tony_poptamas_citat

Scris de Alexandra G.
Când îmi vine să fac pe struțul și să nu mai aud de lume și de gânduri mă pozționez strategic în fața calculatorului și bag o tură de conferințe TEDx. Și pe cât de mult îmi plac, pe cât de mult mă motivează momentan, pe cât de șmecher e conceptul acestor conferințe, tot ajung ca, într-un moment rațional de-al meu (care-i rar, e drept) să zic: băi, ce de turkish delight mănâncă ăștia.

Hai să vă zic câteva dintre cele mai comune mesaje pe care le-am văzut la ei.

Follow your dreams – Unii zic ”it’s as simple as that” și alții mai realiști zic ”e mai ușor să zici decât să faci, dar poți”.

Păi hai să vă zic io cum stă asta cu followitul visului. Dacă ai un vis profesional ajungi să tragi de-ți sar capacele și riști să nu îți iasă. O iei razna de la oboseală, de la stres, că nu mai ai timp, că nu mai ai bani și ulterior ajungi să te întrebi de ce dracu’ am mai pornit pe drumul ăsta și care era visul? Ai o mie de momente de deznădejde și tristeți și nimeni nu îți zice cum să le depășești și cum să rămâi întreg la mansardă.

Dacă ai un vis personal, de genul: ”Vreau să mă duc pe Everest”, intervin presiunile sociale. Stai că tre să o iau și pe Maricica cu mine că după aia se supără pe mine. Dar stai că Maricica are o problemă la genunchi și nu poate să se cațere ca mine. Dar stai că mai sunt și banii, că estem suficienți pentru unul, dar nu pentru doi… Și uite așa ajungi să zici ”lasă, frate, altă dată”

Everything is possible – Dacă totul ar fi posibil pe lumea asta, eu nu m-aș mai afla aici și tu nu te-ai mai afla acolo. Asta e o minciună nu frumoasă, ci foarte frumoasă în care am vrut să cred pentru foarte mult timp, dar pur și simplu n-am putut pentru că totul nu e posibil și viața e cu complicăciuni pentru că oamenii-s cu complicăciuni.

Totul e posibil prin miracole sau prin voința altcuiva mai sus de noi, dar nu putem să facem noi totul posibil. Sună emo, dar chiar așa e, nu putem opri accidentele să se întâmple sau oamenii să moară sau să se îmbolnăvească. Tot ce ține de noi, facem, dar sunt atât de puține lucruri care țin de noi încât asta cu totul e posibil e un alt turkish delight învelit în staniol colorat.

Implică-te în ceea ce faci, pune suflet, pasiune și gândește pozitiv tot timpul – asta nu e o minciună. Poți să faci lucrurile astea, dar nimeni nu-ți zice cât de nașpa se pot întoarce lucrurile astea împotriva ta în funcție de context.

Fiindcă dacă te implici și pui suflet, însă oamenii din jurul tău nu fac același lucru, riști să te trezești de nebun că ești singurul care face asta. Și e OK dacă îți place să tragi singur într-un sens, dar mai mult ca sigur dacă vei ajunge în punctul ăla nu vei putea respecta a doua parte a sfatului – să gândești pozitiv tot timpul. Am întâlnit super puțini oameni care erau pur și simplu pozitivi din fire și care îmi transmiteau și mie asta. De la unul din ei mi-am luat rămas bun fiindcă deh, everything is possible.

Și faza asta cu gânditul pozitiv e o chestie interesantă pe care încă o exersez și în care cred, chiar dacă limitat. Adică încerc să mi-o impun și când nu reușesc, încerc din nou și mă încăpățânez să rămân pozitivă și să zic ”Lasă, că nu e cel mai rău lucru care se poate întâmpla”. Și am tot felul de tactici și strategii pe care le aplic pentru o stare bună, cum ar fi o anumită rutină dimineața sau anumite gânduri pe care le repet, dar nu merge mereu.

Adevărul e că sunt zile în care lucrurile nu merg, adevărul e că unii oameni lasă de dorit, adevărul e că e greu, dacă nu imposibil, să te minți tot timpul să o să fie bine. Pentru că you fake until you make it și la un moment dat îți dai seama că bă, nu cred că o să make it 😀

Și faza e că n-am văzut sfaturi despre cum să învingi momentele astea, ci majoritatea îți zic la TEDx că nu o să mai ajungi la ele și că tre să te menții pe linia de plutire. Nu-ți zic că nivelul apei scade și că linia de plutire poate fi aceeași cu pământul, descoperi asta pe parcurs.

Și mai e și chestia că obosești să te minți când vezi cât de mult te mint ceilalți în fiecare zi și când pui capul pe pernă noaptea în loc să zici ”E OK, sunt OK”, ai un moment de sinceritate cu tine însuți cum n-ai avut toată ziua și zici ”Nu sunt OK”. Eh, cum baricadezi gândul ăla? Abia aștept și eu o conferință despre asta, despre cum sa nu fii OK.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

31 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    parole, parole, parole…..

  2. #3

    Beau o cafea si revin …… nici cu GPS nu pot urmari textul asta …. o fi prea devreme.

    • #4

      Acu o sa sara lumea: ce domle, tu scrii mai bine?

  3. #5

    cu multa vointa, orice e posibil*
    *in afara de a citi textul de mai sus pana la sfarsit

  4. Mi-au mai trecut și mie prin cap gânduri similare Alexandrei. Nimeni nu vorbește despre eșec după ce ajunge să aibă succes și chiar dacă o face nu intră în detalii și discuția devine tot despre succes.
    Am fost sâmbăta trecută la TEDxEroilor în Cluj-Napoca. Subiectul conferinței a fost Dare to Fail și s-a discutat mult despre eșec, despre cum te face să te simți și de unde sau de la cine să-ți găsești resursele pentru a o lua de la capăt. Cred că asta e evenimentul pe care-l aștepta Alexandra. E posibil să apară filmulețe, dar până atunci poate să citească pe blogul meu câteva idei de la conferință.

    • #7

      Deacord, in special in cultura noastra lipseste abordarea corecta a esecului. In orice (bai, dar in oricare) film american de exemplu, la inceput eroul o ia in barba, apoi invata din propriile greseli si la sfarsit evident invinge. Reteta clasica, de la Rambo la American Beauty. Dar este si o reteta de viata, unde esecul face parte din peisaj!
      La noi? Muhhhahhaaa. Pai sa vedem.
      1. Mesterul Manole, un inompetent carui nu-i iese un lucru simplu. Cum isi acopera greseala? Da vina pe altii, apoi isi zideste nevasta de vie, singura care-l iubeste, hraneste si care l-a sustinut. Un labagiu mai mare ca Manole nu exista!
      2. Miorita – no more commnet, ca asta e clasica. Un imbecil care-si accepta soarta, fara sa faca absolut nimic in sensul rezolvarii problemei (sa se lupte, sa negocieze, sa-i convoace pe aialalti doi la o sedinta de o confesiune de frustrari, sa fuga, in ultima faza).
      3. Romanului daca nu-i iese din prima ce vrea sa faca, de obicei se lasa pagubas, se consoleaza cu “bine ca nu-i mai rau”, am incercat si io, ce, ca toti gresesc nu numa’ io, si gata, asta e, aici se termina, altceva nu mai face!

      Concluzie: lipseste acut in cultura noastra teoria esecului, in care sa invatam sa-l aceptam ca facand parte din procesul de invatare si mai departe, ca urmare a finalizarii procesului de invatare, sa mergi mai departe fara sa faci aceleasi greseli.
      Cum zice americanu’: What doesn’t kill you, make you stronger”.

    • Mai acut ne lipsește cultul succesului premeditat, planificat, anticipat, pregătit cu documentare, nu cu rugăciuni sau vorbe de la neica nimeni, guru uărluaid, coaceri & șit.

      Pentru a face un cap de treabă pe plaiul strămoșesc situat în intravilanul urbanului mare, mediu și mic băștinaș mai utile sunt, încă două-trei generații, aplicarea vorbelor lui Karl și Volodea de către un băiat, Iosif, nu-l știți voi.

  5. #9

    Si de asta eu imi cumpar bilete loto!

  6. #10

    E mult de citit, sa moara trei vecini de-ai mei daca te mint. Abia am citit “Radiosamponul” si mi-au inghetat picioarele pe gresia rece din baie stand pe buda. Pt asta imi trebuie inca 2 x treaba mare ca sa-l parcurg pe tot.

  7. #12

    @Alexandra : fix mentalitatea pe care o ai acum te tine pe loc. Gandeste-te la tine si lasa toate maricicile deoparte, nu ele conteaza in viata ta . A, most likely tragi pentru visul gresit, doar zic.

  8. Doua texte grele, dar grele !

  9. #14

    Ai incercat sa tunzi gazonul cu drujba si nu a mers cum trebuie? Poate ai gresit undeva.
    TED iti ofera niste scantei, niste idei la care sa te gandesti. Vrei sa faci cu adevarat ceva? Pui mana si studiezi, de aia s-au inventat scoli, studii si training-uri, ca sa te invete cum sa faci ce iti propui, scopul TED nu e sa te invete cum sa faci ci sa iti ridice niste intrebari la care sa cauti raspuns.

  10. Hmm …

  11. #16

    Inca nu v-ati prins ca speakerii astia sunt niste ratati profesional si cauta sa va mulga de bani, care e diferenta intre ei si preoti? Iar daca vrei sa inveti despre esecuri e foarte simplu: exemplele reale din viata ta, e imposibil sa nu ai cunostinte care au dat-o in bara. Speakerii motivationali sunt la fel de eficienti ca si aia care predau cursuri de autoaparare. Si inca o treaba: in ziua de azi fiecare ( mai ales aia mai necopti, abia intrati in viata de adult) isi ridica obiectivele sus de tot, concurand cu altul, indiferent in ce domeniu activeaza.

  12. #17

    A ship in harbor is safe, but that is not what ships are built for.

  13. #19

    Sfat – uita-te la TED Talks, nu la Tedx.

    • #20

      Exact asta vroiam sa zic si eu. TEDx sunt un fel de “francize” la care vin in general aia carora le place sa vorbeasca dar n-au nimic de spus.

    • #21

      Da. Plus, la Ted ai si tag cu ‘failure’: www.ted.com/topics/failure

      Legat de asta: “Și faza e că n-am văzut sfaturi despre cum să învingi momentele astea, ci majoritatea îți zic la TEDx că nu o să mai ajungi la ele și că tre să te menții pe linia de plutire” – pai, n-au experimentat momentele alea nici ei, n-au trecut prin ele, asa ca nu au ce sa iti spuna despre asta.

  14. #22

    bre da’ plictisitor textu’ asta ca nu-l pot citi, m-am oprit dupa cateva randuri…

  15. #23

    Nu am inteles nimic, voi sunteti un fel de secta, sau … ?

  16. #24

    tl:dr

  17. #25

    Texte grele azi …
    @Alexandra G. cum bine puncta cineva mai sus poate ar fi cazul sa treci pe TED. Povesti frumoase acolo, usor neaplicabile in balcani din lipsa de “Cultul succesului premeditat … “.

    @theRaducu: sunt unul dintre ratati … daca ratat este cel invitat ca speaker la un astfel de eveniment.
    Sunt unul dintre ratati … daca succesul se masoara prin Maybach, Louis V, utilizat Pilitia Locala pe post de garda pretoriana si intimidat amanta blonda, etc
    Poate nu sunt un ratat daca … in 2000 descriam cu destul de mare acuratete ce avea sa se intample cu mine in urmatorii 10-15 ani (chiar misto sintagma succesului premeditat)

    @arhi: ce zici de un articol pe tema “voi cum masurati succesul?” (parca vine excelent in completare la berea favorita)

    • #26

      nu ma refeream la cei ca tine, chemati la o sedinta care poate ca si lucreaza in domeniul, ci la puliflenderii aia care din asta traiesc si fac turnee.

  18. #27

    nu stiu altii cum sunt, dar eu nu reusesc niciodata sa citesc pana la capat “articolele” scrise de femei. femeile pur si simplu nu sunt hazlii. pe masura ce imbatranesc ajung la concluzia ca scopul femeii este sa stea capra. nici macar la cratita nu e locul lor. stim cu totii ca barbatii sunt cei mai buni bucatari.

    • #28

      un confrate cu experienta de viata, se vede…

    • #29

      @Mos Craciun, @Arhi: ce-a trăit omenirea până acum în materie de natură feminină a fost PARFUM!

      Să vedeți ce distracție o să fie când o să ia amploare și la noi mizeriile occidentale ca feminismul… Sper din tot sufletul să fim în continuare „înapoiați” la acest capitol și să nu ne prindă o asemenea molimă.

  19. #30

    ce traiesti tu in romania, nu traiesc oamenii in vest.

    ce vezi tu in ted, nu se rezuma la somalia care ia cu asalt un vapor plin cu adidasi nike si cere milioane de euro dupa aia recomensa.

    e ca si cum le-ai zice alora din R. Moldova ca e posibl sa ajunga ca Franta.

    La fel si aici. Te raportezi rau la ei pentru ca te afli intr-o tara de 2 lei, in Canada ce spun e acolo ar functiona, ca nu o voteaza nimeni pe proasta de udrea si nu face nimeni propaganda pe bani din pensii si spitale

  20. #31

    Eu am inteles ca la TED vin sa vorbeasca oameni mari iar la TEDx vin pulifrici. Un fel de Victoria Secretx cu suprapoderale.