Scris de Cristi Pitulice

În imaginea de mai sus este ultima coloană sovietică ce traversa podul Hairatan, dintre Afghanistan și fosta URSS – era 15 februarie 1989.
Retragerea sovieticilor a pus capăt unui război de 10 ani ce a costat Uniunea Sovietică 50 de miliarde de dolari și 15.000 de morți, iar Afganistanul a platit cu peste 1.5 milioane de morți și un război civil ce continuă și astăzi. Pierderile financiare ale Afghanistanului nu pot fi calculate. Operațiunea de retragere a durat 9 luni și a fost condusă cu o mână de fier de generalul-colonel Boris Gromov. Retragerea a fost metodică, lasând în urmă armata afghană bine echipată și rezonabil instruită, iar sovieticii au ajutat-o până la colapsul Uniunii, în 1991.

După 1991, când aliatul principal a dispărut, armata afghana a intrat imediat în colaps. Fix ca acum.
Colapsul, conform lui Artemy M. Kalinovsky , autorul cărții ”Un lung adio – retragerea sovietică din Afghanistan”, apărută în 2011, s-a datorat unui singur element major: corupția.
Armata afghana era atât de coruptă încât mare parte din fondurile sovietice au fost direcționate catre o mână de generali si ofițeri afghani deveniți oribil de bogați, iar echiparea și instruirea armatei a fost intotdeauna deficitată. De asemenea, soldații afghani au copiat modelul sefilor extinzând corupția până la ultimul soldat. Desi KGB-ul în cei 10 ani de război a făcut eforturi de a diminua corupția, (efortul rusesc înseamna volgă neagră + glonț rece) nu au reușit.
Al doilea factor a fost moralul armatei afghane. Corupția este invers proporționala cu moralul. Soldații erau constienti că nu se pot baza pe ofițerii afghani și sperau și primeau permanent ajutor de la sovietici. Cand ajutorul s-a oprit, moralul s-a prabușit. Iată cel de-al doilea ingredinet: lașitatea.

În 1989, Uniunea Sovietică a invățat o lecție ce nu i-a ajutat: Afghanistanul nu putea fi gestionat. Chestiune constatată 100 de ani mai devrme de cumetrii britanici. ( Gregory Barnes a scris o carte foarte bună despre lucrările Albionului prin zona: ”The Anglo-Afghan Wars 1839-1919).

Americanii au urmat aceeași rețetă ca a sovieticilor, doar că ei au investit și mai mult în Armata Naționala Afghană. În 2020 contingenete serioase are ANA erau mai bine echipate decât multe armate din tari cu pretenții. Antrenați timp de 20 de ani în lupta împotriva insurgenților și organizați de către americani, afghanii pareau că pot supraviețui.

În perioada 2001 – 2021 se pare că peste 40 de miliarde de dolari s-au scurs de la americani în niște buzunare afghane exclusiv private. Corupția armatei afghane în 2020 a ajuns la cote halucinante. Iar diferența esențială între SUA si fosta URSS în ceea ce privește susținearea unui aliat eminamente incompetent (ambele state au stiut asta) este fix de natură economică. Incompetența este o gaură neagră din punct de vedere financiar.

Astăzi toată lumea blameaza America pentru dezastrul din Afghanistan. Well, ma frends, principalii vinovati de dezastrul din Afghanistan sunt fix afghanii. America a ajutat cât a putut, dar 20 de ani + 10 de mai devreme – un pic sovietici, nu au adus nimic bun la indeletnicirile istorice ale oamenilor din Khorasan. America a cheltuit 2000 de miliarde de dolari, iar grija americanilor pentru viața civililor a fost incomparabil mai mare si mai scumpă decât grija sovieticilor.

In incheiere, umblă vorba pe la mese că în anii 70 Afganistanul era un soi de perla a Orientului, destul de evoluat din punct de vedere social. Adevărat, însă doar pentru pozele din Kabul. În anii 70 geopolitica a impins toate marile puteri la cheltuieli masive în Afghanistan pentru a cumpăra bunăvoința liderilor corupți. O rețetă de succes cu Șahul Iranului până la …revoluția islamică.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

24 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Asteptam cu interes ca si BOR sa derapeze in stil taliban, ca potential au.

    • #2

      N-as crede. Sa nu uitam ca si BOR sunt tot romani.
      Si romanii mereu se apuca de treaba, dar de maine. Daca au chef si daca nu ploua.Si cand se apuca ii intrerupi usor cu o spaguta.

    • #3

      Si de obicei cand se apuca de treaba, fix atunci sau a doua zi e super mega sarbatoare crestina de nu te lasa nevasta nici sa mesteci cu lingura in mamaliga

  2. #4

    Urmează la ”investiții” pretenii chineji*. Dar ăia vin la muls, nu la distribuit democrație…

    • #5

      Chinejii sunt de mult pe acolo, numai că fără armată. Parcă prin 2007-2008, câștigaseră dreptul de exploatare a unui zăcământ de cupru în valoare de vreo câteva sute de milioane.
      Referitor la articol, America e vinovată nu atât pentru colapsul în sine (până și ei recunoșteau că e posibil să se întâmple), cât pentru rapiditatea fenomenului. Ce analize și estimări au făcut cei de la serviciile de informații nu prea putem afla (cel puțin nu acum), dar cei care au luat decizia au greșit în mod grosolan.

  3. #6

    cine, unde, cum l-a * pe ab dul raz.iq în oct2018?

  4. #7

    Iar voi credeți că americanii au cheltuit mii de miliarde de dragul afganilor.
    I-au ținut ocupați, să nu se extindă spre Occident.

    • #8

      ce sa extinda boss? aia sunt babuini, oricand un stat isi poate inchide granitele si voi venin din pl afganii sa ‘se extinda’ in plus muricanii au fost idioti pana acum, probabil de asta si gestul recent, ii lasi sa moara de foame apoi ii resetezi, daca nu vor plm ii lasi sa moara de foame si nu e problema ta, exact ca nord coreea.

  5. #9

    Vechi, dar relevant pentru articol – youtu.be/Ja5Q75hf6QI

  6. #10

    Tot aud si citesc despre incapacitatea serviciilor secrete americane de a prevedea ceea ce urma sa se intample si ma minunez. Oare credeti ca sunt atat de naivi? Gândiți-vă ca acolo activau nu numai americani ci si restul tarilor Nato care la randul lor aveau drept sprijin agentiile lor. Fiți siguri ca toate scenariile au fost pe masă. Pentru China si Rusia a fost mană cerească ce au facut americanii. Au scos practic cartoful din foc cu mana altora. Acum se vad nevoiti sa ia contact cu talibanii intr-un mod neplacut pe la frontierele lor. Toata aceasta emotie creata odata cu intrarea in Kabul a talibanilor si plecarea in degringolada, atenție a civililor si personalului contractant nicidecum a soldatilor nu face decat sa acopere ce-i important. Mi-e teama că privim doar “rasul Monalisei” in loc sa privim tot tabloul.

  7. #11

    Într-o situație similara cam același lucru cred ca s-ar întâmpla și la noi
    Pentru ce sa te duci sa te bați ? pentru favorizații vieții, caracude, hoți, pensii speciale ?
    ha, si-au văzut-o ? 😀

    • #12

      Corect, dacă România intră în război eu nu mă duc. Poate doar dacă vrea Dani să-i fiu ordonanță, îi lustruiesc cizmele, îi potrivesc centironul, trimit telegrame de pe front.

      Maithun, că-i război, că-i pace

  8. #13

    Dupa cate vad astia se intelesesera deja cu talibanii sa se care, deodata talibanii nu mai sunt niste psihopati care trebuie exterminati, ci poti semna un tratat cu ei.
    Ce sa zic, armata a dezertat, vai saracii civili etc. Pai aia au ramas cam stapani in urma acordului, iar daca vesticii vroiau sa scoata translatorii etc au avut timp un an jumate, nuu?

    In a February 2020 agreement with the Taliban, the Trump Administration had committed to withdrawing
    military forces by May 2021, in return for which the Taliban committed to preventing other groups, including Al Qaeda, from
    using Afghan soil to recruit, train, or fundraise toward activities that threaten the United States or its allies

  9. #14

    Referitor la Afganistan:
    Q: Cine urla cel mai tare de disperare?
    A: Traficantii de droguri din america latina, o sa faca talibanii un price dump la drogurile din Europa ceva de speriat.

    Q: Cine fura titlul de Miss Disonanta Cognitiva pe natiuni , premiul momentan detinut de Israel de cateva decenii ?
    A: Duo PCC – talibani , dovada ca doar banul conteaza .

    Q: Cine va suferi economic cel mai tare dupa retragerea americana (la nivel de tara ) ?
    A: Rusia, Turcia, Iran, Pakistan – pierd atat la profituri economice, cat si la importanta strategica. Fara americani acolo , e doar o tara din lumea a treia.

    Q: Cum pot fi tinuti sub control talibanii acuma ?
    A: Amenintati ca daca fac vreo miscare suspecta, cateva bombe le rad alea 2 baraje hidro importante din tara ( facute de britanici , deci nici macar nu pot zice ca sunt afgane ). Si nu , Iran se va bucura enorm sa poata capta raurile alea, care momentan sunt folosite doar de Afganistan, pentru irigat recolte de droguri …

  10. #15

    Nu crezi ca operațiunea Afganistan a fost o pârghie de sifonare a unor bani americani?

  11. Ai omis sau e pentru alt articol influența ISI?

    • #17

      Iepiscopul Serafim Ieseanul?

    • PISI – ca să fie complet.
      Au alt bărbos acolo, iepiscopul Faiz 🙂
      Râdem noi dar ăștia au avut operațiuni serioase pe teritoriul României în timpul războiului iugoslav.

  12. #19

    Ca sa vedeti si alt motiv de ce nu a mers armata afghana, cautati pe net despre violurile sistematice din cadrul ei…

  13. #20

    Cu voia seniorului, aici povesteste un om care a luptat in Afganistan de ce crede el ca s-a esuat acolo:

    amplifiedbeing.com/2021/08/15/what-just-happened/

    In principiu, e vorba de modul in care s-au rotit trupele, conducatorii militari si cei politici, cei militari o data la 6/9/12 luni si modul in care strategiile si obiectivele s-au schimbat cu fiecare rotire si n-au fost consecvente.

  14. #21

    Scopul real al ocupației Afganistanului NU a fost implementarea democrației și răsturnarea cornului abundenței peste triburile alea sălbatice .Că doar nu suntem copchii să credem tot ce ne spune guvernul, și doar nu vă imaginați că cineva, rănit grav, va întoarce și celălalt obraz, va da cămeșa de pe el agresorului iar apoi îi va instrui odraslele in arta războiului modern? V-ați gândit vreodată că America, lovită crunt de islamiști, va riposta extrem de dur, extrem de tenace și foarte insidios, distrugînd orice urmă de pace și orice speranță de prosperitate a adversarilor săi din Orientul cel întunericit de fundamentalismul religios? Uite că după 20 de ani a reușit să facă praf și pulbere pepinierele terorismului islamic. Uitați-vă bine cum arată Irakul, Afganistanul, Siria și Libia. A reușit să le bage spaima-n oase, a lichidat și lichidează in continuare orice asasin cu figuri de guru. Nu contează cât de mare ești și cât de protejat te crezi, oriunde te-ai afla dronele americane te vor găsi și te vor pulveriza (poți să fii și general-erou al unei națiuni ostile, iar america te va trimite garantat in legendă). Asta au aflat aliații americanilor: cât de puternică este America, singura țară din lume cu permis special de vânare și ucidere a dușmanilor săi cu dronele oriunde pământ (Franța de pildă are doar un permis regional). Nimeni nu îndrăznește să conteste acest drept. Nici Rusia, nici China.
    Deci a reproșa ceva, a acuza pe cineva (nu știu cine se cred unii să acuze o țară aflată in război de eșecul altei țări care a pierdut războiul de parcă ar fi datoria ocupantului să refacă economia/structurile politice ale agresorului învins) sau a obiecta ceva vizavi de o acțiune sau alta a președinților/armatei americane e futil și tare ridicol…
    Exportul de democrație necesita o minimă ” elita” intelectuala in tara cucerita și prin care sa se nască democrația autohtonă.
    A existat în toate țările vestice europene și care au devenit democrații, a existat în Japonia.
    Aceasta elita NU a existat și nu exista in Siria , Libia, Irak, Egipt și în Afganistanul tribal nici măcar nu se punea problema unei democrații oricît ar fi de slăbuță..
    SUA nu au declarat propriu-zis război nici Afganistanului (războiul a fost „on terror”, vorba lu nea tufiș, după ce in faza intițială, 2001-2003, a fost și impotriva islamismului; mai exact războiul a fost purtat impotriva unor organizații paramilitare și religioase considerate teroriste, precum talibanii sau alqaeda). Problema era că pe acel teritoriu se aflau cele mai multe cuiburi jihadiste. Alte pepiniere se găseau in Sudan, Somalia, Pakistan, Irak, Libia și Siria. Cei care s-au supus Americii -vorbesc de oficilitățile statelor musulmane- și au început să toarne informații rapid despre celulele teroriste și familiile/clanurile care le sprijineau au scăpat de invazie/sancțiuni. E atât de simplu. Afganistanul a fost ocupat in primul rând pentru colectarea de informații și pentru executarea mai facilă a liderilor jihadiști depistați. Ceea ce deja s-a întâmplat. După ce i-au amprentat pe toți băștinașii pur și simplu nu mai e nevoie de vreo prezență fizică a Americii in văgăuna aia prăfuită (care nu o să fie niciodată nici măcar un stat veritabil, darmite democrație).

  15. #22

    In Iraq s-au dus dupa ”armele de distrugere in masa” ale lui Sadam. Umbla vorba ca inca le mai cauta. Dick Cheney a fost un geniu (cu war on terrorism)! In Siria nu prea s-au dus. In Libia, au fost mai intai francezii si englezii. In Somalia,…„black hawk down”, cat despre Afganistan – 20 de ani, trilioane de dolari cheltuiti aiurea, mii de soldati americani morti, zeci de mii de afgani morti (bine, astia nu conteaza, victime colaterale), ca sa dea jos un regim taliban, inlocuit in 24 ore de alt regim. Genial!

  16. #23

    Nu a fost nici un dezastru. Daca programau din timp si nu o faceau pe sestache te trezeai cu milioane de emigranti ce au trait bine pe ajutoare si spaga ca vor sa fuga iute. Lasa ca stea acolo si sa construiasca tara intru maretiei lui Allah.

  17. #24

    Acum vreo trei luni, digi24 scriau că talibanii se pregătesc de ofensivă, pentru a elibera țara din mâinile vrăjmașilor americani. Acum, ce să le facem noi americanilor dacă ei nu citesc digi24.
    În fața tăvălugului înarmat cu kalasnicovuri, au lasat avioanele, elicopterele, rachetele, dronele, sateliții și armamentul ușor și au fugit mâncând pământul. Come on….

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.