Dacă vreți să vă învățați copilul să joace sah, faceți-o la modul joacă, exploratoriu, distractiv. Pierdeți mai des, arătați-i dacă nu vede lucruri, nu îi spuneți că greșește, ci doar că poate nu a fost cea mai bună alegere strategică.

Pentru că viceversa, adică acel mod în care tu, adult, îl bați pe copil non stop, așteptând ca el să învețe din bătăile repetate și să îi și placă la nebunie, nu duce decât la un adult care urăște cu pasiune șahul și nu vrea să joace niciodată. Exceptând atunci când trebuie să o facă, doar ca să se joace cu copiii lui.

Nu știu, așa am auzit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    sau poti sa treci la un boardgame cu adevarat interesant si captivant ca suntem in 2020 imediat.

    • #2

      prefer sa il invat sah, nu vreau sa ajunga ca aia care recomanda boardgame interesant si captivant in locul celui mai vechi si mai interesant joc de strategie din lume

    • #3

      well, si biblia a devenit demodata la un moment dat. Traim in epoca de aur a boardgame-urilor. E chiar pacat sa ramanem la un joc, destul de bun desigur, dar limitat la doar 2 jucatori, full strategic, abstract ca tema, in care intotdeauna va castiga jucatorul mai experimentat. Azi avem jocuri tematice, jocuri cu doza de noroc, jocuri economice, de familie, de gameri inraiti, de toate felurile si culorile, care chiar merita incercate mai degraba decat sahul. Un punct bun de inceput daca vrei sa ramai la ceva asemanator sahului ai aici www.youtube.com/watch?v=BCDeMaoIPno&feature=emb_logo .

    • #4

      da, super

    • #5

      Șahul se învață în câțiva ani. Boardgameurile anului 2020 se învață în maximum 30 de minute la o cafea în Lente.

    • #6

      @George, care este ultimul campion mondial de boardgames?

    • #7

      George, nu castiga întotdeauna jucătorul mai experimentat. Judit Polgar l-a bătut pe Kasparov in perioada lui de glorie, când era Nr 1 mondial. I-a bătut și pe kramnik, karpov , spassky, cu toții jucători mult mai experimentați. Și Magnus și-a luat-o de la ea într-un meci 🙂
      In sahul contemporan cei mai buni jucători din lume au sub 30 de ani; experimentatii nu mai intra in top 50

    • Fiul meu iubește șahul și Monopoly, are câteva cupe și diplome la șah, dar nu a mai jucat de mult timp din lipsă de timp și competitori, colegii lui nu sunt interesați.

    • #9

      fitza. nu e cel mai vechi si interesant.
      #table

    • #10

      George, dar de ce trebuie sa limitezi sahul la doar doi jucatori? In facultate jucam sah in 4, cu o tabla de sah facuta de noi.

    • #11

      ” In facultate jucam sah in 4 ” legenda spune ca asa s-a nascut swing-ul

    • #12

      Nea Corbane, nu ma pricep la sah da’ tin minte un documentar:

      Judit Polgar asta nu era aia pe care-o invatatse taica-su de mica sa recunoasca pozitiile pe tabla de ajunsese sa-si foloseasca partea aia din creier care deosebeste o fata umana de alta?
      Practic a programat-o sa fie sahista. Nu poti sa spui ca nu are legatura cu experienta…

  2. #13

    Nuj ce sa zic, nu e universal valabil. Pe mine bunicul m-a batut de un miliard de ori cand eram de varsta aia, nu am castigat niciodata, matura cu mine pe jos. Nu m-a facut sa urasc sahul deloc si cred ca mi-a dezvoltat spiritul competitiv. Daca m-ar fi lasat sa castig, mi-as fi dat seama peste ani si as fi fost dezamagit.

    • #14

      mie imi pare prostesc ca orice jucator cu experinta fiind sa nu lasi un incepator sa castige din cand in cand, evident, nu prea des dar totusi

  3. #15

    Amin !
    Imi amintesc cum maica’mea juca cu mine sah cand eram mic si ma lasa din cand in cand s-o bat. Ce mandru eram!
    Am cerut chiar sa ma dea la un club de sah (lol, la vremea aia chiar exista asa ceva) dar m-am retras dupa cateva sedinte pentru ca acolo era the real shit, copiii chiar jucau serios si nah, mi s-a parut ca nu mai sunt eu ala deosebit de inteligent).

    Insa a contat pentru ca desi azi nu mai ai cu cine juca fata in fata genul asta de jocuri (ca sa nu mai vorbim de Go, un alt joc extraordinar de placut daca iti place strategia), cand am timp mai bag cate un sah sau un Go pe telefon (sunt cateva aplicatii f puternice) pentru a beneficia de cateva momente in care chiar simt ca gandesc (foarte rar mi se intampla sa gandesc :)) ).

    • #16

      Inca exista cluburi de sah, unde se face sah la modul foarte serios. Exista gradinite cu optional de sah si scoli la care sahul e materie cu nota in catalog. Juniorii nostri sunt foarte foarte buni.
      In Iasi s-a deschis anul asta Academia de sah, un vis de ani de zile al antrenorului de la clubul de sah al Politehnicii.
      Pe fiu-miu, la aproape 10 ani dupa ce s-a lasat, daca-l sculam noapte din somn si-l intrebam G5? stia daca e patratica alba sau neagra. Faptul ca l-am inscris la club (la doar 4 ani) a fost una din cele mai destepte chestii pe care am putut-o face pentru el, ever. A facut parte dintr-un grup extrem de fain de copii, l-a disciplinat (trebuie disciplina si rabdare sa joci o partida de sah normal la 90′), i-a antrenat memoria, l-a invatat ce inseamna sa muncesti pentru rezultate cred ca mai mult decat scoala, in plus a batut tara (si nu numai) in lung si-n lat la tot felul de campionate si concursuri, insotit o vreme, apoi singur.
      S-a lasat pentru ca asa a vrut el, prin gimnaziu, cand antrenamentele la sah si cele la baschet se suprapuneau prea tare. Mi-a zis la inceputul liceului ca-i pare rau ca a facut-o. A reinceput sa joace online in primul an de facultate.

  4. Foarte fain! Dacă ceva te poate învăța consecințele acțiunilor tale acesta este șahul. O campanie pentru reducerea analfabetismului funcțional. 🙂

  5. #18

    La mine a fost tocmai invers, eu tot incerc sa-l bat pe bunica-miu la sah, dar din fericire inca e in stare sa scoata remiza si cu regina lipsa.

  6. #19

    Așa am învățat eu șah de la tatăl meu, dar nu prea m-a prins jocul. Sunt mai agitat și nu pot să stau atât timp fără să mă mișc. Sau eram

  7. #20

    Exact asa l-am prins pe ficioru-miu cu sahul. Iar dupa ce am vazut ca mi-o cam iau pe cocoasa de la el, l-am dat la niste clase de-astea de community, era un maestru rus care lucra cu pusti. L-a tinut ani buni interesul pt sah.
    L-am prins si cu (virgula) cubul Rubik. Gasisem un cub Rubik care-l frecam prin liceu (cumparat pe vremea lui Ceasca de la polonezi, of course!) si-l foiam in mana cat asteptam la semafoare. Fecioru’ langa mine, i-a placut. L-a prins asa tare ca si-a luat dupa aia si cu 4, 5, 6 – era expert in toate.

  8. #22

    Salut,

    La ce varsta ar fi potrivit sa inceapa?

  9. #23

    Sunt exemplul concret al textului tau. Nasul meu era un avid consumator de sah prin Cismigiu. Si, as putea spune ca timpul petrecut acolo l-au facut sa fie un jucator peste medie. El m-a invatat regulile jocului si tot el imi administra partide peste partide din care nu reuseam niciodata sa castig. Asta adus la o indepartare a mea de joc si pana si in ziua de azi nu reusesc sa ma fac sa-mi placa. Ma opresc uneori si urmaresc cate o partida prin parc, insa nu m-as apuca sa joc nici in ruptul capului.
    De Mos, fiica mea a primit o cutie cu mai multe jocuri printre care si sah si vrea sa invete. Poate acum este si sansa mea.

  10. #24

    Confirm
    Pana de curand nu intelegeam de ce nu imi place sahul. Imi aminteam vag ca tata juca mult in tinerete, uneori chiar prin parcuri in locurile dedicate. L-am intrebat, mi-a zis ca a incercat sa ma invete cand eram mic si nu mi-a placut.
    Apoi l-am vazut jucand cu nepotul meu (si al lui), pustiul avand 5 sau 6 ani. Tata facea exact ce scrie mai sus: il batea de fiecare data si ii explica savant ca n-a facut bine, ca trebuie sa fie atent ca bla bla.
    Nu cred ca nepotul a mai pus mana pe o piesa de sah de atunci.

  11. #25

    La moară distracția e parcă mai aprigă, mai ales când folosești bomboane și fistic

  12. #26

    din aceeasi categorie cu sahul, iti recomand daca e loc in programul lor de lectii de muzica.
    la scoala pe unde am freelencerit o perioada, dar cred ca si la altele, exista varianta de ora parinte-copil, sa invatati impreuna un intrument, notele si alte alea.
    Muzica e usor de invatat pentru copii si pune bazele pentru un bun programator.
    Diviziunile timpilor muzicali sunt echivalentul 0 1 2 4 8 16 32 64 128 246…ai inteles tu

    • #27

      246 e typo, sper ca e clar ca nu muzica mi-a facut asta :)))))))))

    • #28

      bun programator:))))))

    • #29

      Puterile lu 2 => clar legătură cu programarea
      Eram mai convins dacă ziceai ca acordeonul are claviatura deci => bun programator

    • #30

      hai, gândește puțin înainte de a scrie. nu e vorba de puterile lui 2.

  13. #31

    Dacă începe să-i placă, iar tu nu o să ai timp de el mereu, fă-i cont pe lichess.org
    Își poate alege genul de partide pe care să le joace (clasic, bullet blitz), șah rapid în cazul în care îl plictisesc timpii lungi de gândire ai adversarului.
    De asemeni își poate alege nivelul adversarilor (dacă e ambițios și nu îl deprimă înfrângerile poate juca numai cu cei mai buni ca el, dacă vrea numai să câștige poate să joace doar cu cei care un punctaj mai mic :)), dacă nu are nicio opțiune computerul îi programează partide doar cu cei de nivelul luiș
    P.S: Eu când vreau adrenalină pe net joc șah, ce-i drept numai bullet (timpul maxim însumat pentru propriile mutări – un minut, timpul mediu pentru o mutare 1,3 secunde în cazul meu. Rating maxim obținut 1901 puncte. Doar mă laud)

  14. #32

    Maine il sun pe saracu bunica-meu. Cat s-a chinuit sa ma invete, cat a avut rabdare, cat a facut fix ce spuneti voi aici, mai castiga, ma mai atentiona, mai pierdea…Ca la carte.

    Da’ ai cu cine? Nu se lipea de loaza.

    Am mai incercat eu sa ma apuc timid prin facultate, ca aveam un coleg maniac si eu ma credeam baiat destept. Ba si am luat-o construit asa, cu jucat tutoriale, cu mutari, cu exercitii…Nimic, nada, niente…..mut calu’ in diagonala si Capablanca e filmu’ ala cu “play it again, Sam”
    Si culmea e ca la Bridge sau alte jocuri din astea de caposi ma cam pricep, am si card negru de la baieti, premiant pe sate si mai multe nu…Cu toate astea la sah sunt tufa de venetia data cu tamaie.

    Zic asta sahistilor cu puradei care par neinteresati: nu va faceti sange rau! Nu sunt nici ei de vina si nici voi.
    Ii duce capu’, da’ programeaza in alt limbaj.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam