Am mai întrebat eu pe tema asta pe aici, dar revin, pentru că a trecut ceva vreme. Am un server acasă, unde rulez plex, cu filme exclusiv cu licență. Problema e că e pe windows și accesul la el este îngrozitor, și Chrome Remote, și Teamviewer merg la fel de obositor.

Am mai căutat NAS-uri, dar nu am găsit, la prețuri decente, ceva care să îmi permită să rulez multiple instanțe de plex simultan, în jur de 3, fie el local sau remote. Alea care au 2GB nu merg, vă spun sigur.

Întrebarea e, a mai apărut ceva nou, este vreo soluție smart sau îmi iau un PC mai puternic, pun un windows LTSC pe el și aia e? (nu, instalatul de OSuri de servere nu e o treabă)

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Synology DS220+, i-am pus 18GB de ram, merge blana (se pot pune si 34 GB neoficial dar cred ca e overkill.)
    Are suport de Docker, poti sa pui o mie de instante de plex daca vrei.

  2. #4

    Nu știu, nu mă pricep.

  3. #6

    Mai mult de 1-2 streams cu un nas nu o să obții (been there, done that). În plus, dacă ai colecția mai bogată, o să vezi că îți cârâie și la un singur stream când face indexarea/actualizarea.
    Eu aș recomanda Nvidia Shield Pro pentru tine că e mai simplu de gestionat. O altă variantă este un mini pc (gen Intel Nuc). Dar nu Nuc, ci unul de la Asus cu cpu AMD Ryzen (le găsești pe la pcgarage).
    Ca idee eu am un Nuc mai vechi și duc vreo 3 stream-uri decent cu el (cu Linux pe el, fără interfață grafica), dar tot îmi face cu ochiul unul din alea de la Asus pentru că au cpu mai eficient cu performanță aproape triplă și consum de energie mult redus.

    • #7

      Nu-s de prin domeniu, dar eu cred ca NUC-urile nu-s tocmai potrivite pentru asta. Se prăjesc cam repede (SSD-urile), neavînd ventilator. La vapor din 5 bucăți (cu I5 și 256 gb) au căzut 2 în mai puțin de 2 ani și ăia nu fac distribuție video ci doar muncă de birou și eventual văzut vreun porn mai slab.

    • #8

      Depinde de cum faci stream, de ce tip de procesor ai pe NAS si daca faci decodarea client side sau server side.

      Cat despre partea de indexare, exista multe tool-uri care fac indexare on-the-spot pentru modificari (in esenta se foloseste de inotify).

    • #9

      Având în vedere că NUC-ul pe care rulează acum Plex e de prin 2016 și vreo 3-4 ani l-am folosit pe post de server de esxi cu vm-uri virtualizate pentru niște training-uri iar acum face pe plex serverul de vreun an fără nici o problemă, aș spune că e suficient de bun pentru asta.

      Că am uitat să precizez, dacă vrei să-ți faci o idee, caută cpu-urile pentru jucăriile pe care vrei să le iei pe www.cpubenchmark.net (pentru jucăriile care nu au cine știe ce gpu, adică majoritatea NAS-urilor sau mini-serverelor gen NUC ). Nvidia Shield e un caz aparte, Tegra X1 de pe el face transcoding suficient de bine.

    • Doar o intrebare: De ce nu recomanzi un intel nuc? Probleme de anduranta, pret sau altele?

    • #11

      Radu, NUC-ul face transcoding hw la nivel de GPU integrat si o face foarte bine. Daca procesorul are quicksync, in functie de generatie, suporta mai multe formate video si face transcoding mai bine decat Shield-ul.

    • #12

      1. Recomand Asus pentru că Ryzen e mult peste cpu-urile de la Intel (alea din seria 11 se mai și încălzesc ca naiba).
      2. Nu am zis că Shield face transcoding mai bine, am zis doar că, strict pentru modul în care vrea Cetin să îl folosească, e mai potrivit. Are deja un OS cu o interfață grafică ușor de utilizat și potențial mai mic de a crea probleme decât un Windows pus pe un miniPC (omul deja a menționat că nu vrea să pună un server-os pe el). E un compromis acceptabil zic eu.

  4. #13

    Un Nas isi face treaba bine pentru ce a fost gandit (file storage, backups, torrents, RAID sau JBOD, etc etc).
    Asa ca alaturi de NAS-ul ala daca vrei streaming video pune o scula de streaming. Eu folosesc un mac mini cu un I5 Dual Core si 8 GB ram care face o groaza de treaba prin casa (Plex, VPN, Own clowd, Time Machine backups, ceva rsyncuri si diverse chestii virtualizate – in general legate de storage de muzica – beets, acustid, nebunii) in care sunt infipte 3 discuri usb (da! ma tog gandesc sa-mi iau/fac si un nas) de 3Tb de la Seagate. Merge de 8 ani non-stop fara probleme
    Din cite am constatat PLEX face transcoding in anumite cazuri, iar pentru un transcoding eficient cind ai mai mult de 2 clienti e nevoie si de o placa video, banuiesc ca de asta te lovesti. Transcodingul porneste de exemplu cind vreau sa vad pe un Iphone un AVI de exemplu. O placa video ajuta in majoritatea cazurilor. Plexul meu serveste 2 clienti fara probleme. Am auzit povesti faine despre Synology tot cu plex care poate servi on the shelf 3 4 clienti fara mare efort ex: 2 TV-uri amart, 2 tablete) dar cred ca sunt importante si dispozitivele, cit de “smart” sunt.
    Varianta cu o masina dedicata cu win si o nvidia (vezi ce recomanda plex pe la ei) dar alaturi de NAS te va ajuta cel mai mult, acunde-o intr-o debara si lasa-o sa merga.

    TL;DR – tine NAS-ul pentru storage si file management, ruleaza aplicatiile consumatoare de resurse CPU si GPU (Plex de ex) pe o masina dedicata.

    Intrebare – cum adica filme cu licenta? Rip facut de tine si stocat? Nu intreb in mod ironic….

    • #14

      Plex in principiu iti transcode cand clientul nu are viteza suficient de buna sau daca ai video cu 10 bit color sau 4k cateodata. La majoritatea filmelor/serialelor nu face nimic.
      Astea fiind zise nu-ti trece nicio placa video pt uz normal, am un Xeon 1260L si tine linistit 3 stream-uri de transcode separate fara sa faca urat.

    • #15

      de asemenea se poate aloca o parte din memoria ram pentru a face transcodingul prin el in loc de ssduri.

  5. #16

    Din același motiv eu am ajuns la un nVidia Shield pro plus un qNap (cu 4GB- dar tot e degeaba că au pus procesoare de rahat pe ele) prins la ofertă. NAS-urile care duc 3-4 streamuri simultan se duc în bălării ca preț.

  6. #17

    @cetin raspunsul scurt e NU.
    Daca iti iei PC si pui un windows pro pe el (din aia la 10E de pe arhiblog) il poti accesa prin RDP din orice colt alt retelei 😀

  7. #18

    De ce vrei sa rulezi mai multe instante de plex pe el? In mod normal pe server rulezi o instanta de plex server si apoi ai clienti care se conecteaza la el (TV, laptop, telefon, xbox etc).
    Windows e cel mai prost OS pt chestii care vrei sa mearga non stop si sa le accesezi remote.
    Ca si hardware pot recomanda un HP microserver, sunt compacte, bine facute si HW bun in ele.
    Gen 10: www.senetic.ro/product/P16006-421
    Gen 8: daca gasesti pe OLX cumva unu cu procesor Xeon.
    Ca OS poti pune si Windows dar honestly Unraid e de 10 ori mai usor de instalat si configurat. Efectiv copiezi imaginea pe un stick si pui serveru de booteze de pe USB that’s it.
    La instalat plex, radarr, sonarr etc ai un plugin din care-i zici ce sa instaleze.
    Daca vrei sa adaugi drive-uri doar le infigi in server si dai “Add to array”, nu conteaza ca sunt diferite.
    Configurezi toata dracovenia in 2 ore.

    • #19

      Si eu am HP Gen 8 cu OpenMediaVault iar Plex ruleaza in Docker (am multe chestii in Docker in afara de Plex).

      Merge de rupe. Dar ce-i drept nu am mai mult de 1 instanta de Plex concomitent, nu prea inteleg cam care ar fi use case-ul aici, ca am un singur TV iar la prieteni nu dau Plex remote.

      O alta varianta este cu server + media player… nu mai stiu ce media player e mai bun acum, probabil Shield, eu am un Popcorn Hour care a mers fara cusur 7 ani pana am luat TV smart cu Plex pe el si nu a mai fost nevoie.

  8. #20

    un Synology cu Ryzen care sa faca ce vrei tu este pe la 6000 de lei.
    Varianta ieftina pe windows: intel nuc i5, bagi in el 2 hdd de 1tb (1x M2 si un SATA), si aia e.
    Sau un OS dedicat pentru NAS, stiu este o bataie de cap suplimentara, are nevoie de mentenanta destul de regulata si necesita un set de skiluri specifice linuxarilor.
    Ieftin si fara batai de cap… Windows.

  9. #21

    Eu am cumpărat acum mulți ani un QNAP 251+ , cu procesor x86 – celereon quad (cpu x86 era condiție sa meargă serverul plex web ) . Am înlocuit cei 2G RAM cu 8 G RAM si am cumpărat 2 HDD enerprise ( net superioare vs RED ).
    Cred ca daca principalul tău scop este PLEX trebuie sa cauți cel mai ieftin QNAP cu x86 ( posibil tot QNAP sa găsești ) si apoi sa ii faci upgrade la RAM . Exista șurubelnițe cu vârf cauciucat daca garanția este o problema deși nu vad de ce ar fi la upgrade de RAM .

  10. Ah, un alt deținător de filme exclusiv cu licență. Salutări, stimabile!

  11. Salut. Eu sunt total paralel asa ca vreau sa intreb si eu.
    Care e avantajul acestui setup fata de a rula filmele de pe un laptop de exemplu?

    • #24

      Pentru că el vrea să vadă conținut diferit pe dispozitive diferite. Copiii văd ceva la TV, el altceva pe alt TV sau pe telefon, iPad etc, toate din același HDD.

  12. #25

    Poți să-ți iei un Raspberry Pi. Nu te ajută cu nimic în cazul tau, dar e fun să te joci cu el și nu-l sugerase nimeni încă.

  13. #27

    Solutia mea este un router Asus bun (AX-88U sau AX-89X) si cu un HDD portabil + aplicatia Infuse (este pe AppleTV, iPhone, iPad, Macbook). Infuse are interfata mai buna decat Plex si ruleaza orice video direct fara encodare. Si asa nu am nevoie sa tin un PC/NAS deschis non-stop.

  14. #28

    Stiu c-ai zis NAS, da’ eu iti recomand Porche Panamera. Acu’ faci cum vrei…

    • #29

      Sunt de acord cu Mos Crăciun > “Acu’ faci cum vrei” … Am auzit că Loganul este mai bun 🙂

  15. #30

    Cum s-a mai spus sus…cu NAS e mai greu..mai ales cu mai multe sesiuni din surse de peste 720P.
    Aici este o lista cu modele de NAS si ce suporta ele pe partea de transcoding: docs.google.com/spreadsheets/d/1MfYoJkiwSqCXg8cm5-Ac4oOLPRtCkgUxU0jdj3tmMPc/edit#gid=1274624273

    Varianta 2… PC cu Unraid pe el si CPU potent (sau GPU)
    Ei recomanda pentru 4k HDR un CPU de 17000 puncte in PassMark: support.plex.tv/articles/201774043-what-kind-of-cpu-do-i-need-for-my-server/?_ga=2.6591858.1958264652.1560178819-668607207.1553270397

    Eu, dupa ce le-am incercat pe toate (NAS, Win Server, Linux server) am ramas pe Unraid fiind foarte simplu de configurat si ofera o groaza de alte beneficii.
    Rulez fara probleme 3 sesiuni de transcode de pe un Ryzen x3900 cu 16GB ram + 10TB storage..de la 4 incepe sa comenteze.

    In momentul de fata singura buba au ramas TV-urile smart care stau prost la partea de retea. Placile sunt de 10/100 si nu fac fata pa bitrate, iar pe WiFI cam la fel.

  16. #31

    DiskStation DS1520+. De la o varsta vrei sa-l pui acolo si sa uiti de el. Eu zic sa-l cumperi de BF iar daca nu esti multumit de el – retur. Simplu si eficient.

  17. #32

    Solutia mea este un PC mai vechi i7 gen 3, cu Xpenology instalat (e practic un synology instalat pe PC,deci ai putere de procesare, rami,diskuri cat nu ti-e rusine sa bagi).
    Am prins 5 streamuri din care 3 transcodate, nu erau probleme.Pentru transcodare la plex cu placa video iti trebuie si subscriptie premium,altfel nu merge.
    Am pe el multe chestii pe langa plex,docker, vm-uri, camere de supraveghere.
    Recomand.
    Aici gasesti detalii xpenology.com/forum/

    • #33

      Daca ai multe chestii de pus pe el, da, dar altfel, sa pui un core i7 de generatie mai veche e un pic overkill dpdvd al consumului de energie. Daca faci calcul pentru un pc care consuma 200W deci cam 1200 lei pe an, vs un NAS dedicat care consuma cam 30-40 deci, 200-250 lei pe an, iti amortizezi diferenta de cost pentru hardware in cca 1 an. Eu imi pusesem XPENOLOGY pe un Core 2 duo si dupa ce am masurat consumul am trecut pe un sistem cu J3455…

  18. #34

    Salut,
    Dupa cum spun si altii in comentarii si in plus si dupa experienta mea proprie, un NAS care sa mearga mai bine ca un PC windows, e foarte scump.
    Spui ca merge greu TeamViewer si Chrome Remote. Dar daca vrei sa-l accesezi din reteaua interna, RDP integrat in Windows merge cel mai bine. Intr-adevar, trebuie Windows 10 PRO, nu Home. Iar daca vrei sa-l accesezi din afara retelei, poti incerca si AnyDesk, mi se pare ca merge mai bine decat TeamViewer.
    Ca setup, eu am un Windows 10 PRO, pe care am instalat StableBit DrivePool.
    Avantajul DrivePool fata de un RAID (cum face un NAS) este ca poti sa faci mirror doar pe anumite directoare, care ti se par importante, nu trebuie sa faci mirror la nivel de disk. In plus, nu trebuie sa ai diskuri de acelasi size, eu am 4 diskuri, 2 de 2TB, 1 de 1TB, 1 de 4 TB. Am niste directoare importante, care sunt replicate automat de catre DrivePool pe 2 sau mai multe diskuri (configurabil) iar restul, daca se pierd nu e paguba.
    DrivePool poate fia achizitionat ca atare, sau in bundle cu Scanner si CloudDrive. Si ele sunt foarte folositoare, mai ales Scanner, care iti da alerte cand e pe cale de a crapa un HDD.
    Si eu fac streaming, dar nu cu Plex, ci cu Universal Media Server (Plex e mai bun, dar Universal Media Server e free). Ca sa mearga bine mai multe streamuri de Plex simultan, probabil iti trebuie un CPU mai puternic, ceea ce e relativ usor de asigurat pe un PC, dar mai greu pe un NAS. Sau, dupa cum ziceau si alti comentatori, daca Plex poate folosi placa video pentru transcoding (nu stiu, nu am investigat), atunci o placa video ar imbunatati performanta.
    Sunt de acord cu tine, un OS Windows Server e overkill, dar cu Windows 10 PRO poti sa iti rezolvi nevoile, fara NAS. Daca te intereseaza mai multe detalii, iti raspund cu placere daca pot.

    • #35

      si plex e free

    • #36

      My bad, ramasesem cu impresia ca Plex nu e free. Acum vad ca e free dar au si varianta premium cu mai multe optiuni.

    • #37

      plex server e moka, e pe bani playerul

    • #38

      Plexul ala pe bani, cu Plex Pass are o chestie utila, si anume, suport pentru hardware transcoding. Chestia asta, in anumite conditii, face toti banii.

  19. #39

    Și eu fac streaming cu Plex (exclusiv filme cu licență) pentru că mi s-a acrit de 4 abonamente de streaming.

    Ai încercat să dezactivezi din server orice transcoding? Asta va forța televizorul să preia nativ și aia e. Oricum cam orice video cu licență tragi de pe net, e codat cu codecuri suportate de smart tv.

    Problema e că uneori se gândește el să îți optimizeze streamul și bagă transcoding. Cu el dezactivat n-am avut probleme.

    O altă șmecherie e să îi zici să le facă transcoding în background, doar că îți consumă spațiu. Așa el când detectează ceva nou, îți face imediat transcodingul și tu când te uiți la el doar selectează unul din fisiere și gata.

  20. #40

    www.evomag.ro/retelistica-network-attached-storage/qnap-nas-qnap-ts-251d-2g-2-bay-uri-gigabit-procesor-dual-core-2.0-ghz-2-gb-so-dimm-ddr4-alb-3794881.html
    E singurul NAS găsit acum pe stoc cu procesor X86 la care poți pune cel puțin 16G RAM si care este pana in 2000 Ron (Pricy zicea sa mai aștept) . S-au scumpit mult 🙁 . Pe celeron quad core merge 2 filme in paralel fără probleme , nu am încercat 3 pana acum .

  21. Hai să râdem, până la ăsta din screenshot am folosit un proliant DL360P. Stau la 5, vara puteai să auzi serverul de pe aleea care trece prin fața balconului unde era pus serverul.
    Am scos scos hard disk urile din el și a plecat într o lume unde probabil se laudă că a lucrat mai mult ca orice server în viața lui.
    Acuma… la ce ți trebuie ție, NAS e o soluție…elegantă. Pe bani pe care nu i face. Pe 5-7 sute de lei iei un refurbished cu încă vreo 10 ani de viață, cu 6 porturi sata plus o căruță de USB uri. Consumul de curent e de tot râsul, e silențios (nu ca un NAS dar hai să fim serioși, un colț în debara îi găsești).
    Un miditower (Thinkcentre aș zice eu) și ai terminat discuția.
    Dacă vrei un I5 4500 cu 8GB DDR3 RAM, ți l fac cadou, vine cu sursă de 500… pla mea, e un calculator decent pentru ce vrei tu să ți faci. Bagi hard diskuri în el, pui OS ul și uiți că există. Ăăă …asta bineînțeles dacă nu te deranjează că a împins 80 de tera de pornău pe torenți în vreo 12 luni de carieră. Nu l mai
    folosesc acu. Altfel, merge la pachetul de donații pregătit de sărbătorile astea.