De când eram puști, am văzut multe, multe filme la cinematograf. De fapt, am început cu un non cinematograf. Undeva în capătul bucureștilor, la fizicienilor, era un fel de club al sindicatului ceva. Și acolo se dădea duminica un film. Mai nou, mai vechi, dar se dădea. Acolo am văzut SUperman, Spiderman (din fericire, nu cu Tobey Maguire și nici cu celălalt, care e atât de insipid încât nici nu i-am reținut numele vreodată), Lone Wolf McQuade și alte capodopere de gen.
După marea revoluție din decembrie, mulțumită domnului Iliescu, dătătorul de libertate, care, btw, încă trăiește, am avut acces și la filme noi, în cinematografe. Eram nelipsit săptămânal la Scala sau Patria, iar în weekenduri avea program de câteva filme văzute pe șiragul de cinematografe de pe bd. Elisabeta, de la CC în jos, acolo unde acum nu mai e nimic. Pentru cei bătrâni, am fost în ziua în care la Patria au fost aduse, pentru prima oară în românia, acele scaune de avion pentru cinematograf. Sweet day…
Prima oară când am realizat că în domeniul cinema există o mafie a fost când m-am mutat la Constanța, în 2004. Pentru că logic, pasionat de filme fiind, m-am transformat în abonat al cinematografului Republica, practic singurul din oraș. Doar că am fost un abonat pe termen scurt, pentru că, în 2005, la început, cinematograful a fost închis. Punct, fără nicio motivație, fără nimic, nu mai era accesibil.
Nu mai era accesibil la modul că avea angajați, aceiași angajați, care veneau zi de zi la muncă, doar că nu se mai dădeau filme, nu mai exista program și publicul nu mai avea acces deloc în interior. Tot auzeam vorbe că de fapt deținătorul cinematografului era plătit de către o rețea de cinematografe ca să țină locația închis, pentru ca lumea să meargă la cinema la mall-ul care se va construi, Tomis Mall.
Și să vezi fază, după vreo 2 ani, cred, timp în care Constanța NU A AVUT CINEMATOGRAF, s-a deschis Tomis Mall, cu cinematograf, pop corn și pizza, iar oamenii s-au călcat în picioare ca să ajungă să vadă un film. Nu știu dacă ați înțeles. Al 2 lea oraș din țară nu a avut cinematograf o lungă perioadă. Motivele? Ahem.
Mi-am adus aminte în timp ce treceam astăzi prin fața părăginitului cinematograf Patria și realizând că nu am mai văzut nicăieri sigla de la cinema Scala. Din ce realizez, exceptând vreo două, unul care aparține de trustul Pro și altul care dă filme oldies, sper că tot acela din spatele IGP-ului, nu prea mai există cinematografe stand alone în București.
Toată lumea a fost educată să meargă la cinema la mall. Și înțeleg interesul ghidonării clienților spre mall-uri, mai cheltuie și alți bani acolo, nu doar popcorn și bilete.
Dar mi se pare prea abrupt și prea în bătaie de joc, să nu mai lași nimic. Ca hienele, au închis absolut tot, ca să te facă să mergi la mall, acolo e viitorul. Și mă ndoiesc că sunt singurul care ar vrea, câteodată, să meargă la un film la un cinema simplu, unde să intru doar să văd filmul, după care să îmi văd de drum.
Așa că sunt foarte curios. Aveți idee, cine a fost artizanul distrugerii tuturor cinematografelor din românia și a mutării lor în malluri?
NOU
Pai imi dau cu presupusul, ca “pe surse” nu stiu, dar nu cumva si datorita faptului ca cinematograful romanesc nu a tinut pasul cu evolutia cinematografiei moderne? Vorbim de sunet, imagine, dotari, confort etc
Si asta pt ca statul nu a mai bagat bani in dezvoltare, iar banii aia putini au ajuns prin buzunarele directorilor.
NOU
Cinematografia “moderna” este din pacate un system perimat.
Nu stiu exact care e situatia in Romania dar prin lumea mare, cinematografele fac bani din duciurile si sucurile care le vind, banii de pe bilete mergind catre studiouri.
Acuma pe mine ma costa 12$ un bilet cinema 3D. O familie de 3 inseamna 36 de dolari. Daca cumperi poopcorn si suc mai dai inca 15$ minim. Daca ai de platit parcarea inseamna inca 5$. Si uite asa se aduna. Asta cind pretul unui film pe Blu ray este de 35$! Mult mai ieftin poti inchiria filmele de diferite device-uri la 6-7$. Iar daca ai un tv de 60″ esti ca la cinema.
Raspunsul scurt ar fi : internetul.
NOU
nu stii si probabil nu intelegi despre ce vorbesc
NOU
Arhi, nu pot sa iti raspund exact cine a distrus si a inchis cinematografele, pot doar sa confirm articolul si la o scara mai mica. Intr-o localitate mica din Romania, cu aproximativ 5000 de locuitori, acuma 20 de ani aveam cinematograf, de abia incepusem la scoala si tin minte ca in timpul saptamanii se dadea un film pe zi, iar in week-end cate 4 filme. Era un cinematograf frumos, cu peste 500 de locuri, modern, cu o calitate a redarii ireprosabila. In urma cu vreo 10 ani administratia locala a decis ca nu mai e nevoie de cinematograf si a concesionat spatiul pe 99 ani pentru 1 RON/luna unui smecheras local. In 2 luni s-a turnat beton, s-a pus Rigips si s-a facut birt acolo. De aici as deduce ca de fapt statul roman si-a dat pe degeaba toate bunurile si resursele pentru ca…. In schimb, daca ai vreodata drum in DE, am sa te duc la cel mai frumos cinema de aici (nu este langa MALL, nici macar aproape) sa vezi cum la altii se poate… Trist, dar adevarat 🙁
NOU
Acelasi lucru s-a intamplat si la Braila. Mai bine d
NOU
Acelasi lucru s-a intamplat si la Braila. Mai bine de 4 ani fara cinematograf, apoi…mall Promenada.
NOU
internetu
NOU
Uite iti dau un exemplu. De vreo 8 luni fac ad-uri care sunt date la un cinematograful din orasul in care stau in UK si cu ocazia asta am apucat sa vad cu ce se mananca un cinema independent. Acum 6 luni orasul in care stau a fost unul dintre cele mai afectate de inundatiile din UK si cinematograful a fost inundat la parter pana la 3-4m. Deabia dupa 4 luni de zile au reusit sa redeschida si asta datorita comunitatii care a fost implicata masiv (atat ajutor fizic cat si financiar). Au pierdut vreo 300 de scaune, au trebuit sa refca podelele, din fericire sistemul de proiectie nu a fost afectat.
UIte de ce e asa de greu sa sustii un cinematograf independent:
1. Toate investitiile se fac din donatii si uneori subventii de la consilul local. Desi printeaza sute de flyere si explica oamenilor ca asta e singura sursa de venit (in afara de bilete) lumea tot e de parere uneori ca ei primesc bani de la vreun lant cinematografic si n-au cum sa dea faliment.
2. Preturile trebuie sa fie competitive astfel incat sa fi cu mult sub pretul cinematografelor ‘de lant’ (Legenda: i – independent/ L – Lant): Bilet Adult: i – 32RON \ L – 68RON | Popcorn: i – 18.4RON \ L – 31.6RON | Cafea/Ciocolata C: i – 10RON / L – 21RON
3. Neavand bugete mari, nu iti permiti sa cumperi filmele abia iesite din box-office, asa ca le bagi dupa 6-8 saptamani
4. Intretinerea sistemelor costa extrem de mult (nu asa de mult pe digital, dar cand pui si filme de pe un proiector de 35mm din 1950 te asigur ca costurile vor creste)
5. Te bazezi foarte mult pe voluntarii care ajuta la promovare, organizare etc. De obicei platesti doar admin staff, vanzatorii la front office si projectionistul
6. In principiu esti limitat la 15-20 de filme pe luna, la anumite ore, intrucat nu iti permiti sa rulezi cinema-ul cu scaunele goale.
7. Cele mai profitabile luni sunt cele de iarna cand lumea iese la film, vara fiind cald, multa lume prefera alte tipuri de activitati.
Concluzie: Fara o cumunitate activa care sa fie interesata si dispusa sa ajute un cinematograf independent este aproape imposibil sa concurezi cu mall-urile. Un cinematograf local iti ofera o anumita intimitate, confort, relax pe care nu il ai intr-un mall ca sa nu mai vorbesc de faptul ca te imprietenesti cu cei ce lucreaza acolo daca esti un cinefil. E fix corporatie vs business mic.
NOU
Practic ai spus tot ce era de spus. Cinemaurile nu au disparut in urma vreunei uneltiri malefice, ci pur si simplu nu a mai mers lumea la ele si nu se mai sustineau financiar. Nu poti compara o perioada in care nu aveai alternative, cu o perioada in care ai. Au aparut televiziunile, internetul… Sunt orase destule in care salile normale continua sa subziste…dar ruleaza cu salile goale. La multiplex te duci ca parte dintr-o experienta mai larga, dar nu e ca si cum te-ar obliga cineva sau ai face-o impotriva vointei tale. Normal ca oricine prefera sa vada si un film, sa si manance, sa dea si o tura prin magazine sau sa stea la o cafea in acelasi loc cu aer conditionat vara sau cald iarna. E mai comod.
NOU
serios, habar nu aveti ce vorbiti, dar presupuneti chestii. republica era singurrul cinema din constanta. era tot timpul coada la bilete iar la fiecare aparitie noua de film puteai sta cu orele sa iei un bilet. stiu ca vi se pare ca ati atins nirvana economica, dar poate nu e chiar asa
NOU
Da mai Cetin, poate ca Republica ala din Constanta a fost tinut inchis din motivul spus de tine, dar asta nu inseamna ca peste tot marii mafioti detinatori de mall-uri au venit si au inchis cinematografele independente.
Eu unul prefer sa ma duc la mall din cateva motive:
1. Ai ce film sa alegi – inainte la un cinema rula acelasi film o saptamana intreaga. Daca vroiai sa vezi un film anume, trebuia sa te duci la cinematograful la care ruleaza, care nu era neaparat unul bun din punct de vedere al conditiilor (Patria, Scala, Cotroceni)
2. Conditiile sunt mult mai bune – loc la picioare, nu conteaza daca persoanele din fata sunt mai inalte pentru ca diferenta de nivel dintre scaune este mai mare (mama mea are 1,5m, ca idee)
3. Sunetul, imaginea si tehnologiile in general sunt mai noi – de exemplu, primul film surround l-am vazut la Cotroceni (Independence Day), dupa care a aparut Hollywood Multiplex (din Mall Vitan), si abia apoi au bagat surround si pe la Scala sau Patria
Si da, eu m-am mai dus pe la mall la film fara sa intru prin magazine sau food court. Intrat, vazut film, plecat. Ce-i drept, majoritatea probabil nu face asa
NOU
da, e clar, ala e o exceptie, in rest, nimic.
NOU
@Cetin: Nu mai ai de ce sa-ti faci griji pentru Republica. L-au renovat si consolidat (lucrare care a durat aprox. 4 ani – probabil au extins lucrarile si la blocul vecin, altfel nu-mi pot da seama ce a durat atat) si acum se numeste “Centrul Cultural Jean Constantin”. S-a deschis, Porcusor Constantint (presedintele CJC) a taiat panglica, s-au facut poze, s-au felicitat si au pus lacatul la loc. Eu auzisem ca patronul de la Tomis i-a bagat limba in ureche lui Mazare & Co. sa mai taie din fondurile cinematografului, ca sa fie treaba treaba.
NOU
Nu exista mafie? Ia dati o geana pe documentarul asta: www.digi24.ro/Media/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+CINEMATOGRAFE+RUINA+AFACERE (il gasiti si pe yt)
Galati (250.000 de locuitori, unele estimari zic 300.000, nu cred) si Braila (180.000) impart un cinematograf intr-un mall la Braila.La iesire mai exact.Trebuie sabati 30-45 km sau mai mult sa vezi un film daca esti din Galati.Cei din sate sunt uitati de soarta.Stiti ce e trist? Galatenii au avut 7(sapte) cinematografe.Inclusiv o gradina de vara, in care ori dadeau cu ceva substanteori aveau plante ce alunga tantarii dar nu te mancau de viu insectele. S-a dat cel mai bun loc din Galati, in centru aproape unor indivizi care au cnstruit un pseudo-mall.Tot Carrefour ca si la Br.Fara cinematograf, desi asa era vorba, o tactica draguta: Vand si aici una de un leu, dar cand se duc galatenii la un film, dupa atata drum e imposibil sa nu cumpere.Mai ales tinand cont de gunoiul de mall din Gl.Si nu, nu-mi spuneti ca nu merge lumea, cand aveai ce vedea la ele mi-au confirmat-o multi, la cel putin 2 cinematografe din oras era COADA cu ore inainte. Cand mergi la Braila in mall, pe langa cinema city e plin de tineri cu accent de moldoveni.Stati, Braila, Moldova….in fine ati prins ideea, moldovenii din ambele orase in zilele libere chiar frecventeaza locul ala.Preturile sunt prohibitive, apa plata costa cat 2 sucuri.Mafia care reglementeaza preturile, autoritatile care nu impun preturi maximale pt o serie de produse, alta poveste.
NOU
taci ma, ca nu stii nimic, internetul le-a inchis
NOU
Tin minte ca am fost si eu o data la cinema Patria, am vazut Patimilie lui Hristos parca, si de la o terasa de vis-a-vis am ciordit un biscuit de bere. Il am si acum!
NOU
Asta e simpla. Tu treci tot articolul prin filtrul tau emotional de copil caruia ii placea sa mearga la cinema sa vada filme. In alta parte nu prea avea unde in anii aia. La polul opus, o casa de productie filme cere bani extrem de multi pe productii. Chiar si pe cele vechi. Importatorul / distribuitorul trebuie sa aiba si el marja. Din punct de vedere business, mult timp un cinema nu era un bun aducator de profit. Nici azi nu livreaza marje mari. Mai ales ca in Romania, multi ani cine nu facea 30% profit, era praf. Fa un mic research daca esti curios, cu cat intra o productie mare in Romania, cate admisii are, estimeaza niste venituri & costuri si ai sa vezi ca nici azi pentru un cinema de cartier sau bulevard (singular) nu e treaba. Si eu am plans dupa republica. La Dacia (tot in Ct) in anii 90 cinema-ul a devenit club / discoteca. Si cam astea era trendul, aveai un asemenea spatiu, erau alte activitati mult mai profitabile decat sa ti un cinema. Deci nu cred ca a fost un artizan, poate tot Iliescu :D.
NOU
Era cinema si la Dacia, acolo am văzut kill bill si matrix 2
NOU
De pe bulevard mai functioneaza Corso. In spate cinemateca elvira popescu inca este functionala. Pe Magheru mai avem Studio si la Cotroceni Glendale plus Luceafarul la Universitate. Am fost destul de recent la toate si conditiile sunt chiar misto, Glendale si Corso peste mall.
Tin minte ca in facultate chiuleam cate o sapt intreaga si luam la rand cinemaurile de pe bulevard la matineu, incepeam cu Bucuresti si terminam cu Festival. Inca de atunci ma intrebam, in special de cinema Bucuresti de ce nu il restaurau, era o bijuterie de sala de spectacole care statea sa cada.
NOU
Studio, pe Magheru, e cinema-ul meu preferat.
NOU
Mai sunt câteva care merg pe Magheru, doar scala a dispărut. Mai e unul in spate la novotel si unul in spate pa poliția generală, pe lângă sediu cec. Când e vreun festival d-asta mai ciudat se rulează filme in astea. La patria era mereu ala cu reclame , numai bășini.
NOU
si in Brasov erau mai multe. Patria, Arta, inca unul in Livada Postei (nu mai stiu cum ii zicea, cred ca Astra), Modern (era cu 3 sali de pe vremea lu Ceasca), unul langa Hidro – cred ca opular ii ZICEA, Cosmos in cartierul steagul rosu.
Patria e acum sala de concerte ptr filarmonica (macar e culturala treaba. Arta – sala de biliard, ala din Livada club era club de gay cand am plecat eu in 2004 din bv.
ala de langa Hidro a fost demolat prin 89. La asta am vazut primele filme cand eram f mic. Superpolitistul si O flooare si 2 gradinari 🙂
Cosmos a fost dicoteca de succes si acum cred ca e un Bila.
Ala Modern, de s-a deschis [rin 86-87 cu 3 sali, cica va fi redeschis de primarie, dar cu 2 sali. 3 se pare ca sunt prea multe…Acum nici nu stiu daca mai e vreunul prin mall sau pe undeva
NOU
Scala a fost închis după Colectiv, când nu a mai avut voie sa funcționeze in acea clădire. Daca te uiti in zona, sunt multe spatii de închiriat din același motiv
NOU
Din ce stiu eu, Patria e in aceeasi situatie.
NOU
Cred ca mergi prea departe cu ideea de conspiratie a mall-urilor impotriva salilor existente. Inmormantarea lor a inceput devreme, inca din anii ’90, cand nici nu exista ideea de mall/cineplex. Toate salile apartineau de o directie din centrala RomaniaFilm. In loc sa se zbata sa le retehnologizeze (erau ramase bine in urma dpdv tehnic), sa faca rost de filme si sa sustina businessul, directorasii din centrala au preferat sa dea mana libera directorilor locali sa faca tot felul de susanele iar ei doar sa-si ia tainul. Cand s-a fasait si abordarea asta au inceput sa paseze salile catre administratiile locale, care le-au ingropat de tot. De abia pe atunci au inceput sa apara mall-urile…
NOU
Bos, in “86 parca, si daca nu ma insel mai am la arhiva taietura din ziar, erau 56 de cinematografe, inclusiv gradinile. de vara. Gradinile, ai apucat sa mergi vara la gradina ? De neuitat.
Acum in majoritatea locatiilor functioneaza cluburi, cazinouri, ba, in (pe) una din gradini s-a facut un service (ma refer la cele care mai sunt in picioare, unele functionau in cladiri vechi, care intre timp s-au demolat).
NOU
La gradina era spectacol dar te ciupeau tantarii, Arenele Romane din Parcul Carol rulau vara (filme pe care nu le prindeai la alte cinematografe).
NOU
Boss, cu permisiunea ta, un posibil raspuns la intrebarea pe care ai pus-o: pressone.ro/aprodul-purice/
NOU
Internetul si filmele gratis sau ieftine pe dvd.
NOU
In fosta Academia Catavencu, cea de dinainte de batiste si hidranti imi amintesc ca a fost un serial lung despre RADEF . Parca asa se numea. Dar am o varsta si nu mai stiu amanuntele. Poate internetul le are pastrate pe undeva.
NOU
Raspunsul ar fi ca poporul de idioti care si-a votat conducatori asemenea lui.
Raspunsul mai elaborat ar fi ca democratia originala romaneasca cu legi romanesti.
Daca asta cu cinematografele ti se pare trista… urmareate ce se va intampla cu sistemul de sanatate in urmatorii 5 ani.
NOU
As putea sa dezbat si eu putin pe tema finantarii cinematografelor si a faptului ca nu e corect ca un cinematograf din mall sa aiba si preturi uriase la bilete, dar si preturi absolut scandaloase la apa plata, dar au explicat deja altii sistemul si am senzatia ca nu te mai intereseaza detaliile astea (m-a lovit brusc o banuiala).
Legat de intrebarea ta initiala…
Bucuresti si Favorit (cele de vizavi de Corso) au falimentat pe la mijlocul anilor 2000, intr-o perioada in care cinematograful atinsese un ”all time low” in Romania. Pe-atunci, numai cinematografele din mall-uri mai functionau in parametri decenti ai profitabilitatii. Spun asta pentru ca acum lumea chiar vrea sa mearga la cinematograf (daca preturile sunt acceptabile), iar CinemaPro, care si-a schimbat si renovat recent intrarea, e o dovada (ecranul e 4K, iar pretul pentru 3D e ok, desi tehnologia nu merita din considerente de productie, nu de implementare). Apropo, CinemaPro nu mai face parte din “fostul” trust Pro de vreun an (se vanduse separat de MediaPro Distribution si era trecut pe o firma locala care pare a fi parte din reteaua Hollywood Multiplex – nu pot confirma ultima informatie, dar CinemaPro nu mai este in trustul MediaPro). Bilete la ei se iau prin sistem Eventim, chiar si inainte de film, treaba care mi se pare oarecum distractiva.
Legat de Scala (cinematograful studentilor), Patria (cam cel mai accesibil cinematograf cu filme noi) si Studio (singurul cinematograf cu filme europene si independente noi – cinemateca Eforie si cinematograful Europa/fostul Miorita inca exista, dar nu au filme recente): toate trei au disparut anul trecut, din acelasi motiv aparent, anume “bulina rosie”. Toate cladirile dintre Universitate si Romana au riscul asta. Unele au inchis aproape instant, sperand ca situatia se va rezolva (Patria si Studio), pe cand altele au incercat sa supravietuiasca pana la executare (Scala). Tot atunci au disparut si alte institutii din zona, precum teatrul Nottara. Diferenta ar fi ca un teatru mai poate gasi sau imprumuta sali prin alte parti pentru a-si desfasura activitatea. Un cinematograf nu prea are sansa asta.
P.S: Da, mai sunt si alte cinematografe cu program similar ”clubului sindicatului” despre care vorbeai (Noul Cinematograf al Taranului Roman, Cinema Elvira Popescu + cele in aer liber, din parcurile Herastrau si IOR), dar majoritatea dau filme independente sau ceva mai vechi.
NOU
Constanța nu este al doilea oraș din țară, Clujul este. E undeva in Top 10, dar nu pe locul 2.
Așa. Revenind la cinematografe. Alea din centru au rezistat mai mult, primele au dispărut cinematografele de cartier. Unele s-au închis pur și simplu. Alele au devenit discoteci, baruri, bingo. Volga – Studio Martin, sau Floreasca. Altele au ars la revoluție (Feroviar), funcțonau în clădiri dărăpănate care nu prezentau siguranță (Buzești), au fost retrocedate / au încăput pe mâna hoților de fier vechi (Dacia, unde am văzut Sora 13). Unele mai funcționează și acum, oarecum. La Studio au adus Usturoi, nu?
NOU
In perioada despre care vorbea Cetin era al doilea oras din tara. “Feroviarul” a ars dupa revolutie. I-au dat conationalii nostri mai inchisi la culoare foc ca sa primeasca locuinta in centrul civic.
NOU
Bine de stiut ca cinemateca mai exista.
Dar cea de la Union, pe Campineanu, mai functioneaza? Aveam abonament in anii 90.
Si stiu, in studentie aveam un coleg care stia toate filmele ce rulau intre Romana si Univ si asa ne mai cultivam.
Cinematograful copilariei mele, Cultural, nu mai e de f multi ani. Fusese inchis insa acum e deschis ca altceva, evident.
E ok la mall dpdv al.conditiilor si cred ca pt un.cinema independent, cum spuneau antevorbitorii mei, e fff dificil.sa supravietuiasca.
Asta e economia de piata.
NOU
Cinema Pacea din Militari s-a transformat in Teatrul Masca
NOU
Jeleu: Da, cinemateca Union (Campineanu) mai functioneaza. Union si Eforie da, cinema Studio nu 🙂 (nu mai exista niciun cinematograf intre Universitate si Romana, asa cum mentionam mai sus).
NOU
www.youtube.com/watch?v=oGPdHXHS3xc
NOU
Frumos interiorul. Pacat.
NOU
Cinematografele s-au falimentat ca si caile ferate ca sa castige smecherii cu firme de trasport auto. Analogia asta se poate extinde la multe sectoare economice din romania. Tara de caca si oameni de caca..sper sa disparem ca neam pentru ca suntem inutili.
NOU
Pantelimonezii aveau cinema Cosmos, destul de mare si de modern la vremea lui. Pe vremea lui Ceasca, duminica, te duceai dimineata sa iei bilet pentru seara, sa prinzi un loc de stat in picioare.
A fost printre primele inchise, s-a transformat in depozit de tigari pentru un turc, vedeai filme la video printre baxurile cu Assos, apoi a devenit biserica de pocaiti iar acum o cioara care are butic in apropiere isi tine varza si castravetii acolo.
Unele voci zic ca toata instalatia de proiectie inca este acolo si functionala, niici turcii, nici pocaitii nu s-au atins de ea.
NOU
“Reprezentanţii RADEF îi acuză primarii Bucureştiului de după 1989 că au vrut cu tot dinadinsul să pună mâna pe patrimoniul lor, lăsându-i doar cu cinci cinematografe din 87, câte erau înainte de revoluţie.”
De aici: www.b365.ro/ciorna-in-ce-s-au-transformat-fostele-cinematografe-din-bucuresti_186194.html#n.
Articolul este mai vechi. Intre timp si o parte din cinematorgrafele citate ca fiind deschise s-au inchis. Dar intr-o oarecare masura ii da dreptate lui Cetin in ceea ce priveste mafia.
Cit despre Constanta… Mie Republica nu-mi placea asa de tare. Cu toate ca era la 3-4 strazi de strada unde locuiesc. Stiam ca l-au inchis pentru modernizare, dar sincer, de vreo 20 de ani nu ma mai intereseaza cinematorgrafele, asa ca… Iar Tomis Mall (hahhahahaaaaaa!!!!) e peste drum oarecum de mine, asa ca daca vreau sa ma duc undeva…. Dar sunt cam sociopat in afara onlineului.
#Babaetzi, cum sa spun, dar majoritatea sunteti tineri mah, foarte tineri. Eu am prins cinematograful “Feroviar” despre care vorbea colega Balaurul un pic mai sus in perioada de “glorie”. Am vazut acolo un film cult pentru genul artelor martiale: “Lancea de Argint”. M-a dus mama acolo pentru ca luasem 10 la nu stiu ce materie (se intimpla prin ’81-’83). Si tot acolo am fost sa vedem, cu scoala, “capodopera” cinematografiei romanesti, filmul artistic cu nuante istorice “Burebista”. Tot in zona mai erau, ca sa-l cites tot pe colega, “Buzesti” (no-no ca frecventabilitate pe vremea aia), si “Dacia”. Acolo am vazut ceva cu o familie esuata pe o insula, cu un urs negru bun si unul brun rau, nu mai stiu exact titlul…
Cit despre Constanta…. Ma copii…. Inainte de ’89 in centru erau 3 cinematografe: “Republica”, “Progresul” (pe Stefan cel Mare) si “Popular” (vis-a-vis de primarie). Si sa nu uitam vara celebra gradina “Tomis”, din parcul aceleiasi primarii…. Spuneam mai sus ca mie nu-mi placea “Republica”. Preferam “Dacia”, care chiar daca era mai departe de casa, era mai nou si pozitionarea scaunelor era mai buna (oarecum in genul amfiteatru grecesc). De toate s-a ales praful. “Progresul” a devenit un fel de galerie comerciala, “Popular” mai are putin si cade, iar de “Dacia” nu stiu ce s-a ales, parca devenise un club de noapte… Iar in gradina “Tomis” creste vegetatia….
Intorcindu-ne in Bucuresti, miezul cinematografelor, masculul alfa, virful piramidei daca vreti era Sala Palatului. Bai, daca apucai sa vezi un film acolo erai cineva…. Si daca mai aveai si norocul sa fie “pe tot ecranul” (panoramic adica), pfaaaaaiiiiii. Acolo am vazut “Star Wars Episode IV” cam la 2 ani dupa lansare…. Sau poate un pic mai mult, dar acolo l-am vazut. Prima oara, ca dupa aia l-am mai vazut de n-shpe ori, inclusiv cu gasca in Constanta la “Progresul”.
Eh… Amintiri…. Da’ sa nu ma intrebati ce am mancat ieri dimineata….
NOU
La Sala Palatului am vazut The Doors si Natural born killers, dar recordul absolul de spectatori a fost la premiera filmului Cel mai iubit dintre pamanteni, in 1993.
NOU
La Buzești am văzut Superman. La parter stăteam cu picioarele pe scaune, că pe jos se alergau șobolanii. Și mirosea rău a pișat de șobolan. Balconul era mic, avea vreo 4 rânduri de scaune, și se clătina. Mă gândesc acum cât de inconștienți eram, ne legănam cu el.
Feroviarul arăta demențial, cred că a fost cel mai frumos cinema în care am călcat. Păcat că nu găsesc nicăieri poze din interior. Pe chestia asta era și mai scump, era 6 lei biletul în loc de 5 cât era la celelalte, 12 lei la filmele de două serii. Uriaș. La unele cinematografe aveau și reducere pentru elevi, intrai cu 2 lei 50.
NOU
“Feroviarul” era unul dintre cele mai vechi cinematografe din Bucuresti. Avea 2 sau 3 balcoane, nu mai stiu exact. Eu nu am mai apucat sa-l vad dupa ce l-au renovat, desi lucram in zona inainte de ’89 (da, n-am intrat din prima la facultate atunci, si a trebuit sa lucrez, ca asa era pe vremea aia). Si pe urma, intr-adevar, undeva imediat dupa Revolutie, sau pe acolo, aia care stateau prin cladirile din zona, ce nu fusesera renovate, l-au incendiat, repet, pentru locuinte in Centrul Civic, pe care nu stiu daca le-au si primit.
NOU
Două balcoane, dar cel de sus era tot timpul încuiat. Mă uitam cu jind la el, dar nu am reușit să urc acolo.
NOU
Parca era unul cu 3 balcoane pe Bulevard… “Bucuresti” oare? Desi e foarte posibil sa ma insele pe mine memoria.
NOU
Eu consider că primăria e de vină, oricând poate primăria să gestioneze minim un cinematograf. Dau exemplu la Cluj, avem Florin Piersic modernizat ( fostul Republica), Victoria şi ăla modernizat în ultimii 10 ani, ultimul refăcut şi dat în folosinţă e Dacia din Mănăştur. Boc e de vină pentru asta, ca să ştiţi şi voi outsiderii care ziceţi că nu a făcut nimic.
NOU
In Cluj mai era si un cinematograf “Arta”, pe linga libraria din centru, parca… De ala ce s-a ales?
NOU
s-au ţinut filme la Tiff, deci cred că e funcţional. Ciudat că nu l-am menţionat, cel mai vechi cinema din ţară.
NOU
Vezi, trebuia sa vina un “mitic” sa-ti aduca aminte de el…
Adevarul e ca si in Cluj am fost de citeva ori la cinematograf, si la fostul Republica, si la Arta, si la un altul, tot central, aproape de Teatrul national, nu-mi aduc acum aminte numele…
In Sinaia era un cinematograf cu doua sali. Vechi, foarte frumos. A fost transformat in resturant, iar acum sta sa cada….
In Poiana Brasov, iar era un restaurant-cinematograf unic in tara, unde puteai sa maninci si in acelasi timp sa te uiti la un film (acolo am vazut “Salamandra”). In complexul “Favorit”. Care a fost inchis, la rindul lui, mult timp. Cred ca a fost redeschis (complexul) dar de restaurantul/cinematograf nu stiu nimic.
Daca ma apuc si va spun ca prin ’85-86 aveam si “videu”, s-ar putea sa ma injurati….
NOU
Yeah, pot sa te inteleg perfect. Vina principala o au, spun eu, CNC si RADEF. Inainte de ’89, in Timimisoara functionau aproape toate cinematografele, nu mai stiu exact numarul lor (aproximativ 10 sali). In centru functionau 3 sali mari, cu filme diferite, cozi la bilete, sali pline etc.
Declinul a inceput prin 1996, au inceput sa se inchida cinematografele pe rand, in 2003 mai functionau doar cele 3 din centru. Oferta de filme era ok dar conditiile au fost tot mai jalnice. Salile nu mai erau ingrijite, caldura din parti, bataie de joc. Nu s-a facut nici o renovare, nu s-au adus la zi echipamentele, personalul cred ca este acelasi ce lucra si acum 30 de ani.
Este o industrie lasata sa moara, n-as putea spune daca din incompetenta sau rea vointa. Cert este ca imi e dor de un film vazut la cinema Timis cu ecranul mult mai mare ca cel de la IMAX sau in loja la sala Capitol 🙂
Poate e relevant reportajul acesta.
www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+De+ce+a+ramas+Romania+fara+cinematografe+de+stat
NOU
Mi-e dor sa merg la cinematograf, sa stau in ultimul rand si la iesire sa nu stiu ce film a rulat. 😉
NOU
cinematograful Doina, langa BNR. mergeam acolo si vedeam filme de mare angajament gen Spider-man ala de care zice Cetin cu bilete de pronosport, ca intrai gratis daca jucai la loto.
cum dracu sa nu dispara daca aia care le aveau in grija nu au facut investitii. au ajuns niste ruine pt ca modelul economic in care functionau era gresit. iar oamenii prefera pur si simplu sa mearga acolo unde gasesc conditii mai bune.
practic ce s-a intamplat cu cinematografele este oglinda cinema-ului romanesc. daca faci filme de kkt, finantezi aceeasi oameni care scot mizerii la foc automat, cum dracu crezi ca poti face bani cand duci filmele alea in cinematografe rapciugoase ?
daca mergi pe ideea de filme comuniste in locatii comuniste poate sa fie o chestie misto dar lumea o sa se prinda repede ca de fapt esti rupt in cur si nu ai bani sa renovezi.
pt cei interesati: img.kolector.ro/2010/04/DSCF2408.jpg
NOU
Republica nu era singurul cinema din CT in perioada aia. Bine, era singurul cinema decent, unde puteai sa vezi un film la o calitate buna si care avea un numar de peste 300 de locuri, daca imi aduc bine aminte.
Mai era in functiune cinema Studio (fostul Popular), pe langa Primarie, la care mergeam din cand in cand dupa ce a fost inchis Republica. E drept, difuzau filme la 2-3 luni de la premiera nationala si era cam de toata jena. Scartaia cam tot, avea mirosul ala imbacsit si cam riscai daca duceai vreo colega de liceu la prima intalnire acolo. L-au inchis de tot undeva prin 2009-2010 cred.
NOU
RADEF, bos. www.mareleecran.net/2009/09/cinematograful-o-afacere-imobiliara.html?m=1
NOU
frumos explicat
NOU
Eu frecventez foarte des Glendale (glendale.ro) si sunt multumit. In pretul biletului intra si popcornul iar proiectorul este digital cu sunet surround. La mall daca ma duc fara 50 de lei cheltuiti nu scap. Aici imi iau un pepsi la 4 lei si am popcorn la discretie.
NOU
Si prin transparenta ecranului vezi ferestrele care dau spre bd Cotroceni. Dar daca nu mergi pt film, ci pentru popcorn all u can eat e o alegere buna, asta e locul:)
NOU
Ce s-a intimplat cu cinematografele se va intimpla si cu mall-urile. Oameni prefera sa cumpere online in loc sa mearga la magazine si sa afle ca produsul nu mai e in stoc. Magazinele la rindul lor prefera sa plateasca chirie pentru un mega depozit intr-o zona cu chirie mica in loc de spatii in fiecare mall unde chiria te omoara.
NOU
Patria este închis după Colectiv, teoretic la parterul acelui bloc ar trebui să nu mai funcționeze nimic chiar dacă mai sunt deschise chestii pe-acolo.
Scala a fost închis din aceleași motive, doar că am înțeles că acum a fost închiriat unei biserici. Cum ar fi, filme n-ai voie, dar merge cu Domnul.
www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Cinematograful+Scala+loc+de+adunare+a+credinciosilor
NOU
La mine in Targoviste se vorbeste de ani de zile de reconditionarea cinematografului, doar vorbe.
NOU
gata , am inteles, ti-ai facut norma si azi. la zoso esti julieta , aici miri ,mai lasa-ne in plm cu site-ul tau obosit, barbosule.apropo, au crescut vanzarile?ma indoiesc!
NOU
Cinema City
Si daca inca vrei sa mergi la cinema “Old School” , iti sugerez Cinema Glendale de langa Cotroceni.
NOU
Acu vreo câțiva ani RADEF (Regia de Filme) a vândut câteva zeci de cinema-uri lui Sârbu. Ăsta a promis că le recondiționează și le face mișto, o ditai rețea de cinema-uri Pro. A stat vreo câțiva ani fără să facă nimic, dar a avut grijă să le închidă, după un timp ăia și-au dat seama că Sârbu nu le-a dat nici un ban și i le-a luat înapoi. Nici un penalty pentru Sârbu. (În Brașov cinema Patria a ajuns la Sârbu, că povestea cineva mai sus, a fost închis imediat și lăsat să moară. Era cel mai important cinema din oraș)