Am un prieten care, acum câțiva ani, și-a pus centrală termică, el stând la bloc. Voia astfel să își minimizeze costurile cu întreținerea, să plătească mai puțin.
Luna trecută, prietenul ăsta al meu a plătit aproximativ 700 lei doar gazul consumat. Plus restul întreținerii. Asta pentru că prețul gazelor s-a majorat consistent de-alungul timpului, pentru cine altul decât consumatorul casnic. Eu, în sistem paușal, am platit 530 lei, toată întreținerea.

De ce scriu asta?
Pentru că prețul gazelor pentru consumatorii industriali este legiferat mai mic. Nu mai mic. Mult mai mic. Uriaș de mic. Adică eu, dacă îmi încălzesc copilul, trebuie să plătesc dublu sau triplu pentru gaz, în timp ce unul care face miliarde din gaze, primește prețuri jenante. Și aici vorbesc de Ioan Niculae și al său Romgaz.

De ce mi-am adus aminte de prețurile la gaze?
Anul trecut se făcuse mare mare tămbălău, despre cum fostul securist Ioan Niculae era ca pe tarlaua lui prin ministere, dicta la ce prețuri să i se vândă gazele, dădea afară funcționarii care nu percutau la ordinele sale, șpăgi, tot tacâmul. 40 de funcționari învinuiți de constituire de rețea infracțională, directorul general al romgaz, funcționar public și MEMBRU PDL, deținător de averi ca ale lui Cressus, o pleiadă de foști miniștri ai economiei acuzați deasemenea, tot tacâmul.

Ați mai auzit ceva de problema Ioan Niculae? Negativ. Pentru că na, au apărut tot felul de probleme stringente, cum ar fi piața universității, ninge afară, vin inundațiile etc. Adică se pune ușor ușor o mare batistă pe țambalul țepelor rromânești. Domnul Niculae a început să facă valuri, să ceară inculparea tuturor parlamentarilor, probabil și ceva dosărele. Între timp, fostul șef al SIE a devenit prim ministru și deja și l-a făcut bun prieten pe viitorul președinte Victor Ponta, fost coleg de partid cu Mircea Geoană, candidat susținut cu fonduri de către…ați ghicit, Ioan Niculae.

Între timp, prețurile la gaze cresc lejer, conform directivelor UE care, nu-i așa, ne zic că trebuie să ne aliniem rapid la prețurile general.
Și astfel, copiii noștri trebuie să se încălzească cu program, pentru ca Romgazul să poată trimite miliarde în buzunarele diverșilor din ministere și ale domnului Ioan Niculae.

În altă ordine de idei, Petrom a avut un profit de 870 milioane euro. Doar din scumpirea prețurilor.
Hell yeah!

Dacă vreți o mică bibliografie, citiți și vă minunați.

www.evz.ro/detalii/stiri/dosarul-romgaz-al-doilea-miliardar-al-tarii-s-a-racordat-6-ani-la-rezerva-de-gaz-a-tarii-96037.html
www.evz.ro/detalii/stiri/dosarul-romgaz-ioan-niculae-citat-intre-craciun-si-revelion-960203.html

www.evz.ro/detalii/stiri/dosarul-romgaz-ioan-niculae-functionari-cu-averi-fabuloase-960416.html

www.evz.ro/detalii/stiri/ministrul-economiei-a-aprobat-suspendarea-din-functie-a-directorului-romgaz-962134.html

LE: Sunteți atât de profunzi… Asta e singura chestie care v-a deranjat, că sunteți voi siguri că ăla a plătit mai puțin. Restul nu vă pasionează. Trist…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Stiu ca nu e subiectul principal al post-ului dar 700 credca am sa dau eu luna asta, stau la casa 200mp locuibili… asa ca prietenul ala al tau credca are o centrala defecta.

    • #2

      Prietenul a crezut ca daca pune centrala nu are nevoie de izolatie termica 😉

  2. Prieten, prietent, dar nu pot ascunde adevărul. Eşti într-o mare eroare, impardonabilă.

    Profitul Petrom pe anul trecut a fost de 887 milioane de euro, nu de 870.

    Asta e.

    🙂

  3. E prea mult 700. Nu are cum. Nu zic ca te minte, dar cu o functionare normala a tuturor “echipamentelor” dintr-un apartament care functioneaza pe gaz, nu poti plati atat.

  4. Si eu spun ca e enorm 700. Eu dau 300 si stau la casa, e drept, e izolata bine, dar tot e mult. Nici mama me anu da atat si ea sta intr-un apartament de 3 camere, la parter, intr-un colt in care soarele nici vara nu ajunge….

  5. 700 lei gazul la apartament? WOW? Nu te supara, dar ce face omul ala in casa, sauna? Eu la 2 camere, 60mp, toata iarna nu mi-a venit mai mult de 150 ron. Varu-meu, 3 camere, ~90mp, a platit undeva intre 250-350 lei iarna asta.
    Omul asta ori are centrala bulita (nu m-ar mira), ori l-au umflat astia de la gaz, ori bate campii. Nu e posibil sa platesti atat de mult la un apartament.

    Cat despre chestia cu preturile mult mai mici pentru consumatorii industriali: asa e la toti. De exemplu si cei de la Electrica fac la fel. Un amic care are un club de noapte si un bar in BV, prefera sa le incalzeasca cu centrale electrice (trifazic) pentru ca iese mai ieftin. Furnizorii se scuza spunand ca deh e legea en-gross-ului si de aia au ei preturile pe care le au pentru marii consumatori, dar totusi…

    • #10

      KW de gaz este ~1/3 din KW de curent la pret. Ai 2 posibilitati:

      1. Centrala electrica cu agent (apa), ca cea de gaze. Asumand un randament de transfer prin agent egal, cu electric te va costa de 3 ori mai mult. Randamentul la electric este probabil mai mare, deoarece poti tine rezistentele 100% in apa, la gaz iese pe cos o parte din caldura.
      2. Incalzire directa in pardoseala/pereti. Randament 100%.

      Parerea mea e ca poti iesi in zona pretului gazelor (nu cred ca mai jos) doar daca faci incalzirea electrica directa.

      Socra-miu are 2 centrale: electrica (trifazic 9 KW) si gaze (26KW). Factura pe 2 ierni succesive, cand s-a mers integral cu fiecare:
      – 5000 lei pe curent
      – 1500 lei pe gaz

      Casa este izolata destul de bine: 10cm polistiren, porotherm, 10cm vata minerala.

      In concluzie, incalzirea electrica este viabila daca esti intr-o zona unde nu ai gaze si nici sursa ieftina de lemne. Niciodata nu a fost mai ieftina decat gazul.

  6. Tot la casa stau, si tot cam 600-700 dau pe gaze. In ce clasa energetica e incadrat apartamentul lui ( asta daca si-a facut certificat energetic eventual “pe bune” ) ? Poate ar fi bine sa il izoleze un pic.

  7. Nu se poate plati atat? Ati uitat in ce tara traim? Aici totul e posibil…

  8. #13

    probabil i-a venit factura de regularizare. daca a avut cate 100 pe ultimele 2 luni, e normal sa-i vina 700 acum (deci 300 RON/luna)

  9. #14

    Petromul tot ca rromu’: “La doar o zi după ce au afirmat că “va continua politica de creştere moderată a preţurilor”, Petrom a scumpit motorina cu 9 bani, iar benzina cu 12 bani.”

    www.capital.ro/detalii-articole/stiri/lovitura-benzina-s-a-scumpit-masiv-vezi-cu-cat-161760.html

  10. Eu mai urmaresc stirile uneori si da, am vazut cazul Ioan (mita) Niculae.Vreo doua zile, apoi pauza.Gata, asta a fost tot, acum e bine omul si tot un fleac e factura la gaz pentru el

  11. Ne meritam soarta, nu stim ceea ce-i de facut cand toti ne fura. Oricum suntem cea mai rezistenta natie de oameni.

  12. e mai bine la bloc si cu centrala asta o caruta de bani

  13. parca prea mult … 700 😕
    pai eu am apartament cu 4 camere, nu incalzesc toate camerele
    3 camere, una din bai si bucataria si cel mai mult am platit 320 lei, e exagerat de mult, mai mult ca sigur i-au inflorit factura ca stiu pe cineva care a mai patit…

  14. #19

    :))) Va doare pe voi in pula ca Niculae face ce vrea preputu` lui, voua vi se pare ok, sau nu, pretul pe care il da amicu` lu` arhi. ce daca dai 350 lei, oricum e mult, pricepi? nu prea cred ca pricepi, ca daca ai pricepe ai gandi :))
    manca-v-ar mihai gadea cu ciorba de fasole, ca de altfel faceti grupuri pe feisbuc si aberati continuu.

    • #20

      Filip » da, pai la asta se pricepe toata lumea. ce pla lor. a, de restul s-o gasi cineva sa se ocupe :)))

  15. #21

    intreaba-l te rog ce facturi a avut cu 2,3 luni in urma anul asta si anul trecut. Astia mai au obiceiul sa trimita facturi estimative si citirea sa o faca odata la 3-6 luni, si daca estimativele sunt mici, te sperii cand vine regularizarea.

    My two cents….

  16. Nu ati percutat cum trebuie.Doar suma de 700 ron v-a sarit in ochi?

  17. Eu cred ca la un moment dat o sa apara un “dement” care stie sa foloseasca o pusca si care este satul de toata tara asta si de toate jegurile care o fac pe politicienii si pe bisnismenii de succes. Ziua aia o sa fie extrem de interesanta.

    • #24

      Corect. Intotdeauna vom astepta sa apara altcineva care sa ne rezolve treburile. Iar mai apoi, il vom declara criminal / nebun si ne vom asuma toate meritele sale. Pentru ca putem.

    • #25

      erou nu criminal:))

  18. #26

    Gunoaiele astea trebuie reamintite din doua in doua saptamani, pentru ca noi oamenii avem prostul obicei de a uita. Serios vorbesc, voi bloggerii incepeti sa aveti mai multa credibilitate deca rahatul de presa din Romania. Nu cred ca va costa ceva ca la la 1-2 saptamani sa puneti un articol de genul: “Nu uitati, X a facut asta si asta si condamnari, puma”. Omul, neuitand, aduna tensiune, si aduna, si aduna, pana da pe dinafara. Trebuie doar perseverenta.

  19. #27

    Ei primesc subventii de genule pentru ca folosesc gazul pentru a produce ceva, +valoare, pe materia prima folosita.
    Tu cand iti incalzesti casa nu faci decat sa risipesti gazul, adica intre 10 grade in casa cat sa nu intri in hipotermie ( cifra total aleatorie) + o patura pe tine si 24 de grade, diferenta este risipa de energie.

    Nu sunt de acord, zic si eu ce le trece prin cap lor.

  20. #28

    arhi, nu o sa zic ca el a platit mult sau putin. dar o chestie am de zis, tu ai platit 530 lei pentru ca ai pretul gigacaloriei subventionat de catre primarie. daca nu ar exista aceasta subventie, ai plati mult mai mult. si pana la urma o centrala termica constituie un confort- incalzesti cat de tare vrei, cat timp vrei etc.pentru acest confort, platesti si mi se pare normal. pretul gazelor, da, e nesimtit de mare si a crescut prea mult .

  21. prea puternici, nici “statul” nu are ce sa le faca astora..

  22. 700 ron???? Ori nu are apartamentul izolat cum trebuie ori nu are termostat de reglare a temperaturii…
    Frate, eu la casa in camp unde a batut viscolul direct pe mine, am factura pt februarie putin peste 450 ron gaz.

    Revenind ontopic, ion nicolae nu e singurul…similar se intampla la Alro, Sidex, Targoviste , Oltchim, arpechim si alte mari combinate din astea care produc pierderi de 10 de ani la stat si profit la milioan pe firmele capusa ale directorilor.

  23. #32

    nu stiu cum e la apartament insa mie mi-a venit factura la gaze pe decembrie si ianuarie 500 euro.
    cit despre niculae ala nu scria in ziar ca tocmai ce il judeca pentru nu stiu ce?

    • tu zici de nicu de la fc brasov. aici e vb de nicu de la astra 🙂

  24. #34

    Ho ho, da ce centrala are omul asta? La Brasov unde e frig iarna in mod frecvent ( in Bucuresti a fost anul asta foarte frig, dar nu e o regula) de 7 ani de zile n-am avut costuri din astea uriase. La un apartament la etajul 8, orientat spre n-v , asezat pe colt . So nush, ceva e suspect acolo.
    Pentru case, multa lume la tara la mine are centrala pe lemne , si unii au pe curent. Lemnele sunt mai ieftine. Dar nici gazul nu e ASA de scump.

  25. Eu am apartament de 80mp si platesc cam 300 Ron la gaze iarna… Prietenul tau ori minte ori are o problema.

  26. Am apucat sa citesc si LE… Si trebuie sa spun ca problema cu Niculae e veche si cunoscuta, problema este ca omul are 40.000 de romani angajati… si santajeaza statul roman cu asta…

  27. #37

    Nu pretul gazului este prea mare, ci toate preturile “aliniate” sunt prea mari. Chiar si asa, atunci cand dai peste o mie de euro pe o centrala termica, cred ca mai poti investi 200-300 de lei pe un termostat sau cum dracu s-o chema ala (is doua piese: un emitator, cu termometru incorporat, programabil si un receptor legat cu fire la centrala). La un apartament cu 3 camere doua bai, bucatarie, suprafata construita 130 mp, suprafata utila 90 mp, toate camerele cu ferestre/usi termopan la o singura latura (dar ferestre tata, de la 30 cm de tavan pana jos la parchet) factura pe iarna asta a venit maxim 250 lei/luna. Programul la emitator este de genul: porneste incalzirea la ora 07:00 si opreste la 08.30/pauza/porneste incalzirea la ora 18:00 si opreste la 19:00. Temperatura setata la 24 de grade. De mentionat: izolare exeterioara 5 cm, porotherm, o singura latura la exterior. Evident in factura intra si apa calda menajera ca tot cu gaz o incalzesti. Mai e o chestiune de amintit: daca ai centrala inseamna ca ai contorizare separata, inseamna ca ai contract separat si indiferent de estimarile tale in contract poti transmite indexul in fiecare luna (ai o perioada anume in care poti face asta – prin telefon/internet-) si astfel scapi de facturile de regularizare. In opinia mea furaciunea se face la stabilirea pretului gazului si la transformarea mc in kw intrucat tu consumator nu ai cum sa verifici calitatea gazului din teava.

  28. Nu, nu platesti de doua-trei ori mai mult. Pretul era anul trecut de 0,0265 euro pe kilowatt/ora pentru casnici si 0,210 pentru industriali.

    Corect, pretul ar trebui sa fie acelasi pentru toata lumea, pentru ca vorbim de acelasi produs, nu ar trebui sa fie o lege care sa stabileasca pret diferentiat, DAR, pe de alta parte, e normal ca o persoana juridica, sau chiar fizica, sa negocieze un alt pret daca cumpara cantitati mai mari. Spre exemplu: daca eu cumpar o paine pe zi si Arhi cumpara 1000, e normal ca el sa obtina un pret mai bun per bucata, imdiferent daca el o vinde si face profit sau o mananca, si, mai mult de atat, pe mine nu ar trebui sa ma deranjeze acest lucru

    Problema e de fapt modul in care se fac negocierile.

    Oricum, in cazul in care consumatorii industriali ar plati mai mult, acestia isi vor recupera intr-un final diferenta de pret. De unde credeti?

  29. #39

    bai eu nu mai suport cresterea asta nesimtita a pretului carburantilor, chiar nu se poate face nimic in privinta asta ? chiar pot sa creasca aia pretul cat vor ei, sa platim 10 Ron pe litru ? Nu sunt oamenii deloc afectati ori s-au obisnuit cu ideea ? Adica ACTA scoate lume in strada, niste rahati de caini la fel, dar muia pe care ne-o luam zi de zi cu benzina, motorina, aia nu ne deranjeaza ?

  30. Normal că este o problemă de discutat de ce plătește 700 lei la întreținere! Mai ții minte când am zis că era un Q7 parcat ilegal la Aeroportul Băneasa și lumea pe drept m-a corectat că e X5? Sau viceversa?? :)))

    • #41

      Tudor Galos » da, din pacate mai tin minte. a, si ca acolo parcheaza toata lumea, ce plm te intereseaza pe tine

  31. #42

    Maestre , preturile n au cum sa se “scumpeasca” ca nu s marfa vandabila ,cel mult se maresc .In rest , numa bine

  32. #43

    Eu l-as baga pe Ioan Nicolae in aceeasi celula cu Giovani Becali, pentru ca ar face un cuplu frumos. Asteptati-va la cresteri din ce in ce mai mari la gaze si la produsele petroliere, ca vorba aia, resursele naturale se consuma repede si se regenereaza extrem de lent. Mizeria asta de Ioan Nicolae avea oamenii lui, pusi de el cu mana lui, prin nu stiu ce minister, pe vremea lui Tariceanu, daca nu ma insel. Problema e ca oamenii aia s-ar putea sa mai fie si acum pe acolo.

  33. “Doar din scumpirea prețurilor.” mestere,preturile se pot mari ,nu scumpi! pretul nu poate fi scump sau ieftin,pretul poate fi mare sau mic

  34. #45

    cum adica sa platesc pentru gazele mele atat de mult ? cu bani.
    ma las de cacat! sa fie toata lumea Rose

  35. #46

    hai partz d-aci! nu te cred pana nu vad vreo explozie.
    ce mistooooo e in romania!

  36. #47

    dupa cat timp iti taie gazul astia pentru neplata?
    daca pleci de acasa in concediu pentru 6 luni pe timp de iarna si vrei sa plm sa nu-ti pocneasca aia aia sau depinde de ce fel de incalzire ai, ce faci?
    sa nu-ti vina abonament sau alte rahaturi.
    cum rezolvi cu romgazul cu “r” mare (m-am obosit) de din astea monser?
    eu stiu dar nu vreu sa-ti spun.

  37. Dacă prietenul ăsta al tău stă în București e clar. Blocurile alea sunt atât de subțiri că se aude absolut totul de la toți vecinii înconjurători. Căldura se pierde foarte ușor. Eu, în Pitești, într-un bloc cu pereții ca lumea de nu se aude dintr-o cameră în alta dacă țipi, fără izolație plăteam la 3 camere 300 de lei tot gazul: căldură, apă caldă, gătit.