Zilele acestea de carantină ne-au demonstrat că alegerea de a cumpăra 2 apartamente, acum 5 ani a fost una greșită. Am stat blocați în casă, copiii au fost atît de panicați din cauza știrilor încât au refuzat să iasă și la puțin aer. Un iad, cel puțin pentru noi.

Așa că am decis ca, până ne rezolvăm situația locativă, să căutăm o căsuță decentă cu chirie, pe termen lung, ca să nu am stres din nicio parte. Am găsit-o pe asta, în București, prin Ghencea, decentă, drăguță, nici prea mare, dar suficientă pentru nevoile noastre. Șoseaua cam înghesuită, dar perfect nu avea cum să fie.

Bun. Îi zic agentului că îmi place și hai să negociem.
Ownerul vrea 800, eu îi ofer 600, plata în avans pe un an, nu e neapărat rău 7200 de euro cash, pe loc, nu?

Agentul zice Sigur nu va accepta, a mai respins o ofertă de 650 pe 6 luni.
Bine, boss, mă simt generos. Îți plătesc 700 în avans, pe un an, adică 8400 de euro.
Vine și răspunsul. Acceptă maxim 750 la plata în avans pe un an, dacă nu, 800.

Am plecat și nu m-a mai interesat discuția, deși diferenț de bani era minoră, din punctul meu de vedere. Aș fi putut să rămân la 800, pentru că îmi plăcea casa și aia era.

Dar această lipsă de cooperare cu un posibil client, știind că, din toamnă, se duce dracului pe gârlă totul, pur și simplu m-a tras înapoi. Am simțit, sub piele, aroganța din 2008 a proprietarilor, care puneau zerourile la prețurile apartamentelor cum adaug eu pahare de vin când simt setea că învinge.

Cum vă ziceam, casa e frumoasă, iar prețul e decent. Dacă cineva are nevoie, pentru asta am lăsat linkul. Și pentru că agentul imobiliar a fost simpatic și de ajutor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

96 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pentru ca sunt foarte mulți care cauta sa închirieze case cu un strop de curte acum, de aici și aroganța. Da, arata mișto casa, o fi agentul dragut, dar daca proprietarul e atât de chitră, nu știu dacă as vrea sa ii ocup locuința. Am și eu parte de un astfel de proprietar, acum și-a dovedit latura umana lipsă, dacă as da timpul înapoi nu as mai închiria la el exact din motivul asta: dacă e javra, te lasă în curu’ gol sau te fu*te când ti-e lumea mai draga.

    • #2

      Asta se intampla cand ignori costul real al chiriei – chiria + impozitul datorat Anaf, si inchiriezi “ca studentii”.
      Altfel, daca nu deteriorezi locuinta, nu pierzi garantia, iar dupa un timp iti va plati avocatul + cheltuieli de judecata + banii datorati, asa ca “fututul”, despre care vorbesti, va fi al lui.
      In situatiile astea “esti futut” daca te pui in postura de a ti se intampla: o locuinta cu o chire pe care nu ti-o permiti incat sa iei in calcul si impozitul ala, cu care destui proprietari sunt de acord daca il platesti tu.
      Cu contract (Anaf), de care te va intreba orice politist, nu te poate evacua nimeni, mai devreme de preaviz, fara sa isi asigure un dosar penal pentru intrare prin efractie si alte infractiuni ce deriva din respectiva evacuare abuziva.
      Teoria batului de chibrit, ca, oricum, cei mai multi oameni isi vor asuma lucruri pe care nu si le permit.

    • #3

      @sickofme…..fiecare se gandeste la propriul buzunar, asa ca nu mai dati vina pe altul ptr deciziile voastre.Si eu cand am de montat un tablou cu sigurante, sunt intrebat de client cat costa si care e varianta cea mai buna.Evident ca ii dau mai multe variante …cu factura sau fara si tablou de la 200 lei materiale si montaj pana la 3-4000 lei sau mai mult.Asa ca n-o mai dati de gard ,ca nu va face proprietarul contract ,ca voi sunteti cei care vreti ieftin !

    • #4

      Sickofme, situația mea nu se încadrează la spațiu de locuit, ci la un spațiu comercial. Unde am contract, sunt închisă cu activitatea prin lege și platesc 1000 de euro lunar. Am contract. 🙂 Pe principiul “ati bagat o gramada de bani aici, totul e amenajat pentru spațiul asta, dacă renunțați la contract pierdeți și investiția”. Acu zi-mi că nu e javră.

    • #5

      @Laurra, inteleg punctul tau de vedere si cred ca si proprietarul ar putea sa incerce sa te ajute (sau macar sa fie putin intelegator).
      Nu stiu situatia exacta aici, dar sunt cazuri in care nici proprietarii nu isi permit sa renunte la chirie. Unii au rate la banca, altii stau la randul lor in chirie sau pentru unii este singura sursa de venit.

    • #6

      @Andrei, nu e cazul proprietarului meu. Are spatii multe, are și business-uri garla le langa. Nu ii știu veniturile pe timp de criza, nu ii număr banii, sunt sigura ca e lovit și el în aripa, insa spre deosebire de mine, el din momentul zero în care se ridica interdicția de funcționare pentru mine, revine la același venit garantat. Am vrut sa plătesc jumate perioada asta. Tot nu. 🙂 Se cheama rea voința.

  2. #7

    De curiozitate cat costa utilitatile pe luna la asa o casa?

    • #8

      dunno

    • #9

      gazele aprox 800-1000 lei/luna iarna.; vara cam 150 lei
      apa aprox 100 lei
      curent aprox 250 lei

    • #10

      in niciun caz. im cea mai grea iarna a mea la casa am platit 820 de lei, casa de 180mp si izolatir vax albina.

    • #11

      Pai in aceai 800 intrau si utilitatile?

    • #12

      Sa nu crezi ca costa o avere. Poate un pic mai mult ca la bloc la incalzire. Si pe termen lung, daca tinem cont ca la bloc mai platesti si curatenia pe scara, lift, rulmenti, administrator, reparatii la acoperis, cheltuieli comune etc, poate chiar iesi mai bine.

    • #13

      Costurile lunare, pentru o casa similara, adica duplex si ~ 110-120mp, aceeasi zona, doi adulti si un copil 3 ani:

      – electricitate : 140-180 lei
      – gaze : 50 de lei vara, pana la maxim 500 de lei iarna
      – apa+canal: 110-130 lei
      – salubritate: 25 lei

    • 1.000 lei gazele am plătit la 140mp de casă neizolata în brașov într-o iarnă grea.

    • #15

      @Arhi – cred ca sunt niste ani de cand ai stat tu la casa ultima oara. Intre timp pretul la gaze e putin altul ( plus alte kkturi din partea furnizorilor). In consecinta – depinde de pretul pe KW ( da, nu pe mc – desi se consuma mc) , de contor ( exact) si cat de jeg e furnizorul de gaz. In RO – gazul se factureaza in KW de ceva timp ( nu stiu daca ai prins si tu asa). Transformarea se face din mc in kw prin inmultirea numarului de mc cu un coeficient – PCS – pe care il scoate din burta furnizorul si pe care tu nu-l poti verifica 😀 . E vb de coeficientul de putere calorica – cati kw caldura produce un mc de gaz. Nu poti verifica in Romania acest lucru -tre sa crezi pe cuvant furnizorul 😀

      Asa ca 800-1000 RON/luna poate fi decent iarna 🙂

    • #16

      nu a crescut deloc pretul gazelor. si am prieteni cu case 1000 de lei pentru casa de oameni normali, genn120, nu are cum, doar daca e doar betonul, fara izolare

    • #17

      pa: la casa am stat acum 2 ani. 125 mp. nu trece de 500 de lei

    • #18

      Depinde de zona geografică, dar în linii mari nu sunt prea mari.
      Cabană cu amprenta de 60 mp (100 mp utili) în Brașov, 650 mp teren, 2 persoane:
      – gaz iarna (01.10 – 31.03) – 650 – 700 lei/lună
      – gaz vara – 150 – 200 lei/lună
      – energie electrică – 150 – 200 lei/lună
      – apa/canal/utilități locale – 132 lei/an
      – salubritate – 293 lei/an.
      – impozit casă și teren – 106 lei/an

    • #19

      stau la P+M, cam 200 mp total. izolat cu polistiren de 10 si din pacate cam slaba partea de ferestre si usi. cam 800 lei media lunara, noiembrie-martie.

  3. #20

    Din ce stiu de la un dezvoltator maricel ….THEY ARE FUCKED. Mare parte din ei. Nu mai intreaba nimeni de nimic, deja se gandesc sa le bage la inchiriat (si case si apartamente) si s-a pronuntat chiar si cuvantul insolventa in unele cazuri in care nu mai merita sa duca proiectul la final.

    Nu credeam ca o sa fie la fel ca in 2008 la imobiliare, acum sunt convis ca o sa fie mai rau. Deci cine intentioneaza sa cumpere cred ca va avea din ce alege pe la mijlocul lui 2021.

    • #21

      Nu mai exagerati, ca nu a venit apocalipsa.

      Apropo de partea cu insolventa, acum se va vedea ce decizie buna e sa cumperi o proprietate care deocamdata nu exista decat pe hartie. Criza asta a raspuns multora la intrebarea “Ce se poate inampla?”.

    • #22

      @marius, cele 2 paragrafe din comentariul tau sunt contradictorii!

    • #23

      Normal ca nu mai intreaba nimeni de nimic. Toti sunt in izolare.

    • #24

      Eu am auzit altceva. Agentii immobiliari prin zona in care stau eu sunt cam asaltati in aceasta perioada de doritori de case la curte. Izolarea i-a facut pe multi ( nu numai pe Cetin) sa nu-si mai doreasca apartamente. In consecinta – se cam cred pe cai mari :).
      Eu zic ca asta e o bula care o sa tina cateva luni, pana cand o sa iasa lumea din case si o sa le mai treaca dorinta de curte, ajutati fiind si de criza care o sa vina in scurt timp , cand or sa realizeze ca n-ar prea fi momentul sa se inhame la rate sau sa blocheze o caruta de bani intr-o casa…

  4. #25

    Conule, 800 euro pe luna pentru 10x3m de iarba?
    haules, ai de spart bani.

    • #26

      Un apartament de 4 camere decent prin zona e peste 500 de Euro pe luna, deci sunt 200-300 de Euro pe luna pentru petecul de iarba. Cand se dau copii cu capul de pereti de plictiseala prin casa, o sa vezi ca merita.

      In zona unde stam noi s-au ocupat toate casele disponibile la inchiriere in primee doua saptamani dupa inceperea starii de urgenta. Dar, vorba lui Cetin, vedem la toamna…

    • #27

      Barosane, nu cred ca il intereseaza sa iasa la pascut, probabil vrea sa faca un gratar afara, eventual sa puna o piscina demontabila in gradina, sa stea tolanit la soare, etc!

  5. #28

    Daca gigel are 100000 in banca nu se bucura la banii aia. Asta ptr ca il leaga de tine si el nu stie cum evolueaza piata imobiliara. Poate cresc chiriile si pierde. Poate scad si vrea sa vanda casa cat inca e pe plus . Poate a avut chiriasi de care voia sa scape si nu putea mai rpd de o luna ca avea garantia.
    Daca tie ti s-a parut ca e o afacere buna si lui nu, inseamna ca nu s-a intalnit cererea cu oferta.

    • #29

      “Poate cresc chiriile”….
      Muhahahahahahahaha

      Ha.

    • #30

      @Lucifer, chiriile nu au cum sa creasca in perioada asta.
      Si chiar daca sa spunem ca prin absurd vor creste in viitor, oricum in urmatoarea luna sunt slabe sanse sa gaseasca un alt chirias.
      Si astfel, cei 50 de euro la care nu a vrut sa renunte, reprezinta 600 de euro/an.
      Daca el mai sta doar 1 luna si apoi gaseste chirias cu 750 euro, tot iese in pierdere cu 100 de euro.

  6. #31

    Din ce am vazut eu, la plata in avans pe un an ti se reduc cam 2 chirii. Deci 700 ar fi fost decent. Acum, daca omul a mai numarat in viata lui 8.000 de euro nu se incanta atat de usor. Oricum, in ziua de azi cand cash-ul tocmai ce a devenit foarte valoros, incapatanarea asta nu aduce nimic bun.

  7. #32

    Până nu se va promulga o lege ca lumea a chiriașului in România, eu nu m-as baga la chirii din astea.
    Si nici n-as canta inca prohodul pietei imobiliare din orase gen Bucuresti, Brasov, Sibiu sau Timisoara. Oricine a investit in imobiliare, chiar si inainte de 2008, nu a pierdut. Va dau un exemplu clar: am cumparat un apt. cu 4 camere in Brasov in 2008 (feb.), pentru care am platit 43.000 Euro. L-am vandut anul trecut cu 105.000, dupa ce bagasem cam 13.000 Euro în modernizare. Si daca ar fi fost sa astept pana in 2021, tot nu va fi scazut pretul sub 56.000.
    Doar ca majoritatea romanilor nu gandesc pe termen lung (10+ ani) atunci cand vine vorba de imobiliare.

    • #33

      eu am avocat si inchiriez pe firma. actele se duc la anaf oricum.

    • #34

      @von Stierlitz, vorbesti serios? 43.000 euro, 4 camere, februarie 2008, Brasov? Dar unde ai gasit tu un asemenea diamant? Ca in perioada aia, un apartament cu 2 – 3 camere era cam 50 – 60k (nu in cartierele laudate, gen Racadau, Scriitorilor, Centrul Civic etc.).

    • #35

      Str. Alex cel Bun. Nemodernizat, fara termopane, gresie, etc. Nu-l voia nimeni si l-am redus de la 45 la 43. Am mai bagat ca 13 mii in el si am asteptat.
      Unii se arunca la “diamantele” stralucitoare, eu sunt destul de nebun sa am viziuni in cap.

    • #36

      Ciudat, pentru ca este la intrarea in Racadau (Valea Cetatii). Zona e destul de buna. Si in 2008, un apartament de 3 camere in zona era min. 60-70K (in functie de etaj, finisaje, orientare) – se vindeau si la 90K, asa de sus erau preturile.

  8. #37

    Strada Parfumului. Ne faceam vecini. Daca te mai plimbi pe aici iti dau cateva ponturi. Eu am gasit in 2018. E o zona care imi convine.

    • #38

      baga mare, imi place zona. chiar am acum de văzut una pe cealalta strada, Dantelei

    • #39

      Deci vom fi vecini? 😀

    • #40

      daca gasesc ceva, bagam niste grătare

    • #41

      Ce de oameni prin zonă… Când vrei grătar vegetarian, vii pe jos și până la mine. Să te uiți și prin spatele Cartierului Latin, am văzut de curând niște zone de case destul de faine, că mă plimbă uneori javra pe acolo.

    • #42

      Cum stai cu solul ? Am înțeles ca solul prin zona ar fi cam mlăștinos si creează unele probleme din cauza asta. Cum e in zona la ploi mai puternice sau in perioade mai umede?

    • #43

      Hai ca mi-ati facut pofta de gratar, imi cumpar si eu o casa in zona!

  9. #44

    Mama, ce scump! Nu zic de “la tara” pe unde stau eu – desi am 30km pana in oras si trei autostrazi diferite care ma duc acolo – da’ frate, o casa de genu’ ala, pe malu’ oceanului, e cam $750/luna. Pe malu oceanului; valuri, soare, plaja, chestii. Oameni mult mai bogati in Ghencea, deh.

    • #45

      Diferența știi care e? Pe malul oceanului acolo, nu prea se găsesc joburi.

      Prețul este acolo unde se întâlnește cererea cu oferta… Asa ca aprecieri din astea de gen scump sau ieftin nu ajută pe nimeni. Totul e relativ… E scump pentru ca ești un sărac, sau gândești ca unul. Pentru unii poate e ieftin.

    • #46

      Unde stai la pretul ala la malul oceanului? In Maine? Eu stau ieftin cu $3000. In the middle of coronavirus.

    • #47

      cunoastem. toata lumea vrea in mar.

    • #48

      @Mircea – stau la cucuieti, in QC si in acelasi timp in Belfast, ME – de cand am trecut la biotehnologii, calatoresc mai ceva ca un camionagiu. Cand cobor la voi, stau de obicei in Queensboro/Sunnyside – nu e buricu’ targului, 2k/luna, da’ copiilor le place, ca deh, e New York, nu St-Zenon, QC . Revenind la subiect, oricum o dau, mi se pare enorm 800eur in Ghencea.

    • #49

      @Marius, asta e un adevar absolut: sunt mult prea sarac pentru a putea intelege de ce as da eur800/luna pentru o cosmelie in Ghencea. O fi si din cauza ca am Berceniu’ in sange, na, noi astia din sud am fost dintotdeauna chitrosi, nu c’ar fi cine stie ce secret, cand aud “Ghencea” ma bucur ca atunci cand aud “Ferentari” – ete frate, altii mai amarasteni ca ai mei!

  10. #50

    La banii aia iti iei ceva dlaguts in Tenerife. Două-trei camere, o curte cât sa bați un covor, o minge, un vecin plus piscina comunității.
    Poate chiar mai ieftin în perioada asta.
    As paria ca în doua zile maxim vei avea o contraoferta de la proprietarul ala…

  11. #51

    Bani or sa fie in continuare, poate de aia tin nasul pe sus unii proprietari de imobile.
    Explicatia : ati uitat de bugetari , unde salariile babane raman protejate, deci nici nu vorbim de somaj , aia este pentru prostii din privat care traiesc in economia reala.Cand iei spre exemplu 7000 lei net in manuta fiind bugetar si asta este un salariu modest, ai de unde plati rata la banca sau chiria.

  12. Deci… am băgat 20k în 30 de ari de teren și m-am oprit, stau eu liniștit și aștept ca să mi fac casă la juma’ de preț.
    Mă uit la pozele din anunț …deci n-aș sta acolo să fie casa mea, nici legat. Și ăla cere 800???
    Nu zic c ar trebui să ți dea el banii să stai acolo da’ bag pla în cotețul lui, e sinistru cu gardul ăla în față și cu gazonul ăla scremut pe care nici măcar un câine de talie mică nu se poate căca liniștit.
    Înțeleg că e București … nici la Cluj nu-s mai breji da’ la banii ăia îți iei teren, bagi utilități și ți aduci un vagon de tren sau două containere și rupi gura târgului. Fwt ciubucarii imobiliari.

    • #53

      Mai usor cu apelativele astea ca vorbesti totusi de casa unui om pe care nu cred ca il cunosti si nu cred ca ti-a gresit cu nimic. Poate nu toti au mania pamantului si nu isi doresc sa are sau sa faca agricultura, ci doar putina curte cat sa le permita sa stea la aer si la soare. Nu inteleg de unde inversunarea asta, “daca ceva nu e cum mi-ar placea mie e un cotet sinistru, cine locuieste acolo ar trebui ars pe rug”.

    • #54

      Pentru puturoșii care nu vor teren sa muncească la el, ci doar sa frigă un grătar și sa pună un șezlong și o masa cu niște scaune, ala mi se pare lotul ideal. Asa ceva caut de mult timp mai in oras și nu te poți apropia în rarele ocazii cand găsești. Dar, desigur, dacă tu vrei teren sa întorci tractorul pe el, toți restul care vor un petec de relaxare sunt niște săraci care nu-și permit.

    • #55

      Am trait sa vad ca o casa ca asta e cotet. Si cainii nu se pot caca daca nu e gazon de minim 300mp.

      Astia care viseaza gazon pana in zare sau nu stiu cat de mult inseamna intretinere la el (sa nu creasca ciulinii in el, nu zic ca trebuie doar iarba) sau au robot ca buhnici.

      Am si eu un vecin care pe langa ca are pamant mai mult ca mine, si-a mai luat vreo cateva sute de mp pe care sa isi faca gazon. Sunt curios cum il tunde, ca deocamdata nu are timp sa il niveleze macar.

  13. Din cate stiam, e distractie mare cu curentul electric, in Prelungirea Ghencea. Ce-or fi văzut oamenii așa de frumos la Ghencea, de au prelungit-o?

    • #57

      Ca sa nu mai spuna cei din Domnesti ca stau la tara… Apropo, sint pe acolo niste case noi pe la 55k de vinzare.

  14. #58

    Anul trecut mă aflam în căutarea unui apartament. Găsesc unul, merg la vizionare și fac o ofertă. Omul cerea 71k (arăta cam rău, dar îmi plăcea zona și oricum preferam ceva mai dărâmat, ca să îl fac eu). I-am oferit 68k cash și a refuzat. Asta era prin septembrie. În ianuarie m-a sunat să mă întrebe dacă mai caut apartament.

    • Am si eu o casa nu spui unde, da la tara. Are 100 mp, un nivel, acareturi noi 180 mp. Teren 1800. Intravilan evident. Ma tot cacai sa o vand de 5 – 6 ani, pe motiv ca e departe de resedinta. Ma urmareste unul cam din primul an. Din orasul vecin, 30 de km distanta. La inceput oferea jumate de pret. Zic nene nu pot … e sub ce imi permit sa vand, o tin si merg vara in concediu. Mai trec 2 ani, suna iar .. mai pune 1000 sau 2. Tot asa pana cand acum o luna ma suna si imi da 75% din pret. Am mai cerut 5% si am zis ca e ok, n-a raspuns. Sincer as lasa la 75% din pretul cerut pe ideea ca recuperez banii, pierd 25% dar ii fac intr-un an [ bine sa nu fie criza asta pana in decembrie ca in loc sa adun o sa cheltui ce am adunat pana acum ], apoi imi iau ceva tot la curte, dar mai aproape de mine [ loc de munca, apartament ].

      Cu chiriile cred ca nu o sa fie mari schimbari, probabil putin pe minus, sau de ce nu, pe plus [ pe ideea ca cine are, da oricum ].

      PS: imi scrie unul pe FB unde am postat anuntul: nene, eu ti-am propus sa-ti dau in rate, in 10 – 15 ani terminam de plata si aveai casa vanduta, dar tu … n-ai vrut. Adica si fara casa si fara bani 🙂

    • #60

      Mai ține-o 5-6 ani, că își revine piața.

  15. #61

    Eu am boala maxima pe astia care incep anunturile c-o minciuna. Gen zona. Cum e asta de mai sus. Zona drumu taberei. Coae, tot bucuresteanu stie unde-i drumu taberei. Iar pe harta casa apare intre ghencea si alexandriei. Las-o-n plm. Habar n-am cum e casa, daca merita sau ba, da’ cand imi spui ca e in zona drumu taberei si ea e in pwla spre alexandriei meriti jet direct.
    Si-am observat ca e boala la toti asta. Daca vrei sa cauti ceva in militari si scrii “zona militari” iti da numai in chiajna si roșu. Daca vrei “zona berceni” primesti numai popesti leordeni. Si tot asa.
    Am fost acu o luna sa vad un ap in zona brancoveanu. Aproape de metrou ca sa citez. Nu vreti sa stiti ce intelegea ala prin zona brancoveanu.

    • #62

      dont get me started. CASA PRELUNGIREA GHENCEA. dai click si afli ca e in domnesti

    • #63

      Adica in prelungirea prelungirii …

    • #64

      Vand casa in Prelungirea Bd. Kiseleff (Ploiesti), aproape de Aviatorilor.

    • #65

      M-ar interesa, 50 de km e ok pt mine, fac naveta cu elicopterul, nu e problema!

    • #66

      Acum vreo 12 ani cautam si eu un apartament pentru firma si am specificat clar agentei imobiliare ca vreau ceva care sa fie la parter si sa fie la o sosea principala si eventual langa un punct de reper important. Nu aveam nevoie de spatiu comercial, dar voiam sa se poate ajunge foarte usor la sediu (inca nu era foarte folosit google maps si era nevoie de indicatii verbale).
      Ma suna si imi spune ca a gasit un apartament vis-a-vis de Facultatea Titu Maiorescu.
      Totul bine si frumos pana cand ajungem la punctul de intalnire si imi spune ca trebuie sa il asteptam pe proprietar fiindca ea nu stie cum se ajunge. Apoi am mers vreo 10 minute pe diferite stradute laturalnice.
      Cand am ajuns la apartament nu intelegea de ce nu vreau nici macar sa intru sa il vad.

  16. #67

    Cand zice lumea ca e ‘scump’.. se raporteaza la ce? chiria e 400€, 2 camere, 50mp, in Militari.

  17. #68

    Acum cu carantina vietii, inchis in casa de o luna, sunt intr-o mare dilema.

    In 2017 am luat 1300 m2 de teren cu 11500 euro, la 25km/30 minute de Brasov, in ideea ca peste 10 ani sa-mi fac o casa adevarata sa ma mut. Acum cred ca il dau cu 20000, ca am apa, asfalt, curent etc.
    Peisajul de pe teren e asta:
    photos.app.goo.gl/dwBcySmQ6RRq9MQ27

    visam sa fac casa sus langa padure ca sa beneficiez de peisaj. Acum nu pot sa stau mai mult de 3 zile acolo ca am doar o camera si in urmatorii doi ani nu fac casa.

    Dar vreau casa acum, si am gasit asta:

    www.storia.ro/oferta/casa-de-vacanta-IDiAG4.html#3e0e0d2f95

    tot acolo dar nu are acelasi peisaj si dau cu piciorul la 3 ani de munca la primul teren.

    Raman in Brasov in apartament cu 3 camere sau dau cu piciorul la 3 ani de munca la primul teren il vand si iau casa aia cu 50 000 euro si fac naveta in Brasov zilnic?

    Cu naveta nu as avea probleme, mai bine pierd 1 ora/zi dus intors si seara stau in curte decat sa stau inchis in apartament. Benzina in plus ar fi 400 lei/luna

    • #69

      @Costi: asta inseamna 360h / an + 4800 lei pentru a sta seara in curte. Cat? Cam tot atat cat petreci in plus in trafic.
      Da, in perioada asta o gradina / curte se dovedesc a fi extrem de utile dar in rest, doar tu poti evalua beneficiul (cat timp petreci in gradina / curte) versus cost (la cel mentionat mai sus se adauga uzura ta si a masinii plus altele).

    • #70

      din anunt rezulta ca suprafata terenului este de 50 mp, adica doar ce este sub casa!
      iar terenul s-ar putea ca fie utilizat cu drept de superficie sau concesiune, caz in care calea de acces trebuie reglementata separat.
      o casa ca aia te costa maxim 25 mii de euro sa o instalezi la cheie pe terenul tau daca ai deja utilitatile trase.

    • #71

      @daddy, mă costă si mai puțin ca nu vreau casă mare. Problema e ca trebuie fundație si placa si nu gasesc meseriași. Cand au asfaltat drumul, au angajat indieni ( din India), că ai noștri sunt plecați la căpșuni.

    • #72

      Ai teren fain, daca ti-ai tras si utilitatile tre’ sa fii nebun sa dai vrabia din mina. Ceva de genul am si eu, dar in zona de deal, luata cu 6350 euro, aproape 4000 mp, cu casa veche de 100 ani din piatra si caramida, apa si curent, la 15 km de autostrada sau la 45 min de apartamentul meu de la bloc. Am renovat/amenajat singur cu nevasta si ocazional 1-2 prieteni bucataria, una din bai si partial un doemitor. Pina am plecat din tara am avut acolo cele mai faine week-enduri din ultimii douazeci de ani. Am inceput cu supa la plic incalzita in gamela pe spirtiera si vasele duse la Timisoara la spalat, si am ajuns la apa calda, incalzire, gradina cu sistem automat de irigatii, 8 camere de supraveghere, 2 bransamente de 1 tol la apa, baie cu ploaie artificiala, fosa ecologica. Pamintare, jgheaburi si burlane. Plm chestii facute cu mina mea la 50 ani si totul carat cu o dacie papuc. Mor de ciuda ca simbata trebuia sa zbor in tara pentru 5 saptamini, ca sa termin inca un dormitor si a doua baie, poate si sufrageria, dar virusul pulii ma tine departe anul asta. Fa-ti omule tu casa ta, daca ai o singura camaruta de unde sa pornesti poti s-o faci. Trebuie doar sa ai curaj.

    • #73

      cum zice @Daddy, casa e 50 mp și terenul e tot atât. ceva e dubios aici. poate terenul e 5.000 mp dacă e tot ăla din poză . sau poate e cu concesiune sau superficie pt teren și nu m-aș băga.
      de asemenea, 50 mp- construiți, tot 50 mp-utili e dubios rău. nu cred că e posibil asta.

      plus, părerea mea personală, 50 mp pt o casă pe pământ în care să locuiești non stop e un pic cam puțin. mai ales dacă ai sau vrei să ai copii. plus că e/pare din lemn, nu poți să mai adaugi camere când/dacă îți mai trebuie.

      pe terenul tău ai deja o cameră. dacă nu e efectiv o cameră și mai ai o încăpere în care poți amenaja o baie și vreun spățiuleț în care poți improviza ceva pe post de bucătărie (o chiuvetă, aragaz și măcar vreun dulap supendat de vase) ai deja cel puțin 2/3 din a doua casă și-s pe terenul tău, aranjat de tine, instalațiile făcute de tine (aia e casă de vacanță, nu știi cât de serios a fost făcută baia sau bucătăria).
      dacă poți și tu crapă tare să te muți, mai ai răbdare până-ți faci la tine.

    • #74

      @Costi, pe unde ai jupane terenul? caut si eu ceva asemanator pentru o viitoare casa

  18. #75

    Crede-ma pe cuvant ca ti-ai facut cel mai mare bine ca nu te-ai mutat acolo! In aceeasi zona stau parintii mei, iar dupa ce va fi trecut perioada asta de stat in casa, praful si traficul din zona sunt de neinchipuit. Plus ca vor incepe lucrarile la largirea bd Prelungirea Ghencea, sa faca cate 2 benzi pe sens, ceea ce va ingreuna traficul si mai mult. Il

  19. #76

    Imobiliarii au fost printre primii are au prevăzut penuria ce va veni și au investit urgent în reclamă mincinoasă. Pe la începutul lui februarie, când corona era doar fabulă în România, am văzut un reportaj la ProTv: Piața imobiliară este în creștere, prețurile vor crește cu până la 25%, cumpărați, cumpărați cât mai puteți! Fără explicații și motive. Cum, de ce, nimic…Cumpărați repede, acum! 25%!

  20. #77

    Zilele astea de carantina mi-au demonstrat ca alegerea de a cumpara un apartament in Bucuresti, dar si a pastra casa din Pantelimon este una corecta. In weekend am fost in vizita la mosie, de pe la 1 mai ma mut acolo vreo luna. E misto sa ai parcul aproape si sa faci 30 de minute pana la birou, dar acum nu imi e de folos nimic din astea.

  21. #78

    Hai să fiu eu prima care-i pe contră. All good la casă: ai curte, copiii se joacă etc etc. Atâta timp cât îs copii. Perioadă care trece mult mai repede decât ne-am dori sau ne-am aştepta. După asta, vine adolescența când nu-i mai amuzant să stai la casă la mama naibii, ai vrea să fii mai aproape de oraş, să poți ieşi cu trupa, să nu depinzi de nimeni cu maşina. Şi din camera ta de adolescent, din care ieşi doar ca să mergi la baie scurt, chiar nu mai contează gazonul din curte. Dar contează cât de repede poți ajunge-n centru cu bicicleta sau la Mall.

    PS: bun, acu’ să nu mi-o dai pe aia cu “din satul tău ajungi repede în centru sau la Mall de oriunde.”

    • #79

      Din cate observ, Cetin va avea mereu un copil mic pe langa casa.

    • #80

      Hai mă, că omul a zis că vrea să închirieze, nu să cumpere.
      Într-un an nu se transformă un copil dintr-un copilaș-drăgălaș-țopa-țopa-în-gazon într-un adolescent-iese-din-camera-lui-doar-la-baie-și-bicicletă-la-mall, că nu e Făt-Frumos din poveste, crește-într-un-an-cât-alții-în-x.

    • #81

      >Hai să fiu eu prima care-i pe contră.

      Nu esti prima. Eu tocmai din cauza asta m-am mutat in oras – sa nu mai trebuiasca sa ma sui in masina ca sa ma duc… oriunde. Aveam un amic cu o casa in Otopeni – misto casa, mare, pozitionata foarte bine, curte cacalau. Momentan omul e emigrat, dar inainte de asta se gandea serios sa isi caute ceva in oras pentru ca copii cresteau si voiau si ei la un film, la un suc… iar din oras pana in fundul Otopeniului mai greu pentru un copil

  22. #82

    Ceva îmi spune ca următoarea criză va fi cu noroc pentru cei ce stau la bloc

  23. #83

    Nu ai incercat sa-ti cauti o locuinta care are si o curte mai mare de 20MP?

  24. #86

    Cred ca este toata lumea de acord ca absenta unui cadru legislativ care sa stabileasca in mod clar si nediscriminatoriu pentru nici una dintre parti drepturile si obligatiile creeaza situatii aberante, si transforma investitiile/afacerile imobiliare intr-o jungla.

    Pe de alta parte, initiatorul topicului a propus din start asa , 25% sub pretul afisat, ca asa este impamantenita ideea, ca totul se negociaza, ca plateste in avans, si marcat de insuccesul negocierii sale, vine si ne infiereaza atitudinea prorpietarului, care pana la urma accepta sau nu, isi mentina pretul sau nu……pana la urma nu cred ca vine proprietarul sa ne oblige sa stam la el sau sa ne bage mana in buzunar. Poate peste cateva luni o va inchiria cu 500 euro pe luna, dar asta e problema lui, businessul sau…….poate are un prag si doreste sa isi rentabilizeze investitia, poate din contra, nu este presat financiar si atunci nu este nevoit sa faca compromisuri. Ce ai uitat sa precizezi este durata contractului de inchiriere(presupun ca era vorba de un contract inregistrat la Anaf, si comisionul agentului, ca sa avem o imagine compteta).

    Si daca tot ii infieram pe proprietari, haideti sa va relatez o situatie din alt punce de vedere: garsoniera de inchiriat, Brasov, zona foarte buna, totul renovat,echpiat, mobilat propusa la chirie sub pretul pietei(2017), insa cu urmatoarele conditii: semnarea unui contract pe minim un an(pleci mai repede, platesti pana la sfarsit, contract reconductibil tacit dupa un an cu preaviz de 3 luni), prezentarea unei adeverinte de venit(sa stiu si eu ca banii ii castigi cinstit, nu faci in garsoniera prostitutie sau vinzi droguri), proprietarul se obliga sa investeasca/repare totul/chiriasul se obliga sa mentina curatenia/sa remedieze tot ce este deteriorat la plecare(sau sa plateasca), nu se fumeaza in interior, chiriasul sa incheie o polita de asigurare pad+risc suplimentar gen inundat vecini, orele de liniste trecute in contract,plata doar prin virament bancar(vrem o tara ca afara :). Care credeti ca a fost rezultatul: sute de telefoane cu propuneri de genul hai boss, ma lasi cu vrajeli, blesteme, amenintari ca ce vreau eu adeverinta de venit, care mai de care agentii care iti explica ca nu e nevoie de atatea acte, ca ei stiu mai bine (pe proprietatea mea), rugaminti ca hai sa ne intelegem, ca noi vrem sa ne mutam imediat, da mai lasati pretentiile, uite , maine ne mutam,nu iti convine vere, eu ma duc si ma mut in bloc nou, da ce frate atatea acte, lasa ca imi dau avans si imi iau nou, zeci de vizite (dupa ce in prealabil le mentionam toate conditiile via mail/whattsup) si care se incheiau, da de ce vreti atatea….in fine, o fauna pe care nu o credeam atat de tupeista/batuta in cap , pana la urma s-a inchiriat garsoniera la un cadru militar, insa dupa vreo 5 luni(si care sta si acum acolo, si toata lumea multumita, si cand va pleca probabil un coleg/colega se va muta deoarece nu gasesc nici ei usor bunuri la inchiriat cu contract/termen lung).

    Ceea ce vreau sa spun este ca nu trebuie intotdeauna demonizati proprietarii, nu trebuie neglijat ca exista multi bugetari(politie, armata, jandarmerie, justitie, cadre medicale) care au venituri, stabilitate(si li se suporta si chiriile), si pana la urma o tranzactie nereusita, dar care a avut o negociere cinstita si transparenta, nu trebuie sa implice blamarea unei parti.

    • #87

      vezi ca ti ai creat singur o fenta. negocierile incep de la minim si se ajunge la un echilibru. faptul ca nu te duce capul sa intelegi asta nu e vina mea. second, eh nu am infierat pe nimeni, am subliniat inflexibilitatea si atat. daca infieram, nu dadeam linkul catre casa

    • #88

      @becaly, spui ca cereai chirie sub pretul pietei, dar aveai unele conditii:

      1. Contract semnat pe 1 an de zile
      – o solicitare rezonabila in aceste conditii;
      2. Prezentarea unei adeverinte de venit
      – nu sunt sigur, dar nu cred ca exista cadru legal prin care tu ca persoana fizica sa poti cere asta.
      – tu erai dispus sa aduci o dovada similara? Adica o adeverinta din care sa rezulte ca nu ai credite/datorii care au fost girate cu aceasta garsoniera?
      – poate nici chiriasul nu voia sa se trezeasca ca este evacuat din casa dupa 2-3 luni;
      3. Proprietarul se obliga sa investeasca/repare totul
      – corect si normal;
      4. Chiriasul se obliga sa mentina curatenia/sa remedieze tot ce este deteriorat la plecare(sau sa plateasca)
      – ce sa remedieze la plecare daca proprietarul repara tot? Nu ai detaliat foarte bine.
      – de obicei chiriasul este obligat sa repare ce a stricat, cu exceptia daunelor datorate unei utilizari normale;
      5. Nu se fumeaza in interior
      – destul de restrictiv pentru un contract semnat pe minim 1 an;
      6. Chiriasul sa incheie o polita de asigurare pad+risc suplimentar gen inundat vecin
      – de ce sa isi asume chiriasul eventualele cheltuielile generate de un viciu ascuns al imobilului?
      – asta nu face decat sa creasca pretul chiriei, ceea ce probabil a dus la acelasi nivel din piata => ai pierdut avantajul pe care te bazai atunci cand ai pus conditiile de mai sus;
      7. Orele de liniste trecute in contract
      – ce reprezinta orele de liniste? Cele standard conform legii sau unele speciale stabilite de administratorul cladirii?
      – si care este consecinta nerespectarii acestor ore de liniste? Cum este sanctionat chiriasul conform contractului?
      8. Plata doar prin virament bancar
      – o solicitare foarte rezonabila;

      Acum tu ai pornit de la ideea ca potentialii clienti sunt rauvoitori si ai avut niste pretentii putin exagerate.
      Ca punct de reper poti sa consulti Codul Civil.
      Din aceasta cauza ai fost nevoit sa astepti 5 luni pana ai gasit un chirias, adica 5 luni in care garsoniera ta nu a produs nimic. Din punct de vedere economic, nu a fost o miscare prea buna.

      Sa presupunem ca nu ai fi venit cu acele pretentii initiale si gaseai un chirias care “avaria” garsoniera. Costurile de reparatie nu cred ca s-ar fi ridicat la valoarea a 6 luni de chirie (5+1 de garantie).

    • #89

      Deci o grămadă de condiții (unele aiurea) puse de cineva care are o singură calitate. Proprietar de garsoniera. Atât. Incerc să-mi imaginez cum ai fi ca șef… sau cum te comporți cu vecinii? Cum ai fi daca ai fi polițist local? Cred ca genul cu imprimanta în spate, trei sublere si cinci camere de luat vederi ca sa dai o amenda pt o mașină parcată strâmb. Inteleg ca este bunul tau, dar inteleg si faptul ca vrei bani mei. Dar nu inteleg comportamentul tau, este ca si cum mi-o faci cadou. Sincer, ma asteptam pe undeva sa apara si condiția: sa nu ma fut în garsoniera, iar de cacat doar intre anumite ore. Apropo, ai uitat de
      condiția aia cu maxim o gaură noua/1 perete. Trăim într-o lume în care totul se negociază, inclusiv pretențiile tale. Dacă îți punea unul cu 100€ în plus îl lăsai sa fumeze si trabuc…

  25. #90

    Pret decent pe dracu. Locuiesc in Gent, 783 / luna, 4 dormitoare, 2 bai, living sa intorci masina, debarale s.a, 3 locuri de parcare si 400 mp gradina. Asta este pret decent.

    • #91

      in Liverpool, vila cu 2 etaje, plateam 700 de lire:)))

  26. #92

    las aici asta, poata ajuta pe cineva, str Parfumului este o strada ingusta, are o banda si sens unic si ca sa iesi dintr-o curte trebuie mare atentie la trafic, dimineata de pe la 6.45-7 este trafic foarte mare pe aceasta strada deoarece mult trafic dinspre Domnesti, Bragadiru si prel Ghencea zona cartierului latin foloseste aceasta strada pentru a evita prel ghencea, str Dantelei este de asemenea foarte aglomerata, in zona cu dublu sens, dimineata si devine aglomerata dupa amiaza cand se intoarce traficul din Bucuresti, foarte aglomerat dimineata pe Parfumului inseamna ca circuli bara la bara si trebuie sa te lase cineva din coloana ca sa iesi din curte

  27. #93

    Bai, le-a fost lene cand au facut poza aia de prezentare sa adune mizeriile alea de pe jos din curte! Incredibil asa ceva…

  28. #94

    Din punctul meu de vedere un om care are bani, stie cum sa ii inmulteasca si deasemenea stie ca un imobil care sta degeaba genereaza cheltuieli cu intretinerea si nu aduce niciun venit.
    Mai degraba, proprietarul este o persoana care nu a avut niciodata foarte multi bani, iar acum crede ca a lui casa este cea mai frumoasa si cea mai impresionanta din zona. Nu poate sa accepte un pret mai mic, pentru ca asta ar fi un afront adus lui personal.

    • #95

      800 de euro ti se par bani ok pt o casa? Cu contract oficial inregistrat la anaf scazi direct 20% din ei (impozit pe venit + cass). Deci tu ca proprietar ramai cu 640 euro pe luna bani primiti pt a inchiria o casa in toata regula. Ce sa mai si negociezi din banii astia? Fii sigur ca a contat f mult faptul ca era totul oficial, pe firma etc. Daca intreaga chirie i-ar fi intrat in buzunar, lasa la 700 euro fara nici un stres. Logic.

    • #96

      1. In primul rand, nu este impozit de 20%. Daca discutam de o chirie lunara de 700 de euro, impozitul total (venit + CAS) ajunge undeva pe la 12%.
      Asta in conditiile in care nu are si alte venituri in afara de salariu si atunci se plateste un singur CAS pentru toate.

      2. Nu discutam daca este mult sau putin (desi din punctul meu de vedere este destul de mult pentru zona in care se afla casa).
      Problema este ca proprietarul nu a fost dispus sa mai renunte la 50 euro lunar in conditiile in care clientul i-a oferit banii in avans.
      Si asta se intampla intr-o perioada in care mobilitatea populatiei este foarte redusa si sunt sanse sa mai stea cateva luni pana gaseste un chirias.
      Daca are noroc si gaseste pe cineva peste 2 luni, asta inseamna o pierdere de minim 1400 de euro.
      Presupunem ca va primi cei 800 euro lunar, tot ii vor trebui 14 luni doar sa ajunga la acelasi nivel al incasarilor totale.
      Fara sa luam in calcul ca in perioada de criza economica ce va urma, nu ai nicio garantie ca potentialul chirias va ramane pentru toata aceasta eprioada.