Rangerul surprinde, în pădure, un drujbaș tăind la greu, ilegal, pe un teren ce nu îi aparține. Drujbașul îl atacă pe ranger cu drujba, cu intenția de a-l omorî. Rangerul scapă doar datorită armei din dotare. Se face reclamație la poliție, poliția decide că nu a fost mare lucru, nu există nicio faptă, exceptând fapta rangerului, care a făcut uz de armă.

Sunt zile obișnuite în munții Făgărașului, unde un neamț, Christoph Pomberger, are o asociație care se ocupă de salvarea pădurilor românești de dușmanul ei natural, românul. Afacerist, jepcar, țăran, românul e frate cu pădurea de o pune jos toată și îi face ce face vasluianul oricărei femei din familia sa.

Fundația Conservation Carpathia, cei care fac asta, cumpără păduri de la țăranii români, le comasează în zone naturale, în care interzice tăiatul de lemne, așteptând ca statul român să ia inițiativa de salvare a pădurilor virgine din Făgăraș și să înființeze Parcul Național Făgăraș, moment în care va dona pădurile salvate de la tăierea și le va alipi respectivului parc. Între timp, muncesc la refacerea zonelor afectate de tăierile criminale făcute în ultimii 15 ani.

Am fost 2 zile acolo.
Vă spun, munca este uriașă. Milioane de puieți replantați la înălțimi de peste 1000-1500 de metri, cărați în spate de oameni până la acea înălțime, pe cărările muntelui. Repararea distrugerilor provocate de tăietori, care au lăsat goi versanții, versanți distruși de ploaie ulterior și de eroziuni, care au dus pământul până în apele din zonă, micșorându-le adâncimea. Pepiniere unde copacii sunt plantați de la stadiul de sămânță și îngrijiți timp de ani de zile, până ating vârsta la care sunt suficient de puternici pentru a fi plantați. Sămânță adunată cu greu, căutând zile întregi copaci care au așa ceva, care sunt viabili.

Și lupta, zi de zi, cu țăranii români care îi urăsc pentru că, primo, nu-i așa, sunt străini și, second, nu îi mai lasă să fure. Cine sunt străinii ăștia care vin la mine în țară și nu ne lasă să tăiem pădurea noastră, din tată în fiu.

Și e extrem de trist, ca român, când vezi că niște oameni precum Cristof și Barbara, cei doi fondatori ai Carpathia, oameni îndrăgostiți de românia, mutați aici de ani de zile și care spun, fără echivoc, că ei nu vor să plece niciodată, iubesc locurile acelea și luptă pentru ele mai mult decât românii verzi și vajnici din jur.

Și e și mai trist când vezi că ei TRAG, la propriu, de guvernul româniei, să înființeze parcul respectiv, care ar salva de la tăiere pădurile virgine din Făgăraș, iar guvernul, nu, guvernele, toate, au o mare durere în spate, dimpotrivă, reprezentanții din teritoriu nu înțeleg ce vor oamenii aceștia, cum adică să nu mai tai pădurea?

Am fost în acest press trip împreună cu alți jurnaliști dar eu nu pot relata rece și obiectiv, pentru că sunt un tip emoțional și atunci când văd nedreptatea, mă revolt, pur și simplu. Așa că de la mine nu aveți cifre și altele, le găsiți la Prințesa Ardealului, la TVR, un reportaj foarte bun sau în ziare (1, 2).
LE: A aparut si pe Libertatea

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    O parte din problema este taranul roman dar trebuie mers pe fir si vazut cine cumpara acel lemn vandut de taran.Ca nu cred ca taie doar asa ca sa faca depozit in curte.Desigur daca SRI-ul nu ar asculta telefoane si nu ar face afaceri ar rezolva misterul rapid.In rest cinste strainilor ca ne salveaza tara si nu sunt ironic, dupa curentul electric, uniunea europeana este cel mai bun lucru care i s-a putut intampla Romaniei.

    • #2

      SRI-ul erau singurii care aveau voie sa faca interceptari. Procurorii nu aveau cu ce. Stii, de asta era nevoie si de protocoale de colaborare ca e mai bine sa lucrezi dupa niste reguli mutual acceptate decat dupa ureche.
      “Salut Costele, am un gunoi psd-ist de interceptat. Ai timp azi?
      Ba, azi nu, poate maine. Suna-ma sa vedem ca tre sa merg si la o cumatrie”
      Trimite mesajul asta la 10 prieteni, daca-i ai, si un lucru bun se va intampla in Romania.

    • #3

      Bunica-mea tocmai si-a cumparat un camion de lemne, pentru iarna. Lemnele au costat-o 1700 de lei si o tin din noiembrie si pana in martie. Gazele ar costa-o 500-600 de lei pe luna, pentru ca trebuie sa incalzesti toata casa, nu doar o camera.
      Acolo se duc lemnele taiate. Da, nu-s de acord cu asta, dar nu vrea sa ii bag gaze (ma oferisem sa ii platesc tot, inclusiv factura lunara). A zis ca nu mai traieste mult si nu-i trebuie. Adevarul e ca, saraca, e cam batrana si pe duca.
      In rest, uita-te la cate comune de langa Bucuresti, n-au gaze si inca au veceu in fundul curtii. Sau au gaze, dar locuitorii nu vor sa isi traga in curte. Acolo se duc lemnele. Sa bagi gaze costa, pe putin, 10.000 de lei (calorifere, centrala, tras tevi, etc etc) + factura lunara. Avem casa la tara, chiar la 20km de Bucuresti. De 10 ani, tot zic ca or sa bage gaze, apa si canalizare. Si ele inca nu exista. In 2018. MAjoritatea vecinilor sunt asistati social. Cati isi permit sa plateasca factura de gaze? Cati isi permit sa bage, in primul rand, gaze, canalizare si apa?

      Asadar, cu lemnele o mai dregi, mai imprumuti un brat de lemne de la vecinul in schimbul la o treaba prin curte, mai stii pe X-ulescu, care ti le da mai ieftin, mai mergi tu cu papucul si iti tai singur, etc. La gaze, daca n-ai platit factura, o belesti.

      Am scris la Zoso pe blog, cum ma durea cand vedeam padurile jupuite, mai ales ca eu sunt mare iubitoare de drumetii prin munti. E groaznic. Dar nu sunt doar producatorii de mobila, de vina. Ci si societatea, care, inca foloseste lemne pentru foc la greu. Sunt sate si comune intregi, care inca se incalzesc cu lemne. Mai ales in zona de munte. Normal ca se taie in draci, in clipa asta. Ca deja, e aproape Septembrie, la munte incepe sa se faca frig, mult mai devreme, lumea isi face proviziile de lemne.

    • #4

      Jupaneasa – volumul de lemn folosit pentre incalzire e infim fata de cel folosit pentru cherestea sau efectiv vandut ca atare la export. Pana acum insa nu am vazut decat ura impotriva Schweighofer ca ne taie padurile si fuge cu ele – nici un cuvant referitor la faptul ca austriecii nu taie nimic de fapt , romanii sunt aia care intra in padure si taie.
      Acum e prima oara cand aud cu subiect si predicat ca romanii isi taie padurile – ceea ce e un pas inainte. Admitem in sfarsit ca avem o problema in curtea noastra…

    • #5

      Taranul roman, aka butinarul nu mai fura lemn de mult pe cont propriu. Amenzile sunt uriase, se confisca utilajele, tot si nu se mai risca nimeni. Problema e pe fir in sus, se merge mana-n mana cu padurarul, seful de ocol, primarul, politicianul, etc.

    • #6

      well, iata ca fura si fura mult. pe cont propriu

    • #7

      Daca nu stiati… Ma plimbam deseori pe strada Traian (faleza) cu sotia si mirosea a rasina de brad de la stivele de cherestea din portul Constanta mai ceva ca prin padurile Sucevei. Trei sferturi, ca suprafata era numai lemn, timp de aproape 2 decenii, dupa ce s-a terminat iuresul fierului vechi de la darimarile de fabrici ale lui Petre Roman…

    • #8

      Marinel – este irelevant. Faptul ca este cherestea in port nu inseamna ca toata a fost taiata ilegal. Padurea trebuie exploatata rational – nu defrisata. Este normal sa se produca si sa se exporte ( daca pretul la export justifica treaba asta) .
      Dupa tine ar trebui sa nu mai existe cherestea ca sa ne conservam padurile?

  2. #9

    De unde în interbelic n-ar fi dat nici morți o palmă de pământ, acum se vând și pe ei pentru un pumn de arginti. Groaznică involuție în doar 70 de ani.

  3. #10

    Le doresc succes in continuare!

  4. #11

    Interesanta activitatea fundatiei, chiar nu stiam de ei. Sunt totusi curios care a fost scopul declarat al acestei campanii: awareness, presiune pe politic, (re)construirea imaginii… Poti sa ne spui?

    Pe partea de PR/imagine stau foarte bine, incepand cu mesajele (vrem sa donam unui parc natural terenul cumparat) si terminand cu detalii marunte (gen Duster in loc de Jeep). Scopul 100% caritabil este greu de digerat in vremurile astea dar, chiar si daca exista niste interese economice in spate, sunt de acord ca trebuie facut ceva cat timp mai avem ce salva din paduri.

    • #12

      campanie inseamna ceva ce presupune bani, lucru de care nu se pune problema. fundatiile au, in principiu, scopuri caritabile. in rest, ne-au spus ca au avut de toate, li s-a spus ca vor sa faca minerit si il fac pe ascuns, ca da, nu taie acum paduri, dar peste 25 de ani o sa le taie, cu siguranta and so on and soros.

    • #13

      starea padurilor spune adevarul despre locuitorii unei tari.
      pentru exemplificare, sa studiem verde vs. gri/galben la frontiere pe google maps:
      republica dominicana vs. haiti
      africa de sus vs. lesotho
      ucraina vs. romania (vezi zona vicovu de sus, zisa si tara joagarelor)

    • #14

      Romania e tara minunata unde cantitatea de lemne de foc vanduta e de 3 ori mai mica decat cantitatea folosita de oameni. O parte lipsa e probabil lemn de lucru care e mai ieftin si cealalta probabil lemn de furt.
      Tara probabilitatilor.

    • #15

      N-am zis nimic de bani, o campanie poate fi si pro-bono, in special pentru cauze caritabile. Daca e doar de awareness, cred ca si-a atins scopul si multi au aflat de initiativa.

      Cum spuneam, este greu de digerat un scop 100% caritabil si, atunci cand vorbim despre acumulari de resurse la nivelul acesta (Vali zicea de 21.000 de hectare), e normal sa apara intrebari si sa se ceara transparenta cu privire la finantare, scop si mod de administrare.

      Faptul ca a ajuns sa fie un reflex sa te gandesti la o inselaciune sau la un obiectiv ascuns de fiecare data cand afli de ceva este un subiect in sine, pe care poate merita sa-l discutam pe indelete, separat.

    • #16

      da, absolut, inclusiv eu am acest reflex

    • #17

      Va fi interesant subiectul peste 15-20 de ani, cind sursele de lemn se vor imputina prin Ioropa din cauza schimbarilor climatice, incendii…

    • #18

      tarile civilizate au programe draconice de pastrare a padurilor. romania nici macar nu se apropie de asa ceva

    • tarile mici, in general, sunt “disponibile” la vandut materii prime. In cazul asta lemnul. Nimic nou. Si, nimic care sa nu se poate schimba. Ideea e sa se inceapa, dar, asa cum bine ai mentionat in articol nu se vrea.

      suedia: pe la inceputu lu 1900 mai aveau elani cat de o gradina zoologica. Acum vaneaza vreo 80 de mii/an. la fel si cu padurile. Taiasera tot ca disperatii si ei. Acum…
      costa: prin anii 70 era fix ca in romania acum. Se taia de parca ziua de maine nu mai exista. 40 de ani mai incolo s-a schimbat de tot treaba

    • #20

      @animaloo, la noi cum o fi, cînd s-au înmulțit urșii și porcii mistreți în draci? tot din lipsă de păduri? hai să nu ne repezim la concluzii, eu am trecut prin multe locuri unde se defrișează și am văzut și reîmpăduriri.

      Iar cînd o fundație cumpără un munte-doi, oricine își pune întrebări, eu cred că au existat prin lume și cazuri de manevre aiurea cu fațada cîte o fundație non-profit. Acum nu zic că ăștia sînt băieți răi, dar niște întrebări cred că trebuiau puse (ceea ce înțeleg că s-a și întîmplat). Nu e vorba de vreo lipsă patologică de încredere specific românească, ci doar de bun-simț.

      Și da, românul fură lemn foarte mult pentru încălzirea caselor. Nu e chiar o cantitate neglijabilă față de cheresteaua industrială.
      Si da, romanul fura lemn, foarte mult pentru incalzirea caselor. Nu e chiar o cantitate neglijabila fata de cheresteaua industriala.

    • nu inteleg. cu ce ma contrazici? Ca se poate reface? fii antena: nu am zis ca nu e o problema. Ci doar ca, din fericire, nu e finala. Inca

  5. #22

    Se taie in mod criminal pentru că au unde să vândă rapid. Marea problema sunt fabricile de “prelucrare” ale austriecilor de la “svarhopar”. De vreo 3 ori anunta “piticot” pe la tv că fac descinderi “în forță” și alte vrajeli . Rezultatul a fost nul, doar praf in ochii prostimii.

  6. #24

    problema nu e ca se taie, sau asa pare sa fie pentru mine. ideea e ca nu se pune nimic in loc, nu se face in mod inteligent. se taie aiurea, la ce pica, nu exista o strategie, pur si simplu se fura tot ce se poate fura.
    altfel, lemnul e o resursa regenerabila, care poate sa fie exploatata foarte ok daca este bine gestionata.
    offtopicut: mai tine cineva minte cum era la un moment dat un iures cu plantatiile de paulownia care creste intr-un an cat altii in 7 si te face superbogat instant?

  7. #25

    eu sunt de părere că trebuie lăsați să taie pădurile
    să vedem după ce n’o să mai fie copaci ce o să mai facă
    LĂSAȚI’I SĂ TAIE PĂDURILE
    DAR NU’I AJUTAȚI CU NIMIC CÂND RĂMÂN FĂRĂ COPACI
    SĂ MOARĂ DE FOAME, SĂ SE TÂRÂIE DE SĂRĂCIE

  8. #26

    Just Tell Me this :
    Și-a schimbat Prințesa tricoul merinos in cele 3 zile sau nu ????

  9. #27

    FYI, Barbara e si cel mai jmecher calaret de anduranta din Romania. Are mai multe curse de 160 km la activ.