Am primit un mail, dar habar nu am ce să răspund. Poate unul din voi are idee. Încercați să ajutați, nu să vorbiți din ce credeți voi că e bine sau corect.

Salut, Cetin,

Îți scriu pentru că ultima oară când ți-am scris m-ai ajutat, dar acum e vorba de un coleg de serviciu.
Am un coleg (actualmente fost coleg) care acum câteva săptămâni a avut ceva dureri stomacale în urma cărora a ajuns la spital. O dată ajuns acolo a fost operat de apendicită (care mai avea puțin și dădea în peritonită). Ulterior, a avut concediu medical, timp în care i-a expirat contractul de muncă. Din câte am înțeles, dpdv legal nu puteau să-l cheme să semneze prelungirea așa că, acum, cu pandemia vieții, a rămas fără loc de muncă, implicit fără bani.
Crezi că poate depune o plângere sau ceva de genul ăsta sau singura soluție să nu moară de foame până trece nenorocirea asta este să stea claie peste grămadă cu alții care depun acte de șomaj?

Mulțumesc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Avocata aia de care era vorba ieri deja e plina de cazuri de divort?

  2. #2

    Cineva* a scris ieri un articol despre o avocata, dar nu il mai gasesc. Articolul.

  3. #3

    inainte de a fi smartass, înțelegeți ca omul ala nu are bani de un avocat, nu? ca altfel nu ar lua in calcul sa mearga la somaj, pentru 500 de lei

    • #4

      Bine ca ne intrebi pe noi sa dam sfaturi gratis, care, ca tot ce e gratis nu e nici de vreo valoare… iar avocata careia ii faci reclama gratis (ca doar nu ai pus P la articol) nu poate da un raspuns sincer gen: merita sau nu merita sa deschizi un proces…

  4. #5

    Pai si cei de la firma ce au zis ? Banui ca a avut contract pe perioada limitata si s-a terminat indiferent de apendicita. Nu are ce sa mai faca decat Bestjobs sau somaj daca firma i-a dat cu flit. O groaza de firme se inchid pe banda rulanta. Firmele ce scartaiau inainte de molima acum se duc in cap rapid.

    • #6

      Nu e firmă mică și nici românească. E ditamai corporația, iar omul avea câțiva ani de muncă la ei.

    • #7

      @Androix, nu prea poti sa ai incredere intr-o corporatie care alege sa te tine 2-3 ani pe contract cu durata determinata.
      Este clar ca nu sunt seriosi si isi lasa portite pentru a putea scapa de tine oricand.

  5. #8

    Salut!
    Dacă contractul de muncă a fost pe durata determinată din pacate primează expirarea.
    O să îi plătească concediul medical cu 100% dar nu pot face mai mult din cauza
    schimbării codului muncii.

  6. #9

    Din păcate nu prea are ce să facă. Era contract pe termen determinat care s-au terminat înainte de instituirea stării de urgență. Doar să găsești un avocat care să îi spună gratis dacă are șanse să obțină ceva, că nu cred că are rost sa dea bani sa deschidă proces.

    • #10

      Dă-i un mesaj lui Dumitru Dobrev pe Facebook, și explica-i situația ta. Poate obții un răspuns de la el.

  7. #11

    Nu vreau sa fiu carnat, dar tocmai pentru a evita situatii de genul e bine sa tragi din timp sa treci cat mai repede de pe contract cu durata determinata pe unul cu durata nedeterminata. Been there done that. Gandidu-ma ca in vremuri de criza voi fi printre primii care raman pe afara.

    • #12

      Cat de carnat sa fii sa te gandesti ca omu’ era pe contract pentru ca a ales el ?! Bun sfatul tau. Am si eu unul: mai bine bogat si fericit decat sarac si bolnav.

    • #13

      de chemi calul ori nu-l chemi

    • #14

      @nuconteaza Puteai sa respiri si sa mai citesti o data, nu am zis-o arogant tu ai interpretat asa. Ziceam ca cunosc situatia (am fost in situatia asta si m-am miscat repede sa scap din ea stiind ce mizerii sunt unii patroni/manageri romani). La fel cum cunosc si baieti care au stat 3 ani de zile pe contract cu durata determinata cu reinnoire la 3 luni ( da se poate, e lacuna legislativa din ce am citit online, muti angajati de pe o firma pe alta).

  8. #15

    Eu nu am înțeles împotriva cui ar vrea să depună o plângere. Ți -a scăzut contractul, la revedere… aplici pentru șomaj.

  9. #16

    Se poate suna la ITM pentru clarificari ale cazurilor astea extreme, ei de obicei se pricep/s-au mai intalnit cu situatii din astea (concediu medical care se suprapune cu perioada de sfarsit de contract de munca).

  10. #17

    Din pacate nu are ce sa faca. Avea contract de munca pe perioada determinata, asa ca firma nu are nici o obligatie legala sa ii asigure salariu sau macar somaj tehnic.

  11. #18

    Buna! Inteleg ca avea contract pe perioada determinata care a incetat de drept. Deci, nimic de facut, din pacate. Inteleg corect ca i-a incetat contractul dupa ce si-a terminat medicalul,nu?

    • #19

      Bună. Nu, contractul i-a încetat în timpul medicalului.

  12. #20

    Cum ar zice cineva care ne conduce: “ghinion”

  13. #21

    N-are ce sa faca daca acel contract era pe perioada determinata.
    Art 56 alin 1 lit i din codul muncii zice asa:
    Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe perioada determinata.
    Nici un avocat nu-l poate ajuta.

  14. #24

    Nu are ce sa faca. Firma nu este obligata sa prelungeasca un contract pe perioada determinata.

  15. #25

    Dacă era pe perioada determinata nu are ce sa facă. Doar dacă nu i se oferă alt contract. Sorry

  16. #26

    Game over. Contractul a incetat de drept.

  17. #27

    DPDV legal nu are ce sa faca, CIM a expirat de drept si cu asta basta.

    Totusi, nu pot sa nu observ faptul ca “prietenul” care a scris s-a gandit prima oara la o plangere “ceva”, nicidecum la cum sa-si ajute prietenul. Direct plangere la angajator, nicidecum mediere, domne sa merg la angajator sa-i sun de prietenul meu poate il misc emotional si ii prelungeste contractul.
    Nu. Scris lui Cetin ca sa vada lumea, direct plangere la ITM si alte cacaturi.

    Va zic, natie mai urata la romanii nu exista!

    • #28

      daca prin “plangere la ITM” te-ai referit la ce am scris eu, mai citeste o data. am zis sa le ceara sfatul pentru ca ei se pricep, nu sa faca plangere. Si eu cand am avut probleme am intrebat la ei si m-au sfatuit care e procedura legala si care sunt drepturile si limitarile.
      ITM ul nu este inamicul publicului, ar trebui perceput ca un partener de dialog pentru angajat si angajator.

    • #29

      Draga domnule F.

      Lucrez in domeniu, știu ce mănânc.
      Dumneata puteai sa vezi in angajator un prieten, sa te duci sa vorbești cu el, sa îl faci sa înțeleagă situația, sa apelezi la omenia lui. Pentru legal nu ai ce face. Cele mai elementare cunoștințe îți spun ca dacă un contract a expirat, atunci a expirat!

      Învățati sa va rezolvati singuri problemele și nu apelați la autorități decât in cazul in care medierea între părți nu este posibila.

      Aici aveai un caz simplu, trebuia apelat la angajator. Atât am vrut sa exprim.

    • #30

      Nu stiu ce inseamna ca “lucrezi in domeniu”, nu vreau sa speculez. Mai scriu o data, poate acum se intelege mai bine: institutiile statului de aia sunt acolo, ca sa ajute (a se citi: inclusiv consilieze) cetatenii si/sau persoanele juridice.
      Faptul ca te duci la ANAF sa pui o intrebare inainte de a depune o declaratie se numeste preventie, proactivitate etc.
      Faptul ca intrebi (ca angajat sau angajator) ceva la ITM nu e gresit.
      Faptul ca unii considera ca a solicita un sfat de la institutiile abilitate e “agresivitate” sau ce ai scris tu mai sus seamana a atitudine de functionar deranjat de faptul ca trebuie sa-si faca treaba.

    • #31

      Agresivitatea ta răzbate prin fiecare cuvânt pe care îl scri.
      Cetin îți poate confirma ca lucrez in privat dar in domeniu.
      Totuși, citez din tine: “ Crezi că poate depune o plângere sau ceva de genul ăsta sau singura soluție să nu moară de foame până trece nenorocirea asta..”

      Deci cine Draga domnule s-a gândit prima oară la plângere? Unde in articolul tău scrie ca vrei “doar” sa adresezi o întrebare la ITM ? Sau întrebarea ta la ITM era sa vezi cum poți să-l arzi pe angajator?

      Îți spun eu amice, ești genul care caută scandal in orice, care are senzația ca are doar drepturi nu și obligații, care crede ca lucrurile se obțin cu forța nu cu mintea.
      Ești un neadaptat social, incapabil sa înțelegi relațiile umane. Vezi totul prin prisma opozitionismului, nu ai soluții amiabile.

      Închid aici dialogul cu tine pentru ca efectiv ești o persoana negativă.

  18. #32

    Buna! Avocat here.
    Un contract de munca e, in mod ideal, ca o casatorie. Trebuie sa fie ambele parti de acord. Pe scurt, daca cei de la firma respectiva voiau sa il pastreze, il chemau dupa concediul medical sa semneze prelungirea contractului. Chestia asta ca “nu aveau voie din punct de vedere legal” sa il cheme atunci sa prelungeasca este o scuza. Desigur, eu pot gasi tot felul de chichite legale prin care as putea argumenta ca nu e corect si ca acel contract trebuia prelungit cu perioada concediului medical si poate as avea noroc de un judecator care ar fi in asentimentul meu. Procesul ar dura un milion de ani si la final ar primi o bataie prieteneasca pe umar. Din pacate, in Romania nu primeste nimic pentru asa ceva. Mai mult, instanta poate considera ca angajatorul e cel care a pierdut bani, nu angajatul. Pe sistemul “aveai contract atat, trebuia sa te imbolnavesti dupa”. Asa e la noi. O dai in judecata pe nevasta-ta ca te-a parasit cand erai bolnav? Ar trebui? Da. Are rost? Nu. Imi pare sincer rau pentru situatia lui.

  19. #34

    Daca i-a expirat contractul după data de 16.03.2020 (data declarării stării de urgentă) firma este obligată sa-l mențină angajat și perioada contractului se va prelungi automat cu durata stării de urgentă. Dacă i-a expirat anterior datei de 16.03.2020 contractul, dar in timpul concediului medical, nu poate face nimic, firma nefiind obligată sa prelungească contracte de munca pe durata determinata in timpul unor posibile concedii medicale ale angajatului.

    • #35

      Unde scrie asta? Unde ai văzut tu obligativitate in domeniul CIM data de starea de urgentă?

    • #36

      @Ciobi, pe stare de urgență nu, dar pe carantină da. art. 50.

    • #37

      ART.50 din ?!

    • #38

      scuze. din Codul Muncii.
      vezi mai jos că am pus copy/paste.

    • #39

      Pai încă nu suntem in carantina. Și ce se instituie de mâine îți permite sa mergi la serviciu.

    • #40

      Nici vorba. In stare de urgenta nu se prelungeste nimic de genul asta. Cum ar fi sa se prelungeasca automat si RCA si CASCO si alte miliarde de cacaturi care expira..
      Singurul termen care se prelungeste este cel al ACTELOR emise de AUTORITATI (gen permis de conducere, CI etc)

  20. #41

    inteleg ca PFA, inteleg ca independent, taxe mai putine … iar acum vrea protectie. Hmm … nu cumva e o contradictie in zona asta?

    • #42

      nu prea sunt taxe mai putine

    • #43

      Dar nu a zis nimic de PFA, sau cel putin eu nu am vazut asta.
      Persoana respectiva a muncit cativa ani la o firma care nu i-a facut contract pe perioada nedeterminata si, in loc sa caute altceva, s-a complacut in situatie.
      Probabil era un post destul de confortabil si nu a vrut sa riste sa plece in alta parte.

  21. #44

    mda, nasol, chiar dacă se echivala concediul medical cu concediu pt incapacitate temporară de muncă (nu știu dacă sunt sinonime), nu prea merge cu suspendare (vezi alin. 5).
    chiar nu știu ce să zic și acum e cea mai proastă perioadă posibil, altfel poate se găsea pe undeva o fundație care oferea consiliere juridică, sau se putea duce la o bibliotecă publică să pitrocească niște tratate de dreptul muncii.
    pot doar să zic că nu e taxă de timbru pe probleme de dr. muncii dacă reclamantul este angajatul/fostul angajat (dacă avea curaj să se reprezinte singur). dar riscă să plătească și cheltuielile de judecată ale angajatorului.
    articolele sunt din Codul muncii.
    Art. 49. –
    (1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părților sau prin actul unilateral al uneia dintre părți.
    (2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator.
    (3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi și obligații ale părților decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
    (4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat.
    (5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.
    (6) În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.

    Art. 50. – Jurisprudență, Reviste (9), Doctrină (5), Comentarii expert (2)
    Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situații:

    a) concediu de maternitate;
    b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
    c) carantină;
    d) exercitarea unei funcții în cadrul unei autorități executive, legislative ori judecătorești, pe toată durata mandatului, dacă legea nu prevede altfel;
    e) îndeplinirea unei funcții de conducere salarizate în sindicat;
    f) forță majoră;
    g) în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condițiile Codului de procedură penală;
    h) de la data expirării perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizațiile ori atestările necesare pentru exercitarea profesiei. Dacă în termen de 6 luni salariatul nu și-a reînnoit avizele, autorizațiile ori atestările necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de muncă încetează de drept;
    i) în alte cazuri expres prevăzute de lege.

    lege5.ro/Gratuit/gi2tknjxgq/codul-muncii-din-2003