virgina

Să presupunem că o companie oarecare dorește să cumpere un site românesc pe care scrie o singură persoană. O publicație mai personală. Respectiva cumpărare nu ar însemna practic nici o schimbare pentru cititor, autorul continuând să scrie la publicație, de data aceasta din postura de angajat, dar cu exact aceleași libertăți pe care și le lua și înainte.

Ați mai citi acea publicație? Vi s-ar mai părea relevante opiniile acelui om, atunci când scrie din postura de angajat?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da, dar nu as avea incredere in ce spune, doar ca sursa suplimentara de informare. Fiind angajat e obligat sa respecte politica altcuiva.

  2. #2

    in principiu da. daca esti cititor vechi iti dai seama cand se schimba ceva.

  3. #3

    nope.

  4. Nu cred că publicul român e suficient de rafinat încât să sesizeze schimbarea de ton a unui autor. Ca să răspund la întrebare: probabil aș continua să citesc.

  5. #7

    De parca exemplul Catavencu nu este de ajuns.

  6. #8

    Daca exprimarea celui care scrie ar continua sa fie libera ai deloc constrasa de patron….citesc in continuare

  7. #9

    Da. Bafta! 🙂

    • #10

      Pare mai degraba o intrebare pe care ar pune-o unul care cumpara, nu unul care vinde. De ce ai vrea sa se stie ca o parte nu te-ar mai citi cand vrei sa scoti maxim?

  8. Eu aș citi în continuare. Mi-am format încrederea în autorul respectiv în ani de zile, n-o să renunț la ea doar pentru că cineva îl și plătește pentru serviciul pe care mi-l oferă mie, ca cititor, gratis.

    Ba mai mult, aș putea înțelege chiar și dacă promovează produsele respectivei companii, câtă vreme nu se transformă publicația personală în publicație oficială a companiei.

    Dar altfel, da, aș continua să citesc dacă autorul și-ar păstra elementele care m-au transformat în cititor (stil, principii etc)

  9. #12

    Sigur, dacă nu se schimbă totul la 180 de grade.

  10. #13

    da, te-as mai citi si in continuare

    🙂

    • #14

      Me too. Asta fiindca aici te citim pe tine si stim ca nu scrii pe piscoturi.

      S-ar schimba, totusi, atitudinea comunitatii. Daca pana acum o poza nereusita de-a ta era catalogata drept proasta because of “deget”, de-acum inainte o sa apara isteti cu teoria conspiratiei ca e product placement or smth. Daca pana acum te injurau cititorii ca ai o parere nasoala despre X subiect, de-acum inainte o sa te-njure ca propovaduiesti cacaturi bagate pe gat de patron, etc. Nu stiu daca merita.

    • #15

      Alioja, tu mai scrii pe undeva ?

  11. Intrebare e: de ce cumpara acea companie acel site? Ce interese are?

    -promovare marca proprie prin advertoriale
    -adaugarea de reclame multiple
    -transmiterea de newslettere cu reclame catre abonatii site-ului
    -etc

    E adevarat ca scrisul conteaza cel mai mult, dar mai conteaza frecventa, design-ul, eventualele modificari de opinie, etc.

    Eu citesc o sursa(persoana/site) pentru ca imi place cum scrie, stilul sau, informatiile transmise.
    Daca nu se modifica nimic in stilul de scris si nimic excesiv in design(popup-uri la medicamente de fisuri anale) probabil ca urmaresc in continuare.

  12. Cât timp conținutul este și rămâne la fel de util/interesant/important pentru mine nu văd de ce aș renunța să citesc autorul.

  13. #18

    Nu.

  14. #19

    Autorul, din postura de persoana fizica. Odata devenit o rotita intr-un sistem, s-a terminat cu amprenta personala.

  15. O fi buna nefiltrata aia, dar n-as mai bea-o dupa ce-am pisat-o.

  16. #21

    Sa-ntelegem ca TB sau MM au facut o oferta de preluare a arhiblog.ro? 🙂

  17. #22

    “dar cu exact aceleași libertăți pe care și le lua și înainte”

    asa ceva… nu exista.

  18. #23

    Nu prea inteleg de ce l-ar cumpara cineva, daca spui ca nu isi va schimba stilul. Ii va impune ce reclame sa afiseze macar? Intreb.

    • #24

      Daca nu se schimba *nimic*, cumparatorilor ce le iese? Si presupunand ca “aia” nu ies pe minus din toata afacerea, in afara de suma de vanzare (pe care vanzatorul o poate considera un avantaj daca o primeste toata gramada), vanzatorului ce-i iese in plus fata de status quo?

      Plus ca la prima, a doua, a treia etc. tema mai controversata, noua firma proprietara ar incepe sa miaune si sa faca nazuri.

  19. #25

    cine vrea sa iti cumpere blogul? sau e vb de zoso?

    acum, ipotetic vb, daca ar fi Arhiblog powered by Vice/Adevarul/Ringier/Sanoma ar fi mai ok decat Arhiblog powered by eMag/Domo/Vodafone/Shaormaria Dristor/whatever. adica n-as avea nimic impotriva ca un blog sa fie cumparat de o companie care se ocupa cu presa/publicarea, dar ar parea suspect daca ar fi cumparat de o companie din alt sector de activitate, mai ales daca se intetesc articolele cu ce misto e compania proprietara si produsele ei. in plus, de ce compania respectiva ar cumpara un blog daca nu se ocupa de presa?

    pe afara, de exemplu, cand compania care scotea Engadget a fost cumparata de AOL, care e si furnizor de telefonie mobila si net si ce plm mai e, aia de la Engadget au scos un disclaimer mare ca nu li se modifica politica editoriala.

  20. #26

    In locul tau, n-as sta la discutie pe cifre sub 50.000 domeniu + 3000 net leafa + clauze de durata si de independenta(bun, nu vorbim de-un numar de posturi “P”, de banere sau de culoarea de fond a blogului, alea ar fi normale).

    ps: as continua sa citesc, pana la sesizarea unor eventuale “reevaluari” majore de pozitii. Iti dai seama ca daca vii maine si ne spui ca esti fan Marinelu’ si cel.ro, ar fi mai greu sa intru si poimaine.

  21. #31

    promisiunile nu prea sunt importante, faptele conteaza, daca vad ca isi schimba stilul poate sa pretinda omul orice, nu imi place nu citesc.

  22. #32

    Exista un motiv pentru care autorul primeste o suma importanta de bani, si devine angajat.

    Nu, nu va mai avea aceleasi libertati pe care si le lua si inainte :)) .

  23. Nu văd rostul vinderii/cumpărării dacă e vorba de un site cu o persoană care scrie. Care are fi cîştigul ambelor părţi implicate în tranzacţie? Ce poate face în plus ăl de cumpără şi nu poate ăl de vinde, cît timp activitatea rămîne aceeaşi?
    Mi se pare o premiză ilogică pentru discuţii ulterioare.

    • uite, îți spun eu ce poate. poate să aibă o forță de vânzare mult mai mare și să aducă publicitate (prin bannere sau product placement, ceea ce nu afectează – teoretic – opiniile autorului) decât are cel ce scrie.

  24. #35

    Vor sa te cumpere astia de la trustul lui Felix? :))

    • #36

      In timp ce violatorii sunt liberi, Domnu’ Profesor e in puscarie.
      Asta e primul titlu de maine dimineata

  25. #37

    Nu exista libertate totala pe lumea asta. In nicio privinta relevanta. In mod sigur ar fi si situatii cand autorul s-ar abtine de la anumite pareri, chiar daca initial crede ca nu. In mod clar articolele ar incepe sa capete nuante insesizabile la inceput.

  26. #38

    nu ai cum sa spui ca dupa vanzare e acelasi lucru. chiar daca in realitate chiar asa o sa fie, tot o sa fie o senzatie ca cineva acolo se uita din spatele perdelei la ce face comunitatea si ce/cine/cum scrie.

  27. #39

    La inceput, as continua sa citesc, mai mult din curiozitatea de a vedea daca intr-adevar se schimba ceva. M-as indoi teribil ca autorul ar avea aceeasi libertate de exprimare ca anterior, si as sta mereu sa ma intreb daca un articol este scris din libera gandire sau la comanda proprietarilor.

    Si ca raspuns la un post de mai sus: sincer as avea mai multa incredere daca noul proprietar ar fi din indistria de comert (emag/domo etc) decat din cea de publicitate (adevarul/vice etc), fix invers ca mai sus.

  28. #40

    Hmm…

  29. #41

    citesc continutul si stilul. daca astea se schimba… ori inseamna ca m-am schimbat si eu, ori schimb sursa…
    cum au spus si ceilalti comentatori, mi se pare e destul de greu sa devii angajat si sa pastrezi continutul si stilul neschimbate…
    pe de alta parte, asta depinde si de cititor (varsta, intelect, dispozitie, etc).

  30. Eu as citi în continuare dar când autorul intră în moderare e mai greu sa păstrezi amprenta personală si in timp o sa scadă numarul de cititori.

    Angajatul o sa aibă o fisă a postului care trebuie respectată. Nu o sa mai poți baga puli pe blog si limbaj sau exprimări necenzurate.

    Eu de asta citesc bloguri.
    Pentru libertatea de exprimare a autorului sau a cititorilor

  31. Probabil ca as continua sa citesc, dar voi fi un pic mai reticent la ideile pe care le imprastie publicatia. Riscul ca aceste idei sa nu mai fie ale autorului (sau sa fie intr-o forma foarte diluata) creste simtitor.

    • deci, dacă sunt ideile autorului, nu mai ești reticent ? ce importanță are A CUI e o idee, nu e important doar dacă ești de-acord cu ea sau nu ?

    • #45

      @Andrei Crivăț: faci diferenta intre ideea unui blogger cu păreri personale și ideea unui postac de club politic sau întrebarea “ce importanță are A CUI e o idee” era trolaj “fin”?
      Desigur ca are importanță a cui e ideea, părerile difuzoarelor umane nu interesează pe nimeni.

  32. O companie oarecare poate fi si una controlata de un stat oarecare. Rusia, sa zicem. Si poate respectivul administrator de site e liber sa scrie ce vrea, doar ca in caz de… e rugat sa scrie un articol despre… intr-un anumit fel.
    Si daca cazul de…(insert eveniment here) nu apare, el e lasat sa scrie ce vrea.
    Ideea e ca in moment in care iei bani esti Vindut. Cu V mare.
    Deci nu.

  33. #47

    Desi discutiile au durat mai mult un an, ma bucur sa aud ca in sfarsit ni te alaturi sub prestigioasa umbrela a Intact Media Group. Cred ca va fi anul in care Romania va avea primul blogger recunoscut si premiat la festivaluri internationale.

  34. #48

    Tu ai investi bani in ceva ce nu aduce beneficii? Daca acel cumparator ar fi interesat doar de reclama ar cumpara fie banner, fie articole. Parerea mea este ca vrea sa isi asigure o sursa continua de reclame si o versiune mai ieftina pe termen lung fata de o agentie de publicitate.

  35. #49

    Zoso powered by RDS 😀 Coming soon.

  36. #50

    uita-te cum arata ultima versiune decenta de utorrent inainte sa fie cumparati (fara ads si porcarii inutile) vs cum arata acuma utorrentul. din punctul meu de vedere e cam aceeasi diferenta. de aia nici nu folosesc ultima versiune, deci nu, din partea mea o sa alunece in uitate.

    imgur.com/ncvq0XI vs imgur.com/8fd3qAh

  37. #51

    În general, niciun om normal la cap nu cumpără ceva fără să se comporte ca şi cum ar fi al lui, de unde probabil şi o mare reticenţă în a crede cuvintele “Respectiva cumpărare nu ar însemna practic nici o schimbare pentru cititor, autorul continuând să scrie la publicație, de data aceasta din postura de angajat, dar cu exact aceleași libertăți pe care și le lua și înainte.”

  38. De ce nu? Asta in conditiile prezentate in articol: site romanesc pe care scrie o singura persoana, o publicatie mai personala (cred ca am citat exact).
    In cazul unui site scris de o redactie, unde vin si pleaca oameni, poate as avea indoieli.
    Poate ma insel in ceea ce spun, dar asta este parerea mea.
    Sa gandim logic: asa cum o firma poate avea interese, si un blogger poate avea interese materiale. Daca acel autor mi-a dovedit in timp ca nu este influentat de interese materiale cand a lucrat “de capul lui”, cred ca nici ca angajat nu va fi.
    In plus, acel site este prea “legat” de autor, de exemplu arhiblog scris de Vali Petcu si zoso.ro scris de Cetin Ametcea ar fi …altceva, arhiblog ar deveni zoso.ro si zoso.ro ar deveni arhiblog.ro, iar firma care ar cumpara cred ca este constienta ca are mai multa nevoie de autor decat autorul de ea.
    Un Arhi sau Zoso, chiar daca maine si-ar vinde site-urile si ar porni de la zero, ar lua comunitatile cu ei, ar lua clientii, relatiile etc. In scurt timp ar lua si tot traficul vechi (si chiar mai mult).
    Ca sa o scurtez: da, pentru mine in acele conditii enuntate nu s-ar schimba nimic.

    • #53

      Uite, ai noroc ca m-ai prins “luat pe ulei”(se intampla destul de rar, in acceptiunea mea), asa c-am tupeu sa-ti zic: lu’ matale nu ti-as strange mana nici platit cu 1.000.000 parai cash(nu bravez, sincer, am idei putine, da’ fixe)! Nush de ce, am asa un feeling la oameni, de nu m-am pacalit deloc pan’ acu’, in lunga-mi viata. Cand mi-oi lua o teapa, aia va fi monumentala, sunt convins, da’ pana atunci, ma incred in intuitia-mi de aur.

    • #54

      Nea_zapada, nu esti obligat sa o faci, dragoste cu sila nu-mi place.
      La modul elegant cum m-ai “intampinat”, cred ca nici eu nu te-as simpatiza in exces, dar as incerca sa fiu decent si sa scurtez cat mai mult posibil “intrevederea”.
      Ma mira putin agresivitatea gratuita (zic eu, dar poate am facut eu ceva s-o provoc, te asigur ca nu asta voiam), dar la viata mea am vazut si altele, asa ca nu ma mir prea mult.
      Daca asta te face fericit, nu-i problema, nu trebuie sa ma iubeasca toata lumea.
      Lumea este destul de mare pentru amandoi, nu trebuie neaparat sa ne intalnim sa ne strangem mana.

  39. #55

    E evident ca decizia oricum e luata (nu vrea sa vanda). Postul asta e pt sotie :)))

  40. #56

    Da. Am trecut si eu la un moment dat de la propriul sef la angajatul altuia, si am fac t fix ce mi-a trecut prin cap. E drept ca eram un caz destul de singular prin firma dar mie mi s-a spus clar: Faci cum te taie pe tine capul daca tu crezi ca asa e ok. In concluzie atat timp cat eu stiu ca imi pot pastra opiniile consider si ca cei pe care ii citesc o pot face, iar cu banii primiti ( nu salariu) ci aia de vanzare vor fi si mai liberi sa-si bage si sa-si scoata pentru ca abia in acel moment vor avea libertatea sa zica, daca nu le place ma pot da afara ca oricum am bani sa-mi permit sa-mi caut altceva.
    Pana atunci, nu injura emagul chiar daca cu depanero sunt de toate jena in ultima vreme, pentru ca banii aia asigura nu painea, ci bicicleta pentru cei mici…

  41. #57

    Depinde. Daca citesc respectivul autor de mai mult timp si nu observ schimbari majore , il citesc in continuare fara probleme. Daca intru pentru prima oara pe blogul lui X si vad ca “apartine” unei companii care poate nu imi este pe plac, o sa fiu destul de reticent in a reveni si a doua oara pe acel blog.

  42. #58

    Ai pus o intrebare plecand de la o premiza falsa. Ai spus ca “Respectiva cumpărare nu ar însemna practic nici o schimbare pentru cititor”

    Ar trebui sa fie evident ca autorul nu va mai putea scrie la fel ca inainte. Daca site-ul nu mai este al lui, e clar ca ceva se schimba (pentru autor), si asta se va reflecta in scris.

    Stii vorba aia cu “e altceva cand e basculanta ta..”

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.