batranul lup de mare

Ieri, pentru că mă plictiseam teribil, am decis să îmi plimb bătrânele oase până la Constanța, să facă și copiii mei un pipi în mare, conform obiceiului din moși-strămoși.

Și am eșuat pe plaja la modern, după ce am fost, conform tradiției, în portul Tomis, să mănânc supă de cocoș la Bacaro. Tot conform tradiției care spune că nici un restaurant de la mare nu rezistă mai mult de o vară, și Bacaro s-a dus dracului, probabil piezându-și bucătarul, pentru că supa de cocoș s-a transformat într-un fel de ciorbă acră ardelenească, unsuroasă, roșie și fără nici un dumnezeu.

bacaro

În fine, ideea e alta. Plaja de la Modern s-a umplut de șezlonguri și umbreluțe, de acelea contracost. Pe vremurile când stăteam eu acolo, plaja aceea era oarecum a constănțenilor, mai puțin vizitată de turiști. Multe himenuri s-au zdrențuit acolo, între noi fie vorba.

Ideea e, ăștia care cumpără dreptul de a vinde șezlonguri pe plajă, nu au nici un fel de obligație în contractele de închiriere, cum ar fi întreținerea plajei unde se închiriază porcăriile alea?

Pentru că e un jeg fantastic acolo, mi-era scârbă să las copiii să alerge printre gunoaie. Ok, vinovații principali sunt gunoaiele de turiști, dar dacă tu faci bani din bucățica aia de plajă, mi s-ar părea normal ca una din obligațiile tale să fie și curățarea acelei plaje.

Pentru că, la miile de lei negri care se fac zilnic din umbreluțe, nu cred că e chiar un capăt de țară să dai 600 de lei lunar unuia care să curețe mizeriile din zonă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

64 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pai vezi!

  2. #2

    Aia e o ciorba tare, se vad margelele.

    • #3

      Margelele erau de la curcan… N au mai avut cocos..

    • #4

      Evident, cocosul se lupta si scapa, curcanul e sacrificat.

    • #5

      Din ciorba aia lipseste o mana 😉

    • #6

      Lui nu i-a placut ciorba pentru ca-i lipsea ingredientul principal pentru a fi ca la mama acasa: Samsung G3

  3. #7

    E pacat ca nimeni nu pune clientul pe primul loc…. Asa, s-ar duce vorba ca cea mai buna zama a fost la X restaurant..,.

  4. #8

    Daca eu as inchiria o bucata de plaja, chiar trebuie sa-mi spuna cineva ca trebuie sa fac curatenie? …

    • #9

      Într-o ţară civilizată, nu. În România trebuie musai dată lege specială şi stipulat în contract aşa ceva. Şi cu toate astea tot nu se face curăţenie. Pentru că mentalitate românească şi turism estival.

      Da’ e bine că avem promovarea litoralului românesc pe-afară şi intern, cum ar zice unii d-aici de pe la Constanţa.

    • #10

      @Sagittarius: s-au schimbat multe ba din ’89. Printre ele ai si avantajul ca poti pleca intr-o tara civilizata. Iti urez drum bun!

    • #11

      Intr-o tara civilizata te amendeaza fara probleme si rapid. Vezi care sint amenzile in Singapore pentru scuipatul pe jos.

    • #12

      scuipa si tu pe sus.

  5. #13

    oamenii care fac borsul de ulitura de ras ar trebui facuti ingrasamant pentru porumb,sa ii manance gainile

  6. Frate, am fost acum o luna la mare si ghici cat cerea un retardat pe un sezlong? 60 de lei. Nu,pe bune, 60 de lei. 60 de lei un sezlong. Si am vrut sa ma cert cu dobitocu’ ala dar am mers 5 metri si am ajuns pe alta plaja. Sezlong? 20 de lei. Si ne zicea baiatu’ asta de la care am luat 4 sezlonguri ca ala e un tepar, ca n-are “aprobare”.

    • #15

      Eu cred ca stia ce comentarii stupide scrii pe blog-uri si nu a vrut sa se incurce cu tine, asa ca mai bine ti-a cerut 60 de lei.

    • #16

      @msrp Eu nu cred ca stia ala de comentarii, c-altfel nu-i cerea doar 60 de lei. Era un simplu profitor si-atat.

    • msrp si te trezesti si tu esti un pripas din ala care vinde sezlonguri la 60 de lei? tot frustrat?

    • #18

      Măi Șiprian, de ce nu mergi tu în treaba ta?

    • #19

      Mai bine frustrat decat prost. Oricum, in cazul tau le ai pe amandoua. Asta e tragedie de-a dreptul.

      PS: nu, nu dau sezloange cu 60 de lei – de fapt nu dau sezloange deloc.

    • N-are rost sa ma complic cu voi. Ceaules!

    • #21

      Asa, lasa-ne pe noi. Asculta o manea de la partenerii tai ManeleGratis si mai pune 2 screenshoturi pe blog cu ce comentarii apreciate ai tu si ce frustrata e lumea de fapt si ofticata pe “succesurile” tale.

  7. #22

    Conditia de inchieriere – taxa pe Mazare !

  8. #23

    Self tatuat.

  9. #24

    Va plangeti dar va duceti… Costuri mari, servicii foarte slabe, mizerie si totusi (macar) o luna pe an e ARHIplin.

  10. Aceeasi intrebare se pune si la munte ca si la mare: din milioanele de lei facute din defrisari, nu au cateva mii sa planteze niste puieti? Se pare ca in Romania circuitul banilor e cam intrerupt.

  11. Ciorba ardeleneasca nu e acra si unsuroasa, e doar diferita de cele din sud, ca sa fie buna.

    • #27

      prietene, mancarurile din ardeal sunt grase si imputite. probabil cea mai de cacat bucatarie din romania. sa fi3 cu slanina si palinca. ieee

    • Da, de aia ardelenii sunt inalti si frumosi si sudistii mici si negri.

    • #29

      Ahahaha

    • #30

      Arhiva, prietene, ia fa tu o introspecție și amintește-ți când scriai ceva legat de bucătăria din Oltenia și cum ți s-a dat sa mănânci ceva într-un mat necurățat…

    • #31

      true, true

    • #32

      Arhiva, plm, autocorrect. Nu ai edit, nu am fost atent, aiurea.

    • #33

      “Mâncarea e fudulie, băutura e temelie”
      Doar o vorbă de la mine din Moldova.

    • sheet, nu-s mic şi negru, o să mi se retragă statutul de mitic!

  12. semiofftopic: cum a mers loganelu pe autostrada?

  13. Arhi, faci confuzie între bucătăria ardelenească şi bucătăria moldovenească ! Moldovenii gătesc ciorbe acre (de obicei cu borş), în schimb ardelenii gătesc cu multă carne şi cu multă smântână. Bucătăria ardelenească este una dintre cele mai bune din România … Mergeţi de curiozitate şi mâncaţi o dată în judeţele Covasna, Harghita sau Mureş … sunt cele mai bune mâncăruri din toată România! Ştiu ungurii ăia să gătească de nu-i drept şi-adevărat!
    SI credeti-ma ca, am batut toata tara in lung si-n lat! Si de fiecare data cand trec “prin zona”, imi calculez in asa fel incat sa iau masa prin judetele mai sus amintite. N-am nimic nici cu ungurii nici cu românii, nici cu ruşii nici cu bulgarii, nici cu vreo alta natie, … dar la mâncare ungurii sunt jos pălăria!

    • #40

      ihi, fix asa

    • #41

      Florinache – borsul e teh shit.

    • #42

      Bre, mancarea ti-a parut buna nu ca stiu bozgorii sa gateasca, ci pentru ca fripturica era perpelita la jar din cetina rumaneasca. Verestoilul ® ™.

    • #43

      aici depinde si de gusturi, si eu is ardelean, dar si conteaza de cum te obisnuiesti si ce fel de organism ai, mie nu imi placea de mic mancarea cu grasime multa, ciorbe, sarmale, friptura, is mai buni ungurii pe dracu’, hai zi-mi cate restaurante unguresti is in Romania? fata de restul, daca e cea mai buna mancare ar trebui sa fie o gramada. Ca fiecare bucatarie in lume are un fel cunoscut e drept, eu prefer mancarea indiana, pizza, ciorbe fara grasime ( supe, creme ).

    • #44

      Am fost in Harghita de 15 martie acum 3 ani. Numai nu ne-au otravit bucatarii de acolo. 18 persoane am fost “exterminate” in Miercurea Ciuc. Am ajuns in Sfantul Gheorghe direct la spital cu perfuzii. Eram o delegatie a universitatii AL. I. Cuza din Iasi si faceam un turneu de promovare a Universitatii prin liceele din toata tara. Nu eram extremisti periculosi, insa din acel moment ceva s-a rupt in mine, dupa modul cum am fost tratati. Am asteptat o vesnicie sa ne aduca mancarea. Intrau unguri in restaurant si erau serviti inaintea noastra desi venisera dupa noi, iar mancarea ne-a pus la pamant in 3 ore. Am inceput sa nu mai cred ca ungurii sunt buni de pus la rana, desi am cunostinte maghiare. Urat.

    • emy, păi la ce te aşteptai pe 15 martie? nu ştiai ce e atunci?

    • #46

      Sincer sa fiu nu ma asteptam. A fost prea de tot. Rautate pura. Si in loc sa ma faca sa apreciez ungurii, dimpotriva au sadit in mine samanta de a raspunde cu aceeasi moneda.

  14. #47

    Sa nu fie și asta cu mâncarea din Ardeal o idee asemănătoare cu cea referitoare la Logan 🙂

  15. Nici cu fotograful nu mi-e rusine 🙂

  16. #49

    Arhi tu cum nu intelegi ceva cum zici ca e din Ardeal.

  17. #53

    Multe himenuri s-au rupt acolo :)) … copilarie copilarie. Multumesc pentru articolul asta.

  18. #54

    Eu speram la un dus improvizat pe plaja, sa dai nisipul jos de pe tine inainte sa pleci la hotel da cred ca deja vreau prea multe…

  19. #55

    In economia de piaţă clientul hotărăște pe ce dă banii. Dacă el vrea să dea pe condiţii mizere, se va găsi cineva care să i le ofere.

  20. offtopic, dar legat de plaja:
    eram in Vama Veche si langa era o familie cu 2 copii ce se jucau pe acolo (nu stiu ce cautau aia mici in Vama). La un moment dat apare unu` mai turmentat, se opreste intre copii, se uita in jur si intreaba/striga “Ma`, ce-am facut?! Iar m-am trezit in Saturn?!”
    Dar plaja era curata.

  21. #57

    Offtopic total dar e prea misto:

    monicagabor.com/bio/

  22. #58

    Deci pana la urma si plaja Modern a incaput pe mana mafiotilor. Pacat. Sotia e insarcinata si nu mai poate cobori scarile la Modern asa ca anul acesta n-am mai fost pe acolo. Era singurul loc decent de pe plajele Constantei. Acum 2 ani au dat foc la padurea de la Modern. Urmatorul pas e sa construiasca vreun hotel ceva, asta daca nu cumva au si inceput.

  23. ceea ce spui tu ţine de bun simţ, ceea ce s-a cam pierdut pe la noi. una peste alta tu ai fost la mare, eu la munte. aceeiaşi poveste cu gunoaiele de prin păduri. aici nu era nimeni obligat să strângă dar cum mama naibii să laşi în urma ta mizerie? cum să te lase inima să laşi în urmă serveţele, sticle de plastic, pungi, cutii de bere? dar de ce mă mir, că numai proştii se miră. la telecabină în buşteni coadă de cel puţin 3-4 ore. la coadă foarte mulţi tineri. nu puteam să pricep de ce să pierzi 3-4 ore la urcat şi alte 2 la coborâre când puteai să iei rucsacul în spinare şi-n timpul ăla erai la o cabană frumoasă? îi înţelegeam pe cei cu copii dar tinerii de 20 de ani? ce aveau? fiţe în cap. că nu poţi să urci jepii în balerini sau cu pantofi de piele întoarsă. bine, ajungeai la babele şi ce rahat faci cu pantofiorii de discotecă? mai ales că bătea un vând rece de-ţi trebuia căciulă. dar de, am fost la munte şi-am urcat la babele şi? că n-am văzut nimic nu mai contează, îmi fac un selfie şi moare lumea de invidie. cam aşa e şi cu marea. cred. aş spune că, într-un fel, ne merităm soarta. atât timp cât an de an suntem dispuşi să lăsăm o grămadă de bani, bani cu care am putea petrece în altă parte şi-n condiţii mai bune, ca să ne batem pe un petec de plajă plin de gunoaie, asta e.

    • #60

      Gunoaie la munte vezi mai mult in zone unde se poate ajunge cu masina. In locuri unde trebuie sa iti abandonezi masina si sa te cateri pe munte cateva ore foarte greu (dar nu imposibil) gasesti gunoaie. Sa vezi hoarde de turisti romani, maghiari, nemti, olandezi, englezi, etc la noi pe munte cum isi luau gunoaiele si le puneau inapoi in rucsaci ma facea sa cred ca nu-s in Romanica. De aici si concluzia ca e mai usor sa transporti gunoiul in rucsac decat in portbagaj…

  24. #61

    tipule nu esti sanatos… cum sa-ti duci copiii in cocina aia?!?! 🙁

  25. #62

    un pic off, dar ….
    Măria si Ildiko, la examen.
    – Mărie, cum se scrie corect, piept sau pept?
    – Nu ştiu, Ildi, scrie şi tu ţâţe.
    Scrie Ildiko, se uită nedumerită la foaie, se uită la Măria.
    – Mărie, zici tu că e corect aşa: în ţâţele mele bate o inimă de român?

  26. Deci așa e peste tot? În mamaia nu aveai loc sa te misti de sezlongurile alea. cica si-n neptun la fel.
    si ne mai gandim de ce ne ocolesc străinii? Păi când îmi ceri 8 lei pe un pahar de bere și aia o indoi cu apă, să nu te mire de ce nu mai cumpăr un pahar si ma duc la supermarket sa iau o doza la jumate cu 5 lei…