Scris de M.S.

Cât am fost mic, alimentația mea a fost destul de fără carne. Mâncam dimineața un ou fiert cu pâine (țin minte că ceream ca oul să aibă cât mai multă pâine, pe semne că știam de mic cum să treaba cu ”dresul”), la prânz mămăligă cu brânză și smântână și seara pâine cu unt și ceai. Toate astea, cum s-ar numi acum, BIO. Și nu pentru că eram săraci neapărat, ci pentru așa considerau ai mei că e mai bine. Toată copilăria mea am fost foarte slab, de mi se vedeau coastele. Eram, cum îmi place mie să zic, un mândru pui rahitic de dac.

Dar viața mea avea să se schimbe când, la 9 sau 10 ani, a fost invitat la ziua de nume a vecinului meu de palier, Nea’ Jean. Omul era un mare gurmand și își alesese nevasta după un criteriu cât se poate de pragmatic, faptul că știa să gătească bine și îi și plăcea oarecum. El fusese sărac în copilărie și își promisese că atunci când va fi mare, va avea doar mese bogate. Același lucru aveam să mi-l promit și eu, ani mai târziu.

Când am ajuns prima dată în sufrageria lui și am văzut cât de plină era masa, am crezut că sunt în Rai. Rai Uno, nu Rai Due. În centrul mesei trona un castron imens cu pateu de ficat. Pe lângă el erau vreo 4 sau 5 farfurii care conțineau multe feluri de mezeluri, aranjate dichisit și asezonate cu telemea și slănină de casă. Fiecare invitat avea lângă farfuria încă goală plasate 2 castronașe, unul cu răcituri și unul cu salată de icre. Eu nici nu știam ce-s alea ”icre”.

Șocul mare a fost generat de faptul că era atât de multă mâncare, cât nu mâncasem eu în toți cei 9 ani de viață. Mă și întrebam cum rezistă masa și de ce nu se rupe de la atât de multe bunătăți la un loc. Nici nu știam cu ce să încep, toate îmi făceau cu ochiul. Cu toate astea, aveam o rușine să mănânc prea mult, să nu mă fac de râs. Rușinea a dispărut după 20 de secunde, când am văzut cât de bun e kaiser-ul. Am dat gata o farfurie în 5 minute, nici nu-l mai treceam prin muștar. Rudele lui Nea’ Jean se uitau ciudat la mine, dar nu-mi păsa.

La scurt timp am simțit subit că-mi vine rău, așa că am fugit acasă, unde am fost forțat să aplic ”metoda romană”. Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, am revenit pe ”câmpul de luptă”, unde am continuat să ”bobinez” mezeluri, icre și ficat până a venit felul 1. Tot atunci am aflat de la Nea’ Jean că astea sunt doar ”porcăriile” de început și “artileria grea” vine imediat. Și cum a mai venit…

Felul 1 a fost o supă de pui (nu mă dădeam eu în vânt după supe și borșuri, dar nevasta lui era expertă în așa ceva). Atât de bună a fost supa aia, că am lins farfuria cu pâine, spre surprinderea mamei care i-a spus finei lui că nu m-a văzut niciodată să mănânc supă de pui acasă. De fapt, mama le spunea tuturor că nu mănânc nimic din ce gătește ea, ceea ce era adevărat. Nici acum nu o fac, că nu-mi place mâncarea ei, deși e extrem de sănătoasă.

Felul 2 a fost… de mai multe feluri: friptură de pui și/sau friptură de porc. Fiecare alegea ce vrea să mănânce, erau de toate și multe pentru toți. Am mâncat o bucată de carne de porc și am încercat și pui. Garnitură a fost un piure de cartofi, care avea un gust total diferit față de ce piureul de acasă. Ce punea în el, nici acum nu știu, dar tare bun și moale era.

După ce am terminat cu felurile principale, s-a strâns masa. Eu am crezut că, gata, plecăm acasă. Dar nu… Nea’ Jean m-a oprit și mi-a zis că e abia începutul și acum vine desertul. Eu prin desert înțelgeam o prăjitură, Nea’ Jean înțelegea o cofetărie întreagă. Așa că aveam de ales dintre cornuțele cu rahat, negrese, sărățele, care erau doar ”antreurile”. Desertul ăla adevărat era un tort făcut de nevasta lui, foarte frumos aranjat cu tot felul de decorațiuni.

La final, se ronțăiau semințe, covrigei și alune și abia după ce era ghiftuit pentru un an întreg, te lăsau să pleci acasă. Bine, oamenii mari aveau și băutură la discreție, făcută de Nea’ Jean la țară: vin roșu, tuică sau rachiu. Eu beam apă minerală (mai scăpam și vreo 2 pahare de spriț, că insista toată lumea la mama) și suc făcut din sirop la 1 leu (nu din ăla la plic, din ăla la sticlă).

Treaba asta a continuat mulți ani, în care mă bucuram de fiecare dată când mergeam la masă de Sfântul Ion. Au fost și ani când aveam noroc și mergeam și la ziua nevestei lui (15 octombrie) sau la pomenirea morților, când mâncam la fel de bine, dar nu puteam spune bancuri. Cu cât au trecut anii, nevasta lui era tot mai bolnavă și se chinuia tot mai mult să facă mesele bogate, dar nu scădea stacheta. An de an, masa părea din ce în ce mai bogată. Am zis că atunci când voi fi mare, voi avea și eu masa plină.

Într-un an, a mai apărut un ”antreu” pe listă. Nea’ Jean a afumat cârnați în spatele blocului și așa ne-am trezit cu 2 sau 3 farfurii pline ochi cu cârnați. Să fi fost vreo 30 în fiecare farfurie. Tot ce îmi mai aduc aminte, e că eu am mâncat 20 de cârnați, atât de buni erau. Nici nu mai era vorba de foame, ci de plăcere. Mâncam cot la cot cu finul lui și a fost și primul an când am udat masa cu vin neatins de apa minerală, că eram deja major.

Ultimul an în care m-am dus la Nea’ Jean de ziua numelui a fost oarecum trist. Nevasta lui era deja destul de bolnavă și se chinuise mult să facă mâncarea. Mi-era cumva jenă că se chinuise atât de mult pentru noi, deși nu era obligată. Chiar dacă s-a și plâns la masă, a fost totuși un eveniment încă mare. Nevastă-sa s-a prăpădit în vara aia și, odată cu ea, au murit mesele bogate de Sfântul Ion. Au mai rămas telefoanele de ”La Mulți Ani!”, date în fiecare an. Nea’ Jean s-a mutat la rudele din orașul natal și vine rar pe acasă.

Dacă am mai făcut greșeli de scriere, să mă ierți, dar am și eu ADHD și nu am răbdare să mai trec a treia oară peste text. Zi bună!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

47 comentarii Adaugă comentariu

  1. Trist final… ce viata trecatoare avem! Este numita un abur ce se arata putin si apoi piere, un lat de palma, un sunet, etc. (Mancarea conteaza mai putin. Iar imbuibarea e de-a dreptul rea)

    18
    • #2

      Rog frumos pe domnii de la Google Recaptcha să înlocuiască testul “Ești Robot?” cu testul “Ești Mahmur?” că am vrut să dau comandă de pateu vegetal și mi-au venit 10 cutiuțe de mâncare de pisici. Iar coana Tanța a zis să le mănânc eu.

      35
  2. #3

    De cand e painea sanatoasa?

    8
    • #4

      Dintotdeauna. Dar nu din aia cu coloranți, conservanți și amelioratori…

      32
    • #5

      Aia de pe vremuri, nu chimicalele din ziua de azi.
      Frumos articol, deja mi-e foame!

      21
    • #6

      De mult.
      Stii ce nu e sanatos dintotdeauna?
      Excesul (de paine, de zahar, inclusiv de apa, si tot asa).

      45
  3. #7

    si eu care incepusem dieta…

    12
    • #8

      Poate se găsește careva cu operație de micșorare a stomacului să te impulsioneze cu un articol. Că nici medicii nu-ți spun ce calvar este după…

      5
  4. #9

    M.S., “your ADHD was showing” de mic, cu mesele identice, ca sa nu existe surprize, asa ca chestie extra.

    Si eu eram fan mese puse de bunica, la tara. De Craciun faceau de toate bunica-mea cu matusa si ce femei mai veneau sa ajute. Si mi se parea o masa maiestuoasa. Doamne, cum aranja totul. Cum aratau semilunele alea pudrate perfect.
    Abia multi ani dupa ce mesele de Craciun la tara s-au rarit mi-am dat seama cat de rupta era bunica-mea dupa o repriza din asta de gatit. Am incercat si eu sa fiu genul ala de gazda. Singura. N-am suferit in halul ala de dureri de spate si picioare niciodata.

    Dar nu pot sa spun ca nu imi e dor. Asa isi exprima ea iubirea, si ne simteam iubiti. Acum e prea batrana sa mai faca mese…

    36
    • #10

      Da, din pacate se duc și bunicile. Așa mi-am dat eu seama ca nu mai am mult timp alături de a mea, când nu a mai reușit sa gătească de ziua noastră a nepoților. Măcar am învățat câteva retete de la ea și chiar îmi ies bine, când gătesc felurile respective îmi amintesc mereu de ea 🙂

      21
  5. Buna ziua. Am si eu o mica intrebare, daca se poate spune asa. As vrea si eu, tinand ca eu site accesat de multa lume, un blog cunoscut si cu siguranta citesc aici diverse persoane printre care poate mai mult ca sigur si cele la care voi face eu referire, as vrea si eu sa stiu de ce handicapatii de la firma Rio Mare, pun pateul de somon in tuburi ca de pasta de dinti? Deci sa mi raspunda si mie cineva angajat acolo la filiala Rio Mare sau reprezentanta sau nu stiu. Deci vreau sa stiu cine a fost cretinul sau cretina care a avut aceasta ideea de a se ambala pateul de somon in tuburi. Ca sa stau eu sa ma chinui sa storc tubul ala ca la pasta de dinti. cat de retardat sa fi sa faci asa ceva. De ce nu este pus intr o cutie ca de pateu? Una la mana ca e un disconfort sa stai sa storci tubul ala ca de pasta de dinti, si doi la mana – ramane pateu in tub. Adica dupa ce ca e si 20 de lei un tub din ala mic, storci la el ca prostu si nici nu mananci tot din el. E bataie de joc. daca punea pateul intr o conserva normala , intingeai cu paine si curatai frumos toata cutia, nu mai ramanea nimic. Deci cine a fost si este vinovat de mizeria asta, cu ambalarea pateului de somon Rio Mare in tuburi de pasta de dinti, vreau sa stiu

    Multumesc anticipat

    52
    • Taie tubul pe lungime cu flexul ca un barbat adevarat si nu mai te plange aici ca o pitzi. Multumesc si eu!

      36
    • #13

      acum, sincer sa fiu, a vazut pateul ala somon cat au vazut ursii kodiak din muntii Fagaras

    • #14

      @cetin au vazut ursii aia destul de mult somon pastravarit ;)))

      6
    • #15

      V barbatii adevarati mananca tubul ca pe hotdog!

      20
    • #16

      Rio Mare este firma italiană, așa că ai greșit adresa!
      Patronul era grec-evreu, așa că sigur e ceva conspirație în tuburile alea…

      12
    • #17

      nu stii sa mananci pateu de somon
      se pune pe periuta de dinti de aia e in tub

      38
    • Tubul acela trebuie tăiat cu maceta sau cu sabia (ca un bărbat adevărat). 🙂

      5
    • Ceplm, flex și cristoși. La mine pateul iese singur din tub, îi fac o ofertă ce nu poate fi refuzată.

      27
    • #20

      Iată cum aflăm că Ciac Norris e motociclist.

      14
  6. #21

    @Daniela Crudutza
    Mi-ai inseninat ziua.

    10
  7. #22

    Ma, voi ati auzit ca astia vor sa impoziteze cu 25% veniturile peste 8 mii/luna?? 8 mii de lei, nu lire sterline. Au profitat de vizita fmi si acum zic ca fmi a cerut, fmm. Pai e gata treaba, tata, agat ghetele in cui, ma duc descult la căpătat. Dupa ce ca platesc 3 CASSuri, mai vor si 25% din tot. Si nimeni nu mârâie nimic, nu mai are cine să maraie. Cainele de paza al democratiei a ajuns cățea. Partidele parlamentare primesc bani de la buget, ca si-au dat singuri lege sa ia bani, deci partidele parlamentare, cu psd-pnl in frunte, incaseaza zeci de milioane de euro anual de la noi, contribuabilii. Si cea mai mare parte din banii aia o dau presei centrale (televiziuni, siteuri), zeci de milioane lunar intra la A3, la Digi, la Realitatea, la toti cei mari, din banii nostri. Ca sa le cante in struna partidelor si sa ne ia inca 25%. Sa ne ia tot, sa ne descalte pe toti si sa ne trimita la coada la cartofi. Plafonati de la 5 la 4 lei.

    18
    • #23

      E o pocnitoare d-aia cand baga o nucleara, ca dupa aia sa zica ca nu e 25%, e 20% si nu de la 8000 ci de la 10000 si noi o sa zicem sarumana…

      36
    • #24

      fix. da’ fix!

    • #25

      Ăăă, n-am văzut revolte făcute de omuleți revoltați. Înseamnă că este ok.

      4
    • #26

      Da, da, o s-o anunte fix Ciolacu. Au incercat magarii sa va arda, dragi romani, dar m-am opus si am negociat-o ca sa fie bine la toata lumea.

      13
    • #27

      Nu va latra nimeni ca marea majoritate au 2, 3 max 4ooo in mana.si pt. 10% de bogati, ii doare in cur si n.au nevoie de votul lor neaparat.

      4
  8. #28

    ”ma magarule”, vezi ca a rezolvat guvernul psdnl ciolac, acum te doare mai tare la impozit decat la alea 3 cass-uri, care in curand vor fi 4.
    sfatul meu: cine poate sa suspende, dizolve, radieze sau sa mearga pe burta, ca pe vremuri. daca aveti datorii la anaf, ori le platiti in intregime, ori nu mai platiti nimic, calea de mijloc e paguboasa.

    4
  9. #29

    Inteleg ca mama autorului traieste, nevasta aluia nu, poate o avea si alimentatia asta ceva a face.

    14
    • #30

      a murit nevasta- bucătăreasă, nu nea Jean-mâncăul. 🙂

      3
    • #31

      Mama are mare grijă la ce mănâncă și totul trebuie să fie cât mai natural. Nu mănâncă mai deloc carne, doar legume sub diverse forme. Are analizele perfecte.

  10. #32

    @cetin de ce am impresia ca am mai citit candva textul asta?

    2
    • #33

      Dupe mine toate Guest Post-urile sunt creația lu șefu la blog. Mă rog, o parte de-a lui 🙂

      9
    • #34

      mi-as dori eu, șerifi stelari, sa fiu atat de prolific…

    • #35

      @cetin citindu-l am avut o senzatie de
      “dejavu”.
      Pana mea, imbatranesc…

      2
  11. Afumatoare in spatele blocului, frumos, elegant, banuiesc ca inainte a taiat porcul in parcare, ca tot romanul!

    4
    • #37

      …sa fii matale sanatos ! Daca ai avea macar o vaga idee cati porci s-au taiat in spatele blocului (nu neaparat in parcare) si cat de asteptat era evenimentul, mai ales de noi astia mai amarati care mancam carne de porc din an in pasti. Vecinul sau vecinii care executau operatia se simteau intotdeauna datori sa ne invite sa gustam din porcul proaspat taiat. Fii fericit ca nu ai prins vremurile sau nu ai avut nevoie sa asisti sau sa participi la nebunia respectiva

      25
    • #38

      #amin

  12. #39

    nu inteleg parintii care isi flamanzesc copiii cu idei de viata sanatoasa.

    Una e sa nu ai… si asta pot sa inteleg…
    dar in grupul meu de prieteni vad niste minunatii de parinti. refuza sa dea lapte praf la bebelusi desi nu au suficient la san si copiii obiectiv sunt subnutriti. (ma pot pronunta ca sunt medic).
    le dau sa suga la san dupa varsta de un an fara suplimente de vitamine si fier… si dupa se plang ca au anemie cronica copiii pentru ca refuza sa le dea formula corespunzatoare varstei.
    Refuza sa la dea carne si produse din carne sau le dau carne de foarte proasta calitate(in general pui) si copiii sunt ca niste ogari lipsiti de energie si anemici.

    Si cu wokismul asta permanent existent, nu poti sa le spui nimic… ca ei stiu mai bine. De unde? habar n-am … duhul cunoasterii se pogoara peste ei cand se decide doamna sa nu mai inghita si sa bage intre vulve…

    21
    • #40

      Omul avea parte de paine, branza, ou, unt. Era slab, dar nu cred ca era subnutrit. Sper ca nu manca in fiecare zi acelasi lucru, totusi, dar eu nu am vazut unt in copilarie decat la altii in frigider, iar desertul meu era de multe ori paine veche inmuiata in jetul de apa de la robinet, peste care presaram apoi zahar.
      In facultate mancam in unele weekend-uri paine peste care presaram vegeta, sau faceam tort de mamaliga cu gem de prune in loc de crema…Asa de bine o duceam, cica student bursier. By the way, cartea mea preferata era Gargantua si Pantagruel, visam la sunci si mezeluri. Acum am suncile puse bine peste tot si de mezeluri incerc sa scap, dar visez la cea mai frumoasa…scoica Saint Jacques.

      9
    • #41

      asta cu scoicile saint jaques cred ca e caracteristica noua, celor ce am facut foamea in vremurile alea si mai si citeam. nici macar nu imi plac, dar am o punga congelata si acum in frigider

    • S-a dus nevasta-mea mai demult cu fetele la un restaurant super scump unde e patron un bucatar renumit, a mincat scoici din astea crude. Toate noaptea i-a fost rau si a dat la boboci, rad de ea si acum!

      3
    • #43

      copiii, ca copiii, dar la unii pana si cainii sunt vegani.

      6
  13. #44

    Si eu am vazut carne destul de rar in copilarie, dar din motive de Ceasca.
    Am copilarit in Botosani, parintii ingineri, zero prieteni printre vanzatorii de la magazinele ceausiste. Si chiar de ar fi avut, nu aveau ce sa dea la schimb (cine dracu ar fi vrut role de hartie de calc). Asa ca ramaneam cu ce prindeam prin magazine, adica mai nimic – oua? lapte? carne?, nu, nu prindeam, caci se bagau rar in magazine, majoritatea le doseau vanzatoarele, iar ce se vindea, se vindea dimineata, cand “telectualii” erau la birou.
    Bai si venea Craciunul.
    Aveam un bunic intr-un sat din judet care inainte de Craciun taia frumos porcul din batatura, lua una din pulpele din spate (cea mai mare, evident), o punea intr-un rucsac militar, de culoare verde kaki, si o aducea la nepoti, sa manance si ei ceva carne. Dracu stie cum reusea mama sa faca din pulpa aia si niste carnati, si niste friptura, probabil o magie cum doar mamele stiu.
    Pentru mine, culoarea Craciunului e verdele ala kaki, de la rucsacul bunicului in care venea CARNEA.

    32
  14. Eu nu voi uita niciodata porcul pe care-l taiam in fiecare an in decembrie la tara la bunici – jumari cu putina carne prajite sa fie crocante, carnati uscati sau carnati cu carne in unsoare nu voi mai manca niciodata ceva la fel de bun desi am incercat toate carmangeriile de fite din cluj sau am mancat chistora, chorizo, jamon in spania ,salsicia si prosciutto in italia, bratwurst in germania….

    12
    • Word, si ce e mai trist e ca nu prea mai creste nimeni porc la tara, aia batrani nu prea mai pot dpdv fizic, aia tineri sunt la munca prin UE, etc!

      3
    • Exact, degeaba ma duc acum la tara bunicii mi s-au prapadit demult si aproape nimeni nu mai creste porci, iar cand mai taie foarte rar cineva un porc doar asa daca e vreo ruda apropiata mai prind cateodata un pic din pomana porcului altfel nici o sansa nici macar pe bani la suprapret.

      5

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.