Important e ca noi ne facem datoria sacră pentru planeta, platim mai mult pentru toate, ca sa salvam broastele țestoase, alea cu care, practic, nu avem nicio legatura.
Acum, dupa ce ne-am făcut datoria, mai rămâne să convingem toate gradinile alea zoologice din Asia să și-o facă si ele si gata, problema e rezolvată.
NOU
Sa se bage domle SGR in Filipine
NOU
A fost un prieten mai curvar in vacanță f recent în Filipine, a băgat el dar numai la vreo 2 filipineze.
NOU
a bagat, dar o fi si luat. Eh, el sa fie sanatos
NOU
la filipineze e ca la maternitate:
e baiaaaaat
NOU
Dar binențeles! Salvăm planeta! Unde intra moșul cu racheta, cum zicea o poezie porcoasă, din copilăria mea. De câte ori rup dopul unei sticle de suc, ca să nu-mi intre nasul în el când beau, o simt cum moare câte un pic și o aud pe Greta oftând undeva …
NOU
cine a inventat dopul atasat de sticla si cine l-a trecut la productia de masa?
NOU
Raspunsuri la cele doua intrebari ale tale:
1. Uniunea Europeana
2. Coca Cola
NOU
Mie-mi da cu virgula raportul dintre Filipine si India (vezi populatia). Pe de alta parte, exista o parte mare a Indiei in interior (continentala), probabil asta este explicatia, nu vreo diferenta fenomenala de educatie.
NOU
Da, e vorba strict de plastic care ajunge in ocean. La categoria alte jeguri, cacaturi si gunoaie aruncate in ocean, India e campioana mondiala. Ca tot se plangeau sportivii de Sena, astept prima olimpiada pe Gange. Iau startul 10 si ajung 70 la finish.
NOU
Din India e mai greu sa ajunga plasticele in ocean, ca se blocheaza in hoiturile care plutesc pe Gange
NOU
Totusi, Filipine + India aproape 500,000 tone pe an, plm inca un pic si o ajung la greutate pe soacra lui Bundy.
NOU
grafica e dinainte de 2019
explicatia cu filipine e ca ei accepta deseuri din alte tari
din 2019, Duterte a interzis importul de deseuri fapt care a crescut procentajul la “rest of the world”
NOU
@Ethan Hunt, adica ei acceptau deseuri si apoi le aruncau in ocean? Misto politica asta.
NOU
Filipinezoizii ce fac?Arunca la propriu tot plasticul in mari si oceane, mi se pare aberat de mare acea cifra din dreptul lor.
NOU
Cam da!
NOU
restul nu au iesire la mare
NOU
Troglodiții din structurilii europene ne minte? Adică, nu suntem cei mai mari “producători” de deșeuri din plastic? Nu pot sa cred.
Pai, nu e de mirare că americanilor li se falfie.
Grey ce zice? Nu se duce puțin prin Asia?
NOU
E un tip, Radu, care e marinar international si are un canal de youtube. Viata de navigator se cheama, poate il stiti. Eh, la un moment dat, asta naviga pe undeva prin apele teritoriale ale Chinei, pe o nava sub pavilionul unui stat din UE. Povestea ca reglementarile nu le permit nici sa arunce o scobitoare peste bord, si ca pot fi amendati groaznic daca ii prind, iar totul trebuie incinerat. In timp ce spune asta, arata o vasa de pe un vas chinezesc, cu unii care terminasera de mancat si arunca efectiv tot, de la farfurii de plastic, pana la resturi, pahare etc in mare. Ii durea pe ei undeva, ca oricum nu le face nimeni nimic. Solutii ar putea fi, precum suprataxarea de catre UE a exportatorilor care sunt mari poluatori, dar uniunea are cohones doar cand vine vorba de oamenii sai.
NOU
in afara de UE nimeni, ABSOLUT NIMENI nu arr vreun kkt cu save the planet, save kkt. noi suntem singurii care platim un pret dement, pe care tot noi ni l am impus, in timp ce celorlalti li se rupe.
NOU
care e pretul ala dement? si da, intr-adevar si aia trebuie educati, dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa renuntam la civilizatie ca aia traiesc ca in evul mediu cu tehnlogia si industria din prezent
NOU
Fals, ni l-au impus ‘aliatii’ odata cu impunerea jugului germaniei si europei de est, practic n-au invatat nimic din primul sau al doilea razboi mondial, si se vede, s-au retras din afganistan ca sa se concentreze pe un razboi inutil in ucraina, intre 2008-2014 erau toate semnele ca putin va juca murdar dar uite trebuie sa fim cu slava ukraina pt ca niste incompetenti nu isi fac treaba dar dau mereu vina pe altii, cam asta e spiritul ‘salvarii’ si interesul pentru climat si ecologie.
NOU
@Perkele
Exact asta a vrut să zică poetul, dar tot n-ai înțeles. Nu există noi și ei, suntem toți în aceeași oală.. Degeaba ții tu de “civilizație” și strângi din buci, dacă ceilalți 15 din încăpere se bășesc în voie. Mirosul e același. Da, 1 din 16, ăsta e raportul dintre populația UE și restul lumii: 500 milioane. vs. 8 miliarde
Bineînțeles că ecologismul e bun ca idee, dar mai e și vorba aia: ori trăim cu toții, ori muriți cu toții.
NOU
Păi sunt mai multe de plătit, Perkele. Una ar fi de expl. desființarea industriei producătoare de automobile din Europa. Sau a producătorilor materiilor prime. Bine le înlocuim noi cu „industria verde“: punem panouri solare chinezești, roți de vânt idem, cumpărăm pocnitoare gen Nio, BYD.
Bine, daca faci parte din sistem… cred și eu ca nu-ți pasă de discrepanta dintre realitate si „cincinalul ecologic“.
Ca să fiu cinstit eu nu prea am chef ca moștenitorul să devină sclavul legat de banca de lucru la niște firme chinezești ce cam cumpără orice se mișcă.
UE reglementează absolut orice. De la paiul de carton, la dopuri până la AI. Ia vezi tu cum arată viitorul tău verde și uită-te la niște statistici privind patentele la nivel mondial, zic mai așa China/Asia, SUA și UE. Acolo vezi cum stă cu reglementările astea. Cu lipsa voinței, a educației, etc.
Eu cred ca ar fi mai de folos de realizat status quo și luate măsuri de a putea (încă) face un turn around să nu devenim o (a doua) America de Sud.
Să te minți singur nu are de a face cu faptul dacă vezi jumătatea plină sau goală a paharului. Declinul Europei este în plină accelerație, dacă nu se trage frâna de mână am bulit-o.
Deci cam astea ar fi prețurile.
NOU
Ceva legături avem și noi cu țestoasele, cu astea europene în special. Acu câțiva ani am fost în Zakynthos și am văzut o țestoasă prietenoasă care se tot bălăcea de-a lungul țărmului căutându-și prietenii români care au adoptat-o. Uriașă, majestuoasă, dar totuși drăgălașă, scormonea nisipul la 3-4 metri sub mine. Eu pluteam alandala cu masca de snorkeling – posibil să fi avut și un litru de vin la bord – și urmăream activitatea majestuoasei. Eh, după vreo 10 minute, scoate botul din nisip și urcă spre mine; hâț de gât în sus, o fi dat puțin și din codiță, și a străpuns instant cei 4 metri de apă înălțându-se în fața mea cu gâtul spre cer. Avea un gât ca pulpa mea de gros. Și preistoric. Gât cum am văzut prin filmele cu Loch Ness Monster. Băi și am auzit-o inspirând. N-avea treabă cu mine, vă dați seamă, ieșise la suprafață ca să tragă aer în plămâni, să-i ajungă pentru alte 10 minute cât scormone nisipul. A fost un moment solemn. Nu 1 decembrie, nu că a dat Ianis gol, nu că Ciucă, nu că. Momentul acela a fost într-adevăr solemn; să aud gâtul ăla de monstru preistoric inspirând.
Așa, de unde m-am luat?… Da, ziceam că țestoasa asta era prietena românilor, un pod majestuos între românii contemporani și preistorie. Cu siguranță s-au împrietenit pe țărm, când a depus ouă sau ceva, și într-un gest de dragoste genuină românii au botezat-o: PUIA. Trecuse ceva timp de la botez și literele erau pe alocuri șterse, dar gestul contează. Pluteam. Pluteam și admiram. Cu pieptul pătruns de solemnitate, cu spinarea pătrunsă de vopsea, pluteam spre înserare, eu și Țestoasa PUIA.
NOU
Fraieri pana la capat. Mai bine scriau Istvan pe ea, ca toata lumea care o vedea sa zica: ba, ce tarani ungurii astia.
NOU
Frumoasa povestea, pe de alta parte nu stiu cat de bine rezisti la bautura ca sa imi dau seama cat a fost realitate si cat fantezie!
NOU
V: Sa te întrebi cat rezista Corban la băutură e că și cum te-ai întreba cat rezista un Ethiopian la maraton….
NOU
O, da.
Cand am am spus eu ca la noi avem paie de carton (sau din macaroane, am vazut !) exact pe motiv ca “ramane broscutza testoasa cu paiu’n nas), in schimb pe insulele din Egee, Ionica, Tireniana, Baleare, Mediterana, practic petice de pamant inconjurate de ape in care in mod REAL sunt testoase, ii doare-n cuc si au numai consumabile de plastic – oho, cate redhenzi !
Iar la intrebarea “cum ar putea ajunge paiul aruncat de mine la tomberonul cu reciclabile uscate tocmai in nasul unei broaste testoase din Mediterana” nu am primit inca raspuns.
NOU
i.imgur.com/6I8hXs0.mp4
NOU
super bun video ul respectiv:
Din ce vad trebuiesc înlocuite cutiile de plastic si butoaiele cu unele de lemn/ aluminiu (alea erau cele mai mari / voluminoase),sa nu se mai produca sticle de plastic (sa folosim sticla/ aluminiu ).
La fel si șezlonguri/ scaune de lemn nu de plastic. Si intr un an vedem rezultatele(cât % scad gunoiaele aruncate).
NOU
Asa e Nicolae, vad acolo butoiul de varza de la bunicu’, o sa-i atrag atentia sa nu mai arunce in ocean si sa-si ia de lemn. 🙂
NOU
@Tony:
Nu mai produci plastic, nu mai ai cum sa arunci plastic. Si cum majoritatea vine din sticle (pe baza imaginilor din butoaie, lăzi si scaune de diverse forme) daca nu se mai produc atunci oceanele nu vor avea plastic. Doar ce mai este curent pe piață după care si alea vor dispărea.
Sper ca e clar relația cerere mai mica => gunoaie mai putine. SI da asta e posibil doar cu legislație nu cu taxarea prostiilor care le cumpara.
NOU
Da, atat ca o mare parte din ceea ce consumam in europa e produs in China, India, Vietnam etc., iar o cantitate semnificativa din gunoiul european era exportat pana recent spre tari precum Malaezia, Vietnam, Indonezia. Cum tarile astea au inceput sa refuze sa ne accepte gunoiul, tarile europene au fost obligate sa isi regandeasca modul de gestionare al deseurilor. Surpriza, reciclarea e scumpa si nu prea eficienta. Alternativa e sa te inconjori de propriul gunoi si nu cred ca isi doreste nimeni ca apele din europa sa arate ca alea din India.
Acelasi lucru e valabil si pentru statele unite, cu mentiunea ca nivelul lor de consum este cu mult mai ridicat fata de tarile europene.
NOU
Bianca, e posibil sa nu intelegi la ce ma refer
NOU
alternativa e sa renuntam la orice kkt ambalat in plastic. putem sa trecem la sticla si vrac. multe se pot lua vrac, extrem de multe produse.
NOU
ideea e ca statele UE de fapt nu fac nimic, la nivel decizional, ci muta problema la mine. eu trebuie sa nu cumpar, trebuie sa nu fa, trebuie sa platesc mai mult si tot asa, statul doar ia impozitele. cat de simplu ar fi Nu mai aveti voie, coca cola, sa faceti sticle de plastic? coca cola fiind cel mai mare poluator cu plastic la nivel mondial. nu mai aveți voie carrefour sa ambalati in plastic alte plastice care contin plastic. simplu, nu? doar ca nu. de fapt pe nimeni nu intereseaza decat ca noi, prostii, sa platim.
NOU
@Arhi Ah, atunci imi cer scuze. Am interpretat gresit articolul la modul ‘europa nu este cu adevarat problema’. Dar perfect de acord cu faptul ca responsabilitatea ar trebui mutata la productori si nu la consumator.
NOU
cred acelasi lucrur vis a vis de felul in care e reglemantata toata treaba asta cu plasticul.
Este evident ca eu, consumator mic si neglijabil, nu pot sa fac lobby ul marilor companii care pot sa verse3 tone de plastic in marea de plastic doar adaugand un kkt la nush ce ambalaj.
NOU
@Arhi – am imbatranit si am inteles ceva – poti sa faci orice in lumea asta ca politician insa nu poti spune oamenilor sa fie chibzuiti sau sa consume mai putin. Cum adica sa nu puna Cola apa cu intuneric in sticle de plastic? Sa creasca pretul la Cola? Si la fel la tot felul de alte prostii pe care trebuie musai sa la consumam?
Nu permitem asa ceva, noi suntem oameni liberi si vrem sa consumam. Mult!
NOU
pe asta isi bazeaza si ei “lupta”. vai, vom pune o taxa pe plastic, taxa pe zahar, taxa pe sloboz. sigur lumea va consuma mai putin. asa cum fumeaza mai putin pentru ca sunt tigarile scumpe si au poze cu cancerosi pe ele
NOU
Parcă duma cu reducerea emisiilor din atmosferă nu-i același drac… Și nici nu trebuie să te uiți spre Asia, ci mult mai aproape.
Stă cineva să calculeze cu cât s-a otrăvit atmosfera de când a început războiul din Ucraina?
NOU
hotnews.ro/complet-grotesc-si-profund-stupid-o-decizie-recenta-anuntata-de-wizz-air-a-infuriat-ong-urile-de-mediu-1775501
Oarecum din acelasi registru
NOU
Atatea tari cu sute de milioane de oameni fiecare ca populatie in partea aia a lumii, care nu produc nimic altceva in afara de curve ieftine, jucarii de plastic, si haine de 15 lei pentru Inditex ( Zara si etc. ) sau H&M , care-s purtate de doua ori si se arunca.
Nu inteleg de ce rasismul si xenofobia sunt indreptate atat de mult catre Africa Sub Sahariana. Au refugiatii, cateva tari din zona, dar in rest isi vad de treaba lor, basca macar au resurse naturale care ajuta lumea, si nici nu-s atat de multi ( in afara de Nigeria si Ethiopia ), toata partea aia a Asiei dauneaza infinit mai mult planetei din orice punct de vedere.
Ah, au insulite misto si tropicale. Si curvele ieftine pe care le-am mentionat mai sus .
NOU
Mai era sa spui ca sunt untermensch, sa intelegem cu totii. Ai vorbit ca un arian adevarat, bravo.
NOU
@Tony daca e sa ne luam dupa inaltime cam sunt
NOU
Tony, nu-mi spune ca am vorbit urat sau ne-politically correct. Spune-mi unde am gresit, ca nu-s genul sa ma supar . Ori am dreptate ?
NOU
@Ventor Stiu ca nu te superi, n-am zis-o nici eu cu rautate, dar pur si simplu mi s-a parut un comment prea dur, parca am ajuns sa privim prea de sus. Pana nu demult cele mai multe curve din Italia erau romance si primii care au zburat peste granita dupa deschiderea lor erau tiganii. Toata Europa ne-a etichetat curve si tigani, greu scapam de asta chiar si acum. Pe mine m-ar deranja sa-mi spuna un olandez ca tot ce producem sunt mizerii si curve. Revenind la Asia, ei produc cacaturile alea pentru ca exista cerere. Iti dai seama ca daca nu s-ar vinde, nimeni nu le-ar produce. In Asia nu exista reglementarile din vest, oamenii sunt literalmente niste sclavi care lucreaza pentru bani marunti si sunt inlocuiti fara stres. Hainele alea de 15 lei de care zici sunt facute de niste sclavi care dorm sub masina de cusut in timpul liber, de frica sa nu-si piarda locul de munca mizerabil. Si sa nu fii naiv sa crezi ca doar Inditex produce acolo. Nike produce parca in Vietnam, sunt aceleasi sweatshops ca in Bangladesh sau India, pun sigla brandului si vand la pret de aur in vest. Stiu ca o sa-mi iau la greu manute rosii, dar partea aceea a lumii reprezinta sclavii lumii. Oamenii care sunt doar o cifra, nu conteaza ca traiesc sau mor, sa-si faca treaba mizerabila si gata, nu au contracte de munca, nu au asigurari medicale, nu au echipamente de protectie, nu au concedii, nu au pensii. Singurul lor job este sa produca cat mai ieftin, cu orice pret. Si asta, pentru ca exista cerere. Si nu din India sau Bangladesh sau Filipine.
NOU
@Tony, la capitolul asta, (adică prostituate, hoți/cerșetori, etc) inca suntem campionii Europei . Și să nu uităm că suntem campioni și la videochat. Teoretic n-ar trebui sa ne deranjeze, pentru că nu putem face absolut nimic în privința asta. Percepția într-o societate despre alții, nu se bazează întotdeauna pe stereotipuri. Când mergem în vacanță pe afară, sau când ne luam cățeaua și purceaua sa ne mutam in vest, dacă lăsăm Romania acasă, adoptăm valorile morale locale si nu ne mai comportam ca niște maimute abia coborâte din copac, eu zic că suntem bine.
NOU
Orice tara cu populatie prea mare e de fapt o tara parazit, poate veti spune ca nu dar de fapt asta e adevarul, orice om in plus scade din valoarea tuturor celorlalti, vorbesc in termeni generali cand avem civilizatie nu doar triburi, de aia china, india, africa sunt niste buboaie. Pana la urma avea dreptate bill gates, africanii au nevoie de domolit fertilitatea inainte de orice
NOU
bill gates nu a zis niciodata mizeria aia
NOU
Ciumeg si-a facut norma de comentarii retardate doar cu articolul asta
NOU
Mai exact tot gunoiul, in Asia e la ordinea zilei sa il ingroape pe plaja ca sa fie luat de reflux.
NOU
E fascinant să văd atât de mulți specialiști în Asia, care totodată și urăsc Asia. M-aș mira, dacă n-aș ști că sunt români.
NOU
Bine ca nu ne-au cotropit orezarii si p-aci, prin Gradinita Maicii Domnului, Doamne feri!
NOU
Asta ar mai lipsi! 谢天谢地 :))
NOU
sa nu putem sa ne miscam prin casa de japoneji…
NOU
Mâine seară mă duc cu doi amici chinezi să mâncăm sushi. Cine zice că multiculturalismul nu există, minte! 🙂
NOU
La ultimele 3 treceri pe la Zen Sushi Dorobanti aproape in totalitate clientii erau chinezi.
NOU
Trăiască prietenia sino-niponă! Un amic japonez era să și-o ia odată, era la Nankin și în loc să zică “masacrul de la Nankin” (南京大屠杀)a zis “suicidul în masă de la Nankin” (南京大自杀). Oopsie
NOU
Schimbarea trebuie sa plece de undeva si cineva trebuie sa dea tonul pentru asta. Iar cum mai toate schimbările, (bune sau rele) au plecat de pe bătrânul continent, alții ne vor lua ca exemplu mai devreme sau ma târziu. Marii poluatori cu plastic ai planetei, pompează foarte multi bani in lobby pe lângă toate organismele guvernamentale si cu ajutorul lor, muta problema in buzunarul consumatorului. Si nu se va rezolva in timpul vieții noastre. Ambalajele de sticla îs mult mai grele, sunt fragile, trebuie regândit si modificat tot lanțul de producție, logistic,etc… Iar share holderii vor mai mulți bani la fiecare sfârșit de an, so….eu zic ca trebuie sa ne obișnuim cu ideea ca va trebui sa plătim mai mult pentru o viata decenta. In paradigma asta globala, ca cineva sa o ducă bine, altcineva trebuie sa o ducă rău. Si sa mulțumim bărbosului suprem, ca nu ne-am născut prin colturile alea de lume.
NOU
daca renuntam la principiile legate de ecologie, de reciclare, renuntam practic la civilizatie. atunci cand o sa fim sufocati de gunoaie o sa ne amintim de ceea ce era odata gradina maicii domnului, romania curata.
NOU
Curată nu a fost niciodată, sa fim serioși. Nu excelăm la capitolul asta. Am bântuit luna asta prin Val Gardena, nordul Italiei. Va jur că n-am văzut un chiștoc pe jos, nici un pet sau un șervețel aruncat aiurea prin Dolomiții aia. Am văzut coșuri de gunoi pe traseele amenajate în vârful muntelui, la dracu in praznic. Anul trecut am fost la noi la munte, doamne ferește…. cât gunoi. Educația trebuie făcută cu parul, abia apoi se va transmite din familie către generațiile viitoare.
NOU
@Mirel: prin Napoli ai fost?
NOU
O mare muie la aia cu dislike mai întâi, hateri de kkt.
@punKreas, bineînțeles că am fost, italienii au o zicala: ” da Firenze in giù, l’Italia non c’è più”. In traducere directă, de la Florența in jos, nu mai este Italia . Și am fost în perioada crizei gunoaiele, prin 2007, 2008 cred. Doamne ferește, am văzut munți de gunoaie. Zonele centrale îs okay, insulele Capri, Procida si Ischia și costiera Amalfitana is foarte okay, am fost acum doi ani . Uscături găsești peste tot. Acolo la Napoli, trăiesc un amestec de rase din tot sudul globului. Totuși am văzut schimbări semnificative, in centru sud. Îs aici de pe întâi aprilie 1998.
NOU
@Mirel: o injuratura pentru doar 2 dislike-uri ti-a adus vreo 70 de dislike-uri. Merita? :))
NOU
Nu vă înțeleg obsesia cu prostiile de likes, dislikes 🙂
Dacă tot vă uitați la ele, ar trebui să apreciați fix pe invers, să vă bucurați când vedeți doar câteve verzi și zeci sau sute de roșii. Păi voi căutați aprecierea plebei sau aprecierea celor puțini? Când a venit plebea cu vreo idee genială? Plebea are dreptate doar când zice Ponta sau când zice Ciolacu “poporul are întotdeauna dreptate”. Bine, și ei o zic ironic, nu cred asemenea tâmpenie. Poporul are întotdeauna dreptate, dar în mintea lor zic: Băga/*&$# în voi de desculți! Că mi-ați luat șunca din fasole!
NOU
A meritat pe deplin. O mare muie și la ăia care au dat cu mânuțele in jos după. S-au simți lezați probabil….
NOU
@Dani, imi cer scuze, ai perfecta dreptate. Doar incercam sa aduc trafic șefului de blog. @panKreas, este in totalitate vina ta, tu m-ai zgândărit. 🙂
NOU
csf, Mirele, patasti :))
NOU
@punKreas, foarte adevarat, csf?, ncsf 🙂
NOU
eu nu as merge asa departe cu salvarea planetei…totusi cu sgr incep sa dispara pet-urile de la noi, care erau pe toate drumurile, vaile, etc….macar se vede o imbunatatire la noi, lumea a treia sa se descurce momentan singuri. Altfel daca e sa facem o comparatie la scara mica: daca vecinul sta in cocina sau cu calul in casa, treuie sa iau exemplul lui sau nu?
NOU
Categoric nu, dimpotrivă. Mai este o chestiune care trebuie discutată și aprofundată. Educația. Pentru că noi, ca persoane, suntem rezultatul educației primite mai întâi în familie, in comunitatea in care trăim și mai apoi al societății în care ne purtăm crucea. Iar dacă sărim primii pași, ne vom comporta exact ca vecinul care ține calul in casă, sau se închină la vaci sau șobolani.
NOU
UE recicleaza trimitand gunoiul in Asia unde ei il arunca in apa sau il depoziteaza aiurea. Baietii destepti fac bani frumosi din asta.
NOU
Sau in Africa
youtu.be/JXDrIvShZKU?si=Nl9ZL8Se-Xe-Uv3E
youtu.be/aDjDGrrDD7o?si=hY5iYA4fVhKKg7kO
youtu.be/dd_ZttK3PuM?si=5TAmN-mA5HXU06jx
NOU
Inainte mai trageau si testoasele alea niste zapada pe nas cu paiele alea, la o petrecere sau gen, acum p..a, s-au gandit oamenii sa le faca un pustiu de bine!
NOU
@AlexF: Putin offtopic, NIO nu prea e pocnitoare. Mașina e proiectată la Munchen se vede și se simte asta, softul e făcut în Silicon Valley, exceptând conducerea autonomă cam bate Tesla Model S. Dacă ești tipicar încă nu e la nivelul mașinilor premium nemțești dar e bine de tot.
NOU
Btw in caz ca nu stiati jumatate din deseurile filipinezilor sunt ale americanilor deci da
NOU
Da cumva restul lumii nu trimit gunoaie in tarile astea de lumea a 3 a ? Gen cum primim si noi gunoaie din vest ?
NOU
Sau…
Imaginați-vă cam ce trebuie făcut pentru a contracara asta www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:51.3/centery:22.9/zoom:3 cu gîndul că un bulk carrier la 55k tdw consumă 25-32 tone combustibil greu pe zi, iar un containier mare cam 180-200.
Acum să adăugăm și asta www.flightradar24.com/35.03,-30.54/3 cu sau fără chemtrails 😉
NOU
sunt sigur ca paiele noastre de carton vor face diferenta