Observ că a reînceput distracția cu vaccinarea fetelor sub 15 ani ca prevenție la cancerul de col uterin. Ca preambul, eu sunt provaccin, îmi voi vaccina copilul și recomand vaccinarea.

DAR.

Legat de acea hartă care ne sugerează că, din cauză că nu facem acel vaccin, mortalitatea la femeile sub 45 de ani e cea mai mare în rromânia, aș vrea doar să subliniez că e o idioțenie.

În primul rând vaccinul este împotriva a vreo 4 tulpini de human papilloma virus, nu pentru toate tulpinile. Deci nu e un vaccin anticancer, ci parțial anti HPV.

În al 2 lea rând, vaccinul are termen maxim de protecție, în acest moment, de 5 ani. După care nu mai poți să îl faci, pentru că nu creează răspunsul de imunitate așteptat. Ce legătură are vaccinarea copilului de 9-15 ani cu mortalitatea la sub 45? VĂ spun că nici una.

Ce nu se spune de fapt, pentru că interesul e în achiziționarea acelor milioane de vaccinuri și acelor milioane de euro care vor umple conturile producătorului.
Nu se spune că rromâncele nu se duc la medicul ginecolog decât atunci când fac avort, când nasc și la menopauză. În rest, doar dacă e o durere gravă, mergem la medic, dar cu rușine, să nu ne vadă pizda chiar așa, fără să ne apărăm cumva.

Nu se spune că nu avem nici un fel de medicină preventivă. Ambii mei medici de familie pe care i-am avut, de când s-a introdus acest concept NU MI-AU FĂCUT NICI O ANALIZĂ. Nimic. Și aici mă refer la analizele acelea obligatorii, pe care trebuia să le facă tot poporul. Doar au semnat și au încasat banii. Sunt mare, gras și rumen, care e șansa să am vreo boală gravă, nu?

Nu se spune că, așa cum am spus mai sus, nu avem medici, ci doar niște măcelari șpăgari. Da, știu, nu toți sunt așa. Nu, nu sunt toți, dar majoritatea sunt. Pentru că sunt prost plătiți și familiile lor mănâncă și pentru că sistemul e de așa natură. Iar cei buni au plecat demult. Au rămas doar OAMENII dedicați muncii lor și gunoaiele. Iar OAMENII sunt sufocați de gunoaie.

Aici găsești adevăratele motive din spatele mortalității respective, nu fumurile împrăștiate pe toate canalele media, pe bani.
Da, vaccinează-ți copilul, beneficiile sunt mult mai mari decât eventualele efecte adverse. Nu te lăsa păcălit de tâmpeniile alea cu știu eu o fată care a murit de la vaccin și am auzit că alta a leșinat etc. Sunt imbecilități scoase de minți slabe. Nu s-a documentat în mod real nici un fel de moarte legată de vaccinul HPV.

Dar vaccinează-ți copilul în cunoștință de cauză, nu sub influența efectului de turmă de măgari, hai bă, să vaccinăm copilul, că mor babele de cancer.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

71 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da, dar cati sunt asa ca tine? Adica sa fie capabili sa explice clar si pe intelesul tuturor cum e cu vaccinare, cat timp are efect vaccinul si ce se intampla dupa. Eu sunt super vaccinata ca ma obliga sistemul in care lucrez. Si cu toate astea acum 3 luni mi-a iesit la Papanicolau, potential de 4 din 5 la cancer de col. Daca eu m-am cacat literalmente de frica , d-apai una care nu are pic de cunoastere? Oamenilor nu li se explica nimic. Interesul e sa pompeze tone de vaccinuri si ca trebuie si ca nu doar ca sa faca altii buzunarul mare.

  2. #2

    Cauze: contributii mici din salarii mici, sistem (cvasi)monopol de stat. Rezultate: sistemul sanitar din Romania.

    Spre comparatie, acilea (Germania) iti fac astia orice investigatii s-ar putea sa ai nevoie (nu de care ai in mod explicit nevoie). Explicatia? E mai ieftin sa faci o investigatie preventiva si sa prinzi un caz pozitiv din o suta decat sa il ratezi si sa platesti de zece ori pe-atat ca sa il tratezi apoi. Nu mai zic de atitudinea medicilor, de conditii in clinici (in spitale inca n-am ajuns, da’ nici nu imi doresc).
    Dar toate astea vin cu un pret – piata libera, contributia la asigurarea publica e 15.5% din salariul brut, impartita aproape egal intre angajator si angajat, salariul brut nu mai zic cat e… A, si asigurarea e obligatorie; nu ai asigurare, iei amenda de-ti sar ochii – sau platesti totul din buzunar, de la aspirine pana la patul de spital. Si costa.

    • #3

      la noi s-a bagat coplata, desi ai asigurare, iti cumperi tot ce ai nevoie in spital, de la fese si medicamente pana la ata pentru operatie. si platesti cass cam la fel ca la nemti.

    • #4

      Şi mai nou s-a anunţat oficial că nu mai sunt bani de servicii stomatologice. În curând nu vor mai fi bani de multe, dar dacă refuzi să cotizezi vin “bătăuşii” statului să te oblige.

    • #5

      “E mai ieftin sa faci o investigatie preventiva si sa prinzi un caz pozitiv din o suta decat sa il ratezi si sa platesti de zece ori pe-atat ca sa il tratezi apoi.” Ti se pare cumva ca in Wonderland romania se agita cineva sa trateze bolnavii? Criza de citostatice… Si daca ar descoperi un caz in stadiu incipient, tot li se rupe, ca banii nu sunt. Dar bani pt asigurare e musai sa fie. Daca ai casco si busesti masina si firma de asigurare nu-ti plateste reparatia, e nasol, ii dai in judecata.Nici nu te pune nimeni sa iei pe banii tai o oglinda sa zicem, ca ti-o monteaza ei. Dar in mizeria asta de sistem de sanatate, mai vi cu una, alta de acasa,eventual cu bani. Totul in timp ce esti OBLIGAT sa ai o asigurare de care nu beneficiezi oricum. Si nimeni nu zice nimic. Ar fi dragut ca timp de cateva luni asa, zic, sa nu plateasca NIMENI asigurarea de sanatate. Stiu ca e putin probabil sa ne solidarizam sa facem asa ceva, dar eu inca visez.. What if….?

    • #6

      @arhi: CASS e cu 30% mai mic (procentual vorbind) in Romania fata de Germania. Daca o treci in cifre absolute, 15.5% din 3000 euro brut sunt vreo 465 euro, 10.7% din 500 euro brut sunt vreo 54 de euro. In conditiile in care echipamentele, medicamentele etc costa la fel la producator (si tine cont ca nici nu zic cat se fura comparativ in cele doua tari), n-ai cum sa ai un sistem sanitar de acelasi nivel.

      Dar problema cea mai mare e faptul ca sistemul e exclusiv de stat. Daca e asigurare, asiguratul ar trebui sa-si poata alege asiguratorul. Altfel nu e asigurare, e taxa, impozit, numeste-o cum vrei. Nu ai piata libera, nu ai concurenta, nu ai preturi mai mici, nu ai pachete de servicii. Spre comparatie: eu (asigurat in sistemul public) platesc vreo 350 euro/luna (nu va apucati sa faceti calcul regresiv sa vedeti cat castig, ca 350 e plafonul maxim, nu platesti mai mult indiferent cat castigi), prietena mea (asigurata in sistem privat) plateste vreo 180 euro/luna. Jumate, carevasazica, si are servicii suplimentare mult mai bune. Nu ma refer la ingrijiri strict medicale, ci la servicii colaterale, gen rezerva de doua paturi daca esti internat, ochelari sau coroane dentare acoperite integral etc.

  3. #7

    Dupa ce am citit ce ai scris mi-a venit in minte cearta pe aceiasi tema de la o sedinta cu panintii unde prticipam in calitate de tata de fata. Majoritatea sustineau sus si tare ca fetele lor sunt perfect sanatoase si nu au nevoie de nici un vaccin.

    • #8

      tâmpenia are rădăcinile adanci pe aceste meleaguri

  4. #9

    sirjunker da, a fost un typo, nu stiu de ce, am sters comentariul pentru ca nu vreau sa se transforme intr-un topic despre asta.

  5. #10

    Eu nu ma duc la doctor e cat ar trebui pt ca fie ma duc la privat si decartez de imi vine rau, fie ma duc la stat si sunt niste cozi de imi vine rau. Deci ca sa nu imi vina rau ma tratez dupa ureche.

    • #11

      bănuiesc ca nu la ginecolog, pentru ca atunci ai o problema

    • #12

      Nu, barbatii se duc la urolog. Eu ma dadeam exemplu pe mine si ma gandesc ca si la ginecolog sunt cozi la fel de mari ca la orice doctor

  6. #13

    pai daca te duci la stat unde platesti asigurari si trebuie sa vii cu pansamentele tale si restul , de ce sa-ti mai bati capul sa te deplasezi pana acolo unde oricum trebuie sa dai niste spagi si alti bani.mai bine te duci direct la o clinica privata, nu?
    sau iti faci asigurare privata.
    stiu ca-i de rahat tot sistemul, de care o fi el, insa o mica revolutie cu niste mici ak47, urale si aplauze, fum si cladiri facute tzandari, guvernanti executati cu dintii pe bordura si un calcai pe ceafa, niste flori cu felicitari de bine, poate vor face vreo mica schimbare la grila tv actualitati.

    aveam un banc pe teava dar l-am uitat.
    si era bun, mai mai mai.

  7. #14

    Neata! Daca tot e vorba de doctori. N-o fi fost vorba de cancer (Doamne ajuta!), dar de nitica “macelarie” si amatorism tot a fost vorba. Daca nu-i cu suparare:
    mihaivasilescublog.com/2013/03/04/whats-up-doc/

  8. #15

    O vorba mai veche zice ca nu cu frizerul ar trebui sa te consulti daca ai nevoie de o tunsoare noua. Poate ca nu e suficient de obiectiv. 🙂

    Cam la fel si domnii care vand vaccinuri si pansamente. Poate ca nu sunt suficient de obiectivi atunci cand ne spun ca avem nevoie sa ne vaccinam copiii…

  9. #16

    putin pe langa :
    tocmai vin de la spital (privat) regina maria. (am fost pentru o cauterizare, pentru ca m-am saturat de tratamente babesti si farmaceutice la un neg.)
    desi nu m-am asteptat, consultul si operatia au fost gratuite, mi-au cerut o trimitere de la medicul de familie.

    este foarte diferit de spitalul judetean (de stat). probabil nu e o comparatie cinstita, dar nu ma pot impiedica sa o fac. la judetean daca merg, o sa merg cu pulsul la maxim si o teama in viscere, aici o sa fiu ok.
    nu stiu ce sa compar.
    la judeteam am fost pentru o complicatie la masea.
    prima operatie sa imi scoata puroiul a fost facut in viteza, nici nu a asteptat sa isi faca anestezicul efectul, a doua operatie fara anestezic, deschisa cea de dinainte. ca doar sunt barbat, suport.

    la maria mi-a facut 2 injectii, sa fie sigura ca nu simt nimic.

    interactivitate sociala de la intrare pana la final, net diferite. trecere de la plictiseala, scarba si dureri in fund la amabilitate, zambet, explicatii detaliate.

    referitor la subiectul de fata, vaccinurile, poti sa ma considderi un incuiat, dar eu o sa le aprob doar pe cele strict necesare. (polio, hepatita, tuberculoza parca). oricum, mai am pana acolo. as prefera ca un copil sa isi dezvolte singur sistemul imunitar, nu sa il vaccinez antigripa, anti tot felul de prostii. ce te faci daca organismul nu reuseste sa anihileze virusii/tulpinile din vaccin (chiar daca sunt slabiti)? il imbolnavesti singur de mai multe prostii simultan.

    am o prietena care are o fetita de 14 ani, care e alergica la mai multe dracii. si cand a fost la medicul pediatru, omul a intrebat-o:
    ati lasat copilul sa manance mere de pe jos din livada (femeia are parintii la tara), sa se joace afara pe iarba cu alti copii ?
    cum sa facem asa ceva ?
    asta e unul din motivele pentru care are alergie. ca nu ati lasat-o.

    (imi asum greselile facute referitoare la vaccinuri, cum am zis, inca nu am avut motive sa studiez serios subiectul.)

    • #17

      Vaccinul nu poate provoca boala pentru care este facut decat in cazuri extrem de rare. Majoritatea vaccinurilor contin virusi morti sau parti ale acestora.

    • #18

      scuza-mi ignoranta, dar atunci un vaccin slab, care practic nu ataca organismul, nu genereaza un raspuns slab, fiind cam inutil in final ?

    • #19

      Nu. Chiar daca virusul este mort sau este doar o parte din el si nu poate provoca efectele pe care le-ar avea virusul in mod normal, organismul recunoaste antigenul si incepe sa produca anticorpi. De asemenea se instaleaza memoria imunologica. Adica organismul isi va aduce aminte despre intalnirile anterioare avute cu acelasi antigen.
      Cred ca in 2013 informatia este la indemana tuturor. Trebuie doar sa vrei sa cauti.

    • #20

      Si inca ceva. Nu poti spune despre vaccinare ca este inutila din moment ce vaccinarea a eradicat boli grave precum poliomielita sau variola. Vorbesc despre vaccinare la modul general, nu mi-am exprimat nici o parere despre vaccinul HPV.

    • #21

      informatie este prea multa pe net si se contrazice singura.
      cand o sa ma ocup preocupe serios problema asta o sa discut cu un doctor. sper sa se mai trieze din informatiile eronate.

      uite asa un link random.

      www.scribd.com/doc/113409040/VACCINURILE-IN-LOC-SA-PREVINA-NE-IMBOLNAVESC-CE-SOLUTII-AVEM-Federatia-Organizatiilor-Ortodoxe-Pro-vita-din-Romania-Anuar-2010-Dr-Christa-To

      nu am zis ca vaccinarea este inutila, am zis ca vaccinarea in excess e inutila.
      nu vad de exemplu rostul vaccinelor antigripa la un organism sanatos, sau rujeola… sunt cateva boli care ar trebui sa le faci cand esti copil, ca sa nu le prinzi la batranete.

    • #22

      Astia sunt din aia care nu vor pasaport cu cip, ca le fura necuratu’ sufletu’?

  10. #23

    pastrand culorile (rosu-rau, verde-bun) harta aia poate lejer sa reprezinte si nivelul de trai, speranta de viata, veniturile populatiei, etc.
    normal ca intr`o tara in care oamenii se duc la doctor cand ii doare rau ceva de mult timp si nu isi fac analizele cu anii exista mai mari sanse sa fie bolnavi de ceva. cati oameni nu cunosc care isi administreaza singuri antibiotice daca le curge nasul!

  11. #24

    Un vaccin antihpv n-o va feri si de hepatite sau HIV sau alte boli cu transmitere sexuala insa folosirea prezervativului da.

    • #25

      Sunt cazuri in care pur si simplu nu folosesti prezervativul, de ex: daca vrei sa ramai insarcinata. In acest caz ce facem, avand in vedere ca din ce stiu eu, nu se poate testa un barbat pentru HPV? Exemple ar mai fi si iti pot spune ca singura sansa de reduce riscurile la 0 de contractare a unei BTS este ABSTINENTA. Nu vreau sa intram in polemici dar te asigur ca pentru orice femeie acest vaccin ar fi mana cereasca si eu doar regret ca nu-l mai pot face la aceasta varsta.

    • #26

      L-am auzit live pe prof Streinu Cercel(sau cum ma-sa il cheama) spunad ca singura sansa sa nu iei un HPV nu e neaparat abstinenta ci nepenetrarea vaginului in vreun fel. Spunea ca eficacitatea maxima a vaccinului este daca fata este virgina. Apoi zambind incurcat, a completat ca degeaba este virgina daca i-au patruns obiecte pe-acolo, folosite pt autostimulare… So…

  12. #27

    Te-ai intrebat daca raspunsul autoimun dureaza si peste ani. Gandeste-te ca vorbim de vreo 20 de ani. Momentan eu nu am auzit de vreun vaccin care sa genereze un raspuns peste zeci de ani. In fine.

    Apropo, momentan Gardasil nu si-a dovedit eficienta in timp. Doar se speculeaza ca ar avea eficienta.

    Sa fii sanatos!

  13. #28

    Si eu sunt pro-vaccinare impotriva a anumite boli (polio,hepatita B) dar mi se pare ilogic ca acum sunt intens promovate vaccinuri care acum 15 ani, cand era baiatul meu nou-nascut, nici nu existau, de genul anti pojar, anti gripal, anti-oreion, anti-varicela…Astea dau doar imunitate limitata, boala e usoara si da imunitate pe viata. Imagineaza-ti o fata care in copilarie e vaccinata anti-varicela, capata imunitate limitata pe cativa ani si intra din nou in contact cu boala ca adult, tocmai cand e insarcinata, se imbolnaveste si probabil trebuie sa renunte la sarcina…La fel faza cu vaccinul antigripal, ar trebui administat la persoanele pe care o gripa ii poate termina, dar nu copiilor sanatosi, cu imunitate normala. Vccinului asta anti HPV nu-i prea vad rostul, imunitatea e partiala si limitata in timp…nu mai bine am investi banii aia in preventie si in educatia tinerilor pentru o viata sexuala responsabila?

    • #29

      Ai vreo baza logica pt care, de exemplu, vaccinul anti pojar sau anti gripal sau anti varicela au perioada limitate de eficacitate? E cea mai tare din ultima vreme.. Pai vaccinurile astea sunt mai proaste ca cel anti polio, pe care tu il accepti? Toate vaccinurile au eficacitate forever. Exceptand cel anti gripal de exemplu, la care se modifica tulpinile de la an la an. Si uite cum, copii nevinovati trag de pe urma unei varicele, pt ca mamica nu crede in nu stiu ce vaccin.

  14. #30

    Vaccinati-va “fetitele” pana nu-i prea tarziu, ca astea deja la 12 ani si-o imping cu tot orasul…

  15. #31

    Cetin, uite aici niste statistici nitel mai complete si fara “alarmismul” caracteristic tiradelor anti-vaccin :bogdanasblog.blogspot.ro/2012/12/vaccinul-anti-hpv-revine.html

    Sunt anti vaccin, din niste motive foarte rationale: nu este vaccin anti cancer, este vaccin anti 4 tulplini de HPV, mecanismul este mult prea incarcat (atatea rapeluri inainte ca fata sa isi inceapa efectiv viata sexuala) si dincolo de orice, nu exista documentatie privind potentiale efecte pe termen lung. Iar in finalul postarii, am un caz, de “medicament minune”, ale carui efecte negative se vad inclusiv pe a doua generatie. I rest my case.

    In apararea mea: mi-am vaccinat toti copiii, cred in vaccinurile care au eradicat boli cumplite in urma cu 50-100 de ani, nu inghit insa marketingul de doi lei pentru un rotavirus, o varicela, un streptoccocul pneumoniae sau, voila, un HPV.

    Si ma enerveaza la culme faptul ca nu se fac nici un fel de programe de preventie si constientizare. In schimb sunt bani de umplut buzunarele companiilor de pharma. Cu preventia nu aduci profit in pharma…

    • #32

      Nu intelegi rostul vaccinului pt rotavirus? Acum rad, cand am avut eu rotavirus plangeam. La propriu, de dureri de burta. Diaree cam o data la max 15 min, cu pauze mai mari noaptea, voma tot cam cu aceeasi frecventa, febra mare, totul timp de vreo 6 zile. Cazare la infectioase, perfuzii. ce mai.. Parca m-am resetat de tot. Dupa fix 8 zile de la instalarea simptomelor am inceput sa mananc. APA in care a fiert orezul si paine prajita. Cam la 3 sapt am inceput sa imi revin, mancam si piept de pui cu orez, ou fiert, banana, mar copt, supe. Oboseam si daca mergeam pana la gunoi, 50 m. Daca as fi putut sa fac vaccin pt rotavirus, as fi facut-o. Pt mine a fost devastator si nu sunt chiar tinerica. Pt un copil mic/bebelus, cred ca poate fi fatal.

    • #33

      been there done that. problema ca vaccinul NU EXISTA in romania

    • #34

      @Arhi: vorbim despre ROTARIX? Ooopssss…. Iar ma bag in vorba…

  16. #35

    Eu nu am inteles-o p’aia cu “termen maxim de protectie 5 ani”. Care ar mai fi scopul vaccinului? Oricum sansele ca un organism tanar sa dezvolte cancer sunt infime. Deci daca ofera protectie pana la 25-30 de ani, vaccinul nu ar avea nicio utilitate…cel putin din punctul meu de vedere, de nespecialist.

  17. #36

    Cum adica “sa nu ne vada pizda”, cine a scris articolul? 🙂

  18. #37

    acuma serios. Nu ti s-a scarbit de cat “bine” vrea sa faca statul roman cetateniilor sai? Mai ales cand cea care aduce vaccinul asta e nevasta prostanacului.

  19. #38

    Salutari! Celor care privesc cu susipiciune vaccinarea le recomand sa citeasca articolul urmator:
    www.forbes.com/sites/matthewherper/2013/02/19/a-graphic-that-drives-home-how-vaccines-have-changed-our-world/

    Cred ca in ziua de azi dovezile stiintifice ar trebui sa primeze si nu vorba care circula din ureche in ureche. Ce-i drept, unele vaccinuri nu au inca o istorie vasta, insa toate vaccinurile pana la urma urmei au aparut la un moment dat si efectul lor asupra imbunatatirii starii de sanatate a populatie a fost pe termen lung. Asa ca nu trebuie sa ne gandim ca vrem un efect vizibil, imediat. Ca si mama vreau sa ii ofer copilului meu posibilitatea de a duce o viata cat mai sanatoasa si este de datoria mea sa ii asigur, in limitele mele posibilitatilor mele desigur, un viitor cat mai sanatos si de aceea ma informez. Prietena mea, infectata cu tulpina 16 a virusului HPV (cancerigena) a trecut printr-o intreaga serie de proceduri si tratamente pentru eliminarea celulor atipice care i-au aparut pe col (cauterizare si tratament cu creme ce au avut efecte adverse destul de grele). Si are doar 27 de ani…Mi-a spus ca si-ar fi dorit sa faca vaccinul daca acesta ar fi aparut la vreme ei. Normal ca nu te gandesti si e usor sa contesti pana nu te lovesti cu capul de o astfel de situatie insa parerea mea personala este ca daca poti sa previi o situatie care iti poate destabiliza viata, ai dovezi stiintifice si medicale si esti o persoana care nu pleaca capul la ceea ce spune vecinul sau vecina atunci fa-o! Si as mai adauga si faptul ca ar fi bine sa ne uitam si cum in alte state occidentale anumite boli (TBC de exemplu ca tot e de actualitate pe la TV) practic nu mai exista in randul populatiei. Credeti ca acest virus care in Romania provoaca mii de morti anual a disparut folosind ierburi si vraci? Sa fim seriosi…

    • #39

      lasa-ne. asta cu prietena care a facut cancer e din aceeasi gama cu pritena care a murit de la vaccin. zi-le sefilor tai ca nu esti binevenita

    • #40

      @Arhi: nu stiu de unde ai dedus tu ca prietena ei a facut cancer. Ea spune doar ca prietena a fost infectata cu tulpina 16 (cancerigena) a papilloma virus. Infectia cu papilloma virus nu declanseaza automat cancerul, ci o alta boala, numita vegetatii veneriene. Popular numita si creasta cocosului.
      Care se trteaza cu creme, cauterizare si medicamente ce intaresc imunitatea. Fix frectie la picior de lemn.

    • #42

      Da prietene care au facut vacciunul si apoi au fost infectate cu HPV nu ai? Ca exista si alea. Doar ca firmele farmaceutice isi acopera frumusel fundul.

    • #43

      Lista aia nu include vaccinurile inutile care au aparut in ultimii 4-5 ani. Desigur ca primele vaccinuri au facut minuni in eradicarea unor boli.
      Acum insa, vaccinurile nu sint altceva decit o metoda de facut bani.

    • #44

      Ioana, din cate stiu eu, Romania e printre primele tari din lume in care s-a introdus vaccinarea anti-TBC la scara universala, se practica aceasta vaccinare inca dinainte de al doilea razboi mondial. Daca vaccinarea anti-TBC ar fi fost eficienta, boala ar fi disparut de muuuult din Romania. Din pacate, vaccinul ofera protectie doar pe termen limitat, nu pe toata viata. Motiv pt care ar trebui administrat doar persoanelor in situatie de risc. TBC-ul e boala saraciei, care se declanseaza in general la persoanele care mananca putin, prost, traiesc in conditii improprii si au sistemul imunitar compromis. Vaccinul nu previne imbolnavirea, asta e trista realitate si e de altfel si motiv pt care multe tari au intrerupt administraea vaccinului anti TBC la nivelul intregii populatii.

  20. #45

    Fotbal. Politica. Medicina. Cele 3 domenii in care tot romanul este specialist. Ce spun eu specilist. In medicina mai ales, profesor universitar.

  21. #46

    Am scris despre Gardasil prin 2009 cand cochetam cu gandul de a face vaccinul. M-am informat, am citit surse de incredere (gen raport FDA si altele asemenea) si n-am mai simtit nevoia sa-l fac.
    Din aceleasi considerente, nici fetita mea nu il va primi nici daca va fi obligatoriu.
    Un papanicolau la 6 luni te scuteste de multe dureri de cap.

    Uite aici articolul (daca ti se pare ca e reclama, poti sa-l stergi):
    gangblog.ro/2009/05/14/gardasil-cea-mai-buna-metoda-de-contraceptie/

  22. #47

    Eu am facut vaccinul si se pare ca inca n-am nicio reactie adversa. Desi am alergie la prea multe chestii, printre care: praf, mucegai, blana de orice animal,intepatura de albina/viespe/ scoarta de cires, fan, polenul de la florile de gard viu, nuca de cocos, aloe si multe altele pe care cred ca mi le amintesc numai cand incep sa stranut intens sau sa mi se umfle fata. Deci pot spune ca sunt sensibila. Nu regret ca am facut vaccinul, am incercat sa nici nu fiu ipohondra imediat dupa ca sa nu-mi declansez vreo reactie adversa ca cele de care am mai auzit. Ca m-o ajuta, ca nu, habar n-am. Dar rau nu face. Alt exemplu e ca nu am facut nicio boala “buboasa” a copilariei. La 20 si ceva de ani am facut vaccin anti rujeola cred. Si desi am stat pe langa persoane bolnave, de mine nu s-a prins. LA vaccinuri merg pe principiul ca rau nu prea poate sa-ti faca.

    • #48

      Stii ce consider eu ca “strica”? Copiii superinfofoliti, tinuti in casa ca adie vantul, sau dusi la gradi doar toamna si primavara spre vara. Strica lipsa mersului la tara, cu toate implicatiile: alegat pe afara cat e ziua de lunga, mers descult, mancat fructe/legume direct din gradina. Sistemul imunitar se formeza si se antreneaza. Cand e vorba de boli banale, raceli, etc. In rest, e nevoie de putin ajutor, cum ar fi vaccinurile. N-as vrea ca al meu copil sa faca variola(de ex) care da, inca se mai face, f f rar. Si il voi vaccina, chiar daca va trebui sa scot banii din buzunar. Nu vreau nici sa faca pneumonii repetate,care sa il afecteze pe viitor si ii voi face vaccinul pneumococic, al carui denumire comerciala nu conteaza. Cam asa vad eu lucrurile

    • #49

      Maria, tu cate pneumonii ai facut in viata ta? eu nu am facut niciodata pneumonie, am 40 de nai, copilul meu are 15, nu a facut nicodata pneumonie, sotul meu are 42, nu a facut niciodata pneumonie…si nu exista vaccinul respectiv cand ne-am vaccinat noi, a aparut acum 2-3 ani. De ce ar face copilul tau pneumonii repetate? Pneumonie nu faci asa, un-doi, ca si cum e rosu in gat. Mai citeste despre vaccinul ala, chiar nu ofera nicio protectie impotriva pneumoniei, si e atat de recent incat chiar nu stii ce poate cauza pe termen lung. Daca eu as avea acum un copil mic, dupa asta m-as orienta: de cate vreme se administreaza vaccinul X? Se administrreaza de mai mult de 20 de ani, in mai mult de 20 de tari din lumea asta? care sunt efectele secundare? OK, iau o hotarare bazat pe informatiile astea.
      Dar in niciun caz nu l-as vaccina cu ceva care a aparut acum 3-4 ani, nu s-a administreat pe scara larga practi nicaieri, si mai este si impins pe gatul parintilor prin campanii publicitare la TV. Vaccinurile chiar n-ar trebui sa fie o afacere.

  23. #50

    Bai deci ori eu traiesc intr-o lume paralela, ori altii sunt dezinformati rau. WTF?! “Vaccinul nu inseamna ca nu o sa mai faci boala aia (rujeola, rubeola…etc) ci vei face o forma mai usoara daca o vei face.” Vaccinarea inseamna ca nu o vei face, indiferent ce vaccin e. Gresesc? A facut cineva dupa vaccinare o forma usoara de variola? Poliomielita? Da-o in ma-sa. Credeam ca suntem mai informati. Nici nu e de mirare ca se refuza vaccinarea cat timp nu se cunosc notiuni de baza asupra ei.Si daca cineva are contraargumente, astept cu nerabdare sa fiu convinsa ca traiesc in prostie.

    • #51

      Draga mea daca ai sa mergi pe wikipedia ai sa vezi ca variola inseamna varsat…..deci s-a bagat un vaccin antivariolic dar se facea in continuare varsatul de vant…acum s-a descoperit alt vaccin dar vei face alta forma….
      Poliomielita este o paralizie infantila care se regaseste la unele persoane care o facut vaccinul dar sub o alta forma. Nu se poate face legatura intre bolile distrofice sau alte boli neuronale si aceasta. Discutiile sunt ample si controversate!

    • #52

      Bai Mihaela… Confunzi variola (varsatul NEGRU) cu varicela (varsatul de VANT), Este vorba de doua boli diferite, produse de 2 virusuri diferite (pe scurt, in cazul variolei este vorba de un poxvirus, in cazul varicelei este vorba de un herpes virus).
      Pentru ca traiesti intr-o tara anglofona, cauta si tu Black pox si small pox si atunci ai sa vezi diferenta intre cele 2 boli. Ca acum exista vaccin si pentru varicela, asta e alta mincare de peste.
      Persoanele care au facut poliomielita dupa vaccinare au facut fie prea tarziu, fie (si asta e posibil sa se fi intimplat mai demult) virusul nu a fost suficient inactivat.

    • #53

      @Dufu nu mai insista. Stii tu vorba aia, orb e cel ce nu vrea sa vada. Imi argumeneteaza mie sa caut pe wiki, iti dai seama ce relevant a ajuns sa fie Wikipedia si ea nu face diferenta intre varicela si variola si alte boli infectioase. Trist e ca toti sunt atat de siguri pe ei, incat poti sa ii si crezi. Parca a inceput o campanie anti vaccinare. Cand se murea pe capete de boli d’astea considerate inofensive acum, s-ar fi rugat pt un vaccin. De. Multi nu realizeaza ce au pana nu pierd. Cand cineva apropiat ei se va chinui(si sa nu se interpreteze ca asta ii doresc) cu o boala pt care exista un vaccin, probabil o sa isi schimbe parerea.

    • #54

      @Mihaela: scuze, te-am confuzat: variola este black pox, dar varicela este chicken pox in engleza. Acum poti sa cauti.
      @Maria: acum sa nu intelegi ca sunt partizanul vaccinari in masa cu orice pret, cu toate ca am vaccinat copilul si cu celelalte vaccinuri care nu sunt obligatorii. Ca om din sistem, pot sa inteleg vaccinuri impotriva pojarului. A rubeolei. Impotriva rotavirus. Dar impotriva varicelei, recunosc ca in afara motivului economic (si aici putem discuta mult), vad putine alte motive pentru care ar putea fi folosit.

    • #55

      toti ai mei au facut varicela, acum cateva saptamani. desi erau vaccinati

    • #56

      @Arhi: este epidemie de varicela, mi-a confirmat si sotia, dar si o colega, a carei asistenta a facut varicela.
      E foarte interesant ca desi exista un vaccin, este folosit (ma refer la varicela), totusi cazurile de varicela dupa vaccinare, e drept, forme mai usoare, sunt foarte frecvente.

    • #57

      avea fi-miu un milion de bubite. usoare my ass…

    • #58

      @Arhi: faptul ca avea “un milion de bubite” nu inseamna ca a fost o forma severa. Febra de exemplu, a avut? Si daca da, a depasit 38 de grade?
      In afara de eruptie, mai sunt si alte manifestari in functie de care este apreciata gravitatea unui episod de varicela.

    • #59

      da, tot showul

    • #60

      Hmmm… Cam la cit timp dupa vacin a facut varicela? Daca nu ma insel, cel mic are sub un an, corect?

    • #61

      la 2 luni de la vacccin. in schimb, fetita a facut-o la 3 ani

    • #62

      @dufu: merci de luminare…
      @maria: exact ce spuneam eu mai sus Arhi a confirmat. Desi copilasii lui au facut vaccinul tot au avut varicela.
      Ce ma dispera pe mine este altceva: de ce ma obliga pe mine sa fac vaccinurile la copil atat de devreme si de ce 7 in unul sau in fiecare luna unul. Basca partea cu optiunea mea pentru o scoala buna este legata de faptul ca le-am facut sau nu. Ai hartia ca le-ai facut iti inscrie copilul la scoala, nu le ai nu inscrii copilul. Pot sa ma iau de gradul de curatenie in care tin copilul, de vreo frizura uschita, de purtarea uniformei…..
      Eu i-am facut copilului vaccinurile dar am facut tot posibilul ca sa le aman cu o luna distanta dintre ele motivand ca e racit si are muci.

    • #63

      @mihaela, exact! Vaccinul impotriva hepaitei B se face imediat dupa nastere, sa fim seriosi, care e riscul ca un nou-nascut sanatos sa faca hepatita B (aia cronica, care se ia prin contact sexual si sange infectat)in primele luni de viata? De ce sa-i stresam sistemul imunitar imediat dupa nastere, cand poate fi facut vaccinul, foarte bine, la 6 luni, un an, etc…

    • #64

      Mihaelo inscrierea in scoala nu poate fi conditionata de vaccinare. Cunosc persoane care nu si-au vaccinat copii si tot sint inscrisi.

  24. #65

    Cat timp cadrele medicale nu ajung la un acord in pareri, sigur nici noi nu o vom face.. Cu siguranta nu;)

  25. #66

    eu nu cred ca vaccinul anti TBC are efect pe termen limitat. am facut vaccinul asta cind eram copil in Ro si cind am ajuns in No si eram trecuta de 20 de ani am fost testata, fiind dintr-o tara est europeana, sa vada daca am vaccinul asta si au fost foarte mirati sa constate ca-l aveam. asta acu multi multi ani.

  26. #67

    Mie mi se pare interesant si ce spunea cineva de un vaccin produs de Institutul Cantacuzino care a fost ingropat de companiile farmaceutice, la fel ca si alte vaccinuri produse de ei. De exemplu, era unul care se numea IBC 10, vaccin contra candidozei, probabil singurul din lume. Nici acesta nu se mai produce, desi functiona 100% (unul din putinele vaccinuri care au aceasta rata) si era foarte, foarte ieftin. Motivul este unul simplu de tot: ciuperca aceea nu se poate vindeca cu medicamentele clasice la femeile care au recidiva, dar un tratament complet cu ovule, tratament pe cale orala si crema se ridica la o suma frumoasa de 85 lei/sesiune de tratament si asta daca ai cumparat medicamentele de la o farmacie ieftina. Majoritatea se si compenseaza, deci statul e bun de plata pt niste medicamente care nu au niciun efect. Ca femeie, esti bine cateva zile, iar daca ai recidiva o sa se intoarca mai rau. Si de candidoza nu spune nimeni nimic ca este una din cauzele cancerului de col uterin.
    Dar normal ca mai marilor le convine sa elimine un tratament eficient de pe piata ca sa se imbuibe companiile farmaceutice

  27. #68

    Vaccinul impotriva TBC care se face nou nascutilor protejeaza impotriva formelor grave de TBC si atat

  28. #69

    Vaccinul e împotriva câtorva tulpinilor de HPV pentru că nu toate tulpinile de HPV se asociază cu cancerul de col uterin.

  29. #70

    tuplini*.