Fără îndoială, elevii de liceu.
Și nu pentru că viața e de așa natură, pentru că încep să descopere aroma de pește cu brânză și restul bucuriilor hormonale din jurul lor.
Ci pentru că sunt cea mai bătută de soartă clasă socială din rromânia.
Vă dați seama că, de 23 de ani, nici un elev de liceu nu a început liceul știind care va fi metodologia după care îl va termina?
Sau că niciodată nu știi din clasa a 9 a la ce să înveți pentru examenul de maturitate. Ba 4, ba 6 materii, ba 7, ba 3. După care ne mirăm ce tâmpiți pe bandă rulantă scoate școala și că gramatica se schimbă după hoardele de analfabeți ce părăsesc băncile școlii, pentru a se angaja la mec sau la hypermarketuri.
În cazul în care nu știați. De anul ăsta se intră la facultate și pe baza notelor din liceu. A decis Ministrul Educației ieri. Așa, la o pauză de cinzeacă.
Îmi aduc aminte cu drag de colega mea de clasă, Cătuți Cristina, care era de o prostie infinită, dar avea doar 9 și 10. Pentru că doamna dirigintă era prietenă de familie cu mama Cătuți.
Simt așa că în școli e plin de Cătuți de astea, gata să devină intelectuali de frunte ai rromâniei…
NOU
O universitate care se respecta are examen de admitere. Dar sa anunti in aprilie cum se va intra la facultate in iulie e de o idiotenie teribila
NOU
Faptul ca se intra SI pe baza notelor din liceu nu mi se pare o noutate. Daca e sa fie obligatoriu ca media de admintere sa contina si mediile din liceu, atunci da, e o mare idiotenie.
Ma uita la niste prieteni care au bacul peste 2 luni cu mila
NOU
Pai e o noutate, indiferent de cum ti se pare tie, in sensul ca pana acum o saptamana facultatile nu puteau lua in considerare notele / mediile obtinute in liceu.
NOU
Jordan, in 2007, cand m-am inscris eu la Fac. de Constructii, media de admitere era compusa din 40% media la matematica din liceu, 40% media la fizica din liceu, si restul, 20 %, media de la Bac.
NOU
Ministerul stabileste o metodologie de baza, un minimum sa spunem. Asta pentru ca exista un numar fix de locuri bugetate, iar pentru a avea un criteriu minim de obiectivitate, stabilim un criteriu de selectie. Dar universitatile au autonomie, asta insemnand ca pot oricand sa impuna examen de admitere fara probleme.
Problema nu pleaca din minister in privinta eficienta selectiei, ci de la universitati. a
NOU
Scuze, mesajul anterior a fost trimis mai repede decat intentionam. Ca sa continuu, universitatile ofera mai multe locuri decat numarul candidatilor pe care si-i doresc cu adevarat. Asadar, nivelul de pregatire al viitorilor studenti scade simtitor, afacerea trebuie sa mearga…scuze management universitar se cheama acum. Asa ca, facem cu totii compromisuri, integram pe oricine in mediul academic, iar in final valoarea diplomei e aceeasi pentru toata lumea, adica spre zero. Nu conteaza ca tu ai fost fruntas sau codas, diploma e aceeasi la final. Nici macar nu e mentionata forma de invatamant: la zi sau frecventa redusa. Totul in spiritul unei egalitati totale.
NOU
eu sunt convins ca noi romanii, care nu suntem în stare sa montam capacele de canal la nivel cu asfaltul, vom reusi sa inventam/preluam, implemementam, controlam si sa corectam un sistem de educatie modern si eficient cât de curând. Cât de greu poate fi?
NOU
Mai am două luni și termin. Stau oarecum liniștit.. cu gândul că admiterea la medicină rămâne la fel (prin examen).
Dar sunt puțin, nu frustrat, mai degrabă sictirit. Îmi dau seama că, precum spuneai și tu, unele persoane cu care am învățat in decursul anilor, și care debitau: Wolskvagen Amadeus Mozart, înghețătorie, cei care vorbeau numai prostii cu gândul de a ieși în evidență și a vedea prof. cât de multe știu ei ( și e trist că de multe ori chiar le reușea), cei/cele care nu ieșeau din clasă doar la ora de sport, vor intra probabil pe un loc la SNSPA, sau pe alte profile ce țin de comunicare, în locul celor care probabil și-au dat seama că la școală trebuie să te cenzurezi și să nu pari că tu știi prea multe..ar înseamna că sigur faci meditație cu alt prof, nu cel de la clasă; nu trebuie să pari prea inteligent pentru că atunci ești un tocilar, sau să nu accepți flegme de la orice profesor care a trăit o viață întreagă cu scopul de a demonstra elevilor ce entitate este el/ea ( oare ăștia erau tot timpul luați de fraieri când erau mici?)
Nu numai că nu sunt de acord cu asta, dat cred că dacă o să se bazeze pe mediile din liceu, nu o să se învețe mai mult, ci o să se împuște notele. Într-o veselie.
Ei poate se gândesc că media generală la bac o sa fie putin peste 6 și s-au impacientat puțin…
Aa, și ca să nu se înțelagă greșit.. Eu cred că o să am media din liceu undeva peste 9.50.
NOU
Eu îmi aduc aminte de una din premiantele din școala generală care-a plecat cu niște arăbeți prin Libia și a ajuns să sugă p’acolo…
Efectiv mi-a dat tot sistemu’ de valori peste cap. Păi parcă io eram ăla care într-a 8-a fumam prin spatele școlii, descoperisem berea, aveam absențe și eram dat în general ca exemplu negativ cu chestia aia “brânză bună în burduf de câine” spusă la final pentru încurajare.
Da’ până și asta săraca a dat la liceu și la facultate un examen de admitere (și parcă a și intrat pe la niște limbi ceva… ).
NOU
Un mare cacat! Cand am intrat la facultate, m-am inscris si la o facultate mai slaba, ca sa zic asa, la care se intra cu dosarul. Nu m-am aflat intre primii 400, ca sa pot intra, noroc ca am luat examenul de admitere si am intrat la una mai buna. Ambele erau facultati de la poli. Am facut un liceu de cacat, nu cred ca aveam vreo nota peste 7, nici macar la purtare, dar nu pentru ca eram dobitoc, ci pentru ca profesorii erau tampiti si nu imi bateam capul pentru o nota mai mare de 5. In liceu stateam maxim 2-3 ore pe la scoala, iar in alea jucam table si poker sau faceam rebusuri.
Altii vin, in plm, de la tara, unde isi luau notele pe cumetrii sau saci de cartofi si ajung sa intre la facultati de top, la care renunta dupa juma de an, cum s-a intamplat si pe la mine.
NOU
la scoala inveti doua lucruri importante: teoria si practica;
1-teoria-inveti ca regulile nu se schimba in timpul jocului;
2-practica-inveti ca regulile se schimba in timpul jocului;
NOU
Ai dreptate cu hoardele de Catuti. Si e exasperant.
NOU
Sunt soldat in armata rusa
In 100 si unu regiment
Si-am venit s-o futem pe Catiuta
Sa ne umplem toti de sculament!
NOU
Imi aduc aminte cand eram in scoli ce stresat eram de examene, pe timpul meu fiind examen de admitere in liceu, de bac la x materii si de admitere la facultate. Acum, astazi, daca as fi in Romania si as avea copil de scoala as putea aranja intr-un orasel sau comuna de langa un mare oras totul, fara mare efort. Medii intre 9 si 10 la orice pana in clasa a 8-a, ex de capacitate tot cu medii mari, intrarea sau transferul la liceul dorit, medii mari tot liceul, apoi evident admitere in facultate pe baza mediilor din liceu. In facultate intotdeauna ai avut posibilitatea de a plati daca vroiai … si uite asa ajunge un copil absolvent de facultate, specialist in ceva la nivel de Romania, fara sa isi bata capul cu invatatul.
Desigur, dupa ce termina facultate ies in strada si urlu ca am un geniu acasa si ca statul nu ii creaza conditii propice dezvoltarii si trebuie sa plece in strainatate.
Intr-un proces ce dureaza de regula 4 ani per ciclu, cum poate cineva sa schimbe regulile cu 3-6 luni inainte de final?
NOU
Ei, nu-s chiar hoarde. Cel mult 2-3 pe clasa. Fie-mea e in clasa a zecea. Ah, si inca ceva. Mai putin conteaza relatiile de prietenie. Nu stiu cum naiba, dar cascavalul a devenit mai important. 😉
NOU
As-ai sta bine unei tari moderne, cu multi studentii.Ministrii na-u uitat de unde au plecat, cat de greu lea fost si lor si se gandesc acum la bieti elevii.
NOU
Agramantu-le!
NOU
nici trolii nu mai sunt cum erau…
NOU
Am un prieten care a luat la bac 8,50 la matematica. El care nu stia sa rezolve o integrala! Asta era inainte de montat camere! Pana nu o sa fie bacul 100% corect din partea mea sa faca si teste de inteligenta ca sa intri la facultate! Alea ar fi cele mai concludente, nu bacul, nu notele din liceu! Ai IQ peste 100 intri, nu ai stai acasa!
NOU
Probabil ministrul a luat in considerare statistica prin care se arata ca 50% dintre copiii tarii raman la sate, cu 8 clase.
NOU
Democracy cannot succeed unless those who express their choice are prepared to choose wisely. The real safeguard of democracy, therefore, is education.
Franklin D. Roosevelt
NOU
De acord cu o mențiune: schimbarea de anul acesta e făcută special doar pt a se mai umple facultățile. Nu are nici o altă influenta pentru elevi după părerea mea
NOU
Cand am terminat eu liceul se putea intra pe baza notelor din liceu. Bine, in unele locuri se facea (si cred ca inca se face) numai in baza asta, iar in altele, se facea cumva o medie intre notele astea, notele de la bac si notele de la examenele de admitere.
Legat de normele de scriere facute cu picioarele: am fost dintotdeauna impotriva majoritatii lor. Unele se scriu fonetic, altele la fel. La unele se pune cratima, daca vrei sa le scrii la plural sau articulat, la altele, nu. Cand s-a decis scrierea “nicio” legat, si-au dat cu firma-n cap de tot. Explicatia primita la scoala (eram inca-n liceu) a fost “pai asa scrie majoritatea, deci a devenit corect”.
Asa ca propun sa scriem cuvinte ca “sau” si “miau” legat INTOTDEAUNA, ca sa nu ne mai batem mintea cu atatea cratime “inutile”. Oricum, asa scrie majoritatea. Si sa renuntam si la majuscule, semne de punctuatie (in afara virgulei dintre subiect si predicat ) si orice acord.
NOU
🙁 … cand te gandesti ca anii de liceu sunt cei mai frumosi ani ( pe langa cei din facultate, dar asta e optionala ) … asa ca indiferent de ce hotarasc cei “mari”, sper ca ei sa-si traiasca viata si sa descopere tot ce zici …
NOU
Cei mai amarati romani nu sunt elevii de liceu ci parintii acestora.
PS. Arhi, sa nu uiti postul asta. Peste cativa ani, astept sa-mi dai dreptate 🙂
NOU
Sa nu uitam ca ministrul educatiei care a dat acest ordin este pupilul Abramburicai, o idioata patentata (ea e aia care a desfiintat scolile profesionale facand ca toti elevii de 14-15 ani sa intre la liceu si apoi sa doreasca facultate)care propunea dupa primul bacalaureat a lui Funeriu, cand picasera 60% dintre loaze, sa ii admita la facultate pe cei care picasera BAC-ul, urmand ca la sfarsitul anului 1 ca sa poata trece in anul 2 sa fie obligati sa isi ia BAC-ul, astfel incat chiar daca bovina pica iarasi facultatile unde si Abramburica era rector (acum a bagat PSD-ul din nou permisiunea sa fii si deputat sau ministru si rector in acelasi timp) sa ii ia banii macar pe 1 an.
NOU
Te anunt pompos ca in anul de gratie 2002, notele din timpul liceului au valorat 10% din nota finala la admitere. Restul pana la 100% era compus din examen 70% si nota de la BAC 20%.
A fost un moment foarte frustrant cand eu, liceean de Bucuresti cu note normale, dar cu nota mare in examen ma “faceau” tot felul de “tarani” care veneau cu 10 pe linie dar aveau note mai mici in examen…
NOU
sper ca te-a ambitionat mizeria asta
NOU
foarte bine, inseamna ca ne indreptam cu pasi repezi spre sistemul american, adica .. performance counts!
NOU
Eu am prins greva aia extinsa si, cand noi incepusem sa ne ingrijoram ca nu mai prindem BAC-ul, aparuse ideea sa dam “BAC in doua faze”…
NOU
@Arhi: Articolul promoveaza o informatie falsa. In primul rand, ordinul 3544 este dat de pe 14 aprilie, aparut doua zile mai tarziu in Monitorul Oficial, fiind o revenire la normalitate.
Metodologiile de admitere nu se schimba peste noapte decat daca cei care doresc sa dea acolo sunt prea idioti. Legea Educației Naționale 1/2011 spune clar în art. 42, al. 3 ca sunt facute publice condițiile de admitere cu minim șase luni înainte de acest proces.
În al doilea rând, ordinul dat anul trecut în martie încălca flagrant autonomia universitară, garantată de Constituție in art. 32, al. 6, universitățile fiind cele care își aleg după bunul plac studenții, condiția elementară fiind doar promovarea examenului de bacalaureat, adică ciclul inferior studiului universitar să fie încheiat.
Semnat,
Unul dintre dintre acei tarani despre care aminteste @Jumulici care cauta si promoveaza performanta, anti-plagiatul si rezultatele prin efort, unul care va fugi de Romania, cel mai probabil, nefiind afectat cu nimic schimbarea metodologiei pentru simplul fapt ca accesul la informatie imi permite sa imi dezvolt argumente care contrazic opiniile nefondate ale unor profesori, ale unor licee, ale unor institutii.
P.S.: Sa nu uitam ca avem cea mai mica rata de acces la studii universitare din EU. 3 ani de studii inseamna ca ai mai invatat ceva si ca vei putea sa votezi cu ce ai legat de gat, nu cu galeata.
NOU
Nici nu e nevoie să se știe din clasa a9a metodologia. Examenul de bac se pregătește într-o lună, maxim două, dacă vrei peste 9 :).
NOU
Ceea ce e scris in articol e un lucru ideal,dar realitatea e mult mai trista.Mai sunt doua luni pana la bac,iar la noi profesorii inca isi pun intrebarea daca se da bac diferentiat la romana (mate-info si filologie) .
In privinta notelor de liceu,personal nu sunt de acord cu ideea ca acestea sa fie un criteriu pentru admiterea la facultate ( si asta in contextul in care media mea ar constitui un avantaj) pentru ca in opt ani de invatat in aceeasi institutie am realizat ca sunt elevi cu medii relativ mici,dar care au cunostinte mult mai vaste decat cei cu media 10.Din pacate,tocmai cei vizati direct de sistemul de invatamant nu au dreptul de a-si exprima opinia.
NOU
1) Pe partea de diferentiere nu se mai poate schimba numic, asa cum am spus mai devreme, caci metodologia este cea publicata in august 2012.
2) Universitatile trebuie educate sa aleaga cum sa isi primeasca studentii. De-asta nu avem in top 500 la nivel mondial niciuna.
3) Elevii si-au exprimat opinia printr-un comunicat de presa trimis acum doua zile, preluat de cele mai mari televiziuni si ziare din Romania. Exista o structura care le apara interesele – Consiliul National al Elevilor.
NOU
Parca se intra SI pe baza notelor de niste ani. Adica sigur, stiu ca la alea la care ma uitam eu era relevanta istoria, parca. Oricum nu e foarte iesit din comun, si in strainatate e la fel. Eu am fost admisa la faculta in Olanda pe baza notelor din liceu(am aplicat inainte de BAC), in Belgia pe baza diplomei de BAC (i-a durut in fund ca era 9.50 – adica primii 1.5% in anul de glorie 2011-, ii interesa ca am absolvit liceu’).
Cum bine ai dat exemplu, important ar fi sa se schimbe felu’ in care se iau notele in liceu, nu felu’ in care se organizeaza admiterea. daca notarea in scoala e pe bune nu ar trebui sa fie o problema.