesc preturile de vanzare, sa caut transport pentru adus marfa, sa descarc marfa, sa aranjez marfa, sa caut clienti, sa ii conving sa cumpere, sa le fac oferte, sa iau comenzi, sa incar marfa, sa livrez marfa, sa ma asigur ca se incaseaza banii. WOW, pare super putin :)). As putea sa ma ocup si de site, pe langa asta.
NOU
Tu ar trebui să nu mai cauți anunțuri pe Facebook și să te axezi pe platformele serioase de angajări.
NOU
partea buna e ca lumea nu lucreaza pentru bani, ca nu sunt it 🙂
NOU
E pe prestij, babaete. Altfel, duci 6 luni cu Nutella pe chifle.
NOU
Am sa mai revin cu o precizare pentru a lămuri și mai mult anunțul:
Profilul căutat de mine sunt freelanceri de toate felurile: actori, fotografi, cantăreți, dj, scriitori care poate nu se descurca financiar cu arta lor și pot sa facă și altceva. Denumirea jobului e cum e pentru a crea mândria lui și puteam sa-i spunem și postaci. Descrierea destul de stufoasa a fost făcută pentru a descuraja aplicațiile tuturor Piți care considera ca dacă au 5000 de foloweri pe insta sunt influencere. Nu ma aștept ca persoana angajata sa lucreze mai mult de 25-30 de ore pe săptămâna și plata este conform cu Așteptările mele. Altceva nu mai am de zis și puteți in continuare interpreta cum vreți.
NOU
Bainene, te rog eu nu mai reveni cu precizari ca ne doare direct la banana, ca sa nu zic altceva.
Ai avut microfonu, s a inteles, si sper sa ai bulan la angajare. Caci altfel nu vaz cum.
NOU
Am o nelamurire arzatoare.
Care e jmekeria cu numele mic cu litere mari, adica majuscule, si numele mare cu litere mici, adica minuscule?
NOU
postacul a ăla care are un scenariu cu 3 replici și postează doar ce-i dai să măcăne, voi cereți un copy (poet cu vorbele la el) care să fie și business developer (să vină cu idei de evenimente) și să facă și niște video-uri + editare foto care probabil ca trebuie sa fie impecabile, adica Eminescu + Shakespeare + Rembrandt care să știe să vă dezvolte și afacerea și să vă gestioneze și imaginea în timp ce bea beri și se distrează, genul care știe de toate, dar are nevoie de job, cred că vă gândeați la băsescu când ați postat anunțul
NOU
Si marmota?
NOU
”Persoane care nu se descurcă financiar”.
Bă, ce-i drept, cu 2500 de lei mă simt un fel de Bill Gates!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
mai bine mă angajez paznic în farmacii. dacă îmi dă tanti farmacista și ceva bun, cred că devin cu mult mai fericit decât după toate berile băute în week-end!:)))))))))))))))))))))))))
NOU
Pai scrie asa si în anunt nenica, nu se întelege asta deloc.
NOU
Jobul ala e pentru cei care au o casa a lor in Cluj,deci n-au chirie, sunt tineri intre 18-23 de anisori, n-au rate, n-au obligatii acasa, nevasta, copil, masina… etc. Deci un hipster tinerel care nu stie ca 2500 lei in cluj e fix P*la. Deci nu aruncati cu pietre, sigur apare naivul potrivit care n-o sa se planga.
NOU
cetin: băi, dacă mai văd un comentariu despre cum românii nu muncesc…
blogul: 40 și ceva de comentarii făcute în timpul orelor de program la un singur articol
Știu, toți sunteți influensări, șoferi pe Uber sau lucrați la Dristor kebap în schimbul 3
NOU
Lumea mai are si concediu din cind in cind…
NOU
Vlad, de la 25-30 de ore pe saptamana pana la “norma legala de 165-180 de ore pe luna” iese mult peste virgula….
NOU
Alea 25-30 de ore pe săptămână sunt orele de zi din timpul săptămânii.
Mai sunt câteva ore de noapte și câteva de weekend.
NOU
Sa va spun eu cum este defapt patronul roman. Am o amica ce lucreaza ca secretara la o ferma undeva prin Dobrogea. Salariul ei este cam de 2000 lei net. Ceilalti oameni pe acolo sunt platit chiar si cu 1000 lei, oameni sarmani de prin satele din jur. Surpiza mare a fost in vara, cand ea imi spunea faptul ca patronul a aparut cu un Bentley Bentayga nou nout. Asta e patronul roman!
NOU
In concluzie tu ne spui cum este “patronul roman” dupa ce ai auzit de la o amica de-ale tale? Un detinator de ferma este pentru tine imaginea “patronului roman”?
NOU
Eu n-as vrea sa fiu azi in pielea lui Vlad Ivanescu. El si firma lui invata “the hard way” ce inseamna sa intri in colimatorul internetului cand faci greseli. A incercat ceva damage control, eu l-am inteles, dar a fost facut neprofesionist si a adancit problema. Poate data viitoare o sa intrebe un profesionist cum sa reactioneze la chestii din astea, pentru ca situatia e super sensibila. Sincer, imi pare rau pentru firma, si probabil ca au vrut doar sa faca un anunt care sa nu fie “la fel cu celelalte”, dar acum cred ca si el a vazut ca anuntul nu a fost bun.
In partea cealalta, citind comentarii – babaetzi, omul a facut o gresala pe care o s-o deconteze si prin faptul ca nu merge nimeni la interviu. Faptul ca el nu scrie “ca Eminescu” dar are pretentia ca angajatul sa o faca e normal – daca maine angajez un sudor, asta inseamna ca eu trebuie sa fiu un sudor mai bun ca el? Sau un programator C#, sau unul care sapa santuri. De aia angajez – ca nu ma pricep, aduc pe unul care se pricepe mai bine ca mine pe jobul lui, nu pe al meu.
Incercati sa intelegeti un pic unde a fost gresala – clar in descrierea postului, omul chiar nu-l cauta pe Iisus Cristos, ci un student care poate face jobul ala in pauzele de la facultate si in weekend. Salariul, la fel, o sa il stabileasca partile, daca e smecher studentul negociaza si in 3 luni, dupa perioada de proba, ia 3000. Vorbesc de chestii reale si facubile, nu de basme cu 1000 EUR la primul job in studentie ( nu zic ca nu exista, dar mi se pare ca toti de pe internet considera asta o normalitate si piata contrazice grav ).
NOU
nu cred ca e dracul atat de negru. domnul Ivanescu trebuie sa invete ca asa cum el are un business ca sa faca bani, si angajatii aia se duc la munca tot pentru bani, nu ptr atmosfera, o bere in weekend, funny hahaha.
NOU
@Cetin: mi-ar placea sa fac un experiment: sa scrii ceva cu o parere dur exprimata intr-un sens, sa salvam comentariile si sa facem sentiment analysis pe ele. Apoi, dupa o vreme sa postezi la fel de dur in sens contrar, sa luam comentariile si sa vedem din nou ce crede lumea. Sunt curios cati gandesc si exprima independent si cati scriu ca sa-ti dea dreptate 🙂 .
NOU
“Să nu vrei o fişă a postului clară” Hahaaa, tare asta. Contractul ăla care se face probabil pe o lună are o listă foarte lungă de obligaţii, dar na’, tu trebuie doar să semnezi şi o să vezi că din ăia 2500 de lei promişi o să mai iei 800 pentru că nu ai respectat… exact, fişa postului.
După ce pleacă ţepuitul nemulţumit o să vină altul atras ca o muscă de lumină… şi tot aşa.
Băi, ţepuitorii ăştia sunt peste tot. În Germania şi-au luat unii ţeapă pe o lună pentru că au semnat ca pompierii un contract de voluntariat pentru o firmă a unui român şi practic au muncit o lună voluntar, fără remnuneraţie pentru că aia au semnat. Au plecat ăia, au urmat alţii, totul legal fără probleme.
Citiţi naibii contractul ăla de muncă şi mai departe de rubrica în care este trecut salariul şi o să ajungeţi la drepturi şi obligaţii.
PS. ştiu că pe aici nu citesc oameni care nu ştiu ce înseamnă un contract de muncă dar m-a enervat maxim tupeul angajatorului curului şi a avut tupeul să mai şi comenteze că de fapt el vrea să-i de-a de muncă unui om care şi-a aşa se plictiseşte.
NOU
cândva, pe vremuri, când țepele date bătrânilor care-și cedau apartamentele contra ajutor și întreținere erau în floare, am încercat să ajut niște bătrâni care semnaseră (la notar) un contract chior (nu mai știu exact, că-s aproape 15 ani d-atunci, dacă era donație sau vânzare; dacă era vânzare, era și o clauză care zicea că plata s-a făcut în fața notarului și prin semnare ei certificau asta), fără niciun fel de clauză de rămânere în apartament, nimic, nimic.
o cunoștință le promisese că încheie un contract cu clauză de habitație viageră pt fiecare în parte, clauză de întreținere, toate cele, așa că n-au citit decât încheierea de autentificare, vadă dacă-s bine datele lor de identitate.
NOU
Un articol citit de mine mai devreme pe Wired sună ceva de genul “The 8-Hour Workday Is A Counterproductive Lie”, de Lizzie Wade. Mare lucru. Vi-l recomand. E prospăt, de azi, și exact despre tema de față.
NOU
un anutz ciudat, it in romania este exact ce insemna capsunar in spania in 2004, tzaranu roman in 2003 era cel mai bun agricultor din europa , muncitor si prost, sa faciIT in cluj e la fel in 2019 , esti cel mai prost computerist care se mulumeste cu ceva bani si titlu.
NOU
Hop si eu la spartul targului, da nu pot sa nu zic: la noi majoritatea vor sa angajeze pe degeaba. O spun in cunostinta de cauza, ma ocup de recrutari [ bone/menajere/ etc. ]. Prima faza: nu am bani sa platesc cu miile la bona, dar .. caci exista un dar: vreau pe langa copil sa spele, calce, mejaj, extraj, bla bla. Program 12 ore minim, 2 zile libere pe luna in weekend. Nu 2 pe weekend ci 2 din zile in toata luna, adica 28 de zile la munca, minim 12 ore! La leafa, evident la negru. Daca avea studiii ii dadeam … aduci una cu stidii, mersi nu-mi trebuie.
Alta treaba: ce nu-ti convine 1000 pe luna net? Pai nu-ti place munca neica… si tot asa! Nu zic ca nu avem si lenesi in tara [ oare unde nu-s? ]. Da si sa muncesti pe saptamana cu plata pe cat ia altul pe ora in vest .. parca nici asa nu merge. Doua chestii nu inteleg: pentru 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana nu sunt job-uri? Iar la 2: in afara de minim sau pe acolo, mai exista salarii? Sau asta e regula generala?