Am fost azi, ca tot rromânul tăntălău, să îmi plătesc ratele. După ce mi-au supt ăştia  din bănci sângele, l-am luat pe tatăl meu şi am trecut prin piaţă, să ne luăm ceva fructe. În piaţă, zgomote familiare.

– Domnule, dar nu te mai băga în faţă!

– Cine se bagă în faţă cucoană, că eram aici demult, nu vezi că mi-am lăsat rând??

– Ce rând bă, ce rând, că eu sunt aici de 2 ore şi nu te-am văzut.

– SĂ MEARGĂ CÂŢIVA BĂRBAŢI ÎN FAŢĂ, SĂ ŢINĂ ORDINE, CHIAR NU VEDEŢI CUM SE BAGĂ ÎN FAŢĂ??

Deci jur că o secundă m-am speriat. Am crezut că m-am întors în timp, la coadă la oase în piaţa Amzei sau la ouă la alimentara de la Bobocica. Mai rămânea să mai apară şi nenea ăla îmbrăcat în pardesiu gri, care când apărea la coadă, toată lumea tăcea şi mama mă ciupea de mână, să nu mai vorbesc, că nenea e un om rău, care ne ia dacă nu suntem cuminţi

 

De la ce era tot zbuciumul ăla? La o măcelărie din piaţă se aştepta carne. Carne mai ieftină. Ieftină şi bună.

Cine erau oamenii ăia care se călcau în picioare? Maxim 15 pensionari, care strigau şi vociferau, cu scăunelele după ei. Bărbaţii care s-au dus să facă ordine în faţă, aveau o medie de vârstă de minim 70 de ani, tremurători din toate încheieturile, dar justiţiari până în măduva oaselor.

Desigur, nu conta că exact aceeaşi carne era  şi la magazinul de vis-a-vis. Şi spun exact aceeaşi carne pentru că amândouă au un singur furnizor, Gepeto. Numai că la celălalt magazin e mai scumpă cu circa 10 000. Desigur, acolo ţi se taie carnea exact cum vrei, ţi se împachetează în chestii curate, vânzătoarele au mănuşi de plastic pe mâini.

Dar cui îi pasă??

Cine poate să rateze o coadă ca lumea?

Ce vremuri….

Foto: MiculParis

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

49 comentarii Adaugă comentariu

  1. Arhi hai sa fim seriosi! Nu ii putem acuza, pentru ca asa au fost obisnuiti si asa s-au cam educat. Si tu stii prea bine ca un cal batran, nu-l mai pui tu in buiestru, oricat ai vrea! Singurul lucru pe care il putem face, e sa nu le repetam greselile si sa ii acceptam asa cum sunt… ca sunt ai nostrii! 😉

  2. Imi trezesti nostalgii cum tineam locul la rand pentru oua.

    Oamenii acestia sunt atat de prinsi in obiceiuri de neclintit ca au impresia ca schimbarea acestora ar aduce nu stiu ce catastrofe.
    La fel ei considera ca daca lucrurile merg prost este exact din cauza ca s-au schimbat niste lucruri. De aici vine si cunoscuta: “pe vremea mea …”

  3. #3

    buna!!!de ce nu mai scrie nevasta??????

  4. la coada se formeaza caractere, se intaresc personalitati moi si firave, se deprind gesturi, trucuri si reflexe folositoare. orice coada are si alte “scoape” decat sa iti insusesti produsul finit. coada e de fapt un maraton de incercari psihologice care, daca nu te omoara, cu siguranta te fac mai puternic. coada e ca o adunatura de furci caudine care…

    eh, bag picioru’! da-i in pusca mea ca nici sa incerc sa le explic inexplicabilul nu merita septa si octagenarii astia! ia hai… back in line tataie!

  5. Diferenta este ca, atunci erau bani insa nu erau alimente iar acum e plin de alimente dar nu sunt bani… trist, oricum ai lua-o.

  6. #6

    gabriela, scrie, dar a fost foarte ocupata zilele astea

  7. #7

    artistu, nu as vrea sa fiu prost inteles si te rog sa ma scuzi daca te simti jignit

    nostri, vostri, NU AU NICIODATA VARIANTA DE PLURAL. deci NICIODATA NU VA EXISTA NOSTRII

  8. ce flashback-uri am acum cu cozile la paine si portocale…
    degeaba..pensionaru tot pensionar..ce sa faca altceva..mai sta la o coada, mai socializeaza…de-astea de-ale lor.

  9. Asa era si la mine cand m-am dus sa ma tund.

  10. Statu la coada este sport national. Eu propun sa bagam in circuitul sporturilor olimpice si de iarna si de vara. Sportul statul la coada proba finala

  11. Frate, pe vremea plumbuitului coada devenise un prilej de socializare. Clar nu stateau oamenii la coada doar ca sa se intalneasca unii cu altii, dar daca tot stateau … 🙂
    Urate vremuri. Asa putin, cat am prins din ele, nu imi doresc sa se mai intoarca …

  12. Cateodata ma gandesc ca totul a fost un vis urat, un cosmar din care m-am trezit pe la 20 de ani…. dar iata cum visul meu trimite valuri peste timp spre aducere aminte. Multe trebuia sa invatam si nu am invatat. Si am ajuns sa traim asa cum meritam.

  13. #13

    n-a fost un vis. ouale de pasti, puii schilozi, oasele, foamea, nu au fost vise

  14. Nu va mai luati de ei, ca ei fac asta ( statul la cozi, scaunelu, cearta) ca sa le treaca timpul mai interesant, sa socializeze. Ei sunt terminati daca nu au astea. Mama soacra imi zicea zilele trecute
    ” Mai Nina, mama, te rog sa nu mai faci tu mancare, lasa-ma pe mine sa gatesc, ca altfel eu ce rost mai am, vrei sa-mi iei dreptul la viata?”

  15. Ce se mai distrează pensionarii 😀

    table

    Pun pariu că în timp ce tu dai cu spor la taste, cel putin un pensionar din familia ta umblă după carne, pentru ca tu să ai sarmale de sărbători. 😀

  16. #16

    Apropo de cozi. Totul se dadea cu portia. Ma trezesc cu bunica-mea la scoala intr-o pauza ca ma ia sa mergem la alimentara, ca se bagase spirt medicinal si se dadea cate o sticla de persoana. Erau si vreo cativa alcoolici care statusera deja la coada de vreo trei ori si lumea a-nceput sa-i apostrofeze. Unul din ei se scuza, ca-i trebe spirtul, ca face nevasta-sa frectie la picior. La care bunica-mea: “poate cu sticla, ca spirtul il bei tu strecurat prin paine”.

  17. #17

    Alta faza, auzita de la cineva: la o coada de pe vremea lui Ceausescu se inghesuiau in fata si vreo cateva tiganci galagioase, cu puradeii in brate si pe langa ele. O “doamna subtire” se revolta la un moment dat ca de ce fac scandal si se baga in fata, ca de ce nu merg la munca etc. si la urma le zice ca “voi, tigancile, stiti numai sa faceti copii pe banda rulanta”. La care una din tiganci: “Pai da, ca noi ne futem in pizda, nu in gura, ca doamnele.”

  18. Ok… grseala e a mea! Importanta e esentza! Eu scriu in general pe fuga! Stiu ca nu e o scuza… o aspuneam ca fapt divers! 😉

  19. @Arhi: nenea cu pardesiu gri avea pantofi maro. n-o sa-l uit niciodata, aparea la cozi indiferent unde se formau, de multe ori m-am intrebat daca nu e acelasi 🙂

    @Darael: daca ajungi sa crezi ca a fost vis faci primul pas spre uitare, iar uitarea nu aduce nimic bun. orice greseala uitata e repetabila

  20. #20

    corect. nu uita. poti sa ierti, daca poti. dar nu uita

  21. #21

    ARHI nu inteleg ce te agiti sa-l corectezi pe artistu, cand tu faceai spume daca erai corectat cand faceai greseli de clasa a 4 -a. NESVASTA inca se mai incapataneaza sa scrie VRE-UN :)))) mai bine va corectati intre voi….iti dai seama ce-ar iesi? =)))

  22. #22

    gigi, eu sunt un smecher, de aia il corectez.

  23. Sincer sa fiu, eu nu am prons vremea cand se statea la rand de la doua noaptea sa iti poti lua lapte si paine, dar stiu ca la pieti nu s-a schimbat aceasta situatie: babele din oradea fiecare se afuna intr-un loc unde se poate cumpara carne (Piata Mare din Oradea). Daca din greseala dai in fata lor sa ceri ceva, fereasca-te Al’ de sus din mainile ei. Nu o data am patit 😛 (sa nu credeti acum ca nu sunt politicos si nu las “damele” in fata mea 😀 )

  24. Asta se intampla foarte des. Chiar si cand cobori din autobuz, lumea se ingramadeste de parca ar avea la dispozitie 2 secunde sa coboare. Dumnezeule!

  25. #25

    arhi, noștri e deja la plural – pronume personal la plural, mei – pronume personal la singular. nu ia formă articulată. îmi cer scuze de intervenție și de offtopic

  26. #26

    sabina, asta ii explicam si eu artistului. bine, la el e perfect posibil sa fie typo:)

  27. Asa se intampla in toate pietele. Eu am fost in Metro(Pitesti) si s-au luat la bataie pe mici pentru ca era ultimul carut care-l mai avea. :))

  28. pot sa pun pariu ca cei care stateau la coada erau trecuti bine de varsta a treia…astia in mai regreta sistemul comunist…

  29. Nenea ce e aia bre TYPO? Ca io cu gramaticile si literaturie mai putin… Injiner ce sa-i faci. Cheie, saiba, surub, ciocan! D’astea… “tehnice”!

  30. #30

    greseala involuntara, din cauza grabei

  31. Aha… Mersi fain, dau o bere cu proxima ocazie cand voi avea sansa sa te intalnesc. acu fug in WEB Club sa socializez si eu cu lumea! Mai vb maine… 😉

  32. #32

    artistu, la cata bere mi s-a promis mie…ar trebui sa ma inec ca broasca in ocean

  33. coada are radacini folclorice, ca nekezolu’. fetele de la capalna, NE1?

  34. #34

    sau THOMAS. mama mai are un Thomas, luat cu spaga, inainte de CM din 1990

  35. Da… Pai unii au ramas cu sechele, mai ales batranii. Ei sunt primii la patit facturi, ca asa e bine, neica, din prima zi cand a venit te duci sa platesti, ca sa te scapi de-o treaba. Se baga in fata, se imping, injura. Exact ca la coada aceea la bilete de statiune, pe care a exploatat-o presa cu mare deliciu. De buna seama ca suntem penibili, ca natie si nu ne-am revenit din visul urat pe care l-am inghitit 50 de ani.

  36. Poate vor sa se simta ca pe vremea lu Ceasca si de-aia stau la coada. Si de parca nu ai stii ca pensionarilor le place cel mai mult sa se planga ca sunt amarati si prapaditi si ar sta la coada si daca era cu 5 bani mai ieftina. Mentalitate de cacat, sper sa nu ajung asa cand ma stafidesc :))

  37. ou sont les neiges dantzartz?la coada, clar…pentru cei ce vor sa simta pe pielea lor senzatii tari din ’64

  38. cand eram mici jucam fotbal intre blocuri si cand vedeam cate o masina cu marfa ca merge la alimentara lasam joaca si mergeam la coada din instinct , dupa ce aflam ce “baga” unul dintre noi mergea la bloc sa dea “alarma” si abia apoi stiam daca mai stam la coada sau ne intoarcem la joaca . Ne simteam folositori si eram chiar mandri cand faceam asta , acum ma bucur ca s-a inventat plata online si urasc hypermarketu-urile , fuck it ce mult m-am schimbat..

  39. #39

    Mai mult decat sport national, statul la coada e si o metoda de marketing. Garantez ca daca ai un magazin si pui 10 oameni sa formeze o coada, cresterea clientelei se va desfasura in mod exponential. Daca e coada, inseamna ca e un motiv, nu?

  40. #40

    ok, va citesc pe amandoi si ma ingrijorasem….

  41. Ăştia-s tot ăia care se băgau în faţă şi când se dădea pâinea pe cartelă (raţie)… Cei mai tineri nu-şi amintesc vremurile alea oribile…

  42. Pacat ca n-ai avut un pardesiu gri si o figura dura la tine.

  43. #43

    deci e cu 10 000 mai ieftin, o paine!

  44. Nu e de ras, oamenii aia isi dramuiesc fiecare banutz !

  45. #45

    Ma infiori, Arhi. Imi aduci aminte de cozile facute in copilarie in frig pt grasime cu carne (osul era inclus) fie la Amzei la macelarie, fie la alimentara, fie la macelaria de langa Catedrala Sf Iosif. 🙁

  46. #46

    Apropo: nu m-am bucurat deloc de durerile tale de dinti. Sunt niste fenomene care nu te omoara, dar care nu te lasa deloc sa traiesti tihnit. In plus, carentele de alimentatie din copilarie isi spun si ele cuvantul. Vom avea toti probleme cu dantura, cu oasele si cu alte alea. 🙁

  47. #47

    de la carentele alimentare se trag multe din problemele noastre. din partea mea treaba lor ce fac batranii, e vina lor ca sunt asa si ca suntem si noi asa

  48. Asta imi aduce aminte de un banc:
    La scurt timp dupa revolutie un om trece pe strada si vede o coada mare,si se aseaza si el la rand.Si inca unu,si inca unu,pana se face coada de vreo 20 de persoane.La un moment dat ultimul il intreaba pe cel din fata:
    “-Domnule,la ce e coada?
    -Nu stiu domnule,stai sa intreb mai in fata.”
    Si tot asa pana se ajunge la primul:
    “-Domnule,la ce e coada aici?
    -La nimic domnule.Mie mi s-a facut rau si m-am sprijinit de perete!”

  49. Asta-mi aminteste de alta coada vazuta de mine acum cateva zile. Tot de pensionari. De data asta… la ATM la CEC. Venise pensia. 🙂