În agenda rețelelor de social media care există până în ziua de astăzi obiectul principal al realizării de profit este vânzarea informațiilor personale ale utilizatorilor. Numele, vârsta, școala, profesia și alte informații sensibile sunt folosite pentru targetarea de către platformele principale, uneori și de către terți și consumate de acestea în vederea îngustării eșantionului pentru a derula campanii și a afișa anunțuri publicitare.
O bună parte dintre cei care utilizează rețelele de socializare populare, care aplică asemenea practici oarecum firești pentru a aduce profit, nu sunt conștienți sau nu le pasă că informațiile lor personale pot fi vândute.
Există o aplicație de social media 100% românească, Clandesto, care nu îți cere niciun fel de informație personală, în care ai libertatea de a te exprima pe orice temă dorești, unde singurii șefi sunt cei care formează comunitățile locale și în care poți discuta cu cei din jurul tău pe o rază de 20 de kilometri.
Clandesto poate deservi mai multe categorii de utilizatori pentru că în ea studenți, participanți la evenimente sau pur și simplu organizații de locatari și nu numai, pot crea grupuri care pot fi publice sau private și care, la cerere, pot fi încadrate într-un perimetru geografic limitând accesul userilor irelevanți.
Comunitatea de utilizatori este cea care moderează conținutul pentru că în există un sistem de upvote/downvote care determină vizibilitatea unor postări și, în timp, excluderea totală a utilizatorilor votați negativ sau premierea cu puncte karma a celor votați pozitiv.
Dacă vă atrage folosirea unei astfel de aplicații, o puteți găsi atât pe iOS cât și pe Android.
NOU
Cred ca vrea sa zice 18
“These Services do not address anyone under the age of 13. I do not knowingly collect personally identifiable information from children under 13. In the case I discover that a child under 13 has provided me with personal information, I immediately delete this from our servers. If you are a parent or guardian and you are aware that your child has provided us with personal information, please contact me so that I will be able to do necessary actions. ”
Cere sau nu cere ?
“I want to inform users of this Service that these third parties have access to your Personal Information. The reason is to perform the tasks assigned to them on our behalf. However, they are obligated not to disclose or use the information for any other purpose. ”
“I value your trust in providing us your Personal Information, thus we are striving to use commercially acceptable means of protecting it. But remember that no method of transmission over the internet, or method of electronic storage is 100% secure and reliable, and I cannot guarantee its absolute security.”
NOU
Informatiile personale în cazul Clandesto, conform GDPR, reprezintă locația utilizatorului, care este cerută la runtime. Poți opta să nu shareuiesti locația, dar functionalitatea aplicației va fi limitată, întrucat socializarea geolocalizată reprezintă core-ul aplicației.
Aplicatia nu te obligă și nu îți impune să faci nimic.
Deasemenea, nu se salvează nici un fel de istoric pe locație.
NOU
Asta ce inseamna ?
“The app does use third party services that may collect information used to identify you.”
De ce nu 18 ani ?
“These Services do not address anyone under the age of 13. “
NOU
de ce, aia sub 18 sunt animale, nu au voie?
NOU
n-au voie sa cumpere tigari dar e ok sa vb cu niste straini despre orice (pe o raza de 20 km ) ?
NOU
@rv, hai sa fim seriosi poti intra oricum daca vrei si te duce capul de la orice varsta;
da, ar fi o chestie destul de utila aplicatiei sa faca o triere si pe varste daca tot e asa concentrata pe locatie for safety reasons, sincer nu stiu, sunt tentat sa incerc aplicatia dar am deja atatea aplicatii instalate ca nu-mi mai vine sa adaug una in telefon
NOU
@ciumeg
-daca este necesar filtru 18+ – programatorul trebuie se se asigure ca un minor nu poate accesa aplicatia/anumite subiecte (ca unii gasesc solutii e alta discutie).
– daca nu este necesar => nu este necesar, programatorul a pus 13 si ne poate explica/sau nu
NOU
Stiu ca e off-topic, dar un amic mi-a recomandat grupul asta de facebook. E “cumva”: www.facebook.com/groups/1953464071360918/
NOU
Comunitatea tpu se va muta pe clandestp
NOU
dupa cum am zis si la un articol recent, mie imi pare clona dupa Jodel: play.google.com/store/apps/details?id=com.tellm.android.app&hl=ro
NOU
Na, daca ofera un produs superior atunci vor reusi. Vorba americanului “ideas are dime a dozen”. Problemele ce simt ca o sa le aiba vor fi : perceptia produs romanesc = produs inferior, atingerea unei mase critice de utilizatori, evitarea scandalurilor (fakenews, extremism, probleme de securitate), gasirea pietei ideale (care poate fi alta decat cea romaneasca).
Cu cat evita mai mult optimizarile (cost/calitate) si graba de a face profit, cu atat le cresc sansele de reusita.
Simt ca proiectul are legatura cu speed-dating-ul pentru firme 🙂 .
NOU
Sau pentru ăștia mai bătrâni clonă de Yik Yak.
NOU
Off-topic: a ajuns mailul de la mine?
NOU
pe cine intrebi?
NOU
A ajuns…
NOU
Dacă mă întrebi pe cine întreb e clar că nu știi despre ce e vorba, altfel te uitai la mailul cu care comentez și ziceai da sau ba. În fine, poate adresa aia cu “contact” pe care o aveam nu e bună, unde zici să mai bag o fisă?
NOU
Era și un smiley în comentariul precedent, să par friendly, văd că l-a tăiat automatul sistemul. 🙂
NOU
Faptul ca te afli sau nu la 20km de ceva nu e tot un fel de infromatie personala?…sheruita cu toti participantii, nu cu ceva firma de publicitate printre un milion de alte inregistrari.
Pentru mine asta a una din informatile mai sensibile decat culoarea ochilor, numarul de la papuc sau daca imi plac rosile sau castravetii.
Serios, eu unul as evita o aplicatie in care coparticipantii pot deduce usor pe unde “nu” ma aflu. ie. vecinii daca sunt sau nu la mai mult de 20km de casa…ca tot ai dat examplu cu locatarii.
NOU
Conform legislației GDPR, locația utilizatorului, da, reprezintă informație personală, însă aceasta la cum este folosită de către Clandesto nu duce la identificarea niciunui utilizator, pentru că în momentul publicării unui post, avem activă randomizarea poziției dispozitivului pe hartă pe o anumită rază, astfel încât nici noi nu știm poziția exactă a utilizatorului și în sfârșit nici nu vrem să avem asta pe conștiință.
NOU
In aplicatie nu are nimeni nickname, avatar, nr de telefon, mail, profil. Ar fi imposibil pentru cunoscutii tai sa isi dea seama ca esti tu, daramite ca esti plecat din oras.
NOU
Cred ca ar trebui sa nu mai folosesti nimic legat la internet 🙂
NOU
Paranoia lvl 100. Aplicatia cred ca e facuta pentru conversatii lejere si decente, nu unde ti-ai ingropat soacra. Si informatiile oricum pot fi randomizate daca vor dezvoltatorii.
NOU
Nu e. Informatie personala e orice informatie care poate face legatura directa cu identitatea ta. Culoarea ochilor, numarul de la papuc, astea nu sunt informatii personale, nu poti fi identificat dupa ele. In aria aia de 20 de km sunt mii de persoane, nu stii cu care dintre ele vorbesti.
NOU
Mah baieti, mai rasfirati…
Chiar ati ajunsi sa-mi explicati ca numaru de la papuc e sau nu e informatie personala in sensul legii?
Pot daca vreau sa-mi fac cont de FB sau orice platforma si atat sa stie FB despre mine? Pot!
Exemplul din final era replica la exemplul lui Cetin, nu ca as intra pe-acolo s-o frec in discutii existentiale cu cine ma nimeresc…
Daca n-ati inteles faptul ca, in conditile in care se stie cine esti, dezvaluirea locatiei poate fi un risc mare decat sa fi targetat cu reclama atunci imi pare rau de voi.
NOU
Ce mărime porti la pălăria de staniol?
NOU
O aplicație identică este și Nextdoor – la fel ca și Clandesto, îți cere doar locația în care te afli. Bine, trebuie să fie o locație „pe bune” (în sensul că există verificare fie prin poștă, fie prin abonament telefonic înregistrat la adresa respectivă). E destul de folosită în Londra (în zona mea, sunt zilnic zeci/sute de postări).
NOU
Primul post e “Cine vine de la Cetin?” :))
NOU
Ți i clar că are și o căruță de fani.
NOU
Deci am râs cu hohote după ani de zile:
“Buna. Eu sunt Nicoleta si sunt in cautare de noi prieteni.”
“Preț?”
Pe cuvânt, e cea mai funny aplicație ever.
NOU
Sunt niște postări absolut savuroase :)))
Răsfoiește pe-aclolo la HOT.
NOU
Domnu’ Cetin, vă găsim pe aplicație? (știu, e anonim) 🙂
Domnule Simion, de ce anume ar trebui să mă feresc dacă folosesc aplicația, să evit complet sau pe cât posibil acele vulnerabilități?
Ne pot forța geolocația (sau alte detalii, pe căi ilegale bineînțeles) ofițerii de serviciu DRI (SRI)?
NOU
Domnu’ Qaeso, tranzactiile de date in ceea ce priveste coordonatele GPS, si nu numai, pe aplicatia Clandesto sunt minuscule in comparatie cu Google spre exemplu. Prin inginerii si mijloace ilegale oricine, nu doar serviciile, poate accesa informatiile tranzactionate de un terminal smartphone daca isi pune mintea. In plus, traficul de pe aplicatia Clandesto este securizat la fel cum este securizat traficul multor aplicatii din telefoanele noastre. Ca o paranteza, Cambridge Analytica a preluat intr-un minut o cantitate de date personale de la utilizatori pe care Clandesto nu stiu daca o sa o tranzactioneze in 1000 de ani. Daca vorbim de vulnerabilitati masive ca sa ne extindem paranoia putem citi despre Equation Group, Stuxnet si The Shadow Brokers.
NOU
N-am întrebat la batjocură, Vladimir. Nu fac asta (decât atunci când precizez c-o fac în amiciție jucăușă).
NOU
Nici eu nu am raspuns in batjocura. Daca asa s-a inteles imi cer scuze.
NOU
Așa cum v-am spus și într-un comentariu anterior, proiectul e mișto, îl încurajez, chiar îmi place să încurajez proiecte românești – n-am nicio urmă de patriotism în vene, e doar că știu și românește 🙂
Veți avea probleme la monetizare și menținere.
Necolectarea datelor personale va duce un pic la dificultăți în targhetarea publicității – știu, ați zis că n-o să băgați reclame, crede-mă, după primii 200k de utilizatori opiniile se vor schimba.
O altă problemă e aspectul legal.
La primul accident, violență, (fără să cobesc) viol, supradoză sau crimă n-o să mai fiți așa de entuziasmați că n-ați colectat nimic despre utilizator.
Vă recomand – așadar – să stocați la greu. Orice și oricând.
Fiindcă în primul proces în care veți fi citați și voi o să dați din umeri va rezulta în închiderea aplicației pe cel puțin o anumită arie. Așadar consultați-vă atent cu un jurist, faceți-vă toate acoperirile, lăsați aspectul exterior anonim să curgă – fiindcă, nu-i așa, asta vrem toți, să fim niște anonimi – dar în spate logați la greu.
În rest succes și să vină anonimele.
Auzi, da cum aflu că alea de sunt pe o rază de doojdă kilometri sunt și frumoase? Că eu nu vorbesc cu de-alea urâtele 🙂
NOU
Salut, multumim mult pentru incurajări, și pentru feedback. Cu siguranță vom lua in considerare spusele tale. Treaba cu juristul e deja in discuții.
Cât despre fete, va trebui să te bazezi pe intuitie 🙂
NOU
Am fost sceptic cand am instalat aplicatia, e imposibil sa faci o noua retea sociala in prezent. Pana acum am 29 karma si am discutat cu oameni pe diverse subiecte. Sunt impresionat, nu e chiar pustiu pe acolo si chiar poti sa te bagi in seama. O sa incerc sa o folosesc cat de mult, sper sa creasca numarul de utilizatori.
NOU
Am instalat + postat, am pus raza de 50 km + inclus toata tara, nema discutii… in UAE
Ma gandesc ca daca dau vestea la indieni si incep sa faca flood cu hieroglifele lor… nu-mi va mai fi utila aplicatia
NOU
Aplicația este geolocalizată, indienii vor vedea doar content local.
Dar da, tu, ca român, nu vei înțelege mare brânză.
Ti-ar fi utilă daca ai putea seta un “Hometown”, sa faci switch intre local si hometown.
NOU
Din seria postărilor șmechere, insight-uri de la un Arhitect/construcții: clandesto.app/share/oahy0q9zsiWJXt0