Sunt foarte convins că au venit la ea colegii mai tineri, să o convingă să îi cheme la muncă, de acasă, ca să mai fure meserie. Știți cum e la bancă, e ca la tâmplărie, te uiți la colegu cum face excelu, mai furi și de la colega puțin, mai surprinzi niște discuții și gata, devii calfă, nu mai ești ucenic.
Haios e că asta vine de la banca care și-a închis sucursalele, anunțând cu surle și trâmbițe că ei pariază pe online și restul de mizerii.
Sigur, dacă o scuturi pe Mihaela Ioniță, afli că, ce mai probabil, are ea, șefii ei sau cineva din bula ei, afaceri cu spații de birouri, probabil căpușând exact angajatorii/partenerii de business.
Da, sigur sigur, tineretul se înghesuie să meargă la birou.
SĂ FURE MESERIE!
NOU
A vorbit ca sa nu taca.
NOU
Are si doamna un coleg mai tanar care ii fura meseria si te bagi tu repede peste relatia lor profesionala.
NOU
oricum in ultima vreme nu se mai angajeaza decat seniori in mare asa ca nu stiu ce meserie ar fura, probabil cum sa subangajeze asiatici si sa aiba doua trei joburi de acasa? pai pentru asta nu e nevoie de venit decat 1 data la 2 saptamani, mai fac si aia cu co-working spaces un ban.
ce, a devenit doamna indezirabila si nu mai are cine sa o incalzeasca sau racoreasca(dupa nevoi)?!
NOU
Măi… Ei nu vor să facă așa ceva, dar dacă angajații cer să se impună. Poți să te opui voinței oamenilor?
NOU
Nu mi se pare 100% fals, eu cred ca as fi fost mai slab la ceea ce fac daca imi incepeam cariera in timpul pandemiei, la inceput mai prindeam chestii legate de munca la tigara, la pauza de masa etc., dupa aia cand a venit boala cu frezoane peste noi eram capabil sa muncesc independent si nu-mi mai pasa prea tare.
Acum merg la birou cand am chef si asta pentru ca echipa e destul de unita si in general ne mai intalnim si in timpul liber sa bem o bere (relatii inchegate tot inainte de pandemie). Nu stiu cum ar fi, dar parca nu mi-ar face aceeasi placere sa lucrez cu niste oameni pe care nu-i cunosc aproape deloc, m-as simti ca un robot.
NOU
Pauza de tigara a fumatorilor e unul dintre “cancerele” muncii la birou/fabrica/corporatie etc. Pauza de cafea e al doilea…Colegii sunt al treilea.
Pe aceasta cale, urez sanatate bucatarului chinez care nu s-a spalat pe maini dupa ce a transat porcul infectat cu guano de liliac care muscase un pangolin, ca din 17 martie 2020 am lucrat numai de acasa si tare bine e. Practic am invins cancerul, de trei ori.
NOU
@Covidiu
Subscriu. Pandemia mi-a imbunatatit considerabil viata. Nici nu stiu cum am suportat atatia ani sa merg zilnic la birou (si cu naveta de 3 ore/zi). Acum merg la birou o data pe saptamana si tot mi se pare prea mult,
NOU
M-am lăsat de fumat pentru ca nu a mai fost nevoie sa vin la birou sa socializezi cu diverși colegi angajați aiurea în tramvai și care habar nu au pe ce lume trăiesc și au așteptarea să îi șteargă alții la cur. Asta în condițiile în care, dacă ar fi să crezi ce scrie în CV-ul lor, Steve Jobs a încetat meserie de la ei.
Uite cum mă țin de gard ca să frec ridichea la birou în numele socializări. Iar treaba facem mâine. Pentru ca asta e visul umed al oricărui angajat cu experiență, pe care îl așteaptă o familie acasă. Sanchi.
NOU
Am pățit săptămâna trecută.
UK, companie cu sute de angajați care lucrează de acasă, mergem la birou o dată pe săptămână (alte echipe de 2 ori). Căutăm pe cineva să înlocuim colega gravidă, ultimul interviu cu o doamnă/domnișoară – în echipa de DIGITAL. În interviu, eu, managerul meu și ea. Ajunge să ne întrebe dacă este vreo problemă să meargă la birou de 3 ori pe săptămână, poate chiar de 4 ori. Ar ajuta-o să se conecteze cu colegii și celelalte echipe, și i-ar plăcea să ia parte la cât mai multe ședințe în persoană.
Nu am știut cum să-i închid mai repede.
NOU
Se pare ca respectiva vrea sa ramana gravida cat mai rapid, de-aia vrea la birou chiar si de 4 ori pe saptamana.
NOU
N-am inteles care e problema daca asta isi dorea? Fiecare om e diferit, unii mai introvertiti, altii se concentreaza mai bine la birou.
NOU
Duduia fură curent…
Am intalnit si eu juniori care au cerut sa se vina mai des la birou. Dupa ce s-a venit, si-au dat seama ca n-a fost chiar cea mai stralucita idee: drumul pana si de la birou ca timp si conditii, pranzul scump si de multe ori mic/ prost etc. Din pacate optiunea de intoarcere la remote nu mai e la fel de disponibila…
NOU
Boss, asta e din categoria găina bătrână și morcovu tânăr.
O spun din proprie experiență, nu mă laud.
Și eu am fost în situația asta, cu o colegă cu experiență. Făceam schimb de experiență, chiar și de 2-3 ori pe zi.
Of, ce vremuri frumoase…
NOU
Fa si tu un guest post, nu ne lasa asa neterminati
NOU
Il stiu pe Gicu, am fost colegi la Fluid Group Haga, si eu as fi vrut sa fac schimb de experienta de fluide cu o milfa daneza, dar eu lucram in alt departament, spalam aurul lichid de pe langa pisoare, n-aveam timp de vascozitati….
NOU
Doamna de la HR e de acord cu angajarea unui tânăr care nu prea multe din ce se face pe-acolo, dar care promite că va sta la birou zi de zi 9-10 ore?
NOU
Așa ceva nu există!!! Am avut și eu colegi (mai tineri sau nu) care voiau să meargă la birou… MINUNE, nu i-a oprit nimeni. Adică nu trebuie să “impui” zile de birou. Biroul e acolo, cine vrea e liber să și doarmă pe tastatură. Asta și discuțiile cu “salvăm planeta”, dar îi punem pe sclavi pe drumuri, sunt cele mai mari mizerii debitate de niște vite sterpe.
NOU
De la birou nu fur meserie. Fur hartie igienica. Sa me sterg pe … scuzati… gura
NOU
Pe vremuri era cu furtul meseriei, acum s-a ajuns la furtul sculelor.
NOU
Imi aduce aminte de o cearta pe care o am recurent cu seful meu care insista obositor de mult sa imi creasca salariul, cu toate ca i-am explicat ca nu as face decat sa cheltuiesc mai mult si nu ar avea sens. As impovara inutil firma dpdv financiar.
NOU
Intr-un final pun pariu ca seful a cedat. Nu degeaba e el sef, stie ca cel mai inteligent cedeaza.
NOU
E mai complicat de atat.. Reusesc sa il tin sub control cu amenintarea faptului ca banii in plus ma obliga moral la ore suplimentare, despre care nu il anunt ca sa nu trebuiasca sa le plateasca si pe alea.
NOU
Ce le mai place astora sa se foloseasca de cei mai tineri/mici care sunt la primul job pentru a transmite ce vor ei de fapt. Sigur, ala e tanar, abia a terminat facultatea, are nevoie sa vada oameni ( poate ) sa cunoasca oameni si i se pare si cool sa munceasca de la birou. Apoi vede cum e sa respecti programul zi de zi ( el cred ca e ca in facultate, cand de multe ori nu se ducea la cursuri ) si isi da seama ca a gresit. Mai sunt si cei care sunt singuri sau au ramas singuri in/dupa pandemie. Aia vor la birou cam din acelasi motiv ca primii: sa vorbeasca cu oameni, sa mai stea la o cafea. Dar ai avor o perioada, dupa un timp li se ia si ar vrea in work from home, ca s-au combinat deja. HR-ul insa foloseste toatea astea pentru ca sefu i-a zis ca ei platesc 1 mil de euro pe an pe birourile alea, si s-au saturat sa le vada goale si, daca renunta la contract, pierd o caruta de bani. De-aia se doreste intoarcerea la birou, nu din vreo dorinta de a fi bine angajatilor.
NOU
Un head de la HR nu e de ignorat, sa nu ne grabim cu concluziile!
NOU
“Nu știu cei mai în vârstă cum e cu tinerii” ar zice @nea_zăpadă.
NOU
de aia se duce totul de rapa in tara asta. toti fura cate ceva de la locul de munca. sa-mi bag picioarele daca inteleg. cand o sa se opreasca asta cu furatul? cand?
NOU
Ce-as mai comenta ….
NOU
Chiar nimeni nu a citit “furatul miresei” si se gandea ce plm se intampla?
Asa de obosit sunt…
NOU
Daca firmele vor ca oamenii sa se intoarca la birou, ar face bine sa inceapa sa ofere beneficii atragatoare. Sa asigure macar masa de pranz si decontul de transport sub forma unor beneficii extra fata de pachetul salarial standard. Si parca tot n-ar fi suficient sa justifici 2 ore pierdute pe drum.
NOU
Ca bonurile alea de masa pentru ce or fi date? E ok dacă le taie cat angajații lucrează de acasă și fac mâncărica la oala?
Eu zic ca trebuie regândite prioritățile dacă cineva se duce la birou motivat de o masa la prânz…
În pandemie era scandal ca angajații stau acasă și consuma curent, trag apa mai des, consuma caldura..sa li se deconteze sau sa vina la birou ca nu se mai poate. Acum vor sa stea acasă neapărat, dar tot sa li se deconteze.
Sa curgă minusurileeee
NOU
@Alex, bonurile de masa sunt date ca sa isi mai scada firmele costurile cu salariile, nu ca sa ii ajute pe angajati. De parca cand muncesti de acasa nu trebuie sa mananci…
NOU
nu mai știu cât sunt bonurile (ultima oară când am avut la privat valoarea unui bon era 13 lei, acum am indemnizație de hrană de 16,5/zi), dar cel mai ieftin prânz de cantină, într-un oraș mic a depășit cu 5-10-15 lei valoarea unui bon.
cel mai ieftin meniu de prânz e 25, cel mai ieftin fel 2, luat separat e 20, cea mai ieftină ciorbă luată separat e 15. vorbesc de un oraș mic, nu bucurești.
NOU
@Alex: exact cum zice si Ady-P, iti poti da seama de un trend. De ce bonurile la majoritatea corporatiilor nu sunt maxime (spre exemplu, eu am bonul de 15), iar la firme mici sau fabrici sunt mari (spre exemplu, mama unei colege e croitoreasa si are bonuri de 35).
NOU
Valoarea maxima a bonurilor e 40 lei însă media în piata(la corporate am date) e de 25-30.
Punkreas: E normal ca bonul la croitoreasa, în fabrici, sau pentru low income people sa fie maxim. Dar pentru un corporatist care se lauda pe la zoso ca face 4000 de euro pe luna e jenant sa fie cerut cu atâta ardoare sa se mărească bonurile cu 5 lei sau sa li se dea prânzul ca să vina la birou
În plus, angajatorul nu trebuie sa te hrănească toată ziua. Se presupune ca dimineața te trezești, îți faci micul dejun etc. Iar seara la fel îți gatesti. Ah, ești adeptul mancatului în oraș toată ziua (cum fac mulți dintre colegii mei) e normal sa dai minim 100 de lei pe zi pe mancare. Dar nu te plânge la angajator sa iti plătească el mesele!!
Și mie îmi plac beneficiile la locurile de munca însă e foarte in trend cerșitul și entitlement-ul. Mai nou toată lumea e nemultumita orice ce ar fi, oricat a ar primi
NOU
bro, probabil lucrezi la HR. lumea nu “primeste” nimic, ci e platita pentru munca efectuata si e foarte bine ca se cere ca munca sa fie rasplatita. a, e nasol, cresc cheltuielile firmelor si scad profiturile anuale? e greu, asa e.
NOU
Cetin, n-ai inteles ce am vrut sa zic și arunci si tu placa aia cu “Huo, lucrezi la HR” în loc sa pleci urechea sa asculți realitati din mai multe parti.
E normal ca lumea sa ceara și chiar incurajez aceasta practica (n-ai ideea câtor oameni le-am mărit salariile mult peste ce le-a dat corporația initial sau am făcut alte mici chestii care i-au ajutat)
Ce nu este normal însă e sa nu ai capacitatea sa intelegi ca daca o companie iti spune ca ai X beneficii, trebuie o singura data pe saptamana la birou etc. ca asa vrea compania… accepti sau te duci în alta parte.
Munca este plătită prin salariu, beneficiile nu se numesc asa degeaba. Poate greșesc eu, dar eu nu pot sa înțeleg frustrările oamenilor pe temele astea. Vrea angajatorul sa te cheme la birou cat vrea pla lui, își asuma ca ii pleacă X%(deși nu pleacă, mai mult dau din gura). Tot ce nu e obligatoriu prin lege e discutabil și nu trebuie sa genereze frustrări de nici o parte, e just business.
Mno, am zis sa ma bag în seama pe un subiect despre care știu foarte multe și în detaliu, dar dacă se încurajează hate-ul și cancan-ul… ma retrag elegant
NOU
deci HR, am ghicit corect. Beneficiile se numesc asa pentru ca voi vreti sa induceti oamenilor ideea ca cineva le da chestii de pomana, din bunatate. Insa sunt doar salariu si salariu echivalent, masurat in asigurari medicale, bonuri de masa si alte kkturi, lucruri pentru care firma primeste deduceri de impozit de pana la 100%, in unele cazuri.
Asa ca da.
NOU
M-ai nimerit cu precizie elvețiană.
Beneficiile nu au cum sa fie salariu și nici angajații nu ar vrea sa fie introduse în salariu. De ce? Pentru ca primesc mai puțin bani dacă se face asta.
Ce știi tu cu deducerile alea de taxe e ceva dar logica iti scapa. De obicei deducerile sunt în favoarea angajatului, nu un favor făcut companiei (vezi taxele de la tichete de masa, de vacanta etc).
Și e normal sa fie asa, pentru ca în cazul în care, sa zicem, ai bonuri de 400 lei lunar, te costa 80 de lei taxe(pe legea noua), dacă s-ar da la salariu 400 lei net, cheltuiala e de aproape 600.
Asta se aplica pentru aproape toate beneficiile pe care le consideri tu salariu echivalent.
Oamenii vor beneficiile astea. Dacă o companie ar decide sa adauge NET-ul din beneficii la salariu și sa ofere 0 beneficii dar salariu mai mare i-ar ocoli toți angajații iar cei actuali ar veni și s-ar vaita pe bloguri ca ce muisti sunt patronii.
Asa ca nu.
NOU
da, cu siguranta. problema ta e ca ti-ai ales o cariera unde vei fi injurat tot restul vietii. pari tanar, ori te tabacesti, ori treci in tabara oamenilor muncii
NOU
Alex, cred ca punctul cheie era ca firmele au tendinda sa descrie beneficiile ca pe o chestie data din bunatatea inimii managementului. Ca si cum eu ti-as da tie 500 de lei pe luna, pentru care nu vreau nimic de la tine, no strings attached.
Pentru absolut fiecare cost pe care il are compania cu un angajat (fie ca e salariu, bonuri de masa, asigurari medicale, decont transport, whateva’), angajatul respectiv trebuie sa produca suma respectiva + ceva extra. Nu e valabila ideea cum ca pentru munca primesti salariu, iar beneficiile sunt o forma de caritate.
Apropo de discutia cu lucratul de acasa, sunt de acord cu tine si Corban. Discutia, atat pt angajator cat si pt angajat, nu e mai complicata decat: iti convine- accepti, nu iti convinte te reorientezi. Aici nu e vorba de salariu minim ca sa fie nevoie de interventia statului ca altfel mor oamenii de foame.
NOU
W, normal ca și beneficiile alea trebuie produse și sunt total deacord sa se dea în cazul în care exista bugete.
Doar ca beneficiile sunt prezentate asa pentru ca sunt folosite drept morcovul care motivează măgarul. Imediat cum începe gloata sa urle, le mai pui 5 lei la bon, le mai dai un mic dejun, poate faci pizza party și se liniștește angajatul.
Asta se întâmplă și din vina angajatului pentru ca îl liniștește ,de ex, faptul ca i se da micul dejun la birou. Dacă lumea nu ar mai cădea pe fenta și ar negocia din prima salariul care ii mulțumește (realist vorbind) nu ar mai fi frustrați ca nu li se dau beneficii.
Toate mizeriile pe care companiile le fac pe lângă salariu sunt doar pentru a tine lucrătorul motivat. O sa repet, tocmai pentru ca știu cum funcționează totul, eu consider beneficiile ca ceva extra, nice to have, dar nu ma frustrează dacă nu le primesc, n-am cafea moka la birou etc.
Războiul asta între angajati și angajatori devine tot mai stupid și fără logica. Ambele tabere se urăsc reciproc si nici una nu face un pas spre armistițiu. Iar asta se întâmplă din lipsa de dorința spre a înțelege ce se întâmplă în cealaltă parte a taberei.
NOU
Cetin, nu lucrez în HR. Use your brain, bre…
NOU
te trollez, sefu, nu am nicio miza in discutia asta:)
NOU
Nu văd noima polemicii on site/remote. Angajator: hula-hula-hula! Nu vor puturoșii de angajați să vină la birou, iar acasă freacă menta. Probabil mai multora, nu doar menta mea. Angajat: hula-hula-hula! Mă cheamă nemernicul de angajator ca să pierd 3 ore în trafic!
Nu vor angajții să vină? Caută alții care vor. Dă-le bani până vor.
Nu vrei să te duci? Nu te duce. Caută-ți în altă parte, unde poți lucra de acasă, de pe plajă, din cireș, de unde ai chef.
Mi se pare ceva ce se reglează automat, cerere și ofertă.
NOU
tanarul acela probabil e poreclit de colegi “buze maro”.
chestia cu munca de acasa e cu dus si intors, nu exista raspun corect pentru ca adevarul e la mijloc. cine munceste la birou, munceste probabil si mai mult de acasa. cine o freaca la birou, o freaca si mai cu spor de acasa.
zilele trecute am rugat o colega sa faca un aviz pentru ceva ce trebuia sa plece la 7 dimineata a doua zi. l-a trimis la 17:30 pentru ca nu a fost la birou sa o pisez la cap. probabil a tras un somnic la pranz. astfel de oameni chiar merita obligati sa vina la birou.
NOU
Situatia e ingrijoratoare. In ultima vreme vad tot mai multi tineri pe strada privind circumspect in toate partile in timp ce se indreapta in pas grabit spre casa cu rucsacii plini de meseria furata de la birou.
NOU
am ras genuin :)))))))))
NOU
#aideplm cat am de injurat cu ing (de hr nu mai zic). iese de minim un guest post…
NOU
Muistele tipice din HR, nu ma mira deloc atitudea asta.Nu cred ca exista specie mai scarboasa intr-o corporatie decat aceste vrajitoare nefutute de la HR, probabil ii este dor de un team building unde sa ii bage mana in chiloti baiatu de la ”aiti”.
NOU
Vaaai nu stiu nici ce sa zic :)))) Noi avem un ritm de lucru mai lent in unele zile si s-ar preta lejer sa lucram de acasa atunci cand se poate, dar nu, trebuie sa venim la birou.
NOU
Eu când sunt serios pe ceva nu mai vad trolleala nici dacă o face Corban, asa de “invested” sunt
NOU
NOU
Awwwwww
NOU
Ahahqhajqhqjqhqhaaghaahaha ce muista.
Head of hr- pescarul sef de serviciu.
Am 2 ani de cand am scapat de joburi la corporatii si nu pot fi mai fericit
Mai merg la inrerview-uri doar sa le spun in fata ca cer aberatii – devine un hobby de-acum.
NOU
macar doamna a mancat cacat la modul gratios
la haznaua de banca unde lucrez eu treaba e mult mai nasol:
– daca nu veniti la birou, ramaneti acasa definitiv
– puteti lucra remote dar NU luni si vineri ca asa vrem noi
– v-am oferit destul daca nu va convine plecati
ah, si hr-ul nostru iti spune ca esti agresiv daca pui intrebari gen “de ce nu oferiti beneficii reale?”