restaurant-prima-sibiu

Zilele trecute apăruse un articol pe bloguri despre un străin care a fost la Sibiu și a servit din ciorba de la Kon-Tiki și a declarat-o cea mai bună din lume. Nu am mai fost de vreo 4 ani la Sibiu, deci cam de atunci nu am mai servit din ciorba vieții așa că, dacă tot am avut drum la Cluj, la întoarcere ne-am oprit la Kon Tiki, să mâncăm o ciorbă.

Mă gândesc, sunt vreo 10 ani de când e faza asta cu Kon Tiki? Tot timpul e omor și aglomerație în interior, tot timpul sunt oameni care așteaptă să ia comenzi pentru acasă, dar servirea este la fel de gunoi ca în prima zi, aceleași mese jegoase, totul identic. Practic, tipul acela care deține localul nu a investit un leu să facă ceva ca spelunca aia să arate mai bine, să aibă mai multe locuri, altfel de chelneri sau ceva care să aducă cu o urmă de civilizație.

Eu am un principiu de viață. Nu las oameni să se obișnuiască prea mult cu lucrurile mele. Dacă am chiriași, nu îi las niciodată să stea mai mult de 2 ani. Pentru că oamenii încep să se obișnuiască prea mult cu locul și să considere casa ca fiind a lor. Și aici intervin problemele, plus greutatea de a se despărți de locul unde blabla amintiri, bla bla copii and shit și te trezești cu ocupare abuziv sau cu distrugerea completă a casei la plecare, din răzbunare.

Același lucru l-aș face dacă aș avea un restaurant. Nu aș ține decât un singur chelner pe termen lung, cel mai bun dintre ei, cel care mă interesează să considere restaurantul drept a 2 a casă, iar restul, rotația cadrelor la cel mult 2 ani. Pentru că, după 2 ani, se instaurează acel simț al proprietății, cel care le spune că acolo e locul lor și că clienții încep să fie niște intruși care ar trebui să fie mulțumiți că li se permite să intre în local.

Așa m-am simțit eu duminică la Kon Tiki, când am intrat, am văzut aceiași chelneri ca în urmă cu 4 ani, dar mult mai blazați, chelneri care nu că nu au binevoit să mă bage în seamă, nici măcar nu s-au sinchisit să îmi răspundă la vreo întrebare. Pur și simplu am stat în hol, uitându-mă prin zonă, până când m-am plictisit, am ridicat ancora și am plecat.

Spunea cineva că farmecul de la Kon Tiki este tocmai atmosfera aia de cantină sătească și nesimțirea chelnerilor. Posibil ca farmecul ăsta să își aibă sensul în mințile celor obișnuiți să fie disprețuiți pe banii și timpul lor. La mine nu are niciun farmec. Prin urmare, no more Kon Tiki.

Așa că, la sfatul Iuliei, preferata voastră, care îmi spusese demult că ciorba de la Prima e mai bună decât cea la Kon Tiki, am plecat la Prima. Și la Prima era coadă în față și aglomerație. Dar localul arată a local, chelnerii știu să dea bună ziua și să te roage să aștepți câteva minute, servirea a fost absolut instant iar ciorba de burtă absolut divină, adusă la masă într-o oală care îți este lăsată pe masă. Practic, nu am putut să terminăm tot. Micii, la fel de mari ca cei de pe Dealu Negru, dar cu adevărat buni, iar papanașii, dumnezeiești.

Nu aș ști să spun dacă a fost mai bună decât la Kon Tiki, pentru că nu am mai mâncat demult. A fost excepțională. Dar e deja irelevant. Între a fi tratat ca un client și a fi zeama de pe fața de masă în fața unui chelner sictirit, aleg, fără urmă de îndoială, partea întâi.

Adresa

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    nici eu nu pot sa ma duc in localuri si sa gust aceeasi ciorba de burta, aceeasi papanasi, aceeasi mici… as incerca altceva

  2. Singura problemă cu Prima e că e un local mic şi veşnic plin. 🙂

  3. #3

    La kon tiki chiar langa e ditamai pensiunea si restaurantul nou… dar nu merge nimeni ca oamenii s-au invatat asa. 😉

    • #4

      Nu merge nimeni la restaurantul pensiunii, ca il tine patronul pentru nunti si botezuri, nu e deschis asa oricui. Daca inchiriezi camera in pensiune, trebuie sa traiesti cu mirosul de ciorba de burta. Cred ca si apa la dus miroase a ciorba de burta.

  4. #5

    In Buftea, “La Barbosi” ai incercat ciorba de burta si ciolanul cu fasole?
    cine stie intelege ..

    • #6

      confirm, sunt exceptional de bune. plus ca, fiind langa Pro TV, ai sanse destul de mari sa te trezesti cu Andi Moisescu la o masa alaturata, majoritatea astora din Pro mananca acolo la pranz. cine stie, poate vine si cu nevasta-sa si ai sansa sa o intrebi direct: doamna, dumneavoastra chiar sunteti atat de proasta?

  5. #7

    Ospătarii servesc. Oamenii, de fel, mănâncă.

  6. #8

    well, kon tiki…
    vara asta, in drum spre vacanta din vest, ii fac capul calendar sotiei despre mirobolantul contichi..
    pe scurt, ajungem, parcam, dam sa intram: ne cerem scuze, suntem in concediu. functionam doar pe partea de cazare.
    wtf?

    • #9

      Prima au fost in concediu toata luna iulie. Asta inseamna sa fii mafiot!

    • #10

      Prima a fost inchisa toata luna Iulie in urma unui control ANAF care a descoperit un plus de 27 bani . A fost o coincidenta, sunt sigura….

    • Iulia, sursa?

      Sau asta e ca știrea cu băbuța care a primit amenda fiindcă vindea pătrunjel.

    • #12

      Marius M din surse sigure. Nu e informatie citita in ziare sau auzita pe maidan.

    • #13

      @Iulia – Asa se intampla cand emigrantii ajung sa lucreze la ANAF….abuzuri peste abuzuri…*

    • #14

      Jordan, stiu, spagasinii germanofili :))) *

    • #15

      Iulia draga , ești într-o eroare totala !

    • #16

      Paula. te rog, lumineaza-ma . Sunt dispusa sa ascult argumentele tale.

    • “Din sursa sigura”. Nu, mersi.

    • #18

      Marius M ai ceva argumente/dovezi ca nu ar fi asa? Adica, eu stiu de la cineva care chiar are legatura cu domeniul asta si acces la informatii, iar tu faci pe niznaiul neavand nici un contraargument. Daca exista ceva pertinent care sa contrazica afirmatia mea, sunt dispusa sa te ascult.

  7. Pe mine mă amuză la Kon Tiki când văd pe câte unii că stau la coadă cu găletuțe din alea de smântână care vor fi umplute cu ciorbă de burtă. Parcă te întorci vreo 20 de ani în trecut..

  8. #20

    Sunt absolut fascinat de placerea perversa a unora de a se ingramadi acolo unde servirea este proasta si, in multe cazuri, mancarea cel mult mediocra. Ultima experienta a fost la pastravaria Albota, unde se mutase tot poporul chinez. Si cel indian. Iar servirea era mai lenta decat un melc lesinat. Te uitai la unii chelneri cum aveau un chef de munca asa cum am eu acum, intr-o zi de luni.
    O sa ma intrebati de ce am mai stat. O sa le raspund doar celor insurati, ei vor intelege.

  9. No soup for you! 😀

  10. #22

    Apropo de locuri cu mancare proasta, la suprapret si personal dezinteresat, as adauga ” Sura dacilor” din Poiana Brasov.

    • #23

      agreed, aceeasi opinie

    • #24

      Confirm. Nesimtirea ospatarilor atinge sublimul … Mai rar asa ceva…
      Basca taraful care tine neaparat sa-ti cante la masa desi tu nu dai nici un semn ca ai vrea si mai esti prins in discutii pe care nu le poti continua pana nu pleaca… pentru simplul fapt ca nu te mai auzi…

    • #25

      Confirm. Cu lautarii am avut o tura de injuraturi,pornita de ei.

  11. #26

    Asa va trebe ba daca sunteti saraci si mancati la tara… eu mananc numai pe Nordului, pe Dorobanti, pe Decebal, sau in mall-uri, cand am chef sa ma simt putin mai sarac. Get on my level si nu mai mancati in dughene. pace 🙂 .

  12. #30

    Nu inteleg prea bine. Restaurantul asta pare a fi pe o straduta rezidentiala, fara locuri de parcare amenajate. Nu cred ca mi-as dori sa le fiu vecin.

    • #31

      da, cam cum e si la kon tiki

    • #32

      Sa stii ca , in general, oamenii parcheaza cu bun -simt si nu blocheaza iesiri/garaje. Se prea poate ca rezidentii sa se fi obisnuit cu ideea , insa nu am auzit discutii niciodata.

    • #33

      iarasi generalizeaza Iulia :))

  13. Si dacă va spun ca bucătării de la Kon Tiki și Prima au fost acum câțiva ani în același loc si apoi s-au dus pe drumuri separate?

  14. #37

    De unde placerea asta de a sta la coada pentru o zama?Chiar nu inteleg e aceiasi chestie ca si statul la coada pentru moaste sau iPhone 7.

  15. #38

    Multumesc tătarului pentru degetul în jos. Viața a redevenit frumoasă!

  16. #40

    La ciorba de burtă ați încercat conserva Scandia? Daca NU, încercați! Nu o să vă pară rău.

    • #41

      Dan Andrei, am incercat eu. E comestibila dar nu e ca cea de la Prima, nici pe departe. Nici macar nu se apropie. Dar e o solutie rapida cand esti departe de casa si o au la magazinul romanesc din zona 😀

    • Scandia are mai multe branduri. Aia SADU este surprinzator de buna pentru ceva livrat la conserva, aia normala Scandia …NOPE.

    • #43

      E cam loterie la astia, odata de foame am luat o cutie fasole cu carnati care avea de fapt carnati cu fasole, ma si miram de atata darnicie, m-am intors a doua zi dar teeeapa, doar boabe cu apa si o usoara urma de codita de carnati…am luat si 6 cutii, sa-mi ajunga! On topic: la fel de loterie e si cu localurile astea vestite cu mancare gatita, cateodata e ok cateodata ( mai ales daca te duci cu cineva) e teapa cu T, trebe sa cunosti pe cineva inside sa-ti faca semn cand ajungi la tejgea: “ba azi nu, du-te la mec!”

  17. #44

    ”Dacă am chiriași, nu îi las niciodată să stea mai mult de 2 ani.”

    Sper că le comunici la închiriere treaba asta…. Deși, dacă se face contract cu preluarea casei pe inventar and all that jazz, nu se mai pune problema distrugerii la plecare, că-s buni de plată.

    • #45

      in romania?:))))) fii serioasa. si daca imi distruge casa, ce o sa se intample, mai exact?:))

    • #46

      Dacă au preluat casa pe inventar, îi poți reclama, mă gândesc.
      Haide mah, mi s-a dat de nush câte ori peste nas că am fumuri și că ”și-n România se poate și se face” (inclusiv pe-aici, mai demult), un contract de închiriere chiar nu te-ar pune la adăpost de de-astea?

    • #47

      cat timp nu exista metoda de coercitie si cine sa o impuna, nu are nimeni ce sa iti faca. daca ma dai in judecata si, SA PRESUPUNEM, dupa mai putin de 2 ani, castigi, iar eu nu am niciun bun pe care sa imi pui poprire, nu ai ce sa imi faci. deci nu, contractele intre persoane fizice nu te apara de nimic, ci sunt doar ca sa ppoata statul sa ia impozit.

    • #48

      Pe alte meleaguri se cere o anumita suma ca garantie de catre proprietar la semnarea contractului. Suma ce vine returnata la plecarea chiriasilor daca totul e in regula. Nu stiu, in Romania nu se practica treaba asta?

    • #49

      ba da, dar chiria pe o luna nu acopera nici macar televizorul LCD prin care s-a infipt coada de la matura #proprieexperienta #nojoke mate

  18. #50

    Am fost la Prima. Foarte buna de fiecare data. Din pacate nu mai am la cine sa merg la Sibiu. Prietenii de acolo au luat drumul Frantei.

  19. #51

    Sa te trazneasca Dumnezau cu micii, ciorba de burta si papanasii tai! Am balit instant… 🙂
    (Avand prefix +971…)

  20. #56

    de gustibus…. ciorba de burta si la buckingham to gust de c….t are.

  21. Daca mai ai drum, adu o portie babana confratelui tau pantelimonezian… M-ai facut sa spal tastatura laptopului de la cat am balit.