Taranii de la mine din bloc sunt extrem de simpatici, pentru niste pantelimonezi. Mai ales ca e un bloc in care majoritatea sunt batrani, cu cateva mici exceptii, la fel de simpatice.

Singura problema a batranilor din blocul meu este ca NU RASPUND LA SALUT.
Initial m-am gandit ca o fi din cauza mea. Masiv, chel, geci de piele si pantaloni de camuflaj, s-o fi gandind ca fac parte din fauna locala a pantelimonului.

Dar nu e asa. Ei nu raspund la salut nimanui din bloc, daca nu e de varsta lor si nu il cunosc personal. Pur si simplu stau, te privesc lung, dupa care se intorc si isi vad de treaba. Nu conteaza cine esti, tanar, batran, barbat, femeie sau copil.
Azi dimineata eram la ghena sa arunc niste chestii. Arunc, ma intorc si dau sa urc scarile, cand de sus apare el, cetateanul in varsta al blocul, parcimonios, cu galeata plina de jeg in mana, pentru ca sacii de gunoi sunt o inventie a diavolului, iar tatal sau nu ii folosea.

Eu, plin de decenta:
– Buna dimineata!


El, plin de sine, trece mai departe, spre ghena.

Eu, mai mult in sinele meu interior:
– Sa nu raspunzi, taran bosorog ce te afli…

El, rapid si ars:
– De ce ma-njuri ma, de ce ma-njuri?? Salut pe cine vreau eu!

Auzise imediat tot, desi de-abia soptisem. Deci e verificata si asta, nu sunt surzi.
Am intrat in casa.
Acum astept reclamatia la administratoare…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

78 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ah, deci nu e doar în București. Și la mine în bloc cam la fel se întâmplă 😐

  2. alta e tehnica:

    “Nu va suparati, stimate domn, am o intrebare: daca va dau buna ziua imi raspundeti sau trebuie intai sa va sparg nasul si sa va scot ultimii dinti?”

    sa vezi dupa aia respect 😀

  3. #3

    @arhi: dexonline.ro/definitie/parcimonios 😉 da click cu incredere

  4. @xael – zgarciti la vorbe 🙂

  5. #5

    xael, iar tu ai inteles din ce am scris eu ca….? sau faptul ca vorbeam de galeata de gunoi si lipsa pungilor il denota pe crassus

  6. #6

    bai, treaba cu pantelimonezii e verificata si reverificata. Mi’am jurat ca n’o sa’i mai salut, dar cateodata uit .. si ciclul se repeta. Cred ca un ignore total functioneaza mai bine decat orice promisiune facuta sinelui. Si daca face reclamatie la administrator, nu faci si tu, ca nu te saluta? ;)) Cheers!

  7. O alta solutie e cea pe care o adoptasem eu: iesi din casa cu cateva post-it-uri pe care scrie (dupa caz) buna dimineata, buna ziua, seara. Cand te intersectezi cu unul de-asta ii intinzi biletul fara sa scoti o vorba. Pe mine m-a intrebat unul ce-i cu biletul si i-am zis ” a, vorbiti? credeam ca sunteti surdomut sau handicapat in vreun fel si vroiam sa va salut”. De atunci ma saluta inainte sa apuc sa spun eu ceva.

  8. nu-s toti la fel, la inceput se uita lung si nu te saluta, dar dupa o vreme majoritatea te vor saluta. Mai interesant este cand ai interfon la scara si tu ajungi in fata lui sau te apuci sa cauti cartela/cheia ca sa intri in bloc si sunt unii de partea cealalta a geamului, te cunosc, dar nu iti deschid usa, sa nu le pice mana, probabil sa nu bage un infractor in bloc

  9. Nu sunt tarani, sunt oraseni prosti. Ca si eu sunt taran si salut sau raspund la salut…

  10. #11

    haide breeee, parca esti copil… te ataci la niste senili…
    n-ai ce sale faci. accepta-i asa si move on.
    acuma ca esti tatic, ti se vor schimba prioritatile, zic eu. nu merita sa te consumi pt imbecili.
    sa-ti traiasca micutul. nu stiu daca e baietel sau fetita. oricum, sa-ti fie sanatos si el/ea si mamica… si tu.

  11. io fac opinie separata.
    Lantul asta trofic arata cam asa:
    – pe craca cea mai de jos sint taranii. Aia saluta pe oricine vad pe ulita
    – la mijloc sint orasenii normali. Ei saluta doar pe cine cunosc, si rareori (vezi postul tau de ieri cu chestii penibile), doar din greseala saluta pe cine nu cunosc
    – “state of the art” sau capodopera evolutiei se pare ca-s pantelimonezii tai, ca ei nu saluta decit pe cine vrea muschiul lor. Dac-ai lucra la Adevarul de seara si le-ai aduce zilnic in casa scarii un teanc de ziare, te-ar pindi sa-ti deschida usa la bloc, si ti-ar uda si florile de linga lift.

  12. So, ai pus-o! Sa vezi acum cata-i scandalul ti-ai pornit.
    Se intampla din pacate si la tineri. Sorin isi saluta fosti colegi de scoala din cartier si ei constant nu-i raspund la salut. L-am intrebat odata de ce continua sa-i salute daca aia nu-l baga in seama, si el imi spune: “eu asa simt, ca trebuie sa-i salut, daca raspund sau nu, deja e problema lor. ” Sincer, eu n-as avea asa rabdare.

  13. La mine in Rezervatia Rahova cred ca raspund la salut de frica :))

  14. poate sa te pupe undeva cu reclamatia, nu esti la scoala ca sa primesti pedepse.
    eu tampesc atunci cand ma intalnesc cu barbati si e normal sa salute ei primii si se uita la mine si tac. tac si eu si trec mai departe.

  15. Cand era mic, mosul ala a fost emo..

  16. Cand eram mai mic aveam un mos in scara unui amic si statea la acelasi etaj cu el usa-n usa, ma batea mereu cand mergeam la el pentru ca faceam galagie.
    Daca urcam mai repede decat el scarile, buf, din orice ma batea si tot asa, nu raspundea la salut.

    Acum ca a trecut timpu si noi ne-am facut flacai mari, mosul, ne saluta si urca scarile mai repede decat noi.

  17. Secta e intitulata “Democratia salutului” si are foarte multi adepti.

  18. E un miracol, l-ai tratat de surzenie, ar trebui sa-ti pupe si picioarele 😀

  19. #20

    mda, sindromul e specific pantelimonului.
    stau la piata delfinului si in frumosul meu bloc de garsoniere se poate face un studiu antropologic f interesant(sunt sigur ca veriga lipsa sta la parter si bea bere la pet cand se uita la dd-tv).
    fie iarna fie vara, fetele si baietii peste 70 de ani stau in scara blocului si monitorizeaza tot, in tacere.
    insa vederea catelului meu, un labrador, ii mai anima si vocifereaza slab legat de tinutul de animale periculoase in bloc.
    doar unii, cei carora nu le-am verificat arborele genealogic cu p3n1$ul.

  20. aia sunt distrusi de plictiseala. n-au ce sa faca toata ziua si stau sa pandeasca si sa barfeasca ce se intampla in bloc pentru ca ei sunt un fel de zei acolo, totul sa fie dupa vrea curu’ lor.

  21. Asa sunt unii mosnegi, unii dintre ei raspund doar la “Saru mana”, de parca ei sunt”mitropoliti” sau sfinti …

  22. Da….observ ca ultimile 3 posturi au aceeasi tema: salutul…..ce ai patit de te-a marcat asa rau ????????

  23. Totul la romani costa….asta include si salutul, deci , daca nu platesti sa fii salutat, ramai un anonim….un “omul invisibil” printre “tarani” !!!

  24. La naiba cu ei! Si eu am vecini d`astia comunisti 😀 chiar am scris un articol interesant aici: unzambet.com/2010/02/baba-de-la-3.html

  25. #26

    eu cred ca explicatia e alta : nu vi s-a intamplat ca, trecand pe langa niste copii de 3-4-5 …10 ani, sa va salute, iar voi cufundati in meditatie sa nu-i bagati in seama pe “aia mici” si sa nu raspundeti ? probabil la fel se intampla si cu batranii …

  26. #27

    Io zic că-i mai bine că nu-ţi răspund la salut. 😀
    După faza tatonărilor (inclusiv asta cu salutul în van), urmează faza doi, aia e gravă. Intri în discuţia Comitetului de Bătrâni. Domnii vor susţine că nu munceşti suficient, că ei, pe vremea lor, erau mai mândruleni decât tine, că ai nasul strâmb ori pe sus, că mănânci prea mult, asta pen’ că duci gunoiul prea des, ba chiar ar trebui să fii trecut la întreţinere cu o persoană în plus, că te dai mare salutându-i, că dormi duminica în loc să fii la slujbă, că…
    Doamnele vor spune că semeni cu un actor, că eşti cumsecade, da’ te vor taxa că duci prea des gunoiul şi nu mergi la biserică. Dacă vrei să rămâi măcar în graţiile lor, să nu trânteşti niciodată uşa de la intrare. Chiar dacă simţi că e cutremur de gradul 9. 😀

  27. Eu zic altceva….ca deja “taranul” e coplesit de atatea belele pe cap, ca romanului ii este inradacinata ideea ca nimic nu mai e gratis, nimic nu se mai face din altruism (pariu ca multi nu cunosc termenul) si ca orice politete sau bunatate……”sigur are ceva de ascuns” si mergem pe ideea ca totul se face cu un scop.
    Asa ca…daca cineva ma saluta….stau si ma gandesc: “oare ce vrea dela mine…ca nu ma saluta asa..de prost”

  28. La tata, la tara, inca se mai saluta pe strada chiar si necunoscutii … asa incat cred ca jignesti taranii .. probabil ai niste vecini mai “deosebiti”. Ai incercat sa le pui cate o piedica? Sau sa-i tragi de nas?

  29. Nu se intampla numai in Pantelimon. Se intampla peste tot, depinde de ce vecini ai. Pe mine ma dispera oamenii care nu raspund la salut si tot timpul, involuntar, scap cate o injuratura printre dinti. Problema este ca ii salut in continuare, din instinct, dar raspunsul din partea lor intarzie sa apara.

    In schimb nu imi place nici cand ma duc la tara si in 500 de m cat am pana la magazin, ma saluta toti necunoscutii si eventual ma intreaba “Al cui esti?”.

  30. Eu stau în acelaşi bloc de douăzeci şi ceva de ani. Şi cu excepţia a vreo 2-3 vecini de pe scară, restul nu ştiu ce înseamnă “bună ziua” sau chestii de acest gen. Se întâmnplă să trec pe lângă ei, la câţiva centimetri, îi privesc în ochi le spun “Bună ziua!”, iar ei trec mai departe de parcă aş fi invizibil. Îşi aduc aminte că exist numai când strâng bani pentru zugrăvit, reparat terasa sau alte chestii. Interesant este că toţi aceştia sunt în general, ca profesie portari, şoferi, zugravi, deci nu ar avea prea multe motive de aroganţă.

  31. #32

    Tu esti de vina. Taranii se saluta intre ei pentru ca se recunosc. Daca tu umblii deghizat d-aia nu iti raspund taranii la salut.

  32. #33

    si la mine e la fel in bloc, si stau in salajan. eu stiu daca daca un om intra intr-o incapere unde este cineva, trebuie sa salute daca se cunosc si chiar daca sunt vecini, ca ne stim vecinii. am niste tarani frate, saluti si nu rasp si pana mea, imi vad fata pe la lift, nu e ca si cum nu ne-am intersectat niciodata.

    Si mai am o problema: NU INTELEG OAMENII CARE FUMEAZA IN LIFT. Ma apuca toti dracii, cum frate sa nu ai rabdare sa ajungi jos sa iti aprinzi nenorocita aia de tigara??? si in conditiile in care eu sunt fumatoare..

  33. a sa face diferenta intre taran (ala care e “posesor” de pamant, om civilizat cu bunul simt, de la tara si/sau munte, ci tatal cocalarului)
    Offtopic: navighez cu google chrome, am xp sp3, si mi s-a incarcat pagina ta ca sai cum as fi deschis-o de pe telefonul mobil. Am schimbat din partea de jos din Mobile Theme ON in OFF … dar am zis sa te anunt…poate ai ceva in neregula la blog 😉

  34. @Pavel ai dreptate: sunt oraseni prosti. Eu sunt bucurestean, dar pot sa afirm ca cei de la sate (taranii) sunt mult mai politicosi decat orasenii (aproape niciodata nu se intampla sa saluti pe cineva si sa nu-ti raspunda la salut)

  35. Daniil are reteta perfecta 😀

    PS: bine ai revenit cu “lumina sfanta’. Mi-era dor de articolele in cauza 😉

  36. Ba, eu acu’ m-am prins care-i faza: TU esti taran pentru ei, de-aia nu te saluta! Provincialule! Venitura! Esti de doi ani mutat la Capitala si ai pretentii! He , he, he!

  37. Batranu’ e batran, nu ai ce sa-i faci, la cum o duc saracii azi….e greu sa astepti omenie de la ei atata timp cat nu sunt tratati ca niste oameni. Aproape toti au un comportament de : “auzi tataie….ai trait destul, lasa-ne cu exp. ta de viatza si cu sfaturile…etc etc si tec”
    OARE nu ne ducem toti acolo….ca varsta ??

  38. Eu cred că nu răspund ca să-şi conserve energia. Sau poate se tem că o să începi cu un salut şi-o să ajungi la o lingură de sare, o pungă de făină, o cutie de chibrituri etc.
    PS. Din proprie exeperienţă de Colentina, îţi spun că perseverenţa dă rezultate. După 9 ani, dar dă 🙂

  39. #40

    Eu n-am inteles niciodata de ce trebuie sa saluti niste persoane cu care n-ai nici o treaba doar pentru ca stau in aceeasi scara cu tine. Iti tine de foame sau ce?

  40. pong, poate pentru că, printre altele, asta face diferenţa dintre noi şi animale.

  41. apropo de ce spuneam mai devreme….de ce sa salut, “ce am de castigat” sau cat ma costa….daca asa ajungem sa neuronam toti…daca asta ne dicteaza cei 2 neuroni lenesi din fiecare capatana…..atunci ne meritam soarta.
    Poate ca, castigi…eu stiu…RESPECT – ce zici pong ? sau poate e un concept care nu mai are nici o valoare deja

  42. #44

    te reclama la administratoare?:)) haha
    da ce administratoarea e educatoarea care-i impaca pe toti?:))

  43. @pong Salutând vecinii, le arăţi că faci parte, împreună cu ei, dintr-o comunitate, nu dintr-o adunătură de gândaci care trăiesc în cutii de chibrituri. Dar tu nu ai de unde să ştii asta, pentru că, probabil, te-ai născut după revoluţie.

  44. #46

    @XaeL: Fig. Măsurat, ponderat, reținut (în manifestări)

  45. Sa vezi acum ce-ti face mosu ala la masina!Daca nu o gasesti zgariata in maxim 2 saptamani mare minune!In rest eu zic ca ai fost finut cand ai injurat mai in soapta!Merita mai mult.

  46. crezi că cînd vom fi noi la fel de bătrâni nu vom face la fel (adică pe şmecherii)? 😉

  47. #49

    se poate intampla si extrema cealalta…respectiv batranii sa fie excesiv de curiosi/vorbareti/bagareti… e.g.: buna dimineata! dumneata locuiesti aici ? da` de cand? da` cate persoane stau la dumitale in casa,ca la intretinere nu sunteti trecuti decat doi… aaa, si ai servici?da` unde lucrezi? si cat e salariu` pe-acolo,ca am si eu un nepot care…bla bla bla….dar de xuleasca de la 4 ce stii? mi-a zis mie vecina de la 2 ca a vazut-o azi-noapte cu un barbat…etc

  48. #50

    Nu ne-ai spus daca ii mai saluti pe cei care nu te-au raspuns. Pai eu dupa 3 episoade de acest gen cu o persoana nu o mai salut.

  49. #51

    Se pare ca ai vazut sate autentice doar la TV. Daca ajungeai intr-unul constatai cu uimire ca lumea cu mic si mare te saluta chiar daca nu te cunosc. Respectul aproapelui este mult mai mare in sat decit la oras unde exista “smecherii”. Smecherii sint cei care folosesc apelativul “taran” pentru cei pe care-i considera inferiori lor.

  50. #52

    “Nu stiu altii cum sunt” si nu ma leg de ei!!!… dar te asigur ca daca strabati un sat ardelenesc(sic) de la un capat la celalalt te apuca raguseala … ca toti “tzaranii” n-au alta treaba(sic again) decat sa-ti dea binete si e “musai” sa le raspunzi. Tzaranii or fi avand ei o multime de … lipsuri… dar politetea nu este una dintre ele.

    Ifosele astea de “eu salut numai pe cine vrea muschiu’ meu” sunt snobisme ieftine, caracteristice unor oameni mici ce se iluzioneaza ca nu “se coboara” sa raspunda oricui. Se injosesc printr-un astfel de comportament.

    Nu pune tzaranii in aceeasi oala cu amarastenii astia ca nu merita…

  51. Ia-ti luat asa de Luni,ca de inceput de saptamana,
    Am si eu o bab la parter,cand uit sa-i dau “Buna ziua” sau zic mai incet,sare cu gura mare…”Buna ziua caciula ca stapanu’ n-ar gura”(zice ea)
    Si unde mai pui ca pe la 6 mai da si pe etno tv!

  52. La Cluj – Napoca nu am problema asta și n-am avut-o nici în Valea Jiului. Da, știu că lui Arhi nu-i plac ardelenii.

    @Daniil

    Hai că aia cu biletul e creativă, mi-a plăcut! =))

  53. Deci problema cu batranii e grava! Uneori inteleg ce vor, alteori nu inteleg nimic, dar indiferent de ce ai spune, tot ii injuri. Trebuie sa intelegem, varsta….

  54. E nesimtire sa nu raspunzi la salut. Am si eu vreo doua babe din astea pe care nu le mai salut. Rezultatul e o privire de tip “vaca de bloc” indignata. Secretul e sa pastrezi visual contact cu ea si sa nu schitezi nici un gest cand o depasesti.
    In schimb e si o femeie surdo-muta la care mai vin persoane asemeni ei. Pe astia tin neaparat sa ii salut ridicand mana sau dand din cap. Culmea e ca imi raspund daca ma vad.
    Vacile si boiii vorbitori nu mertie!!!

  55. #57

    Se pare ca eu fac parte din grupul celor pe care ii saluta vecinii. Imi pare rau taticu-Arhi, cred ca e o stare urata sa saluti si celalalt sa treaca ca trenul prin gara Sinaia… Daca as fi in locul tau datile viitoare l-as privi fix in ochi si i-as zambi. Atat.

  56. schimb de link-uri?
    scelerati.wordpress.com

    te salut!

  57. un rockuletz ceva de relaxare la domnu taran la ora SOMNULUI recte 8 pm?

  58. Pfiuuu! Same here…Am ajuns sa ii ignor. Si sa mi se rupa de ei, daca tot veni vorba. Nu le ofer locul in mijloacele de transport si nici nu ma mai induioseaza.

  59. POt spera si eu la un blogroll exchange ?

  60. Ce nasol e să fiu printre puţinii care au vecini mişto şi sociabili! 😀

  61. #63

    1. Textul ca textul, da’ poza face toate paralele!
    2. Nu stiu de unde obsesia asta a bucurestenilor (care protesteaza cand sunt numiti in deradere “mitici”) de a caracteriza drept “taran” pe cine nu merita acest calificativ nici ca indeletnicire, nici ca resedinta, nici ca buna-cuviinta (sau mai precis – lipsa acesteia).
    3. Oportunitatea “intratului in vorba” cu necunoscuti (INCLUSIV salutatul) este discutabila. Poate ca cetatenii in cauza sunt doar adeptii NE-INTRARII in vorba, si au SI memoria mai scurta, astfel incat nu tin minte ca dumneata de fapt nu faci parte din categoria “necunoscuti”.
    Poti verifica usor daca aceasta e cauza ne-raspunsului la salut, intarziind cu plata “cheltuielilor de bloc”: vei putea constata astfel CATI si CARE anume sunt cei care STIU – CINE anume a intarziat cu plata.

  62. #64

    @ Daniil (8): Excelenta idee! E mai ponderata, mai decenta si mai civilizata decat a mea: eu obisnuiam sa profit de “masivitatea” proprie si (preferabil cand erau prezenti cat mai multi dintre vecini) sa ma opresc in mijlocul culoarului, astfel nelasand loc de trecere, iar cand ipochimenul se uita mirat/enervat/intrebator il intrebam cu voce rasunatoare daca in urma imbatranirii i s-a diminuat auzul si ar fi cazul sa strig mai tare atunci cand il salut, sau daca e doar lipsit de buna-cuviinta si NU VREA sa raspunda la salut, caz in care ar fi cazul sa incetez de a-l mai saluta. (La replica”Da’ pe dumneata nu te-a invatat mama sa ai respect pt varsta?” replicam: “Pe mine m-a invatat mama sa respect INTELEPCIUNEA adusa de varsta, pe care dumneata se pare ca n-ai dobandit-o!”). Dupa primele 3-4 asemenea “sesiuni”, oricare din vecinii care intentiona sa nu ma bage in seama se razgandea pronto cand ma vedea protapindu-ma in mijlocul coridorului (sau scarilor).

  63. #65

    @ mircea (12): Eventual “pecking order”, ca lant trofic nu este (nu se mananca unii pe altii – ba chiar si la figurat “nu se pot inghiti”!)
    @ nina (13): NICI EU nu incetez sa-i salut – NU pt ca i-as mai respecta pe ei (in urma acestei practici), ci pt ca ma respect PE MINE prea mult pt a nu o face (SAU – dupa cum scrisesem in comentariul precedent – refuz in mod declarat raspicat s-o mai fac! dar nu pur-si-simplu sa incetez de a mai saluta).
    @ maddy (15): Ce varsta ai dumneata, si ce varsta au barbatii care nu te saluta ei primii? Si de ce nationalitate sunt acei barbati? (Din cate stiu eu, in tarile nordice regulile de politete cer ca femeia sa fie cea care saluta prima, indicand astfel ca este de acord sa fie salutata – intrucat SI ASTA e considerat a fi un mod de abordare).
    @ Alen (17): 1. Felicitari, inca DE MIC ti-ai procurat persoane in proprietate (“…aveam un mos…”) :)) 2. Respectivul mos gresea (inaintarea in varsta nu scuteste de deficientele de caracter). Acum asteapta rasplata.
    @ Retarded (19): 😀
    @ Adrian Nechifor (32): “Instinctul” in cauza e buna-crestere. Felicitari mamei dumitale (sau oricarei persoane care ti-a facut educatia celor “sapte ani”)!
    @ Dan Lee (33): Este posibil ca si practicantii indeletnicirilor mentionate de dumneata (si ai altora, nementionate) sa fie indreptatiti la “orgoliu profesional” daca isi indeplinesc bine si constiincios indatoririle profesionale.
    Comportamentul discutat nu are absolut nici o legatura cu domeniul profesional si/sau cu nivelul ierarhic si/sau de pregatire, ci doar cu educatia sociala elementara “a celor sapte ani de acasa”. (O foarte pregnanta lectie de civism mi-a fost data – involuntar – pe vremea studentiei de catre un profesor universitar – sef de catedra – care – apropiindu-se seara pe culoarul facultatii de femeia de serviciu (in varsta) care isi facea treaba, fara sa stie ca eu il vedeam prin usa deschisa a unui amfiteatru neluminat – de la doi-trei pasi distanta si-a scos palaria si in trecere a salutat-o politicos.)

  64. #66

    Credeam ca sunt singurul caruia i se intampla asta. . . dar sa vezi ce cenacluri pe hol intre babe . . . asta babele din piata romana de la bloc

  65. #67

    @ Ionut Marin (40): INCOLO ne ducem cu totii, e adevarat, dar nu neaparat ACOLO (nu ne garanteaza nimeni ca si ajungem acolo!)
    Iar din partea cuiva (in special a cuiva despre care se presupune ca in urma experientei de viata acumulate a dobandit intelepciune) care la modul general este desconsiderat m-as astepta ca – atunci cand (spre deosebire de majoritatea celorlalti) eu il tratez in mod omenesc – DIMPOTRIVA, sa manifeste nu numai politete in raspuns, ci si (macar) bucurie, pt ca astfel sa ma stimuleze sa continui pe aceeasi “linie”.
    @ dumitru (50): Avand in vedere si luand in considerare “ca cand” din comentariul dumitale, da – cred ca SI DUMNEATA, cand vei fi la varsta lor, vei face ca ei.
    @ Diana (51): SI ACEASTA atitudine (ca si ORICARE exagerare) TOT nociva este.
    @ Bogdan (55): AU! Nu te doare ortografia (PE LANGA atatea mistypuri in text atat de scurt)? “Malefic” poate ca esti, da’ “geniu”…
    @ karmapolice (61): Dumneata crezi ca solutia optima impotriva comportarii necuviincioase a altora este comportare necuviincioasa si din partea dumitale? CE BINE vom evolua (vezi si comentariul urmator comentariului dumitale)… (Unde mai pui ca dumneata sugerezi – ca raspuns la un comportament nepoliticos DAR NU ILEGAL – un comportament la fel de nepoliticos SI CARE MAI E SI ILEGAL – perturbarea linistei publice!) ISTEATA SOLUTIE!
    @ blabla (62): Intristatoare atitudine (chiar daca NU ne-provocata)…
    @ clawd (64): “Misto” e NU faptul ca dumneata te bucuri de asemenea vecini, ci ca – din cate se pare citind comentariile de aici – esti intr-adevar printre putinii. EU nu ma asteptasem la asta: SI EU fac parte dintre “norocosii” care au parte de vecini cumsecade din acest pdv (NU fara “frecusuri”, ca… deh… da’ ORICUM…), atat la mine acasa, cat si la parinti… si la fosta locuinta… si pe la matusi…
    Da’ poate o fi reprezentand Timisoara un exemplu mai atipic.

  66. #68

    Off-topic: Am constatat ca toate comentariile de raspuns la alte comentarii imi apar “instant”, “pronto”, da’ cu PRIMUL comentariu la acest articol – cel on-topic, cel referitor la textul articolului – CE oare s-o fi intamplat? (De ajuns a ajuns, pt ca numai la el am bifat abonarea prin mail la comentariile urmatoare, si constat ca SUNT abonat…)

  67. Păi tu nu stăteai în Constanţa? 🙂
    Dacă stai în Bucureşti, îţi dau un sfat… mută-te undeva pe lângă Casa Poporului, sau pe Baba Novac… sau alte locuri mai decente şi mai drăguţe.
    E drept, vecini proşti găseşti peste tot, dar măcar au bunul simţ să îţi răspundă la salut.

  68. #70

    Un amic d-al meu dupa o faza d-asta ( lectia de bun simt ) s-a trezit cu toate babele si mosii pe cap sa-l treaca urgent pe ala mic la intretinere caci si el consuma si inca cat…….

    ps: ala mic n-avea nici 3 saptamani . si da, administatorul sub presiunile babalacilor din blog l-a trecut .
    Poate tu o sa fii mai norocos si-o sa scapi doar c-o piedica pe scari 🙂

  69. #71

    Isolda, gestul “alora” este lipsit de eleganta, dar nu si de justificare: adevarul este ca existenta “alei mici” in casa ocazioneaza consum mai mare decat pt un adult atat la gaz, caldura si apa (calda si rece), cat si la deplasarea cu liftul, la iluminarea casei scarilor, la intretinerea curateniei in spatiile comune si la cantitatea de gunoi generata. (“A’ mica” e mai sensibila: trebuie sa stea mai la cald, pt ea se gateste separat – si des-, se face baie separat lung (si des), se spala mult si des, vin mult mai multi musafiri decat de obicei, etc.)
    Bunavointa fata de parintii bebelusului (si intelegerea pt brusca sporire a cheltuielilor acestora) a generat practica de a nu trece bebelusii la cheltuieli de intretinere, omeneste dar nu in mod justificat.

  70. #72

    eu o pateam cu o baba la mine pe strada: cand o salutam nu imi raspundea la salut; cand m-am saturat si am zis “gata, nu o mai salut pe baba”, am trecut pe langa ea si ea mi-a suierat “buna ziua”…:D

  71. #73

    @ Victor

    Sper ca macar in viitorii 10 ani cineva ” de sus ” din Ro sa aibe revelatia : chestia cu trecutul la intretinere este una dintre cele mai stupide inventii comuniste .

    In vest nu exista asa ceva . Eu pot primi in casa si 120 de musafiri pe zi daca am chef , nimeni nu ma trage de maneca atata timp cat nu deranjez vecinii .
    De asemenea, fiecare plateste CONSUMUL de apa, caldura si evident electricitate raportat la contoarele per apartament .
    Nu intereseaza pe nimeni cate persoane locuiesc acolo ci doar cat s-a consumat pe apartament .
    Stiu, exista un inconvenient . Aici babele trebuie sa-si gaseasca alta ocupatie in lipsa “filajului ” pt a vedea cine intra si cine iese din bloc .

  72. #74

    Un pic diferit acilea – toata lumea se saluta cu toata lumea, chiar daca dintr-un bloc intreg (P+7, patru apartamente pe etaj) eu cunosc personal fix un vecin (ala de vizavi, care mi-e si coleg de serviciu). Pe restu’ ii stiu dupa caini – unul e “ala cu cainii din reclama la Cesar”, altul e “ala cu labradorul” si asa mai departe… Cel mai tare e un mos mic si uscat care are un bull-terrier. 🙂
    Revenind la salutat, e o chestie general valabila – cunosti, nu cunosti, saluti. Ce am remarcat e ca e o treaba teritoriala – daca ne intalnim pe strada din fata blocului, nu e obligatoriu sa ne salutam. Daca ne intalnim in scara sau la lift, e imperios necesar… Si toata lumea saluta, de la copii de 4-5 ani la “seniorii” blocului. Mi se pare super ok – in scara blocului suntem vecini, pe strada nu (decat daca ne stim personal, ceea ce nu prea e cazu’).

  73. #75

    @ Isolda:
    1. Scuze pt intarzierea raspunsului, instiintarea “nimerise” in “spam”.
    2. “Musafirii” (cele enspe sute de persoane PE ZI) (deci cei veniti “cu ziua”, nu “cu luna”) NU fac obiectul discutiei – ORICUM legea nu cere ca acestia sa fie trecuti la cheltuieli, ci numai locatarii stabili (si oaspetii pe durata indelungata, parca peste o juma’ de luna).
    3. Sunt de acord ca este foarte greu (practic aproape imposibil) de stabilit si de aplicat o regula de respectare a echitatii cu care sa fie de acord toata lumea.
    EVIDENT ca solutia indicata de dumneata este cea optima – ATUNCI CAND si ACOLO UNDE poate fi aplicata: contorizarea individuala a consumului (consum de orice) nu lasa loc la dubii si indoieli (decat eventual in privinta corectitudinii si exactitatii masurarii – dar acest aspect nu face obiectul prezentului comentariu, nici al articolului).
    Dar chiar si acolo “in vest”, CUM se contorizeaza individual cantitatea de gunoi depusa (pt impartirea cheltuielilor ocazionate de ridicarea gunoiului de la tot blocul), sau consumul de curent pt functionarea liftului si pt luminarea partilor comune – spre ex casa scarilor, holul de intrare… – sau plata administratorului si femeii de servici (eventual si contabil, etc) ale asociatiei de locatari/proprietari, sau intretinerea/repararea/reconditionarea partilor comune ale blocului (imobilul propriu-zis: fatada, casa scarilor, acoperis/terasa, si utilitati comune: lift, apa pt intretinerea spatiilor verzi din jurul blocului si cea pt spalarea scarilor/holului, etc)? Sau pe toate astea le face cineva cadou asociatiei de locatari/proprietari, nu mai trebuie platite? Sau le plateste un singur apartament, nu trebuiesc impartite? Daca sunt impartite – CUM anume, pt a fi echitabil?
    Dupa parerea mea, cheltuielile cu imobilul propriu-zis ar fi echitabil de impartit fie pe nr de apartamente (daca apartamentele sunt aprox egale, asa e mai usor), fie per suprafata apartamentului raportata la totalul suprafatelor tuturor apartamentelor, dar cheltuielile ocazionate de intretinerea, exploatarea, repararea, etc a liftului si spatiilor comune, precum si cu personalul de deservire si cu utilitatile de folosinta comuna depind de nr de persoane care beneficiaza de ele, deci consider ca ar fi echitabil de impartit proportional cu acest nr de persoane (nr vizitatorilor nu e contorizabil nici per total, nici repartizat per apartament, deci acestia “nu se pun la socoteala”; dar – pt un spor de echitate – ar putea fi montate – atat la usa blocului cat si la usa fiecarui apartament – contoare de unitati de intrare/iesire 😀 😛 ).

  74. #76

    @ adi (77): Felicitari, pertinenta atitudinea tuturor.
    N-ai precizat insa UNDE e acel “aici” – in ce localitate locuiesti? (Eventual – si in ce cartier…)
    Sau dumneata consideri ca este irelevant? “La tara” inca “toate pisicile isi dau “buna ziua” ” (ba SE SI CUNOASTE toata lumea cu toata lumea), dar cu cat creste “rangul” localitatii, lucrurile se inrautatesc din acest pdv (culminand cu Capitala – dar pana SI AICI – depinde de cartier: zonele de case vechi cu locatari vechi difera mult de cele de blocuri noi).

  75. #77

    Victor: stau undeva, mai la vest de Romania, intr-un oras de vreo 400.000 de locuitori, nu cred ca e foarte relevant unde.
    Am mai remarcat o chestie – treaba cu “in bloc se saluta” se aplica si vizitatorilor (invitati, muncitori etc); in momentul in care au trecut de usa blocului sunt considerati “de-ai casei”, implicit saluta si sunt salutati.
    Cheltuielile comune se platesc raportat la suprafata apartamentului. Exceptie face liftul, unde se aplica un factor care depinde si de etaj, i.e. ala cu apartament de 90 mp de la etajul sapte plateste mai mult (nu de sapte ori, ce-i drept) decat ala cu apartament de 90 mp de la etajul trei.

  76. #78

    Dupa cum afirmasem si mai sus, ramane valabil ca cea mai buna metoda de repartizare a cheltuielilor (dupa cum mentionase si Isolda) este contorizarea individuala, unde si cand poate fi facuta.
    Cand si unde NU poate fi aplicata aceasta metoda, nu ramane dect de impartit cheltuielile totale in contributii individuale pe criteriile si in modul in care este considerat a fi imparteala cea mai echitabila: pe numar de unitati locative (apartamente si/sau camere), tinand cont sau nu de pozitia acestora, pe suprafata ocupata, pe nr de utilizatori, etc.