[scris de Tatiana Neamţu]
Mi se pare remarcabilă iniţiativă Gândul de a publica documente şi informaţii despre torţionarii închisorilor comuniste.

Dar nu mulţi ştiu despre închisorile comuniste. Dar nu mulţi mai citesc presa scrisă.

Sunt mai ales mulţi şi foarte mulţi tineri nostalgici după ceea ce cred ei că era comunismul, după noţiunea ternă de “statul asigură (loc de muncă, locuinţă etc)”. Şi sunt destul de mulţi adulţi nostalgici după comunism, iar mie mi se pare greu de înţeles cum e posibil acest lucru. Dacă ai trăit vremurile alea, dacă şi acum te-nfiori când desfaci o portocală şi simţi mirosul şi dacă portocala aia nu-ţi aminteşte decât cozile nesfârşite, teama cumplită că nu o să mai prinzi şi disperarea că oricum nu-ţi vor ajunge pentru toată familia, dacă vezi şi acum în faţa ochilor cartela de pâine şi sticlele de lapte lăsate la coadă de la ora 5 dimineaţa, dacă “da” la toate astea, nostalgia asta după comunism nu-şi are rostul.

Şi m-am gândit că ar fi nimerite câteva articole care să povestească mai ales despre represiunile comuniste şi despre “de ce niciodată un regim extremist de oricare natură ar fi el nu are cum să fie un lucru bun”. Nu pretind că vor fi informaţii din studii exclusive, din muncă de cercetare de ani de zile sau informaţii inedite. Sunt informaţii care se găsesc peste tot pe internet, la un simplu clic de mouse. Dar sunt informaţii pentru cei care habar nu au de lucrurile astea: fie pentru că nu s-au gândit la ele, fie pentru că nuau fost interesaţi, fie pentru că sunt prea tineri ca să fi aflat de ele.

Şi pentru noi toţi. Pentru ca niciodată să nu permitem să mai ajungem aici.

[Joi despre Sighet]

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

101 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Bravo pentru publicarea acestui articol! Bravo pentru ce va urma! Sper ca macar 1 sau 2 dintre cititori sa inteleaga ce s-a intamplat in tara asta, sa inteleaga ca nu avem nimic in plus si nimic in minus fata de alte tari. Putem sa stam drepti in fata oricui, la fel cum am avut tortionarii nostri am avut si eroii acestui neam, oameni care au facut Romania Mare. Bravo Arhi ca expui poporul la asa ceva!

  2. #2

    Eu de astazi sunt fan Gandul pentru treaba asta. Spala foarte multe pacate, cum ar fi mizeria aia de stil din titlurile lor. Dar daca se tin de treaba asta cu dezvaluirea fostilor tortionari, jos palaria.

    • din pacate, vine tarziu de tot…

    • #4

      @Arhi, nu conteaza. Important e sa o faca. La fel cum astept condamnarea lui Iliescu pentru mineriade, chiar si post-mortem. Bine, mai intai astept cu nerabdare post-mortemul in sine 😛

    • #5

      Niciodata nu e prea tarziu ca sa se renunte la idee, oamenii aia nu trebuie sa se bucure de batranete. E o reparatie morala, chiar si post-mortem daca se face.

    • sper din suflet ca vecinii sai, care au aflat acum cine este, sa il arda de viu, intr-o noapte, pe scari

    • #7

      @Arhi :))
      E suficient daca copii vecinilor ii arunca cate o punga cu apa in cap de la balcon 🙂 Sa nu fim mai rai decat au fost ei in tinerete, totusi. Mai e si acel mesaj testamentar al lui Mircea Vulcanescu, “Sa nu ne razbunati!”, dar e greu sa tii cont de el.

    • fii serios, ba sa ii razbunam. eu pe cine plm sa razbun, pentru unchii mei scosi din facultate, ca aveau tata chiabur, care batea pietre la canal? sa razbunam, futu-i in gura

    • #9

      Tortionarii aia merita pedepsiti si la 100 de ani. Altfel, toti detinutii morti, umiliti si toturati in inchisorile comuniste au suferit degeaba iar noi nu am invatat nimic din istorie.

    • #10

      Arhi, din păcate lucrurile nu stau chiar aşa şi mă mir că multă lume trece cu vederea treaba asta: vecinii lui ŞTIAU cine era (“cel de la penitenciare”), omul nu se ascundea, nu şi-a schimbat numele, nimic.

      Am scris azi dimineaţă un articol pe blogul unei prietene pe tema asta (rodica.plamadeala.eu/ce-spune-despre-romania-cazul-visinescu/).

      P.S: Nu ştiu care e politica privind link-urile în comentarii. În caz că nu sunt permise, vreau să subliniez că pentru multă lume personajul de mai sus rămâne un bătrânel care s-a descurcat cum a putut într-un regim odios, la fel ca toţi românii, uitând că acel regim nu a fost o chestie abstractă venită din cer, ci a fost făcut de OAMENI.

    • #11

      Sorin, sa nu uitam, de exemplu, de Vasile Boerean. Gardian la Gherla. www.formula-as.ro/2013/1069/societate-37/jurnalul-unui-tortionar-fericit-16426

      Au fost in situatia de a face o slujba, asa cum cerea regimul. Nu au putut refuza, ca asa era regimul. Dar puteau sa fie, in continuare, oameni. Ei au ales atunci, acum nu au decat sa doarma cum si-au asternut.

  3. #12

    marea majoritate a tinerilor educati stiu de inchisorile tortionarilor coministi din cartile de istorie.Inchisori ca aiud sau sighet sunt celebre.din nefericire criminalii comunisti nu au fost niciodata prinsi pentru simplu motiv ca sefii lor sunt in continuare in partide mari gen psd si prm iar media controlata politic tot de securisti nu lasa sa iasa la iveala astfel de informatii(cum ar fi sa faca o astfel de ancheta trustul intact patronata tot de un fost securist).

    P.S:La condamnarea comunismului in parlament de Basescu mai tineti minte spectacolul oferit de Vadim?
    P.S2:ca sa nu mai vorbim ca fosti inalti demnitari ai securitatii au progenituri in functii important(Nastae,Geona fiinca nascuti tot de bestii comuniste)

    • pampulea, un marcant membru comunist, turnator la secu, e idolul tau, basescu, carmaciul.

    • #14

      @arhi

      daca basescu a turnat pe bune atunci sa faca parnaie ca toti ceilalti.nu ma indoiesc ca sa ai functiile pe care le avea base pe atunci trebuia sa semneze ceva insa pana acum nu au aparut dovezi ca au facut oameni canal din cauza lui.

      p.s3:pe ion brezoianu, nr. 51 Bucuresti.asta e strada pe care tortionarul publicat de gandul.a zis cineva pe forumul gandul si am verificat cu google maps.

    • #15

      @pampulea – inteleg, deci pentru a fi condamnat trebuie sa fi facut oamenii canal in urma marturisilor mele. Bestiala idee. Cu alte cuvinte, daca eu l-am turnat pe tata, in speranta ca-l salta astia si-mi ramane mie masina, sau pe vecinul de-o viata, ca voiam sa-i fut nevasta dupa ce-l ia la canal, dar ofiterul care se ocupa de mine era lenes si puturos si arunca declaratiile intr-un sertar, merit sa scap? Ce logica e asta?

  4. #16

    La fel cum evreii cauta fosti gardieni!! din lagare la fel ar trebui sa stim cu totii cine sunt cei care au condus lagarele comuniste din Romania.

    P.S. Va rog fara “ce bine era pe vremea comunismului”!Putin respect pentru cei care au murit in chinuri ucisi de oameni ca Alexandru Visinescu.

    • vezi e e user mai jos, care nu înțelege de ce nu ne placea

    • #18

      nu ne placeau restul de chestii care depaseau cu mult draciile bune. nu imi spune ca nu gasesti nimic de care sa iti aduci aminte cu placere.

    • #19

      @user, ba da, imi aduc aminte cu placere stabilitatea leului si cam atat.
      Ori nu ai prins comunismul, ori ai avut parinti in functii cheie (sa nu zic comunisti).
      Nu vreau sa scriu ce nu mi-a placut, ca imi vin dracii si nu o sa mai adorm.

  5. #20

    asa barbar, ce era rau cu asigurarea unui loc de munca de catre stat ? e mai bine sa le dea somaj ca toti idiotii incapabili sa ia un amarat de bac ?
    ce era rau cu repartizarea de catre stat a unui apartament tinerilor casatoriti care nu au posibilitati ? ce era rau ca statul chiar construia locuinte ?

    nu sunt nostalgic dupa comunism, dar erau unele macanisme care functionau. de fapt o sa le lipseasca la copchii mei (cand o sa ii am) cateva chestii din copilarie, care nu mai exista acuma. le am notate, poate reusesc sa ma ocup eu de ele in lipsa unui invatator/profesor/club (cu sediul retrocedat si lasat in paragina) care sa le pese.

    chestii de perspectiva.

    • #21

      Ce era rau cu cozile interminabile pentru carne? Ce era rau cu mincarea pe cartela?
      Ce era rau cu cele 2 ore de program la TV, partial color din care 1 ora era doar despre mult iubitul presedinte?
      Ce era rau cu 20L benzina pe luna si cu circulatul duminciel cu si fara sot?
      Ce era rau cind curentul electric care se lau tot la 2 ora iarna?
      Ce era rau cind mergeam la TIB sa ne minunam de toate lucrurile care le exporta Romania pe nimic, dar erau de neatins pentru omul de rind?
      Ce era rau ca avortul era interzis si femeile mureau din chiuretaje improvizate?
      Ce era rau ca era mereu frig in apartamente iarna?
      Ce era rau ca te inscriai pe liste pentru televizoare, masini de spalat, autoturisme?

      Da era bine ca statul iti asigura un loc de munca si iti dadea locuinta. Sa-mi spui ce virsta ai sa stiu daca merita sa continui.

    • #22

      N-am un cuvant care sa te defineasca …dar daca nu ai suferit dupa un membru din familie care sa-ti lipsesca la fel ca in prima zi si dupa 35 de ani nu ai cum sa intelegi. Lasa-ma bre cu mecanismele tale…emigraza in Cuba sau in Coreea de nord daca tot esti nostalgic. Mergi si cu copilasii ca sa le oferi ce gandesti tu: lipsa medicamente, stat la cozi de mic, sa te uiti la fructe din import ca la martieni, zahar si ulei date pe buletin, venit acasa cu lumanarea si chibritul in buzunar ca se opreste curentul, 11 grade iarna in dormitor, lipsa gaz – facut mancare numai intre 3 si 5 noaptea.
      Nu cred ca exista un mecanism care sa ofere numai avantaje. Fiecare are avantajele si dezavantajele lui dar nu cred ca partea comunismului cu puscariile, cu mortile fara nici o explicatie in care existau 3 dosare, cu familiile dezmembrate, cu dat declaratii si stat zile intregi pe la unii cu ochii albastri fie si numai ca un prieten iti fugea in afara era bine. Nu mai dau exemple ca deja mi s-a intors iar stomacul pe dos.

    • #23

      sheesh.

      am zis ca erau unele chestii care erau ok.

      normal ca nu era bine, dar de ce nu se puteau importa in democratia vietii alea 0.1% care erau ok si functionau ? de ce a trebuiit distrus totul, si sa ramana distrus ?
      m-am referit la blocuri si slujbe pentru ca aia era scris in textul de mai sus. ce era rau la alea ? ca statul darama casei, baga oameni in inchisoare, 2 ore program tv ?
      la orice chestie okish, poti sa insiri exact aceiasi lista. la infinit.

      erau niste chestii bune. ca plateam pentru ele cu un regim cretin e altceva.
      am tupeu sa zic ca imi placea sa merg dupa prune in livada cap-ului care acuma e teren viran si groapa de gunoi, si imi sare lumea in cap ca erau cozi la lapte de la 5 niata, cum imi permit sa imi placa ca erau livezi.

      stiu ca pentru 1 chestie ok, erau 10000 de chestii proaste, dar nu sunt absurd incat sa ma lamentez ca am avut o viata absolut de kkt, si nu gasesc un motiv sa zambesc la unele amintiri.

      nu regret comunismul nici pe departe, regret doar niste chestii de care imi amintesc cu placere, si care au disparut de mult din peisajul democratic.

    • #24

      Tot de la comunisti am mostenit si spaga, pilele si relatiile. Mecanismele care zici tu ca functionau cat de cat au indobitocit poporul – uzinele care “oferau locuri de munca” au fost laboratoarele pentru crearea spagarilor, hotilor si politicienilor de azi. Asa ca chiar nu stiu ce functiona pe vremea aia…

    • #25

      Statul care “ne dadea locuri de munca” la toata lumea platea de fapt o forma mascata de somaj. O buna parte din parintii nostri nu produceau de fapt nimic… Bancul cu “sunt singur la birou, nu stiu ce fac si nici nu ma intereseaza” exprima perfect chestia asta.

      Un corolar e ca munca era in fapt crunt impozitata incat nu ramanea decat o coaja de paine (la propriu) ca sa poata fi acoperit “somajul”.

    • #26

      Nu de la comunisti am mostenit spaga, pilele si relatiile. Vezi in scrierile lui Caragiale, cum aceste practici erau la ordinea zilei si in acele vremuri, cand comunismul nu era nici in stadiu de proiect. In acele vremuri insa se dadea vina pe fanarioti, asa cum acum se da acum vina pe comunisti. Pentru ca problema noastra e ca vrem sa avem pe cine sa dam vina, nu sa reparam greselile (ce tine de noi).
      Fiindca vad ca exista tendinta asta generala de a dat vina pe comunisti pentru tot ce nu merge in tara asta. N-avem autostrazi – Ceausescu e de vina, avem zeci de mii de caini – bineinteles tot din cauza lui Ceausescu, face trenul 5 ore pana
      la mare, tot Ceausescu e vinovat ca n-a facut TGV-uri care sa se autointretina. Si o ardem asa, consolandu-ne cu gandul ca noi am fi cei mai tari, dar ne-a tras inapoi unul care a murit acum 25 de ani.
      Oare nemtii prin anii 70, se plangeau ca nu le merge bine din cauza lui Hitler care i-a indobitocit si le-a stricat imaginea, sau isi vedeau de treaba lor sa isi reconstruiasca tara si sa isi refaca imaginea externa.
      Comunismul a fost rau. Dar a trecut de vreun sfert de secol. Toti tortionarii si criminalii de atunci ar trebui sa infunde puscaria, dar noi ar trebui sa ne vedem de treaba noastra si sa nu mai cautam tapi ispasitori.

    • #27

      Statul iti asigura locul de munca pe care il voia el, unde voia el. Terminai facultatea si erai repartizat in capatul celalalt al tarii – pentru “omogenizarea populatiei”. Si acolo lucrai in “acord global”, adica iti luai cam 85% din salariu – daca e cineva care stie sa detalieze il invit sa o faca, ca prea m-am saturat de lauda comunismului care iti asigura un loc de munca.
      Iar cu asiguratul locuintei… nu se dadeau locuinte la toata lumea. Si nu se primeau chiar asa de usor. Si erau in chirie, nu proprietate. Si nu puteai avea mai mult de o locuinta nici macar in proprietate, daca mosteneai o casa sau un apartament trebuia sa renunti la una dintre locuinte.
      Legat de case ma tot gandesc la prietena mea care avea doua case pe aceeasi strada, una a parintilor si una mostenita de la bunici. Le-au demolat pe ambele in 1988 si in loc li s-a repartizat ei si mamei ei un apartament cu doua camere. Unul singur pentru ambele case. Pe care l-au cumparat dupa 1990. Asa de mult era respectata proprietatea. Azi dureaza cu anii sa desproprietaresti cativa metri pentru autostrada.

    • #28

      @tatiana: vezi, probabil ca media de virsta a cititorilor arhiblogului in ’89 era intre 3 si 5 ani, multi dintre ei auzind de comunism si de ceausism din povestile parintilor dar mai ales din povestile bunicilor. Povestile cu “toti aveau un loc de munca”; “mincare era pe cartela, dar era pentru toata lumea”, “ceausescu ne-a dat casa la bloc”, “nu se fura ca acuma, dom’le” (a se remarca nuanta – “ca acuma”) si inca citeva clisee de genul probabil ca le-au marcat copilaria. Multi acum sunt tineri frustrati, care au crescut cu povestile astea, iar acum normal ca si-au creat o imagine oarecum idilica a perioadei acelea. Cit despre inchisorile comuniste, inca exista conceptul “vezi-ti dom’le de treaba, aia sigur a facut ceva, nu-i baga comunistii la inchisoare asa, pe degeaba…”. E trist.

    • Dufu, tocmai lor li se adresează articolele astea. Şi celor care au uitat. Şi nouă tuturor.

    • #30

      @mihai007: stateam minute intregi in fata vitrinei cu mincare “made in Romania” la TIB. Mincare care in mod evident mergea la export, nu gaseai nimic in tara…

    • #31

      User, comunistii aveau o zicala: fiecaruia dupa nevoi si de la fiecare dupa puteri. Adica, carevasazica, egali. Numai ca, vezi tu, totul costa. Oricat de mult s-au chinuit ei (si Karl in Capitalul lui) sa elimine ideea de costuri, si firmele cele mai comuniste faceau calculele tot ca si capitalistii. Ei bine, costurile astea erau decontate de noi.
      De aia, dupa nevoi, primeam: case mici si insalubre, reci iarna si fierbinti vara, masina, orice tip, cat e Dacia, mancare, orice, cat timp sunt adidasi si legume la conserva, medicamente la discretie, dar numai aspirina (de exemplu). De fapt puteai sa ai absolut orice, atat timp cat te incadrai in oferta limitata la 1-2-3 produse de pe piata. Pebntru ca altfel economia nu ducea.

      Bottom line: nu exista egalitate intre oameni. Unii au o alta viziune a lumii care ii ajuta sa vada sistemul asa cum a fost el. Altii, nu o au. Sunt, cum s-ar zice, mai orbi.

      Singura tara care inca mai sustine un sistem comunist 100% a ramas Corea de Nord. Fa o calatorie acolo (prin Beijing!), stai pe acolo o vreme si revino sa ne spui cat de minunat este comunismul. Pana si Cuba a inceput sa miste ceva in directia initiativei private!

  6. #32

    @Arhi: pot sa-ti trimit si eu o pildă a vremurilor, cu bunicii mei si patzania lor din primavara anului ’53; taman ce decedase tătuca Stalin…

    user: si-ti plac blocurile construite-n perioada aia?… Asa, cum arata acum, dupa 30-40 de ani?.. Pe noi ne-au dat afara din propria casa, construita cu imense privatziuni, au demolat-o si au turnat un bloc peste ea. Am primit la schimb o mare muie. “Mecanisme care functionau” – cu ce preț însă? O țară distrusă, locuită de milioane de dobitoace disfuncționale, conduse de niște ariviști?…

    • #33

      Lasa-l, nu auzi ca Romania a fiost construita de comunisti? De carol I, Ferdinand, Carol al II-Lea, chiar si Mihai, nuuuuuu, niste venetici…
      Apropos, comunistii, cind raportau “realizarile victorioase ale socialismului” se raportau intotdeauna la 1938 “anul de virf al productiei capitaliste in Romania”.

  7. #34

    demers absolut laudabil, dar in acelasi timp absolut inutil. fostii tortionari au ditamai pensiile si batranetile cele mai linistite si lipsite de griji. victimele lor n-au avut parte de nicio dreptate, au picat ca prostii de fraieri, majoritatea sunt morti, iar cacaraii de rumani l-au votat in 90 pe ilici. maaamaaa ce popor de limbrici.

  8. #35

    Va comportati de parca serialul “Memorialul durerii” nu exista.
    Banuiesc ca il gasiti pe internet. Acolo vedeti interviuri cu oameni ce au trecut prin inchisoarile comuniste.

  9. #36

    Discutia este mult mai ampla decat atata.

    Acei tineri care regreta comunismul sunt canalizati de educatia parintilor si de statutul lor de muncitori in fabrica. Muncitori care in perioada ante decembrista aveau zeci de privilegii. Iar odata cu caderea regimului ei ramanand fara acele privilegii e normal sa le regrete si sa insufle regretul si catre copii.

    In felul acesta copiii traind iluzia parintilor si avand impresia unei vieti usoare.

    Apoi vine si vorba despre nivelul de educatie. Un intelectual din acea perioada avea 3000 lei salariu in comparatie cu un ciocanar care ajungea si pana la 9000. Si cum ciocanarii erau multi si facultatiile erau putine si existau pe bune, intelectualii nu prea fiintau si nu diluau societatea.

    Ca mai apoi, in pasul 3, pasul coziilor, ceeace spui tu sa se aplice doar pentru cei care nu aveau radacini rurale. Pentru ca strungarul sau dulgherul sau sudorul venit de la tara, inca avea parinti sau bunici sau rude acolo care il aprovizionau cu lapte, oua, carne, si multe altele.

    Asa ca e normal ca aceasta categorie de oameni sa regrete regimul comunist. Deoarece ei au avut numai privilegii de pe urma lui iar represaliile pentru ei nu au existat.

    Si da, ei au fost aceia care au primit case, masini, bani de nunta, televizoare, radiouri + locuri de munca in turnaorii cu salarii colosale. Si tot ei au profitat de biletele pentru satiunile de relaxare, de oportunitatea categorica de a te muta de la curu vacii in mijlocul Bucurestilor, de sansa de a ajunge primar fara a avea educatie si de toate beneficiile unui regim care incuraja clasa de jos.

    Asa ca ei regreta ceea ce era benefic pentru ei. Este si normal.

    Asa cum noi am regreta aparenta de libertate din ziua de astazi daca maine ar veni vadim la putere, asa si ei regreta tonele de avantaje de pe vemea aceea.

    Toata filozofia asta este strict pe interes.

    Iar eroii… ei exista doar pentru noi astia care mai bajbaim cat de cat ceva…pentru ca pentru badea gheorghe adevaratul erou era acela care ii dadea o basculanta cu pietris pe mana, il platea bine, si ii si oferea garantia de stapibitate cu pretul libertatii si vietii altora.

  10. S-o trollez şi eu un pic pe autoare: Gîndul nu mai e în print de… mai bine de un an?

  11. #41

    gandul e doar in gand

  12. #42

    cind eram mai mic si imi traia bunicul, mi l-a aratat in parcul ior pe procurorul care l-a trimis la canal. cind l-am vazut data urmatoare, i-am tras un pumn in cap si am fugit. tare bine m-am simtit. desigur, acum ca sunt mai batrin si mai intelept, consider ca a fost o greseala, un lucru regretabil care nu a rezolvat nimic si doar un salbatic s-ar razbuna in modul asta in loc sa se adreseze justitiei si sa lasa organele sa isi faca treaba.

  13. #45

    Mda ,acuma oricum omul e fosila la 88 de ani….sunt curios daca vor scrie ceva si de Pitesti,ehh acolo e acolo…Turcanu se perpeleste sa speram in cazan,dar restul ?

    • da,voi scrie eu despre Piteşti. Despre cel mai oribil experiment uman românesc.

    • #47

      Ce a fost la Pitesti?

    • #48

      Turcanu a fost un instrument. Nu-i o scuza pentru ce a facut. Dar el a reprezentat “muschii”. “creierele” erau in alta parte….

    • Dufu, să nu cădem în capcana asta, e vorba tocmai despre oameni ca Ţurcanu. Dacă nu existau oameni care Ţurcanu, mecanismul – oricât de bine pus la punct – n-ar fi putut funcţiona. Trebuie povestit despre oameni ca Ţurcanu şi despre ce au putut să facă, despre toată teroarea ca să înţelegem şi să ştim.

    • #50

      W Mihai:oare e mai bine sa stii sau sa nu stii ce a fost la Pitesti? Nici nu stiu… Adevarul e ca lucrurtile care nu sunt spuse/nu se stiu risca a fi uitate si repetate: ro.wikipedia.org/wiki/Experimentul_Pite%C8%99ti

  14. #51

    Ambii bunici mi-au fost inchisi la Sighet, insa nu au uitat niciodata caracterul celor ce pazeau acolo. Arestarea unor criminali ca acei gardieni aduce satisfactii morale.

  15. #52

    Se recomanda si o vizita la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, o vizita pe care s-o faci pe indelete, intr-o zi intreaga.
    Sa citesti, sa vezi, sa te gandesti si sa iti “imaginezi” toate grozaviile petrecute acolo. Sau macar sa incerci sa faci asta. La plecare o sa vezi multe lucruri altfel, garantat.

  16. #53

    In caz ca vreti sa vizitati inchisoarea Ramnicul Sarat: ramnicusarat.iiccr.ro/

    Vad ca articolul asta din Gandul apare peste tot. Multi il vad pe nenea asta, Alexandru Visinescu, tras pe roata, schingiuit, torturat etc.

    Ce rezolvi cu asta? Ca bagi un mos la inchisoare, care oricum moare daca il trage putin curentul. Satisfactie morala? Sanchi. Aduci pe cineva inapoi? Schimbi cumva trecutul? Nu cred. Nu ma incalzeste cu nimic ca un mos de 80 de ani infunda puscaria. Probabil ca daca tu ai fi fost in locul lui (omul era Dumnezeu in inchisoarea aia), ai fi facut la fel. Puterea absoluta, corupe absolut, cum zicea unul mai destept ca mine.

    As prefera sa-i vad pe astia care ne vand cu tara cu tot, intr-o celula igrasioasa si intunecoasa din inchisoarea Rm. Sarat. Chiar ma ofer sa fiu eu Alexandru Visinescu lor.

    Ar trebui sa ne axam pe prezent si pe viitor, nu sa vanam vrajitoare si mosi rablagiti. Ar trebui sa nu mai lasam sa se intample asta, sa isi bata astia joc de noi cum vor si noi sa nu spunem nimic, sa inghitim. Degeaba facem pe vitejii dupa 60 de ani de comunism. Daca vrem sa facem ceva pentru noi si copiii nostri, acum e momentul, nu dupa 100 de ani.

    Va recomand sa vedeti Portretul luptatorului la tinerete, povestea lui Ogoranu si a oamenilor lui, care au avut curajul de a se impotrivi regimului. Dupa ce vedeti filmul, faceti o analogie intre cei care erau la conducere atunci (prostul satului era pus primar/seful militiei ca lingea niste cururi din partid) si analfabetii care ne conduc azi. Si in film, ca si acum, stam cu mainile in san, cand prostul satului, ajuns sus, ne palmuieste, ne scuipa si se pisa pe noi.

    Sa vezi ce o sa pateasca el peste 50 de ani…

    • #54

      “Ca bagi un mos la inchisoare, care oricum moare daca il trage putin curentul.”
      in unele tari se judeca criminali nazisti din cel de-al doilea razboi mondial cu varste intre 90 si 100 de ani.bestia asta a omorat si schingiut sute de oameni.merita sa moara in chinuri.

      “Aduci pe cineva inapoi? Schimbi cumva trecutul?”
      perfect de acord.sa eliberam toti criminalii din puscarii atunci.de fapt daca ma gandesc bine sa eliminam si hotii si violatorii ca deh de acum nu putem schimba trecutul :)))))))))))))))))))))))))))))

      “Probabil ca daca tu ai fi fost in locul lui (omul era Dumnezeu in inchisoarea aia), ai fi facut la fel. Puterea absoluta, corupe absolut, cum zicea unul mai destept ca mine.”

      ai fi surprins dar nu toti din perioada comunista au colaborat cu securitatea sau erau membri de partid.eu de exemplu nu am avut nici un membru al familiei membru de partid.cei drept asrta s-a vazut la salariu dar macar au constiinta curata

      si rusine ca aperi o bestie tortionara.daca ai sti la ce torturi a supus asta pamenii o sa te sperii

    • #55

      “Ce rezolvi cu asta? Ca bagi un mos la inchisoare, care oricum moare daca il trage putin curentul. Satisfactie morala? Sanchi. Aduci pe cineva inapoi? Schimbi cumva trecutul? Nu cred.”
      Nimic din toate astea, doar ideea ca se mai poate repeta fara repercusiuni. O liniste in sufletul infractorilor. Asta rezolvi.

    • #56

      “Portretul luptatorului la tinerete” descrie fel de realist perioada din punct de vedere istoric precum descrie “The Deer Hunter” razboiul din Vietnam. Numai ca Dita nu e De Niro… ce conteaza ca cei care au scris scenariul si-au luat o larga licenta poetica, important e ca aia care ne plac noua sa iasa bine.

    • #57
    • #58

      @pampulea nu apar pe nimeni, din contra, eu zic sa-i bagam la inchisoare pe astia care sunt acum in floarea varstei. Sa ne canalizam energia asupra lor, zic.

      @valer am folosit filmul pentru a da un exemplu cum stam cu mana in cur cand astia fac ce vor cu noi.

      @dropia istoria se repeta in timp ce vorbim…

  17. #59

    Mi se pare nedrept modul in care generalizam si discutam despre un om sau un sistem omitand faptul ca acel sistem e format din mii si mii de oameni la randul lui. A fost impuscat Ceausescu, au fost judecati si condamnati cateva zeci de oameni din conducere si gata, restul sunt imaculati. Daca te batea militia nu era ordinul lui Ceausescu sau al unui general, nici macar al comandantului local, era doar un abuz personal. Au trecut 20 de ani dupa acel regim insa politistii bat si acum la sate si chiar la orase, dovada ca nu doar sistemul era vinovat.
    Nu stiu daca nu s-a putut sau nu s-a vrut demascarea sau pedepsirea tuturos vinovatilor din distemul trecut. Sunt amintite mereu cozile, celebrele cozi la care stateau toti pentru alimente insa nimeni nu spune ca o mare parte din alimentele si asa insufieciente erau furate de gestionarii alimentarilor care le vindeau apoi pe sub mana. Sigur, este o alta forma de abuz, nu asa intruziva insa e tot bataie de joc fata de oameni.
    Nu inteleg de ce vedem calai in comunism iar in capitalism ii uitam imediat ce se schimba de la putere. Aici, in libertate cativa au furat fara mila sute de milioane de dolari per persoana, in euforia libertatii altii au vandut petrolul, fabrici si uzine la preturi modice iar noi nu vedem asta.
    Culmea este ca si acum facem la fel, pt tot folosim un sg personaj, de exemplu Basescu pt PDL. Ma indoiesc ca pe mosia lui Frunzaverde de exemplu hotiile si jaful a fost dictat de Basescu. La fel in cazul PSD, il amintim pe Nastase, insa desi a fost el lider maximo sunt convins ca au fost destui gen Hrebenciuc, Mazare sau Dragnea care nu au raspuns in cazul nimanui si noi ii omitem.
    Comunismul este regretat de unii inadaptati sau indobitociti, asa cum astazi sunt oameni ce iesind din puscarie comit o infractiune minora pentru a intra inapoi, stiind ca acolo au anumite lucruri garantate, chiar daca suporta limitele de rigoare.
    Va scapa insa un lucru – pentru multi oameni viata in capitalism este la fel de grea, umilitoare si saraca precum in comunism, insa acum nu mai au acea siguranta elementara.

    • oamenii ăştia mulţi pentru care viaţa în capitalism e umilitoare cu siguranţă nu-şi imaginează măcar ce-a-nsemnat Piteştiul… sau Aiud, sau Sighet.

    • #61

      As fi foarte curios de un lucru. Am un bunic care a facut 4 ani la Aiud pentru vina de a fi preot greco-catolic. Foarte multi lideri ai acele biserici au facut inchisoare pentru religia lor si multi au murit acolo. Oare daca vei scrie un articol doar despre asta oamenii vor fi la fel de virulenti cu tortionarii sau vor omite sa comenteze, tinand cont ca e la moda sa injuri preotii sau biserica?

  18. #62

    Ce amuzanta esti, Tatiana…

    Pentru un popor ca romanii, fara coloana vertebrala si fara gandire, fara educatie si fara initiativa, fara curaj si fara demnitate…NU EXISTA ALTA ORGANIZARE SOCIALA MAI POTRIVITA DECAT COMUNISMUL !

    Cea in care nu trebuie sa gandesti, trebuie doar sa accepti sa fi un robot !

    • #63

      Aline, pe blogul asta am vazut niste oameni (destui, zic) la care “fara coloana vertebrala si fara gandire, fara educatie si fara initiativa, fara curaj si fara demnitate” NU se aplica. Toti romani fiind.
      Iti recomand sa te familiarizezi cu asta

    • #64

      Iar eu iti recomand sa te familiarizezi cu faptul ca cei pe care i-ai vazut tu, desi nimeni nu-i ceea ce pare, sa zicem ca-s asa, dar ei nu sunt DECAT CATEVA EXCEPTII, restul romanilor fiind prosti ca noaptea, needucati si manipulabili…

    • #65

      vorbe fara rost de la unul care a trait vremurile comuniste in viata intrauterina cel mult, daca nu cumva nu erai nici macar o scanteie in ochii unor tineri beti cui si grad de rudenie I

  19. #66

    Cand batranii vad ca in comunism avea toata lumea “de lucru”, iar in anul 2013 doar jumatate dintre romani ( si aia de-abia respira ), cum sa nu fie nostalgici ?!

    Din moment ce nici faptul ca totul era pe ratie, ca era dictatura crunta, ca erau doar niste sclavi….nu ii face sa considere vremurile de atunci, mai rele decat cele de acum….AR TREBUI SA VA RIDICE SEMNE SERIOASE DE INTREBARE, referitor la CE FEL DE VREMURI TRAIM IN ROMANIA LUI 2013 !!!!

    • #67

      auzi ia da tu mai bine o lovitura de stat, avem nevoie de oameni ca tine la carma tarii! 😀

    • #68

      Vlad, vezi ca s-ar putea sa te creada…

  20. #69

    Eu nu inteleg, unora dintre marii asasini ai Romaniei li se face statuie in buricul capitalei (ex: in fata la Bibilioteca Centrala Universitara), iar altora li se ofera hartuire la 90 de ani. N-ar trebui judecati cu aceeasi masura? Sau viata unui politician valoreaza mai mult ca cea a unui taran?

    • #70

      “Sau viata unui politician valoreaza mai mult ca cea a unui taran?”

      Ce intrebare inutila… Pai nu stiai asta deja ?! E mai valoroasa, desigur, fiindca un politician este o eminenta cenusie a tarii, un ganditor, o persoana de mare valoare culturala si integritate si………stai, sa vomit si continuam apoi…… :))))

    • #71

      Explica-mi te rog cu argumente de ce Carol I e unul din marii asasini ai Romaniei. Daca imi incepi cu teorii protocroniste s-ar putea sa te injur de mama.

    • Nefiind din Bucureşti, habar n-aveam la cine se referă. Serios, Valer, Carol I a fost unul din cei mai mari asasini ai României? Giiiz!

    • #73

      1907 anyone? Sau bunicu nu traia pe vremea aia, deci nu ne intereseaza?

    • Valer, s-ar putea ca tu să nu-nţelegi termenul de tortură.

    • #75

      Gata am inteles… daca pui armata sa traga cu tunu intr-o masa de oameni esti baiat finut si meriti statuie. Daca pui subalternii sa bata pa unii si aia mor dupa un timp (si) din cauza loviturilor, esti un om diabolic (si ineficient pe de’asupra), meriti sa arzi in iad. M-am lamurit, mersi de explicatie… a fost o adevarata raza de lumina care m-a scos din intunericu in care traiam pana acum. Unde donez pentru grupul statuar al celor care au ordonat armatei sa traga in 89 in Timisoara?

    • #76

      1907. Da, eram sigur ca o sa aduci vorba despre asta. Hai sa detailam un pic.
      Post ’90, evenimentul asta nefericit a fost interpretat in fel si chip.
      Intai si intai, vinovati pentru “tunul impotriva taranilor” au fost taranistii. Cind au aparut istorici care au spus ca “stai domnule putin, ca taranistii la vremea aia nici nu existau”, au cotit-o spre liberali, ca deh, si ei “venisera din strainatate si nu mincasera salam cu soia”.
      Culmea e ca varianta cu liberalii este mai aproape de realitate, evenimentele de la 1907 provocind caderea guvernului conservator si venirea la putere a liberalilor. Vina lui Carol I? In lipsa unui mecanism democratic, el asigura alternanta la putere a celor 2 partide importante (conservatori si liberi). Cam atit. Nu Carol I a ordonat “sa puna tunul pe tarani”, ci primul ministru liberal din acea vreme. Asa ca chestie… Asta nu scuza masacrul regretabil. Cauzele rascoalei erau mult mai profunde. Ca pe tine la scoala te-au invatat comunistii ca acei tarani se ridicasera impotriva regimului fiind calauziti de o inalta constiinta proletara si revolutionara e altceva, nu neaparat adevarul. Sigur, tu poti sa ramai in continuare convins ca autorul moral al intimplarilor din 1907 a fost Carol I.

    • #77

      Situatia e clara: Carol nu a fost multumit de modul cum conservatorii se ocupau de situatie, asa ca neamtu’ a pus pe cineva despre care stia ca va indeplini cu sarguinta misiunea de a “pacifica” tara, cu rezultatul cunoscut. Mi-e indiferent de ce s-au rasculat taranii, nu exista nici o scuza sa te apuci sa omori fara discernamant proprii cetateni.
      Apoi zici ca neamtu nu e vinovat, ca prim-ministrul a pus armata sa traga in oameni (discutabil: conform Constitutiei, regele era “capul puterei armate”). Pai asa probabil nici sefii Secu/PCR nu erau vinovati, ca ei doar le spuneau subalternilor sa rezolve problema cu opozantii… daca astia se apucau si ii omorau in bataie, ce vina aveau sefii?

    • #78

      @valer: in toate constitutiile Romaniei, democratice sau nu, seful statului, fie ca era rege sau presedinte, era si este conducatorul suprem al armatei.
      Daca ati fi citi un pic pe marginea subiectului, probabil ati fi aflat ca reprimarea s-a facut nu pe baza prerogativelor oferite sefului statului ca si sef suprem al armatei, ci in baza unei legi in vigoare la acel moment, adoptata de Cuza, care imputernicea seful statului ca in situatii similare sa fie declansata starea de necesitate, ce dadea puteri discretionare armatei. Iar cel care a reprimat de facto rascoala (repet, e regretabil ca au murit oameni, ca au fost 11000, ca au fost 2500 – ceva mai apropiat de realitate – aveti dreptate, e putin important), a fost Generalul Averescu. Acelasi general, care 10 ani mai tirziu, oprea ofensiva germano-austro-ungara la Marasti si Oituz. Cum sa-l consideram, criminal notoriu sau erou national?

  21. #79

    Extrem de curajoasa si actuala initiativa celor de la Gandul. Pe cand o campanie de presa pentru gasirea asasinilor lui Mihai Viteazul? Cat curaj sa te razboiesti cu niste mosi decrepiti in conditiile in care Romania egaleaza nivelul de trai al Austriei.
    Bulgarii (cefe late cum ii stim) manifesta in fata caselor demnitarilor din guvern. Dar noi nu mai avem astfel de probleme – nu se fura din sosele, din spitale si din scoli cu acte in regula. Nu mor copii cu o fractura si nici nu ard nou nascuti in maternitati. Nu ne conduc retarzi dovediti. Pe noi nu ne conduc oameni cu dosare penale in cercetare sau cu dosare pastrate la sertar.
    Asta e oare Romania pe care si-au dorit-o si pentru care au murit in chinuri martirii inchisorilor comuniste? Asta e mostenirea politica ramasa dupa Maniu, Bratianu, Coposu, Mihalache, Tutea etc? Iliescu, Basescu, Ponta, Voiculescu, Antonescu?
    Foarte curajoasa initiativa Gandul. In rest… toate bune.

    • #80

      o crima nu o exclude pe cealalta.exista desti judecatori in romania sa ii judece pe toti.si la nenea asta nu e vorba de curaj ci de DREPTATE!

    • #81

      Pentru multi, dupa cum se vede, drepatea este un concept foarte abstract si relativ…

  22. Dragilor 🙂 ăsta nu e un articol politic. Nu face radiografia şi nici apologia unui regim sau a altuia. Citiţi atent de tot: am vorbit de extremism. E foarte important – vital – să ştim, să fim conştienţi şi să nu uităm niciun moment ce-a putut face un om contra altui om. Persecuţiile comuniste au mers dincolo de nevoia de putere (sau de avere), au fost de un sadism fără margini şi complet inutile. Comuniştii aveau puterea şi totuşi au continuat persecuţiile. Era simplu să-l împuşte direct pe Maniu, nu era necesară tortura. Eu despre tortură vorbesc. Despre atrocitate. Despre cât putregai poate fi în sufletul unui om care face aşa. Despre ce l-a putut oare motiva să facă asta.

    De ce nu ne vindecăm noi, românii? În primul rând pentru că nu ne acceptăm. În al doilea rând pentru că nu ne tolerăm şi nu tolerăm. În al treilea rând pentru că nu ne respectăm şi nu respectăm. Ah, şi în al patrulea rând pentru că suntem ortodocşi.

    • #83

      O atat de reala descriere a acestui popor in cateva cuvinte. Abia astept sa citesc urmatoarele articole. Daca se produce un declic in creierul unui roman este suficient!:)

    • #84

      tatiana,
      romanii sunt un popor mic si destul de usor de influentat in rau.
      noi n-am facut in anii ’50 decat sa imitam ce faceau rusii in anii ’30. si acum tot asa facem, tot spre rusi ne uitam cu coada ochiului, indiferent cat de aliati suntem noi cu vestul si cu sua…

      pe stalin istoria l-a invinuit usor formal de niste mici chestii, totalitarism gen, desi daca e sa numeri oscioarele, gulagurile sovietice au tocat vreo 20 de milioane de nevinovati, mult mai mult decat in cel mai umed dintre visurile lui hitler.

      i-am zis asta unei intelectuale din ucraina, si era sa-mi dea cu o sticla in cap. un rus probabil ca ma spargea. auzi, sa indraznesc eu sa compar pe stalin cu “ghitler”…

    • #85

      Exact, pentru ca suntem ortodocsi. Cred ca asta-i problema cea mai mare, serios vorbesc…

      Credem ca avem dreptul sa ucidem, sa ranim, sa batjocorim, ca oricum, la final, “pacatosul va primi pocairea”. Pe asta se bazeaza romanii…

      Daca era “scris” in Bibile ca nu, pacatosul nu va primi iertare, ci va merge direct in “Iad” pentru orice mic pacat, poate romanii aveau frica…

    • aurache, stalin a fost mult mai rău decât hitler. stalin a fost cel mai mare criminal al omenirii. dar asta nu schimbă cu nimic gulagul românesc. am avut şi noi criminalii noştri şi am avut mai ales: îndobitocirea naţiei. e un proces profund, ca un putregai care afectează generaţii şi generaţii (inclusiv copiii noştri vor fi afectaţi).
      alex, eu nu vorbeam despre asta când spuneam de ortodocşi, ci că în ţările de religie catolică lucrurile au stat şi stau altfel.

    • #87

      Ce indobitorcire a natiei, maica? Pai in 1947 natia era deja dobitoaca… uita-te in statistici sa vezi ce procent din populatie avea mai mult de 4 clase. Chiar ar trebui sa le multumim comunistilor ca ne-au lasat mostenire cele mai educate generatii din istorie (nivel la care o sa mai ajungem cu indulgenta peste cateva decenii).

    • Valer, taică, delirezi.

    • #89

      @tatiana: nu Tatiana, nu delireaza. E alt cliseu (partial adevarat) cu cara (scuze de cacofonie) ne-au crescut comunistii. Se refera la gradul mare de analfabetism, comparativ cu tarile din jur.

  23. #90

    de parcă comunismult a însemnat doar perioada de după ’80 😛

    • #91

      Toata lumea isi aminteste doar de perioadele nefaste ale unui regim, c-asa-i romanul. Cand se vorbeste de comunism, toti se gandesc la comunismul crancen al lui Dej si la finanul comunismului lui Ceausescu, fara sa observe perioadele cu adevarat prospere ale comunismului. Asa-i si cu democratia romaneasca, pe care toti si-o amintesc de la criza incoace, dar uita toti libertatea aproape absoluta din primii ani de dupa 1990 si vidul legislativ din aceea perioada, ce-ti permitea sa te imbogatesti facand contrabanda.

  24. #92

    totul este o aiureala fara margini fiindca e prea tarziu.

    niste chestii serioase trebuiau facute in anii imediat de dupa revolutie. pe atunci mosneagul asta inca mai avea vlaga sa-l tii vreo 5-10 ani la umbra. si tot atunci trebuiau publicate listele cu “felicsi”. acum nu mai intereseaza pe aproape nimeni…

  25. #93

    Evreii urmaresc fostii crimininali nazisti de la finalul razboiului. Niciodata nu este prea tarziu, vorbim in cazul primului articol de un comandant de lagar care a batut si a schingiuit oameni care puteau conduce revolutii in Romania. Vorbim de o mizerie de nedescris a unor “oameni”din jurul nostru.

    Putin respect pentru cei taiati si omorati in chinuri, putin respect pentru cei care au creat tara asta pe care o injurati in fiecare zi.

    • #94

      tiberiule,
      da’ tara asta totusi s-a construit si sub comunisti.
      nu s-a furat ca acum, cand o amarata de autostrada nu se mai construieste dracului odata… pai sa nu ziceti acum ca tin cu ceausescu, da’ cam tot raul si ramul s-a cam construit pe vremea lui, 25 de ani, caci in urmatorii 23, s-a construit la smechereala: mai o vila la cornu, mai un bloc pe zambaccian, samd.

      amaratilor alora care au trait pe santierele comuniste le multumeste cineva?

  26. #95

    Faptul ca membrii PCR si Securitatii nu au fost eliminati prin lege din viata publica din Romania spune multe despre politicienii romani.

    Felix a fost declarat colaborator al securitatii asta dupa ce a declarat ca nu a colaborat. A mintit in acte publice…a patit ceva? Nimic.

  27. #97

    Daca discutam de extremism, sa incepem cu un pas mic: scoaterea in afara legii a stelei rosii si a moacei lui Che Guevara. Daca ala mustaciosu’ si crucea lui incarligata sunt interzisi, pai sa fie interzise toate simbolurile extremiste, zic. Sa vezi cum juma’ din generatia curenta de 20-25 de ani va sari ca arsa…

    La subiect: treaba asta (eliminarea fostelor “varfuri” PCR din viata publica, pana la esalonu’ trei-patru) trebuia, intr-adevar, facuta repede dupa revolutie. Problema e ca nu puteai sa o faci cand primii trei oameni in stat erau Ion Iliescu (fost prim-secretar), Petre Roman (baiatul generalului sovietic Valter Roman) si Alexandru Barladeanu (fost membru CPEx).

    Ce nu pricep eu e altceva: romanii din 1990-92-94-96 aveau scuza lipsei de informare, de cultura politica si asa mai departe. Astia de acum, care il voteaza pe Voiculescu cu 75% in colegiul lui, ce scuza au?

    • #98

      Cum, ce scuza au ?! Ia du-te si fa-le un test de IQ, si sigur o sa intelegi ce scuza au !!

  28. #99

    Daca nu exista comunismul si implicit revolutia, eu nu aveam bani acum. Deci sunt unul din cate stiu eu destul de multi care sunt fericiti pentru existenta comunismului. Iar pentru cei care se intreaba am avut 18 luni in momentul revolutiei deci nu am suferit prea mult. Nu poate sa te doara ceva ce nu-ti aduci aminte.

    • #100

      Esti amuzant. Fiindca a existat comunismul, multi romani nu au bani. Fiindca comunistii astia care inca ne “conduc”, au bagat banii statului in conurile lor din Bahamas. Simplu !

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.