Mi-a atras atenția zilele astea fii-miu, care își caută de zor un joc de PS5, am uitat cum se cheamă. Efectiv omul meu îl caută prin toate magazinele de gaming (suntem în vacanță, deci nu suntem în românia, deci sunt magazine de gaming peste tot), inclusiv în zonele de CD-uri second hand, trece cu răbdare printre sute de CD-uri, de zici că e Sheldon din TBBT.
Și na, eu, fiind tăti cool, deschid telefonul, caut pe site la playstation, găsesc jocul, era vreo 35 de euro și, înainte să îl cumpăr, îl întreb gen șmecherește, arogant:
– Auzi, dar tu știi că îl poți cumpăra din playstation store, nu? Gen îl putem cumpăra acum, de pe telefon și îi dau și download, iar când ajungi la vilă poți să te și joci.
Vă zic, nu cred că am primit vreo privire mai plină de milă vreodată. Și am primit câteva, în viață, că sunt urât dintotdeauna, nu doar de când sunt gras.
După care am primit o explicație foarte simplă, prin care mi-a amintit de ce a făcut Sony cu Discovery, când au șters seriile din conturile utilizatorilor plătitori, fără să le dea banii înapoi, a trecut puțin și prin explicația dată de cei de la Playstation cu faptul că dacă cumperi un joc, nu înseamnă că îl deții, ci doar ai voie să te joci o perioadă cu el și că, dacă concluzia e că cumpăratul unui joc nu înseamnă că îl deții, înseamnă că nici piratarea nu e furt. Dar că lui nu îi place să pirateze, pentru că e leneș, așa că preferă să își cumpere jocurile pe suport fizic, pentru că nu știi când se trezește playstation că nu mai ai voie să folosești ce ai cumpărat.
Și am realizat că, iată, fiul meu de 12 ani a sesizat mai rapid decât mine care este trendul. Și că da, cu adevărat, vor reveni din nou la putere CD-urile. Bine, evident, nu CD-urile, dar poate e cazul să începeți să vă stocați muzica și jocurile pe HDD-uri sau SSD-uri, că poate de mâine nu mai are voie Spotify să facă streaming, în românia, artistului vostru preferat.
Și, ca un sfat personal, salvați-vă și print screenuri cu evenimentele din jurul vostru. Etichetate frumos, cu nume, datele exacte și tipul de eveniment. Istoria este rescrisă, zi de zi. Peste 10 ani e posibil să aveți nevoie să vă aduceți aminte, în mod real, ce s-a întâmplat și, poate, arhiblogul nu va mai exista.
NOU
“iar când ajungi la vilă” ‘ra-ti-ai dreaq de burghezi 🙂
NOU
exact in acelasi loc mi s-a facut mila si mie
NOU
Confirm, am deschis de cateva luni un magazin de muzica sh in Bucuresti si cd-urile se vand mai mult decat vinilurile, si casetele fac un comeback destul de interesant! ❤️
NOU
link?
NOU
Sa mor daca inteleg casetele. Inteleg CD-urile, inteleg partial vinilurile, dar casetele nu numai ca sunt cel mai prost mediu, nici nu mai gasesti casetofoane noi decente ca nu mai exista producatori de mecanisme. Am 45+, n-am crescut cu spotify, ci cu casete. Nu mai vreau sa ma intorc la asa ceva.
Nu intelege ca iti critic afacerea, ba chiar iti doresc success. Zic si eu doar asa 🙂
NOU
cred ca e strict legat de nostalgie, asa cum e si la viniluri. oamenii vor sa retraiasca vremurile in care se ssimteau in siguranta si linistiti.
NOU
Uite, ca raspuns la Radu, am inca o particica din ecuatie: am colegi care au ca business sa vanda playere de vinyl CD casete – e plin OLX si ebay de clienti nostalgici dupa scule de muzica pe care nu si le permiteau atunci. Nimic nu se compara cu feelingul unui Denon, Sony, etc construit corect. De fapt multi isi satisfac o placere din copilarie. Uite, eu de exemplu mi-am luat un gameboy fix pe acelasi motiv.
NOU
www.bazardemuzica.ro/
NOU
Daca iti vine sa crezi nu am website sunt exclusiv offline pe langa Piata Romana. Am si website dar e in lucru de cand am deschis shop-ul pentru ca nu am efectiv timp sa ma ocup!
NOU
E clar doar o nostalgie. Și dacă aș găsi un radio casetofon care l-am avut când eram mai mic, 100% l-aș lua, dar nu îl mai găsesc nicăieri (sh evident), e aproape vintage.
Nu e model deosebit sau performant sau ceva, e strict așa, de nostalgie. Probabil la fel e și cu casetele.
NOU
e mi-as dori sa am un magnetofon Kashtan, cu benzile italo-disco pe care le aveau verii mei cand eram eu pusti.
NOU
Chiar am fost recent la voi si am luat o caseta cu Nana si una cu Angels.
NOU
@Radu Complet fals. A vrut juniorul să “vadă” cum se aud cele 600 de casete audio ținute 20 de ani în pod. Se aud impecabil. În schimb dintre CD-urile cu discografii scrise cu maxim 2x pot fi citite complet 50%.
NOU
Folosesc intens Google Photos. Inainte era la liber, trai pe vatrai, salvam tot. Dupa care s-au trezit sa monetizeze. Acum 2 saptamani am trecut de la 100Gb la 200 Gb. Ei, ceea ce incerc sa spun e ca upgrade de la 200 la mai sus SIGUR nu voi face. Cel mai probabil un NAS, un server dintr-un PC vechi, in fine ceva care sa stocheze local. Idem si la filme (desi sa fim sinceri, sunt tot mai proaste). Uite, am gasit pe niste DVD-uri vechi Married with Children, serialul ala pe care nu au OO sa le puna la streaming niciunul dintre servicii. Doamne fereste sa radem de casnicii, de femei grase si de vecinele baietoase fara sani.
NOU
Da’ pentru faptu’ ca suntem in iulie si el inca nu s-a tras in traditionala poza anuala de la maternitate cu fratii mai mici nu e suparat?
NOU
1. Daca il piratez, nu il detin
2. Daca il cumpar, nu il detin
Concluzie:
daca il piratez, il cumpar
NOU
Pai daca nu ma inseala pe mine memoria, a fost o perioada in care arhiblog-ul nu era domeniul principal, atunci scriai pe domeniul cu numele de familie, nu?
NOU
Lasa-ma, c-am capu’ cat o baniță de la atatea schimbari. Eu continui sa scriu in bara cate 3-4 ani de fiecare data cand schimba domeniul. Sincer, acum tot CET bag inainte sa-mi apara adresa automat.
NOU
io tot pe arhiblog.ro intru 😀
NOU
Bătrânet.
NOU
Am zis de acum cativa ani despre faptul ca ar trebui fotografiile importante sa le avem pe hartie, nu pe suport electronic…
NOU
Si cum scoți deştiu’ de pe hârtie?
NOU
cu foarfeca!
NOU
foarfeca? pai nu toata lumea are un Hugo Sanchez sau Van Basten prin casa, sa stii!
NOU
E o piata mare cu nostalgici ce cauta boxe, statii, CD sau casete players, radiouri , video , etc…. toate vechi din anii 80-90 si mai vechi. Stiu pe cineva ce chiar traieste din asta: le cumpara, le curata, le repara si le vinde. Si eu caut un radio vechi(chiar cu lampi dar functional) pt maica-mea pt ca are mobila stil si vrea o prostie dintr-asta. 😀
NOU
Am vazut destule Glorii și Darclee-uri pe la tirgurile de vechituri.
NOU
Eu prefer sa cumpar jocurile pe disc dintr-un considerent mai practic:
Termin jocul, poi il vand. Ceea ce nu pot face cu achizitia digitala.
Au fost si cazuri in care am vandut mai scum decat am cumparat.
NOU
Am lazi de casete. Merg brici. Inclusiv cateva casete din 1977-1978 pe care m-au inregistrat ai mei cand inceput sa spun vorbe. Brici cumetre, brici se aud. Am 3 scule la care le ascult. Un walkman panasonic din 2000, o combina sony mhc-rx-50 din 1999 si un casetofon rusesc tanc, asta e de prin 94. Combina aia sony se pișă pa toate kkturile astea moderne. Are niste boxe top.
Am si cateva sute de cduri si confirm ca multe din ele sint praf. Nu le mai citeste nici dreacu, desi nu-s zgariate sau belite. Pur si simplu nu le mai vede nici un player. Si-mi pare rau de ele ca aveam poze de prin vacante plus pornache d-ala vintage.
NOU
problema mea cu stocarea actuala e ca crapa. the end. orice ai avea. ssd, microsandisk morti, usb disk, pur si simplu merg, după care nu mai merg.
NOU
Confirm cu Sony… am un SA-VA3 care rupe norma.
Am avut si sistem Technics in liceu. Pfoai… ce amintiri….
NOU
technics era dzeu. si marantz
NOU
” stocarea actuala e crapa. orice ai avea. ssd, microsandisk morti, usb disk”
De asta e bun un hard disk de asta clasic cu motor. Dureaza un pic copierea dar o daci o daa la vreo 10 ani.
NOU
Maine poimaine o sa revina la moda pozele cu degetul peste obiectiv prezent in imagine
NOU
Cum să nu mai existe arhiblogul peste 10 ani?! Că doar n-o să-l citesc doar pe zoso?!
NOU
Majoritatea jocurilor necesită acces online, astfel că, chiar dacă ai CD-ul, nu le poți juca fără o conexiune la internet. Până la urmă, PlayStation este platforma lor și stabilesc regulile.
Chiar dacă piratezi jocuri, nu le poți juca pe PS5, deoarece nu există metode viabile de modare a consolei. Chiar și dacă ar exista, nu vei putea juca online.
Ai dovada de plată, așa că lucrurile nu stau așa cum spune copilul tău. Chiar și un CD se poate deteriora în timp, deci nu e o soluție infailibilă.
NOU
Nu stii niciodata cand ai nevoie de arhiblog si ce “n-ai facut asta vara”. 🙂