Mă uitam la circul care a fost în parlamentul de la Chișinău, odată cu eliminarea sintagmei Limbă Moldovenească, acea tâmpenie impusă de ruși și dusă mai departe de tinichelele lor din urmă. Scandal, îmbrânceli, deputații Șor, deputații comuniști.

Și am realizat că, pe termen lung, democrația, per se, într-un stat precum românia sau un stat artificial precum Moldova, nu are nicio șansă.
Pentru că democrația are niște reguli. Noi știm că deputații din partidul lui Șor sunt plătiți de ruși. Noi știm că Ilan Șor a furat acel miliard. Noi știm că Șor este reprezentantul FSB în Moldova. Doar că, în același timp, democrația noastră și regulile ei ne impun să îi permitem cetățeanului Șor să plătească pe cine vrea, să spună orice dorește, indiferent dacă e legal sau nu, pentru că e nevinovat, până la proba contrarie.

La fel și în românia. Noi știm că primul ministru al româniei e un gunoi analfabet, plagiator, paiața PSD și PNL. Dar, în același timp, regulile democrației ne spun că, dacă nu e condamnat, este bine mersi. Știm că Oana Lovin este prostituată, toți am văzut-o cu mâna-n mij, masturnându-se pe tokeni. Știm că e plătită de PSD, ruși și oricine îi mai oferă tokeni. Dar regulile ne cer să îi permitem să aibă propria voce, liberă și fără îngrădiri, pentru că de aia e democrație. Știm că Adrian Năstase a furat cu 2 mâini și toată viața a fost doar un politician. Dar, pentru că nu avem cum demonstra că a furat, știți cum e, s-a pierdut el tot dosarul Bechtel, dară restul, aplaudăm elegant pe fiul distinsului om politic, om de afaceri de succes, născut și crescut om de afaceri.

Toate elementele acestea pot fi extrapolate peste tot. Băsescu, Iliescu, Roman, Alina Gorghiu, Orban toți au acest gen de poveste.
Simțiți silogismul? Democrația nu face decât să se sape singură. Speculând lacunele democratice, toți infractorii devin baza societății, economic și politic și își asigură o viață nederanjată, ducând, încet, în timp, la o dictatură ereditară, bazată pe furtul și infracționalitatea părinților.

România, stat eșuat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cea mai buna reclama la esafra Burberry ! Nu ne-ar mira daca chiar a fost paid partnership ! sa nu se piarda nici un leut ! Stim doar ca doamna Dana este gheruta stransa, din mana celor care au montat cele termopane daunatoare de sanatate din Zambaccian !

  2. #2

    Deea, vreau părerea ta!

    2
    • #3

      Aici sunt, dar nu prea mai am timp de comentat. Va urmaresc cu interes 🙂

      2
    • #4

      Miracol Deea e ocupata cu bagajele.
      …sper

      1
  3. #5

    Democratia funcționeaza doar când cei ca Oana Lovin, rtv si altii nu au milioane de urmăritori. Dar cum România e grădina Maicii proștilor….

  4. #6

    Parca ar merge o democratie 2.0.
    Nustiu frate a aparut un nou episod recorder si e ceva de speriat.
    Incep sa cred ca toti trag sa ajunga acolo doar pentru afaceri.
    A avut dragnea dreptate cu statul paralel.
    Intr-unul e saracie si in altul e bogatie.

    • #7

      a zis seful de la drumuri ca nu se mai poate, sesizeaza procuratura dupa reportajul recorder

    • #8

      Sesizeaza procuratura in legatura cu recorderul?:))
      Oricum nu cred ca mai exista in Europa o tara ca Romania.
      Coruptie exista peste tot dar la noi prea pe fata.

  5. #9

    imaginea spune mai mult decat oricate cuvinte!

    cati romani auzisera de burberry?

  6. #10

    Sa vezi cand o sa se răscoale IT-istii si o sa repună Romania pe calea democrației

    1
  7. #11

    Acel moment cand scrii un articol in care amintesti de nea Nelu Cotrocelu si nici macar nu-i spui “La multi ani!”, nțț, nțț, nțț, domnu’ năvodărean!

  8. #16

    Foarte mulți români spun că România a avut doi reprezentanți de seamă în ultimii 50 de ani
    1. Nicolae Ceaușescu singurul care s-a luptat pentru români și acum nu reușim să văruim ce a construit EL
    2. Adrian Năstase cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România. EL ne-a băgat în NATO și bla bla

    Dar noi vorbim despre democrație, doctrine
    social democrate, liberale, etc.
    Democrația din România sau ce a mai rămas din ea va muri la anul in uralele mulțimii.

  9. #21

    “Speculând lacunele democratice, toți infractorii devin baza societății, economic și politic”. nici macar asta. nu toti cei care sunt baza societatii sunt infractori. nu toti infractorii ajung sa reprezinte baza societatii.
    cred ca e mai degraba frustrarea ca nu vedem si noi un progres sesizabil (as in “super schimbare”) in timpul vietii noastre pt ca societatea romaneasca se opune modernizarii. asta si faptul ca iliescu ajunge la versiunea 9.3 si intra deja in open beta 9.4

    • #22

      nu? ia zi-mi partidul cu care vei vota la anul si de ce

    • #23

      AUR for the lulz

    • #24

      @arhi chiar asa, pe bune, la anul sunt 4 alegeri, ma voi duce, dar cu cine voi vota nu am idee.
      Oricum, raul cel mai mic clar nu, ca e deja de kkt replica asta ” sa nu ajunga PSD la putere”
      Singura solutie este sa iau o decizie pe moment la urna…pt ca sigur vor aparea mega dezvaluirile in prag de alegeri.

    • #25

      daca nu apare alta varianta votabila, tot USR …. N-am incotro, iar de anulat votul, nici vorba! Indiferent cat de hatz matz smiorc e USR, n-am cum vota comunistii psdnl. iar de aur, aia care zic for the lulz, cred ca glumesc.

      2
    • #26

      Came here to say the same thing – AUR for the lulz. Sunt plecat de 12 ani din Romania, tara nu se mai vindeca, le trebuie un electrosoc, desi nici cu ala nu sunt prea optimist ca o sa ne revenim vreodata ca natie.

    • #27

      Nu uitati alea anulate se redistribuie

    • #28

      Jivinele care votează slugi rusești neolegionare (știu că sună amuzant, dar și stăpânii lor mixează ideologiile ca un DJ spart) „for the lulz” sunt una din cauzele pentru care democrația în forma sa actuală se duce pe prepuț. Și dacă soiul ăsta ar prăsi numai la noi, încă ar fi bine, dar votatul „for the lulz” al unor candidați aflați în buzunar rusesc se întâmplă și la case mai mari și mai importante. Meciul democrație-regimuri autoritare încă se joacă, și poate fi pierdut pentru că lipsește fermitatea în recunoașterea și combaterea inamicului, multă energie e irosită pe pseudosubiecte ce tind să divizeze suporterii democrației, educația în general e pe pantă descendentă. Și, printre altele, unor păscătoare li se pare ok votul „for the lulz”, că istoria e doar chestia aia care apare în browser și trebuie ștearsă.

      1
    • #29

      nu am idee cu cine sa votez acum, dar sper sa am o optiune de dreapta cat de cat decenta. faza e ca lumea si viata nu se rezuma la “e cum credeam eu sau nu mai e deloc”. din perspectiva mea frustrant e putin spus cand vad cum evolueaza lucrurile, dar una din lectiile esecului usr pentru mine e fix asta ca lumea nu se incoloneaza la ceea ce imi doresc eu si la standardele mele elevate pt ca lumea nu sunt eu. habar nu am cum o sa fie la anul, cred ca avem prea multe cacaturi in jur ca sa putem presupune ce o sa fie la anul, nu depinde doar de noi. posibil sa fie din cauza celor mai bune prajituri din univers de la la cofetaria armonia asa ca prefer sa imi conserv energia si nervii pentru problemele mele, chiar nu merita sa consider ca se prabuseste lumea pt ca hexi pharma tocmai a scapat de dosare si iliescu traieste bine merci.
      nu stiu daca devin mai intelept sau doar am avut o saptamana de cacat si am o mare durere in cur de restul lumii.

  10. #30

    Paradoxul tolerantei, practic. Mult mai rapid aplicabil in tari cu democratii originale, institutii slabe, etc.

    • #31

      Reductio ad hitlerum:

      There are some misconceptions about how Hitler came to power. It is important to understand that:

      Hitler did not seize power in a coup;
      and Hitler was not directly elected to power.
      Hitler and the Nazi Party came to power through Germany’s legal political processes.

      Hitler was appointed chancellor in 1933 because, at the time, the Nazi Party was popular in Germany. However, the Nazi Party was not always so popular. In fact, when the Nazi movement first began in the early 1920s, it was small, ineffective, and marginal.

      De aici: encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/hitler-comes-to-power

      Ce vreau sa spun cu asta? Germania anilor 1920 – inceputul 1930 era o societate democratica (republica de la Weimar). Care insa a avut misiunea grea de a reface economia germana prabusita dupa primul razboi mondial. Culmea e ca erau chiar aproape sa reuseasca cand… a lovit criza din 1929…
      Ce vreau sa spun cu asta? Sigur, ce spui tu e corect cu democratiile originale (la multi ani Ion Iliescu, poate prinzi si cativa unde i-a prins si Visinescu), dar dat fiind ca democratia este un regim imperfect, dar perfectibil, situatiile de criza pot influenta masele in sens negativ.
      Mie unul in momentul asta mi-a mai putin frica de ce se intampla in Romania. E mult mai ingrijorator ce se intampla acum in Republica Moldova.

    • #32

      @dufu: ” Mie unul in momentul asta mi-a mai putin frica de ce se intampla in Romania. E mult mai ingrijorator ce se intampla acum in Republica Moldova.”

      Nu sunt oarecum legate? Mie așa îmi par.

    • #33

      @Aradean: deloc.
      Republica Moldova e in bataia vantului, din pacate.
      Noi avem totusi 2 avantaje: apartenenta la UE si NATO.
      Daca nu le aveam, asa e, era cam acelasi lucru.

    • #34

      @dufu: oare NATO, U.E. ne pot salva de la autodistrugere? După cum pare, într-acolo ne îndreptăm. Încet dar sigur…

    • #35

      Normal ca democratia e un sistem imperfect si care trebuie sa fie in mod constant luat la intrebari si imbunatatit. Si ca situatia din Republica Moldova e cu mult mai grava decat aia din Romania. Dar in tari care sunt democratice de mai mult timp si a caror cultura nu e atat de strans legata de Imperiul Otoman si de URSS, democratia rezista mai bine. In Romania suntem la doua cicluri electorale de a pune legionari la putere, din motive de educatie, dar si motive de institutii slabe si vasale politic. In Moldova, suntem la un fir de par. Iar Germania anilor 1920-1930 nu e Germania anilor 2020-2030.

  11. #36

    dupa f mult timp, in sfarsit un articol care m-a atins la corason.

  12. #37

    Odă vidanjorilor

    O voi, vajnici,
    Neinfricati barbati
    Cacatii voi ii infruntati
    Ati fost si veti fi mereu
    Ingerii lui Dumnezeu
    Caci voi cacatul infruntati
    Si cu pacatul va luptati
    Caci in cacat sta tot pacatul
    Daca nu ai pe umeri capu!
    Luati dară și reflectati
    Vorbele-mi ascultati
    Si skepsis de la mine luati!
    Caci iata vad la orizont venind
    Sunand si fumegand de zor
    Vidanja plaiului cu dor
    Frumos parcheaza in răzor!

    3
    • #38

      Cu HemoroEasy ai încercat?- HemoroEasy face bine la hemoroizi.

  13. #39

    On topic: expresia fetei lui Nasty in aceasta poza are ceva mesianic, ceva profetic, parca e transfigurat

    • #40

      El Însuși nu este trans, cica doar homo.

  14. Democratia nu se sapa niciodata singura.
    E sapata de unii in timp ce ceilalti se uita. Neintelegand, nici unii si nici ceilalti, ca isi sapa singuri groapa. Sub picioare.
    Lasa ce se intampla la noi. Rusia e mult inainte pe drumul asta. Iar Putin a inceput ‘operatiunea speciala’ tocmai pentru ca Ucraina schimbase macazul. Oferind un exemplu periculos rusilor de rand.
    nicichiarasa.com/2023/03/05/audi-alteram-partem/

    • #44

      democratia nu exista in afara unei societati, e formata din crezurile membrilor acelei societati. daca membrii se sapa singuri, inseamna ca democratia se sapa singura. nu mai oferiti tichete gratis pe teme de genul Tara nu are nicio vina, Democratia nu are nicio vina etc. Tara, Democratie sunt doar niste concepte, nu exista in afara spatiului format de bula celor ce adera la acele concepte