Am o rugăminte, dacă se poate. Dacă ai printre cititori, oameni care și-au vândut apartamentele cumpărate prin programul Prima Casă, să ne împărtășească din experiența lor cu procedurile, ce ar trebui făcut și unde, cât durează, chestii de astea. În cel mai rău caz, care e procedura prin care renunți la casă, dai pur și simplu cheile băncii și gata?

Am un apartament luat pe la începuturile programului și pe care acum aș vrea să îl vând, pentru că vreau să plec din România, nu mai suport război, PSD, USR, lipsa speranței, lipsa unui viitor. Sunt tânără, pot să o iau de la capăt în altă parte liniștită, să fac un viitor copilului și să pot să am liniște.

Mulțumesc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eu am vândut cu aprobarea scrisă a băncii și achitarea sumei din vânzare. Practic cumpărătorul a virat suma de bani restantă băncii și restul mie. Bineînțeles la notar. Primul tau pas este să ceri acordul fondului de garantare pentru vânzare. Se face prin poștă, hârtie scrisă de mână. O primești înapoi tot prin poștă și te duci cu ea la bancă. Posibil ca între timp să se poată și on-line. Eu am vândut acum 3 ani.

    • Tot acum 3 ani am vândut și eu într-o situație similară, singura diferență fiind că cererea pentru acordul de radiere de la fondul de garantare a fost trimisă către fond direct de către bancă, iar fondul a trimis acordul direct băncii.

  2. Tot acum 3 ani am vândut și eu într-o situație similară, singura diferență fiind că cererea pentru acordul de radiere de la fondul de garantare a fost trimisă către fond direct de către bancă, iar fondul a trimis acordul direct băncii.

  3. #5

    platesti integral si apoi il vinzi !

  4. #6

    A venir postul asta la fix, Tocmai m-a anunțat chiriașa care sta de 6 ani in Ap ca se muta și noi, plecați fiind, vrem sa îl vindem dar e luat prin Prima Casa. Am putea sa îl achitam complet in maxim 1 an și după sa îl vindem dar ar însemna sa plătesc rata degeaba 1 an pentru ca stau acum sa îl închiriez pentru perioada aia, plătit notar de 7 ori, dubla alergătura overall. E bine de știut ca se poate mai simplu.

  5. #7

    VIn si eu cu o intrebare legata tot credite. E cineva care a facut trecerea de la Robor la IRCC? Daca da, care au fost conditiile si cum s-au schimbat calculele (a scazut sau crescut marja bancii?)

    Context: mai am 2 ani de dobanda fixa. In acest moment, robor la 6 luni e cat e dobanda mea fixa. In conditiile in care calculul dobanzii variabile pe care o s-o am peste 2 ani este de 2.85 (marja bancii) + robor 6m, ma apuca groaza :))

  6. #11

    Eu as fi interesat să discut în vederea cumpărării, dacă avem cum să luăm legătura (chiar și în scenariul din comentariul de mai sus în care aș putea să stau o perioadă în chirie, ca mai apoi când se rezolvă partea proprietarului să îl și vândă).

    • #12

      Al meu e pe la Marie Curie, complet renovat la achizitie, 2 cam, decomandat. Daca estu interesat vb cu bossu mare sa îți dea mailul.

    • #13

      Arhi Blog, acum și agenție imobiliară.

      Sorry șefu’! 🙂

  7. #14

    Daca apartamentul sau imobilul a fost achizitionat prin noua/prima casa in ultimii 5 ani, atunci ai nevoie de un acord de instrainare de la fond/banca.
    Pentru cele peste 5 ani nu mai ai nevoie.
    Dureaza peste o luna sa obtii hartia dar deobicei se rezolva.

  8. #15

    @punKreas
    La banca Transilvania se trece de la ROBOR la IRCC fara costuri. In urma cu 2 saptamani aveau aceeasi placa ca Ing, nu se poate, trebuie refinantare, etc. La cata lume s-a dus peste ei si le-au spus ca isi muta creditele s-au cumintit brusc si nu mai fac figuri.

  9. #16

    Se zvoneste ca IRCC o sa ajunga imediat sub ROBOR, nu cu mult, cu un oarecare decalaj. Mie mi s-a parut ciudata metoda de calcul a ROBOR pe niste dobanzi teoretice aruncate in piata de bancile comerciale. Si automat , aveau numai de castigat din cresterea ROBOR

    macar IRCC e calculat pe baza tranzactiilor efective . Ca o sari si asta in aer, d-zeu cu mila..

  10. #17

    Nu știu exact ce este IRCC, eu deja am trecut la BRRC

  11. #18

    Am vandut acum 6 luni un apartament luat prin Prima Casa. Prima conditie in cazul meu era indeplinita, adica aveam apartamentul din 2016, adica peste 5 ani de cand era cumparat si nu mai aveam nevoie de acordul bancii pentru vanzare. Am avut insa nevoie de acordul Fondului de Garantare(cica baietii astia mi-au dat banii in 2016) iar asta s-a rezolvat usor, cerere online, apoi am primit documentul prin posta in maxim 10 zile Am facut poze la casa, am gasit cumparator, apoi actele la notar. Suma platita de cumparator a ajuns in contul ING, ei si-au luat diferenta ramasa de rambursat din credit, mie mi-au dat restul. De radiere s-a ocupat notarul in schimbul unei sume modice. Tot ce trebuie sa mai faci dupa e sa stai cu ochii pe banca sa iti radieze si ei creditul…nu de alta, dar imi povestea o domnisoara angajata ING ca au existat situatii cand diversi clienti s-au trezit dupa luni de zile ca al lor credit achitat inca figura la banca ca fiind activ. Totul a durat in jur de 6 saptamani(de la cererea catre Fond pana la semnarea finala a vanzarii si incasarea banilor – dureaza cateva zile dupa semnare si pana se vireaza banii efectiv in contul tau). Spor la vanzare!

    1
    • #19

      cum ai facut cererea online? mie nu imi raspund la mail-uri si telefoane.